Dodaj do ulubionych

Do mam posiadających retinol

10.12.18, 14:30

Szybkie pytanie: Jak nakładacie retinol na twarz i o jakiej porze dnia? Codziennie? Używacie potem innego kremu? Jeśli tak, to jakiego? Jakie macie rezultaty? Czy można retinol nakładać razem z kwasem hialuronowym? Jeśli nie, to czy można nakładać je naprzemiennie? Jednego dnia retinol, następnego kwas?

Tak, wiem, mogę sobie przeczytać instrukcję i przeczytałam, ale jestem ciekawa waszych doświadczeń.

Z góry i z dołu dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • same-old_mona Re: Do mam posiadających retinol 10.12.18, 14:36
      Ja mam granactive retinoid z the ordinary, nakładam codziennie wieczorem. Przed nim serum na zmarchy a po nim olejek ze śmierdziela z kroplą kwasu hialuronowego. Nigdzie nie znalazłam info że nie można razem, nic mi się z twarzą złego nie stało, wręcz przeciwnie. Ale może jakaś specjalistka się wypowie.
      • rosapulchra-0 Re: Do mam posiadających retinol 10.12.18, 15:53
        Też mam z ordinary.
        • banksia Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 09:59
          Ja też, po rekomendacji Princess smile
          Stosuję wieczorem, po paru minutach krem. Kwasu h nie używam odkąd mam retinol ale chyba w sumie nie ma przeszkód. Pełny efekt podobno dopiero po 3 miesiącach - wszystko przede mną smile
    • lacunalegis Re: Do mam posiadających retinol 10.12.18, 15:17
      O ile mi wiadomo, zwłaszcza na początku kuracji, nawet się zaleca stosowanie retinolu na coś nawilżającego (lub pod coś nawilżającego). Owszem, to lekko osłabia działanie samego retinolu, ale w dłuższej perspektywie może być korzystne dla skóry, która będzie głębiej nawilżona. Ja zwykle używam sam krem z retinolem (0,4%), ale dwa-trzy razy w tygodniu na kwas hialuronowy lub sam kwas hialuronowy (bez retinolu) i wszystko jest OK. Skóra wygładzona, jednolita, pory zwężone i niezapchane. Z tym że skórę mam mocno tłustą, sucha może reagować inaczej.

Co do nakładania naprzemiennie z innymi kremami - jak najbardziej można. Z tym że większość kremów z retinolem zaleca się stosować przynajmniej 4 razy w tygodniu, więc niewykluczone, że zbyt rzadkie aplikacje jakoś tam wpływają na skuteczność.
      • rosapulchra-0 Re: Do mam posiadających retinol 10.12.18, 15:53
        No właśnie ja mam suchą skórę. Poza tym jestem po zastrzykach z kwasem hialuronowym i to dosyć krótko, bo raptem 3 tygodnie. No i mam zagwozdkę, czy jeszcze czekać na retinol, czy już mogę go nakładać.

Dzięki za odpowiedzi.
    • chocolate-cakes Re: Do mam posiadających retinol 10.12.18, 15:54
      Mam retinol 0,2 the ordinary. Nakładam sam, bez żadnych kremów wcześniej, zwykle 2-3 dni pod rząd i potem 2-3 dni co innego.
      • rosapulchra-0 Re: Do mam posiadających retinol 10.12.18, 16:01
        A co innego? Bo ja od dłuższego czasu używam krem E45. I w sumie nie wiem, co mogłabym sobie nakładać bezpiecznie nakładać na twarz. Mam dość suchą cerę i ten krem bardzo dobrze się wchłania, ale to bardzo podstawowy krem w sumie.
        • chocolate-cakes Re: Do mam posiadających retinol 10.12.18, 16:14
          Jakiś krem nawilżający, obojętnie jaki. Ostatnio mam loreal ale myślę, żeby kupić coś z the ordinary. Mam cerę wrażliwą, mieszaną ale bywa nadal tłusta. Retinol bardzo fajnie też działa na ten rodzaj cery, jestem zadowolona. Czasem jak przesadzę o stosuję za dużo na policzkach, gdzie cera jest bardzo wrażliwa, stosuję fajną maskę Mincer pharma anti redness.
          • rosapulchra-0 Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 12:52
            Jak mi się skończy ten mój, to co innego sobie kupię smile
    • muchy_w_nosie Re: Do mam posiadających retinol 10.12.18, 16:47
      Na noc nakładam. Zdarzało się z kwasem nakładać. Ja kupuje w aptece maść za 4,89 zł. i jestem zdziwiona że retinol kosztuje więcej niż 10 zł.
      Na zdrowie dziewczęta 🤣
      • chocolate-cakes Re: Do mam posiadających retinol 10.12.18, 17:14
        Co to za maść?
        • alaveda Re: Do mam posiadających retinol 10.12.18, 18:49
          Ordynarna big_grin
          • rosapulchra-0 Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 12:54
            Napisał ordynus.
        • muchy_w_nosie Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 13:08
          www.doz.pl/apteka/p62627-Retimax_1500_masc_ochronna_z_witamina_A_30_g
          • andace Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 13:26
            Ale w tej maści nie ma retinolu, jest tylko Retinyl Palmitate i to na końcu składu. Dobre do ust zimą ale nie nie jako kuracja odmładzająca.
          • rosapulchra-0 Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 13:38
            Ale tam nie ma retinolu..
            • hanusinamama Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 22:29
              Za to jest tona oleju mineralnego....
    • kaka-llina Re: Do mam posiadających retinol 10.12.18, 19:57
      O wątek dla mnie na dzisiaj! Właśnie wczoraj pod jakimś wpływem nagłej chęci "zadbania" o siebie złożyłam zamówienie z the ordinary.. (oczywiście sprawy porządnie nie przemyślałam (nie doczytałam) i za bardzo nie wiem czy dobrze zrobiłam i czy to co zamówiłam mogę używać codziennie (wszystko? część? w jakiej kolejności?) Dla tych co sa wtajemniczone, proszę o rade...
      Zamówiłam:
      Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%
      Argireline Solution 10%
      Lactic Acid 10% + HA 2%
      Granactive Retinoid 5% in Squalane
      Caffeine Solution 5% + EGCG
      Już wiem, ze zapomniałam o primerze i którejś z tych nawilżających rzeczy ale na razie poczekam z następnymi zakupami...
      • rosapulchra-0 Re: Do mam posiadających retinol 10.12.18, 22:29
        A teraz powiedz, na co dobrze robią te specyfiki?
        • kaka-llina Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 08:47
          to pierwsze to vitamina c po prostu, drugie ma być mocno przeciwzmarszczkowe (do użycia wokół oczu i na czole głównie), trzecie to kwas mlekowy, 4 to wiesz bo już polecane tutaj, a ostatni to pod oczy.
          Nie wiem tylko jak często stosować i w jakiej kolejności (i czy w ogóle mogę wszystkie naraz wink)
    • anahera Re: Do mam posiadających retinol 10.12.18, 23:00
      Mam retinol z kwasem hialuronowym w jednym kremie. Nakladam roznie - rano lub wieczorem, co drugi dzien a w dzien posredni spora ilosc kremu nawilzajacego. Po 2 miesiacach widze duza poprawe w zmarszczkach czola.
      • rosapulchra-0 Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 03:28
        Jak się ten specyfik nazywa? Gdzie można go kupić?
    • b-b1 Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 07:14
      Co drugi dzień wieczorem nakładam retinol bez dodatkowego kremu. Rano i wieczorem serum i krem odbudowujący.
      Jeśli makijaż mogę zmyć wcześniej nawilżam skórę cetaphilem.
      Jeśli jesteś po ostrzyknięciu kwasem hialuronowym/botoksem/kolagenem retinol możesz nakładać zaraz po zagojeniu się wkłuć.
      • hungaria Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 10:40
        A ten krem odbudowujący to jaki???
        • b-b1 Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 22:25
          hungaria napisał(a):

> A ten krem odbudowujący to jaki???
          Testuję różne np Genosys Skin Barrier Protecting Cream SPC , Cell Fusion C Ceramide III Nano Cream , albo Dermomedica Ceramide EGF Cream pod krem serum Ericson Laboratoire Repair Serum, albo Cell Fusion C Hyaluron Clinic, itd..
      • rosapulchra-0 Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 12:51
        Minęły trzy tygodnie i wszystko się ładnie zagoiło, ale informacja, którą podałaś jest ważna i dzięki za to. Jakie serum używasz i jaki krem odbudowujący?
    • evee1 Re: Do mam posiadających retinol 11.12.18, 13:01
      Hm, jestem pod wrażeniem ilości specyfików, ktorymi można sobie smarować twarz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka