Dodaj do ulubionych

Tętno koło setki

03.12.18, 20:10
Takie mam, spoczynkowe. Nic robię, ot, łażę po domu, jem śniadanie, takie tam, a tętno np. 105. Kiedyś zdrzemnęłam się w dzień i zaraz po spaniu miałam 93.
Wiem, że szukanie po internetach informacji to niekoniecznie dobry pomysł, ale już się stało, poszukałam i trafiłam na groźby (tętno cichy zabójca).
To jeszcze Wy mi powiedzcie, zbiorowa ematko, która wie wszystko. Miała tak któraś osobiście albo u przyjaciółki? Jak się z tym czuła?
Obserwuj wątek
    • ramelos Re: Tętno koło setki 03.12.18, 20:15
      Ja miałam. Holter i inne badania ugs serca.
      Już 8 lat temu. Stwierdzonoo tachykardię. Biorę bisocard. Teraz tętno mam ok 76-80 na minutę. Mierze zresztą sama puls np na 15 sekund ile uderzeń i teraz na 15 sekund mam średnio 18 nieraz 22.
      • mama-ola Re: Tętno koło setki 03.12.18, 20:22
        A jak się czułaś?
        Bo ja trochę źle, słabo.
        Do kardiologa dopiero idę za kilka dni.
    • thea19 Re: Tętno koło setki 03.12.18, 20:22
      ja kiedys mialam w druga strone - w porywach 45 uderzen/min a przy wysilku ledwo 80-90 osiagalam. jak trafil sie jakis nowy lekarz na rutynowych badaniach to mnie chcial leczyc. po ciazy niestety mi sie podnioslo do normalnego (55-60) i kazdy wiekszy wysilek to dla mnie meczarnia.
    • nangaparbat3 Re: Tętno koło setki 03.12.18, 20:24
      Tak mam. Kiedyś się za to solidnie zabrali, USG w klinice kardiologiczne, holter, znaleźli jakąś nieistotną wadę, struny rzekome, które powinny z wiekiem zaniknąć, a nie zanikły (dzieci mają, i dzieci też mają szybkie tętno), ale ogólnie - nic. Pocieszam się, że moja babcia miała to samo i żyła ponad 90 lat, w psychicznym świetnym stanie. Ale na wszelki wypadek zapisałam się do kardiologa (prywatnie, w listopadzie dzięki protekcji zapisano mnie na styczeń, pani doktor przyjmuje do 22).
    • 098qwerty Re: Tętno koło setki 03.12.18, 20:25
      Mój brat miał tętno w okolicach 120, po zrobieniu bardzo dokładnych badań lekarze stwierdzili że ma kardiomiopatię przerostową. Obecnie ma wszczepiony kardiowerter.
      • ramelos Re: Tętno koło setki 03.12.18, 20:29
        Ja się czulam ciągle jakaś poddenerwowana , miałam też czasami napady jakby nierównego bicia serca np przez 2-3 sekundy czułam że moje serce bije nagle inaczej bardzo szybko i potem znowu "normalnie" . Musisz iść do kardiologa i zrobić różne badania bo przyczyną może być różna.
    • mamalgosia Re: Tętno koło setki 03.12.18, 20:26
      Przy silnej nadczynnosci tarczycy mialam spoczynkowe 120, bylo ciezko.
      100 miewam z nerwicy
      • bisiek10 Re: Tętno koło setki 03.12.18, 21:38
        Mialam to samo.W fazie nadczynnosci przy Basedowie serducho mi wyskoczyc chcialo.Potem w trakcie leczenia juz niedoczynnosci wiedzialam kiedy wpadam w nadczynnosc polekowa jak mi serce przyspieszalo. Gdy sie z tym sercem zglosilam do lekarza pierwsze co to zlecil badania tarczycy.
      • gulcia77 Re: Tętno koło setki 03.12.18, 22:36
        Nooo, to był jeden z najbardziej upie...ch objawów szalejącej nadczynności. długo brałam propranolol.
        • bisiek10 Re: Tętno koło setki 04.12.18, 08:15
          U mnie na szczescie jak tylko hormony wracaly do normy to i serce sie uspokajalo.
    • mamtrzykoty Re: Tętno koło setki 03.12.18, 20:50
      To ja ci jeszcze jeden trop dorzucę - alergia pokarmowa.
      Mierząc kilkakrotnie tętno po zjedzeniu jakiegoś produktu, można określić, czy dany pokarm uczula, czy nie.
      Po zjedzeniu alergenu tętno bardzo przyspiesza.
      Mnie osobiście, po wyeliminowaniu na stałe alergenów pokarmowych tętno spadło ze 110 do 50-55.
      Dodatkowo przeszła mi bezpowrotnie tachykardia napadowa i dodatkowe skurcze nadkomorowe, które i przedtem przez wiele lat kardiolodzy bezskutecznie usiłowali wyleczyć podawaniem rozmaitych tabletek.
      • mama-ola Re: Tętno koło setki 03.12.18, 21:00
        Dziś się bardzo źle czułam po wypiciu herbaty, ale nie mam pewności, czy akurat z jej powodu. Sprawdzę, jak radzisz.
      • klamkas Re: Tętno koło setki 03.12.18, 21:17
        Ooo, ciekawostka. W życiu nie miałam tachykardii po alergenach (u mnie alergia pokarmowa wychodzi jedynie w postaci zmian skórnych). U dziecka też.
      • nangaparbat3 Re: Tętno koło setki 04.12.18, 17:52
        A to ciekawe, do tej pory miałam tylko wrażenie, że po słodyczach mi przyspiesza. Sprawdzę.
    • hungaria Re: Tętno koło setki 03.12.18, 21:02
      Przepraszam, skorzystam z okazji i się podepnę - a jakie powinno być tętno standardowo? Niedawno odkryłam, że bez wysiłku mam zazwyczaj 80-90, chłop niewiele ponad 60...
      • snakelilith Re: Tętno koło setki 03.12.18, 22:23
        Tętno w spoczynku, czyli mierzone zaraz po wstaniu rano u zdrowych ludzi jest mniej więcej 60-70. W ciągu dnia bez wysiłku 60-80. Ja po przebudzeniu mam około 63, w ciągu dnia po kawie przy czynności siedzącej podchodzi mi najwyżej do 70. Mężczyźni mają zwykle niższe tętno od kobiet. A sportowcy jeszcze niższe.
      • esperantza Re: Tętno koło setki 04.12.18, 09:56
        Tentno powyżej 90 wymaga diagnostyki.
    • clio_yaga Re: Tętno koło setki 03.12.18, 21:10
      Czytam wasze wypowiedzi i trochę się zdziwiłam, ja zawsze miałam tętno w okolicy 90-100 i wszyscy lekarze mi mówili, że przy dobrym ciśnieniu to nie ma znaczenia, "taka moja uroda". Powinnam się martwić?
      • mama-ola Re: Tętno koło setki 03.12.18, 21:19
        Jeśli się dobrze czujesz, to może to nie ma znaczenia.
        Ja się czuję jak zbity pies.
        • klamkas Re: Tętno koło setki 03.12.18, 21:42
          A takie tętno masz teraz (od kilku tygodni), czy zawsze? Pojadę ematkowym standardem - badałaś tarczycę?
          • mama-ola Re: Tętno koło setki 03.12.18, 22:04
            Badałam, nawet BAC miałam dwa razy. Mam tam setki jakichś guzków czy torbieli, ale nie złośliwych. Hashimoto w stanie równowagi (nie wiem, czy to fachowe określenie), tak powiedział lekarz: że leków na razie nie da, bo jest równowaga. Hormony różnie - wszystko w normie oprócz estriadolu (433, norma jest od 12,4 do 233).
            Tętno wysokie mam raczej zawsze. Najniższe, jakie u siebie widziałam, to 74. Ale przeważnie niżej 85 nie schodzi.
    • bei Re: Tętno koło setki 03.12.18, 22:00
      Tez miałam- po 170 w stanie spoczynku, nawet w czasie snu i przy niedociśnieniu. Biorę bloker i jest już OK
      • bei Re: Tętno koło setki 03.12.18, 22:00
        W badaniach serce jak u młodego sportowca😊
    • anahera Re: Tętno koło setki 03.12.18, 22:22
      W teorii 'normalne' tetno w stanie spoczynku to 60-100, duza rozpietosc bo kazdy jest inny. Wedlug fitbit moje waha sie miedzy 68 a 77. Ale czasem jak spojrze przy jakiejs prostem czynnosci,np. pisanie przy kompie, to mam 90-95. Przy zwyklym chodzeniu typu zakupy 105.
    • rosapulchra-0 Re: Tętno koło setki 03.12.18, 22:45
      Też mam wysokie tętno, czasem 113, czasem 98..
    • rulsanka Re: Tętno koło setki 03.12.18, 22:53
      Ja mam wysokie tętno (90-100) jak jestem przemęczona. Nie mogę wtedy zasnąć.
    • ga-ti Re: Tętno koło setki 03.12.18, 22:55
      Moja mama tak miała, bierze leki i jest ok. Ale ona sporo starsza od Ciebie.
    • sasha_m Re: Tętno koło setki 03.12.18, 23:03
      Tak mam od zawsze. Oprócz niedomykalności zastawki mitralnej wszystko ok. Czuję się też ok, ta wada mi na razie nie przeszkadza. Leków żadnych nie biorę. Nawet nie wiem, czy te dwie rzeczy są ze sobą powiązane, pewnie tak. Lekarz się nie wypowiedział.
    • magazynka Re: Tętno koło setki 03.12.18, 23:27
      Miałam często 130. Byłam na badaniach u kardiologa - Holter 24h, wysiłkowe na bieżni i ... nie wiedzą. Niczego nie stwierdzili, leków nie zapisali, a często w nocy budzę się, bo serce łomocze. Taka służba zdrowia u nas.
    • mamablue Re: Tętno koło setki 04.12.18, 10:51
      Podobno niższe tętno mają biegacze, bo paradoksalnie - podczas biegu gwałtownie rośnie, a potem mocno spada. Emamy biegaczki, prawda to?
      • snakelilith Re: Tętno koło setki 04.12.18, 11:20
        Prawa i nieprawda. Ludzie wysportowani (zwłaszcza uprawiający regularnie sporty kardio) mają niższe tętno, bo mają wytrenowene serce potrafiące przepuścić większą ilość krwi za jednym razem (opisując w sposób uproszczony). To obniża tętno w spoczynku nawet do wartości 40-60 uderzeń na minutę. Tu chodzi o tętno mierzone w pozycji leżącej po przebudzeniu. Już wstanie z łóżka i zjedzenie śniadania może podnieść tętno o 10-20 uderzeń, ale zdrowy człowiek w ciągu dnia pozostaje zwykle poniżej 80 (bez wysiłku). Jeżeli ktoś ma wyżej i nie ma na to przyczyny, to znaczy, że ma wybitnie słaby fitness i powinien jak najszybciej zacząć trenować serce, bo choroby układu krążenia, to ciągle zabójca numer 1 i za wysokie tętno to pierwszy objaw problemów w przyszłości.
        • 35wcieniu Re: Tętno koło setki 04.12.18, 11:32
          Wybitnie slaby fitness? surprised W sensie... Kondycje, czy o co chodzi?
          • snakelilith Re: Tętno koło setki 04.12.18, 18:15
            35wcieniu napisał(a):

> Wybitnie slaby fitness? surprised W sensie... Kondycje, czy o co chodzi?

To wiąże się ze słabą kondycją. Chodzi o organizm, który źle znosi fizyczne obciążenia, bo rzadko jest im poddawany. Niewytrenowany. Nie poddawny regularnemu wysiłkowi. W ogóle jestem zszokowana jest wiele młodych tu jeszcze kobiet skarży się na takie problemy i nie odbiera tego jako poważne ostrzeżenie, w znaczeniu zmiany stylu życia. Choroby układu krążenia są także u kobiety zabójcą nr. 1 i należy obawiać się ich bardziej niż raka.
        • mamusia1999 Re: Tętno koło setki 04.12.18, 11:36
          Właśnie tak. Ja mam spoczynkowe nawet i 48. 100 to ja mam w trakcie truchtu na rozgrzewkę. Cardio uprawiam koło 6h tygodniowo, w tym 2×45min. w trybie HIIT.
          • snakelilith Re: Tętno koło setki 04.12.18, 18:21
            Jesteś facetem? wink Mężczyźni mają niższe tętno od kobiet, a 48 to już stosunkowo niskie.
    • mamusia1999 Re: Tętno koło setki 04.12.18, 10:58
      No to nie szukaj tylko wio do lekarza. Moja kokezanka miała na tle nerwicowym.
    • helka.pentelka Re: Tętno koło setki 04.12.18, 16:44
      U mnie był to objaw dużej anemii. Przeszło po suplementacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka