ardiss1 11.12.18, 12:05 Dziewczyny, na pewno wiecie 😆 Ile max można zarabiacoś brutto /msc by nie wpaść w drugi próg podatkowy? Wiem jak jest kwota rocznie i wiem ze podzielić na 12 msc ale coś mi się nie zgadza... Moze któraś z Was mi to naświetli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bywalec.hoteli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 12:11 do około 100 tys brutto, a 200 tys. łącznie obydwu małżonków. Niestety w dzisiejszych czasach 8,5 tys brutto to nie jest wiele - a państwo uznaje cie za bohacza. z drugiej strony kiedyś to była tragedia podatkowa i przy 85 juz płaciłas 40 procent a 30 procent przy jakiejś śmiesznej kwocie. Na szczęście Zyta Gilewska z PiS w 2006 roku bardzo obniżyła te podatki. Dziś przydałoby się przynajmniej zwaloryzować progi podatkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 12:12 Wszelkie premie, nagrody, trzynastki i inne dochody typu refundacja zakupu okularów też w to wchodzą. Nie wystarczy zwykle: podziel przez 12. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 12:21 Ok. 8400 (bo brutto to nie to samo co podstawa opodatkowania). Odpowiedz Link Zgłoś
ardiss1 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:47 O no właśnie... i to chyba jest rozwiązanie mojej zagadki. Dzieki😊 Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 12:27 ardiss1 napisała: > Dziewczyny, na pewno wiecie 😆 > > Ile max można zarabiacoś brutto /msc by nie wpaść w drugi próg podatkowy? A to wpadnięcie w drugi próg to jest jakiś problem? Ja tam wolę mieć więcej pieniędzy, niż mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 12:41 jest to problem bo płaci się dużo więcej podatków . na osłodę można przestać płacić zus - ale tu juz trzeba 133 przekroczyć czyli jest dziura 33 tysiące gdzie płacisz zus i wysoki podatek 32 procent i nie masz w ogóle kwoty wolnej od podatku. Morawiecki zarąbał mi kwotę wolna od podatku - dziad z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 12:50 bywalec.hoteli napisał: > jest to problem bo płaci się dużo więcej podatków . na osłodę można przestać pł Płaci się nieco więcej podatku, ale i tak ma się więcej pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 12:52 45rtg napisał: > Płaci się nieco więcej podatku, ale i tak ma się więcej pieniędzy. Płacąc więcej podatków ma się więcej pieniędzy...???? Oł łaaaaaaał! Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 12:57 A dlaczego niby jedno drugie wyklucza? Przeciez wyższy podatek nie płaci się od tej samej kwoty, co niższy, tylko od tej z drugiego progu. Jeżeli dajmy na to zarabiasz 1000 i masz zapłacić od tego 10 zł podatku, a za dodatkowy 1000 musiałabyś zapłacić 20 zł podatku, to i tak masz więcej pieniędzy, niż gdybyś tego dodatkowego 1000 nie wzięła, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:09 maslova napisała: > to i tak masz więcej pieniędzy > , niż gdybyś tego dodatkowego 1000 nie wzięła, prawda? Zadanie z matematyki na poziomie szkoły podstawowej. W jedynym miesiącu moja pensja brutto w wysokości x opodatkowana jest w I progu podatkowym (18%) - netto wynosi 0,82x. W drugi miesiącu opodatkowana jest w II progu podatkowym (32%). Wynosi 0,68x Pytanie konkursowe - w którym miesiącu pensja jest wyższa? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:12 araceli napisała: > maslova napisała: > > to i tak masz więcej pieniędzy > > , niż gdybyś tego dodatkowego 1000 nie wzięła, prawda? > > Zadanie z matematyki na poziomie szkoły podstawowej. W jedynym miesiącu moja pe > nsja brutto w wysokości x opodatkowana jest w I progu podatkowym (18%) - netto > wynosi 0,82x. W drugi miesiącu opodatkowana jest w II progu podatkowym (32%). W > ynosi 0,68x > > Pytanie konkursowe - w którym miesiącu pensja jest wyższa? Są równe. W drugim miesiącu niższa jest wypłata. Jak Ci to przeszkadza, to poproś księgowość o równomierne naliczanie składek według przewidywanej rocznej sumy. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:14 45rtg napisał: > Są równe. Debili nie sieją - sami się rodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:18 araceli napisała: > 45rtg napisał: > > Są równe. > > Debili nie sieją - sami się rodzą. Nie urodziłaś się sama, załatwiła Ci to matka. A może i pan doktor. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:48 > Debili nie sieją - sami się rodzą. Serio nie możesz obyć się bez epitetów? Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:27 Araceli, czy podatek dochodowy w Polsce nie jest czasem progresywny? To znaczy ze jezeli miescisz sie w pierwszym progu to placisz (chyba) 19% a jezlei przekraczasz ten prog to placisz 32% od kwoty ktora PRZEKRACZA tezne prog. Inaczej bylaby puapka fiskalna i nikt nie zarabialby powyzej pierwszego progu bo w pewnym segmencie netto byloby nizsze niz przed przekroczeniem. Naprawde myslisz ze system podatkowy jest az tak zle skonstruowany? Serio? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:35 gryfna-frelka napisała: > Inaczej bylaby puapka fiskalna i nikt nie zarabialby powyzej pierwszego progu b > o w pewnym segmencie netto byloby nizsze niz przed przekroczeniem. Kolejna osoba, która kompletnie nie wie co pisze. Weź dowolny kalkulator płac i zobacz co dzieje się z pensją netto po przekroczeniu progu. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:45 araceli napisała: > Kolejna osoba, która kompletnie nie wie co pisze. Weź dowolny kalkulator płac i > zobacz co dzieje się z pensją netto po przekroczeniu progu. Czyli chcesz powiedzieć, że lepiej nie przekroczyć progu, bo się nie będzie miało spadku wypłaty i dzięki temu będzie się w sumie miało więcej pieniędzy? Na przykład, że jak w sierpniu przekraczasz próg, to od stycznia do października zarobisz mniej, niż zarobiłabyś od stycznia do października nie przekraczając progu, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:46 Nie przetlumaczysz. Chyba musisz odpuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:48 juuuu7 napisał(a): > Nie przetlumaczysz. Chyba musisz odpuscic. To araceli. Araceli po to tu jest, żeby móc czasem poczuć smak beznadziei w tłumaczeniu prostych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:14 To chyba bardziej chodzi o to, że zaliczka na podatek zabierana jest już wtedy od całej kwoty pensji brutto, ponieważ w danym roku już się przekroczyło próg. Araceli chyba niestety nie do końca kojarzy jak wygląda podatek progresywny, patrzy tylko na perspektywę 1 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:21 chicarica napisała: > To chyba bardziej chodzi o to, że zaliczka na podatek zabierana jest już wtedy > od całej kwoty pensji brutto, ponieważ w danym roku już się przekroczyło próg. > Araceli chyba niestety nie do końca kojarzy jak wygląda podatek progresywny, pa > trzy tylko na perspektywę 1 miesiąca. Kolejna, która nie czyta tylko pisze o czym chce po czym dziwi się, że to co napisała nie przystaje do innej wypowiedzi więc koniecznie musi napisać, że tak osoba "nie kojarzy". Stawianie chochoła to jematkowa specjalność. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 12:57 araceli napisała: > 45rtg napisał: > > Płaci się nieco więcej podatku, ale i tak ma się więcej pieniędzy. > > Płacąc więcej podatków ma się więcej pieniędzy...???? Oł łaaaaaaał! Pani nie wie, jak się liczy podatek powyżej kolejnego progu, prawda, proszę Pani? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:03 Nieprecyzyjnie się wyrażasz. Wchodząc w próg zaczynam nagle zarabiać mniej netto od koleżanek, które zarabiają mniej ode mnie brutto licząc od początku roku. One nie zarobiły jeszcze tyle (czyli generalnie zarobiły mniej ode mnie) w danym momencie, by przekroczyć próg. Przez kolejne miesiące jednak netto zarabiają więcej ode mnie, aż do momentu, kiedy też wejdą w próg. Oczywiście pod koniec roku, ja będą tą, która zarobiła więcej. zarówno brutto, jak i netto. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.anna.4 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:06 Jak to możliwe że zarabiasz mniej netto, skoro wyższy podatek liczony jest od kwoty nad progiem? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:10 panna.anna.4 napisała: > Jak to możliwe że zarabiasz mniej netto, skoro wyższy podatek liczony jest od k > woty nad progiem? Jeżeli zaliczkę na podatek masz obliczaną według stanu na miesiąc wypłaty, to odliczają 19%, 19%, 19% do, powiedzmy, września, a we wrześniu przekraczasz próg i od października masz zaliczkę 32%. Bo to już jest kwota nad progiem liczonym w skali roku. Ale nie trzeba tego mieć tak zrobionego, może być równomiernie na wszystkie miesiące, o ile oczywiście pensja jest przewidywalna. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:07 gaskama napisała: > Nieprecyzyjnie się wyrażasz. Wchodząc w próg zaczynam nagle zarabiać mniej nett > o od koleżanek, które zarabiają mniej ode mnie brutto licząc od początku roku. A to się trzeba dogadać z księgowością, żeby rozłożyła zaliczki równomiernie na cały rok, a nie doliczała dopiero od przeskoczenia progu. Można i wtedy nie ma tego wkurzającego spadku wypłaty pod koniec roku. (Oczywiście poszczególne wypłaty są o jakiś tam procent niższe) Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:15 Zdrowy rozsądek każe się dać okradać pod koniec roku a nie od początku roku. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:20 gaskama napisała: > Zdrowy rozsądek każe się dać okradać pod koniec roku a nie od początku roku. Zdrowy rozsądek każe nazwać idiotą każdego, komu podatki kojarzą się z kradzieżą. A co do tego, czy mieć równą wypłatę przez cały rok, czy nagły spadek wpływów pod koniec roku, to już jak komu wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.anna.4 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:22 To nie kwestia wygody, raczej świadomości że wartość pieniądza w czasie nie jest stała. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:27 panna.anna.4 napisała: > To nie kwestia wygody, raczej świadomości że wartość pieniądza w czasie nie jes > t stała. Przy obecnej inflacji bez przesady, spokojnie można przyjmować, że wartość pieniądza jest stała w ciągu roku. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.anna.4 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:42 To nie tylko o inflację chodzi. Nawet przy zerowej inflacji lepiej mieć 1000 zł dziś niż za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:47 panna.anna.4 napisała: > To nie tylko o inflację chodzi. Nawet przy zerowej inflacji lepiej mieć 1000 zł > dziś niż za rok. W budżecie domowym to nie jest najczęściej prawda. Wcześniejsze pieniądze są korzystne, jeżeli możesz je jakoś zainwestować. Jeżeli, jak to zwykle bywa, nie inwestujesz ich w nic przynoszącego dochody - nie ma różnicy. Za to planowanie wydatków jest łatwiejsze, jeżeli przychód jest co miesiąc taki sam, nawet, jeżeli to oznacza, że na początku roku zaliczkę płaci się z pewnym naddatkiem - bo pod koniec będzie z kolei mniejsza, niż by wynikało z "gołych" wyliczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:10 45rtg napisał: > Pani nie wie, jak się liczy podatek powyżej kolejnego progu, prawda, > proszę Pani? Dokładnie wiem jak moja pensja spada jak przekraczam próg. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:13 araceli napisała: > 45rtg napisał: > > Pani nie wie, jak się liczy podatek powyżej kolejnego progu, prawda, > > proszę Pani? > > Dokładnie wiem jak moja pensja spada jak przekraczam próg. Czyli jakbyś nie przekroczyła progu, to byś miała te same pieniądze, co do momentu przekroczenia aż do końca roku? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.anna.4 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:14 Poproś o niższą pensję, będziesz zarabiać więcej Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:54 > Dokładnie wiem jak moja pensja spada jak przekraczam próg. Więc skoro tracisz na wyższej pensji, to czemu zgadzasz się na taką jej wysokość? Zawnioskuj o obniżenie - będziesz płaciła cały rok 18% podatku i będziesz zarabiała więcej. Wg Twojej logiki, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:39 araceli napisała: > 45rtg napisał: > > Płaci się nieco więcej podatku, ale i tak ma się więcej pieniędzy. > > > Płacąc więcej podatków ma się więcej pieniędzy...???? Oł łaaaaaaał! > > > Tak, skoro jestem w 2 progu, to znaczy, że zarabiam rocznie więcej niż osoby w pierwszym. Po prostu to co zarobię powyżej85k jest opodatkowane 32%, ale jest. Jeśli zarobię np. 30k powyżej drugiego progu, to i tak w kieszeni zostaje mi z tego ~20k vide mam więcej pieniędzy niż mieszczą się w pierwszym progu. Serio można tego nie kumać i myśleć, że ktoś kto rocznie zarabia, dajmy na to 70 000 ma lepiej niż ten, który zarabia 150000, bo temu drugiemu od września wpływa na konto mniejsza wypłata niż do sierpnia?? (choć i tak większa niż temu, który zarabia 70k) Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:45 ginger.ale napisała: > Serio można tego nie kumać i myśleć, że ktoś kto rocznie zarabia, dajmy na to 7 > 0 000 ma lepiej niż ten, który zarabia 150000 Czy w którymkolwiek miejscu coś takiego napisałam? NIE. Więc trzeba postawić chochoła i w niego powalić. Ludzie to jednak durni są strasznie... Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:55 Na szczęście jedna mądra araceli uchowała się na tym ziemskim padole... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.anna.4 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:50 araceli napisała: > 45rtg napisał: > > Płaci się nieco więcej podatku, ale i tak ma się więcej pieniędzy. > > > Płacąc więcej podatków ma się więcej pieniędzy...???? Oł łaaaaaaał! > > > Od tego postu się zaczęło nieporozumienie. Araceli się dziwuje że jak to można płacąc wyższy podatek zarabiać więcej. Ano można, bo wyższy podatek jest dla ludzi którzy zarabiają więcej i mimo tego że płacą większy procent, to zostaje im więcej w kieszeni. Tak to działa i nie chce wyjść inaczej. Podejrzewam że szybko się kapnęła jaką bzdurę napisała, ale jak zwykle woli zakrzyczeć i wymyślić że chodziło o spadek pensji w przypadku nierównych składek niż się zwyczajnie wycofać z błędnego twierdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:54 panna.anna.4 napisała: > Od tego postu się zaczęło nieporozumienie. Araceli się dziwuje że jak to można > płacąc wyższy podatek zarabiać więcej. Ano można, bo wyższy podatek jest dla lu > dzi którzy zarabiają więcej Ile to jest "więcej". "Więcej" niż co? W podanym przeze mnie przykładzie 8,6k to "więcej" niż 10,5k? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.anna.4 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:58 Ze zdania które cytujesz wynika jednoznacznie co to znaczy "więcej". Wyższy podatek jest dla ludzi którzy zarabiają więcej niż ci objęci niższym podatkiem. Nie wiem jak ci to jeszcze wyraźniej rozrysować. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:01 panna.anna.4 napisała: > Ze zdania które cytujesz wynika jednoznacznie co to znaczy "więcej". Nie wnika. Z reakcji na zdanie powyżej widać kto przekracza próg a kto nie. Ci z II progu wiedzą, że po przekroczeniu zarabia się mniej. A ci co nie przekraczają myślą - co z tego, skoro on/ona i tak zarabia więcej niż ja. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.anna.4 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:08 araceli napisała: > panna.anna.4 napisała: > > Ze zdania które cytujesz wynika jednoznacznie co to znaczy "więcej". > > Nie wnika. Z reakcji na zdanie powyżej widać kto przekracza próg a kto nie. Ci > z II progu wiedzą, że po przekroczeniu zarabia się mniej. A ci co nie pr > zekraczają myślą - co z tego, skoro on/ona i tak zarabia więcej niż ja. > > Wynika, wynika. Tylko tego już nie raczyłaś zacytować. Prędzej padniesz z palcem na "odśwież stronę" i gotową listą prywatnych docinek niż przeczytasz ze zrozumieniem to co sama napisałaś i stwierdzisz "ok, mój błąd" albo chociaż "ok, to nieporozumienie". Zabawnie się teraz wijesz i miotasz, ale niestety z mojej strony EOT Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:59 araceli napisała: > > płacąc wyższy podatek zarabiać więcej. Ano można, bo wyższy podatek jest > dla lu > > dzi którzy zarabiają więcej > > Ile to jest "więcej". "Więcej" niż co? W podanym przeze mnie przykładzie 8,6k t > o "więcej" niż 10,5k? Ale wolisz zarabiać tyle, żeby nie wchodzić w próg podatkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:00 sumire napisała: > Yyyy... możesz rozwinąć? A co tu jest do rozwijania? Im więcej zarabiasz, tym więcej masz pieniędzy. W każdym razie w takim systemie podatkowym, jak w Polsce. Tyle, że z przekraczaniem kolejnych progów płacisz od części więcej podatku, no ale i tak w kieszeni przecież przybywa. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 12:51 No, ale to nie jest tak, że ten wyszukiwania podatek płaci się tylko od tych zarobków, które wchodzą w drugi próg podatkowy? Od tych poniżej płaci się podatek obowiązujący dla pierwszego progu. Chyba że są jakieś inne obciążenia, które zaczynają dopiero mieć znaczenie po przekroczeniu jakiejs kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:01 Dokladnie-wyzszy podatek placi sie tylko od tej kwoty powyzej progu. Takze nie rozumiem strachu przed wyzszymi zarobkami. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:07 Ja rozumiem, ale tylko wtedy jeżeli te wyższe zarobki ida parze z bardziej odpowiedzialna, czy bardziej obciążająca czasowo pracą . Czasem taki "awans" może nie komuś nie opłacać. Ale poza tym, to więcej pieniędzy brutto = więcej pieniędzy netto. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:13 juuuu7 napisał(a): > Dokladnie-wyzszy podatek placi sie tylko od tej kwoty powyzej progu. Takze nie > rozumiem strachu przed wyzszymi zarobkami. Ten wątek to przepiękna ilustracja ostatniej dyskusji "po co matematyka". Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:30 Ten watek jest tez ilustracja jak bardzo wazne jest rozumienie tekstu czytanego / slyszanego... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.anna.4 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:38 gryfna-frelka napisała: > Ten watek jest tez ilustracja jak bardzo wazne jest rozumienie tekstu czytanego > / slyszanego... I jak to dobrze że są kalkulatory PIT, bo wiele osób by nie potrafiło sobie tego samemu policzyć.. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:38 gryfna-freka napisała: > Ten watek jest tez ilustracja jak bardzo wazne jest rozumienie tekstu czytanego > / slyszanego... Piękna samokrytyka Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:30 Mow mi jeszcze... Oto pierwsza z brzegu lektura : ksiegowosc.infor.pl/podatki/podatki-osobiste/pit/2758816,Progi-podatkowe-w-2019-r.html PS. Nie mieszkam w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:34 Bede naprawde mila - wylowilam dla Ciebie fragment na ktorym nalezy sie szczegolnie skupic, czytajac ze zrozumieniem, jezeli clay tekst wyda sie naprawde dlugi : "Przy czym wyjaśnienia wymaga fakt, że po przekroczenie pierwszego progu podatkowego podatnik nie płaci podatku w wysokości 32% od całości uzyskanych w roku podatkowym dochodu, ale jedynie od tej części dochodów, które przekraczają pierwszy próg podatkowy, czyli 85 528 zł." Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:53 gryfna-frelka napisała: > PS. Nie mieszkam w Polsce. Co dużo tłumaczy. Polecam najpiwer zorbić sobie symualcję: www.bankier.pl/narzedzia/kalkulator-placowy Wpisz 15-20 tys. i zobacz co się dzieje po przekroczeniu II progu. Nie dziękuj. Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 15:04 Araceli, powiedz nam (wszystkim czytajacym ten watek) co dokladnie zrozumialas z artykulu ktory zalinkowalam, a konkretnie z fragmentu ktory Ci przekleilam. Ladnie prosimy. Mozesz tez podac nam inne wiarygodne zrodla mowiace o tym jak podatek dochodowy jest naliczany. W Polsce podatek rozliczany jest co roku i to wlasnie w skali rocznej bierze sie pod uwage zarobki i na ich podstawie oblicza wlasciwy podatek. Naliczenia miesieczne moga byc wtedy skorygowane jezeli nie byly dokladne i wtedy nastepuje zwrot lub doplata zaleznie od sytuacji. Dlatego nazywaja sie "ZALICZKA" (takze w kalkulatorze ktory zalinkowalas) a nie podatek definitywny. Szczegoly obliczenia tegoz podatku znajduja sie w artykule. Uzylam podanego przez Ciebie kalkulatora dla miesiecznej pensji brutto od 6k do 15k, co tysiac. Za kazdym razem kwota wyplaty byla wyzsza niz poprzednia o kilkaset zl, a prog zostal przekroczony po drodze. To gdzie jest ta puapka fiskalna? Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:02 Niektórzy zwyczajnie nie potrafią zsumować kwoty i jak "nagle" wpadają w 2 próg to wydaje im się, że kasa znika Bo realnie pensja - jeśli nie odprowadza się składek proporcjonalnie (co się nie kalkuluje) - okazuje się niższa. Za to w drugą stronę też jest fajnie - jak w lipcu pensja rośnie, bo się składki na ZUS kończą Osobiście - mimo tego, że WIEM i rozumiem, że lepiej zarabiać więcej niż mniej - też mi się ten "miesiąc spadku" pensji nie podoba Inna sprawa, że masz świadomość, że powyżej pewnej kwoty na sam podatek zgarniają ci 1/3 tego co sobie wypracowałaś i to też jest niefajne (pozostaje się cieszyć, że to "tylko" jedna trzecia ) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:19 zarabiasz ponad 250k rocznie ? szacun Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:27 gryfna-frelka napisała: > UZa kazdym razem kwota wyplaty byla wyzsza niz poprzednia o kil > kaset zl, a prog zostal przekroczony po drodze. Kolejna, której po przekroczeniu II progu pensja rośnie A kalkulator wyraźnie pokazuje - dla 15k brutto - od stycznia do lipca 10,5k netto w sierpniu (po przekroczeniu progu) 8,6k. Dla matematycznie sprawnych inaczej od 10,5 do 8,6 jest wzrost Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:30 araceli napisała: > A kalkulator wyraźnie pokazuje - dla 15k brutto - od stycznia do lipca 10,5k ne > tto w sierpniu (po przekroczeniu progu) 8,6k. Dla matematycznie sprawnych inacz > ej od 10,5 do 8,6 jest wzrost Czyli co, uważasz, że nie opłaca się zarabiać tyle, żeby wchodzić w drugi próg? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:35 45rtg napisał: > Czyli co, uważasz, że nie opłaca się Podobnie jak innej dyskutantce napiszę ci - racz nie bajdurzyć o tym co ja rzekomo "uważam. Piszę o faktach. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:43 araceli napisała: > 45rtg napisał: > > Czyli co, uważasz, że nie opłaca się > > Podobnie jak innej dyskutantce napiszę ci - racz nie bajdurzyć o tym co ja rzek > omo "uważam. Piszę o faktach. No to uważasz tak, czy nie? (Teraz pewnie napisze, że nie widzi pytania i nie wie, na co ma odpowiedzieć.) Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:59 > Kolejna, której po przekroczeniu II progu pensja rośnie big_grin Ale przecież nikt nie twierdzi, że pensja po przekroczeniu progu dochodowego jest taka sama, jak przed. Chodzi o to, że po przekroczeniu tego progu i nawet po zapłaceniu wyższego podatku na rękę zostanie Ci więcej pieniędzy, niż gdybyś była przez cały rok w pierwszym progu. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:05 maslova napisała: > > Kolejna, której po przekroczeniu II progu pensja rośnie big_grin > > Ale przecież nikt nie twierdzi, że pensja po przekroczeniu progu dochodowego je > st taka sama, jak przed. Chodzi o to, że po przekroczeniu tego progu i nawet po Ja akurat twierdzę, bo ja mam tak ustalone w mojej księgowości. Acz, jak widzę, nie wszystkim się mieści w głowie, że można na początku roku ekstrapolować 12 x pensja miesięczna i policzyć z tego jednakową zaliczkę na każdy miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:10 maslova napisała: > Ale przecież nikt nie twierdzi, że pensja po przekroczeniu progu dochodowego je > st taka sama, jak przed. Uderz w stół - nie - niiiiikt nie twierdzi: forum.gazeta.pl/forum/w,567,167297314,167297314,Drugi_prog_podatkowy.html?p=167298656 Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:47 No przecież brenya wyjaśniła Ci niżej dkoładnie, o co jej chodziło. Problem polega na tym, że Ty porównujesz miesięczne pensje przed i po wyższym opodatkowaniu, a większość tu piszących odnosi się do całorocznego dochodu. Bo przecież z wynagrodzenia pobierana jest ZALICZKA NA PODATEK, a nie PODATEK. Podatek rozliczany jest do końca kwietnia następnego roku podatkowego. Więc osoby, które wchodzą w II próg podatkowy zarabiają więcej od osób, które są przez cały rok w progu I. I dokładnie o to większości osobom tutaj chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:50 Poprawka: Podatek rozliczany jest Z CAŁOROCZNYCH DOCHODÓW do końca kwietnia następnego roku podatkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.anna.4 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 18:03 maslova napisała: > Poprawka: > Podatek rozliczany jest Z CAŁOROCZNYCH DOCHODÓW do końca kwietnia następnego ro > ku podatkowego. No i tego właśnie dotyczy cały wątek: ile trzeba zarabiać żeby wpaść w drugi próg. Nie chodzi o wpadanie w danym miesiącu tylko w ogóle. Ona to chyba nawet rozumie, ale po prostu woli się pluć na temat debili zamiast porozumiewać się jasno i skutecznie. Moim zdaniem nie warto bić piany. Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:42 No wlasnie widze braki u Ciebie. Ja tam wole zarabiac wiecej i wpadac w drugi prog niz nnuej i byc w pierwszym. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:49 juuuu7 napisał(a): > Ja tam wole zarabiac wiecej i wpadac w drugi prog niz nnuej i byc w pierwszym. No pewnie - wg. geniuszy więcej podatku powoduje więcej pieniędzy w kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:51 araceli napisała: > juuuu7 napisał(a): > > Ja tam wole zarabiac wiecej i wpadac w drugi prog niz nnuej i byc w pierw > szym. > > No pewnie - wg. geniuszy więcej podatku powoduje więcej pieniędzy w kieszeni W sumie to mam propozycję racjonalizatorską - obniżmy drugi prób podatkowy do 1000zł/rok i WSZYSCY będziemy zarabiać więcej Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:55 Wpadniecie w wyższy próg podatkowy oznacza, że wiecej sie zarabia, a to z kolei oznacza wiecej pieniedzy w kieszeni. To nie podatek generuje wyższy dochód, ale na odwrót, wyższy dochód generuje dodatkowy podatek. Nie-geniusze jakoś tego pojać nie moga Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:00 O matko, Araceli ty tak for real??? Wiecej podatku nie oznacza, ze sie dostaje mniej do kieszeni! Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:04 brenya78 napisał(a): > Wiecej podatku nie oznacza, ze sie dostaje mniej do kieszeni! <FACEPALM> Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:19 Dziewczyno nie rozumiesz nic. W ktorym przypadku dostaje wiecej do kieszeni wg Ciebie? Jak zarabiam 10tys. czy jak zarabiam 20tys.? Zarobilam 10tys. i zaplacilam 19% podatku (1900zl). W kieszeni zostaje mi 8100. Powiedzmy ze drugi prog podatkowy zaczyna sie od 10 tys. Zarobilam 20 tys. Zaplacilam 1900 (19%) od pierwszych 10 tys. oraz 3200 (32%) od drugich 10tys. W sumie zaplacilam WIECEJ podatku bo az 5100, ale w kieszeni zostalo mi... 14100 czyli WIECEJ niz 8100. Wiec tak, wiecej podatku nie oznacza, se sie dostaje mniej do kieszeni. Matko, przeciez to jest podstawowa wiedza ekonomiczna, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:50 araceli napisała: <Ten wątek to przepiękna ilustracja ostatniej dyskusji "po co matematyka".> Dokładnie to samo pomyślałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:07 Ja tak samo. Rzadko to się zdarza, ale tym razem muszę to napisać: araceli ma 100% racji. Reszta nie zna matematyki oraz nie poznała tego miodu jakim jest wpadnięcie w II próg podatkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:11 Rację ma każda ze stron. Jak wpadasz w II prób podatkowy o znaczy, że zarabiasz WIĘCEJ niż osoby mieszczące się w I progu, (pomijam przypadki wspólnego rozliczania się z dzieckiem czy współmałżonkiem itp.). Czyli można powiedzieć, że skoro jestem w II progu tzn. że zarabiam więcej od większości Polaków będących na etacie. Natomiast sama pensja netto przy takim samym brutto będzie niższa niż ta sama pensja przed wpadnięciem w próg. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:16 Ciekawe ile osób czytajac to w myślach zaliczyło walniecie głowa o blat stołu / klawiature... Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:22 nenia1 napisała: > Natomiast sama pensja netto przy takim samym brutto będzie niższa niż ta sama p > ensja przed wpadnięciem w próg. Ale dopiero po przejściu progu. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:25 Tak, po przejściu progu, to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:37 nenia1 napisała: > Tak, po przejściu progu, to oczywiste. Najwyraźniej - jak dla kogo Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:30 Oczywiście, że dopiero po przejściu progu, przecież to logiczne, po co miałoby tak być przed?... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:42 45rtg napisał: > nenia1 napisała: > > > Natomiast sama pensja netto przy takim samym brutto będzie niższa niż ta > sama p > > ensja przed wpadnięciem w próg. > > Ale dopiero po przejściu progu. Godzinę temu twierdziłeś, że pensje przed i po przekroczeniu progu są równe forum.gazeta.pl/forum/w,567,167297314,167297314,Drugi_prog_podatkowy.html?p=167297567 Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:49 araceli napisała: > > > ensja przed wpadnięciem w próg. > > > > Ale dopiero po przejściu progu. > > > Godzinę temu twierdziłeś, że pensje przed i po przekroczeniu progu są [b]równe[ > /b] > forum.gazeta.pl/forum/w,567,167297314,167297314,Drugi_prog_podatkowy.html?p=167297567 Pisałem tam też, że różne będą wypłaty, ale Twój wrażliwy umyślik nie dał rady doczytać dalej, niż to pierwsze zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:50 nenia1 napisała: > Jak wpadasz w II prób podatkowy o znaczy, że zarabiasz > WIĘCEJ niż osoby mieszczące się w I progu, Logika nakazuje, żeby używając odniesienia względnego wskazywać do czego się człowiek odnosi. Także po kolei: 1. Po przekroczeniu II progu podatkowego płacę wyższy podatek i zarabiam mniej - prawda 2. Fakt, że przekraczam II próg podatkowy świadczy o tym, że zarabiam więcej względem osób, które go nie przekraczają - prawda. 3. Przekroczenie II progu podatkowego nic nie znaczy bo i tak zarabiam więcej - nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:52 araceli napisała: > Logika nakazuje, żeby używając odniesienia względnego wskazywać do czego się cz > łowiek odnosi. No to prawda, że niektórym trzeba bardzo precyzyjnie bo się sami nie domyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:55 nenia1 napisała: > No to prawda, że niektórym trzeba bardzo precyzyjnie bo się sami nie domyślą. Finanse to nie poezja, żeby debatować o tym co autor miał na myśli. Skarbówce też każesz się "domyślać"? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 15:01 Nie trzeba znać się na poezji, wystarczy nie zakładać od razu, że rozmówca to idiota. Wtedy dość oczywistym się staje, że nie miał na myśli TWOJEJ pensji netto po przekroczeniu progu. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:56 > wystarczy nie zakładać od razu, że rozmówca to idiota. W przypadku araceli akurat to wydaje mi się praktycznie niemożliwe. Nie ukrywam, że mimo iż często się zgadzam z jej poglądami, to jej mania wyższości nad ematkowym plebsem i traktowanie interlokutorów jak największych tępaków, plus stosowanie krzykliwych emotikonek i przeciąganie wyrazów jest dla mnie niezwykle męcząca. Jakby nie można było prowadzić rzeczowej dyskusji bez stosowania tego typu zabiegów Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:56 araceli napisała: > nenia1 napisała: > > Jak wpadasz w II prób podatkowy o znaczy, że zarabiasz > > WIĘCEJ niż osoby mieszczące się w I progu, > > Logika nakazuje, żeby używając odniesienia względnego wskazywać do czego się cz > łowiek odnosi. > > Także po kolei: > 1. Po przekroczeniu II progu podatkowego płacę wyższy podatek i zarabiam mniej > - prawda Nieprawda. Przekraczam próg, mam stałe brutto co miesiąc, przez cały rok mam stałe netto. Nie dopłacam niczego przy rozliczaniu PIT. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:58 45rtg napisał: > Nieprawda. Przekraczam próg, mam stałe brutto co miesiąc, przez cały rok mam st > ałe netto. Nie dopłacam niczego przy rozliczaniu PIT. Pozdrawiamy cię serdecznie w twojej Nibylandii. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 15:00 araceli napisała: > 45rtg napisał: > > Nieprawda. Przekraczam próg, mam stałe brutto co miesiąc, przez cały rok > mam st > > ałe netto. Nie dopłacam niczego przy rozliczaniu PIT. > > Pozdrawiamy cię serdecznie w twojej Nibylandii. No tak, jak już nie masz argumentów, to zawsze możesz rozmówcy zarzucić kłamstwo Tłumaczyłem chyba przynajmniej dwa razy w tym wątku, jak to się dzieje. Kto ma mózg do rozumienia, ten zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 15:01 45rtg napisał: > Tłumaczyłem chyba przynajmniej dwa razy w tym wątku, jak to się dzieje. Kto ma > mózg do rozumienia, ten zrozumie. Swoje wymysły możesz pisać ile chcesz. Może ciemny lud kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:13 acareli: Serio, to nie takie trudne. Jeśli zadeklarujesz, że chcesz co miesiąc odprowadzać podatek proporcjonalnie do prognozowanych zarobków to co miesiąc płacisz "stały" podatek i na rękę masz tyle samo (no, plus minus, zależy jak jest to wszystko rozliczane, nadgodziny, dni wolne, itd.). Wszystko się opiera na tym, że SUMARYCZNIE przez cały rok zarabiasz określoną kwotę. I albo zaczynasz płacić wyższy podatek jak przekroczysz próg, albo płacisz go od razu, niejako awansem. Jeśli masz dwie osoby, które zarabiają dokładnie tyle samo (pensja_roczna1=pensja_roczna2), ale pierwsza rozlicza się jednym sposobem, a druga drugim, to masz: styczeń-lipiec: pensja 1 > pensja 2 sierpień-grudzień: pensja 1 < pensja 2, jeśli założymy, że w sierpniu wpada się w 2 próg. Przy czym pensja 2 jest stała przez cały rok, pensja 1 zmienna (bo zmieniają się kwoty podatków, ale też weź pod uwagę limit składek zdrowotnych i ZUS - który wpływa na zwiększenie pensji) kwiecień Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 18:04 > Swoje wymysły możesz pisać ile chcesz. Może ciemny lud kupi. Ale jakie wymysły? Art. 41a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych: Art. 41a. Płatnicy, o których mowa w art. 31, art. 33 – 35 i art. 41 ust.1, na wniosek podatnika obliczają i pobierają w ciągu roku zaliczki na podatek dochodowy, stosując zamiast najniższej stawki określonej w skali, o której mowa w art. 27 ust. 1, wyższą stawkę podatkową określoną w tej skali. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:05 1. Po przekroczeniu II progu podatkowego płacę wyższy podatek i zarabiam mniej - prawda 2. Fakt, że przekraczam II próg podatkowy świadczy o tym, że zarabiam więcej względem osób, które go nie przekraczają - prawda. 3. Przekroczenie II progu podatkowego nic nie znaczy bo i tak zarabiam więcej - nieprawda 1. Nieprawda. Rocznie zarabiasz WIECEJ 2. Prawda, co wszyscy probuja ci w tym watku wyjasnic 3. Vide 2. Przekraczajac prog zarabiasz rocznie WIECEJ niz gdybys go nie przekraczala. Dokladnie o nadwyzke ponad prog minus 32% podatku. To co sie dzieje w skali miesiecznej i spadek pensji po przekroczeniu progu 32% jest normalny, bo najpierw startujesz z zaliczka 19%, a potem wchodzisz na nizszy prog. Ale overall zarabiasz WIECEJ niz zarabialabys gdyby twoja pensja nigdy nie wchodzila na drugi prog. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.anna.4 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:12 Jedną z gałęzi matematyki jest też logika. Logika wskazuje, że twierdzenie "wpadam w wyższy próg podatkowy, bo zarabiam więcej niż ci w pierwszym progu" jest prawdziwe. Przez konstrukcję progów nie da się zarabiać mniej ze względu na to że zalapaliśmy się na drugi próg. I tak, zawsze lepiej być w drugim progu niż w pierwszym. Jeśli się z araceli nie zgadzacie to wystapcie z wnioskiem o obniżenie wynagrodzenia poniżej te 8,4k, od razu wam pieniędzy na koncie przybędzie Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:17 😂 Już widze te tłumy składajace wniosek o obniżenie pensji 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:28 Obniżenie pensji - nie. Ale to już jest ten moment gdy zaczyna się rozważać przejście na własną działalność, gdzie jest podatek liniowy. I tak: tłumy tak robią. I z czasem będą to robić coraz większe tłumy, bo zarobki rosną, a poprzeczka się nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:38 Na własnej działalności masz perspektywę znacznie niższej emerytury, znacznie niższego chorobowego, brak płatnego urlopu wypoczynkowego, księgowość na własnej głowie i pełną odpowiedzialność majątkiem własnym, w tym prywatnym. Ale tak, możesz wybrać liniowy. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 15:01 no i przy liniowym nie rozliczy się wspolnie z małzonkiem, co - w sytuacji zróznicowania dochodów małżonków - daje efekt znalezienia sie z powrotem w I progu, zamiast II. Odpowiedz Link Zgłoś
bramstenga Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:09 Przy liniowym nie da się także rozliczyć jako osoba samotnie wychowująca dziecko, co pozwala skutecznie zejść z II progu w I, dlatego warto wszystko sobie dokładnie przeliczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:53 Liczcie po prostu dochody i podatek rocznie a nie miesięcznie, będzie bardziej zrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 14:24 Odsyłam do pierwszego mojego posta w tym wątku, bo widzę że nadal nie dociera, że tu nie chodzi o te 8400 brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 15:04 w pewien sposób wszyscy macie racje i nie ma sensu się kłócić - po przekroczeniu progu wypłata miesięczna jest niższa ale wypłata roczna jest wyższa niz jak się progu nie przekracza. Araceli jako pensje ma na mysli wypłatę netto w danym miesiącu, a 45rtg jako wypłatę w całym roku. Dziwie się ze się kłócicie bez powodu. Ja tam jestem pod koniec roku wkurzony , ze muszę płacić 32 procent podatku i nie mam kwoty wolnej. Juz dawno powinni rzadzacy próg podatkowy podnieść do minimum 200 brutto dlaczego mnie Morawiecki kara za pracowitość i wykształcenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 15:15 Bywalcu, Araceli wydaje sie ze w ujeciu rocznym zarobi mniej(!) netto jezeli przekroczy prog podatkowy. Naliczanie miesieczne czy roczne to pestka, tu chodzi o jej przeswiadczenie ze 32% beda naliczane od calosci jezeli przekroczy ten magiczny prog. A tymczasem podatek jest progresywny. W ramach pocieszenia dla Ciebie, w innych krajach bywa gorzej Oto progi podatkowe w Belgii, za 2017 rok (u gory) i 2018 po reformie (na dole), kwota wolna od podatku dla singla to 7,7k€ w 2018... (tak, tak, bylo podniesione przez reforme o pareset euro). Od razu Ci lepiej, nie? www.lecho.be/monargent/dossier/votreargenten2018/votre-revenu-sera-moins-impose-en-2018/9962670.html Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 15:16 I gwoli scislosci, podane progi to zarobki roczne, nie miesieczne Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 15:23 Chyba nie da sie wkleic linka do obrazka, w kazdym razie na dole artykulu jest podwojna tabelka o ktora mi chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 15:27 images.lecho.be/view?iid=dc:116325036&contextNLINE&ratio=0/0&width=1280&u=1513318051000 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:33 drogo w tej Belgii , wysokie podatki, ale bogaci Francuzi i tak imigrują ale tam to chyba 75 procent podatki i czerwony Makaron Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 15:46 gryfna-frelka napisała: > Bywalcu, Araceli wydaje sie ze w ujeciu rocznym zarobi mniej(!) Racz nie bajdurzyć o tym co mi się rzekomo "wydaje" - ja pisze wprost. A to, że zamiast czytać coś sobie dośpiewujesz to już twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:25 Mysle Araceli, ze walnelas bzdure na poczatku i czepilas sie tej niby obnizki pensji miesiecznej po przekroczeniu progu, ale brniesz w to - zauwazylam, ze to twoj na tym forum opus moderandi. Nikt nie mial na mysli tego spadku miesiecznego, tylko kwoty w rozliczeniu rocznym. A w tym kontekscie, owszem wiekszy podatek ale i na reke zostaje wiecej w drugim progu. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:31 Dla przypomnienia jak dyskusja sie zaczela: Re: Drugi prog podatkowy araceli 11.12.18, 12:52 45rtg napisał: > Płaci się nieco więcej podatku, ale i tak ma się więcej pieniędzy. Płacąc więcej podatków ma się więcej pieniędzy...???? Oł łaaaaaaał! big_grin big_grin big_grin Wiec sorry Araceli, ale palnelas glupote bo wydawalo ci sie, ze rozmawiasz o jakichs miesiecznych rozliczeniach, a nie o calosci kwoty jaka dostaje sie na reke rocznie. A dalej juz brnelas glupio. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:34 brenya78 napisał(a): > niby obnizki pensji miesiecznej po przekroczeniu progu, "Niby obniżka" Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 18:18 Na szczęście znalazłaś dwa słowa w całym wpisie, do których możesz się doczepić. Nie mogło oczywiście zabraknąć Twoich ulubionych krzykliwych emotikonek Resztę tekstu oczywiście postanowiłaś pominąć Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:17 macie w tej Belgii bardzo wysokie podatki - a czy te stawki to komplet - podatek, sklaska zdrowotna i emerytalna czy jeszcze Wam cos odciągają ? Widocznie trzeba utrzymywać dużo islamskich imigrantów i ich dzieci oraz europejskich birokratow kosztuje dużo pieniędzy i musza zdzierać z Gryfnej Frelko i Black Halo. Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:57 Otoz te progi podatkowe to li i jedynie podatek dochodowy... Oprocz niego sciagane sa skladki na ubezpieczenie spoleczne 13.07%. Z brutto do netto przechodzi sie odejmujac najpierw 13.07%, reszta stanowi podstawe opodatkowania progresywnego wg progow ktore zalinkowalam. Od kwoty podatku odejmuje sie podatek wg najnizszej stawki, ktory bylby zaplacony za te 7k€ z hakiem kwoty wolnej (czyli ta wolna kwota nie pomniejsza podstawy podatkowej). Ten system bardzo boli w momencie kiedy zarabia sie srednia krajowa (3400€ brutto) lub wiecej. Zalozmy ze zalapalismy sie juz na ostatni, 50% prog podatkowy (czyli ze mamy conajmniej 40k€ do opodatkowania po odciagnieciu skladek). Jezeli teraz zarobimy dodatkowy tysiac brutto rocznie, to 1. zaplacimy skladki : 1000 - 130.7 (skladki) = 869.3 (podstawa opodatkowania) 2. zaplacimy podatek wg wlasciwej transzy, tutaj 50% : 869.3 * 50% = 434.65 (podatek dochodowy). Netto z tego dodatkowego tysiaca brutto dostaniemy wiec 434.65€ czyli 43.5% Do podatku dochodowego dochodzi tez podatek regionalny oraz gminny, naliczane sa mnozac kwote calego podatku do zaplacenia przez procent ktory obowiazuje z danej gminie i regionie, ale to naprawde mala czesc calosci. Od razu lepiej zyje sie w Polsce pod tym wzgledem, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 16:59 Dodam ze bonusy (poza wyjatkami z dziwnymi warunkami), premie, trzynastki, wakacyjne opodatkowane sa troche wyzej, netto dostaje sie ok 35% kwoty brutto... Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:01 FYI, progi podatkowe we Francji - choc tam z kolei skladki byly kiedys ok 20% plus kilka % a teraz podobnie tylko skomplikowali system. Fiches pratiques Actualités Impôts Impôt 2019 - Barème 2019, calcul et tranches Posez votre question Novembre 2018 Le barème 2019 de l'impôt sur le revenu augmente par rapport au barème 2018. Le point sur le barème de l'IR 2019 et les tranches d'imposition. Date Notre vidéo Tranches Définition Prélèvement à la source Non-imposition A lire aussi: Bareme impot 2019 Date Le barème de l'IR 2019 a été publié dans le projet de loi de finances 2019. Ce texte a été présenté en Conseil des ministres le 24 septembre dernier. Les tranches d'imposition du barème sont légèrement réévaluées par rapport à celles du barème de l'impôt 2018 (+ 1,6 %). Comme tous les ans, le barème est en effet mis à jour afin de tenir compte de l'inflation. Les tranches et le seuil de non-imposition 2019 augmentent ainsi de quelques euros. Notre vidéo Les conseils d'Eric Roig, directeur-fondateur de droit-finances.net Une erreur est survenue au chargement du player. Si vous avez un bloqueur de pub, merci de recharger la page après l'avoir désactivé. Tranches Voici le barème 2019 de l'impôt sur le revenu 2018 : Jusqu'à 9 964 : 0% ; de 9 964 à 27 519 : 14,00% ; de 27 519 à 73 779 : 30,00% ; de 73 779 à 156 244 : 41,00% ; au-delà de 156 244 : 45%. Odpowiedz Link Zgłoś
gryfna-frelka Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 17:02 Jeszcze raz, szkoda ze nie mozna usuwac postow samemu : FYI, progi podatkowe we Francji - choc tam z kolei skladki byly kiedys ok 20% plus kilka % a teraz podobnie tylko skomplikowali system. Tranches Voici le barème 2019 de l'impôt sur le revenu 2018 : Jusqu'à 9 964 : 0% ; de 9 964 à 27 519 : 14,00% ; de 27 519 à 73 779 : 30,00% ; de 73 779 à 156 244 : 41,00% ; au-delà de 156 244 : 45%. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:19 ardiss1 napisała: > Wiem jak jest kwota rocznie i wiem ze podzielić na 12 msc ale coś mi się nie zg > adza... > Moze któraś z Was mi to naświetli? Do kwoty brutto doliczają się wszelkie premie i świadczenia typu opieka lekarska, karty sportowe, programy emerytalne itd. Stąd może wychodzić różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.anna.4 Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 13:57 Różnica bierze się głównie z tego, że z podstawy opodatkowania wyłączone są składki na ubezpieczenie społeczne. Podatku nie płaci się od wynagrodzenia brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_kak Re: Drugi prog podatkowy 11.12.18, 15:47 Wyższy podatek płacisz jedynie od nadwyżki ponad próg. To nie jest tak, że jak wpadniesz, to nagle opodatkuja cię wyższym % za wszystkie poprzednie miesiące w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Drugi prog podatkowy 12.12.18, 17:42 I co, wpadłaś autorko w 32%? Odpowiedz Link Zgłoś