Dodaj do ulubionych

Marie Zelie - ideologia

17.01.19, 11:52
Kilkakrotnie na tym forum spotkałam się z opinią, że komuś nie odpowiada ideologia związana z tą marką. Z ciekawości szukałam informacji, ale nic kontrowersyjnego nie znalazłam. Właściwie to nic nie znalazłam smile. Nie mam ubrań z Marie Zelie ale co jakiś czas wyskakuje mi reklama na FB i sobie przypominam o tej ideologii.

O co chodzi zatem?
Obserwuj wątek
    • chocolatemonster Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 11:56
      O mnie tez to ostatnio zafrapowalo...
    • kaka-llina Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 12:15
      Pierwszy raz o tej firmie słyszę ale weszłam na stronę i widzę nudne ciuchy a opisie znalazłam to
      "Naszym celem jest promowanie ubrań pięknych i w elegancki sposób podkreślających kobiecość. Wyznajemy i cenimy wartości chrześcijańskie. Wierzymy, że będą one widoczne w naszych działaniach: w jakości produktów, w kulturze pracy, w podejściu do klienta i traktowaniu współpracowników. Promujemy także wartości rodzinne poprzez udzielanie rabatu posiadaczom Karty Dużej Rodziny. Każda kobieta zasługuje na piękno i elegancję, a naszą misją jest wprowadzanie tych wartości w życie, czyniąc je dostępnymi dla szerokiego grona odbiorców. Dzięki zaangażowaniu inwestorów, pracowników i klientów nasze wspólne wartości docierają do tysięcy odbiorców w Polsce i za granicą."
      Nawiedzone sa po prostu, chcą ewangelizować przez ciuchy.
      • dobry_login Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 13:31
        "Naszym celem jest promowanie ubrań pięknych i w elegancki sposób podkreślających kobiecość" - to chyba nie ewangelizacja?
      • grru Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 13:55
        W jakim sensie ewangelizować? Piszą o wartościach, jakie ważne są dla nich w życiu i w biznesie. Swoją drogą teraz jest moda na taki PR tyle. Jestem ateistką, ale mogę założyć bluzkę uszyta przez firmę chrześcijańską, nie porazi mnie smile Nie jestem weganką, ale mogę użyć kosmetyków wegańskich.
        • kaka-llina Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 14:11
          No przecież rozsyłają wartość big_grin nie wiem jak chcą to zrobić ale twierdzą, że robią...
          "wspólne wartości docierają do tysięcy odbiorców w Polsce i za granicą."
          • grru Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 21:52
            Ja to odebrałam na zasadzie: jako chrześcijanie jesteśmy uczciwi wobec pracowników i klientów, nie wciśniemy Ci bubla, sensownie płacimy za pracę, a nie zatrudniamy na czarno itp. W sumie nic innego niż wszelkie fair trade, tylko podłoże inne.
            • aandzia43 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 22:54
              Idealistka wink
              • grru Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 23:00
                No nie, bo zdaję sobie sprawę z tego, że to PR. Ale moim zdaniem raczej w tym klimacie, niż "ewangelizujące sukienki". No i mają u mnie plus za rabat na KDR smile
            • hungaria Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 23:45
              Też tak to odebrałam.
              Ale potem przeczytałam te wynurzenia o skromności i powściągliwości w stroju kobiecym i szlag mnie trafił.
              No i jak już zauważono, wszystko to bardzo przy figurze - większość matek kilkorga dzieci nie będzie wyglądać dobrze w takich fasonach. To chyba tylko dla tych, co chcą się wylaszczyć na pielgrzymkę lub oazę.
            • minniemouse [...] 18.01.19, 01:11
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • minniemouse [...] 18.01.19, 01:21
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • grru Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 09:56
                A masz dowody na to, że któraś z wymienionych sytuacji zaistniała w tej firmie, czy tylko tak się produkujesz dla zasady? Aha, raczej trudno jest pracować w takiej firmie, mieć dwanaścioro dzieci i być patologią.
      • semihora Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 13:59
        Łooo pani, jakie pierdolety...
    • kaka-llina Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 12:19
      O matko! To jeszcze znalazłam: pl.aleteia.org/2017/07/29/sukienki-ktore-ucza-wolnosci-wizyta-w-pracowni-marie-zelie/
      Zdecydowanie nawiedzenie level hard.
      "Nazwa rzeczywiście jest nawiązaniem do świętej Zélie Martin, a firma powstała m.in. w konsekwencji burzliwych zmian w życiu duchowym. Krzysztof Ziętarski, założyciel marki, i jego żona chcieli wyrazić swoją duchową zmianę także w ubiorze."
      I jak często bywa to świeżo "nawróceni".
      • xantostrephomonas Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 12:47
        No dobra. Teraz stwierdzam, że mnie ta ideologia nie przekonuje big_grin
      • swinki_trzy Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 14:02
        O rany, co za oszołomy, znaczy się trzymać się od nich jak najdalej!
      • minniemouse Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 01:24
        oooooo mam dokładnie takie bezowe pantofelki jak ta po prawej 😍
    • aandzia43 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 12:52
      Ideologia oczywiście mi nie odpowiada. Sukienki wszystkie na jedno kopyto, niektóre spoko, inne koszmarki ze starych bab zdjęte. Ciekawam tylko tej dobrej jakości (materiały, wykończenie?).
      • wieczorny-motyl Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 15:02
        Te kiecki sa szyte na dość niskie kobiety, przy 172 i więcej wzrostu talia wypada znacznie powyżej.
    • triismegistos Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 13:01
      Ideolo jak ideolo, ale bardzo ładne mają ciuchy smile
    • heca7 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 13:17
      Oczywiście działu spodni brak suspicious Ciuchy idealne dla zamożniejszej oazowiczki. A niektóre sukienki przypominają te noszone przez kobiety z sekt amerykańskich praktykujących wielożeństwo.
      • alpepe Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 13:24
        Podpisuję się.
      • dobry_login Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 13:41
        Coś ok.98% społeczeństwa polskiego jest katolikami wg CBOS. Ja się pytam - gdzie oni są, bo jak patrzę wokół, to cały czas spotykam pozostałe 2%. Nie do końca rozumiem tę konwersację - ani odzież Wam się nie podoba, ani ideologia z której powstały, ani ceny. Po co więc ten post? Żeby ponarzekać? A nie lepiej spojrzeć na to z innej strony - w końcu coś innego, niż w sklepach, zero poliestru, polska produkcja?

Peace.
        • heca7 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 13:56
          Nie lubię jak mi ktoś sugeruje co mam nosić na tyłku. Kiecki są zwyczajnie ( w większości) brzydkie i staro się w nich wygląda. I nie ma znaczenia czyja to produkcja- nie kupię brzydkich rzeczy choćby sam archanioł Gabriel je szył tongue_out
          • pyza-wedrowniczka Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 17:50
            Ale gdzie ktoś sugeruje? Naprawdę trzeba nosić Marie Zelie?
            Ja też uważam, że krój taki sobie, lubę sukienki przed kolano. Ale nie przeszkadza mi, co lubią inni.
          • diamentowa.droga Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 18:14
            Większość za kolano, z odpowiednio długim rękawkiem i pod samą szyję. Do kościółka jak znalazł.
            • summerland Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 03:36
              Chyba teraz sa takie modne.
          • tais86 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 18:19
            a kto sugeruje coś takiego?
        • xantostrephomonas Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 15:21
          Watek założyłam w konkretnym celu, czyli spytałam jaka ideologia stoi za marką.
          Stwierdzam, że zaszufladkowanie kobiecość=nobliwe wdzianka we właściwej długości nie odpowiada mi i tyle. Nie neguję jakości, nie mam nic przeciwko tym, którym taka wizja kobiecości odpowiada.
          Proste.
        • czarniejszaalineczka Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 17:55
          mozna kupic i polskie i z dobrych materialow i bez chorej ideologii
          • summerland Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 03:38
            O to to.
          • katja.katja Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 10:05
            Podasz nazwy? Moje wymagania są skromne - mają być w miarę (jak na sukienki) wygodne, z miłych w dotyku tkanin, nie za długie, nie typu szara mysz ani agencja towarzyska i nie ciotka-klotka?
      • aandzia43 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 13:54
        heca7 napisała:

> Oczywiście działu spodni brak suspicious Ciuchy idealne dla zamożniejszej oazowiczk
        > i. A niektóre sukienki przypominają te noszone przez kobiety z sekt amerykański
        > ch praktykujących wielożeństwo.

Przypomniało mi się, że jak byłam bardzo młoda to nosiłam takie skromne jak z domku na prerii sukieneczki (sama sobie często szyłam, komuna), a pod nie dla kontrastu pończochy na podwiązkach. Perwera okolic stanu wojennego wink
        Niektóre sukieneczki spoko są, ładniusie. Ta czerwona nawet z pazurem dzięki kolorowi, pastele też fajne. Niestety, generalnie wszystkie są kompletnie bez dekoltu (tylko szyję widać) - niekorzystne dla kobiet z dużym biustem i szerokimi ramionami. Wszystkie mają jedną długość - nie dla każdej korzystną. Wszystkie (prawie) są odcinane od pasa - nie dla każdej dobry fason. Itd. Wniosek: dobrze wyglądają w nich tylko kobiety o klasycznej dobrej sylwetce, reszta traci w wyrobach pana Ziętarskiego. Czyli najczęściej kobiety młode. Klasyka, pociągająca masz być dokąd nie złapiesz chłopa i nie zaciążysz pierwszy raz wink
        • aandzia43 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 14:21
          Tak więc nie kierując się zadnymi uprzedzeniami a mając kontakt z wyrobami pana Z. mogłabym kupić ewentualnie jeden jedyny fason z pokazanych w necie kilkudziesięciu: czerwona lub zielona kopertówka. Wyrazisty kolor, spory dekolt w V, możliwość zamaskowania brzucha.
        • aerra Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 18:39
          Ano właśnie - z marką spotkałam się pierwszy raz, ideologia mi nie odpowiada, ale kupując kieckę chyba cyrografu podpisać nie muszę (a nawet jakby to co mi to, nie wierzę w takie rzeczy) i jakby było coś fajnego i dobrej jakości, to może i bym kupiła.
          Ale przy moim dużym biuście - nie ma tam totalnie nic w czym bym wyglądała dobrze.
        • landora Re: Marie Zelie - ideologia 21.01.19, 10:33
          Mnie akurat fasony odpowiadają - mam drobną górę, szerszy dół, lubię sukienki z zaznaczoną talia i szeroką spódnicą. Długość też fajna.
          Tylko ceny niewspółmierne, bo to są sukienki na co dzień, żadne wow.
      • tairo Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 16:17
        Bo prawdziwa kobieta tylko w spódnicy, nie wiedziałaś?

Patronujemy projektowi „365 dni #wspódnicy” [...]
      • minniemouse Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 01:31
        heca7 napisała:
        A niektóre sukienki przypominają te noszone przez kobiety z sekt amerykańskich praktykujących wielożeństwo.

choc raz sie z toba zgadzam 👍 🤣

Minnie
    • chicarica Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 13:31
      O to, że kobiety wg założyciela marki narażają się na przedmiotowe traktowanie przez mężczyzn i oczywiście to ich wina, bo ubierają się niepowściągliwie:

krzysztofzietarski.pl/buduje-marke-odziezowa/
      • kaka-llina Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 13:43
        Kurcze siedzę i czytam więcej o nim (bo niby wszystko dla żony ale bardzo mało sie o niej mówi), nie wiem dlaczego ale czasami fascynują mnie tacy fanatycy, ale tylko z daleka na żywo sie takich boję...
        Nie można kolesiowi odebrać zapału , przedsiębiorczości itd.. ale faktycznie ideologia odstrasza całkiem skutecznie.
        • aandzia43 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 13:58
          kaka-llina napisała:

> Kurcze siedzę i czytam więcej o nim (bo niby wszystko dla żony ale bardzo mało
          > sie o niej mówi), nie wiem dlaczego ale czasami fascynują mnie tacy fanatycy, a
          > le tylko z daleka na żywo sie takich boję...
          > Nie można kolesiowi odebrać zapału , przedsiębiorczości itd.. ale faktycznie id
          > eologia odstrasza całkiem skutecznie.

Żona przecież rodzi kolejne dzieci, pisał coś o tym. Nie pochodzi biedaczka w tych fasonach dla dziewic-nieródek ze stosunkiem talii do bioder 7 do 10 - albo w ciąży, albo z rozciągniętym bezbzonem. Jak taki prorodzinny i prowielodzieciowy to powinien wypuścić linię ciążową oraz linię beztaliową dla matek siedmiokrotnych.
          • dziennik-niecodziennik Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 09:37
            "Żona przecież rodzi kolejne dzieci, pisał coś o tym. Nie pochodzi biedaczka w tych fasonach dla dziewic-nieródek ze stosunkiem talii do bioder 7 do 10 - albo w ciąży, albo z rozciągniętym bezbzonem. Jak taki prorodzinny i prowielodzieciowy to powinien wypuścić linię ciążową oraz linię beztaliową dla matek siedmiokrotnych."

ale wiesz ze jedziesz chamskim stereotypem?
            znam całkiem sporo kobiet ktore po kilku nawet ciazach mają o niebo lepszą figurę niz ja po jednej.
            • aandzia43 Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 10:27
              dziennik-niecodziennik napisała:

> "Żona przecież rodzi kolejne dzieci, pisał coś o tym. Nie pochodzi biedaczka w
              > tych fasonach dla dziewic-nieródek ze stosunkiem talii do bioder 7 do 10 - albo
              > w ciąży, albo z rozciągniętym bezbzonem. Jak taki prorodzinny i prowielodzieci
              > owy to powinien wypuścić linię ciążową oraz linię beztaliową dla matek siedmiok
              > rotnych."
              >
              > ale wiesz ze jedziesz chamskim stereotypem?
              > znam całkiem sporo kobiet ktore po kilku nawet ciazach mają o niebo lepszą figu
              > rę niz ja po jednej.

Napisałam ze żona jest w ciągłym cyklu "ciaza-porod-ciaza-porod". Kiedy ma obtęchnąć, spuścić centymetry w talii, zamienić flaczek na mięsień? A pojedyncze przypadki bywają różne, nie zaprzeczam. I serio: przy tej prodzieciowej wzdętej narracji brakuje ewidentnie garderoby ciążowej.
              • dziennik-niecodziennik Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 10:45
                są różne kobiety i naprawde nei wszystkie mają flaczek.
                nie znam oferty firmy na wyrywki, ale znam całkiem sporo dziewczyn ktore sukienki MZ noszą w ciążach nawet dosc zaawansowanych i wyglądają bardzo ładnie.
                • aandzia43 Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 13:35

> są różne kobiety i naprawde nei wszystkie mają flaczek.
                  > nie znam oferty firmy na wyrywki, ale znam całkiem sporo dziewczyn ktore sukien
                  > ki MZ noszą w ciążach nawet dosc zaawansowanych i wyglądają bardzo ładnie.

Tak, są różne kobiety, juz o tym pisałam. Niemniej jednak jak się ma dziesięcioro dzieci to praktycznie przez paręnaście lat albo jest się w ciąży, albo tuż po ciąży więc talii się nie ma. Mam na mysli przeciętną kobietę, nie genetycznie swietnie wyposażoną. Nosząc w tym stanie rzeczy sukienki z podkreśloną talią podkreślają niedoskonałości sylwetki. Po co? Dla idei noszenia szmat firmy po linii światopoglądowej?
                  Jak one w zaawansowanej ciąży noszą sukienki tego pana skoro prawie wszystkie są wyraźnie odcinane w pasie?
                  • dziennik-niecodziennik Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 14:35
                    Nie wiem jak, ale nosza i wyglądają naprawde dobrze. Może tak im się brzuchy ukladaja ze moga po prostu. Fakt, wszystkie sa ogolnie szczuple, tylko brzuszki im sie powiekszaja, wiec widac jednak sie da.
                    A moze po prostu mają serdecznie w d....pach to co Ty nazywasz podkreślaniem niedoskonalosci figury, nisza to co lubią i dzieki temu poczuciu wygladaja świetnie?...
                    I raczej nie ma w tym ideologii. Ot po prostu, nosza sukienki bo lubia.
                    • aandzia43 Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 17:50

> Nie wiem jak, ale nosza i wyglądają naprawde dobrze. Może tak im się brzuchy uk
                      > ladaja ze moga po prostu. Fakt, wszystkie sa ogolnie szczuple, tylko brzuszki i
                      > m sie powiekszaja, wiec widac jednak sie da.
                      > A moze po prostu mają serdecznie w d....pach to co Ty nazywasz podkreślaniem ni
                      > edoskonalosci figury, nisza to co lubią i dzieki temu poczuciu wygladaja świetn
                      > ie?... I raczej nie ma w tym ideologii. Ot po prostu, nosza sukienki bo lubia.

O niedoskonałościach to ja pisałam w kontekście pań między ciążami i nie moja sprawa co i w imię jakiej ideologii kobiety zakładają na siebie. Ja dla idei nie zakładam ubrań, raczej dla połączenia wygody z estetyką (w moim rozumieniu). A przypadku pań w ciąży zainteresował mnie aspekt techniczny: jak w zaawansowanej ciąży zmieścić brzuch w sukience z wciętą talią, którą normalnie nosi się między ciążami. Jak wieki temu zaszłam w ciążę to miałam w talii coś mniej niż 70 cm, tuż przed rozwiązaniem pewnie ponad metr i naprawdę nie wlazłabym w swoje spódnice i sukienki (wcięte w pasie) sprzed ciąży. Więc zastanawiam się jak one się mieszczą. Tylko tyle.
              • grru Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 14:46
                Prawda? To samo w markach tzw. patriotycznych - zero propozycji dla tych, które własnymi macicami wspierają wielką Polskę wink
        • heca7 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 14:03
          Ja przeczytałam to i czuję się przyduszona. Matka gromadki dzieci, edukowanych domowo, jedno malutkie, ma ubierać się skromnie i powściągliwie. Najlepiej w spódnicę za kolano, bez dekoltów, najlepiej bawełna. No i brak czasu na zakupy bo ONA zajmuje się dziećmi. Mąż szyje jej ubrania. A nie pisałam wyżej, że przypomina mi to sektę?
        • hanusinamama Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 10:41
          Dla żony? Chyba zeby zonę kontrolowąc. Jakby mi facet mowił jak mam sie ubierać to by w naszym domy do rekozynów doszło pierwszy raz. No litosci. On chce zone ubierac. A co zona ma 4 lata? Poza tym uwazam ze to wszystko to reklama. Taka kato-reklama. No bo coż nowego mozna zrobić? Teraz kato-celebryci są na topie wiec Pan mamone wyczuł. Niektore ciuchy fajne ale nie za taką kwote (spódnica z koła za 600...sory ale krawcowa na miare uszyje mi taką za góra 300 i to zkłądajać drogi materiał).
      • minniemouse Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 03:00
        chicarica napisała:
        > O to, że kobiety wg założyciela marki narażają się na przedmiotowe traktowanie przez mężczyzn i oczywiście to ich wina, bo ubierają się niepowściągliwie:
        https://i.imgur.com/bshZ2f2.jpg?2

Hmm cos w tym jest, z tym ubieraniem sie i (nie)przywodzeniem na myśl.
        wprawdzie lesbijka nie jestem ale nawet mi jakoś opada nastrój gdy patrze na to zdjęcie.
        Dla faceta przynajmniej, niby normalnie łóżkowe senne marzenie, bo jakby bliźniaczki (się umówmy),
        ale tutaj coś zamiast wizji gorącej, emitującej feromonami i jęczącej gardłowymi aaaaaaarrchhhami, ooocchhhhami i iiiiiiiiii-ami, rozpalonej od dzikich pożądań wielonożnej, wielorękiej, wielopupnej ośmiornicy,
        tu i owdzie dyskretnie wystających spod satynowej poduszki opakowań Trojanow (o 40% cieńszych niż najcieńsze na rynku i prążkowanych dla jej przyjemności), koronkowych desusów pospiesznie zgubionych w szale pożądania pomiędzy posypanymi płatkami róży, zmiętymi prześcieradłami -
        - tu na myśl pcha się natrętnie obdarty budynek PZPRU zamiast, w nim niemalowane od lat, ze starymi meblami biuro w Pipidówie Malej. Mocno wytarty dywan o niewiadomym już wzorze. na korytarzu w większości gole żarówki obsrane przez muchy, w oknach dorodne papirusy i trzykrotki - widać ktoś ma do nich serce.
        Blaszane, obtłuczone wiadro z mydlinami i pociemniały od starości (i brudu) kij od szczotki na końcu którego zwisa smętnie szara mokra ścierą.
        Edukacja - 7 klas szkoły podstawowej. Wiedza o seksie nabyta na plebanii: - "hihihi, Bronia, słyszałaś? to prawda? podobno on jej, hihihi, włożył.. no tego.. wiesz co.. hihihi, do buzi!! (zasłania usta ręką w niemym geście zszokowania)..- ja bym tak za nic!!!"
        Zaśmiewając się nieco piskliwie, złapały każda za swoje ciężkie wiadro, i skrzypiąc ortopedycznym obuwiem, poczłapały w głąb korytarza. Pomarańczowe spódnice i błękitne rajstopy w miły dla oka sposób przecinały ponura szarość ścian..."

no ale chyba o to własnie chodzi wink

Minnie
        • baba67 Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 09:15
          Minnie-jestes cudowna big_grin
          • dziennik-niecodziennik Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 09:41
            serio cudowna?
            nie widzisz ze obie wizje są tak samo uprzedmiatawiające? ze obie wizje tak samo odbierają kobietom godnosc?...
            • minniemouse Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 01:11
              serio cudowna?
              > nie widzisz ze obie wizje są tak samo uprzedmiatawiające? ze obie wizje tak samo odbierają kobietom godnosc?...

kobieto - po pierwsze - wyluzuj. po drugie - wyluzuj. po trzecie - wyluzuj 🙄
              po czwarte - wlasnie o to chodzi.
              przedmiotowe traktowanie kobiety,
              czy to bedzie robienie z niej seks- lali czy robo-kuchto-sprzataczki, jest takim samym uprzedmiotowywaniem.
              Zatem chrzescijanska firma dosc mocno spudlowala ze swoimi ideami ubierania kobiety.
              Niby swoimi strojami miala ja uchronic przed szkodliwym i zgubym wplywem wyuzdania seksualnego, meskiej przemocy itp - a sama poplynela prosto w druga strone
              bo sprowadzila kobiete w drugie spektrum - z powrotem do jaskini.
              czyli do roli niewyedukowanego, niskoklasowego, bezwolnego underdoga. ktorego oczywscie madrze poprowadzi kto? wiadomo, szlachetny menszczyszna 🤣
              A miało byc tak pieknie... 😗

Minnie
        • katja.katja Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 10:02
          Każda kobieta w tych ich sukniach wygląda jak jeden klocuch.
    • swinki_trzy Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 14:00
      Sukienki urodą nie grzeszą, ale nie wiem jaka by miała być do tego dopisana ideologia. Że dla panienek z oazy?
    • kama265 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 14:09
      mnie to generalnie każda ideologia dorabiana po prostu do firmy / marki (w założeniu stworzonej do zarabiania kasy, simple as that) żenuje big_grin tak Marie Zelie jak Risk made in Warsaw. i te ceny. zwykła kopertowa kiecka wiskozowa za 400. Błagam
      • afro.ninja Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 14:35
        Dokladnie! I ideolgia i ceny sa dla mnie kosmiczne, podobnie uwazam o RIW. Co do Marie Zelie. Projekty nic odkrywczego, cos jak zona mormona, czy inne chrzescijanskie amerykasnkie sekty. Brakuje jeszcze tylko linii chustek na niedzielna msze, albo kapelutków. big_grin Ale mlodych katolikow w Polsce nie brakuje, choc szczerze nie wiedzialam, ze to katolicka firma.
        Ale jak widac, rozglos nawet ten dziwny robi swoje i chyba duzo ludzi to kupuje?!
    • janja11 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 15:35
      Serio? Google wam takie kwiatki podsyła?
      No, ja widocznie nie zostałam zakwalifikowana jako osoba potencjalnie zainteresowana tako elegancjo.
      • kaka-llina Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 16:12
        janja11 napisał(a):

> Serio? Google wam takie kwiatki podsyła?
        > No, ja widocznie nie zostałam zakwalifikowana jako osoba potencjalnie zainteres
        > owana tako elegancjo.
        :;-D nie mnie nie... Zaintrygowało mnie, że jakaś firma z kieckami moze mieć ideologię i wyszukałam... Mam nadzieję, że google nie zapamięta... (chociaż i tak mam reklamy poblokowane)
        • xantostrephomonas Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 17:05
          Mnie FB informuje, kilka koleżanek polubiło i chyba dlatego mnie też zaszczyt kopnął wink
      • bywalec.hoteli Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 20:18
        Mi się codziennie na fejsie wyświetla - ale modelki ma super, nie musza być rozebrane a wyobraźnia działa wink
        • bywalec.hoteli Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 20:19
          Ale fajnie ze przesłanie chrześcijańskie. Nawet jedna się obruszyła ze dekolty i plecy widać smile
          • aandzia43 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 23:00
            gdzie ty widzisz dekolty i plecy?
            • bywalec.hoteli Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 10:14
              Według mnie dekolty i plecy są bardzo skromne, ale jednej pani na fejsie i tak przeszkadzały i kłóciły się ze skrótem "Na chwałę Boga".
    • tairo Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 16:19
      Zacznij od sprawdzenia, kto to jest Marie Zelie.
      • baba67 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 16:30
        Kobieta (chyba błogosławiona dopiero)była całkiem OK, była taką 19wieczną businesswoman, robiła kasę. na koronkach(bardzo wtedy drogich). Sama jednak ubierała się dość skromnie jak na swoje dochody. Zmarła na raka piersi po 40 tce. A te ciuchy jak na firmę ideolo jakieś kosmiczne.Chcemy zarobić zeby się nie narobic i jeszcze tu Opatrzność zatrudnijmy.
        • baba67 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 16:31
          Ceny kosmiczne oczywiście
    • czarniejszaalineczka Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 18:03
      Wiele z nas lubi chować się za szarym T-shirtem i dżinsami (zresztą, prezentuję to pragnienie na załączonym obrazku). Ubranie sukienki to przekroczenie nieśmiałości. Wyjście z siebie. I szansa na spotkanie głęboko skrywanego ja.

az mam ochote wyjsc z siebie .........
      • heca7 Re: Marie Zelie - ideologia 17.01.19, 18:40
        Jak widzę "ubieranie sukienki " to wychodzę z siebie 😨😡
        • thea19 Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 11:10
          bo zadna z Wan nigdy nie ubierala sukienki, ja tez tego nie robilam. Moze to faktycznie trzeba zrobic i przekroczyc te granice, bariere, ograniczenia. Trzeba zrzucic kajdany i ubrac sukienke w spodnie!
          • tt-tka Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 14:19
            thea19 napisała:

> bo zadna z Wan nigdy nie ubierala sukienki, ja tez tego nie robilam. Moze to fa
            > ktycznie trzeba zrobic i przekroczyc te granice, bariere, ograniczenia. Trzeba
            > zrzucic kajdany i ubrac sukienke w spodnie!

i love it !!!
      • tt-tka Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 17:08
        Ubranie sukienki to przekroczenie nie
        > śmiałości. Wyjście z siebie. I szansa na spotkanie głęboko skrywanego ja.[/i]

Rany, zebozgrzytu dostaje przy takich kwiatkach. Zalozenie sukienki albo ubranie sie w sukienke, panie markowy !
        Wkladam portki i ide na spotkanie z moim ja. A, nie ide - moja ja wlasnie kopnelo mnie w kostke przypominajac, ze jest na miejscu tongue_out
    • mrs.solis Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 00:45
      Panie w tych sukienkach wygladaja jak zony z filmu "Opowiesci Podrecznej".
      • black_magic_women Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 09:30
        mrs.solis napisała:

> Panie w tych sukienkach wygladaja jak zony z filmu "Opowiesci Podrecznej".

Akurat ta piękna blondynka, żona szychy miala wspaniałe sukienki, w bardzo modnym kolorze. Ale fakt, ona jedyna (i popalała papierosy).
        • aandzia43 Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 10:19
          Wszystkie Żony miały suknie z jednego szablonu a żona Komendanta była po prostu bardzo zgrabna. Cała tajemnica.
    • spirit_of_africa Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 10:20
      Firma ta jest uwielbiana i wychwalana na forum wielodzietni org jako zgodna się z wyznawanymi przez nich wartościam i założona oraz prowadzona przez znajomych uczestników w/w forum. Uczestnicy wielodzietni org obrażają osoby homoseksualne i osoby o poglądach lewicowych czy feministycznych, prezentują pogardę wobec osob rozwiedzionych czy małodzietnych, szydzą z matek pracujących itp. Dla mnie jeśli oni uważają ze MZ reprezentuje ich wartości to jest to najlepsza rekomendacja do tego żeby z MZ nie mieć nic wspólnego
      • katja.katja Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 11:06
        A lewacy obrażają osoby wielodzietne wierzące, osoby które nie zgadzają się po prostu z ich poglądami (90% osób, które mnie wygasiły to tolerancyjni lewicowcy, nie śmieszne?), zwolenników PiS-u.
        • kaka-llina Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 15:13
          katja.katja napisała:

> A lewacy obrażają osoby wielodzietne wierzące, osoby które nie zgadzają się po
          > prostu z ich poglądami (90% osób, które mnie wygasiły to tolerancyjni lewicowcy
          > , nie śmieszne?), zwolenników PiS-u.
          >
          >
          A od kiedy ty jesteś wielodzietna wierzącą osobą?
          • katja.katja Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 17:53
            "Osoby, które nie zgadzają się z ich poglądami".
    • gulcia77 Re: Marie Zelie - ideologia 18.01.19, 11:20
      Póki jest to czyjś prywatny biznes, mnie nic do tego. Gdyby nawoływał do ograniczenia praw kobiet, lub zaczął dotykać mnie osobiście - zaczęłabym protestować. Wolność polega między innymi na tym, że każdy ma prawo żyć, jak uważa, dopóki nie zabiera wolności innym. Ja u nich niczego nie kupię, bo mój system wartości jest inny i nie mam zamiaru wspierać takiej ixeologii. No ale w żaden sposób nie można innym zabronić takiego sposobu na życie i zarabianie pieniędzy.
      • katja.katja Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 09:07
        Przejrzyj swoje bluzeczki, koszulki, majteczki i sukieneczki i policz ile z nich jest 'made in Tajwan/Chiiny/Bangladesz" i potem zastanów się czy Twoja ideologia pozwala Ci na noszenie rzeczy z azjatyckiego wyzysku pracowników, w tym dzieci.
    • conena Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 09:50
      A ja kupuję i noszę MZ, bo mi się od zawsze retro stylistyka podoba. I nie miałam pojęcia o ideologii, o której tu piszecie, ale szczerze mówiąc mam to w D. Aczkowiek część wypowiedzi sprawia, że przekornie mam ochotę jeszcze częściej nosić kiecki MZ 😂 kiedyś na jednym spotkaniu dwóch panów rozmawialo w podobnym do waszego tonu o gejach. Kiedy oznajmiłam, że moje dziecko do chrztu trzymał gej i jest ukochanym wujkiem skwasili się mocno, ale więcej od nich złego słowa na temat gejów nie usłyszałam. Chyba zacznę podobnie manifestować kiecki Marie Zelie.
      Wypowiedzi o żonie właściciela MZ w tym wątku są obrzydliwe, skrajnie obrzydliwe. Tu na tym forum, gdzie broni się jak niepodległości spraw kobiecych, pozwala się na takie komentarze?
      H&M nosicie? Wielkie światowe marki nosicie? Jesteście pewne, że nosicie wyłącznie etycznie zrobione ubrania?
      • spirit_of_africa Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 10:13
        No to nos na zdrowie zasilając budżet m.in niejakiego Macieja Gnyszki, który ma spore udziały w MZ. Facet tez lubi gejów. Obrażać i nazywać pedałami ale przecież ty masz to w D.
        • conena Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 10:22
          Gnyszka, ten od Towarzystw Biznesowych? Jakieś linki?
          • conena Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 10:32
            PS. Jeżeli to prawda, to jest to rynsztok równy rynsztokowi aandzi43 w tym wątku i tak samo mnie mierzi. Ale nie spowoduje, że przestanę nosić MZ, tak samo jak rynsztok aandzi nie spowoduje, że przestane tutaj zaglądać.
            • spirit_of_africa Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 15:02
              Zaglądając na ematkę nie wspierasz aandzi43 w żaden sposób. Ba możesz sobie ja wygasić tudzież zgłaszać jej posty do moderacji żeby ów rynsztok powstrzymać. Kupując MZ nadal nabijasz kabzę panu MG czyli de facto ów rynsztok sponsorujesz. Ja tam nie sponsoruję świadomie ludzi którzy moich przyjaciół nazywają pedałami ale każdemu jego porno. Linki są w Google jak wpiszesz gnyszka i Marie zelie.
        • katja.katja Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 10:54
          Ja mam proste pytanie, gdzie kupować ubrania naprawdę wyprodukowane etycznie, w tym nie przez wykorzystywanych azjatyckich pracowników pracujących w urągających warunkach (w tym nierzadko i dzieci), których właściciele "lubią geje i zwierzątka", nie biją żon, nie mają kochanek etc.
          Poproszę o linki lub nazwy tych firm.
      • afro.ninja Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 11:03
        Ale jak ci sie nosi sztuczne rzeczy? Serio pisze, bo ceny horrendalne za sukienki, spodnice. Widzialam kiedys, na allegro ktos szyl na zamowienie spodnice klosz z welny, to chcial chyba 250. Nie znosze sztucznych rzeczy, chodze wiec w taniej bawelnie, przecietny czlowiek, to albo w sieciowce, albo w ciuchlandzie moze sie ubierac. I nie ma tu nic wspolnego z ideologia, tylko z portfelem.Szkoda, ze moze to wlasnie przez sieciowki i ogromne marże, na pewno podatki i brak personelu, nie mozna kupic fajnej odziezy szytej w Polsce.
        • conena Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 13:00
          mariezelie.com/kategoria/sukienki/sukienka-asteria-calandre
          Pierwsza z brzegu, typowa kiecka do biura.
          Skład:
          80% wełna 20% poliamid.
          • beauty_agadir Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 13:09
            Te rzeczy są,moim zdaniem,bardzo drogie.Zastanawiam się kogo stać na kieckę za 450 PLN.Ciekawe ileż tej ceny to materiał i robocizna a ile "za ideologię".
            • grru Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 14:22
              A kogo stać na fajki 12 zł za paczkę? Wiele jest kwestią wyboru. Ja np. nie palę, nie piję, nie mam kablówki, nie kupuję gadżetów elektronicznych, więc spokojnie mogę odłożyć 450 zł na sukienkę. Te mi się akurat nie podobają, ale jak mi się spodoba, będzie dobrze uszyta i w Polsce, przez firmę, która tu płaci podatki to ceny nie uważam za zaporową.
          • black_magic_women Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 15:45
            Ja bym mogła nosić te sukienku, tylko 1.za drogie 2.musiałabym dopłacać krawcowej za wycinanie dekoltów ( biust mam wprawdzie mniejszy niż Joanna Kulig, ale jak biuściaste źle wyglądają w strojach pod samą szyję widać po ostatnich zdjęciach tej pani).
            • rannala Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 16:24
              Wg mnie bardzo brzydkie te sukienki. Wprost okropne. A cena zaporowa.
              • heca7 Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 16:44
                Zresztą podobne skromne spódnice widziałam wczoraj na stronie Tatuum. To jakaś głupota, że porządna katoliczka nie ma się gdzie ubrać wink Po prostu pan dorobił do marki odpowiednią ideologię aby przyciągnąć konkretną klientelę i na tym zarobić. Niczym to się nie różni od innych marek.
                • grru Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 17:00
                  Aż się dziwię, że na forum wykształconych wąskich specjalistek trzeba tłumaczyć takie podstawy i panie wierzą, że tu chodzi o Jezusa a nie o kasę
                  • rannala Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 17:07
                    > Aż się dziwię, że na forum wykształconych wąskich specjalistek trzeba tłumaczyć takie podstawy i panie wierzą, że tu chodzi o Jezusa a nie o kasę

wink wink
                    • minniemouse Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 22:48
                      rannala napisała:

> > Aż się dziwię, że na forum wykształconych wąskich specjalistek trzeba tłumaczyć takie podstawy i panie wierzą, że tu chodzi o Jezusa a nie o kasę

AAAAA-MENNNN.. smile smile smile

Minnie
        • grru Re: Marie Zelie - ideologia 19.01.19, 14:17
          Zależy kogo uważasz za przeciętnego człowieka. Ze mnie żadna bogaczka, a nie muszę ubierać się w sieciówkach i ciucholandach, po prostu kupuję mało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka