Dodaj do ulubionych

ADHD u 12 latka

21.01.19, 12:50
Witam mój syn ma 12 lat i ma zdiagnazowane ADHD od 8 roku życia. Wychowuje go sama i to na prawdę nie jest łatwe. Najbardziej denerwuje mnie jego wiercenie się on nie potrafi usiedzieć/ustać w jednym miejscu wizyty u psychologa nic nie dają. 3 dni temu miałam z nim taki cyrk. Wychowuje go sama i czasami jestem zmuszona ciagać go ze soba bo samego w domu na caly dzień go nie zostawię. W Środe miałam wizyte u fryzjerki i kosmetyczki . Syn ciagle chodził po gabinecie marudził narzekał panie mu zwracaly uwagę. I ciągle zakladał nogi na fotel tak się za niego wstydzilam ale raz drugi trzeci panie mu uwage zwróciły a on nic. NIe wiem czy po złosci już to było czy nie mógl na prawdę wytrzymać, przedemną jeszcze włosy do zrobienia a wszyscy już strzępkiem nerwów byłyśmy. Według mnie to było przegięcie ,wkurzyłam się bardzo na niego usiadłam w fotelu i powiedziałam żeby podszedł do mnie ,i mówię mu skoro nie umie siedzieć jak duży chłopiec to będzie siedział u mamy na kolaankach. Na początku wiadomo mówił że nigdy w życiu ale byłam stanowcza powiedziałam że ma 3 sekundy i widzę go u siebie na kolanach , nie miał wyjścia i po krótkiej sprzece już był na miejscu. Na początku wiercił się strasznie aż mnie nogi zaczynaly boleć ale objełam go rękoma żeby ograniczyć mu ruch i po pół godziny był spokój . Dziecko siedziało grzecznie 3 h jak nigdy wżyciu big_grin .Zastanawiam się czy to jest dobry sposób zeby nauczyć go siedzieć jak człowiek bo czasami to nie można z nim wyjść nigdzie. On oczywiście był wielce obrażony ale co mogłam zrobić lepszego w takej sytuacji .
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 12:57
      Mnie to wideo dalo do myslenia. m.youtube.com/watch?v=WexCWZPJE6A
      Generalnie chodzi o to zeby nude przebodzcowanie zastepowac pozytywnymi bodzcami ktore sa spolecznie alceptowalne. Musisz poszukac co dziala na twoje dziecko - u nas oczywiscie tablet ale tez zagadywanie zabawy gry slowne gniotki rozne zabawki typu fidget dzialaja. Na yt jest tez ruzo “relaksacji dla dzieci” po pewnym czasie uczysz sie to stosowac bez fonii po prostu sama sobie w glowie przepowiadasz i to troche pomaga.
      No i naprawde czy jest sens ciagac 12 latka do fryzjera z mama?
      • beaataa39 Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 13:03
        dziekuje bardzo ale ja tak średnio z angielskim niestety. A z tym fryzjerem to jak bym go miała z kim zostawić to bym go zostawiła ale sama wychowuje i czasami nie mam wyjścia..
        • makurokurosek Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 13:58
          prowadzenie 12 latka do fryzjera i kosmetyczki to najgłupszy pomysł jaki słyszałam
        • maslova Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 16:56
          Przecież film ma polskie napisy
        • mrs.solis Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 21:19
          Zawsze mozesz kupic kaftan bezpieczenstwa i wiazac mu rece z tylu krzesla za oparciem, puscic tv i zostawic w domu.
    • czarniejszaalineczka Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 12:57
      https://i.imgflip.com/1i2o68.jpg
    • juuuu7 Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 13:03
      12 latek nie moze sam w domu zostac? Nie dziwie sie, ze sie nudzil...
      • beaataa39 Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 13:05
        ostatnio jak go samego w domu zostawiłam na dłużej to nie posluchał się mnie i wyszedł z domu ja wracam wcześniej a go nie ma.. on jest na prawde nieodpowiedzialny
        • makurokurosek Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 13:55
          12 Latek to nie więzień, aby warował jak pies. To duży chłopak i spokojnie można go zostawić w domu. Też byłaś przywiązywana na smyczy do kaloryfera, że traktujesz syna jak psa.
    • lauren6 Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 13:10
      Też by mnie coś trafiło gdybym musiała czekać 3h u kosmetyczki, bo mamusia się botoksuje. Biedne dziecko.
      • beaataa39 Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 13:24
        czasami trzeba się poświęcić
        • makurokurosek Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 13:53
          To poświęcaj się sama, a nie narzucaj poświęcenie innym.
    • makurokurosek Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 13:51
      Po jasną anielkę ciągałaś dwunastolatka ze sobą, jak bym miała siedzieć godzinę i gapić się w ścianę to też by mnie energia rozpierała. Postąpiłaś idiotycznie i opierdziel należy się tobie.
      • beaataa39 Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 13:54
        statnio jak go samego w domu zostawiłam na dłużej to nie posluchał się mnie i wyszedł z domu ja wracam wcześniej a go nie ma.. on jest na prawde nieodpowiedzialny
        • makurokurosek Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 13:56
          Odpisałam wyżej, dwunastolatek to nie pies aby musiał siedzieć i domu pilnować gdy mamusi nie ma
        • ichi51e Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 15:17
          no ale wrocil sam?
    • maslova Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 17:03
      Jestem dorosła, o spokojnym usposobieniu, absolutnie nie cechuje mnie żadnego rodzaju nadpobudliwość, ale gdybym musiała siedzieć u fryzjera lub kosmetyczki wyłącznie jako obserwatorka 3h, to chyba by mnie szlag trafił. Pomysł wleczenia dziecka w takie miejsce jest kuriozalny, a pomysł wleczenia tam dziecka z ADHD - kuriozalny po wielokroć.
    • joann_80 Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 20:50
      od 4 lat wiesz co dolega Twojemu dziecku i od 4 lat nie masz na ten temat pojęcia? Brawo.
      Raz, że zabieranie go do fryzjera jest idiotycznym pomysłem, bo 12 latek nawet z ADHD świetnie radzi sobie sam w domu (mój 9 latek, diagnoza w wieku 6 lat radzi sobie wyśmienicie) to jeszcze potem na miejscu zamiast go czymś zająć to ośmieszasz go przed obcymi ludźmi robiąc z niego idiotę i sadzasz go sobie na kolanach. Dramat.
      Dopóki nie pogodzisz się z tym , że Twój syn jest inny i dopóki nie uzbroisz się w wiedzę jak postępować z dzieckiem dotkniętym ADHD to oboje będziecie mieć ciężko.
      Jako dziecko z orzeczeniem Twój syn zapewne jest pod kontrolą psychiatry, czy konsultujesz z nim wszystkie sytuacje i wątpliwości? Uczęszczacie na terapię? Jakieś zajęcia socjalizujące a dla Ciebie tzw. szkoła dla rodziców?
      Każde dziecko jest inne, ale uwierz, gdybym ja z moim miała tylko problem dotyczący tego, że on się wierci to byłabym szczęśliwa.
      Uzbrój się w cierpliwość i przede wszystkim wiedzę, a nauczysz się pracować z własnym dzieckiem no i błagam, nie zabieraj go do kosmetyczki bo to dla niego straszna nuda i obciach.
    • edelstein Re: ADHD u 12 latka 21.01.19, 21:12
      Troll,Nie wierze ,ze ktos moze byc Tak glupi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka