Dodaj do ulubionych

garnki do indukcji

05.12.18, 08:05
Wiem, ze tysiąc razy były porady dotyczące garnków, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytaniesmile.

Przymierzam się do kupienia garnków. Od paru lat mam indukcję i garnki, które dostałam w prezencie - bezmarkowe, podejrzewam, że kupione od cyganów, którzy chodzili po domach. I te garnki teraz się rozpadają, ale przez 4 lata były po prostu znakomite. Miałam prócz tego Ikee i Gerlacha - i niestety, ale te cygańskie miały 100x szybszą indukcję. Gerlach (czerwony) zagotowuje wodę chyba z 10 minut. Ikea troszkę szybciej, ale czasem w ogóle nie włączała mi indukcji. A cygańskie były niezawodne i bardzo szybkie. Jak czajnik.

no i teraz przymierzam się do nowych garnków, ale chciałabym, żeby spełniły 4 warunki:
1) must: indukcja mega szybka
2) nie Ikea, nie Gerlach czerwony (są też stalowe - może ktoś ma i może powiedzieć jak szybko gotują?) Nie Tefal, miałam, super fajne, ale denerwuje mnie ten schodzący teflon.
3) chętnie: polskiej firmy. Ale szybkość i tak przeważysmile
4) no i nie bardzo drogie, odpada wfm, czy jakieś równie luksusowe garnki. Najpierw kupię jeden mały garnek, a potem komplet - pewnie do 400 zł.

Czy któraś z Was ma doświadczenia z różnymi garnkami do indukcji i ma jakieś spostrzeżenia co do szybkości gotowania? Podzielcie się opiniamismile
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: garnki do indukcji 05.12.18, 08:15
      Doświadczeń nie mam za wielkich, ale lata temu mój mąż kupił albo w cash and carry albo w jego niemieckim odpowiedniku metro, garnki z kapslowym dnem firmy Steinbach. Jeśli tę markę znajdziesz, możesz kupić. Ja mam je 10 lat, obecnie mam indukcję i jestem zadowolona, aczkolwiek nie wiem gdzie, ale zaginęła mi pokrywka od średniego garnka kilka miesięcy temu i czuję się z tym nieswojo...
    • diona78 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 08:20
      Z tefala są świetne ale te bez teflonu. I Berghoff, mają bardzo grube dno i żadna indukcja ich nie wygnie.
      • jak_matrioszka Re: garnki do indukcji 05.12.18, 08:41
        Od kiedy indukcja wygina dno w garnkach???
        • e-ness Re: garnki do indukcji 05.12.18, 08:42
          Patelnie Tefala wszystkie mi wybrzuszyla
        • diona78 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 08:45
          Jak jest za cienkie dno to wybrzuszy na najmocniejszym grzaniu. Załatwiłam tak 2 patelnie.
          • jak_matrioszka Re: garnki do indukcji 05.12.18, 08:58
            A jaka kuchenka czy płyta grzewcza nie wybrzusza takich garnków czy patelni o dnie grubości papieru? Bo skoro to wina indukcji, a nie samego garnka, to na czymś innym powinny trzymać forme?

Wybrzuszanie pamietam z dawnych czasów, kiedy po raz pierwszy kupiłam patelnie sama, za bardzo niska cene. Cienkie dno + kuchenka gazowa = fale dunaju wink Druga patelnie kupowałam już patrzac na dno, a nie na cene, wyszło taniej w przeliczeniu na ilość użyć. Jak już sie wie, czego sie szuka, to można dobre garnki w niskich cenach kupić. Ja mam jeden z Lidla za 1/5 ceny pokrywki innych, ale najpierw musiałam sie uczyć na droższych smile
            • diona78 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 10:28
              To nie była patelnia z papieru. Kupiłam w TK Maxx z ok 130 zl. Druga z lidla ale też nie jakieś lekkie piórko. Do indukcji musi być grubsze dno niż do innych kuchenek. Poza tym na innej kuchence lekkiego wybrzuszenia nie zauważysz, ogień z palnika i tak doleci a na indukcji już to jest problem bo tym miejscu nie grzeje. Może to zależy od indukcji. Może mam mocniejszą.
              • jak_matrioszka Re: garnki do indukcji 05.12.18, 11:22
                Ogień z palnika elektrycznego to i na zwykłej kuchence el-nej do pofalowanego dna źle dociera, nie tylko na indukcji. I raczej nie sadze, żebyś miała mocniejsza indukcje, raczej słabsze garnki. 130zł w Tk Maxx to jak mam zrozumieć? Jak powiem, że moje za 1300kr w kitchn, to coś Ci powie? Przecież już napisałam wyżej, można dobre kupić nawet bardzo tanio, jak sie umie ocenić, ale ocenianie w druga strone, tzn. cena jako wyznacznik jakości, nie zawsze sie sprawdza. Ok, kupiłaś patelnie za 130zł, czyli jakaś średnia półka i była do niczego, zdaża sie. Ja wiele lat miałam patelnie za 80zł z outletu i była super. Mam też za jakieś 12zł z PoloMarket i wkurza mnie niemiłosiernie, bo nie pasuje mi wizualnie (kupiłam, bo w wynajmowanym apartamencie nie było, a chciałam naleśniki), a skubana ósmy rok bez uszczerbku już działa. Ale pozostałe garnki i patelnie mam droższe, i osobiscie właśnie średnia półke lubie najmniej, bo nigdy nie wiadomo czego sie spodziewać.
                • diona78 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 12:13
                  O wuj ci chodzi? Piszę, że patelnia z za cienkim dnem się wybrzusza. Najpierw odpisujesz że nieprawda a potem piszesz jakieś elaboraty nie wiadomo o czym. Tak, za cienkie dno się na indukcji wybrzusza dlatego polecam autorce garnki z grubym dnem np berghoff. A propos patelni to są takie za 13 zl a nie za 130 i onr mają dno jak karteczka. Nie wiemw sumie o co się spierasz.
                  • jak_matrioszka Re: garnki do indukcji 05.12.18, 12:35
                    Bo mi jako opis swojej patelni dajesz "kupiłam w TK Maxx z ok 130 zl". O czym to ma świadczyć? Ja nie znam TK Maxx, nic mi to nie mówi, a cena średnia. Mogłaś napisać że taka sobie średnia patelnia Ci sie wybrzuszyła, zamiast jakieś niezrozumiałe opisy wstawiać.
                    • diona78 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 12:40
                      Nie wiem czego ty nie rozumiesz. Właśnie to napisałam żeby kupić berghoff bo cieńsze się wybrzuszają. Może uważniej czytaj.
                      • jak_matrioszka Re: garnki do indukcji 05.12.18, 12:45
                        Napisałaś, że na indukcji sie wybrzuszaja, a ja sie pytam gdzie one sie nie wybrzuszaja. Mam indukcje od roku, wcześniej el-na zwykła (tzn taka jak indukcja z wygladu, nie wiem jaka to ma nazwe) i nic mi sie nie wybrzusza.
                        • jak_matrioszka Re: garnki do indukcji 05.12.18, 12:46
                          A wybrzuszaja sie byle jakie patelnie, na wszystkich typach kuchenek.
                          • diona78 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 14:24
                            Dobra widzę że chcesz się poupierać. Miałam gaz i indukcję i pierdylion różnych patelni. Otóż jest różnica. Do indukcji musi być grubsze dno niż przeciętne a ty sobie gotuj w czym tam chcesz.
    • e-ness Re: garnki do indukcji 05.12.18, 08:29
      Ja mam wlasnie wfm bo dwa razy kupiłam tefala i nity przy uszach w garnku i przykrywce nie dały rady.
      Fakt są drogie ale zakup na lata.
      Gerlacha mam patelnie, jakaś linia z listkiem , i to pierwsze do których nie mam żadnych zastrzeżeń a po 5 latach nadal wyglądają jak nowe i bynajmniej nie dlatego ze z nich nie korzystam.
    • estragonka Re: garnki do indukcji 05.12.18, 08:29
      www.ceneo.pl/23621187 takie mam, były na jakiejś stacji benzynowej za punkty, mam już kilka lat i wszystko ok
      • joxanna1 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 08:35
        A jak takie emaliowane garnki radzą sobie z indukcją? Jak szybko gotują?
        • e-ness Re: garnki do indukcji 05.12.18, 08:41
          Aaa zapomniałam o marce Hendi - bardzo fajne, mam jeden taki olbrzymi do gotowania rosołu.
          To Marks gastronomiczna wiec jakość zdecydowanie lepsza niż tych popularnych marek
        • estragonka Re: garnki do indukcji 05.12.18, 08:45
          w sumie to nie bardzo mam do czego porównać. jak nie zapomnę to wieczorem wstawię w 2 garnkach na takich samych palnikach taką samą ilość wody i sprawdzę big_grin inne garnki mam tylko w sumie 2 - w tym jeden, który ma ze 30 lat i działa naprawdę prześwietnie wink

ale ogólnie to gotują szybko, nigdy nie czekam jakoś super długo. Jedyne co w tych garnkach zniszczyłam to emalię od środka w jednym, ale moja wina, bo nie trzeba było grzebać w nim metalowym tłuczkiem do ziemniaków...

a, i kiedyś mi się garnek odbarwił jak grzyby mun w nim gotowałam, ale po kilku użyciach potem zeszło.
          • joxanna1 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 09:08
            Dziękuję!

Ja też zrobiłam wyścigi i zagotowałam w małych (równych) garnkach 1 l wody.
            cygański: mniej, niż 2 minuty
            czajnik: 3 minuty
            czerwony Gerlach: 11 minut....
    • vodyanoi Re: garnki do indukcji 05.12.18, 08:37
      Ja akurat teraz mam Ikeę 365+. Mam wielki gar, mniejsze i rondelki. Jestem bardzo zadowolona. Czasem ta szybkość aż mnie zaskakuje (jak wczoraj, przy ziemniakach).
    • swinka-morska Re: garnki do indukcji 05.12.18, 08:49
      Berghoff dobry na wszystko.
      Zaraz będą przeceny więc warto popatrzeć wtedy w Duka na komplety garnków (bywają bardzo dobrze przecenione a są bardzo fajne).
    • nenia1 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 09:54
      Dołóż trochę i kup Silit, na dodatek są bardzo ładne wizualnie, bez niklu i z gwarancją na 30 lat.
      • alpepe Re: garnki do indukcji 05.12.18, 10:01
        Na garnkach się nie znam, ale patelnie silit miałam ze 4, bo niby marka i nie, nie, nie. Drogie dziadostwo, i te pokryte teflonem czy odpowiednikiem i te z powłoką ceramiczną.
        • nenia1 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 10:38
          Patelnie mają słabe, one się nadają do duszenia, nie do smażenia. Ale ja piszę o garnkach i głównie pod kątem gotowania czy duszenia. Jak ktoś dużo smaży i spore kawałki mięsa to faktycznie będzie przywierać. Patelnie mam ceramiczne z Tefela i uważam, że są niezłe. Z tym, że my ogólnie bardzo mało smażymy.
          Natomiast bardzo szybko się nagrzewają, długo trzymają ciepło, są nie do zdarcia, gotuje się czy dusi w nich bajecznie, od strony wizualnej nie można się przyczepić, można używać metalowych łyżek czy innych mieszadeł, bo nie trzeba bać się uszkodzeń, idealnie gładka powierzchnia, garnki wykonane z jednego kawałka stali, pozbawionej niklu, no i długoletnia gwarancja producenta też o czymś świadczy.
    • asfiksja Re: garnki do indukcji 05.12.18, 09:56
      Z moich garnków najlepszy jest firmy Yato, ale jest dość nowy. Oprócz dobrej szybkości jest bezniklowy i ma pokrywę bez dziurki. Z ewentualnych wad - stylistyka gastronomiczna (mnie to odpowiada, ale po domach u ludzi takich nie widuję).
      Oprócz tego mam Ikeę (po latach rdzewieje, nie polecam) i Berghoff (po latach nity robią się ble, a pokrywki wyginają się od upadku na podłogę) no i są ze stali 18/10, więc z niklem.
      • jak_matrioszka Re: garnki do indukcji 05.12.18, 10:56
        Co to jest stylistyka gastronomiczna i dlaczego lepsza pokrywka bez dziurki?
        • asfiksja Re: garnki do indukcji 05.12.18, 12:15
          Ja często wystawiam garnki na taras do ostygnięcia i wiele razy mi się przez dziurkę w pokrywce z Ikei nalało deszczu, w tym raz stopniały śnieg do leżakującego ciasta na pierniczki.
          Stylistyka gastronomiczna - czyli jak na zapleczu stołówki, nie jak kuchni eleganckiej pani domusmile
          • jak_matrioszka Re: garnki do indukcji 05.12.18, 12:41
            Na zapleczu stołówki, to ja gary kilkudziesieciolitrowe widuje, na palnik by mi sie nie zmieściły 😀 Stylistyka? Coś jak mój razy 10 w pojemności, no przy raczkach sie nie upieram, bo nie zwróciłam uwagi smile
            Deszcz mi sie do garnków przez dziurke nie leje, chyba inne dziurki mamy na myśli smile
      • joxanna1 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 11:17
        a jak szybko gotuje ten Yato?
        • asfiksja Re: garnki do indukcji 05.12.18, 12:16
          Nie jestem obiektywna, bo indukcję mam od niedawna i wszystko mi na niej gotuje migiemsmile Za parę lat może będę mieć szczegółowe przemyślenia na ten temat.
    • redheadfreaq Re: garnki do indukcji 05.12.18, 10:00
      Mam od 4 lat garnki z Emalii Olkusz. Najprostsze, w kolorze wiosennej zieleni. Działają na indukcji jak trzeba. Czy szybko - nie wiem, nie mam porównania z innymi, ale porównując z gazem, indukcja jest jak Pendolino w stosunku do pociągu z węglem...
      • hummorek Re: garnki do indukcji 05.12.18, 12:22
        Olkusz i indukcja - nie, nie, nie. Kupilam 1 i wyrzucilam, beznadziejnie się w nim gotowało. Kupilam na próbę, była duża przecena, ale nigdy więcej.
        Uzywam Berghoff - bardzo ok, Ikea - jeszcze lepsze.
    • olinka20 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 10:07
      Polecę wyżej wymienioną markę hendi. Bardzo fajne garnki, to marka gastronomiczna, więc jakaś super ładna nie jest wink ale bardzo dobrze się gotuje i myje.
      Nie polecę natomiast ikei, takich fikuśnych zielonych garnków z drewnianą rączką. Wyglądają super, są śliczne, ale w małym odpadła mi rączka po kilku myciach big_grin a do dna dużego za każdym razem coś się przyklejało.
    • szarsz Re: garnki do indukcji 05.12.18, 10:32
      Ja mam jeden super szybki garnek z Ikei właśnie, więc nie mam kompletnie odwrotne doświadczenia ...

Mam też hendi, garnki i patelnie, kitchen line i profi line, są doskonałe jeśli chodzi o trwałość, będą niedługo obchodziły 8 rocznicę intensywnego użytkowania, w jedynym z garnków miałam parę lat temu pożar... myślę że pogotują kolejnych 80, jeśli moje wnuki je przygarna smile ale nie, nie są bardzo szybkie.

Mam też starą emaliowaną caserolę, ta jest mega szybka, chociaż ma ze starości krzywe dno i tylko połową przyległym do płyty. Mam też małe emaliowane rondelki z Emalii, one się starzeją bardzo szybko.

A, kupiłam kiedyś zestaw garnków w lidlu, gorsza stał niż hendi, ale też całe stalowe (muszę mieć możliwość wstawienia garnka z pokrywą do piekarnika), ale dwa razy tańsze, gotują mniej więcej tak samo szybko i od paru lat nie mam wiekszych zastrzeżeń.
      • joxanna1 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 11:15
        Ok, już się nakręciłam na te hendi, bo lubię taki profesjonalny klimat, ale jeśli nie są szybkie, to jednak dziękuję.
        • olinka20 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 11:22
          Szczerze mówiąc nie narzekam na szybkość, jestem zdziwiona tą opinią.
          Z ikei może te z serii 365 są ok, nie wiem, bo nie miałam. Miałam tylke te ładne zielone. Niestety, były tylko ładne wink
          • szarsz Re: garnki do indukcji 05.12.18, 14:06
            Sprawdzę dziś albo jutro wieczorem, bo mnie to zainteresowało na poważnie smile
            • olinka20 Re: garnki do indukcji 05.12.18, 14:55
              Ja wcześniej gotowałam na gazie, więc na indukcji mi się wszystko migiem gotuje.
              Nie nadążam czasem wink Normalnie na gazie to zanim mi się woda zagotowała to miałam czas pokroić warzywa, a teraz lipa ( a potrafię bardzo szybko siekać ).
              • joxanna1 Re: garnki do indukcji 06.12.18, 14:01
                BArdzo wszystkim dziękuję. Dalej nic nie wybrałamsmile

Czy może jest gdzieś w WArszawie sklep stacjonarny, gdzie można zobaczyć różne garnki? Bo jak patrzę w internecie - to Tefale w Media Markt, te mega luksusowe na Świętokrzyskiej, Ikea w Ikei....

Ech, brakuje mi coraz częściej sklepów stacjonarnych.
                • olinka20 Re: garnki do indukcji 06.12.18, 14:02
                  Hendi masz w makro.
                • wirtualnylis2 Re: garnki do indukcji 04.02.19, 13:49
                  niestety wszystko przenosi się do internetu, tutaj możesz zobaczyć sporo garnków Hendi www.sas24.pl/garnki-532#/producent-hendi mają wysoką jakość, ale i cena jest do tej jakości odpowiednia, głównie są przeznaczone dla lokali gastronomicznych, gdzie używa ich się dużo częściej niż w domu, więc w domu powinny wytrzymać naprawdę długo
                  • joxanna1 Re: garnki do indukcji 04.02.19, 14:17
                    Dziękujęsmile

Już zapomniałam o tym wątku, bo garnki ostatecznie kupiłam jeszcze przed świętami.
                    Ale za to podzielę się wnioskami - Tescoma jest znakomita.
                    Kupiłam najpierw jeden, zmierzyłam czas gotowania i dokupiłam cały zestaw. Gotuje równie szybko, jak czajnik.
                    Bardzo jestem zadowolona.
    • eowen Re: garnki do indukcji 05.12.18, 11:57
      Mam 3 różne zestawy do indukcji - patelnie Tefala, garnki z Ikeii i Biedronki. 2 pierwsze polecam, Biedronki nie, bez sensu się skusiłam ceną, garnki są trochę krzywe i w uchwytach mają zagłębienia, co oznacza, że w zmywarce stoi tam woda. Zawsze, jak je wyciągam, to mnie cholera bierze, bo wylewa się na inne, suche naczynia.
      • jak_matrioszka Re: garnki do indukcji 05.12.18, 12:06
        Logistyke trzeba mieć opanowana wink U nas woda zostaje w kilku kubkach. Jak ja wyjmuje, to nie mam problemu, jak zlece, to zawsze zaczynaja wypakowywać zmywarke od górnej półki i im sie leje z tych kubków na talerze pietro niżej.
        • alpepe Re: garnki do indukcji 05.12.18, 12:49
          Haha, je jestem leniwsza, najpierw wysuwam dolną półkę, potem przesuwam kubki, by z nich ściekła woda, potem wsuwam dolną półkę, a na sam koniec wołam dzieci, by wyjęły rzeczy ze zmywarki.
          • jak_matrioszka Re: garnki do indukcji 05.12.18, 12:58
            Ja mam tylko kilka kapiacych, i pamietam które, ale moi nie pamietaja... Oni wogóle maja jakaś wybiórcza amnezje, bo jak potrzebne im coś z kuchni to otwieraja szafke i na ślepo trafiaja skad wziać, a jak maja ta sama rzecz schować, to w 9 przypadkach na 10 otworza nie ta szafke i tam już zostawia, a ja potem szukam 😒

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka