aga_mon_ber Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:10 Nie. Nauczyciele ze szkoły moich dzieci, też nie popierają i śmieją się z tego całego strajku. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:06 U mnie w gminie, ale tez i w sasiedznich nikt nie protestuje, zarabiaja bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenasiwiec Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:46 Współczuję dzieciom takich nauczycieli Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:59 Jasne! Stoją przed szkołą i się śmieją, tak żeby aga_mon_ber dobrze mogła to zobaczyć. a potem aga_mon_ber zakłada nicka i pisze nam o tym na forum. Forum chyba powinno w tym momencie wstać i klaskać? Odpowiedz Link Zgłoś
annama-ria31 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:45 Ten pogardliwy ton, z którego teraz jesteś dumna - ty i dzieci w szkole (w tym twoje dzieci) śmieją się z nauczycieli, że walczą o godne życie - kiedyś odbije ci się czkawką Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:28 POPIERAM!!!!!!! Nie jestem nauczycielką. Przedwojennym belfrem była moja... prababcia. I była to zupełnie inna bajka. napiszę dlaczego popieram. 1. Chciałabym, zeby moje dzieci uczone były przez najlepszych a nie ludzi źle opłacanych, którzy ze względów ekonomicznych po szkole biegną "na kasę" do Tesco czy wykładać marchewkę w Biedronce ( np. nauczanie początkowe) 2. Chciałabym, zeby nauczyciel wchodzący do klasy był wypoczęty a nie myslał o korepetycjach, na które musi lecieć po szkole - z przyczyn jak wyżej 9 językowcy, matematycy, poloności) 3.Nic tak nie motywuje jak godziwe zarobki a tzw powołaniem ( szału dostaję gdy słysze to słowo) nie nakarmi się rodziny i nie zapłaci rachunków. Tak więc popieram postulaty płacowe. 4. Flak sie wywracają jak sie słyszy o taaaaakich wakacjach ( ponad 2 miesiące latem, wolne ferie , święta i cos tam jeszcze). Bzdura! Nauczyciel ma realnie więcej wolnego o 2-3 tygodnie niz Kowalski zatrudniony w korporacji za stawki 5-10 krotnie wyższe. A do tego Kowalski może w listopadzie pojechać na wyspy takie to a takie bo ma mozliwość wzięcia urlopu i go na to stać ( w przeciwieństwie do nauczyciela) 5. Kłamstwem jest owe pół etatu czyli 18 godzin. Jeżeli nauczyciel ma wykonywać swoja pracę dobrze lub chociaz przyzwoicie na każdą godzine przy tablicy przypadają....dwie(!) w domu. Tak więc jest to etat +. 6. W korporacjach ma sie obowiązkową przerwe na lunch w szkołach bardzo często są okienka, za które nikt nikomu nie płaci, jest to strata czasu, bo rzadko da się wtedy cokolwiek zrobić, nawet nie mozna wyskoczyć po przysłowiowy chleb. 7. Każdy człowiek po wyjściu ze szkoły ma ból głowy - od wrzasku, krzyku, hałasu. Dla nauczyciela jest to srodowisko pracy. Szkodliwe środowisko. 8. O roszczeniwoych rodzicach i chamskich, niewychowanych uczniach nie wspomnę. Jest to codzienność pracy belfrów. Grożenie, wymyslanie, awantury. Znacie to mamy-nauczycielki? 9. W klasie ( zwykle 30+) są rózni uczniowie : zdolni , sredni i tępi. Jak nauczyciel ma zadowolić wszystkich i jeszcze wiedzieć, ze Asia ma siniaki ( przemoc domowa?), Jaś podkrążone oczy ( może jest chory)- a tego się wymaga. 10. Osławione wycieczki i zielone szkoły. Te wyjazdy powinny byc płatne i to w 200% wynagrodzenia godzinowego. To nie rozrywka i zabawa a całodobowa praca z nierzadko rozwydrzonymi dziecmi ( maluchy chcą do mamy a nastolatki sie upijają- nawet te z nie najgorszych domów zerwane ze smyczy). Odpowiedzialność moralna i karna przeogromna. 11. Nauczyciel nie tylko uczy, ale ma mnóstwo róznego rodzaju papierów, papierków, swistków, sprawozdań, planów itd do zrobienia. Kiedy? W czasie lekcji? I musi to zrobić dobrze ( choc nikomu i niczemu to nie służy) bo jest rozliczany. 12. Awans zawodowy nauczycieli to osobna kwestia. Wydłuzony, beznadziejny, niemotywujący. Po przebrnięciu pierwszego/drugiego stopnia nauczyciel jest zwykle zniechęcony albo...... ucieka ze szkoły do lepszej pracy 13. Choroby- niewiele jest zawodów ( prócz lekarzy i pielęgniareki kilku innych), w którym pracownik byłby tak natrazony na róznego rodzaju infekcje, rotawirusy jak nauczyciele właśnie. Chore dzieci w szkołach i przedszkolach to standard. A jak przy chorobach jesteśmy - to choroba lokomocyjna waszych niuniaczków na wycieczkach to tez dodatkowa "atrakcja" dla nauczycieli. 14.Dokształcanie i kursy. Najczęściej płaci za nie sam zainteresowany. W przeciwieństwie do korporacji, która wysyła na szkolenia sama i za nie płaci. 15. Wywiadówki..... horror dla nauczycieli. To własnie tam ( i mailowo) troskliwi rodzice obarczaja nauczycieli wszystkimi winami : że programy przeładowane, ze plan lekcji xle ułozony, że reforma oświaty do bani, że brakuje papierów do ksero ( i prosi sie o składkę), że kolega z 3 ławki jest chamem i agresorem. 16. Nauczyciel nie może niczrobic gdy w klasie zdarzy sie dziecko agresywne ( niewychowane lub z dysfunkcją). Nie może wysłac go do psychologa itd. Musi natomiast przystosować się do jego wymagań, zająć, uspokoic. A, ze dzieje sie to kosztem innych dzieci to.... patrz wyżej Miałam róznych nauczycieli i bardzo dobrych i srenich i złych. Spotkałam także osobe, która powinna miec proces za pastwienie sie nad uczniami ( na szczęście mnie nie uczyła). Sa róni ludzie jak w każdej populacji i w każdym zawodzie. I dlatego, zeby nie było takich jak ci przedostatni i ostatni,, żeby ten zawód odzyskał dawny prestiż ( i niech mi tu nikt nie pisze, ze na prestiz i szacunek nauczyciel ma sam zapracować), zeby praca w szkole była wyróznieniem, żeby szli do niej najlepsi. POPIERAM PROTEST. Odpowiedz Link Zgłoś
saruniaa24 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 15.03.19, 12:59 Mogli wybrać inny zawód przecież nikt im nie kazał. Wiedzieli jak w szkole jest. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 09:37 popieram ! i mam nadzieję, że pochorują się wszyscy. nie rozumiem czemu akurat nauczyciele mieliby być bardziej moralni niż policjanci. mnie osobiście bardziej zależy na bezpieczeństwie moich dzieci niż na ich poziomie nauki, stąd chorobowe policjantów bardziej mnie martwiło. w tym chorym kraju jak widać nie ma innych rozwiązań, skutkują tylko siłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:03 Popieram, bo to może być impuls do ostatecznego wyrzucenia sobie żali, oczyszczenia atmosfery. Może na początek zaproponować nauczycielom wybór. Praca na KN na dotychczasowych zasadach lub 8-16 na terenie szkoły, urlop w normalnym wymiarze plus stosowny dodatek do pensji, dodatek za delegacje i cała reszta. To pokaże czy nas jako społeczeństwo stać na zrealizowanie własnych postulatów. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:45 Możesz mi powiedzieć po co nauczyciel miałby w okresie lipiec - 16 sierpnia przebywać w szkole 8-16? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:49 Nieważne. Ważne, że nie będzie miał wakacji i nie będzie miał lepiej 😉 A na poważnie - może prowadzić zajęcia dla dzieci, półkolonie czy inne takie. Pozostaje tylko kwestia skąd na to pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszatrzydziescitrzy Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:53 Ja bym się też przygotowywała do pracy. I tak to robiłam w wakacje, tyle że w domu, na swojej drukarce, tuszu, papierze, materiałach, prądzie, ostatecznie. A potem du.. z tego była bo na radzie sierpniowej się okazywało, że mam inne klasy niż miałam mieć, hehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:56 Skąd pieniądze i skąd chętni np. w liceum😂 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:00 Nauczyciel liceum nie musi pracować z licealistami. Może prowadzić warsztaty dla dzieci ze szkół podstawowych lub po prostu sprawować opiekę (jeśli nie czuje się na siłach organizować zajęcia dla młodszych dzieci) podczas zajęć Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:50 Dlaczego nauczyciel liceum ma sprawować opiekę nad rozwydrzonymi małolatami na półkolonii? Za karę? Jeśli ktoś uciekł z podstawówki, ma do niej wracać? A po co? To znaczy, że nauczyciel przedmiotowiec nie może mieć żadnego wpływu na swój przebieg kariery? W imię czego? Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:55 Nauczyciel liceum chyba ma dyżurować jakby ktoś miał ochotę wpaść w wakacje na konsultacje. W imię czego? W imię sprawiedliwości społecznej Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 14:06 To ja sobie podyżuruję na tych konsultacjach, może jakiś żądny wiedzy licealista się zabłąka pod me drzwi, to przygarnę. Ale za półkolonie podziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 11:05 Aha. Półkolonie nieodpłatne w postaci Lata w Mieście, zdaje się, organizuje gmina, co roku są wskazane placówki i nie ma potrzeby uruchamiania ww. w każdej szkole. Odpłatne komercyjne - nauczyciel zostaje zatrudniony przez organizatora, podmiot prywatny. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:43 Little, nie po to człowiek idzie pracować w liceum żeby się małymi dziećmi zajmować. Szkoła letnia? Proszę bardzo ale kto zapłaci za materiały? Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:54 Osoby optujące za takim rozwiązaniem oczekują, że będzie opiekował się dziećmi. A jak nie to może szykować klasówki, czytac literaturę fachową, służyć pomocą jeśli ktoś zapragnie w wakacje porozwiązywać zadania z fizyki albo pokroić żabę pod okiem biologa. Myślę, że ci, którzy uważają, że nauczyciel powinien pracować w wakacje jak każdy powiedzą więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:06 sprawować opiekę nad dziećmi, które nie wyjeżdżają w ramach akcji "lato/zima w mieście" Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:16 Jasne, 60 letni fizyk z liceum to wymarzony opiekun dla kilkulatków, bo takie dzieci jeżdżą na takie akcje😂 Odpowiedz Link Zgłoś
rosa-fira Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:59 Wakacje są również dla dzieci a wiadomo, że dziecko wręcz nie może się doczekać, żeby wakacje spędzić w szkole Odpowiedz Link Zgłoś
madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:08 Ta wymarzona praca 8-16 jest niestety niemożliwa w niektórych szkołach. Moja pracuje od 7.30 do 20.00 Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:21 A czyja to wina? Jeśli ktoś chce zlikwidować relikt PRL jakim jest KN to jej bronicie jak niepodległości, głównie dlatego, że chroni interesów słabych nauczycieli. Tylko, że jest to broń obusieczna. Zgodnie z prawem macie na papierze 18 godzin pracy tygodniowo, a zasuwacie często od rana do wieczora za tę samą pensję czy jakieś śmieszne dodatki. Czy jednak protestujecie przeciwko KN lub chociaż wnosicie o jej zmiany by urealnić czas pracy i dostawać wypłatę za faktycznie przepracowane godziny (czy to przy tablicy, czy na zebraniach, czy przy sprawdzaniu prac)? Nie słyszałam. W takim razie skoro KN jest ok to czemu narzekasz? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:30 Kto chciał zlikwidować KN? (oprócz rodziców na forum) Ale tak realnie zlikwidować - co proponował zamiast? W sensie jakie regulacje? Bo ja osobiście nie powiem, że jestem za likwidacją dopóki nie dowiem się co będzie potem. Mimo iż widzę wiele jej wad. Bo można trafić z deszczu pod rynnę. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:35 "Zgodnie z prawem macie na papierze 18 godzin pracy tygodniowo, a zasuwacie często od rana do wieczora za tę samą pensję czy jakieś śmieszne dodatki." 18 godzin przy tablicy 18 godzin przy tablicy 18 godzin PRZY TABLICY powtórzyć jeszcze raz czy zrozumiesz wreszcie Ty i wielu wielu innych że praca nauczyciela NIE SKŁADA sie tylko z tego co robi "przy tablicy"???? Że w przerwach międzylekcyjnych TEZ PRACUJE bo ma dyżury? Że jak ma nauczanie indywidualne, a teraz ono jest wyłącznie w domu dziecka, to dojazd/dojście do tego dziecka NIE WLICZA SIĘ do czasu pracy? Że każde posiedzenie, zebranie, zespół, szkolenie wewnętrzne to jest prac nauczyciela? Że każde wyjście do kina, teatru, wycieczka itd itp. każde pisanie sprawozdania, każda ocena opisowa, każda analiza wyników egzaminu, każdy sprawdzian diagnozujący na wejściu i wyjściu, to wszystko jest praca nauczyciela i NIE, nie jest to te sławne, kłujące wszystkich w oczy OSIEMNAŚCIE GODZIN tygodniowo. Sorry ale jak czytam o tych osiemnastu godzinach to mnie zaczyna trzepać. I NIE, w obecnym systemie pracy szkół NIE DA SIĘ tego wszystkiego, co nauczyciel MUSI wykonać, wykonać li i jedynie w szkole. A nie da się dlatego że nie szkoła ale organy prowadzące nie dadzą na to kasy. Polska szkoła nie ma żadnych pieniędzy, pieniądze ma samorząd. Li i jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:41 aha, specjalnie nie wpisałam tutaj nic o przygotowywaniu sie do lekcji czy np organizacji konkursach szkolnych, przygotowaniu uczniów do olimpiad itp bo jak wiadomo nauczyciele są leniwi, od 20 lat robią takie same sprawdziany gotowe z wydawnictwa a do olimpiad dzieci przygotowują się same. konkursy i cała reszta też robi sie sama. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 14:40 No i spoko. Wszyscy to rozumiemy ale dlaczego w takim razie takim oburzeniem niektorzy reaguja na pomysl zeby czesc z tego czyli przygotowywanie klasowek, opracowywanie konspektow lekcji itp. nauczyciele robili np. w czasie wakacji? I dlaczego w takim razie nie byloby lepszym pomyslem dac nauczycielom normalnej umowy na 40 godzin? Popieram protest ale czasami az zal czytac jak sami ze soba sie ci nauczyciele zgodzic nie moga. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 15:16 Bo nie zawsze się da przygotować wszystko z takim wyprzedzeniem. Nauczanie /uczenie się to proces dynamiczny i zależy od pracy włożonej przez obie strony. Co z tego, że nauczyciel przygotuję sobie w wakacje konspekty lekcji i sprawdziany, jak się okaże, że klasa ma problem z przyswojeniem czy realizacją jakiejś części materiału? Będzie potem pisał jeszcze raz? Pal licho, jak uczy tę klasę któryś rok, to jeszcze pewne rzeczy przewidzi. A w mojej pracy to już w ogóle nie da się czegoś takiego zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 15:24 Jakie jeszcze raz? Sugerujesz ze jak nauczyciel ma niekumata klase to jej robi latwiejsze kartkowki czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 15:47 Sposób prowadzenia lekcji się zmienia - czyli te konspekty o których pisałaś. Sprawdziany dostosowuje się do realizowanego materiału. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:23 Nadal: co z tego? Jak masz słabszą klasę to nie omówisz całego materiału? Masz aż taką wielką dowolność w dopasowywaniu sobie tych konspektów do poziomu klasy? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:26 Wiesz co to jest i jak wygląda konspekt? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:36 Ok, nie da się. System: 18 przy tablicy, 22 nie wiadomo gdzie oraz wakacje częściowo pracujące ale nie daj boże na terenie szkoły - jest nie do ruszenia. Naprawdę się dziwicie że ludzie przestają popierać ten protest? Kibicowałam gorąco, ale z każdym postem w tej dyskusji tracę entuzjazm dla Waszych poczynań. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:42 Ależ nie, to jest do ruszenia jak najbardziej. Z tym że akurat konspekty w wakacje to słaby pomysł. Ja np mam do napisania 20-25 indywidualnych ocen opisowych, które w większości przypadków nie są nikomu do szczęścia potrzebne na koniec czerwca. Bi zamiast pisać je nocami chętnie zrobiłabym to w lipcu, ze spokojem. Ale organizacja roku szkolnego wymaga by były na radę. Takich rzeczy pewnie jest więcej. Wszystkie raporty, podsumowania itp Odpowiedz Link Zgłoś
madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 17:35 22 godziny doskonale wiadomo gdzie, już tyle razy nauczyciele w różnych wątkach pisali co robią poza godzinami dydaktycznymi. Tylko gdy tłumaczą co robią i gdzie w ramach godzin niedydaktycznych to rodzicielski beton (tak, bo nie dociera) pisze wtedy, ze narzekają No nie da się. Ale ciesze się, że chociaż dotarło te 40 godzin wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:23 Cóż, szkoda że do Ciebie nie dociera o co chodzi, ale mniejsza z tym. Bij się nadal i wydrapuj oczy każdemu kto widzi że choćby w tym wątku jedni nauczyciele przeczą drugim. Może warto było ustalić podstawowe kwestie przed rozpoczęciem protestu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:29 Ale co ustalić? Nauczyciele to nie jest jeden organizm. Będą się różnić w podejściu do pracy i ocenie różnych kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:18 Nie jest to jeden organizm, ale protest jest podobno "nauczycieli" jako grupy. Może dopóki nie będzie wiadomo o co dokładnie chodzi protestujcie pojedynczo, skoro nie jestescie jednym organizmem i nie możecie się dogadać w sprawie własnego protestu? Odpowiedz Link Zgłoś
madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:33 Podstawowa kwestia w tym proteście to podwyżki. Za którymi powinny iść dalsze zmiany, ale to nie nauczyciele zmieniają system. "Bij się nadal i wydrapuj oczy każdemu" tłumaczenie jak jest z etatem nauczycieli tak właśnie odbierasz? Ciekawe dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:06 "tłumaczenie jak jest z etatem nauczycieli tak właśnie odbierasz?" Nie, akurat nie to, bo nic takiego mi nie tłumaczyłaś, zresztą nie było potrzeby, ale już chyba sama nie widzisz z kim piszesz. Swoją drogą jedyną osobą w tym wątku, która non stop pisze o tych 18 godzinach jesteś Ty, nikt tu nie twierdził że nie macie pracy poza tymi 18 godzinami. Odpowiedz Link Zgłoś
annama-ria31 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 17:01 Jakie 40? Przecież robiono raport, który potem, po cichu, schowano do najgłębszej szuflady. Wyszło, że nauczyciele pracują średnio sporo ponad te 40 godzin i w zasadzie to należałoby im zapłacić nadgodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:26 Nikt Cię nie prosi o poparcie. myślisz, że w szkolnictwie prywatnym jest lepiej? Nie obowiązuje tam KN, a stawki też są niskie. Nawet jak się pracuje 20 lat. ma wysokiw wyniki, laureatów itd, wciąż zarabia się niewiele. każdemu może się odechcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:36 Jak masz słabą klasę to jedziesz na minimum. Jak Ci się trafią zdolne dzieciaki albo klasa bardzo zróżnicowana to napisane że zbyt dużym wyprzedzeniem konspekty możesz sobie oddać na makulature. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 21:07 Oczywiście, że tak. Podstawa programowa określa mi, co na wyjściu mają umieć moi uczniowie. W sensie umiejętności. Natomiast to, czy będą, dajmy na to, dogadywać się w sytuacjach życiowych podstawowym słownictwem czy też będą to robić precyzyjnym, pięknym językiem, zależy od ich możliwości. To nie jest tak, że jest określony zestaw, niezmienny, i ja staję na środku i go wyrzucam z siebie, i guzik mnie obchodzi, co uczniowie na to. Moja dowolność jest nawet umocowana prawem szkolnym, starannie sprawdzonym, czy jest zgodne z przepisami oświatowymi - pierwszą klasę zaczynam od diagnozy, decyduję o poziomie podręcznika. Żeby zacząć z jak najlepiej dobranego do umiejętności uczniów punktu. W tym roku mam na przykład dwie klasy pierwsze i każda startuje z innego poziomu. Dla nich mowy nie było o pisaniu konspektów w czasie wakacji, bo nie wiadomo było, kogo dostanę. Nauczyciele innych przedmiotów aż takiej swobody nie mają, ale i tak wiadomo, że jeżeli masz dobrą klasę, to pogłębisz niektóre treści bardziej, a jeżeli kiepską, to zejdziesz do niezbędnego minimum. Podstawa, którą nam przypominają każdego roku - ty masz uczyć dzieci, a nie realizować program. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 21:13 Pomijając już kwestie oczywiste, że tych samych treści można uczyć w różny sposób, za pomocą różnych metod - dobór tych metod i środków dydaktycznych również zależy od klasy, jej poziomu, najefektywniejszego sposobu przyswajania wiedzy itp Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 17:56 indywidualne podejście do ucznia. każdy ma opanować podstawę programową, ale narzędzia jak najbardziej można dopasować do klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 15:53 Mamy normalne umowy na 40 godzin !! Z czego wymagane minimum to 18 godzin dydaktycznych. Gdybyśmy mieli umowy na 18 godzin dydaktycznych, to kto by poprawiał sprawdziany czy uczestniczył w konferencjach? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:08 To kiedy macie czas na korepetycje, skoro jesteście tak zarobieni? Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:36 Nauczyciel nie pracuje 24 godzin na dobę. Może pracować przy tablicy3-4 godziny dziennie a potem iść do domu. 2 godziny korepetycji a potem uzupełnianie dziennika, przygotowywanie sie do lekcji. Wtedy kiedy pani z korpo spi nauczyciel sprawdza klasówke jej dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:38 A nie układa sprawdzianów i kartkówek? A nie, to już robią za nauczycieli wydawnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:48 Jeśli nauczyciele masowo korzystają z gotowców to dlaczego w dzienniku widzę tyle pał w szkole mojego dziecka? W podstawówce pani od niemieckiego korzystała z gotowców i od angielskiego, ale połowę zadań wykreślała i dawała swoje. No i w 1-3, bo były ścisle skorelowane z książką. W gimnazjum z kilku przedmiotów mieli zamiast podręczników skrypty napisane przez nauczycieli, więc nawet „książki” sami pisali. Może trzeba było w bardziej przemyślany sposób wybierać szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:53 Jedni układają inni nie. Czasem skorzystanie z gotowców nie jest rzeczą zła. Tak jak napisała niżej Betty - wielu językowców pisze skrypty, kseruje ( nierzadko za własne pieniądze) materiały z kilku róznych źródeł. Czasem bywa tak, ze sprawdzian jest mieszanina gotowców z róznych książek. Samo się to nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
annama-ria31 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 17:09 Nie jesteś na bieżąco, od tego roku wydawnictwa mają w ofercie także sprawdzanie wypracowań, sprawdzianów i kartkówek, cieszę się z tego posunięcia, bo czas, który traciłam na sprawdzanie, przeznaczę teraz na kolejne korepetycje, żyć, nie umierać w takiej robocie Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:50 W dzienniku elektronicznym oceny często pojawiają się w nocy, a najczęściej w weekendy. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 13:36 masz obsesję? stale temat korepetycji. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa-fira Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 09:42 W weekendy lub po godz. 18. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:43 Ja proponuję okres przejściowy, kiedy nauczyciel decyduje jak chce pracować, KN czy KP, bo problem będzie jak się okaże, że brakuje pomieszczeń, komputerów dla wszystkich chętnych do pracy 8-16 Odpowiedz Link Zgłoś
madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:05 Mamy walczyć o likwidację przywilejów przy obecnych zarobkach? Która grupa zawodowa tak robi? Podaj przykłady. Niech walczą o to rodzice, to ich najbardziej uwiera KN. My bardzo chetnie przystaniemy na zmiany, ale do ch$%%^^y nie zamierzamy walczyć. I do wiadomości: mamy na papierze 40 godzin, nie 18. Pensje dostajemy za etat, a nie za godziny dydaktyczne. Co za rodzicielski beton. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 14:51 Rodzicielski beton, powiadasz. W klasie tez Ci tak latwo nerwy puszczaja? Popieram protest ale jak czytam takie posty to zaczynam miec watpliwosci. Powazne. Odpowiedz Link Zgłoś
madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 15:44 Jestem na forum, nie w klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:12 Pracując z dziećmi rozwydrzonych , roszczeniowych rodziców mogą puścic nerwy. P.S. Na szczęście nie jestem nauczycielką. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:30 Żadna z nas nie broni KN. Odpowiedz Link Zgłoś
tsaria Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:48 Jak się nie da, jak wszystko się da. Praca na dwie zmiany, 8-16 i 12-20.... tadam. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 10:30 Popieram. Nauczyciele protestowali przeciw deformie, a malo kogo to obeszlo, a szczegolnie wladzy to nic nie robilo. Mlodzi nauczyciele zarabiaja o tysiaka mniej niz pracownicy owada i innych.Mimo, ze by zostal nauczyciele musza Minimum 5lat studiowac. Wiedzialam pasek mlodej nauczycielki.Zarabia 1600zl na reke, wiec dorabiac wieczorami.Wszelkie pretensje o program sa kierowane do niej. Mam nadzieje,ze w koncu zamkna wszystkie szkoly na Minimum 4tyg. i niech sie emateczki martwia Co zrobic z dziecmi i jak nadrobic zaleznosci.Moze sie ktos ocknie. Poza tym jesli szanowne panie uwazaja nauczycieli za glupicj darmozjadow to niech beda konsequenten i przejda na ED. Co to za logika wysylac dziecko do czlowieka, ktorego sie nie szanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:03 Przeczytałam większość wypowiedzi. Nie popieraja strajku ci, którzy z powodu zwolnień bedą mieli jakiś problem - opiekę nad dzieckiem, nieprzerobiony materiał, zaległości itd. Tak, akcje strajkowe muszą byc uciążliwe. I najczęściej nie są dla wierchuszki tylko tych, którzy sa najblizej. Uczniów w przypadku nauczycieli, pacjentów, gdy jest mniejsza obsada lekarsko-pielęgniarska, petentów gdy protestuja pracownicy sądów czy prokuratur, pasażerów w przypadku kolei czy linii lotniczych..... Oflagowanie instytucji, noszenie czarnych ubrań, znaczków nie daje absolutnie nic prócz mglistych obietnic na bliżej nieokreslona przyszłośc. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:27 A ile obecnie zarabia nauczyciel? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:58 Stażysta 2538 Kontraktowy 2611 Mianowany 2965 Dyplomowany 3483 Podstawa, brutto Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:58 Przelew 2300. Mianowany, staz 19 lat Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 21:23 O matko to popieram protest bardzo, bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 21:24 Dziekuje. Slabo bardzo slabo jak za taka prace. Podobno najtrudniej cudze dzieci uczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
makinetka82 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:40 "Czyli tym wspaniałym cudownym nauczycielom którzy rzekomo mają misję niesienie kaganka oświaty zależy tylko i wyłącznie na korycie i żeby dostać większą michę ryżu." Żenujące. Na miejscu kotomamy zmieniłabym nick ze wstydu, że taką głupotę spłodziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 14:08 No bo trzeba nieść kaganek oświaty i umierać na suchoty z godnością. Nieprzypadkowo do podstawówki powróciła "Siłaczka". Jak widać, mit wiecznie żywy... Odpowiedz Link Zgłoś
sabciasal Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 12:53 zgadzam się. powinni normalnie strajkować, ale nie oszukiwać na L4. Pomijając już inne kwestie - to niepedagogiczne - jak mam wytłumaczyć mojej córce ze jej nauczycielka nie jest chora, mimo ze jest? i zgadzam się co do reszty - jak Zalewska robiła swoją pseudoreformę to wszyscy nauczyciele w podstawówce siedzieli cicho. bo likwidują gimnazja i na nich spłynie kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:13 A skąd wiesz, że nie jest? Powiedz córce, ze w Polsce, żeby mieć zwolnienie trzeba iść do lekarza, a lekarze to uczciwi ludzie i zdrowym nie dają zwolnień. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 14:24 To w dużej mierze prawda, w środowisku nauczycielskim nie ma żadnej solidarności. Owszem, podstawówki protestowały, ale większość była zadowolona, że będą mieć godziny. Myślę, że w gruncie rzeczy nikt nie spodziewał się aż takiej katastrofy, jeśli chodzi o 7, a później 8 klasę. To, co stało się z programem, godzinami, dziećmi, przerosło wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:11 > powinni normalnie strajkować, ale nie oszukiwać na L4. Pomijając już inne kwest > ie - to niepedagogiczne to jest przestępstwo z kodeksu karnego, a nie "niepedagogiczne" www.arslege.pl/podstepne-wyludzenie-poswiadczenia-nieprawdy-w-dokumencie/k1/a312/ Podstępne wyłudzenie poświadczenia nieprawdy. Posługiwanie się poświadczeniem w celu np. uzyskania korzyści w miejscu zatrudnienia to ewentualnie kolejne przestępstwo. Wierzyć się nie chce, że część nauczycieli wybrała drogę totalnej kompromitacji - dlatego przypuszczam, że to jakiś nikły odsetek, czyli oszołomy z totalnej opozycji Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 13:00 Nauczyciele- jedna z najbardziej znienawidzonych grup zawodowych. Nie za niewinnosc Popieram ich protest, bo, abstrahujac od wszystkich "ale" zarabiaja za malo. Tak samo jak rezydenci, personel medyczny, pielegniarki. Te glodowe wynagrodzenia czesci budzetowki to kpina i granda. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 15:07 To jeszcze o tej średniej krajowej, któraś nauczycielka napisała, że chciałaby tyle zarabiać. Ok. Czy Wy wiecie, jak ta średnia krajowa jest liczona? Bo obawiam się, że większość nie ma zielonego pojęcia. Otóż średnią krajową liczy się na podstawie danych z firm zatrudniających powyżej 9 osób. Wg danych z 2016 roku procowało w nich 6 mln ludzi. Na umowach o pracę i samozatrudnieniu pracuje ok 16 mln ludzi. Z tych 6 mln ludzi ok 1 mln pracuje w stolicy, gdzie średnie wynagrodzenie za 2016 brutto wyniosło ponad 5 tys. zł. Stąd widać, że średnia krajowa liczona na podstawie tych danych, jest zawyżona w stosunku do faktycznych wynagrodzeń. Ja wiem, że ematki zarabiają pewnie więcej. Tylko mowa o kwocie, która jest wspominana w postulatach. Co ciekawe, z danych GUS wynika, że np. jeśli się weźmie pod uwagę cały sektor prywatny to średnie wynagrodzenie brutto wyniosło 3,9 tys. zł. Różnica ze średnią krajową wynoszącą 4,3 brutto jest zauważalna. Z tych danych wynika też, że ok 37 % pracowników sektora prywatnego zarabiało poniżej 2,5 tys. brutto. Z tego wynika, że tę mityczną średnią krajową to zarabia dużo mniej ludzi, niż się powszechnie sądzi. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 15:34 Bo średnią zawyżają wynagrodzenia kadry kierowniczej i w dużych przedsiębiorstwach. Mediana wynagrodzeń jest bardziej miarodajnym instrumentem i ona jest bliższa 2,5 tys brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 15:43 Owszem, dlatego opieranie się w dyskusjach o średnią krajową jest błędne. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 15:49 Średnią pensję liczy się pewnie tak samo jak średnią pensję nauczyciela. Stąd mamy dyplomowanych zarabiających średnio po 5 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 15:59 Masz wyżej opisane jak to się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:15 A wiesz jak się liczy średnie wynagrodzenie nauczycieli? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:04 Sama wyżej podałaś, ile zarabiają nauczyciele brutto. Zatem twierdzenia, że byle młokos po studiach zarabia więcej niż stażysta w szkole, nie są do końca prawdą, gdy zestawi się je z medianą wynagrodzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:18 Tak, tylko mianowany, który zarabia niecałe 3 tysiące brutto może mieć staż 15 lat lub więcej. Nie jest młokosem po studiach a nadal zarabia bardzo średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:21 A Ty myślisz, że te 2,5 tys. brutto w prywatnych firmach to sami po podstawówkach zarabiają? Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:31 Prywatna firma nie jest równa prywatnej firmie. 2500 brutto to pensja ludzi najczęściej poczatkujących o miernych kwalifikacjach ( wyjatek nauczyciele, lekarze-stażyści - nie mylic z rezydentami, pielęgniarki i jeszcze inni dość nieliczni). Korporacje czuja się dobrze i płacą znakomicie. Fakt, ze są w nich dupogodziny. Wiem, bo mieszkam w miejscu, w którym 80% ludzi pracuje w korpo. I nie są prezesami tylko na średnich szczebilach.... Samochody z górnej półki ( może na kredyt, ale muszą mieć zdolność kredytową), mieszkania 100-120 m2 ( który nauczyciel kupi takie nawet biorąc kredyt?), ciuchy podobnie. Wiem jakimi perfumami pachnie rano w windzie i nie są to perfumy po 100 zł. Urlpy też nie pod namiotem i raczej nie są odwoływani. Wyjazd do pracy około 8.30-9.00 ( widzę to czasem po korkach i miejscach w garażu), powrót 17.00 - 18.00. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:43 Jesteś przykładem, że pisać można dużo, niekoniecznie z sensem. Zobacz od czego zaczęła się dyskusja w tym podwątku. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:48 "2500 brutto to pensja ludzi najczęściej poczatkujących o miernych kwalifikacjach ( wyjatek nauczyciele, lekarze-stażyści - nie mylic z rezydentami, pielęgniarki i jeszcze inni dość nieliczni)." Nie wiem o jakim regionie piszesz ale wierz mi - świat nie kończy się na korporacjach a cała masa ludzi "z kwalifikacjami" w prywatnych sektorach zarabia grosze. Walczcie o te podwyżki, protestujcie, ale naprawdę zaniechajcie argumentów "każdy ma lepiej od nas", bo to niepoważne. Odpowiedz Link Zgłoś
martialis Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 21:13 35wcieniu napisał(a): > > Walczcie o te podwyżki, protestujcie, ale naprawdę zaniechajcie argumentów "każ > dy ma lepiej od nas", bo to niepoważne. Najdziwniejsze, że te argumenty, iż wszyscy mają lepiej (lepsze urlopy, brak pracy po godzinach, brak zebrań po godzinach...) i wszyscy pracują w wysokopłacących korporacjach wyciągają w tym wątku nicki, które twierdzą, że nauczycielkami nie są. I zniechęcają do nauczycieli jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:47 Czy mam wyliczyc niekorporacyjne zawody? Jest ich sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:46 Problem w tym, że nie jestem nauczycielką. Odpowiedz Link Zgłoś
martialis Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:01 Właśnie, nie jesteś, a dajesz obraz nauczyciela, jako kogoś całkowicie oderwanego od realnego świata i wiedzy o nim! Specjalnie robisz im taką krecią robotę, by zniechęcić do nich społeczeństwo i przedstawić w niekorzystnym świetle??? Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:37 Dlaczego odrealnionego? Podaj przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
martialis Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 13:28 Naprawdę nie przeczytałaś postów o urlopach, pracy w domu, szkoleniach w innych zawodach, czy też mało cię to obchodzi, bo ty masz swoją tezę i bezrefleksyjnie, jak taran idziesz naprzód? Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:02 Mam swoje zdanie. I powtarzam je po raz kolejny - nauczyciele nie są w jakimkolwiek stopniu uprzywilejowana grupa zawodową. - 18 godzin pracy to fikcja. Pracują tyle samo w domu co przy tablicy. - nie wiadomo jak długie urlopy to fikcja. Maja nieco więcej wolnych dni, ale są i obostrzenia między innymi takie, ze wyjazd w tzw niskim sezonie ( tanio!) nie dla nich. - płace są zenująco niskie w stosunku do odpowiedzialności, wykształcenia a możliwości awansu zawodowego mocno ograniczone - pracuja w warunkach szkodliwych dla zdrowia ( hałas, infekcje, stres) - mają do czynienia z roszczeniowymi rodzicami, z których wielu nie wychowuje własnego potomstwa za to wymaga tego od nauczyciela a jak cos szwankuje robi drakę - prestiż zawodu jest byle jaki - szkolenia odbywają się wyłacznie albo prawie wyłacznie na koszt zainteresowanych ( i są w stosunku do uposażeń pioruńsko drogie) i w czasie wolnym Tyle... tylko czy az? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:49 Nie znam wszystkich firm, jasne. Ale inne zawody dają możliwość szukania lepiej płatnej pracy w tym samym zawodzie, jeśli ktoś jest dobry w tym co robi, pracowity, zaangażowany to ma szansę znaleźć pracę satysfakcjonującą. Nauczyciel, jeśli chce nauczycielem pozostać, takiej możliwości nie ma. Choćby był superbelfrem. Pracowity jak mróweczka. To dostanie tyle, ile widełki przewidują Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 16:56 I dlatego pisałam, w innym wątku, podwyżki tak, ale dla tych, którzy się w pracy starają, wykazują, a nie wszystkim jak leci. I serio warto rozejrzeć się szerzej, poza korporacje i duże miasta. Wtedy nieco zmienia się perspektywa. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 17:31 Mieszkam w małym miasteczku i moje (oraz najbliższej rodziny) doświadczenia są wyłącznie pozakorporacyjne. I tak zgadzam się z tym, że powinno się nagradzać tych którzy dobrze pracują. Dlatego między innymi nie popieram tego strajku. Bo jak patrzę na niektórych nauczycieli moich dzieci lub koleżanki z pracy, to w życiu nie dałabym im podwyżki. Nie mówiąc o strajkowaniu w ich interesie. No nie mam w sobie takiej solidarności zawodowej, przykro mi. Mam tylko obawę, co do oceny jakości tej pracy. Tego, czy byłaby faktycznie uczciwa. Pracuję 20 lat, szkoła jest skostniała, pełna układów i nepotyzmu. Kolesi i krewnych królika dyrektora. Sporo czasu pewnie musiałoby upłynąć, zanim ta ocena byłaby w miarę obiektywna. W firmie przynoszącej zyski łatwiej takiej oceny dokonać. Szef chce dobrych pracowników zatrzymać. Dyrektor szkółki w małym mieście (który jest właściwie z nadania politycznego) nic nie straci nagradzając średnich nauczycieli, swoich kumpli, a tym samym mniej nagradzając tych bardzo dobrych. Bo nawet jak ci odejdą, to co mu po tym... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 17:39 I tu się zgadzam, dlatego też w innym wątku pisałam, że same podwyżki też nie są dobrym rozwiązaniem, bo potrzeba większych zmian. A wielokrotnie podczas różnych dyskusji tutaj podnoszono co źle funkcjonuje w szkole, oprócz tego co przytaczasz, też szereg innych rzeczy. Niestety, nikt się nie chce za to zabrać. A nawet jeśli się uda nauczycielom wywalczyć jakieś podwyżki, to to i tak wiele nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 17:48 Nikt się nie chce za to zabrać, bo chyba nikt nie ma pomysłu jak to zrobić. Albo żadnemu z rządów do tej pory nie zależało aż tak bardzo na sprawie. Dodatkową trudnością jest to, że tych zmian nie da się zrobić szybko, to proces. I nie ważne od którego końca tej szkolnej plątaniny zaczniemy - czy od wymagań wobec nauczycieli, czy od płac, czy od zmiany systemu pracy . To trzeba przemyśleć, skalkulować. A u nas brak porozumienia i ciągłości takich działań. Rządy robią reformy, które da się wprowadzić za jednej kadencji Odpowiedz Link Zgłoś
madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 17:49 Mogę się podpisać. Zmian systemowych nie wprowadzą nauczyciele. Ale nie umniejszajmy roli podwyżek. Bez podwyżek, przy kumulacji, która będzie trwała kilka lat w szkołach średnich jakość nauczania po prostu spadnie. Nie rozumiem rodziców, którzy nie popierają podwyżek, uważam, że nie myślą perspektywicznie jak wtedy, gdy wprowadzano reformę, a oni nie protestowali. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 17:58 Same podwyżki nic nie zmienią. To znaczy nauczyciele się poczują lepiej z pewnością. I część, która przykłada się do pracy być może poprawi jej jakość bo np zrezygnuje z dodatkowego zarobku, będzie mniej zmęczona, bardziej kreatywna, będziemy mieć więcej czasu dla uczniów. Ale ci średni i słabi po podwyżkach nadal tacy pozostaną, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:05 Nie, nikt nie zrezygnuje z dodatkowego zarobku, czy będzie bardziej kreatywny, bo dostanie podwyżkę. A jeśli to bardzo nieliczni. Podwyżki same w sobie tak nie działają, że nagle ktoś daje z siebie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 21:31 Nie o to chodzi. Chodzi o to, że przychodzi student na praktyki, pracuje tak, że najchętniej już teraz dałabyś do podpisania umowę o pracę i dla pewności przykuła do kaloryfera w pokoju nauczycielskim, zapraszasz do kadr, a on ci mówi, że szkoły państwowej pod uwagę nie bierze. A co do rezygnacji z dodatkowego zarobku, nie masz racji. Kiedy ja byłam nauczycielem kontraktowym, a mąż miał niestabilne dochody, pracowałam w szkole i dodatkowo w firmie prywatnej. Teraz, kiedy ja mam pensję dyplomowanego, a mąż nieźle zarabia jako programista, wołami byś mnie nie zaciągnęła. Ostatnio znalazłam swoje zeszyty z tamtego okresu i na widok swojego planu dnia dostałam mdłości. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 21:57 Napisałam, że nieliczni zrezygnują z dodatkowego zarobku. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:03 Podwyżki nie spowodują, że jakość kształcenia wzrośnie. Nie dadzą gwarancji, że w szkołach zostaną nauczyciele dobrzy, którym się chce, ale na pewno zostaną ci, którym akurat taka pensja wystarczy. Perspktywicznie byłoby, gdyby za wzrostem płac szła sensowna kontrola i ocena nauczycieli, a na to nie ma co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:26 Tak, za wzrostem płac dalsze zmiany, właśnie tak kolejność teraz jest sensowna. Średnia wieku nauczycieli to 44 lata. Podwyżki przyciągną młodych, którym się będzie chciało, pozwolą na selekcję pozytywną, co imo podniesie jakość kształcenia w dalszej perspektywie. Wieloletniej. O tym powinni myśleć rodzice przedszkolaków i uczniów wczesnej podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:33 Nie, podwyżki nie przyciągną młodych, bo nikt nie da podwyżek 1000 zł stażyście za samo to, że chce być nauczycielem. Odpowiedz Link Zgłoś
madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:40 Zapewne podwyżki 1000 zł nie będzie, to jest dla mnie jasne. Nie rozumiem za bardzo dalszej części, bo chodzi o podwyżki płac, czyli większe wynagrodzenia za pracę, a nie za chcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:46 Stażysta to początkujący nauczyciel tak? Czyli de facto zaczyna dopiero pracę w zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:47 POza tym sama pisałam o przyciągnięciu do zawodu młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:24 A jak chciałabyś tego dokonać? Płace zniechęcają, prestiż zerowy, perspektywy żadne. Ci młodzi jeszcze dobrze pamiętają co się dzieje na lekcjach, a większość ma w domu wbite do głowy, że nauczyciel to ktoś gorszy albo jakieś swoje szkolne traumy nieprzepracowane. Jeśli już ktoś będzie chciał realizować marzenia z dzieciństwa, to nauczy się języka i pojedzie uczyć w ciekawszym miejscu, na lepszych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:51 Dokładnie. Jak dzieci korpoludków potrafia traktowac nauczycieli wiem doskonale. Przypomne, nie jestem nauczycielka, ale mieszkam w domu, w którym większość ludzi pracuje w korporacjach. Widzę i słyszę jak sąsiedzi, jak ich dzieci wyrażają się o nauczycielach. Także do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:52 Teoretycznie. Bo po tych wszystkich zmianach w awansie można być stażystą z dziesiecioletnim stażem... Odpowiedz Link Zgłoś
madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 18:53 Ale zanim zostanie stażystą jest byłym studentem na rynku pracy, z pewnością pensja od 1700 netto do 2700 netto w perspektywie 15-20 lat do zawodu nauczyciela go nie zachęci. Szczególnie w obecnych realiach na rynku pracy. Podwyżki sa niezbędne dla młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:02 Realia są takie, że wielu ludzi zarabia 2500 brutto, także z wyższym wykształceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:13 To za sobą pociąga konkretne konsekwencje. Do słabo płatnego zawodu idą ludzie o słabych kwalifikacjach, nawet jak im się udało jakieś studia skończyć. W słabo płatnej pracy przyjmują każdego, jak leci. Nawet jak się do zwodu nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:14 Tylko czy wśród tych specjalistów są takie braki kadrowe, jak wśród młodych nauczycieli? Nie wiem. Natomiast w zawodzie nauczyciela są. Zalinkowany tutaj gdzieś wcześniej artykuł zawiera dane statystyczne - w Warszawie stażyści to ok 6% wszystkich nauczycieli, mimo wolnych etatów. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:20 Jedno i to samo w kółko. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:54 Stazyści to 6% nauczycieli. Stazysta potrzebuje roku- dwóch zeby się czegos nauczyć, poznac szkołe. Nie twierdzę, że jest złym nauczycielem, ale jest młodym i niedoświadczonym, sam się uczy. Zarabiając grosze rozgląda się za lepiej płatna pracą i... gdy juz pozna specyfike zawodu i byłby z niego dobry belfer ucieka, bo nie utrzyma rodziny, nie dostanie kredytu. I jego miejsce zajmuje na koljny rok- dwa- trzy kolejny stazysta. Pogratulować. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:20 Są też i takie, że ci po zawodowkach zarabiają 5000 na rękę... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:22 Tfu, za szybko wysłałam - chciałam napisać, że są zawody, w których jeśli jesteś dobry to możesz zarobić przyzwoite pieniądze. Szkoda, że zawód nauczyciela do nich nie należy Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:31 Owszem, sama w takiej pracuję. Ale najczęściej to są ludzie z wiedzą zawodową i doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:41 Jasne. A w zawodzie nauczyciela za wiedzę i doświadczenie możesz dostać uścisk dłoni dyrektora. Ewentualnie szacunek uczniów i rodziców. Co oczywiście jest bardzo cenne, ale dzieci się tym nie nakarmi, kredytu nie spłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:46 Miałam tylko na myśli, że pierwszy lepszy pracownik fizyczny tyle nie zarobi, ale odpadam. Już mi się odechciało. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:03 Ależ ja rozumiem. Moje "jasne" nie było sarkastyczne, ja się z tobą zgadzam. Pierwszy lepszy pracownik nie zarabia kokosow. Ale jeśli ktoś się stara, angażuje, uczy, umie coraz więcej itp to jest doceniany. Lub może zmienić zakład pracy, na taki, w którym go docenią. Wiem, że nie zawsze i wszędzie są takie możliwości, ale można próbować. A u nauczycieli to tak niestety nie działa. Dyrektor i rodzice mogą docenić, ale zarobki pozostają takie same, jak u tego średniego, czy miernego, który ma taki sam stopień awansu. Patrzę sobie czasem na mnie i mojego męża. On po zawodówce (znaczy ma średnie wykształcenie, ale w wykonywanym zawodzie mu ono na nic), ja wyższe plus podyplomowki i to tyle różnic - bo poza tym obydwoje bardzo lubimy swoją pracę, jesteśmy sumienni, staramy się jak najlepiej ją wykonywać. Podnosimy kwalifikacje, szkolimy się. Tylko u niego za tym idą zarobki, u mnie tylko satysfakcja. Jestem dyplomowanym, staż 20 lat. Koniec. Pensja wyższa nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:12 A i tym dyplomowanym jestem od 10 lat. Czyli cały ten czas moja pensja stoi. To znaczy rosła, ale tylko dlatego, że byłam coraz starsza, a nie coraz lepsza 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:56 Niekoniecznie. Pewnien 28 latek po SGH zarabia około 12 tysięcy na ręke (+ luiczne wyjazdy po swiecie). Wiedza zawodowa - tylko ze studiów, doświadczenie - sami sobie odpowiedzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 09:30 Ale nie każdy zaraz po studiach zarabia 12 tys. na rękę. Przestań podawać takie przykłady bo sprowadzasz dyskusję do absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:38 I nie każdy 2500 brutto. Czy gdzies napisałam, że każdy? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 13:50 Wiesz co to jest mediana zarobków? Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:02 Wyobraź sobie, że tak. Zdziwiona? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:07 Szczerze zdziwiona po tych bzdurach, które wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:42 Nie, to nie jest mój problem. Z tego co piszesz wynika coś zupełnie innego. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:10 I ten "pewien 28 latek" jest dowodem na co? Inny 28 latek po studiach jest na bezrobociu. Równie przydatna informacja. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:39 Tak, inny 28 latek po studiach jest na bezrobociu, bo nie chce mu się iść do pracy i pracować poniżej kwalifikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:08 No to mamy problem, bo nie ma żadnej rzeczy, która przyciągnie kogokolwiek, o dobrych kandydatach nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 21:35 Stażysta lekarz też nie ma tyle, żeby wyżyć. Ale ma perspektywy, że jeśli będzie dobry, zrobi specjalizację, to będzie zarabiał dobrze. I ten zawód wciąż przyciąga młodych, pomimo ciężkiej pracy i relatywnego biedowania na początku. Nauczyciel tej perspektywy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 22:55 Lekarz, żeby dobrze zarobić, musi brać dodatkowe fuchy. Nauczyciel też może (u nas prawie każdy ma jakieś dodatkowe lekcje prywatne), wfista organizuje odpłatną piłkę i obozy, muzyk - prywatnie uczy gitary i keyboardu itp. Wyglądają na zadowolonych z pracy i życia. Ale nauczycielom się należy - czy się stoi czy się leży. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:58 I czy to jest w porządku, zeby lekarz brał dodatkowe "fuchy"? Czy wiesz jak wygląda lekarz po średnio ciężkim dyżurze? Między bajki włozyć to, że sie spi. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:01 Nie. Nie popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 19:49 Dostalam dzisiaj taki tekst od kolezanki: ŻYCZENIA BELFRA Dajcie mi 40 h tydzień pracy!!!!!!!!!!!! Dajcie mi 40 h tydzień pracy... zlikwidujcie mi kartę nauczyciela..... bardzo was proszę.... będę naprawdę szczęśliwy. Proszę was abym był zatrudniony normalnie... Już wyjaśniam dlaczego: 1. Pracowałbym sobie od 7-15 no nawet pal licho od 8-16. 2. po 16 pier.... bym drzwiami i miał wszystko w 40 ...nie, zaraz nie w 40 ale w 4 literach.. 3. Kategorycznie odbierzcie mi wychowawstwo i sami sobie wychowajcie swoje "pociechy", a nie żebym ja musiał nadrabiać braki wychowania waszych pociech. Walczyć z ich lenistwem i bezczelnością. Tym, że nawet o własną higienę nie potrafią zadbać, bo w domu nie powiedziano im, że trzeba się wykąpać czasem i że nie wystarczy codziennie świeży żel na włosy dać albo "tapetę" na oczy... 4.Guzik by mnie obchodziło, że któregoś ojciec pije spędzając cały dzień pod budką, bo za tyle a tyle nie pójdzie do pracy...bo państwo daaaa. A to jeden z wielu problemów z którymi dzieciaki przychodzą do mnie. 5. Zabierzcie mi te ferie i wakacje.... ja chce te dni wolne wziąć wtedy, kiedy będzie mi to na rękę. Ja też chce pojechać po sezonie do ciepłych krajów za małe pieniądze, tak jak kilku moich uczniów przynosząc zwolnienie lekarskie na jakaś wymyślona chorobę, a sami opaleni na heban. 6. Wszelkie sprawy to nie na mieście czy wydzwaniając po 21 na domowy numer z książki tel. bo wtedy to bym już był po godzinach pracy. 7. Szkolenia i kursy, rady i inne "przywileje" nie popołudniu każdego tygodnia, ale w godzinach pracy a jak nie to proszę extra za nie zapłacić. 8. Na konkursy przedmiotowe, niech rodzice przygotowują sobie prywatnie i niech zawożą sobie sami własnym a nie nauczycielskim samochodem. 9. Dyskoteki, wycieczki i wszelkie imprezki to proszę do 16 i z tych imprezek odbiór osobisty rodziców, nie żebym ja się martwił czy dziecko ma czym wrócić do domu i czy może ja mam go odwieźć. 10. Moge pracować do 65 roku zycia, a co tam...dam rade...tylko teraz płaćcie mi tak jak należy... nie chce zarabiać 200-300 zł więcej od sprzątaczki ( z nauczyciela zawsze można zrobić "konserwatora powierzchni płaskich...odwrotnie to już nie tak prosto") 11...12....itd Ja tez chce wreszcie skończyć remont (już 3 lata) w domu i zadbać należycie o swój dom rodzinny. Ja też chce wyjechać choćby tylko w niedzielę gdzieś czy pójść do kina teatru, przeczytać książkę dla przyjemności... dlatego bardzo was proszę DAJCIE MI TEN 40h tydzień pracy...będę wam wdzięczny i nie będę narzekał obiecuje.. POLSKI NAUCZYCIEL Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:29 > POLSKI NAUCZYCIEL Dziwne, że tak bełkotliwie formułujący myśli autor w ogóle zdał maturę. Wyrażenia typu "pier.... bym drzwiami" (pisownia zachowana) tylko potwierdzają ogólne wrażenie. Podpisywanie się jako "polski nauczyciel" to jakiś absurd, bo co by o nauczycielach nie mówić, jednak mają praktykę w wypowiadaniu się. Podawanie całego tego żenującego tekstu dalej też sporo mówi o tych, którzy to robią. Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:45 I znowu 1, 2, 5 - oderwanie od rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
tsaria Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 21:14 dlatego oderwane, bo nauczyciele rzeczywistości nie znają, a uważają że to oni mają najciężej. Odpowiedz Link Zgłoś
madagaskarcake Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 21:33 A może rodzice/forumowicze nie znają rzeczywistości pracy nauczycieli? myślą, że to 18 godzin tygodniowo pracy i 3 miesiące urlopu? Oderwanie od rzeczywistości troszkę za duże Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 21:48 Tak, bo nauczyciele żyją w takich gettach dla nauczycieli. Ich rodzice, małżonkowie, dzieci, znajomi i przyjaciele to wyłącznie nauczyciele, pracujący na etatach w publicznych szkołach. W przeciwieństwie do nienauczycieli - którzy znają specyfikę pracy i w międzynarodowej korporacji i u prywaciarza, i na własnej działalności i na kasie w markecie, iw wielu innych miejscach oraz oczywiście specyfikę pracy nauczyciela... Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 22:46 U mnie w szkole właśnie są takie klany - matka i córka, mąż i żona i inne koligacje. I nikt jakoś nie narzeka i jeszcze rodzinę ściągają. Ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 23:02 No widzisz, a moi rodzice nie są nauczycielami, mój mąż nie jest, przyjaciół i znajomych mam w najróżniejszych branżach, a i tak usłyszę, że nie znam życia i nie wiem jak to jest pracować gdzieś indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:08 ja nie słyszę, pracuję w takim zawodzie, że po pracy wolę się seperować od ludzi. dla zdrowia psychicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 08:06 i? myślisz, że tych klanów nie ma w urzędach, szpitalach czy w sądach? a może nie ma ich na najwyższych państwowych stanowiskach? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:35 Ja bym jeszcze dodała że punkt 4, dotyczy czasu obecnego - żeby nie wspomnieć o dzieciach w beczkach, o które mimo obowiązku szkolnego NIKT się nie upomniał. A szkoła dostaje przecież info o dzieciach z rejonu. 7 - chyba jednak ten "nauczyciel" nie zna realiów. Za szkolenia w większości samemu się płaci. 8 - 99% nauczycieli nie przygotowuje uczniów do konkursów, za to chętnie chwali się ich sukcesami, jakby sami na nie zapracowali. Moja koleżanka raz sprostowała na apelu na zakończenie roku, gdzie pani dyrektor gratulowała jej córce i nauczycielce tytułu laureata, że nauczycielka palcem nie kiwnęła żeby przygotować jej córkę. Zrobił to korepetytor. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:51 Dzieci w beczkach to akurat chyba żaden "rejon" nie miał nigdzie zapisanych. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:17 Zawsze szkoła dostaje z gminy dzieci, które mieszkają na jej terenie i rozpoczynają w danym roku obowiązek szkolny. Ja dostałam zawiadomienie od szkoły państwowej, że jest rejonem dzieci i proszę o przyjście dnia tego i tego na wypełnienie dokumentów. Jak dzieci poszły do szkoły prywatnej - to wypełniałam dokument z informacją jaka szkoła państwowa jest rejonem dziecka. Potem szkoła wysyłała tam zawiadomienie, że uczeni Xy od dnia 1 września br realizuje obowiązek nauki w tej i tej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:30 Myślisz, że kobieta przed włożeniem dzieci do beczki szła nadać im pesel, facepalm Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:36 No ja wiem o tym, masz rację. Chodzi mi o to że dzieci w beczkach to zły przykład bo to były noworodki mordowane po urodzeniu, nie figurowały w gminnych rejestrach. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:55 Ale ty mówisz o innej zbrodni - widocznie beczki w pewnych środowiskach są modne. Ja pisałam o 5 letnich bliźniakach znalezionych w beczkach. wiadomosci.wp.pl/bestie-z-ulicy-radwanskiej-6031911048008833a Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 15:44 Aaaaaa, dzieci w beczkach to też wina nauczycieli ? Kiepsko musi już być z argumentacją, że wyciągasz aż takie coś Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 17:28 A doczytałaś do czego się odniosłam? Do punktu 4 durnego tekstu wyżej, jakoby nauczyciele jak będą mieli 40h etat to "Guzik by mnie obchodziło, że któregoś ojciec pije spędzając cały dzień pod budką, bo za tyle a tyle nie pójdzie do pracy...bo państwo daaaa. A to jeden z wielu problemów z którymi dzieciaki przychodzą do mnie" Nauczyciele i szkoły już mają w d... dzieci. Pies z kulawą nogą nie zainteresował sie dziećmi, które miały realizować obowiązek szkolny. Miały pesele, gmina szkole na pewno przesłała ich dane. Tylko szkoła się nie zainteresowała dlaczego dzieci nie pojawiły się 1 września, ani dlaczego ich siostra nie chodzi do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 17:42 Ale co skąd wiem? Że 5 letnie dzieci dorastają w wieku 6 lat do obowiązku szkolnego? Czy że siostra starsza nie chodziła do szkoły? Poczytaj artykuły na ten temat. Szkoła nigdy nie zgłosiła do żadnego organu, że dzieci nie realizują obowiązku szkolnego. Beczki zostały znalezione przez policję przy okazji szukania tatusia ściganego listem gończym. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 17:59 Przed szkołą brak dzieci powinna zauważyć opieka społeczna, dzielnicowy, sąsiedzi i rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:04 Tam chyba tłumaczyli, że dzieci akurat wyszły albo wyjechały. Tak jak z tym chłopcem z Cieszyna. Ale szkoła widząc, że uczniowie nie chodzą - powinni zgłosić na policję, do MOPS, kuratorium. Po coś ten obowiązek szkolny jest. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:15 Jest również obowiązek szczepień - lekarze też nie zgłosili, że się dzieci w przychodni nie pojawiają Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:33 A co do lekarzy - to chyba nie ma takiego systemu, żeby sprawdzić jakie dziecko sie urodziło. Bo już szpitale nie zgłaszają do przychodni. Moją córkę zapisałam do LPK dopiero jak miała 2 lata - bo coś potrzebowałam. Wcześniej była pod opieką lekarzy prywatnych i później zresztą też. Nawet bilanse miały w szkołach. Co ciekawe teraz mam skierowanie ze szkoły na jakiś bilans z córką. Pierwszy raz chyba w jej życiu. Z synem nigdy bilansów nie robiłam. Wcześniej robiły szkoły, a LO nigdy nie dało skierowania. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:51 Raczej tak nie jest, bo dzieci masowo znikalyby po wypisaniu ze szpitala, bo nie każdy dotarłby do urzędu. Są jakieś wizyty środowiskowe, nie wiem czy się o nie prosi czy z urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:08 sorry arwena ale g..no wiesz o pracy w szkole i o tym co wiedzą a czego nie nauczyciele. Otóż przyjmij do wiadomości geniuszko wszechwiedząca że ŻADEN nauczyciel nie ma dostępu do bazy danych dotyczących dzieci z obwodu szkoły. Te dokumenty dostaje SEKRETARIAT SZKOŁY a nie rada pedagogiczna. Zatem żaden nauczyciel nie ma nawet cienia szansy zainteresować się czy też mieć w odwłoku dzieci które "powinny realizować obowiązek szkolny. Owszem, tę wiedzę posiada administracja szkolna. I jeśli dzieci, które powinny zostać zapisane w na konkretny rok szkolny do konkretnej szkoły nie zostaną jakoś znalezione w systemie np jako zapisane do innej placówki (przypominam, bo możesz nie wiedzieć, rejonizacja dotyczy SZKOŁY a nie dziecka) to w stosownym czasie wysyła się do opiekunów listy polecone albo wysyła z listami pracownika szkoły w celu ustalenia co się dzieje. Wystarczy ze opiekun nie odpowie na list, nie wpuści pracownika szkoły albo ściemni cokolwiek. Szkoła nie ma żadnych narzędzi do weryfikacji co się z dzieckiem stało. Wysyła stosowną informację do Organu Prowadzącego i tyle. Więc w tej kwestii zejdź łaskawie z nauczycieli bo nie oni są temu winni. A co do opowieści dzieci w szkole i tego czym przejmują się a czym nie nauczyciele to też g..no wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:12 Ale zaraz - skoro dziecko jest w rejonie - to jest na liście klasy. Chcesz mi powiedzieć, że nauczyciel widząc nieobecności dziecka X, przez miesiąc - nie zgłosił tego dyrekcji? I to nie było teraz w dobie RODO, ale duużo wcześniej. I poczytaj o tej sprawie - szkoła nie zrobiła nic, żadnych listów nie wysyłała. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:16 To, że dziecko jest w rejonie nie oznacza, że z automatu jest na liście klasowej. Rodzic musi dziecko do szkoły zgłosić Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:19 Ja nie zgłaszała, a szkoła moich dzieci musiała zawiadomić rejon, gdzie jest realizowany obowiązek szkolny. Inaczej rejon powinien mnie ścigać. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:23 Ale gdybyś chciała, żeby dziecko chodziło do rejonowej szkoły musiałabyś je w niej zgłosić. Nikt z automatu nie przypisuje dziecka do klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:30 dziecko jest na liście klasy, geniuszko, kiedy zostanie do szkoły ZAPISANY. Zapisany przez rodziców kumasz czaczę? A rodzic może dziecko zapisać GDZIE MU SIĘ PODOBA, rozumiesz? I teoretycznie, ale niestety TYLKO TEORETYCZNIE, jest zobowiązany powiadomić szkołę w której jest dziecko "w rejonie" że to dziecko będzie uczęszczało tam i tam. A jak nie poinformuje, to szkoła moze zrobić to, co opisałam w poprzednim poście. Nie chce mi się powtarzać. I uwierz mi, żaden ALE TO DOKŁADNIE ŻADEN nauczyciel z taką weryfikacją nie ma ani sekundy do czynienia bo to nie jest praca nauczyciela. Więc, raz jeszcze proszę, w tym akurat przypadku odpie...l się od nauczycieli ok? Możesz się czepić wyjątkowo "nieudolnych" pań z sekretariatu szkoły. Ale tak samo możemy się czepić nieudolnych rejestratorek w przychodni, pań z opieki społecznej i całej reszty biurokracji. Nauczyciel może weryfikować, i zapewniam CIę, że to robi bardzo skrupulatnie, kwestię frekwencji dziecka na lekcji tylko wtedy, kiedy to dziecko już jest zapisane do szkoły i przypisane do klasy. Ale o tym, jakie szkoła ma narzędzia zeby egzekwować realizację obowiązku szkolnego to ty też nie masz zielonego pojęcia. I też pewnie zwalisz winę na nauczyciela, że nie chodzi za dzieckiem i nie zaciąga go siłą na zajęcia albo nie grozi mamusi i tatusiowi, ze o dziecko nie dbają. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:47 Sprawa jest sprzed 20 chyba lat, trochę inne realia. Poza tym zaniedbań dopuscilo się szereg osób, obieg dokumentów nie był skomputeryzowany, ludzie nie mieli telefonów, żeby zapytać się dlaczego dziecko nie chodzi do szkoły. Ta okrutna zbrodnia moralnie obciąża istniejący system opieki nad rodziną. Małżonkowie N. od 7 lat mieli ograniczoną władzę rodzicielską. Mieli też dozór kuratora. Monika nie chodziła do szkoły. Obowiązkiem szkolnym byli też objęci bliźniacy. Nikt nie wiedział, że chłopcy od kilku lat nie żyją. Ostatni kontakt kuratora z rodziną odnotowano we wrześniu 1999 roku. Potem na ulicy Radwańskiej nikt nie otwierał mu drzwi. – Sędzia rodzinna prowadząca tę sprawę dobrowolnie poddała się karze nagany uznając, że powinna ponieść odpowiedzialność moralną – powiedział rzecznik Sądu Okręgowego w Łodzi, sędzia Paweł Kowalski. – W postępowaniu dyscyplinarnym dwukrotnie uniewinniono panią kurator. Teraz, w wyniku odwołania, jej sprawą zajmie się Sąd Najwyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 19:33 Według Polityki szkoła zawiadomiła policję. www.polityka.pl/tygodnikpolityka/politykaekstra/1757088,1,tacy-zwyczajni-ludzie.read Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 19:44 Policja nie zastała nikogo w domu. Koniec. Co zatem mieli zrobić pracownicy szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 21:06 Moim zdaniem zrobili wszystko co było w ich obowiązku. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:57 A i siostra bliźniaków miała wtedy 12 lat - nie chodziła do szkoły - nikt się nie upomniał. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:41 Cudze sukcesy ludzie łykają łatwo, nie tylko nauczyciele. W dzisiejszej szkole bardzo trudno jest przygotowac dziecko tylko i wyłacznie w oparciu o nia do olimpiad i konkursów. Nie jest to niemożliwe, ale bardzo trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:56 No ale wtedy nie można mówić, że to szkoła przygotowała czy nauczycielka X. Bo to nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 13:07 Zgoda, nie można a w każdym razie nie powinno się. Uczeń X został laureatem pewnej olimpiady. Przygotowała go nie szkoła a ktos inny ( na wszelki wypadek napisze, ze nie związana z olimpiadą, bo zaraz padnie ten zarzut). Szkoła szła na ręke, zwalniała z zajęć, przymykała oko na gorsze przygotowanie z innych przedmuiotów. Pomogła więc czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 14:02 No akurat w tym przypadku o którym napisałam - szkoła nic się nie przyłożyła. Dziewczynka miała zajęcia po lekcjach, w szkole wymagano od niej tyle samo co od innych. A dodatkowo, ponieważ była jedyną osobą, która z tego przedmiotu wyszła z etapu szkolnego dalej - to rodzice ją zawozili na kolejne etapy. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 13:44 99%. ciekawostka. powiem Ci dlaczego. przygotowanie laureata to ciężka praca, wymaga solidnego wielogodzinnego przygotowania od nauczyciela i ucznia. w prywatnej szkole dostawałam na to godziny i pieniądze, w publicznej oczekiwano, że będę robić to za darmo. za najcięższą pracę, w dodatku taką, którą nie każdy umie wykonać, trzeba dobrze płacić. dziś też przygotowuję dzieci do konkursów w ramach korków. i wybieram sobie tylko tych uczniów, w których chce mi się inwestować swój czas. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 14:04 Ale ja nie mówię, że nauczyciel ma przygotowywać - tylko ma nie przypisywać sobie cudzych zasług. Czyli szkoła może się pochwalić że Basia Kowalska została laureatem olimpiady X, ale już nie tym, że Basię do tej olimpiady przygotowała Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 22:39 Co za stek bzdur, nie będę komentowała każdego podpunktu, bo żaden koło rzeczywistości nie stał. Najbardziej ubawił mnie telefon z książki telefonicznej i zwolnienie lekarskie na wyjazd dziecka (wystarczy że rodzic usprawiedliwi i wcale nie musi kłamać). Ludzie - takimi gniotami jeszcze bardziej szkodzicie POLSKIM NAUCZYCIELOM. Bo to jest żenada na poziomie gimbazy. Odpowiedz Link Zgłoś
inka754 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 15:17 Na olimpiadę jechałam z nauczycielką tramwajem. Ona miała bilet miesięczny, ja sobie za bilety zapłaciłam. Szkoła mi nigdy nie zwróciła pieniędzy, co prawda było to wiele lat temu ale nie wierzę, że dzisiaj wszyscy nauczyciele wiozą uczniów samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:12 a myślisz że gdyby nauczycielka musiała skasować bilet to szkoła by jej cokolwiek zwróciła? Za miesięczny zapłaciła ze SWOJEJ PENSJI a nie szkolnej kasy. Ostatnio jechałam z uczniem na konkurs etap rejonowy, za busa zwrócili kasę bo muszą za tramwaj już nie. Tyle że za tramwaj płaciłam ja, bo nie było kiosku po drodze a biletomaty w tramwaju płatne są tylko kartą. Nie miałam nawet sumienia wołać od chłopaka kasy za bilety. Czemu uważasz ze nauczucielka miała zapłacić za Twój bilet? Odpowiedz Link Zgłoś
inka754 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 19:53 Miała załatwić, żeby szkoła zapłaciła, albo przynajmniej zapytać czy mam na bilet. Każdy, kto dojeżdża do pracy za swój bilet płaci z pensji, nie tylko nauczyciele. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 20:11 Nie, szkoła nigdy nie opłaca uczniom dojazdu na konkursy. Nawet dzisiejsi roszczeniowi rodzice wiedzą, że dzieciom jadącym z nauczycielem na konkurs daje się bilet do łapki. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 21:11 a możesz mi powiedzieć na podstawie JAKICH przepisów? Powtórzę raz jeszcze, bo jak widać do niektórych nie dociera albo może nie czytali - szkoła NIE MA SWOICH PIENIĘDZY. Nic, zero, null, ani grosiczka. Rozumiesz? Nie ma. Szkoła dostaje pieniądze z organu prowadzącego. Za przejazd z uczniem środkami lokomocji pt. PKP, BUS, PKS itp szkoła płaci nauczycielowi jako za delegację a uczniowi z Rady Rodziców. Przynajmniej u nas tak jest. W innych znanych mi szkołach tak samo. BYĆ MOŻE, ale to być może gdzies indziej płacone jest za ucznia z kasy szkolnej. Ale to oznacza li i jedynie, że Organ Prowadzący wyraża na to zgodę i daje na to kasę. Za bilety MZK szkoła nie płaci, ani nauczycielowi ani tym bardziej uczniowi. Przykro mi więc, ale nauczycielka nie miała ŻADNEJ możliwości "załatwienia" tego czego od niej wymagałaś. I tak się właśnie rodzą legendy o tym ile i za co nauczyciel dostaje kasy. Ty napiszesz, ze sama płaciłaś za bilety inny sobie dopowie, ze wredna nauczycielka być moze kasę na twoje bilety zabrała do kieszeni itd, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 21:19 Dobrze, ale jeśli te konkursy to reprezentowanie szkoły i szkoła np. typuje uczniów do startu w jakimś konkursie, zawodach to szkoła powinna zapewnić transport. Trudno, żeby rodzice do tego dopłacali, gdy bywa, że szkoła narzuca ten udział dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 21:30 Ale szkoła jako instytucja nie ma na takie wydatki pieniędzy. Czasami pokrywa się koszty uczniów z pieniędzy RR, zależy czy rodzice chcą wpłacać czy nie. To nie jest wina leniwych nauczycieli, którym nie chce się załatwiać dofinansowania. Czasami udaje się, czasami nie. Foch, że uczennica musiała kupić sobie bilet jest hm zadziwiający. Odpowiedz Link Zgłoś
inka754 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 07:03 Focha to mają nauczyciele. Wydaje mi się, że jeśli szkoła wystawia ucznia do konkursu, a są nauczyciele którym się nie odmawia, bo strach, to chyba szkoła powinna zapłacić za dojazd. Dobrze, że w roku, w którym ja startowałam olimpiada była w moim mieście, gorzej gdyby była na drugim końcu Polski. W moim wpisie odniosłam się do punku 8 "żalów nauczyciela". I wcale nie byłam szczęśliwa, że muszę tam jechać, bo przedmiot z którego startowałam nie miał nic wspólnego z kierunkiem wybranych przeze mnie studiów. Udział w tej olimpiadzie nie przyniósł mi żadnych korzyści oprócz stresu. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 07:24 Wspolczuję, braku odwagi aby grzecznie odmówić i jednocześni gratuluję wiedzy z przedmiotu nie leżącego w sferze zainteresowań. Jednocześnie to, co piszesz pokazuje, ze ludzie swoje dawne traumy przenoszą na dzisiejszych nauczycieli. Tym czasem rzeczywistość jest taka, że w dobie walki o miejsce w dobrej szkole jesteśmy zasypywani przez rodziców rzadniami przygotowania do rożnych konkursików, które dają jakiekolwiek punkty, uczniowie nie maja problemu z opłaceniem dojazdu ani nauczyciele z odmową ucznia jeżeli tematyka konkursu czy olimpiady nie interesuje go. Taka jest moja rzeczywistość. Oczywiście nie wykluczam, ze są szkoły, w których nauczyciele przymuszają dobrych uczniów, nie jestem jednakmpewna czy to wina tylko i wyłącznie głupoty belfra czy skutek hirerarchii dziobania (począwszy od organu prowadzącego, poprzez dyrektora) związanej z naciskiem na widoczne i rzucające sie w oczy sukcesy. Odpowiedz Link Zgłoś
inka754 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 07:36 Ale to nie była trauma, nauczycielkę bardzo lubiłam a ona mnie. Nie odmówiłam, bo się bałam (to była fajna nauczycielka, tylko jak każdy człowiek miała swoje wady - nie znosiła sprzeciwu). Weź też pod uwagę, że byłam dzieckiem w III klasie liceum, a nie dorosłą asertywną osobą. A nauczycielka pewnie nawet nie zdawała sobie sprawy, że tak mnie to stresuje. Pochwaliła mnie później przy całej klasie za zajęcie II miejsca, podziękowała. Także koniec końców miło to wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
inka754 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 07:40 A o bilety też przecież nie mam żalu, to były drobne kwoty. A rodzice jak to rodzice, pewnie zafundowali by bilet nawet na koniec Polski, bo byli dumni i się cieszyli. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 09:30 Inka, dzisiejsi uczniowie drugiej liceum (wówczas trzeciej) Nie mają problemów z odmawianiem. 😀 Wtedy były inne czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
inka754 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 11:06 To prawda, nasze pokolenie było inne. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 07:18 Szkoła jako instytucja nie może przerzucać na rodziców kosztów takiej działalności. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 07:41 Ani udział w konkursach ani finansowanie dzieciom dojazdu nie są obowiązkowe. Podejrzewam, że szkoła ma obowiązek zapewnienia opieki jeśli zgłosiła ucznia i przynajmniej teoretyczny obowiązek zakupu biletu dla pracownika. Zupełnie tak jak na wycieczkach. Rodzic ma prawo odmówić wysłania dziecka, za powód podając choćby brak biletu. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 07:44 To może zamiast przypuszczać zajrzyj do jakichś przepisów? Wycieczki to zupełnie coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:11 No to zajrzałam i są wątpliwosci czy wogole może. www.portaloswiatowy.pl/finanse-i-rachunkowosc/ponoszenie-przez-szkole-kosztow-przejazdu-uczniow-na-konkursy-i-zawody-9301.html Jak widzisz druga możliwość jest mocno naciągana Pozostaje zwrócić się z PROŚBĄ do rr i liczyć, że wyrazi zgodę na skorzystanie ze środków pozostających w jej dyspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:21 Doczytaj w przepisach, a nie w pierwszym linku jaki ci wyskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:24 Jeśli jest taki przepis to go podaj, ja nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:27 To poszukaj dobrze w rozporządzeniach i uso. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:31 Nie jest to problem, który mnie nurtuje na tyle, żeby poświęcać czas na analizy aktów. Jeśli jest taki przepis to go wskaż i udowodnij, ze się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:40 Rozporządzenie menis odnośnie organizowania przeprowadzania konkursów, olimpiad itd i ministra finansów w sprawie klasyfikacji dochodów, wydatków itd. oraz uso Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:39 Jeszcze jest taki zapis i o finansowaniu przez szkołę też ani słowa Koszty udziału ucznia (podróż, wyżywienie, nocleg) oraz w miarę możliwości również jego opiekuna pokrywają organizatorzy konkursów, olimpiad i turniejów (§ 15 ust. 3). Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:43 Ale nie zawsze organizator te koszty pokrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:51 To, że organizator nie pokrywa nie powoduje, ze jego obowiązki przejmuje szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:57 Szkoła ma obowiązek. Powinna mieć na ten cel zabezpieczone pieniądze w budżecie. Dopóki edukacja jest bezpłatna, to nie może pobierać za to kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 18:31 Nie, nie jest bezpłatna. Płaci za nią organ prowadzący szkołe. A, ze z kasą krucho i brakuje jej na wszystko to szkoła może nie mieć mozliwości zabezpieczenia budżetu. I....czarna dziura. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 11.01.19, 18:26 Doucz się, organ prowadzący nie płaci za szkołę - finansuje jej działanie z subwencji oświatowej z budżetu państwa i z własnych środków. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 07:54 Rodzic na każdym etapie konkursu może nie wyrazić zgody na udział dziecka i nie będzie problemu z dojazdem Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:07 Ale nie o to chodzi i dobrze wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:19 Tak, wiem. Ale wiem też, że to iż szkoły często nie mają puli pieniędzy na opłacanie podróży dzieci z pewnością nie jest winą nauczycieli i pretensje do nich o to, to moim zdaniem przegięcie. Jeśli rada rodziców nie ma kasy, bo rodzice nie płacą i nie udało się znaleźć sponsora to kicha. Są dwa wyjścia - albo zapłacą rodzice albo nauczyciel z własnej kieszeni. Fajnie, jeśli nauczyciel znajdzie sponsora, ale przecież trudno mieć pretensje, jeśli tego nie zrobi... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:27 Ale nie mają tych pieniędzy, bo ich nie zabezpieczyły. Nie piszę nauczyciele, tylko szkoła - zatem dyrektor i organ prowadzący. Szkoła nie może tych kosztów przerzucać na rodziców. Bywa, że koszty pokrywa organizator konkursu, ale nie może być tak, że szkoła zgłasza udział a potem wymaga opłacenia tego przez rodziców, to niezgodne z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
inka754 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:23 Jak grochem o ścianę, szkoda Twoich nerwów oqoq74. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:31 Ja się nie denerwuję. Problemem jest to, że wiele działań w placówkach oświatowych odnośnie pieniędzy wynika nie tyle z przepisów, co z tego, że od lat tak się robiło. Stąd pobieranie od rodziców pieniędzy na ksero, na środki higieniczne, na tego typu akcje i rodzice płacą w przekonaniu, że muszą. A tak nie jest. Rzecz w tym, że samorządy starają się jak mogą obcinać tę część wydatków na edukację, które leży po ich stronie, a dyrektorzy, jako podlegli organom prowadzącym często tylko wypełniają te dyspozycje. I ja to poniekąd rozumiem, ale to, że tak jest wcale nie oznacza, że to jest zgodne z prawem i że tak powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:41 Właśnie tak jest. I jeżeli w organie prowadzącym jest beton i kasy nie da, to jest lipa. Często dyrektorzy czy nauczyciele przejmują na siebie tę działkę. I to czasem jest błędne koło, bo OP się przyzwyczaja, że nie musi dawać kasy, rodzice często nie dociekaja skąd te pieniądze są i skąd powinny być, a jak się zdarzy, że ich nie ma, to pretensje najczęściej trafiają właśnie do nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:46 No bo nauczyciele są na pierwszej linii. Przykro mi, ale do mnie też klienci wydzwaniają i bywa, że muszę wysłuchiwać nieprzyjemnych komentarzy, chociaż nie ja popełniłam błąd. A co do tego co napisałaś, się zgadzam i wiem, że tak jest. Dlatego zawsze zwracam uwagę, że rodzic może, ale nie musi ponosić różnych kosztów. A im większy nacisk jest, że powinien bo tak zawsze było, to tym większy opór mi się włącza. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:47 I dodam, że niestety, ale o niektóre rzeczy trzeba powalczyć w organie prowadzącym i to jest broszka dyrekcji. Dopóki nie zmieni się tutaj podejście ludzi, to też za wiele się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 09:49 Tak, nauczyciel jest na pierwszej linii. Ja akurat raczej nie mam z tym problemów (w sensie że do mnie trafiają żale i pretensje o różne rzeczy), ale może to dlatego, że mam szczęście do rodziców. A może to też kwestia mojego podejścia do rodziców - nie żebym sobie dodawała tutaj jakichś specjalnych zasług, ale wiadomo, że podejście i zachowanie nauczyciela nie jest bez znaczenia. Sama mam dzieci w szkole i widzę, jak niektórzy nauczyciele prowadzą dialog z rodzicem Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:49 Robiło się, robi się i będzie się robić jeszcze długo, bo brakuje pieniędzy na edukację, a rodzice zwykle nie ma ochoty czekac na zmianę samorządu, która wcale nie musi nastąpić. Poza tym to finansowanie przez rodziców często dotyczy rzeczy, których szkoła zapewnić nie musi, choćby kserówek, wody w sali, mokrych chusteczek itd Świadomość, że można odmówić chyba wzrasta, ale czy poza świadomością idą za tym czyny nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:59 Doucz się. Szkoła nie może od rodziców brać pieniędzy na kserówki, środki higieniczne, środki czystości i wiele innych. To, że od lat rodzice ponoszą te koszty jest ich dobrą wolą i brakiem świadomości, jak u Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 09:27 Nie może żądać, ale nie musi odmówić przyjęcia pomocy, choć praktyka pewnie jest różna. Wcale się nie dziwię rodzicom, że wolą zapewnić dzieciom możliwie komfortową naukę tu i teraz, a nie czekac aż coś drgnie w systemie Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 09:34 W ten sposób pogłębia się patologię jaka drąży ten system. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 09:40 Rozsądek podpowiada stawiać edukację i komfort swojego dziecka na pierwszym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 09:42 Mój rozsądek podpowiada: pas. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 21:33 Przecież pisały ci dziewczyny, że jeśli ma to może zasponsorować. Z biletem na autobus to pewnie nie problem, ale jeśli drużyna piłkarska dostanie się do finału konkursu na drugim końcu kraju, szkoła biedna i nie pojawi się sponsor to pewnie trzeba zrezygnować, jeśli zainteresowani rodzice nie pomogą. Trzeba pamiętać, że z sukcesu w konkursie większe korzyści ma dziecko niż szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 00:04 Bzdura, w wielu szkołach działają np tetry, chóry itd. Szkoła nie może zmuszać rodziców do opłacenia wyjazdu na jakiś przegląd. I z tego co wiem u nas są po prostu na to pieniądze z dotacji celowych, bądź szkoła czy rada rodziców to współfinansuje. Oczywiście jeśli występ dzieje się na miejscu to dzieci docierają we własnym zakresie, ale wyjazd na występ gdzieś dalej nie jest finansowany przez uczniów i nie może być. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 00:24 U nas albo rada rodziców albo pokrywamy koszty transportu z projektów, które piszemy do gminy, powiatu czy innych instytucji Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 01:01 W praktyce pewnie rzadko zdarzają się wyjazdy dużej grupy gdzieś daleko, czyli drogie, a samorządy czy sponsorzy chętnie pomagają. Szkoła nie może i nie będzie zmuszać rodziców do płacenia, ale jak najbardziej może powiedzieć, że nie znalazły się środki, więc wyjazd nie dojdzie do skutku. Reakcję rodziców łatwo sobie wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 07:17 W szkole syna takie wyjazdy zdarzają się kilka razy w miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
inka754 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 20:01 Odnoszę się do punktu 8 „życzeń belfra”, bo widzę że nie załapałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:14 Ad 1. Praca od 8 do 16.00 a potem - co z milusińskimi, nauczyciel ze świetlicy często siedzi i do 20.00 bo rodzice nie uzgodnili kto ma odebrać dziecko. Tata na zebraniu mama u kumy, telefony wyciszone aaaaa Ad 2. Tak jest w urzędach, bankach, ..... Ad 3. Niech rodzice zastanawiają sie czy ich dziecko przysypia bo jest chore, czy przemęczone czy sięga po narkotyki. Ich potomstwo, ich sprawa Ad4. j.w Ad 5. W niskim sezonie można jechać dużo taniej, więc niech pani od historii jedzie w kwietniu na 2 tygodnie ( w sierpniu może być w pracy), pan od geografii we wrześniu a matematyki w listopadzie. Ad 6. O godzinie 16.00 wyłacza się służbowy telefon!!!! Sprawy "pracowe od 8.00 do 16.00). Kropka Ad 7. Szkolenia w godzinach pracy czyli od 8.00 do 16.00 Ad 8 Tu nie do końca suie zgadzam. Niech szkoła organizuje transport. Do samochodu nauczyciela uczeń nie ma wstępu. Ad 9 Imprezki ( w tym wywiadówki) mi edzy 8.00 a 16.00, a to, że rodzice pracują - trudno. Niech werzmą urlop albo godziny na opiekę . Ad 10. 65 latek nie jest zgrzybiałym starcem..... Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:02 Nie popieram strajków, nie popieram podwyżek, popieram fundusz dla nauczycieli na przekwalifikowanie. Rynek pracy potrzebuje wielu z nich, dużo lepiej ich zagospodaruje, niż szkoły, i za lepsze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:09 tak,popieram odeszlam ze szkoły wiele lat temu, patrząc na konto po wypłacie chciało mi się płakać, nie lubiłam również być utrzymanką męża , uzależnioną od niego finansowo, mając dzieci nie było mnie stać na wolontariat... w tej chwili sa braki, nawet moją matkę, matematyczkę przed 70 ubłagali ,by wzięłą kilka godzin ,bo matury ... Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 08.01.19, 20:10 Zasadniczo popieram, bo to marne pieniądze za odpowiedzialna pracę Natomiast jako soba z bezposrednimi (dawno...) i posrednimi (jako rodzic, aktualnie) doswiadczeniami z nauczycielami chciałabym, aby gratyfikacja była zalezna od jakosci pracy Wiem, że to trudne, ale pomarzyc jednak mozna Tym bardziej, ze róznica w jakosci pracy nauczycieli moich dzieci jest naprawdę bardzo, bardzo duża. Sa Nauczyciele (dla mnie) bezcenni (sumienni i sprawiedliwi, niektórzy tez kreatywni), a sa i tacy, którzy IMO moga byc na L4 (niech będzie i lewe) najlepiej cały rok, bo jak raz na zastepstwo przyjdzie jeden z Nauczycieli to pozytku wiecej z 1 lekcji niz z dlugotrwałej wegetacji z nauczycielem w obsadzie regularnej. Tu mamy w zanadrzu: uroczego leniucha, bezczelnego obiboka, przemocowca co wie lepiej i musi to udowadniać, wyznawcę zasady "wymagane minimum z okazaniem wlasnego znudzenia". Popieram tych domagaja naleznych podwyzek, ale którzy pracuja jak trzeba. A np. polonistce mojej córki (8-klasa), bezczelnemu obibokowi nie nalezy nawet to, co dostaje obecnie. Nie wydaje mi się, że podwyzka lub obnizka mogła tu coś zmienić. Podwyzka raczej jej nie zmotywuje (czy sie stoi czy sie lezy...), a obnizka nie spowoduje, że odejdzie z zawodu, bo w pracy zazwyczaj jednak trzeba pracować, a tego najwyraźniej nie lubi. Popieram wiec ten protest, bo wierzę, że Nauczyciele to nie jest margines, a lepsze pieniądze przyciagna do zawodu wiecej osób, które okażą się sumiennymi pracownikami i racja bytu utrzymywania zatrudnienia partaczy przestanie istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 10:56 W wielu firmach nie ma żadnych szkoleń, a dokształcanie tylko we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:08 W małych firmach rzeczywiście, natomiast większe w dużej części dbają o rozwój pracowników, kuszą możliwością rozwoju i korzystają z efektow szkoleń pracowników. Czasem są to szkolenia wewnętrzne czasem opłacane zewnętrzne. Zresztą w szkołach w jakimś stopniu też jest to praktykowane, bo kilka razy słyszałam od dziecka, że nie było lekcji, bo nauczyciel był na szkoleniu Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:19 Zobacz ile jest małych firm a ile dużych. Większość pracowników jest zatrudniona w małych firmach do 9 osób, a w takich możesz zapomnieć o szkoleniach. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:13 A czy gdzieś napisałam ze to wina nauczycieli? Ale nikt mi nie wmówi ze to nie jest grupa uprzywilejowana! Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:17 Jeśli uważasz, że jakaś grupa jest uprzywilejowana to dlaczego nie dołączysz? Są jakieś przeszkody? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 11:47 Ja Ci powiem jaka jest przeszkoda, którą napotkała większość osób z mojego wydziału, kiedy kończyłam studia. Otóż każdego roku uczelnie opuszczają setki osób pragnących pracować jako nauczyciel. Szkół magicznie nie przybywa, a pani w sekretariacie/dyrektor szkoły/ktokolwiek na kogo udało się trafić w szkole mówi: "tam mamy 2 segregatory z CV i podaniami, ale może pani zostawić." Jak ktoś zadaje non stop to samo pytanie "to dlaczego sama nie jesteś nauczycielem" to mówię - mniej więcej właśnie dlatego. (Nie, nie jestem z Warszawy, tak, wiem że tam nauczycieli brakuje.) Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:21 Brakuje w większości miat i miasteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 12:27 Był okres, kiedy dla absolwentów nie było żadnej pracy i wtedy etat w szkole to było coś. Wierzę, że dla młodego polonisty czy historyka gdzieś w małym mieście nawet teraz to może być dobra praca. Tylko młodzi ludzie coraz częściej myślą inaczej, rynek pracy jest inny, jest praca na zachodzie. Z opóźnieniem, ale problem dotrze i do małych miast. Teraz może zostanie to teraz wykorzystane i wprowadzą jakiś mnożnik podstawy w zależności od wielkości miasta i zapotrzebowania na nauczycieli. Głupie to nie jest, ale poróżni środowisko (taki bonusik dla rządu) Odpowiedz Link Zgłoś
martialis Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 15:04 A ja napiszę tak: Popieram w przypadku, gdy protestujący "mają twarz" asi_i_p, ponieważ tak nauczycieli potrzeba (pewnie każdy, kto czyta to forum pewnie potwierdzi). Absolutnie nie popieram, gdy nauczyciel to ktoś pokazany przez agata16.06 - nie wyobrażam sobie, by edukacją zajmował się ktoś, kto żyje w całkowitej próżni, w kompletnym oderwaniu od rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 15:46 przecież agata pisała, że nie jest nauczycielką. Odpowiedz Link Zgłoś
martialis Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 15:52 Przecież nie napisałam, że jest. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 16:08 na forum i w szkołach są jeszcze dobrzy nauczyciele. Owszem, niektórzy z nich są sfrustrowani i zniechęceni, ale to nie oznacza, że są zli. Przez wiele lat milczeli jak barany, ale ostatnio jest gorzej niż kiedykolwiek. Może właśnie dlatego zaczęli wreszcie protestować. Przez ostatnie 20 lat patrzę, jak sytuacja w szkołach się pogarsza. Widzę to jako matka, ale i jako nauczycielka. Widzę moje koleżanki, które kiedyś były świetne, a dziś są cieniami siebie. System jest zły, pokłosie reformy jeszcze gorsze, a atmosfera wobec zawodu po prostu tragiczna...Nie protestuję, bo pracuję w prywatnej szkole, ale uważam ten protest za wyraz bezsilności i bezradności. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:10 Tyle, że nikt nie da nauczycielom wnioskowanego 1000 zł podwyżki. Tym bardziej, że zaczynają protestować kolejne grupy zawodowe z budżetówek. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:18 Nie da. I będzie z tego draka. Szala goryczy się przelała. Od lat ten zawód cieszył się marnym prestiżem a zarobki były niskie. Teraz relatywnie sa jeszcze niższe, ( mało który nauczyciel ma zdolność kredytową), wymagania coraz więsze, a prestiż leci w dół. Nauczyciele nie pójdą tak jak górnicy pod URM ze śrubami i łańcuchami.... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:26 Dlaczego ma nie mieć zdolności kredytowej??? Tu akurat KN działa bardzo na korzyść nauczyciela, bo często szybko dostaje się umowę na czas nieokreślony i szkoła postrzegana jest jako stabilne miejsce zatrudnienia Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:57 Ale przy mizernych zarobkach może dostanie kredyt na pralkę, ale mieszkanie raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 19:20 Mam kredyt hipoteczny na dom. Braliśmy go 15 lat temu. Moje zarobki były niższe niż teraz. Zarobki mojego męża na podobnym poziomie. Kredyt dostaliśmy bez problemów Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 19:47 little_fish napisała: > Mam kredyt hipoteczny na dom. Braliśmy go 15 lat temu. Moje zarobki były niższe > niż teraz. Zarobki mojego męża na podobnym poziomie. Kredyt dostaliśmy bez pro > blemów I przez głowę ci nie przeszło, że ceny nieruchomości wzrosły kilkukrotnie więc dziś byś kredytu nie dostała? Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 18:32 Ciekawe czy dziś zarabiając 3000 zł i mąż podobnie dostalibyście kredyt na budowe domu? Może hipoteczny na zwariowanych warunkach, ale i w to wątpie. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:40 Co Ty piszesz? Jak nauczyciel nie ma zdolności kredytowej. No, nie da, bo nie ma na to najmniejszych szans. Gdyby rząd ustąpił nauczycielom, to zaraz ma wianuszek kolejnych grup zawodowych. Jakieś podwyżki na pewno wywalczą, ale nie tyle ile chcą, bo to nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 19:51 oqoq74 napisał(a): > Co Ty piszesz? Jak nauczyciel nie ma zdolności kredytowej. Zdolność kredytowa jest pochodną zarobków. Niskie zarobki = niska zdolność kredytowa. Przy obecnie znów bardzo wysokich cenach mieszkań możesz zapomnieć o kupnie czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 19:59 Ale to nie znaczy, że nie ma jej wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 20:06 oqoq74 napisał(a): > Ale to nie znaczy, że nie ma jej wcale. Na pralkę zapewne starczy ale wydaje mi się, że średnio rozgarnięta osoba pojmuje, że nie o zdolność kredytową na pralkę chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 20:11 Ceny mieszkań tez są różne. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 20:15 oqoq74 napisał(a): > Ceny mieszkań tez są różne. Znajdź mi takie w cenie pralki Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 20:26 Jest różnica między kredytem na mieszkanie za 200 tys. a 800 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 20:46 oqoq74 napisał(a): > Jest różnica między kredytem na mieszkanie za 200 tys. a 800 tys. U mnie to różnica między kawalerką (na obrzeżach) a 3-4 pokojami w centrum. A i tak, żeby dostać kredyt na 30lat na tę kawalerkę to minimum 2000 netto trzeba mieć - i żyć przez kolejne 30lat o suchym chlebie, bo po opłaceniu kredytu, czynszu, rachunków na tyle mniej więcej zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 21:03 W moich okolicach jest wysyp nowego budownictwa i te mieszkania są wyprzedawane, a pensje nie są wyższe niż nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 10:57 oqoq74 napisał(a): > W moich okolicach jest wysyp nowego budownictwa i te mieszkania są wyprzedawane > , a pensje nie są wyższe niż nauczycieli. Nibylandia stosowana. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 18:34 Skąd wiesz? Czy ci ludzie Ci się zwierzali? Czy masz pewność, że kupowali mieszkania na kredyt? Odpowiedz Link Zgłoś
inka754 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 06:48 Czyli co, nauczyciele mieszkają pod mostem? Ci, których ja znam mają domy albo mieszkania na własność, czasem wynajmują. Tak jak ludzie wykonujący każdy inny zawód. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 10:58 inka754 napisał(a): > Czyli co, nauczyciele mieszkają pod mostem? Nie - biorą kredyty z lepiej zarabiającymi drugimi połówkami. Względnie - tak jak przedmówczyni - kupili mieszkania 15lat temu, kiedy ceny były kilkukrotnie niższe a stosunek pensji nauczyciela do średniej znacznie lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 18:36 Nie, moga mieć dobrze zarabiającego małżonka, mogą odziedziczyć mieszkanie po babci i sprzedać je ( niekoniecznie w tej samej miejscowości), mogą wynajmować maleńkie płacąc za nie 3/4 pensji itd. Odpowiedz Link Zgłoś
martialis Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 08:34 Toteż tłumaczę, walka argumentami o urlopach, pracy po godzinach, szkoleniach i zdolności kredytowej prezentowana tutaj przez m.in. agatę16.06 przynosi ogromną szkodę dobrym i wartościowym nauczycielom, bo pokazuje ich jako odrealnione jednostki, nie znające życia, a to przecież oni mają uczyć kolejne pokolenia. Generalnie zaczynam być podejrzliwa i zastanawiam się, czy te osoby na pewno chcą lepiej dla nauczycieli, czy tez wręcz przeciwnie, chcą jeszcze bardziej podzielić społeczeństwo i nauczycieli. I dlaczego to robią. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 09:55 Te wszystkie argumenty o których piszesz w dużej mierze wynikają z osobistych doświadczeń. W sumie główna różnica między szkołami a innymi zakładami jest taka, że w branży pozaszkolnej te urlopy, szkolenia, nadgodziny czy zarobki MOGĄ wyglądać bardzo różnie, a w szkole wyglądają zawsze tak samo. I jeśli ktoś pracujący w szkole ma problem z akceptacją tego faktu, to może się czuć mocno sfrustrowany. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 10:01 Ale ja się z tym zgadzam. Tylko z drugiej strony, jak czytam dziś, że strajk może być w czasie egzaminów ósmoklasistów i gimnazjalistów, czy też maturzystów, to jednak budzi to sprzeciw. Sama masz dziecko, które zdaje w tym roku egzaminy i wystarczająco tym dzieciom dołożono przez te głupią reformę. Jeśli jeszcze teraz czeka je nerwówka z powodu potencjalnego strajku, to chyba bardzo nie fair wobec tych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 10:11 Jest początek stycznia i 4 miesiące, żeby dorośli się dogadali. Policjantom deadline w postaci 11.11 bardzo pomógł w negocjacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 10:14 Ten rząd już raz pokazał jak zależy mu na tych dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 10:18 Pokazał, bo rodzice nie stanęli w ich obronie. Może teraz się zjednoczą, choć jak widać część będzie miała dylemat, bo w pakiecie z pomocą dzieciom jest poparcie nauczycieli Odpowiedz Link Zgłoś
martialis Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 10:07 Mnie dziwi nie brak akceptacji tego faktu, a brak patrzenia poza czubek swojego nosa, bo w to, że jest to uciążliwe i frustrujące wierzę - jednak wmawianie, że wszyscy poza nauczycielami mają lepiej, więcej, lżej, jest manipulacją i budzi niechęć. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 10:53 Żadna z nas niczego takiego nie mówi. Za wszystkich nauczycieli w kraju nie odpowiadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 17:41 martialis napisała: > Mnie dziwi nie brak akceptacji tego faktu, a brak patrzenia poza czubek swojego > nosa, bo w to, że jest to uciążliwe i frustrujące wierzę - jednak wmawianie, ż > e wszyscy poza nauczycielami mają lepiej, więcej, lżej, jest manipulacją i budz > i niechęć. Gdybym miał uczyć, poszedłbym do owada do pracy i dorabiał korkami, choćby dając je studentom, nigdy do szkoły, chociaż pracy się nie boję za takie pieniądze, niech spadają Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 18:37 A kto tu napisał, że wszyscy? Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:29 Do skutecznego strajku poparcie społeczne jest niepotrzebne, nigdy nie mieli go rolnicy, górnicy, taksówkarze i inne grupy zawodowe. Natomiast to poprę, nie poprę, wycofam poparcie jest przejawem pewnej patologii w szkole. Rodzice opacznie rozumieją współtworzenie szkoły, współpracę, partnerstwo czy te inne hasła, zwyczajnie uwierzyli, że są szefami nauczycieli, a pracować mając kilkudziesięciu szefów z nierealnymi i sprzecznymi oczekiwaniami się nie da. Zresztą sami nauczyciele się temu poddali i dyskutują, tłumaczą się, są nieasertywni. Cześć ze strachu, a części pewnie siadła psychika lub nigdy nie byli silni. W sprawniejszych systemach rodzic nie ma wstępu do szkoły, nie wtrąca się w metody pracy, nie poucza. Rozmowy o dziecku odbywają się na umówionym spotkaniu, skargi drogą oficjalną, przypominanie rodzicom o ich odpowiedzialności za wychowanie, a jak sobie nie radzą to wizyta u specjalisty i praca z nim, a nauczyciel to tylko wsparcie. Przywrócenie równowagi i zdrowych stosunków powinno być jednym z elementów zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 20:57 Tyle, że te zmiany musiałyby sięgać poza edukację. Brak zaufania do nauczycieli i szkoły to pochodna braku zaufania wobec państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 18:04 W razie jakiejkolwiek stłuczki wolę nie myślec..... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 19:55 agata16.06 napisała: > W razie jakiejkolwiek stłuczki wolę nie myślec..... W razie stłuczki masz OC. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 20:54 Gorzej jeśli w wyniku stłuczki / wypadku coś stanie się dziecku. Którego nauczyciel nie miał prawa przewozić Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 19:55 little_fish napisała: > Wożenie uczniów prywatnym samochodem jest niezgodne z prawem. Jest zgodna z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 21:01 Odpowiedzi na zadane pytanie należy szukać w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (DzU z 2003 r. nr 6, poz. 69) oraz w Ustawie z dnia 26 stycznia 1982 r. Karta Nauczyciela (DzU z 2006 r. nr 97, poz. 674 z późn. zm.). Z analizy ww. dokumentów wynika, że ani nauczyciele, ani rodzice nie mogą przewozić dzieci swoimi prywatnymi samochodami z tego względu, że nie są zawodowymi kierowcami! Takiej samej odpowiedzi udzielił prawnik organu prowadzącego szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Protest nauczycieli - popieracie? 09.01.19, 20:28 A to błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
marynica Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 09:11 Powiem tak: nauczyciele nie mają żadnej misji! To PANSTWO ma konstytucyjny obowiazek zapewnienia edukacji dzieciom i młodzieży. i WYNAJMUJE do tego fachowców. A jak płaci za mało to fachowcy pokażą mu środkowy palec, bo nauczyciel też człowiek i misji, ani kaganka oświaty do garnka nie włoży. Odpowiedz Link Zgłoś
lot.ti Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 09:48 zgadzam się 1 w 100% z postem startowym NIE protestom nauczycieli prześwietliłabym też dokładnie lekarzy, którzy wystawili im L-4 Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 12:15 lot.ti napisała: > zgadzam się 1 w 100% z postem startowym > NIE protestom nauczycieli Też tak uważam, o czym już pisałem. Nie protestom! Tak funduszowi na zmianę zawodu nauczyciela na lepiej płatny i bardziej przydatny społeczeństwu! Edukacja domowa rodzinna, jako jedyna dostępna forma nauczania! Przez tysiące lat to dobrze funkcjonowało, kamieniarz uczył syna na kamieniarza, a tkaczka córkę na tkaczkę. Nie ma powodu, żeby obecnie to nie działało. Odpowiedz Link Zgłoś
maj18-98 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 14:14 A w Chinach to się nawet dziedziczy miejsca pracy!Nauczyciele w ogóle sa nieprzydatni, cześć dzieci jest tak zdolna, że nauczycieli nie potrzebują, z innymi rodzice pracują i to wystarczy a reszta wcale się nie musi uczyć i już. Eureka! problem rozwiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
agata16.06 Re: Protest nauczycieli - popieracie? 10.01.19, 18:57 A prześwietlaj każdego lekarza, który wystawił zwolnienie. I okazałoby sie, ze wszyscy, ale to absolutnie wszyscy ( czyli 100% gdyby ktokolwiek miał wątpliwości) kwalifikują się do otrzymania L-4. Większkość nauczycieli ma przewlekłe zapalenie błony śluzowej gardła ( J31.2); pordrażnienie strun głosowych i krtani 9 J38.0); wielu w okresuie zimowym ostre zapalenie nosa i gardła- od chorych dzieci- ( J00); niejednokrotnie przychodzą do szkoły ( a powinni leżeć) z cała gamą bakteryjnych zakazeń jelitowych ( A04) - też od dzieci; wielu ( nie tylko nauczycieli) na swoim koncie ma epizod depresyjny ( F32), od ślęczenia nad klasowkami często występuje zapalenie spojówek ( ( H10); I-10-I15 czyli nadciśnienie tętnicze też jest wskazaniem do zwolnienia lekarskiego. Nauczycielki w ciąży mogą skorzystać ze zwolnień O20-O23 itd, itp...... Tak więc do działa, przyglądaj się a zobaczysz sporo ciekawych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś