Dodaj do ulubionych

Pytanko okulistyczne

03.12.18, 14:07
Jesli dziecko kolo godziny 11 mialo wkraplany tropikamid (w 3 dawkach) to kiedy moge go zabrac do salonu po okulary? Ile to schodzi z oka i czy to jest problem dla okulisty z salonu ze zrenice ma powiekszone?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Pytanko okulistyczne 03.12.18, 14:26
      Chwila, okulary dobiera optyk, nie okulista, chcesz jeszcze raz iść na wizytę lekarską, po co? dziecko jest po badaniu czy przed? Odbiera już zrobione okulary? Czy dopiero macie je wybrać?Jeśli tak to najlepiej iść najwcześniej na drugi dzień po zakropieniu oczu, kiedy źrenice wrócą do normy.
      • ichi51e Re: Pytanko okulistyczne 03.12.18, 15:40
        Powiem szczerze ze ja sama zglupialam bo babka jakos motala.
        Bylismy u optometrysty - wyszlo ze zez utajony moze wada wzroku. Kazali nam isc na badanie dna oka.
        Bylismy u okulisty - na badaniu po kroplach wyszlo +1 i +0,75 astygmatyzm. No i babka kazala mi sie zapisac do okulisty i potem dobrac okulary a po 3 tygodniach noszenia znowu do optometrysty.

Chcialabym pojechac do VE i zalatwic dziecku bryle od reki. (Tyle ze nie wiem czy okulista z VE styknie?) najlepiej dzisiaj zeby juz to miec z glowy bo tydzien mamy intensywny...

Dziecko ciagle ma duze zrenice...
        • aqua48 Re: Pytanko okulistyczne 03.12.18, 16:21
          ichi51e napisała:

> Bylismy u okulisty - na badaniu po kroplach wyszlo +1 i +0,75 astygmatyzm. No i
          > babka kazala mi sie zapisac do okulisty i potem dobrac okulary a po 3 tygodnia
          > ch noszenia znowu do optometrysty.

Nie rozumiem, okulista zapisał okulary i kazał iść do okulisty raz jeszcze? Dostajesz receptę na okulary od lekarza okulisty i z nią w ręku idziesz z dzieckiem do optyka który dobiera oprawki, zamawia i sprowadza odpowiednie szkła i robi okulary, po odbiór jeszcze raz idziesz z delikwentem na którym te okulary się umieszcza i dogina, dopasowuje, to nie trwa "od ręki", "w godzinę" itp. Dobre okulary, porządnie zrobione, z odpowiednich materiałów, nie tego co tam akurat mają w VE pod ręka, to dla dziecka bardzo ważna sprawa. Źle zrobione, na odwal się, szybko popsują mu tylko wzrok.

> Chcialabym pojechac do VE i zalatwic dziecku bryle od reki.

To tak nie działa. Dziecko musi mieć normalne źrenice.
          • ichi51e Re: Pytanko okulistyczne 03.12.18, 18:17
            Tak mi serce mowilo...
      • tairo Re: Pytanko okulistyczne 03.12.18, 22:49
        Okulary dobiera optometrysta, nie optyk.
    • ela.dzi Re: Pytanko okulistyczne 03.12.18, 14:27
      W moim przypadku dopiero po jakichś 6-8 h widzę dobrze.
      • ela.dzi Re: Pytanko okulistyczne 03.12.18, 14:28
        Nie poszłabym dziś dobierać okularów.
    • mikams75 Re: Pytanko okulistyczne 03.12.18, 23:30
      Juz nieaktualne ale dopisze - jak dziecko po tych kroplach zle widzi, to jak ma ocenic, czy mu sie oprawki podobaja? A to bardzo istotne jest. Zaplanuj duzo czasu na wizyte u optyka, zadne tam wybieranie w biegu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka