Dodaj do ulubionych

Jak rozmawiać?

24.12.18, 08:34
Temat smutny, nieświąteczny, ale nie mam z kim pogadać, bo wszyscy znajomi wokół mnie czują tak samo.
Bliska koleżanka ma nowotwór, już z przerzutami. Wykryty kilka dni temu, po świętach operacja. Z tego co wiemy to rokowania są raczej średnie Będę u niej w szpitalu - jak z nią rozmawiać, co mówić? Boję się że najzwyczajniej w świecie się rozpłaczę, a to ja mam pocieszać ją a nie ona mnie... nie dociera to do mnie, po prostu nie. Ona się na zewnątrz trzyma, ale co dzieje się w jej głowie - nie wie nikt.
Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Jak rozmawiać? 24.12.18, 10:16
      Normalnie rozmawiac - o przygotowaniach przedswiatecznych, co szykujesz, co sie udalo, a co nie (zajrzyj do watku o kuchennych wpadkach), kogo sie spodziewasz, co czytasz ostatnio i czy nie chcialaby jakiejs ksiazki do szpitala; ze czekaasz na jej wyjscie, kiedy mniej wiecej mozna sie tego spodziewac i co chcialaby robic, gdy wyjdzie - w spokoju posiedziec w domu czy pojsc gdzies i dokad ? Co u niej w pracy, czy masz sie dowiadywac, czy informuja ja na biezaco; co na miescie (przedswiateczny tlok, swiateczna cisza, trudnosci komunikacyjne, dekoracje bozenarodzeniowe itp); jezeli sie poplaczesz, nie pozwol sie pocieszac, po prostu wychlip, ze strasznie chcialabys, zeby wszystko dobrze poszlo.
      • bionda.ragazza Re: Jak rozmawiać? 24.12.18, 11:19
        W pracy jej pomogę, bo kiedyś pracowałyśmy razem i tu dam radę. Skrzyknęlismy się całą grupą, codziennie ktoś ma u niej być. Wszyscy się boimy, rokowania nie są dobre. Ciężkie to wszystko 🙁
    • anika772 Re: Jak rozmawiać? 24.12.18, 10:23
      Radzę, abyś poszła za nią i jej potrzebami. Jeśli będzie chciała bla bla bla, dostosuj się. Jeśli złapie Cię za rękę i wyszlocha, że bardzo się boi, to wysłuchaj, powiedz że też się boisz i nie bój się rozpłakać.
    • dwanascie_kopiejek Re: Jak rozmawiać? 24.12.18, 11:44
      Na Twoim miejscu, jeżeli istnieje ryzyko, że "nie uniesiesz" sytuacji emocjonalnie i Twój dyskomfort i atmosfera niezręczności będzie dla niej odczuwalna, zrezygnowałabym z wizyty, bo więcej w niej pogłębiania czyjegoś niekomfortowego położenia niż pożytku.
    • miniofilka Re: Jak rozmawiać? 24.12.18, 23:23
      Przede wszystkim bądź sobą.
      Chora wyczuje sztucznosc.
      Nie unikaj na siłę tematu choroby, ale też nie poruszaj zbyt mocno tego tematu.
    • bei Re: Jak rozmawiać? 25.12.18, 01:35
      Skoro chcą operować- to jest nadzieja!, i tak Jej powiedz. Operacje są drogie, skoro chcą zrobić to rokuje......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka