Dodaj do ulubionych

Progesteron

16.03.12, 19:44
Witam, miałam robione badanie w 27 dc na progesteron i prokaktyne, wynik prolaktyny to 17,80 ng/ml gdzie norma jest między 1,9 a 25,00 ( więc jest OK), zaś z progesteronem mam nieco problem bo nie nie wiem jak odczytać wynik 0,54 ng/ml gdzie normy są opisane tak:

faza folikularna: 0-1,13
faza owulacyjna: 0,95 - 1,72
faza lutealna: 0,95 - 21,00 ( z tym mam problem)
po menopauzie: 0 - 1,0
ciąża 1 trymestr: 9,3 - 33,2
ciąża 2 trymestr: 29,5 - 50,0
ciąża 3 trymestr: 83,1 - 160

Wspomne tylko, że mam 28 lat, z mężem staramy sie o dzieciaka już kilka lat, ostatnio miałam problem z prolaktyną, bo poziom był prawie 100, brałam bromergon, od 2 m-cy nie biore, bo mnie zaczeło znowu mdlić i odstawiłam, dlatego lekarz wywnioskował ze jest to dobry czas na zrobienie progesteronu, W następnym dniu po padaniu dostałam okresu,

Prosze o pomoc w ustaleniu tego wyniku, bo zanim sie dostane do lekarza to troche czasu minie.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasimot Re: Progesteron 16.03.12, 22:05
      progesteron masz zdecydowanie zaniski
    • alinalen Re: Progesteron 17.03.12, 21:25
      Progesteron najwyższy jest kilka dni po owu, w końcówce cyklu-a u Ciebie był to ostatni dzień cyklu mógl być taki niski. Trzeba by powtórzyć badanie ok 7 dni po owu, wtedy można coś powiedzieć...mierz temperaturę wyjdzie szybko jak dlugą masz II fazę cyklu i kiedy mniej wiecej występuje owulacja. Prolaktyna w dalszym ciągu do monitorowania może jeszcze podskoczyć
    • kavainca Re: Progesteron 18.03.12, 07:55
      dwa lata starań to czas na zrobienie wszyskich badań w dobrej klinikce...raczej nie ma na co czekać
      • kotkowa Re: Progesteron 22.03.12, 14:31
        Ja badam progesteron zawsze 7 dnia po owu, tak mi kazal gin - w warunkach domowych trzeba mierzyc temp. wg npr i zbadac 7 dnia wyzszych. Inaczej nie wiemy czy masz tak niski poziom, bo nie bylo w ogole owulacji - na to wskazuje wynik... czy po prostu tak bardzo spadl, bo bylas tuz przed okresem i za pozno zbadalas - owu powinna wystapic ok 10-16 dni przed okresem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka