Dodaj do ulubionych

Protest nauczycieli

13.12.18, 19:12
Zostałam dziś poinformowana, ze jest duże prawdopodobieństwo, ze w przyszłym tygodniu odbędzie się protest nauczycieli, szkol i przedszkoli.
Decyzje maja zapaść jutro.

I mam mieszane uczucia,

Zgadzam się ze oświata wymaga gruntownych zmian ale czemu ma się to odbywać kosztem dzieci?
Już wystarczy ze reformy tak bardzo skrzywdziły dzieciaki,

Jeśli protest dojdzie do skutku, współczuje rodzicom, którzy będą stali przed wyborem porzucić prace czy zostawić w domu dziecko, bo nie będą w stanie zorganizować opieki.

Obserwuj wątek
    • kub-ma Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:19
      A jaką inną formę proponujesz?
      • little_fish Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:36
        Dokładnie o to samo chciałam zapytać. Wiadomo, dobro dzieci najważniejsze, ale jak nauczyciele wywieszą flagi czy ubiorą się na czarno to nikogo to nie obejdzie
        • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:46
          Dokładnie. To już było kilka razy. Nie dało to nic.
      • mamablue Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:28
        Co innego mogliby zrobić? To jedyna skuteczna droga, jak pokazali policjanci.
    • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:21
      Protestują obecnie rolnicy i pracownicy sądów. Będą protestować nauczyciele. Wczoraj czy dwa dni temu była zablokowana autostrada, były ogromne korki i mnóstwo ludzi miało z tego powodu problemy. Jeśli chodzi o sądy to w niektórych 90% pracowników strajkuje. Ogromny problem, bo często czeka się na rozprawę pół roku czy rok a teraz to tylko wydłuży kolejkę. Bardzo to niektórym ludziom utrudni życie.
      Nie mam w ogóle mieszanych odczuć.
      Policja strajkowała i wywalczyła swoje, inni obywatele mają do tego prawo dokładnie tak samo.
      A jeśli chodzi o nauczycieli to nie martw się, z tego co wiem możliwe, że będzie strajkować tylko 10-15 % szkół i przedszkoli. Ta grupa nie umie się zjednoczyć.
      • mamablue Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:26
        Chocolate, dlaczego nie umiecie się zjednoczyć? Przecież macie związki zawodowe, wielu jest zrzeszonych w ZNP, część w Solidarności. Co was powstrzymuje?
        • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:34
          Nie wiem, w życiu nie byłam w żadnych związkach. Pracowałam blisko 20 lat w szkole niepublicznej, gdzie czegoś takiego nie było. W ogóle było trochę inaczej w tego typu szkole.
          Nauczyciel ciągle myśli o uczniach, wiem to po sobie... Ten chory, tamten smutny, z innym trzeba pogadać. Część nauczycieli nie zamierza strajkować w czasie egzaminów, bo uważa to za nieetyczne, to samo jeśli chodzi o branie zwolnień. Poza tym przy tej pensji szkoda 100-200 zł, których ktoś nie zarobi. Nie wiem. Tak sobie myślę. U mnie w szkole kompletnie nie ma tego tematu. Zero.
          Ja chodzę do pracy chora, jak zwykle. Piątek mam wolny i mam zamiar się kurować. Nie sądzę, abym poszła na zwolnienie od poniedziałku, skoro nie byłam na zwolnieniu pewnie od dwóch lat. W każdym razie nie będzie raczej dużo szkół, które strajkują. Chyba.
          • kanna Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 09:19
            > Ja chodzę do pracy chora, jak zwykle.

Wiesz, że to egoistyczne zachowanie?
            Zarażasz innych, nie mówiąc o tym, ze jakość Twojej pracy jest znacznie obniżona.
            • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 09:23
              Oczywiście, że wiem o tym. Ja zarażam ucznia a może to on pierwszy zaraził mnie? Teraz dużo ludzi przeziębionych bierze leki i chodzi do szkoły i pracy. Piątek mam wolny, właśnie leżę w łóżku i leczę się.
              • 1unia4 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 11:02
                Mam koleżankę nauczycielkę.Boli ja gardło-bierze tydzień zwolnienie.Ostatnio sie skarżyla,że baaardzo jej sie pogorszyło,BO
                PRACUJE 2 RAZY W TYGODNIU DO 16.00
                • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 11:12
                  Też znam taką osobę. A gdy mnie boli gardło to biorę tabletki i idę do pracy. Tylko że czasem pół lekcji kaszlę albo robię więcej rozumienia ze słuchu czy uczniowie sami robią ćwiczenia, bo ja naprawdę nie jestem w stanie mówić. No ok, nie zdarza się to często, ale to nie są super lekcje, bo po prostu nauczyciel z zapaleniem krtani nie może mówić i tyle. No więc lekcja jest ale niedoskonała a jeszcze ktoś tu w wątku zarzuca, że gdy nauczyciel jest chory to zaraża uczniów. No zaraża. To może lepiej, abym została z tym zapaleniem krtani w domu a lekcję poprowadzi inny, zdrowy nauczyciel?
                  • 1unia4 Re: Protest nauczycieli 15.12.18, 21:14
                    To samo tyczy wszystkich innych grup zawodowych.Zawsze lepiej ,żeby pracowali zdrowi.Niemniej jednak nie każdy może sobie na to pozwolić.
    • mildenhurst Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:24
      Dostałam info, że nawet 14 może mieć opiekę świetlicową także nie trzeba dymać. Nauczyciele są sorry, bezczelni. Bardziej ratowników medycznym się należy, którzy pracują więcej i zarabiają mniej.
      • mamablue Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:28
        Sorry, ale nie są bezczelni, tylko pierdoły, że tyle czasu siedzą cicho. Ty wiesz, ile taki nauczyciel zarabia? A jaką gównianą ma robotę? Dnia bym w szkole nie wytrzymała uncertain
        • zofijkamyjka Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:02
          mamablue napisała:

> Sorry, ale nie są bezczelni, tylko pierdoły, że tyle czasu siedzą cicho. Ty wie
          > sz, ile taki nauczyciel zarabia?

w przeliczeniu na ilość godzin pracy?
          • mamaaspiama Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:12
            "w przeliczeniu na ilość godzin pracy?"

Czekałam na ten argument 😂
            • zofijkamyjka Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 18:31
              mamaaspiama napisała:

> Czekałam na ten argument 😂

czekałaś, czekałaś i nic ciekawego nie masz do powiedzenia.
              • mamaaspiama Re: Protest nauczycieli 15.12.18, 20:02
                "nic ciekawego nie masz do powiedzenia."
                A co można odpowiedzieć na takie bredzenie?
                Pracowałam w szkole. Nie ma miesiąca żeby do mnie ktoś nie dzwonił z pytaniem czy nie chcę choć pół etatu.
                Nie chcę. Nie za te żenujące pieniądze, nie w takich warunkach. Jak zacznie się szanować nauczycieli, rozważę powrót do nauczania. Ale jakoś nie sądzę.
                Więc bawcie się dobrze. Moje dzieci będą miały porządne wykształcenie, solidną wiedzę, w razie potrzeby sama i z pomocą kilkorga przyjaciół jestem w stanie im to zapewnić. A Wy się sami o swoje dziubdziusie martwcie.
          • anilka Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:54
            Mogę ci wyliczyć ile pracowałam w tym tygodniu, a wcale nie jest wyjątkowy.
            • zofijkamyjka Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 18:33
              anilka napisała:

> Mogę ci wyliczyć ile pracowałam w tym tygodniu, a wcale nie jest wyjątkowy.

ale to już Twoja sprawa co robisz po pracy, ja tez mogłabym Ci wyliczać, że często pracuje ponad moje 8 godzin kodeksowych.
          • szarsz Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 23:28
            > w przeliczeniu na ilość godzin pracy?

I to jest argument za słabą jakością nauczycielskiej pracy. Tyle lat edukacji i nie nauczyli, że mówi się "liczba godzin"...
          • ichi51e Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 07:53
            Moim zdaniem ilosc dupogodzin nie ma znaczenia. Przeciez nie za to ludziom sie placi. Zwlaszcza robota typu wypelnianie papierkow pisanie raportow itp ktore mozna by zautomatyzowac to tylko generowanie sobie i innym pracy. A robota lezy. W tym wypadku dzieci.
            • kandyzowana3x Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 08:39
              Ichi te 6-7 h nauczyciel spedza w szkole z dziecmi.
              • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 08:53
                Tak jest w Niemczech i w Holandii. Byłam, widziałam, rozmawiałam.
                Co prawda nie chodzi o dzieci a o młodzież. Nauczyciel w Niemczech zarabia na rękę 3 tysiące euro. Nie dorabia w drugiej szkole i w sobotę na kursach maturalnych. Jest w szkole 7 godzin codziennie. Ma swój własny gabinet, w którym ma biurko, ksero, książki, komputer ( dla zespołu 5-6 osób) i tam sprawdza klasówki. Z tych 7 godzin w szkole zwykle 5 to są lekcje z klasą. Moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie. Bardzo bym chciała zarobić w jednym miejscu uczciwie, mieć dobre warunki pracy a nie jeden komputer na 20 nauczycieli i jedną drukarkę na 60 osób. Tu w ogóle nie ma co porównywać. Od kilkunastu lat prowadzę wymiany, wyjeżdżam, rozmawiam i widzę jak wygląda praca nauczyciela w innych krajach. To są zupełnie inne warunki pracy, zupełnie inne pensje i mniej pracy przede wszystkim, takie mam obserwacje z rozmów z tych wszystkich lat.
                U nas cały system oświaty jest do zmiany ale nie do takiej, jaka się obecnie odbywa. Tylko, że rząd na czele z Panią Minister tego nie pojmuje. Wielka szkoda, bo tak naprawdę to jest ze szkodą dla dzieci. Kto je będzie uczył za 5-10 lat? Nauczyciel z przypadku. Stary, bo młodzi odejdą.
                • 1unia4 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 11:00
                  A wiesz ile w Niemczech cz Holandii zarabia lekarz ,farmaceuta,prawnik.....itp Wiesz jakie maja warunki pracy ?
                  Opdpwiedź-lepsze niz w Polsce.Porównanie ma sens ,ale tylko na własnym gruncie
                  • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 11:19
                    1unia4 napisał(a):

> A wiesz ile w Niemczech cz Holandii zarabia lekarz ,farmaceuta,prawnik.....itp
                    > Wiesz jakie maja warunki pracy ?
                    > Opdpwiedź-lepsze niz w Polsce.Porównanie ma sens ,ale tylko na własnym gruncie

Pewnie że tak. Zgadzam się.
                    • 1unia4 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:24
                      Więc jaki ma sens przytoczone przez Ciebie porównanie?
        • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 08:54
          A ile pracuje? I nie chrzańcie o pracy do północy i przygotowywaniu się na kolejny dzień. Bo to robi każdy człowiek. Tylko nie spędza w pracy godzin.
          Jakim cudem niektórzy mogą brać w szkole 1,5-2 etaty. U normalnego człowieka byłoby to 80h tygodniowo.
          • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 09:10
            Etat lekarza to po pierwsze nie jest 8 godzin a 7. Są inne zawody, w których etat jest nieco niższy niż dokładnie 8 godzin. Nieważne. Ja ci powiem jak to możliwe, że ktoś ma 1,5 etatu. Mam tak od wielu lat, bo muszę na siebie zarobić, nikt mi nie daje kasy za darmo. Jest jeszcze weekend. Od lat pracuję dodatkowo na uczelni w niedzielę. Wracam do domu po 7 lekcjach, jem w biegu obiad i mam jeszcze 1,5 godziny korków. W szkole nie mam 1,5 etatu tylko 1 etat. Trochę ponad pół etatu to moja praca dodatkowa. Robię to tylko dlatego, żeby się utrzymać. Nie dlatego, że lubię pracować w niedzielę albo po wyjściu z domu o 7 rano, wrócić po 7 lekcjach i od 16.00 zamiast pogadać z córką i zobaczyć jak jej idzie angielski, przygotowywać obcą maturzystkę do matury, bo mam za to stówę a ta stówa przyda mi się, aby coś kupić własnemu dziecku.
            • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:30
              Ja nie mówię o weekendach. Tylko np o historyku czy matematyku, który ma 1,5- dwa etaty w szkole i przebywa w niej 30-40h w tygodniu. Chcesz mi powiedzieć, że kolejne 40 przygotowuje się w domu big_grin
              • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:38
                Nie mam pojęcia co robi historyk czy matematyk. Nigdy nie byłam ani jednym ani drugim, a ty?
                Myślę, że matematyk ma chyba więcej sprawdzianów do sprawdzania niż historyk ale może tak nie jest, nie mam pojęcia jak te osoby pracują. Na pewno jeśli pracują w tej samej szkole, to mają dokładnie te same posiedzenia rady pedagogicznej i spotkania z rodzicami ale nie będąc nigdy matematykiem ani historykiem, nie wiem ile czasu zajmuje im przygotowanie i sprawdzenie pracy klasowej. Być może więcej niż mi, bo jeśli ja mam zajęcia w grupie i dużo godzin angielskiego, to ja mam na przykład 80 uczniów a taki historyk być może 300. Ale to wszystko zależy od konkretnego miejsca pracy.
                • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 11:08
                  No i teraz pomyśl. Skoro taki historyk ma 300 uczniów i pracuje 8h dziennie ( czyli dwa etaty "przy tablicy" ) - to kiedy ma czas na to słynne przygotowywanie się? W LO u mojego syna - z historii były sprawdziany z wydawnictwa. Przygotowanie oznaczało, puszczenie do wydrukowania. Sprawdzenie - nieomal przyłożenie szablonu.

I o tym mówię. Jestem za dobrymi pensjami dla nauczycieli - ale pod warunkiem, że będą pracować w oparciu o KP, a nie KN. Że bedą oceniani, można ich będzie zwolnić normalnie ( z wypowiedzeniem 1-3 miesiące w zależności od stażu pracy ) itd.
                  • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 11:17
                    Arwena_11
                    Nikt nie ma w szkole dwóch etatów, naprawdę. Faktycznie w szkole niepublicznej tak bywało ale w publicznej nie ma czegoś takiego, chyba że naprawdę dyrektor nie jest w stanie znaleźć nauczyciela matematyki na przykład. Zwykle jest trochę ponad etat, ewentualnie półtora, naprawdę. I jeszcze raz mówię, nie wiem jak pracuje matematyk. Nie umiem sobie wyobrazić tłumaczenia matmy przez 36 godzin w tygodniu, gardło by mi wysiadło. A potem sprawdzać po południu te wszystkie klasówki. Masakra.
                    • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 11:25
                      Matematyczka mojego syna - uczy dwie klasy maturalne ( rozszerzona matematyka 8h w planie plus chyba 2h fakultetów ), oprócz tego dwie klasy 2 ( co najmniej 6 czy 7 h matematyki w każdej ), czyli masz już ok 30h jak nie więcej. Głowy nie dam, czy nie uczy w pierwszych ( syna uczyła ), ale tam uczy ta psychopatka, a od drugiej klasy uczą inni nauczyciele
                      • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:16
                        Nie mam kompletnie wiedzy ile godzin w szkole ma matematyczka mojej córki w liceum.
                      • ren.s Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:26
                        Dla nauczyciela uczącego w klasach maturalnych wylicza się średnią ilość godzin dydaktycznych niezbędnych do posiadania etatu. Nigdy nie jest to 18 godzin. Słyszałaś o tym? Tak jest we wszystkich liceach i technikach w Polsce od lat!!
                        • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:33
                          Też prawda. Jak już pisałam wcześniej, całe lata pracowałam w liceum niepublicznym i tam to wygląda inaczej. Teraz w liceum publicznym mam klasy maturalne. Jest coś takiego jak uśrednienie. To znaczy od września do końca kwietnia mogę mieć na przykład 28 godzin ale płatne jak 18 bo w maju i czerwcu nie ma klas maturalnych.
                          • ren.s Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:51
                            Dokładnie, ale arwena tłucze i tłucze o tych dwóch etatach, liczy godziny nauczycielom, a nie ma pojęcia o systemie zatrudniania nauczycieli.
                        • ren.s Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:39
                          Co oznacza, że 27 godzin dydaktycznych w tym przypadku to nie 1,5 etatu, a 36 to nie dwa etaty, i nie oznacza to z automatu pracy 60 czy 80 godzin tygodniowo. Litości.
                      • betty_bum Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:49
                        A nie wpadłaś na to, że uczy dlatego, że nie ma chętnego i jak sobie zostawi minimum to klasa nie będzie miała matematyki?
                        Policz ile zarabia na godzinę, nawet jeśli przyjmiesz, że nigdy nie sprawdza klasówek, nigdy nie chodzi na rady, wycieczki i zebrania i porównaj to z tym ile kosztuje godzina korepetycji, nie wspominając o braku porównania komfortu pracy 1:1 i z grupą.
                        Pracując w jednym miejscu korzyść jest taka, że rady i zebrania z jednego odpadają i to na tyle.
                        • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:26
                          O ile czysto teoretycznie, bo w praktyce nie można tego robić, ale powiedzmy, że ktoś nie robi klasówek i ich nie sprawdza, nie wychodzi nigdzie i nie wyjeżdża z uczniami, to chodzenie na rady, zebrania i szkolenia to jest obowiązek nauczyciela.
                          • betty_bum Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:37
                            Tylko te godziny dla arweny są nieznane, a wynagrodzenie przez 18 uda jej się podzielić, a już wtedy widać różnicę.
                  • kub-ma Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:46
                    Oj te sprawdziany z wydawnictw. Całe życie zawodowe przygotowywałam sama. W tym roku pierwszy raz w życiu korzystam z kompozytora z wydawnictwa. Różnica jest taka, że bazę zadań mam w jednym miejscu, nie muszę gromadzić z kilku źródeł. I samo wklepywanie jest szybsze. I to by było na tyle jeśli chodzi o udogodnienia bo z wydawnictwa jest.
                    A przyłożenie szablonu z odpowiedziami? Litości. Jak ułożę sama od podstaw to przygotowanie odpowiedzi zajmuje niedużą chwilę. Myślisz, że dla nauczyciela to jakiś mega wyczyn?
                    Sprawdziłaś kiedyś 120-150 sprawdzianów w tym samym czasie? Tyle ma matematyk mający 1,5 etatu.

Wiem, wiem. Nie wierzysz, bo nauczyciele twojego dziecka ....
                    • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 16:14
                      Z matematyką może trochę inaczej, ale głowę daję - że dostęp do twojej bazy można wykupić.

U mnie na studiach matematyk sprawdzał tylko wynik - wynik zły - nie zaliczał zadania. Nie obchodziło go, że zrobiłaś błąd w ostatnim działaniu, np źle przepisując znak.
              • kub-ma Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:39
                O, to ja się wypowiem bom matematyk. I mam 1,5 etatu.
                Otóż pracuję 10-11 godzin dziennie. Pasuje Ci? I jeszcze w weekend siedzę wieczorem nad testami. zasłużyłam na pensję za etat + nadgodziny?
          • little_fish Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 09:47
            Każdy człowiek? Pani kasjerka z biedronki, której pensja jest porównywalna z pensją początkującego nauczyciela, przygotowuje się do pracy na drugi dzień? Pani z poczty? Pani z banku?
            • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:29
              Ale porównujesz panią kasjerkę do nauczyciela? No może masz rację - poziom często ten sam.

• sumire Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:35
                Powiedział znany, ciężko pracujący profesjonalista.
                • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:39
                  smile
                • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 11:10
                  Tak, pracuję - często więcej niż 8h dziennie. Wszystko zależy od dnia czy tygodnia. I tak, zarabiam więcej niż nauczyciel ale i moja praca jest oceniana. Jak spieprzę - to tracę klienta i jeszcze odszkodowanie musiałabym zapłacić.
              • little_fish Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:50
                Odnoszę się do twoich słów, że KAŻDY CZŁOWIEK przygotowuje się do pracy na drugi dzień. Otóż nie każdy. Dotyczy to tylko niektórych zawodów.
              • betty_bum Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 11:15
                Jeśli jest tak jak piszesz, to protest będzie nieodczuwalny, dzieci w domu pouczą się same.
              • elf1977 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:07
                Poziom kasjerki to Ty prezentujesz. Tłuczesz tych nauczycieli już kolejny rok, a z roku na rok w Warszawie ich ubywa. Jeszcze pracują ci, którym do emerytury niewiele brakuje,paru tych, którym zależy i ci, którym się nie chce, bo sa przeciążeni robotą i żeby godnie żyć muszą dorabiać do pensji. Zrozum, każdy potrzebuje docenienia i motywacji. Pieniądze są też ważne.
                • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:41
                  Jak mówię, można podwyższyć pensje - ale coś za coś. Rezygnujemy z KN, przechodzimy na KP. Nauczyciele są oceniani i przez rodziców i przez uczniów i za wyniki.
                  I od razu uprzedzam - uczniowie nie są głupi i widzą komu zależy. Może być wymagający, stawiać jedynki - ale być lubiany.
                  • betty_bum Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:59
                    Nauczycieli ocenia ten kto ich zatrudnia, a nie rodzice czy uczniowie, od których informacja jest tylko dodatkiem. Myślisz, że jakiś kierownik ocenia kasjerkę czy urzędniczkę tylko na podstawie tego czy petent wcisnął uśmiechniętą buźkę?
                    Lubiany może źle uczyć, źle prowadzić dokumentację, migać się od zadań dodatkowych, psuć atmosferę w zespole, a rodzice i dzieci o tym dowiedzieć się na egzaminach, gdy okaże się, że nie przerobił wszystkich działów.
                    Gdzie będziesz trzymać tych nauczycieli po 40 godzin? Na korytarzu, w stołówce, czy może mają stać na baczność w pokoju nauczycielskim, bo nie ma gdzie wstawić tylu krzeseł? KP pozwala zwalniać się w każdej chwili z zachowaniem okresu, nawet jeśli wypadnie to w czasie egzaminów i nie zapominaj o urlopach.
                    • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:10
                      Czyli nadal niech to będą święte krowy, których nawet huragan nie ruszy? Niech znęcają się psychicznie nad uczniami, niech nie uczą - ale ma być to co jest - tylko więcej kasy dajcie?
                      • betty_bum Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:30
                        Przykładasz do tego rękę. Myślisz, że nauczycielki, które cię czytają po tym wiadrze pomyj jakie regularnie na nie wylewasz są skłonne się zmienić jeśli coś szwankuje?
                        Czy może dzięki tobie idą do pracy zdołowane i to odbija się na ich pracy i dzieciach. Czy jakikolwiek młody człowiek, który cię poczyta czy posłucha będzie myślał o zawodzie nauczyciela?
                        Dobrzy nauczyciele widząc kompletny brak prestiżu, spotykając się z takimi rodzicami jak ty, odchodzą. Nikt nie chce pogardzanej, niskopłatnej pracy, zostają takie jak ta, którą opisujesz, jak i one odejdą to nie będzie miał kto uczyć, przynajmniej w Warszawie.
                        • little_fish Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:45
                          Ja już dawno przestałam się przejmować (no dobra, próbuję przestać 😉) gadaniem na ogół nauczycieli i zdaniem osób, które mają jakieś tam doświadczenia. Dla mnie ważna jest moja własna ocena pracy i zaangażowania, ocena przełożonych, a przede wszystkim rodziców i dzieci. Na tym się skupiam.
                        • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:46
                          Młody człowiek - może niech przeczyta i unika pewnych błędów.

Miałam w rodzinie bliskiej nauczycieli przedwojennych. Miałam okazję poczytać, co o nich sądzili ich uczniowie sprzed 50-60 lat. Wypowiadali się z szacunkiem, ale oni na szacunek zasłużyli.
                          Ciotka mojego ojca uważała, że nie ma głupich uczniów - są niedopilnowani lub mają głupich nauczycieli. Sama siedziała do nocy w szkole - żeby uczyć uczniów zagrożonych - bo postawienie oceny niedostatecznej - uważała za swój błąd. Niektórzy z tych uczniów do końca jej życia w dniu jej imienin przychodzili z kwiatami i dziękowali, że nie postawiła na nich krzyżyka. Na grobie zawsze są świeże kwiaty. Podobnie jak uczniowie mojego dziadka - to z tego forum dowiedziałam się, że wieczorami chodził po osiedlu i zbierał chłopaków "spod budek z piwem". Organizował im zajęcia sportowe, douczanie dla rodziców ( niektórzy nie umieli czytać i pisać ). Szkoła była czynna do późnego wieczora. A i wtedy nie było KN - to wymysł lat 80.
                          • ren.s Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:05
                            Wzruszyłam się. Przedwojenne buchalterki też miały inny prestiż i etykę zawodowa niż obecne. Nie poradzisz.
                          • betty_bum Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:13
                            Urocze. Nauczyciel to zawód, jak ktoś sobie z tego robi hobby, bo nie ma ciekawszych czy misję to jego wybór, nie można z tego robić punktu odniesienia dla innych.
                            Jakby przyszło twoim przodkom przetrwać tydzień we współczesnej szkole wśród niewychowanych dzieci i roszczeniowych rodziców najpierw zmieniliby podejście, a potem profesję na spokojniejszą.
                            Dzięki temu, że młodzi nie przyjdą do zawodu, cała reszta może robić co chce i będzie nie do ruszenia, a chyba nie tego chcesz.
                          • kub-ma Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:54
                            Co ty dziewczyno porównujesz. Zlituj się.

Chcesz, żebym do nocy uczyła uczniów zagrożonych? To w takim razie moimi dziećmi zainteresuje się opieka społeczna, bo zostaną pozostawione same sobie.
                            • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 16:05
                              Oj tam, twoje dzieci. Liczą się inne dziubdziusie. Zapłać opiekunce i siedź dwa razy w tygodniu od 17.00 do 19.00 w ramach etatu i ucz głąby. Żartuję smile
                        • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:19
                          Powiem szczerze, że mnie takie arweny bawią smile a tak naprawdę w życiu nie spotkałam zbyt wielu takich osób. Znam swoją wartość, wiem jak mnie ocenia dyrektor ale przede wszystkim uczniowie i rodzice, w obecnej szkole i poprzedniej. Kiedyś nawet dotarło do mnie dużo dobrych wspomnień, bo okazało się, że mój syn studiuje z moimi byłymi uczniami. Dowiedział się dużo dobrego o matce.
                          Robię to co lubię i potrafię jak najlepiej od 25 lat. Nikt mnie nigdy nie chciał wymienić, wręcz przeciwnie, była prośba, abym uczyła jakąś klasę i była wychowawcą.

Jestem całym sercem za strajkiem pracowników oświaty. Dużo jest do zrobienia, bardzo dużo.
                          • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:53
                            Ale nie widzisz tego, że takich nauczycieli jak ty jest mniejszość? Większość ludzi spotyka na swojej drodze może 2-3 takich? Że ci kiepscy jak się uczepią etatu, tak na nim siedzą do śmierci nieomal?

Zmiana wszystkiego - to nie tylko podwyżka, ale przede wszystkim zmiana mentalności nauczycieli. Żeby przestali myśleć zgodnie z zasadą "nauczyciel ma zawsze rację, jest Bogiem i bijcie pokłony" Że może nic nie robić, "ale należy mu się". Jaka praca taka płaca. Jestem za podwyżkami dużymi - dla dobrych i zaangażowanych nauczycieli i pokazaniem drzwi z drugiej strony tym kiepskim.
                            • kub-ma Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:56
                              arwena_11 napisała:

> . Jaka praca taka płaca. Jestem za podwyżkami dużymi - dla dobrych i zaangażowa
                              > nych nauczycieli i pokazaniem drzwi z drugiej strony tym kiepskim.

Jak chcesz to zrobić?
                              • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 16:07
                                oceniać wyniki, słuchać uczniów i rodziców. Bo jeżeli 100% klasy siw skarży czy 95% klasy jedzie na korkach - to chyba jest coś nie tak.
                            • betty_bum Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:58
                              No to będzie dużo wakatów, bo dobrzy nauczyciele nie rosną na drzewach i właśnie mamy klęskę nieurodzaju. Trzeba będzie pozamykać szkoływink
                              • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 16:08
                                To płaćmy kiepskim więcej - żeby blokowali etaty dla nowych.
                                • betty_bum Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 16:13
                                  Dopóki nie przyjdzie kryzys NIE BĘDZIE nowych nauczycieli. Ciepły etat w budżetówce tylko wtedy jest cenny i może kusić specjalistów.
                                  • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 17:02
                                    Wiesz wielu ludzi zarabia tyle co nauczyciele - ale musi być w pracy 40h a nie 20. Ta grupa - to jedna z bardziej roszczeniowych. Nic nie robić, ale brać kasę - to ich motto.

Tych dobrych można policzyć na palcach jednej ręki najczęściej - i dotyczy to całej kariery szkolnej ucznia
                                    • kub-ma Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 17:28
                                      Ale niemal w każdej wypowiedzi wrzucasz wszystkich do jednego worka. Za każdym razem kiedy czytam Twoje wypowiedzi to dowiaduję się, że pracuję tylko 20h, jestem roszczeniowa, nic nie robię, nie dbam o uczniów, wołam tylko o kasę. No darmozjad w pełnej krasie.
                                      I jak wracam po pracy umęczona okrutnie i czytam takie rzeczy, to odechciewa mi się wszystkiego. Jak rany, jestem człowiekiem i mam swoją wytrzymałość.
                                    • ren.s Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 18:46
                                      Już Ci dziś udowodniłam, że nie masz bladego pojęcia o pracy, zatrudnianiu i wynagradzaniu nauczycieli. Obrażasz tutaj nauczycieli od lat umniejszając ich wysiłek i ubliżając im. Dość tego.
                                      Uczę od dwudziestu paru lat i nie zauważyłam żeby większość nauczycieli stanowili ci leniwi. Owszem, w mojej szkole tacy są, ale to 3 osoby na 60-osobowe grono. Tylko nauczyciele religii są tacy, jak to opisujesz. Nie mają wychowawstwa, nie poprawiają sprawdzianów, nie przygotowują się do lekcji, na każdej lekcji łamią prawo politykując bez opamiętania. Nie uczestniczą w konferencjach, zebraniach z rodzicami, wycieczkach, życiu kulturalnym szkoły. Po raz kolejny łamią prawo wypuszczając młodzież z lekcji, jeśli to ich ostatnia godzina. NIC NIE ROBIĆ, ale brać kasę - to ich motto.
                                      My nie możemy sobie na coś takiego pozwolić, bo przygotowujemy do egzaminów zewnętrznych, więc odczep się od nas, skup sie na religii, to jest dopiero bezmiar patologii w szkole.
                                      • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 15.12.18, 10:36
                                        Dokładnie tak, sama pisałam o 3-4 osobach na 55-60, które totalnie nic nie robią od lat, ciągle są na zwolnieniu i dziwię się, że wciąż pracują w szkole niepublicznej. W każdej szkole znajdzie się 3 takich nauczycieli, nie mówię, że nie istnieją. A cała reszta zapieprza. Stara się jak może.
                                    • elf1977 Re: Protest nauczycieli 15.12.18, 09:50
                                      Skąd ponad 1000 wakatów? W samej Warszawie? Przestań powtarzać, że pracujemy 18 godzin, bo to żałosne. Tak samo p...... mój brat, dopóki moja bratowa nie została anglistką w szkole postawowej. Teraz milczy, ewentualnie gada, jaka to ona stale zajęta. Ja natomiast nawet nie wdaję się w dyskusję, w szkole mam poł etatu (bo tak chciałam), 10 lub 12 godzin dodatkowo pracuję w domu, reszta to korepetycje( wzięłam tylko znajomych, bo trudno byłi odmówić, sama ich nie szukałam) i całodobowe prowadzenie hodowli. I tak mam kupę roboty, ale mam przynajmniej trochę czasu na życie.
                  • sumire Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:21
                    Nawet, jeśli klient bywa pytany o zdanie jak przy kasie w Biedronce (skoro już tak lubisz ten przykład), to ocena klienta jest tylko jedną z wielu składowych ostatecznej oceny. W tym przypadku ocena "klienta" dawałaby pole do sporych nadużyć - wystarczy, że uczniowie dogadaliby się między sobą, żeby się pozbyć wymagającego nauczyciela. Nie do każdej roboty da się przykładać korporacyjne miary.
                    • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:52
                      W gimnazjum moich dzieci trzeba było 100% podpisów pod petycją o zmianę nauczyciela. Tylko u córki udało się zmienić. Była idealna zgodność rodziców i nauczycieli. Zresztą było zebranie z panią, dyrekcją i rodzicami. Uzgodniliśmy czego oczekujemy, jak pani ma zmienić sposób prowadzenia lekcji itd. Dyrekcja wszystko spisała. Był miesiąc na wdrożenie zmian. Po miesiącu - dyrekcja sama nas poinformowała, że będzie inny nauczyciel. Czyli pani nie była w stanie się zmienić.
                      W gimnazjum syna, chciano zmienić fizyczkę - bo za dużo wymaga, na lekcjach dzieci boją się odezwać. No i się nie udało - bo pani wymagała, ale i świetnie uczyła. To co umie mój syn z fizyki - zawdzięcza tej pani. Zebrano podpisy tylko od 40% uczniów.
                      Matematyczka mojego syna w LO ( tak, u której zawsze na semestr kilkanaście jedynek ) - w ankiecie zebrała najlepsze oceny od uczniów. Wymaga, uczy - ale nie wszyscy ogarniają matematykę rozszerzoną. Wiele osób zmienia klasę i już na podstawie sobie radzi. My - rodzice byliśmy w szoku. Najgorsze oceny zebrała pani od informatyki - uczniowie wiedzieli więcej niż ona. Wytykali jej błędy.
                      • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:53
                        Nie rodziców i nauczycieli - tylko rodziców i uczniów. Ale potem i wychowawcy się przyłączyli.
                      • betty_bum Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:15
                        Już ci ludzie tłumaczyli, że żaden informatyk nie przyjdzie pracować do szkoły.
                        • little_fish Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:34
                          Może jakiś przedwojenny z misją i autorytetem się znajdzie 😉
                        • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:54
                          Ale nie musi. Do opanowania excela czy worda - nie trzeba studiów informatycznych. Ale jak nauczyciel robi błędy, które wyłapują 16 latkowie - to o jakim prestiżu i szacunku mówimy?
                          • betty_bum Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:56
                            Ten kto biegle opanował excela czy worda też ciekawsze i lepiej płatne możliwości zarobkowania.
                          • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 16:02
                            Dyrektor nie może zatrudnić do uczenia informatyki kogoś, kto nie skończył odpowiednich studiów, 5 letniej informatyki. Oczywiście wiemy, że żaden informatyk o zdrowych zmysłach nie przyjdzie do szkoły za 1800 zł, więc dyrektor za zgodą kuratorium zatrudnia Panią po biologii, której zabrakło 6 godzin do etatu a w ogóle to ona idzie za 5 lat na emeryturę, więc się nie przejmuje. Tak to wygląda w polskim liceum.
                            • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 16:08
                              Ależ przychodzą na kilka godzin, bo tyle wynosi połowa czy 1/4 etatu, jeśli chcą mieć opłacony ZUS i ubezpieczenie zdrowotne.
                            • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 16:09
                              No nie wiem, ta od informatyki u syna tylko tego przedmiotu uczy.
          • zofijkamyjka Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 18:36
            arwena_11 napisała:

> A ile pracuje? I nie chrzańcie o pracy do północy i przygotowywaniu się na kole
            > jny dzień.

jeden pracuje, inny nie....nie można tego brac pod uwagę.
      • 0ldjoanna Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:29
        mildenhurst napisała:

> Dostałam info, że nawet 14 może mieć opiekę świetlicową także nie trzeba dymać.
        >
        Można jaśniej?
        • mildenhurst Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:33
          14 lat może siedzieć w świetlicy.
          • lily_evans11 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:37
            A po co?
          • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:38
            Kto może siedzieć 14 lat w świetlicy?
            • 0ldjoanna Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:49
              chocolate-cakes napisała:

> Kto może siedzieć 14 lat w świetlicy?

😂
              • little_fish Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:13
                Nauczyciel świetlicy zapewne
                😉
                • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:15
                  😀
      • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:36
        mildenhurst napisała:

> Dostałam info, że nawet 14 może mieć opiekę świetlicową także nie trzeba dymać.
        > Nauczyciele są sorry, bezczelni. Bardziej ratowników medycznym się należy, któ
        > rzy pracują więcej i zarabiają mniej.

Przeżyjesz to jakoś, nie masz wyjścia.
    • anilka Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:27
      Policjanci mogli strajkować, kosztem bezpieczeństwa obywateli, mogli ratownicy, lekarze, rolnicy, górnicy, ale nauczyciele nie.
      Bo rodzice nie zorganizują opieki. Miło z twojej strony, ze założyłaś taki współczujący post.
      • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:42
        No więc właśnie. Strajkują różne grupy zawodowe i naprawdę nieraz stanowi to ogromny problem dla masy ludzi, policja, rolnicy, pracownicy sądów, pielęgniarki i lekarze - rezydenci.
    • grrru Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:30
      Przecież protest nie oznacza zamknięcia szkół.
      • nota_bene0 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:39
        No naprawdę, jak nauczyciele będą strajkowac, to świat się zawali! Doprawdy...
      • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:39
        Chyba jednak oznacza. Podobno, bo wiem niewiele więcej niż mogę sobie poczytać w internecie smile
      • betty_bum Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:59
        Policjanci pokazali jaka jest skuteczna forma protestu. Sezon grypowy w szkole zawsze się pojawia. Jeśli zadziałają solidarnie szkoły będą zamknięte, chyba, że policjanci zajmą się opieką nad dziećmi.
        Jeśli rodzice go nie odczują, to nauczyciele nic nie wywalczą. Kolejna szansa będzie dopiero w sezonie egzaminów.
    • ira_08 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:41
      Skuteczny protest zawsze odbywa się czyimś kosztem, inaczej nikt nie zwróci na niego uwagi. Oflagować się mają i napisać na czołach: PROTESTUJEMY?
      • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:45
        To już było kilka razy. W sobotę. Flagi i protesty. Przebywanie w szkole 7 godzin ale bez uczenia tylko opieka. Wiele osób straciło w ten sposób stówę czy dwie, przynajmniej z tego co czytam na forum dla nauczycieli. Taki protest nic nie dał. Nadal młody nauczyciel zarabia mniej niż 1800 zł na rękę.
    • betty_bum Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:43
      Protesty są skuteczne tylko jeśli są uciążliwe dla ogółu. Blokowanie Warszawy nic nie daje, bo jest uciążliwe tylko dla niewielkiej ilości ludzi i to takich, ktorzy nic nie mogą. Decydecydenci nie stoją w korkach.
      Ludzie się wkurzają, kiedy słyszą jak jest cudownie, kraj w rozkwicie, pensje rosną, tylko qufa dlaczego nie nasze. Kiedy zawalczyć o siebie jeśli nie teraz?
      Ja kibicuję wszystkim protestom, jestem za strajkiem generalnym, żeby wszystko przed wyborami się posypało.
      • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:48
        Ja też kibicuję wszystkim smile
      • nota_bene0 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 19:48
        betty_bum napisał(a):

> Protesty są skuteczne tylko jeśli są uciążliwe dla ogółu. Blokowanie Warszawy n
        > ic nie daje, bo jest uciążliwe tylko dla niewielkiej ilości ludzi i to takich,
        > ktorzy nic nie mogą. Decydecydenci nie stoją w korkach.
        > Ludzie się wkurzają, kiedy słyszą jak jest cudownie, kraj w rozkwicie, pensje r
        > osną, tylko qufa dlaczego nie nasze. Kiedy zawalczyć o siebie jeśli nie teraz?
        > Ja kibicuję wszystkim protestom, jestem za strajkiem generalnym, żeby wszystko
        > przed wyborami się posypało.

W punkt! Jestem za! 👍
        • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:17
          Chyba Cię powaliło. Egzaminy ósmoklasistów są i rekrutacja.
          • mamablue Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:20
            Przecież z samej góry płyną sygnały, że to rocznik stracony, więc czym się martwić? Najwyżej egzaminów i rekrutacji nie będzie! big_grin I mamy rozwiązany problem nadwyżki uczniów w stosunku do miejsc.
          • araceli Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:08
            triss_merigold6 napisała:
            > Chyba Cię powaliło. Egzaminy ósmoklasistów są i rekrutacja.

Co interesuje tylko rodziców ósmoklasistów..... upsss...
          • nota_bene0 Re: Protest nauczycieli 15.12.18, 17:50

> Chyba Cię powaliło. Egzaminy ósmoklasistów są i rekrutacja.

Kogo niby powaliło? Mnie? No i co ztego, że są jakieś egzaminy i jakaś rekrutacja? A inne grupy zawodowe nie powaliło czasem, jak brali lewe zwolnienia i bylibwtedy niezbędni na drogach? A nie powaliło lekarzy i pielęgniarek, gdy odeszli od łóżek pacjentów? A pracowników sądów, gdy opóźnienia w waznych sprawach wystąpiły? To czym w porównaniu jest tak rekrutacja i egzaminy dziubdziusiow? Mało istotnym wydarzeniem w porównaniu do innych spraw, które mogły być, mogły poczekać. Żeby nie rzec niczym!
            Świat będzie istniał dalej, gwarantuje ci.
    • osia83 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:02
      Znaczy w szkołach będą na dyżurach nieliczni nauczyciele w świetlicach a reszta pójdzie zrobić zakupy na święta.
      Nie przypadkiem ten protest jest w ostatnim tygodniu przed świętami.
      I niczego nie zmieni, bo nie temu służy.
      • mamablue Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:21
        A świastak siedzi i zawija......
      • anilka Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:34
        Tak tak, strajk będzie ( jeśli będzie ) z pewnością po to by posprzątać i zakupy przed świętami zrobić.
        Już bardziej durnego uzasadnienia nie dało się wymyślić ?
        • osia83 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:38
          A poważnie uważasz, że protest w tym terminie ktoś zauważy? I ktokolwiek się nim przejmie?
          • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:45
            Na forach internetowych nauczycielom wcale się ten termin nie podoba. Nie chcą iść na lewe zwolnienia i uważają, że jest to nie w porządku.
            Jeśli chodzi o liceum, to uczniowie się tylko ucieszą, że nie ma lekcji.
            Ale jeśli chodzi o szkoły podstawowe, to może być odczuwalne i wkurzające dla wielu rodziców. Może właśnie dlatego coś da w końcu ten protest. A jeśli nie to będą jeszcze egzaminy klas ósmych, gimnazjalne i maturalne.
            Z całego serca popieram to, choć mam córkę maturzystkę.
            • osia83 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:48
              Lewe zwolnienia to nie strajk tylko łamanie prawa.
              Pokazuje ładnie moralność tych, którzy się na nie zdecydują.
              • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:01
                No właśnie piszę, że będzie może 10-15 % bo mnóstwo nauczycieli uważa, że to nie w porządku. Nie pójdzie na lewe zwolnienia. Z drugiej strony o tej porze roku sporo ludzi choruje.
              • anilka Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:04
                Policjanci złamali prawo a pan Błaszczak oferowal im po tysiączku na rękę żeby przestali łamać i przyszli 11 listopada do pracy. Też mało moralne
                ps. ten nick lepszy niż stary?
                • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:13
                  Nowy nick a wszystko wie smile
                  • anilka Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:27
                    Tak, też zauwazyłam, że wyjątkowo zorientowany ten nowy nick w wątku szkolno - nauczycielskim big_grin
                  • osia83 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 23:59
                    Masz coś do nowych nicków, Zuzanno56?
                    • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 09:26
                      Oczywiście, że nie mam ale ja swojego nigdy nie ukrywałam. Tego czy starego.
                      • osia83 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 16:55
                        A ja swój ukrywam? Przecież widać z jakiego nicku piszę.
                        • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 15.12.18, 10:40
                          osia83 napisał(a):

> A ja swój ukrywam? Przecież widać z jakiego nicku piszę.

Teraz tak
                          A wcześniej?
                • betty_bum Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:23
                  Politycy nie są moralni, więc niemoralne argumenty do nich łatwiej docierają, bo są czytelne.
                • anilka Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 23:20
                  A teraz czytam o protokolantach w sądach, masowo przebywają na l4 , niektóre sądy oferują za przyjście 500 zl za dzień pracy bo rozprawy naglą i jeszcze samochod, ktory dowiezie ochotnika do pracy gdyby był on z innego miasta.
                  Takie odwoływanie ważnych rozpraw też jakoś mało moralne.
      • e-ness Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:55
        U nas w szkole nie będzie dyżurów
        Miały być próbne egzaminy

• ichi51e Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 08:49
        Rownie dobrze mozna powiedziec ze wybrali teb tydzien bo i tak nic sie nie dzieje temat swiateczny bedzie walkowany plus wycieczki dzieci juz wyjezdzaja albo chore.
    • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:07
      Jasne, jasne. Broniarz z ZNP naprawdę powinien był przejść na zasłużoną emeryturę dawno temu.
      • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:11
        Tak w ogóle to on tłumaczy, że to nie jest protest ZNP.
        • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:16
          Niech związkowcy spadają i nie załatwiają swoich problemów kosztem uczniów. Już mi kiedyś zafundowali strajk w matury, bo nie mogli dogadać się z ministrem i im odbiło godnościowo, a pamiętam jak wcześniej niektórzy ze strajkujących paradowali ze znaczkiem Solidarności w klapie.
          • asia_i_p Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:21
            Triss, to kiedy mamy strajkować? W wakacje?

A problemy nie są tylko związkowców. Ja miałam opór przed strajkiem "tylko o pensje", dopóki do mnie nie dotarło, że te pensje dopływ młodej krwi do szkoły, szansa na zwolnienie najsłabszych (bo znajdzie się wtedy ktoś na ich miejsce). Że strajkując o pensje będę strajkowała, żeby moje dzieci miał kto uczyć matematyki, fizyki, chemii, informatyki.
            • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:32
              szansa na zwolnienie najsłabszych
              Bądź uprzejma nie obrażać inteligencji rodziców, którzy mają osobiste oraz dotyczące ich dzieci doświadczenia ze szkołą. Nawet w okresie bezrobocia na chorą skalę, kiedy tłumy młodych po pedagogice snuły się po urzędach pracy, dyrektorzy nie zwalniali najsłabszych nauczycieli, kierując się kryteriami merytorycznymi.
              • asia_i_p Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:40
                W momencie, kiedy masz wybór ewentualnych następców, zwolnienie najsłabszych zależy od rzetelności dyrektora (i nasza dyrektorka jednak potrafiła najoryginalniejsze kwiatki wyeliminować). Jeżeli tego wyboru nie ma, najrzetelniejszy dyrektor nic nie zdziała.

Zaproponuj jakieś pozytywne rozwiązanie.
                • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:43
                  Przecież właśnie wyżej napisałam, że wybór był - mnóstwo młodych, po studiach, na niespełna rocznych umowach do końca czerwca i modlących się o normalny etat.
                  • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:49

> Przecież właśnie wyżej napisałam, że wybór był - mnóstwo młodych, po studiach,
                    > na niespełna rocznych umowach do końca czerwca i modlących się o normalny etat.
                    >

Oni już zmądrzeli i odeszli do innej pracy. Może nie zarabiają bardzo dużo, pewnie 2500-3500 na początek ale to zawsze lepiej niż 1600. Nie ma już praktycznie młodych ludzi w szkole, ucieka kto może, po roku czy dwóch latach pracy. Nie dziwię się wcale.
                    • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:54
                      Nienienie. Oni są już dobrze po 30-tce i nie odeszli do innej pracy, tylko nie dostali miejsc w szkołach, w których dyrektorzy wespół z burmistrzem i innymi wszystkimi świętymi z gminy trzymali stare składy nauczycieli.
                      Rozumiesz, nie kupuję bajek o tym, że wyższe pensje przyciągną młodych i pozwolą na zwalnianie najsłabszych, ponieważ możliwość zwalniania najsłabszych i zatrudniania nowych nauczycieli stała otworem dobrych 15 lat.
                      • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:59
                        A nie, tu się zgadzam. Słabych nauczycieli, niemiłych, leniwych, mało empatycznych, ciągle chorych, nikt nie zwolni. Tak jak tego typu lekarzy.
                        Niestety.
                        Ale przyzwoita pensja może, ale nie musi przyciągnąć młodych ludzi. Nie musi, racja, przynajmniej do szkoły podstawowej.
                        • makinetka82 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:19

> A nie, tu się zgadzam. Słabych nauczycieli, niemiłych, leniwych, mało empatyczn
                          > ych, ciągle chorych, nikt nie zwolni. Tak jak tego typu lekarzy.
                          > Niestety.

a jak ktoś jest dobrym nauczycielem, tylko chorowitym, to byś go wyrzuciła? jesteś zdrowa, chocolate?
                          • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:29
                            Tu nie chodzi o osoby chorowite. Nikt złego słowa nie mówi, gdy leczy się osoba ciężko chora na raka, albo nawet gdy ktoś przez miesiąc jest nieobecny, bo miał bardzo ciężkie zapalenie płuc. Albo złamał nogę. Po prostu jest wtedy stałe zastępstwo za tą osobę. Ale w przypadku osób, które w każdym miesiącu są tydzień na zwolnieniu i dyrektor wie, że jest to lewe zwolnienie, no to sytuacja już nie wygląda tak fajnie. Tu na forum zaraz krzyk, że Pani nie ma w szkole i dzieci nie mają lekcji. Nie ma wielu takich osób, tak naprawdę znam tylko kilka takich, które z powodu lekkiego kataru nie pójdą na dwa dni na zwolnienie tylko na dwa tygodnie, albo nie ma ich w pracy, bo jadą w październiku na urlop. Taka osoba bardzo psuje opinie dobrym nauczycielom a takich też jest mnóstwo.
                            Czy ja choruję? Tak. Coraz częściej niestety sad
                            • makinetka82 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 11:23

. Ale w przypadku osób, które w każdym miesiącu są tydzień
                              > na zwolnieniu i dyrektor wie, że jest to lewe zwolnienie, no to sytuacja już n
                              > ie wygląda tak fajnie. Tu na forum zaraz krzyk, że Pani nie ma w szkole i dziec
                              > i nie mają lekcji. Nie ma wielu takich osób, tak naprawdę znam tylko kilka taki
                              > ch, które z powodu lekkiego kataru nie pójdą na dwa dni na zwolnienie tylko na
                              > dwa tygodnie, albo nie ma ich w pracy, bo jadą w październiku na urlop.

Takie nieobecności wypadałoby bardziej nazwać oszustwem , a nie chorobą. To raz. A ja znam nauczycieli którzy przychodzą do szkoły z gorączką i szklistymi oczami.
                              • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:20
                                To prawda. To oszustwo.
                                Ja chodzę z chorobą. Biorę trzy ibumy, do tego ibuprom zatoki a na noc theraflu. Trzymam się kilka godzin, po południu leżę w łóżku, potem znowu do pracy. Dzisiaj mam wolne jak w każdy piątek i leczę się. Rzadko idę na zwolnienie. I wiesz co, mam świadomość tego, że jestem niemądra.
                                • angazetka Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:33
                                  Bardzo. Narażasz się na powikłania i zarażasz innych. I wyzdrowiałabyś o wiele szybciej na zwolnieniu.
                      • mamaaspiama Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:10
                        "Oni są już dobrze po 30-tce i nie odeszli do innej pracy, tylko nie dostali miejsc w szkołach, "

Owszem. Odeszli. I odchodzą nadal. A z młodych po studiach do szkoły idą tylko ci, którym nic innego nie wyszło. Pasuje Ci taki nauczyciel dla dzieci? Mnie nie.
                        • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:12
                          Oczywiście, że odchodzą, widzę to od 4-5 lat. Pracują rok czy dwa i są w szoku, że tak wygląda praca w szkole.
                        • edelstein Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 08:30
                          To nie jest prawda, Nadal sa mlodzi nauczyciele z pasja mimo slabych zarobkow
                          • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 08:41
                            edelstein napisała:

> To nie jest prawda, Nadal sa mlodzi nauczyciele z pasja mimo slabych zarobkow
                            >

W Polsce?
                            No jeszcze trochę ich zostało, choć niewielu. Z tych kilku osób, które znam, większość planuje odejść do korporacji. Kilka innych, szczególnie angliści, romanistka, fizyk i matematycy odeszło do zupełnie innej pracy po krótkim czasie, jeszcze przed trzydziestką.
                            • edelstein Re: Protest nauczycieli 15.12.18, 11:49
                              Takw Polsce,osobiscie znam dwie sztuki, ktore zaczely swoje kariere dopiero Co.Smutne, ze niektorzy uwazaja, ze wybor Hej drogi oznacza,ze zadnej innej nie mieli
                          • elf1977 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:11
                            Jest ich coraz mniej
                            Wydłuzenie i skomplikowanie drogi awansu też nie pomaga. Za minimalną stawkę trzeba już pracować 2 lata, a nie rok, jak wcześniej.
                            • little_fish Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:51
                              Mało tego - rozpoczęcie awansu może się odwlec, a tym samym czas trwania wydłużyć. Poprzednio wystarczyło zostać zatrudnionym na rok na zastępstwo i można było robić staż. Teraz to muszą być dwa lata, a o to zdecydowanie trudniej (macierzyński, czy ten nieszczęsny urlop dla poratowania zdrowia to właśnie rok, co dawało szansę młodym ludziom)
                          • asia_i_p Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 19:12
                            Mało ich jest. Wejdź na strony szkół i poczytaj, jak się chwalą swoim gronem pedagogicznym - stażystów jest po jednym - dwoje na szkołę, czasem wcale.
                  • asia_i_p Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:54
                    I twoim zdaniem się nie sprawdził. Więc co proponujesz?
              • angazetka Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:57
                Trissiątko, po pedagogice (i to tylko wczesnoszkolnej) to można pracować w klasach I-III. Reszta nauczycieli kończy studia przedmiotowe.
                • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:00
                  Przedmiotowcy też szukali pracy.
                • afro.ninja Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 08:38
                  Hmmm znam osobę po pedagogice, która matmy w gimnazjum uczyła, może jakaś podyplomowe skończyła, ale była to młoda osoba. Pamiętam, że moja koleżanka skończyła geografia i o pracy w szkole mogła pomarzyć. Nawet w tak dużym mieście jak Warszawa. A co dopiero mówić o małych miastach, tam wszystko zabudowane, choć zawsze brakowało anglistow.
                  • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 09:01
                    Skoro tak mówisz, to pewnie tak było, nie mam prawa nie wierzyć ale normalnie po pedagogice to człowiek może pracować jako pedagog w szkole czy gdzie indziej, w jakimś ośrodku, po 5 latach matematyki na uniwersytecie można uczyć matematyki i tak dalej. Czy naprawdę już tak bardzo brakuje nauczycieli, że pedagog szkolny musi uczyć w gimnazjum matmy? Z jednej strony się nie dziwię, bo człowiek po 5 latach studiowania matematyki chce zarobić więcej niż 1700 zł, ale jak ta młodzież ma być przygotowana do pójścia do liceum i potem do matury obowiązkowej z matmy? Tylko korepetycje. To może zapłacić uczciwie nauczycielom w szkole, nie 1700 zł ale 4000, pozwolić im protestować, strajkować, żeby w końcu w szkole publicznej można było normalnie się nauczyć a nie za ogromne pieniądze po południu na korepetycjach.
          • mamablue Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:21
            Niech sobie protestują. Im też wolno.
          • betty_bum Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:58
            Strajk ma sens jeśli jak najwięcej osób poczuje wqrw. Jeden uczeń, dwóch wściekłych rodziców, wzrasta szansa, że w roku wyborczym ktoś się przestraszy.
            • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:03
              Taka prawda.
            • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:07
              Tylko ten wqrw będzie na nauczycieli.
              • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:09
                No i będzie. Trudno. I tak jest smile
              • betty_bum Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:20
                Przecież stosunki między rodzicami i nauczycielami nie mogą być już gorsze.
              • elf1977 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:13
                I co z tego? A strajki polcjantów czy rolników mają społeczne poparcie? A muszą mieć?
    • kandyzowana3x Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:29
      Domyslam sie ze bedzie tutaj troche nauczycielek, wiec podepne sie z pytaniem. Jak w Polsce nauczyciele sa rozliczani z wynikow nauczania? Istnieje jakis system oceny ich pracy?
      • little_fish Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:39
        Nie są rozliczani. Jak mają dobre wyniki (olimpijczyków czy tam sukcesy egzaminacyjne) to mogą dostać nagrodę dyrektora. Jak cała klasa jedzie na trójach i korepetycjach to się nic nie dzieje
      • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:50
        Tak samo jak każdy, na przykład lekarz czy pielęgniarka, dokładnie tak samo.
        • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:55
          To znaczy jeśli ja jestem zawsze w pracy, jestem sprawiedliwa i empatyczna, uczniowie mnie lubią, dobrze umiem wytłumaczyć, uczniowie świetnie zdają maturę, lubią mój przedmiot, jeżdżą ze mną na wymianę międzynarodową, a ja siedzę długo nad papierami, żeby oni jechali za darmo, i jest inna nauczycielka, nie robi nic, tydzień na cztery tygodnie jest na zwolnieniu, na lekcji ma wszystko gdzieś, jest niemiła i nie chce jej się nic tłumaczyć, to tak, zarabiamy tyle samo i nikt tu nie straci pracy, bo nic złego przecież nie zrobił, nikogo nie pobił ani nie przyszedł do pracy pijany...
        • osia83 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 20:56
          Czyli wcale. Co sama udowodniłaś kolejnym postem.
          • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:08
            Dokładnie tak. Wcale. Mogę się starać, robić to co robię od 25 lat, a i tak moja koleżanka, która jest przyjaciółką dyrektora, a nie robi nic kompletnie, będzie miała pracę a nie ja. Może nie tu gdzie teraz pracuję, bo tu jest normalnie. Tak było w mojej poprzedniej szkole. Odeszłam stamtąd bo miałam dość. Odeszło jeszcze kilka osób na znak protestu. Bo byli tacy, którzy mieli wszystko w nosie, psuli opinię o szkole, nie robili totalnie nic. Może nie były to tłumy, ale 3-4 osoby. I wystarczy. Co ciekawe, była to szkoła niepubliczna. A w publicznej może być jeszcze gorzej. Nie musi, gdy jest mądry dyrektor.
            • osia83 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:16
              No właśnie. Czyli tylko fakt, że jesteś porządnym człowiekiem i nauczycielem z powołania sprawia, ze robisz to dobrze, że Ci zależy, angażujesz się itd. A jak komuś nie zależy to nic mu zrobić nie można.
              • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:24
                Nic mu nie można zrobić chyba że popełni poważne przestępstwo.
                • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:12
                  No właśnie nawet jak popełni przestępstwo - to nic się nie zrobi. W szkole syna jedna nauczycielka ma wytoczony proces cywilny o znęcanie się psychiczne nad uczniem. Została swego czasu zawieszona przez dyrektora do czasu wyroku. I co? Związki w sądzie wywalczyły jej przywrócenie do pracy. Dyrektor daje ją tylko do klas pierwszych - bo jak sam mówi - zrobi im najmniej krzywdy. Na szczęście w roczniku mojego syna była 10 miesięcy na zwolnieniu, ale już potem wróciła. Skargi są na nią, dalej się wyżywa na uczniach. Wyroku nadal nie ma, bo jedna rozprawa na rok.
                  • little_fish Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:54
                    Skoro wyroku nadal nie ma, to w myśl prawa kobieta jeszcze nie popełniła przestępstwa. Pretensje do sądów o opieszałość
                    • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 11:13
                      Ale do czasu rozstrzygnięcia - powinna być odsunięta od pracy z uczniami. Skoro są podejrzenia i problemy były zgłaszane do dyrekcji - to coś jest na rzeczy. Żaden inny nauczyciel w tej szkole nie ma procesu - a cisną mocno i wymagają baardzo dużo. Tylko żaden nie odnosi się tak do uczniów jak ona.
                      • little_fish Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 11:21
                        Wiesz, jakie to dałoby pole do nadużyć? Wystarczyłoby oskarżyć nauczyciela, a byłby odsuwany od pracy...
                        • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:23
                          Ale tu ktoś skierował sprawę na drogę sądową. Czyli muszą być mocne dowody - inaczej by się w to nikt nie pakował.

Pamiętam też sprawę procesu ucznia z nauczycielką z Jeziorańskiego. Co z tego, że uczeń wygrał ( kilka lat po skończeniu szkoły ), jak musiał zmienić szkołę? Dlaczego nauczyciel ma szansę na znęcanie się nad uczniem czy jego kolegami w trakcie procesu?
                          • little_fish Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:27
                            Ale to dotyczy nie tylko zawodu nauczyciela - dopóki nie ma wyroku, nie ma sankcji
                            • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:32
                              Czyli ktokolwiek podejrzany np o pedofilię, ale jeszcze nie skazany - ma prawo przebywać z dziećmi? Bo nie ma wyroku?

Jak sie psychicznie znęcasz - to rób to kolejne lata, zanim wyrok zapadnie? Albo ktoś nie wytrzyma i popełni samobójstwom. A kto zapłaci odszkodowanie za zniszczoną psychikę?

Są zawody, w których nie można czekać na wyrok.
                              • betty_bum Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:40
                                Gdyby tą kobietą, tak jak pedofilami, zajmowała się prokuratura pewnie byłyby podstawy do odsunięcia od pracy, a proces, który się toczy jest cywilny.
                                • little_fish Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 14:46
                                  Otóż to.
              • anilka Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:29
                A lekarzowi to co można niby zrobić jak mu nie zależy?
                • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 16:15
                  możesz zmienić lekarza. Z nauczycielem masz problem.
              • betty_bum Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:36
                Ale tak działa większość budżetówki. Co zrobisz głupiej urzędniczce, dziecku polityka, policjantowi?
          • anilka Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:08
            A jak są rozliczane leniwe pielęgniarki, mierni lekarze, tępę urzędniczki? Są wynagradzane za lepsze wyniki?
      • frey.a86 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:00
        A z ciekawości, jak są nauczyciele rozliczani z wyników za granicą?
        • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:10
          Nigdzie smile
          A lekarze, pielęgniarki, ratownicy medyczni, fizjoterapeuci?
          • nota_bene0 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:29
            No ale tylko na nauczycieli się wrze, to taka grupa do kopania trochę. Znam np. parę pielęgniarek, które netto dostały 800 zł. podwyżki. I nie jest to praca na zmiany w szpitalu, tylko w wiejskim ośrodku zdrowia, gdzie brak jest dla nich obowiązków. Jeszcze się wykłócają, że im mało. Taki przykład z tego jak się je rozlicza z pracy.
            • anilka Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:58
              I jeszcze nauczycielom mozna wypomnieć brak moralności, no jakże tak, na zwolnienie iść, albo dziubeczka bez lekcji zostawić. Tak może tylko upadła moralna zgnilizna
          • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:13
            A nie jest tak, że za granicą kiepskiego nauczyciela można zwolnić, a u nas d.upę mu chroni KN?
        • kandyzowana3x Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:28
          An zasadzie oceny wartosci dodanej ( Nie jestem pewna polskiej wersji) en.m.wikipedia.org/wiki/Value-added_modeling
          W uk w primary school, kazdy rocznik ma innego nauczyciela. I co roku sa oceniani dosc szczegolowo i dokladnie. Wiem, ze sa tu dziewxzyny zatrudnione w ang szkolach i pewnie beda mogly odpowiedziec bardziej szczegolowo.
          • frey.a86 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:35
            Dzięki, poczytam. Ciekawi mnie, bo wydaje mi się, że rozliczanie nauczycieli za wyniki nauczania byłoby cholernie niesprawiedliwe wobec nauczycieli pracujących w słabych szkołach. Anglista zatrudniony w renomowanym liceum miałby w zasadzie z górki, bo młodzież wyselekcjonowana, zdolna i chętna do nauki. Z kolei jego kolega pracujący w zawodówce miałby nie dość, że beznadziejne warunki pracy, to jeszcze kiepskie wyniki uczniów i co za tym idzie, niższą pensję. To kto normalny chciałby pracować w zawodówkach.
            • betty_bum Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:39
              Jest coś takiego jak EWD. Mierzy postępy, a nie wyniki. Nauczycielki pewnie więcej ci napiszą, ale to ewd chyba bardziej dotyczy szkół niż konkretnych nauczycielo
              • frey.a86 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:42
                No ale nawet postępy bardziej widoczne będą w zdolnej klasie niż w takiej składającej się z trudnej młodzieży, której od początku nic się nie chce.
                • betty_bum Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:47
                  Jeśli dostajesz kogoś kto przyszedł z 50% z egzaminu gimnazjalnego, a oddajesz takiego, który ma z matury 60, to uczyłaś lepiej od tego, który dostał ucznia z 70, a skonczyl na 60.
                  • kub-ma Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:01
                    To nie takie proste. Bo np. jeżeli uczeń miał czterech nauczycieli nim dotarł do egzaminu? Którego rozliczyć?
                    Albo trafiamy na wiek buntu, młody człowiek wpadł w kiepskie towarzystwo i nie myśli go opuszczać na rzecz nauki?
                    A plastyków jak rozliczymy?
                  • little_fish Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:02
                    Tak, ale w dobrych szkołach, w bogatych okolicach często są dzieci /młodzież, którym bardziej zależy, rodzice bardziej dopilnują, a jeszcze często w grę wchodzą korepetycje i zajęcia dodatkowe.
                    Jednak myślę, że gdyby przy ocenie nauczyciela brać pod uwagę ewd, to porównanie wyników dotyczyloby nauczycieli z tej samej szkoły, a nie różnych. No i żeby było całkiem sprawiedliwie, to powinno być tak jak chyba w Singapurze (ale głowy nie dam), że nauczyciel ci roku inną klasę dostaje. Tylko nie wiem, czy rodzice byliby zadowoleni, gdyby dziecku co roku nauczycieli zmieniali.
                    • arwena_11 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:17
                      A tam to nie jest tak, że nauczyciel zostaje na danym poziomie, tylko uczniowie się zmieniają? I uczniowie mogą w kolejnym roku trafić do grupy lepszej lub gorszej ? W zależności od tego jak zdali końcowy egzamin? Tak mi się coś kojarzy z blogu Azji.
                      • little_fish Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:58
                        No to nie zmienia tego co napisałam - nauczyciel ma co roku inną grupę, a dzieci co roku innego nauczyciela.
              • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:02
                EWD pokazuje ogólnie wyniki szkoły.
                • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:02
                  Postępy
                • little_fish Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:04
                  Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby badać wiedzę /umiejętności dzieci na początku i końcu każdej klasy i sprawdzać postępy. I tak przecież robi się najróżniejsze diagnozy
                  • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:08
                    To wciąż nie daje obrazu edukacyjnej wartości dodanej, czyli wkładu szkoły. Szkoły, a nie kapitału kulturowego i społecznego dziecka, korepetycji, czasu i zaangażowania rodziców i ich kasy, oczywiście.
                    • kub-ma Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:22
                      Dodam jeszcze, że np. z matematyki w klasie czwartej łatwiej o świetne wyniki we wrześniu, kiedy tej matematyki było skromniutko przez trzy lata, a w czerwcu, kiedy materiału jest duuużo więcej.
                      Albo matematyka w klasie piątej wypełniona po kokardkę.
                  • mari.sol Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:17
                    Takie testy, żeby były wiarygodne musiałyby być standaryzowane. Inaczej każdy nauczyciel jest w stanie stworzyć taki sprawdzian, ze zawsze wyjdzie przyrost wiedzy. Standaryzowane = zewnętrzne = pisane w tym czasie (jak matury i inne egzaminy).
                    Kto to zorganizuje? Pokryje koszty?
                    Jak w tym samym czasie zrobić diagnozę całego rocznika z informatyki? Co z muzyka i plastyka? Wuefisci tez byli ocenianiani po wzięciu pod uwagę sprawności uczniów?
                    Jak ocenić nauczyciela wspomagającego, pedagoga, bibliotekarza czy panią pracująca w świetlicy?
                    Co z ilością uczniów w klasie? Jeśli ma się klasę 15-osobowa jest możliwość poświęcenia chwili każdemu, przy 35 uczniach jest to niemożliwe.
                    Co z klasami do których chodzą „trudne” dzieci? Przeszkadzają nauczycielowi i innym uczniom? Nie maja opinii/orzeczenia, są agresywne? Taka klasa zapewne będzie miała niższy przyrost wiedzy.
                    Łatwo mówić ogólnikami, ale gdy zaczniemy operować na szczegółach okaże się, ze jest to bardzo trudne bądź niemożliwe do zrealizowania.
                    • kandyzowana3x Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:28
                      Nie mam pojecia, ale jakos sobie radza i nauczyciele sa z wynikow rozliczani. Z pewnoscia uwzgledniane tez sa roznice miedzy potencjalem dobrych i zlych szkol, a w uk te roznice sa duzo wieksze niz w Polsce. Ale moze rzeczywiscie w Polsce nie da sie.
                      • mamaaspiama Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:36
                        "Nie mam pojecia, ale jakos sobie radza i nauczyciele sa z wynikow rozliczani."

Tak, radzą sobie. Z wyższymi nakładami na oświatę, w tym zarobki nauczycieli, też sobie radzą. A u nas nie. No taki klimat.
                      • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 23:30
                        kandyzowana3x napisała:

> Nie mam pojecia, ale jakos sobie radza i nauczyciele sa z wynikow rozliczani. Z
                        > pewnoscia uwzgledniane tez sa roznice miedzy potencjalem dobrych i zlych szkol
                        > , a w uk te roznice sa duzo wieksze niz w Polsce. Ale moze rzeczywiscie w Polsc
                        > e nie da sie.

Nie masz pojęcia czy są rozliczani?
                        Są czy nie są?
                        Jak konkretnie? Naprawdę jestem ciekawa jak to wygląda.
                        Bo od bliskiej osoby, która pracuje w UK w tym zawodzie wiem, że co chwilę są jakieś hospitacje i uczeń ma przede wszystkim robić postęp, może i mały ale zawsze jakiś postęp. Nikt nie wymaga od słabego ucznia zdania testu na sto procent czy nawet na osiemdziesiąt ale musi umieć coraz więcej co semestr. Nauczyciel pisze na ten temat raport. Tam też sporo osób odchodzi z zawodu, szczególnie z fatalnych szkół. A zarobki są dobre. Nawet całkiem dobre.
                        • kandyzowana3x Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 23:48
                          Zarobki sa na poziomie sredniej krajowej. Za to wymagania w stosunku do nauczycieli dosc wygorowane, 7-8 h w szkole plus sprawdzanie w domu, klasy 30 osobowe, indywidualne plany nauczania dla kazdego ucznia, coroczna ocena nauczyciela itd. Kazdy nauczyciel jest dokladnie rozliczany, dlatego pytalam o sposoby oceny nauczycieli w Pl.
                          • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 00:02
                            Co do szkoły średniej w UK to nie wiem o się nie wypowiadam ale jeśli chodzi o pracę z młodszymi dziećmi, szkoła podstawowa, to mam wrażenie, że w UK jest wymagane niższe wykształcenie niż dla polskiego nauczyciela w polskiej szkole podstawowej. Tak mi się wydaje. To prawda czy nie?
                            Zarobki na pewno normalne, przyzwoite, średnia krajowa lub wyższej a nie 1700 zł na początek.
                            • kandyzowana3x Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 00:38
                              Nie wypowiem sie co do wymaganego wyksztalcenia, ale z pewnoscia trzeba miec ukonczone studia. Poczatkujacy nauczyciel zarabia ok 80% sredniej krajowej. Jeszcze ciekawiej wyszloby to w rozliczeniach godzinowych.
                              • mamaaspiama Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 07:57
                                "Poczatkujacy nauczyciel zarabia ok 80% sredniej krajowej."

Średnia krajowa w PL w 2018 to 4 800 brutto, z tego 80% wynosi 3 840 brutto.
                                Wynagrodzenie nauczyciela stażysty (pierwszy rok pracy) to 2 417 brutto, kontraktowego (po 2 latach pracy) to 2 487 brutto. To kwoty po podwyżkach, jakie miały miejsce w 2018 roku. Oznacza to, że w PL początkujący nauczyciel zarabia ok. 50-51% średniej krajowej. I niewiele więcej niż najniższa krajowa (2100 w 2018 roku).
                                80% średniej krajowej jest w stanie zarobić nauczyciel dyplomowany, jeśli wliczymy w to dodatki (podstawa wynagrodzenia nauczyciela z najwyższym stopniem awansu zawodowego to 3 317 brutto). Żeby mieć tytuł nauczyciela dyplomowanego trzeba przepracować chyba ok. 10 lat (nie chce mi się liczyć, ale w tym roku wydłużono okresy między kolejnymi stopniami), na pewno mieć ukończone co najmniej 2 kierunki studiów plus kursy, wszystko płacone we własnym zakresie.
                                • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 09:18
                                  Poprawka. Żeby zostać nauczycielem dyplomowanym teraz trzeba pracować nie minimum 10 lat ale 15 lub więcej i raczej nie rodzić dzieci, bo każdy urlop powyżej pół roku może oznaczać wydłużenie stażu o rok lub zaczęcie od nowa, co może oznaczać wydłużenie o 3 lata.
                              • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 09:20
                                kandyzowana3x napisała:

> Nie wypowiem sie co do wymaganego wyksztalcenia, ale z pewnoscia trzeba miec uk
                                > onczone studia. Poczatkujacy nauczyciel zarabia ok 80% sredniej krajowej. Jes
                                > zcze ciekawiej wyszloby to w rozliczeniach godzinowych.

Studia 3 letnie.
                                80 % średniej krajowej, która jest wysoka, to dobra pensja.
                                Ale Polsce młody nauczyciel zarabia około 50% średniej krajowej.
                                Studia musi mieć 5 letnie.
                                • kandyzowana3x Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:32
                                  Trudno na prawde porownywac pensje bez wziecia pod uwage wymaganych godzin pracy z dziecmi. Mnie zastanawialo jak praca nauczycieli i ich wyniki nauczania sa oceniane.
                                  • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:41
                                    Pracujesz w szkole w UK?
                                    Napisz coś więcej, jestem ciekawa jak to dokładnie wygląda.
                          • mamaaspiama Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 07:43
                            Moja kuzynka pracuje w UK w szkole. Pracowała jako nauczycielka w PL, więc ma porównanie. Przez chwilę zastanawiała się nad powrotem do PL i też szukała pracy w szkole, licząc, że po kilku latach coś zmieniło się na lepsze. Pytanie - dlaczego moja kuzynka nadal pracuje w UK, mimo, że dostała kilka ofert pracy w PL?
                • triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:07
                  Uhm. I świetne szkoły, które przyjmują znakomite, ambitne i dopilnowane dzieci mają świetne wyniki - wystarczy na dzień dobry poinformować bachory, że są beznadziejne i skończą tłukąc bruk, a potem cisnąć i wymagać.
            • kandyzowana3x Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:35
              Ale tu przeciez nie chodzi o porownanie nauczyciela X z nauczycielem Z. Tylko o to czy nauczyciel X z kiepskiej szkoly nauczyl czegos i jak swoich uczniow. Jesli cala klasa bedzie miala przyrost ponizej pewnych oczekiwan, wplywa to na ocene nauczyciela.
      • agata16.06 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:59
        Co prawda nie jestem nauczycielką, ale jak może być rozliczany nauczyciel z pracy?
        Jeżeli pracuje w prestizowym liceum to od biedy ( biedy) mozna rozliczać go z ilości olimpijczyków, chociaż to i tak trudne bez dodatkowych godzin, pracowni, zajęć itd.
        A co z nauczycielem pracującym w środowisku dzieci zaniedbanych? To, że jedno dziecko się nie zdemoralizuje może być olbrzymim, aczkolwiek niewidocznym, osiągnięciem nauczyciela. Jego zaangażowanie też często pozostaje niezauważalne, bo to co osiagnie ciężka pracą w innych środowiskach jest normalne. Jak rozliczac nauczyciela, który nauczył opóźnione i zaniedbane wychowawczo ( i zdrowotnie) dziecko czytać?
        A jak rozliczyc nauczyciela w szkole, w której są rodzice, którym wszystko się nalezy, i który z największym trudem dotrze do zdemoralizowanych potomków nowobogackich, którzy niczego nie muszą bo odziedziczą firmy?
        Jak rozliczać nauczyciela, który nie ma mozliwości i pomocy do nauki języków obcych, bo w szkole piszczy bieda z każdego kata?
        No jak???? Odpowiedz.
    • blanus2202 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 21:41
      Doskonale wiem ile zarabiaja nauczyciele (na różnych szczeblach i o różnych stażach). I wiem ile ja zarabiam jako "świeżak" w zupełnie obcej do tej pory dla mnie branży (wykształcenia też nie mam w tym kierunku.
      Nie dziwię się, że chcą protestować! Mimo, że mam w domu szkolniaka,któremu w razie czego będę musiała zorganizować opiekę.
    • asfiksja Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:13
      Nauczyciele jadą na jednym wózku z naszymi dziećmi i ja im kibicuję.
      Ja bym urządziła ten protest w połowie września przyszłego roku. Już by było ładnie rozkręcone pandemonium w liceach i byłoby to akurat przed wyborami parlamentarnymi.
      Co prawda wróble ćwierkają, że pani Zalewska już wtedy nie będzie piastować ministerialnej teki, ale nie o to przecież chodzi, żeby patrzeć z przyjemnością jak jej rzednie ten wyszczerzony uśmiech.
      Ale może to i racja, że teraz - bo jest ryzyko, że PIS przyspieszy wybory i zrobi je na wiosnę razem z europejskimi. I wtedy nauczyciele będą mieli związane ręce, bo nie podejmą decyzji o protestowaniu w trakcie egzaminów, tuż przed maturami itd.
    • lena.113 Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 22:39
      nauczyciel sfrustrowany nigdy nie będzie wsparciem dla naszych dzieci ,sfrustrowany marna pensją ( np. 1800 netto), wymaganiami , utarci resztki checi i kreatywności,straca dzieci , misją, moralnością nie nakarmi dzieci i nie zapłaci czynszu
      najlepsi będą odchodzić z zawodu
      o ile nauczyciel z 25,30 letnim stażem pracy, raczej nie zmieni zawodu, a ,,dotrwa,, do emerytury, to młodych coraz mniej wybiera ten zawód
      smutne to, pisze , jako była nauczycielka ...odeszłam z uwagi na zarobki
      • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 13.12.18, 23:35
        Smutne jest to, że odchodzą naprawdę sensowne i empatyczne osoby, które były dobrymi nauczycielami.
        A rodzice nie przejmują się, że ich dzieci są nauczane przez 30 latkę, która lubi ten zawód, ale z powodu pensji poniżej dwa tysiące goni po południu do innej pracy i jest coraz bardziej sfrustrowana.
        • alin9 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:23
          Smutne masz rację.W szkole moich dzieci spotkałam tylko kilku sensownych nauczycieli.Jeden odszedł na emeryturę a drugi się zwolnił.Problemem są ci bierni ale wierni.Gdy rodzic też zasuwa na dwa etaty bo musi zapłacić rachunki to widzi to inaczej.Wtedy mając kontakt w większości z biernymi-wiernymi przestaje być wyrozumiały.Do czasu utrzymywania bylejakości w swoim zawodzie nie liczcie na zrozumienie ludzi(którzy nierzadko mają identycznie materialnie).Frustrujące to jest wymaganie usprawiedliwienia dla bylejakości.W innych zawodach może się nie przygotowujesz.Jednak w chwili bycia słabym pracownikiem po prostu Ci za nią dziękują.
          • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:46
            Alin, ja dobrze wiem, że w innych zawodach też zarobki są marne. Praca tak samo ciężka. Zresztą ostatnio przecież strajkują inne grupy zawodowe.
            Fatalny lekarz czy pielęgniarka nadal pracują, nawet jeśli są skargi pacjentów. Tu wszystko zależy od przełożonych tych osób, nieważne czy to lekarz czy nauczyciel.
            Z drugiej strony znam kilku nauczycieli z prywatnej szkoły, którzy zostali zwolnieni, bo naprawdę wyjątkowo im nie zależało na pracy, delikatnie mówiąc.
            • alin9 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 11:02
              Dlatego nie jestem ani za ani przeciw strajkowi jakiejkolwiek grupy zawodowej.Uważam tylko,że akurat wśród nauczycieli świetnie widać przez lata dlaczego inni maja dość tej grupy zawodowej.Ciężko leczyć objawy omijając przyczynę.
    • truscaveczka Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 09:10
      Byłam w pierwszej klasie liceum, kiedy odbywał się protest nauczycieli i nie chodziliśmy do szkoły. Znaczy chodziliśmy, ale lekcji nie było (byliśmy dziwną klasą tongue_out) Nie wiem, jaką inną formę mógłby przyjąć ten protest. Jestem nauczycielką, nie pracuję teraz w zawodzie.
      • chocolate-cakes Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 09:12
        Długo pracowałaś w zawodzie?
    • agata16.06 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 10:53
      Co proponujesz? Jaki masz pomysł? Czekam .
    • mamablue Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 13:49
      Pracownicy sądów dostaną podwyżki, więc nauczyciele chyba nie mają co się zastanawiać wink
      • nota_bene0 Re: Protest nauczycieli 14.12.18, 15:54
        Bardzo dziwny ten kraj, że tylko podwyżki można dostać przez dopominanie się o swoje. Protest ewentualny nauczycieli w tym terminie nic nie zmieni, przysłonią go święta, ale trzeba widać protestować, żeby nie żyć w biedzie i nie być obiektem pogardy.
        • maj18-98 Re: Protest nauczycieli 15.12.18, 12:15
          Przeczytałam wątek, przyznaję dość pobieżnie, wystarczająco jednak uważnie żeby dostrzec jak ewoluował on od strajku nauczycieli do oceny ich pracy, o czasie pracy też było? Nie strajkują to są żałośni bo nie potrafią się postawić, strajkują to są nieetyczni bo egzaminy, dobro dzieci itp. Inne grupy zawodowe takich skrupułów mają mniej a pensje wyższe. Nie jestem nauczycielką, miałam wielu bardzo słabych nauczycieli i sporo naprawdę dobrych. Z racji zawodu często bywam w szkołach i wielu nauczycieli znam. Owszem, są tacy co powinni pracę zmienić ale wydaje mi się że obecnie znacznie więcej jest nauczycieli dobrych a przynajmniej przyzwoitych. Zarabiają bardzo słabo a wymagania rosną. Zauważcie choćby co dzieje się z dziećmi niepełnosprawnymi umysłowo, coraz częściej zostają w szkołach publicznych. Jak ocenić tu pracę nauczyciela? Dzieci powinny być uczone systemem specjalnym, przez oligofrenopedagogów a system udaje że są w stanie opanować podstawę programową, nie są. Często dzieci poniżej normy też nie są stanie, te dzieci objęte dostosowaniem wymagań, te o które taka wrzawa niedawno na forum była. Straszna jest wobec nauczycieli niechęć. Szkoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka