Dodaj do ulubionych

Nowa praca - budowanie wizerunku

24.01.19, 08:54
Taka sytuacja. Nowa praca, umowa zlecenie na m-c z możliwością otrzymania kolejnej umowy zlecenia na trzy m-ce i perspektywą pracy stałej.
Póki co jest ta na mc i oczekiwanie czy będzie kolejna. I są plany tygodniowego wyjazdu. No i co? Dotychczas wydawało mi się ovzywiste, że jak jest propozycja kolejnej umowy to się mówi - tak dziękuję, ale poproszę o możliwości urlopu.

Jak się podzieliłam tym z koleżanką, to usłyszałam "no co ty przecież to źle wygląda wizerunkowo".
Też tak myślicie?
Dodam, że praca pożądana.
Obserwuj wątek
    • saskia44 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 09:02
      Gdy sie aplikuje o prace to pracodawca na rozmowie pyta czy zaplanowalo sie wakacje i to uwzglednia (badz nie). Nie ma to nic wspolnego z wizerunkiem. W twoim przypadku chodzi i jakies tymczasowe zatrudnienie tylko. W czym wiec problem?
      • panna_lila Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 10:51
        W perspektywie jest stałe...po dwóch umowach zlecenia.
    • 35wcieniu Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 09:04
      A masz w ogóle w umowie zapis o urlopie, a konkretnie o przerwie w świadczeniu usług? Przy umowie zlecenia nie mają zastosowania przepisy Kodeksu Pracy, więc zaczęłabym od sprawdzenia co masz w umowie i czy w ogóle płatna przerwa Ci przysługuje. Z doświadczenia wiem że rzadko się to zdarza.
      • saskia44 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 09:13
        Na umowie zleceniu ona nie jest zatrudniona przez tego pracodawce a ma z nim umowe cywilnoprawna wiec jej sprawa czy wyjedzie na urlop. Zreszta skoro byl planowany to powinna go zawrzec w umowie cywilnoprawnej ze zleceniodawca.
        • 35wcieniu Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 09:20
          No właśnie o tym przecież mówię. Czy umowa zawiera cokolwiek o przerwie w świadczeniu usług.
          • saskia44 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 10:16
            Watpie, inaczej nie byloby tego pytania. Ludzie traktuja takie umowy jak umowy o prace a nie umowy cywilnoprawne.
    • verydry Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 09:22
      Zależy na czym zależałoby mi bardziej. Na tej właśnie pracy? To odpuściłabym wyjazd. Jeśli miałby to być wyjazd z gatunku takich opłaconych rok wcześniej podróży życia, na który nie ma szans już nigdy, to bym pojechała.

I jeszcze zależy na jaki typ pracodawcy trafisz, jakie to stanowisko i jak bardzo oni Ciebie chcą i potrzebują.

Miałam kiedyś sytuację, że zatrudniając się miałam świadomość, że za niedługi czas, jeszcze przed praktycznie uzyskaniem prawa do urlopu, będę musiała mieć 1 dzień wolny ze względu na toczącą się w sądzie sprawę. Przy podpisywaniu umowy uprzedziłam o tym i nie było żadnego problemu.
    • sfornarina Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 10:25
      A nie możesz po prostu zapytać, czy masz szansę na dostanie tej kolejnej umowy?

Po ludzku: szefie, jakie są szanse, ze dostanę tę umowę na trzy miesiące? Bardzo mnie się tutaj podoba i na pracy bardzo mi zależy, ale - mam okazję tygodniowego pięknego wyjazdu. O wiele bardziej zależy mi na pracy, więc jeśli tę umowę mam dostać to oczywiście nigdzie nie jadę - bardzo mi się tutaj w pracy podoba!, ale jeśli już szef zdecydował, że umowy mi nie przedłuży, to proszę powiedzieć - przynajmniej wyjazd mi nie przepadnie wink

Wydaje mi się, że każdy normalny szef sytuację zrozumie i Ci sytuację naświetli. Pod warunkiem oczywiście, że to nie jest Twój jeden z pierwszych dni w pracy i już jakąś opinię na Twój temat ma wink
      • saskia44 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 10:31
        To nie jest umowa o prace, ta na nastepne 3 miesiace tez nie ma byc- to sa umowy cywilnoprawne, zleceniodawca-zleceniobiorca, wiec ona jako zleceniobiorca moze poonformowac zleceniodawce o tygodniowej przerwie, moze to negocjowac itp.
      • sfornarina Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 10:47
        Oczywiście wszystko pod warunkiem, że ten wyjazd jest PO skończeniu pierwszego miesiąca.
        • saskia44 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 10:51
          To raczej ma byc po tym miesiacu.
        • panna_lila Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 10:57
          Wyjazd byłby w marcu, styczeń jest pierwszym miesiącem.
          Umowa zlecenia, więc wiadomo że to nie formalny urlop tylko dni bezpłatne
          • saskia44 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 11:05
            To nie jest zaden urlop bo prawo pracy umowy zlecenia nie dotyczy.
            • panna_lila Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 13:11
              No dobrze to nie urlop tylko dni wolne od pracy.
          • sfornarina Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 11:20
            Wszystko zależy od indywidualnej sytuacji firmy, Twojego stanowiska i tego, jak bardzo w jesteś firmie potrzebna.
            Wszystko zależy, czy szef uczciwie ma plany zatrudnienia Ciebie na dłużej czy szuka jelenia.

Hipotetycznie przedstawię Ci taką pracę. Jest sobie jednoosobowa firemka roznosząca ulotki. Zleceń jest coraz więcej i szef sam nie daje rady, ale wszystko jest jeszcze słabo ogarnięte, nie ma siedziby, nie ma infrastruktury, nie ma zakupionych skuterów dla roznosicieli ulotek.

Szef decyduje, że na start zatrudni jedną osobę posiadającą skuter na umowę zlecenie. We dwójkę sobie z ulotkami poradzą, więc może wziąć dodatkowe ulotki do dystrybucji = więcej kasy dla firmy. Jak się ta osoba sprawdzi i zleceń będzie nadal przybywać, przedłuży jej umowę zlecenie o kolejne 3 miesiące.

Jeśli podczas tych kolejnych trzech miesięcy wszystko będzie super, wynajmuje siedzibę, dokupuje skutery i zatrudnia tę osobę oraz może jeszcze dwie kolejne na etat = spokojnie sobie już poradzą i będzie mógł zezwalać na urlopy.

I teraz wyobraź sobie, że ta osoba niezbędna do roznoszenia ulotek oświadcza szefowi, że sobie na tydzień w marcu wyjeżdża na urlop. Szef myśli, no tak, z jakimś ewentualnym chorobowym na 2-3 dni sobie sam poradzę, ale ogarniać wszystko samemu przez tydzień - nie ma szans.
            I co? Na te trzy miesiące umowę dostanie ktoś inny, nie Ty.

Ale jeśli Twoja praca nie jest niezbędna do działania firmy, jeśli wszystko będzie grało bez Ciebie przez ten jeden tydzień - szef może po prostu dać Ci urlop bezpłatny. To możesz ocenić tylko Ty.
            • saskia44 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 11:41
              No tak, dlugie ale to jednak nie ta sytuacja.
            • panna_lila Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 13:14

"Ale jeśli Twoja praca nie jest niezbędna do działania firmy, jeśli wszystko będzie grało bez Ciebie przez ten jeden tydzień - szef może po prostu dać Ci urlop bezpłatny. To możesz ocenić tylko Ty."

Pełna zgoda co do tego☺ Moje wątpliwości dotyczą tego "wizerunku" czy rzeczywiście mogę go sobie popsuć prosząc o kilkudniową przerwę w pracy
              • sfornarina Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 13:22
                > o kilkudniową przerwę w pracy

Tygodniową smile

> "wizerunku" czy rzeczywiście mogę go sobie popsuć prosząc o kilkudniową przerwę w pracy

To zależy jak poprosisz. Jeśli poprosisz w sposób jaki powyżej podałam - szefie, jeśli jest dla mnie praca, to nigdzie nie jadę, ale jeśli nie ma - to wyjazd rezerwuję - to nie sądzę.

Jeśli natomiast urlopu zażądasz tłumacząc, że firma sobie poradzi, że super wyjazd, że przyjaciele, mąż, babka jadą i Ty też musisz i świat się nie zawali, to owszem, popsujesz.
                • saskia44 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 15:45
                  sfornarina napisał(a):

>szefie> ,

Ona nie ma szefa.
                  >
                  > Jeśli natomiast urlopu zażądasz

Nie moze zarzadac czegos co nie istnieje w jej przypadku
    • leni6 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 10:41
      W okresie tego pierwszego miesiąca bym nie wyjeżdżala, natomiast spokojnie uzgodnilabym termin wyjazdu podczas podpisywania kolejnej umowy. U mnie w pracy jest to praktykowane (tzn bezpłatny urlop przy umowie o pracę, jeśli ktoś ma zaplanowany wyjazd)
      • saskia44 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 10:47
        Nowa praca, umowa zlecenie na m-c z możliwością otrzymania kolejnej umowy zlecenia na trzy m-ce

Kolejna umowa na ktora ma nadzieje autorka to nie bedzie umowa o prace a nadal umowa cywilnoprawna.
      • 35wcieniu Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 10:53
        Mówimy o zleceniu.
        • saskia44 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 11:07
          Umowa zlecenie to umowa cywilnoprawna.
          • 35wcieniu Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 11:16
            ... Dzięki, wiem big_grin
        • leni6 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 25.01.19, 07:53
          Ja wiem ze jest mowa o zleceniu, ale h mnie w pracy na zlecenie się nie zatrudnia, więc najbliższa temu sytuacja to taka, że ktoś dostaje umowę na okres próbny na 3 miesiące, jeśli ma w tym czasie zaplanowane więcej urlopu niż mu przysługuje to dostaje urlop bezpłatny i nie ma z tym problemu. Natomiast urlopy bezpłatne z powodu wyjazdu w innych okolicznościach nie są dobrze widziane.
    • scarlett74 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 24.01.19, 15:49
      Ale w twojej sytuacji nie ma mowy o urlopie z KP.Co najwyżej możesz poprosić o tygodniową przerwę pomiędzy obecną umową a kolejną .
      Dla mnie w każdym bądź razie wygląda to dość lekceważąco (chyba, że faktycznie ważny powód, a nie np. wyjazd na ferie...)
      • saskia44 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 25.01.19, 08:24
        Dlaczego lekcewazaco? W jaki sposob lekcewazy zleceniodawce biorac tydzien nieplatnej przerwy?
      • mary_lu Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 25.01.19, 10:11
        Lekceważące to są umowy zlecenia z mamieniem mglistą perspektywą zatrudnienia zamiast umowy o prace.

Urlopy określa prawo pracy, a autorka zastanawia się nad budowaniem wizerunku i wżebrywaniem się w łaski kogoś, kto bezczelnie prawo pracy omija.

Moim zdaniem nie ma znaczenia żaden wizerunek. Taki pracodawca zrobi to, co będzie najtańsze i najłatwiejsze, przemyśl to i tym się kieruj.
        • scarlett74 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 25.01.19, 10:31
          Nigdzie nie napisałam swojej aprobaty dla tego typu rozwiązań.Chodzi o tu, że firma mając do wyboru panne lilę, która mówi, że kolejną umowę weźmie za tydzień, a pannę różę, która jest gotowa na tą umowę od zaraz , weźmie tą drugą. Chyba,że panna lila będzie tak rewelacyjna, że zgodzą się ten tydzień zaczekać.
          • mary_lu Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 25.01.19, 10:47
            Ale zobacz na kogo przerzucasz winę: „poprosić”, „lekceważąco”, „czy będzie na tyle dobra”, gdy tymczasem firma „zatrudniamy najpierw na smieciówkę, a jak się sprawdzisz, to się zobaczy” ponosi całą winę za ten krzywy układ i tak naprawdę, to powinno się im zaśmiać w nos i wyjść. Rozumiem jednak, że szacunkiem do siebie nikt lodówki nie zapełnił i domyślam się, że autorce na zatrudnieniu zależy, ale przyjmowanie perspektywy tego „nawet nie pracodawcy” przez inne forumki jest dla mnie przygnębiające.
            • aamarzena Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 25.01.19, 10:49
              Prawda? Tak jakby same Grażyny byznesu się tu uaktywniły.
          • aamarzena Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 25.01.19, 10:48
            Panna lila jest juz sprawdzona przez firmę. Nie wiadomo jaka będzie inna osoba. Panna lila nie musi być superzarąbista by zleceniodawca poczekał ten tydzień. Wystarczy, ze spełnia wymagania i pracodawca jest zadowolony. Taniej jest poczekać na pannę lile niż szukać innej osobą, która może z początku chętna to nie wiadomo jaka okaże się w dłuższej perspektywie (może być chorująca co drugi tydzień) Do tego dochodzi czas przeszkolenia/ogarnięcia się nowej osoby w pracy. A panna lila juz wie co i jak.
        • aamarzena Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 25.01.19, 10:41
          10/10
          Nie wiem co tu tak niektóre bronią kombinatorów. Jeśli firmie zależy by pracownik stawiał się codziennie na określoną ilość godzin to niech podpiszą z pracownikiem UoP (cały etat czy csesc, w zależności od potrzeb).
          Skoro firma podpisuje zlecenia to niech liczy się z tym, że zleceniobiorca nie musi się stawiać dzień w dzień, a zlecenie wykonuje wtedy kiedy mu pasuje, byleby było wykonane na czas.
    • palma34 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 25.01.19, 10:38
      Na zleceniu są w ogóle urlopy?

A co do wizerunku to ciężko o gorszy wizerunek niż firma, która zatrudnia na krótkie śmieciówki z mglistą obietnicą zatrudnienia kiedyś tam.
    • koralik37 Re: Nowa praca - budowanie wizerunku 25.01.19, 11:33
      Ja bym zapytała. Ale ja jestem wolnościowiec i awanturnicasmile pracuje teraz w nowej firmie, fakt, że na umowę o prace ale na próbnym i przed podpisaniem zapytałam o tydzień urlopu w lutym bo od dawna mam rezerwacje. Fakt, że dodałam że może to mało zgrabne i nie traktuje tego jako "must have", ale byłoby fajnie. Wpisano zgodę w umowę przedwstępna.
      I teraz tak, dla mnie nie ma problemu wizerunkowego, nawet gdbym ja była pracodawcą. Ale ja jestem pro ludzka i empatyczna. A jeśli ktoś ma meeeeega problem ze szczerego pytania za którym nie idzie postawa roszczeniowa, to bym się zastanowiła, czy w ogóle chce z taką osobą /dla takiej osoby pracować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka