mildenhurst 29.01.19, 18:49 Bliskie okolice Białegostoku, troszkę Lubelszczyzny, Mazur? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grru Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 18:51 Ale dlaczego sobie wyobrażać? To nie jest niedostępne miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:59 Normalnie. Byłam i widziałam. Śnieg mają co roku, w przeciwieństwie do mnie. Ładna natura, niesamowicie przyjaźni i mili ludzie, mówiący z zaśpiewem wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
kotomama Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 18:57 Nie wyobrażam sobie. im dalej na wschód tym większy smród. Europa konczy się za Koninem. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze [...] 29.01.19, 19:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:53 kotomama napisał(a): > Nie wyobrażam sobie. im dalej na wschód tym większy smród. Europa konczy się za > Koninem. > Masz rację. Zachodnia Polska to już miejsce, gdzie diabeł mówi dobranoc. Lepiej się tam nie zapuszczać Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 18:59 Nijak sobie nie wyobrażam, wiem jak wygląda, to nie yeti Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:23 malia napisała: > Nijak sobie nie wyobrażam, wiem jak wygląda, to nie yeti A ja nie wiem 😕 Prawie cale zycie na drugim krańcu Polski, dla mnie Podlasie, Lubelszczyzna czy Podkarpacie to już naprawdę wyprawa wręcz, no i...jakoś się nie złożyło.Może trochę wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 18:59 W miastach beton, w lasach drzewa, w jeziorach i rzekach woda. Spodziewam sie mniej wiecej tej samej roślinności co na podobnych wysokościach NPM oraz szerokościach geograficznych, czyli żadna tam enklawa typu Czernobyl, gdzie stopa ludzka od kilkudziesieciu lat nie staneła. Ludzie biali, rasa kaukaska (w przewadze znaczy sie), alfabet łaciński. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:25 jak_matrioszka napisała: > W miastach beton, w lasach drzewa, w jeziorach i rzekach woda. Spodziewam sie m > niej wiecej tej samej roślinności co na podobnych wysokościach NPM oraz szeroko > ściach geograficznych, czyli żadna tam enklawa typu Czernobyl, gdzie stopa ludz > ka od kilkudziesieciu lat nie staneła. Ludzie biali, rasa kaukaska (w przewadze > znaczy sie), alfabet łaciński. Dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 00:49 taki-sobie-nick napisała: > jak_matrioszka napisała: > > > W miastach beton, w lasach drzewa, w jeziorach i rzekach woda. Spodziewam > sie m > > niej wiecej tej samej roślinności co na podobnych wysokościach NPM oraz s > zeroko > > ściach geograficznych, czyli żadna tam enklawa typu Czernobyl, gdzie stop > a ludz > > ka od kilkudziesieciu lat nie staneła. Ludzie biali, rasa kaukaska (w prz > ewadze > > znaczy sie), alfabet łaciński. > I wójt swojak jak to w Wilkowyjach. I dworek pani Lucy, i Więcławska, i Hadziukowa. Pięknie jest! Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:01 Kurne chaty kryte strzechą przed którymi pełzają półdzikie, zdeformowane dzieci bełkoczące o pincet plus, niepiśmienni alkoholicy z kołtunem i widłami na Żyda i ich bezrobotne zony z permanentnym brzuchem błogosławiące PiS za emeryturę matczyną i bezpłatne leki dla teściowej. Zboczeni funkcjonariusze kościoła obłapiający wszystko co sie rusza i wydzierający staruszkom renty. Zabobon, ksenofobia, prymityw i antysemityzm w każdej wsi i miasteczku. Skorumpowana władza. Wiesz - tam wygrywa PiS. Nie moze buyc inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:28 No, powiem Ci, masz talent. Obrazowe. Zastanawiam się, czy Milden nie ma na myśli czegoś w tym rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:46 Nie potrafisz odróżnić chamstwa od dowcipu? Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:57 Hahaha padłam! Kapitalne! "alkoholik z kołtunem" długo będzie mi stał przed oczami Odpowiedz Link Zgłoś
whitney85 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:27 Piękne. Pisz książki. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze [...] 29.01.19, 22:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 22:50 Możesz wyjaśnić, po co wypisujesz takie brednie? I kłamstwa? Podasz tytuł choć jednej owej "zaangażowanej produkcji Holland"? Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 23:51 I tyle w temacie wolności wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 00:15 Czyli nie wyjaśnisz? (A wolność wypowiedzi to nie jest możliwość nieskrępowanego opowiadania kłamstw i obrażania ludzi). Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 01:12 Co mam wyjasnic? Do czego się odnosić? Do zcenzurowanej wypowiedzi? Łatwiej ciąć niż spojrzeć prawdzie w oczy. A potem wielkie zdziwko przy urnach. PS. Przestańcie żałośnie spamować ludziom po skrzynkach skamlani o datki na „niezależne dziennikarstwo” bo to irytujące jest. Skoro wczorajsza nachalna akwizycja na TT samego naczelnego nie przyniosła oczekiwanego skutku, to takie rozpaczliwe chodzenie na żebry z kapeluszem też niewiele da. Zacznijcie znowu uprawiać niezależne dziennikarstwo i przywrócicie elementarna wolność słowa to może nie utoniecie. Chociaż wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 01:13 Skamlaniem rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 09:10 Do kogo piszesz? Do mnie? Czy ja mam coś wspólnego z Agorą? Zareagowałam na Twoje kłamstwa i przeinaczenia. Taka jest ta Twoja "wolność wypowiedzi"? Tego się domagasz? Możliwości nieskrępowanego łgarstwa i obrzucania innych błotem? To jest "prawda"? Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 09:26 Pokot se obejrzyj. Przerysowany do bólu zębów. Nieprawdziwy. Niewiarygodny. Propagandowy do bólu zębów. Zaludniony wyłącznie bohaterami-kliszami ,tak przerysowany, ze to już nawet nie groteska. Ale przecież jak to. To jest Holland. Symbol. Pomnik. Spiż. Musi się podobać nawet jak sie nie podoba. Cos jak z Wajdą. Pod koniec życia kręcił same niestrawne gnioty. Nie było odważnego żeby to publicznie powiedzieć. W końcu Słowacki wielkim poetą był. Z reportaży nie będzie Kącki - wzmożenie już dawno odebrało mu wiarygodność. Trzeba się zdecydować czy chce się buc misjonarzem czy reporterem. Produkcyjniaki zawsze śmierdzą. Niezależnie której ideologii. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 09:34 Nie wiem co pijasz do śniadania, ale zdecydowanie pownnaś pijać tego mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 09:34 > Cos jak z Wajdą. Pod koniec życia kręcił same niestrawn > e gnioty. Katyń był jeszcze ok. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 20:06 Katyn byl bardzo zlym filmem, ten sam poziom jakby odcinek Klanu nakrecili na ten sam temat Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 09:53 Tylko że "Pokot" nie ma nic wspólnego z Podlasiem... (ani w ogóle ze ścianą wschodnią). I oglądałam. Fajny kryminał. Może najlepiej przestań brać do siebie fikcję filmową czy literacką? Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 10:27 Ta choroba dotyczy każdej prowincji. Każdej, w pojęciu wielkomiejskich,pożal się Boże, elit, Polski „c” - rządzonej przez lokalnego pana, wójta i plebana - z definicji zapyziałej, zapóźnionej, prymitywnej, brudnej i złej. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 10:40 A co się dzieje na takiej prowincji francuskiej, belgijskiej czy hiszpańskiej! Ile o tym filmów nakręcili! A ile nakręcili o tych złych miastach! Masz kompleks - zajmij się jego leczeniem, a nie przenoś go na innych. I nie wykręcaj się teraz, że tak ogólnie to było. Nie, w Twoim wpisie była mowa wprost o Podlasiu. Że Holland w swoich filmach negatywnie je przedstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 10:52 He he, a co się dzieje w domach mieszczańskich, krakowskich, norweskich, austriackich..... W zdumiewającym wpisie "zawsze" była też sugestia zlecenia, albo działania na rzecz jakiejś niepożądanej grupy. Negatywny wydźwięk słowu "zaangażowany" można nadać tylko poprzez takie aluzyjki. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 09:14 A Twoja wypowiedź została usunięta zapewne dlatego, że ten Twój chochoł został przez jakieś forumki wzięty na poważnie i ktoś stwierdził, że obrażasz mieszkańców Podlasia. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 09:27 Znamienne dla możliwości intelektualnych cenzorek. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:02 Jak resztę Polski, zresztą nie muszę sobie wyobrażać byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:37 Wakacje 2016 Białystok starsza gdzieś tam na zdjęciach hasa, ja w szóstym miesiącu ciąży ale zawsze chciałam zobaczyć to miasto Byliśmy jeszcze w Parku dinozaurów i kilku innych miejscach, bardzo mi się miasto spodobało, co do ludzi to zdziwiło mnie że szef kuchni może tak przy zapełnionej knajpie przeklinać i besztać młode kelnerki. Córka jedząc pizze stwierdziła że tu kręcą Ukrytą prawdę pokazywarka.pl/krmrj6/ Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:18 Yyy, a co tu jest do wyobrażania? Poza tym Mazury to Mazury, Lubelszczyzna to Lubelszczyzna, a Podlasie to Podlasie. trzy inne regiony. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:29 I taka definitywna granica administracyjno geograficzna jest? Zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:39 Geograficzna i historyczna. Podział administracyjny jest w poprzek Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:45 Prowincja, ale z drugiej strony...Nie tylko prowincja, bo są tacy co za prowincję uważają wszystko poza Warszawą, a to raczej nie jest prawda - bo prowincja nie jest Wrocław ani Kraków ani raczej nie jest nią Łódź (tak mi się wydaje). Generalnie to najgorzej jest właśnie w wojewodztwach przygranicznych i nieważne czy to jest ściana wschodnia, czy zachodnia...Wg opinii tych i owych te rejony zasługują glownie na urocze określenie "mentalne zadupie".Nie wiem jak jest z Podlasiem, zawszec istnieja jakieś różnice między poszczególnymi regionami określające tzw. "koloryt lokalny" (czyli Podlasie czyms się różni od Lubelszczyzny także poza czynnikami geograficznymi),ale na pewno z własnego doswiadczenia mogę powiedzieć, ze taka Ziemia Lubuska czy Opolszczyzna to zadupia totalne. Niestety.Jak jest z Podlasiem, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:59 Tylko na Podlasiu widziałam w lesie efekty działania kultury szeptuch. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:33 Iii tam, do opowiadania to niewiele, ale jak się zobaczy, to człowiek zaskoczony. A jak się dowie, to jeszcze bardziej. Ale może najpierw Podlasianki opowiedzą? To są naprawdę ciekawe historie. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:38 Ale może jednak coś napiszesz konkretnego, bo zanim Podlasianki zapytają szeptuchy może minąć sporo czasu? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:40 Ale ja o czymś innym mogę opowiedziec, bo też ciekawe. Otóż jest sobie wioseczka przy granicy białoruskiej. Wioseczka miała w historii pecha - jak informuje odnośna tablica, już to szlag trafiał ludność do spodu wskutek zarazy, już to w efekcie kolejnych konfliktów. Ale ziemia to pieniądz, więc właściciele tejże po prostu kombinowali i osadzali tam kolejnych. (Tyle jeśli idzie o "odwiecznie lokalną ludność", he, he). No, dobra. Przeskok do PRL. Otóż ludność która w 45 zamieszkiwała ów teren, nie mówiła naturalnie po polsku, tylko po tutejszemu. PRL był parszywy, ale akurat nie nacjonalistyczny, toteż humanistycznie uznał, że dzieciarnia powinna mieć w szkole lekcje języka ojczystego. No i załatwił te lekcje białoruskiego. Tylko że akurat w tym zakątku, domowym językiem nie był białoruski, ale ukraiński. Toteż bidne dzieci w domu miały dialekt ukraiński, w szkole polski plus "narodowy" białoruski. Tak to PRL hodował poliglotów. Zwłaszcza, że i rosyjski był wszak obowiązkowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
bmsien Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 31.01.19, 10:17 1. i co , przesiedleńcy zachowali w ramach tej swojej wioski odrębność językową i kulturową? A może weszli w związki małżeńskie i zasymilowali się z ludnością lokalną? Kiedy w Hajnówce rozwijał się przemysł też za pracą przyjeżdżali ludzie "z Polski", ale do miasta przeprowadzili się też ludzie z sąsiednich wsi. I jakoś się wymieszali i umieją mówić i po polsku i po "swojemu" Wyraźne różnice są między literackim językiem białoruskim a ukraińskim, ale tak na dobrą sprawę żeby znać język literacki to trzeba się dokształcić, douczyć nieużywanych u nas słówek, wyrażeń. Język tutejszy jest bardzo wymieszany, a nowe zjawiska, maszyny, urządzenia dla których nie było nazw w dialekcie przedostają się do tego języka jako polskie słówka ale wymawiane i odmieniane już "po swojemu". Niestety nie wiem w jakich latach to było, ale językoznawcy przeprowadzali badania, z których wynikło, że taką umowną granicę pomiędzy białoruskimi a ukraińskimi wpływami na język mówiony można wyznaczyć na rzece Narew - na północ będzie większy wpływ białoruskiego, na południe ukraińskiego, a po środku będą najbardziej wymieszane. A że mądre polityczne głowy zawsze zaprowadzają "dobre zmiany" według własnego widzimisię to nic nowego. Obecnie coraz częściej spotykam się z opinią, żeby wszystkie te dialekty traktować jako jeden język podlaski, żeby wprowadzać jak najmniej podziałów a po prostu kultywować tradycje przodków. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 31.01.19, 07:48 O tak, szaptuchy u nas na Podlasiu to stara tradycja, zarowno jeżeli chodzi o leczenie, jak i zdejmowanie uroków Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:38 olena.s napisała: > Tylko na Podlasiu widziałam w lesie efekty działania kultury szeptuch. I nic dziwnego, bo szeptuchy wystepuja wylacznie na Podlasiu. W innych regionach jeli sie jakas pokaze, to na bank podrobka. Ale o tych lesnych efektach dzialania kultury to bym chetnie poczytala, nie widzialam albo nie rozpoznalam. Napisz, pliiiiz. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:49 Oj, no, rozczaruję was, żaden Bliar Witch przecież czy inny Outlander.... Ale dobra. Krajobraz późnojesienny. Szare niebo, błoto, tylko iglaste dają ciut koloru. I idzie sobie człowiek, a tu bums - na sośnie coś dużego wisi. Patrzę - a to kapota, portki... Żeby była inna pora roku, to bym pomyślała, że komuś się zebrało na konsumpcję romansu - ale mamy plus dwa stopnie i mżawka... Jakby poszedł rąbać drzewo, toż spodni by nie zostawił. No i się okazało, że to jest jakaś - nie wiem - ofiara? Zadośćuczynienie? Dar? W każdym razie efekt mistycznych kulturowych relacji między człowiekiem i lasem, czy może raczej między człowiekiem a tym, co bytuje w lesie.. Ogólnie to jest bardzo ciekawe, i nigdzie w Polsce się nie nadziałam na takie rzeczy (choc pewnie etnografowie by mnie skrzyczeli, że nie umiem patrzeć ani słuchać ani rozumieć przednowoczesnych zjawisk). Jeżeli czujecie się rozczarowane, to mogę wam opowiedzieć historię o duchu dziedzica, ale to już z drugiej ręki, koleżanka badaczka relacjonowała jeden ze swoich wywiadów (też z Podlasia). Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:57 Dawaj duch dziedzica, bo szmaty na drzewie to raczej efekt wywalania śmieci do lasu Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:05 >efekt wywalania śmieci do lasu A, nie. Co to to nie. Zresztą potem już wypatrywałam - i widziałam jeszcze ze dwa takie dyndające. Ale dobra, może być i duch. No więc mamy inną wieś. We wsi resztki dworu, rozgrodzony park, dawna własność pewnej rodziny. Ostatni właściciel - powiadają - kumał się z diabłem, na co najlepszy dowód, że krzyż się na grobie nie chciał trzymać, a dziedzic - mimo zgonu i upływu lat - był widywany nocami na parkowych alejkach. Wieczorem pewna jejmość wróciła do domu z miasta. Zakupy miała, ciężko iść, toteż skróciła sobie drogę przez ten rozgrodzony park. Resztę daję tak, jak ją koleżanka zapisała. - Ide, pani, ide i patrze, a tu naprzeciwko chłop jakiś. To sie tak przestraszyla, pani, tak przestraszyła, że to bandyta jaki, ale patrze - toż to tylko nasz pan dziedzic! No, to "niech będzie pochwalony" powiedziałam i poszłam. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:13 No i ładnie się zachowała Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:17 No, ładnie, ale mnie zachwyciło to, że spotkanie z duchem jest uspokajające i bezpieczniejsze, niż spotkanie z człowiekiem. Duch jest tam niejako normalnym członkiem społeczności, jest, to jest i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:35 Aha. To akurat mnie nijak nie dziwi, ale mam rodzinę z Lubelszczyzny, tam też tak jest Powiedzenie żeby się żywych a nie zmarłych bać, pewnie znasz Kiedyś byłam świadkiem umawiania się na schadzkę w ruinach (po dziś dzień nie wiem czego) ale "później niż po 21 żeby nie przeszkodzić, no wiesz" (Podobnież o 21 miejsce też jest obiektem spotkań, ale nie ludzi, w każdym razie nie żyjących ) Odpowiedz Link Zgłoś
aggy80 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 22:10 W Brukseli pełno Podlasiaków leczą dzieci (mēżowi kolega odpowiadał) wg zaleceń szeptuchy. Na jąkanie - 3 razy nad dzieckiem pomachac noszonymi majtkami po jakimś chłopie. Szok i niedowierzanie, aż mąż wiecej bał się pytać.. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 22:40 A szwagier brata koleżanki znajomej kolegi mojego sąsiada opowiadał, że po całej Brukseli szukają pieca zeby dzieci leczyć zdrowaskami. I imaginujcie sobie wyłącznie ci z Podlasia. Ci z Podkarpacia szukają zamrażarek. Tak, że ten. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 00:36 aggy80 napisała: > W Brukseli pełno Podlasiaków leczą dzieci (mēżowi kolega odpowiadał) wg zale > ceń szeptuchy. Na jąkanie - 3 razy nad dzieckiem pomachac noszonymi majtkami po > jakimś chłopie. Szok i niedowierzanie, aż mąż wiecej bał się pytać.. No to maz cie w maliny wpuscil, albo ten kolega - meza, albo kolege - Podlasiacy. Szeptucha, jak sama nazwa wskazuje, sama wyszeptuje i niczego nie zaleca, zwlaszcza innym do wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
narita04 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 10:12 Czy to ta historia, że dziedzic zamiast krzyża ma grzyb na grobie? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 10:47 Zielonego nie mam. Jak mówiłam, znam z drugiej ręki, przez opowieść, a w opowieści tego szczegółu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
narita04 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 21:47 Znalazłam kiedyś historię o dziedzicu, który zaprzedal duszę diabłu. Po śmierci, gdy niesiono trumnę do kościoła zerwał się wiatr, drzwi kościoła sie zatrzasnely. Na grobie nie udało się ustawić krzyża. Miejscowi tłumaczą, że za karę dziedzic ma na grobie grzyb. ( na nagrobku jest rzeźba- moim zdaniem przypominająca fontannę). Legenda jest w nawet opisana wierszem. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 31.01.19, 09:34 Nie, to chyba nie ten sam. Ale przy okazji wypytam znajomą. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 31.01.19, 09:36 No i znowu mnie łupie skleroza. To byłem ja, Jarząbek Wacław. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:52 angazetka napisała: > Yyy, a co tu jest do wyobrażania? > Poza tym Mazury to Mazury, Lubelszczyzna to Lubelszczyzna, a Podlasie to Podlas > ie. trzy inne regiony. Jasne.Ale wiesz co, mi się i tak wydaje, ze ściana wschodnia jest jakby to powiedzieć...bardziej zwarta, jednolita pod względem mentalności ludzi - tzn.ja ja tak przynajmniej postrzegam.Mniej jest różnić między poszczególnymi województwami, raczej mozna powiedziec ze jest jakis wspolny mianownik, który je łączy.A ściana zachodnia?Taki trochę misz - masz. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:31 Nie wyobrażam sobie, ale wiem O tak: forum.gazeta.pl/forum/w,567,166388099,166388099,Podlasie_rowerem_polecam_.html?p=166391412 Tyle tylko, że teraz tam biało, a nie tak zielono. Oraz stogów i brogów nie ma. Tzn brogi są, ale bez siana. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:35 Białe niedźwiedzie tam występują. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 01:28 nickbezznaczenia napisał(a): > Białe niedźwiedzie tam występują. A miejscowi odziani w ich skóry, a uzbrojeni w kłonice, wyzierają z lasów. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:45 Podlasie się dla mnie bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
vitreous Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 23:39 Dla mnie Podlasie i Mazury tez! można ustać i powdychac powietrza Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 17:53 Powiedz dla mnie skąd Ci to do głowy przyszło. Może jak rowerykiem z braciakiem jechałaś? ...by Suwalszczyzna Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 19:45 Nie wyobrażam sobie. Jeżdżę tam. Znam. Na obrzeżach Lubelszczyzny mieszkam, przy granicy Mazowieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:21 Zielono, puszcza, żubry, alkohol, kiszka ziemniaczana, dla zamiast komuś, czyste powietrze, cerkwie, prawosławni, warszawka na wakacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:43 Dobre masz wyobrażenie. To wszystko prawda Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:48 No przeca kiedyś tam byłem a kobiety pewnie ładne brunetki ? Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:04 Nie tylko ładne brunetki. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiabing Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 14:58 Dodałałabym jeszcze disco polo. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 17:31 Kiedyś może tak, teraz to już jest mało lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:28 Wyobrażam sobie, że jest pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:31 Moje rodzinne strony, najpiękniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
smiechupara Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:36 Byłam i chętnie wracam.Jakos tam magicznie jest Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:43 A ja bym chciała zobaczyć Kurpie.Podlasie też,ale Kurpie najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
vitreous Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 23:42 Nolus polecam skansen w Nowogrodzie i Kuźnię Kurpiowska na dobry początek! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_duzych_dzieci Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 08:08 hej hej, Twoje rodzinne strony to zapytam, gdzie najlepiej się zatrzymać, żeby dużo zwiedzić , zobaczyć? Chcę - Białystok, Wiznę, Jedwabne, Supraśl, Krynki - właśnie kopię i szukam miejsca ska mogłabym wszędzie podskoczyć i zwiedzić. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 15:27 A jedziesz teraz w zimie czy planujesz wakacje? Z dziećmi? Bo to też moje rejony i jaram się strasznie zwiedzaniem okolic Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 17:30 Polecam Supraśl. To bardzo klimatyczne miasteczko no i turystyczne. Blisko do Białegostoku. Krynki to raczej zadupie - że się tak wyrażę. Chyba, że chcesz zobaczyć żubry w naturze to będziesz miała blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
stwory_z_mchu Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 21:17 Ja też polecam Supraśl, to jest dobre miejsce na bazę wypadową. Po drodze na Jedwabne koniecznie zobacz Tykocin, jeśli trafisz na pierwszy weekend miesiąca to w niedalekich Kiermusach powinien być pchli targ z różnymi cudami. Niedawno otworzyli po remoncie kładkę Śliwno-Waniewo w Narwiańskim Parku Narodowym, nie wiem, jak zimą, ale w cieplejszych miesiącach warto zobaczyć. Jak będziesz w Supraślu to zwiedź koniecznie Puszczę Knyszyńską: Kruszyniany (meczet i mizar), jeśli uda Ci się trafić to Rozlewisko Sianożątko/Radunin i Szlak Powstańców przy zbiorniku Wyżary (chociaż jak będziesz zimą to nie wiem, czy będzie dało się tam przejść), w Krynkach odwiedź antykwariat - tam dostaniesz też sporo informacji, co warto zobaczyć w okolicy. Jak będziesz miała ochotę na coś mega pysznego do jedzenia to polecam Sokółkę i Karczmę pod Sokołem i na deser Starą Szkołę. Zimą żubry krążą w okolicy Krynek/Szudziałowa/drogi na Jurowlany, jeszcze w tę niedzielę je widzieliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 21:24 Wizna i Jedwabne to Mazowsze przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 31.01.19, 07:51 Białystok, Supraśl no i klimatyczne Kiermusy. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:56 Mazury z Podlasiem nie mają nic wspólnego. Mazury to głównie ludność napływowa. Może miałaś na myśli Suwalszczyznę, ale to też co innego (nawet akcent, mimo zaciągania, jest inny). Lubelszczyzna (nie mylić z województwem) to też nie Podlasie, a mieszkańcy lubelskiej wsi żadnego charakterystycznego akcentu nie mają (oczywiście bliżej granicy to się zmienia). Historycznie to też zupełnie inne regiony, z czasem kompletnie odmienną historią. Odpowiedz Link Zgłoś
folivora Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 20:57 Dziki to kraj! Raz wybrała się tam ekipa odkrywców. Wystartowali z najdalej położonej na wschód osady cywilizacji, Warszawy, małym samolotem. Musieli zawrócić, zaatakowani przez dzikusów zamieszkujących tych tereny. Po dziś dzień ich samolot przypomina marzycielom takim jak założycielka wątku, co czeka śmiałków, wybierających się na dziki wschód: Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:01 Ja na Podlasiu mieszkam więc sobie nie muszę wyobrażać. Jest pięknie. Zarówno latem jak i zimą. Zimą jest u nas zwykle trochę zimniej niż w reszcie kraju. Mamy żubry w Puszczy Knyszyńskiej i Puszczy Bialowieskiej - wolnożyjące. To jest dla mnie niesamowite. Podwójne świętowanie: prawosławni i katolicy- rodziny często są mieszane więc święta obchodzą dwa razy. Mamy też potomków Tatarów, którzy żyją tu od wieków (lokalni Muzułmanie). Białystok jest teraz bardzo fajnym miastem, zadbanym. Mówienie dla mamy zamiast mamie jest bardzo charakterystyczne. Przyznam, że jak mieszkałam w Warszawie to udało mi się to wyplenić u siebie ale po powrocie na Podlasie powoli wracam do tego. Jest to dla mnie bardziej naturalne, tym bardziej, że większość ludzi wkoło tak mówi. Myślę, że pędzenie bimbru też jest charakterystyczne dla Podlasia. Dużo jest tutaj Białorusinów. Przyjeżdżają na zakupy. W związku z tym często widzi się napis po białorusku. Z wad to jest tu dużo gorzej z pracą niż na zachodzie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:05 Jak się kiedyś wyprowadzę z Warszawy to właśnie tam Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 31.01.19, 07:55 Ja też. Myślę o tym coraz częściej. Ten smog w Warszawie mnie dobija. Białystok jest jednym z miast z najczystszym powietrzem w Polsce. Coraz częściej myślę, by wrócić do swoich stron. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:09 Co do Białorusinów, to moim marzeniem jest zwiedzić Białoruś, myśle, ze przyrodniczo to Podlasie do kwadratu. Myśle, ze ludziom żyje się tam znacznie lepiej pod dyktatura Łukaszenki niż na Ukrainie pod demokracja oligarchów. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:14 Ale najpierw poczytaj panią Swietłanę Alieksiejewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:26 Ciekawe. A która książkę polecasz i czy bedzie do dostania w księgarni ? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:29 "Krzyk Czarnobyla" akurat w tym kontekście. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 10:21 ale co to ma wspólnego z dzisiejszą Białorusią? No bo przecież w chwili wybuchu, akcji ratowniczej i po to jeszcze był ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 10:24 Ma i dlatego proponuję poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 20:12 Alieksiejewicz swietny jest « Koniec czerwonego czlowieka », ksiazki o czarnobylu i o losach dzieci podczas wojny sa bardzo poruszajace ale mniej interesujace Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 22:03 Wiem ze to kobieta oczywiscie, znam i uwielbiam wszystkie jej ksiazki, sory za blad Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:18 Byłam dawno temu na głębokiej wsi na Białorusi. To co pamiętam to ruska bania . Na przyrodę wówczas nie zwróciłam uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:19 Zależy gdzie. Niestety sporo przyrody zrujnowano kołchozami. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:25 Cóż, Białorusin to nie australijski Aborygen, możesz spokojnie porozmawiać z nimi w Polsce. Choć nie wątpię, że Tobie bardziej pasuje dyktatura, to jednak nie przenoś swoich wyobrażeń na innych. Co do przyrody - możesz się bardzo zawieść. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:36 bywalec.hoteli napisał: > Co do Białorusinów, to moim marzeniem jest zwiedzić Białoruś, myśle, ze przyro > dniczo to Podlasie do kwadratu. To też moje marzenia od dawna. Mam swoje wybrane miejsca, które chciałabym zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:33 kachaa17 napisała: > Ja na Podlasiu mieszkam więc sobie nie muszę wyobrażać. Jest pięknie. Zarówno l > atem jak i zimą. Zimą jest u nas zwykle trochę zimniej niż w reszcie kraju. Mam > y żubry w Puszczy Knyszyńskiej i Puszczy Bialowieskiej - wolnożyjące. To jest d > la mnie niesamowite. Wierzę, że tam tak jest, chociaż nie byłam. Ale te rejony PL funkcjonują w mojej głowie jako te piękne przyrodniczo. Ale te temperatury...Ja pochodzę z najcieplejszych rejonów w PL i dobijają mnie te wschodnie chłody > Białystok jest teraz bardzo fajnym miastem, zadbanym. O, Białystok oraz Rzeszów to te miejsca, które chciałabym zobaczyć. No i jeszcze Przemyśl,sama nie wiem dlaczego. A Lublin jakos prawie w ogóle mnie nie kręci. > Dużo jest tutaj Białorusinów. Przyjeżdżają na zakupy. W związku z tym często wi > dzi się napis po białorusku. I chyba dlatego tak bardzo mnie tam - jako potomka przesiedleńców z Kresów - ciągnie. > Z wad to jest tu dużo gorzej z pracą niż na zachodzie Polski. Domyślam się. W zachodniej Polsce jest pod tym względem o wiele łatwiej - pracy jest w zasadzie dużo, gorzej z płacą.Ale to chyba typowe problemy tzw.prowincji. Wschodnie rejony Polski zawsze kojarzą mi się ze słabym rynkiem pracy, nie mówiąc już o Warmii i Mazurach... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 22:48 Przemyśl to przepiękne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 20:24 "O, Białystok oraz Rzeszów to te miejsca, które chciałabym zobaczyć. No i jeszcze Przemyśl,sama nie wiem dlaczego. A Lublin jakos prawie w ogóle mnie nie kręci." Bo Lublin jest brzydki, ale mają fajną starówkę i trolejbusy. Rzeszów bardzo lubię, jest zielony, czysty, zadbany, dużo się buduje - brama Biesów. Przemyśl jest piękny, a po drodze Jarosław. Białegostoku nie znam, ale chętnie bym się na Podlasie wybrała Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 20:33 Rzeszów bardzo wypiękniał przez ostatnie 20 lat. 30 lat temu był koszmarnie brzydki, obecnie to bardzo ładne miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 31.01.19, 07:52 Poczułam się jak w domu Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:16 Taki siepraw na przykład- piękne miejsce! Moje dwa ulubione regiony w pl to Podlasie i kotlina Kłodzka Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 21:46 O Ho! Moderacji cytaty przeszkadzają. 'Ta teoria sprowadza się, że na koniec wiesz, ch...j tam z tą Polską wschodnią, nie?' - Włodzimierz Karpiński, minister skarbu. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 22:47 Dla mnie podlasie to czysta nostalgia- za czyms co juz sie skonczylo albo sie konczy, piekne miejsce z bogata i trudna historia, przemieszaniem ludnosci, taki raj utracony- byc moze moje wyobrazenia sa bzdura, ale i tak chcialabym dokladnie zwiedzic Prawie wcale nie znam tych rejonow, tylko z ksiazek, ze Stasiuka na ten przyklad, z jakichs historycznych opracowan o wojnie tez, to jest dla mnie ten stasiukowy Wschod, raz bylam w lecie 2 tygodnie kolo wegorzewa- to nie podlasie tylko dwne prusy wschodnie- cudowne miejsce, wiochy popgrowskie, stare posiadlosci pruskie, piekna przyroda, taka mieszanka, ze sie nie mozna nudzic mimo ogolnego bezruchu🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 29.01.19, 23:04 boogiecat napisał(a): > Dla mnie podlasie to czysta nostalgia- za czyms co juz sie skonczylo albo sie k > onczy, piekne miejsce z bogata i trudna historia, przemieszaniem ludnosci, taki > raj utracony- byc moze moje wyobrazenia sa bzdura, ale i tak chcialabym doklad > nie zwiedzic > Prawie wcale nie znam tych rejonow, tylko z ksiazek, ze Stasiuka na ten przykla > d, z jakichs historycznych opracowan o wojnie tez, to jest dla mnie ten stasiuk > owy Wschod, raz bylam w lecie 2 tygodnie kolo wegorzewa- to nie podlasie tylko > dwne prusy wschodnie- cudowne miejsce, wiochy popgrowskie, stare posiadlosci pr > uskie, piekna przyroda, taka mieszanka, ze sie nie mozna nudzic mimo ogolnego b > ezruchu🙂 > Mam podobne przemyślenia, też mi się tak to miejsce/ten region kojarzy w głowie Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 09:09 Jest ładnie. Jednak niestety kojarzy mi sie też ten region z bardzo złym traktowaniem psów. Co jakaś afera z z maltretowanym psem czy suką wyrzuconą ze szczeniakami to Podlasie. W tamtych niedalekich okolicach jest tez największe schronisko w Europie w Radysach, warto pooglądać sobie psy na fejsie. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 09:52 Podlasie to dziki kraj, a jego krętymi ścieżkami jeżdzą polonezy kierowane przez Zombie. Ale nie ma czego zazdrościć, bo te polonezy ciężką pracą zapracowane. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 10:44 Polonezy nie dają rady. Mają napęd na tylną oś i zakopują się w podlaskich piachach i błotach. Podlaskie zombiaki muszą jeździć maluchami! Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 [...] 30.01.19, 11:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 11:43 Dodam jeszcze, ze powszechne jest picie i krycie chlopow kierujacych autami po spozyciu. Czesto kierowcy sa wrecz namawiani na kielicha z gospodarzem. Odmowa jest zle przyjmowana... Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 14:41 To samo znam z Kielecczyzny.. I w ogóle terenów po zaborze rosyjskim A co do zapachów - jeżdziłam sporo po Podlasiu.Jakoś tych zapachów nie zauważyłam. Oswszem, gdy w okolicy jest obora - no nie ma siły. W porównaniu z Wielkopolską, Podlasie uważam za niemal bezzapachowe. Gęstość zabudowań/wsi nieporównywalnie mniejsza. Dla mnie Wielkopolska chlewniami (i zapachami chlewnianymi) stoi. Zresztą, trudno sie dziwić, tam największa produkcja wieprzowiny.No i jeszcze nawożenie pól gnojowicą. Często jeżdzę na Wielkopolskę i po zapachu poznaję, że wjechałam na te tereny Odpowiedz Link Zgłoś
bmsien Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 12:15 Mamy cyfrową telewizję naziemną, u mnie najlepiej działa multipleks z tvp oraz ten z tvn i polsatem. Najczęściej (gdy jest pochmurno lub wieje) nie działa multipleks z kanałami muzycznymi, tv trwam, ttv, super polsat, stopklatką i fokus tv. W całym kraju nie tylko na Podlasiu można trafić na plotkarzy którzy ciągną za język tylko po to by wiadomości dalej rozgłaszać. "Kupy" w dużo większych ilościach można spotkać w każdym mieście, tam gdzie "miastowi" wyprowadzają swoje ukochane pieski na spacer. Przynajmniej trawniki są dobrze nawożone. Jeśli we wsi jest duża obora/chlewnia no to trudno, zapach musi być, podlaskie krowy po prostu muszą wydalać, u krów z innych regionów nie sprawdzałam, może tam robią perfumowane placki? Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 14:59 Bzdury piszesz o zasięgu Polsatu i TVN. Zwykła antena odbiera sygnał Odpowiedz Link Zgłoś
bmsien Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 12:03 Co najbardziej rzuca się w oczy "ludziom z zachodu Polski": - dużo mniejsza gęstość zaludnienia, więcej terenów gdzie w zasięgu wzroku nie widać żadnego domu - więcej domów drewnianych niż murowanych - w piecach częściej pali się drewnem niż węglem - w całym kraju na drogach wiodących lasami czy między lasami a polami/łąkami trzeba uważać na wchodzące na jezdnię sarny, łanie, dziki - u nas jest więcej łosi i są jeszcze żubry. Gdy stoją sobie na polu to nic, można ładne zdjęcie zrobić, gorzej jak zaplanują wycieczkę na drugą stronę jezdni - są cerkwie, zamknięte. Zamiast biadolić dlaczego zamknięte wystarczy znaleźć plebanię - najładniejszy dom we wsi , zapukać, poprosić o możliwość zwiedzenia cerkwi, do prawosławnego duchownego zwracać się "proszę księdza" a w żadnych wypadku "proszę popa" bo to niegrzeczne, zapłacić co łaska za poświęcony czas. Cerkwie są otwarte tylko w czasie nabożeństwa. Częściej otwarte będą sobory, czyli cerkwie będące siedzibą biskupa, np Sobór Świętego Mikołaja w Białymstoku na ulicy Lipowej - w samym Białymstoku jest dużo sklepów reklamujących się banerami w języku rosyjskim, żeby przyciągnąć Białorusinów przyjeżdżających na zakupy, jeśli się robi zakupy w galeriach czy supermarketach w godzinach przedpołudniowych to często słychać język rosyjski - język białoruski/ukraiński w różnych dialektowych odmianach można usłyszeć na wsiach w okolicy Hajnówki, Bielska Podlaskiego, Michałowa, Gródka, Sokółki, Siemiatycz i jest to język miejscowej ludności, często pierwszy język, który poznajemy a polski jest naszym drugim językiem. Niestety wśród ludzi poniżej 40 r.ż. już niewiele osób się tak porozumiewa, chociaż dużo osób jeżyk rozumie. W naszych podstawówkach i gimnazjach można chodzić na lekcje białoruskiego lub ukraińskiego, ale nie są to typowe lekcje języka obcego ale przedmiot dla chętnych, gdzie poznajemy gramatykę i ortografię ale też literaturę i folklor - na festynach latem zawsze najpierw występują miejscowe zespoły ludowe śpiewające po białorusku lub ukraińsku, w pięknych wyszywanych strojach. Czasem taki zespół może być gwiazdą wieczoru, ale równie często na festynach goszczą zespoły znane z radia, no i zespoły disco polo. Jeżeli zakończeniem festynu jest nocna zabawa z djem pod chmurką, to w jego repertuarze będą też piosenki po białorusku, ukraińsku, rosyjsku - dużo domków na wsiach zostało wykupione przez ludzi "z Polski", którzy przyjeżdżają tylko latem, a niektórzy zamieszkują na stałe chociaż tych drugich jest mniej Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 12:16 Fajny opis Bmsien. Rozumiem, że Ty znasz ten białoruski? A czym się różnią języki białoruski i ukraiński od rosyjskiego? Łatwiej je zrozumieć Polakowi? Rosyjski wbrew pozorom jest dość trudny do zrozumienia, słowa są często o różnym znaczeniu i brakuje polskich zmiękczeń. Ja umiem tylko czytać w cyrylicy. Czy białoruska się różni? Odpowiedz Link Zgłoś
bmsien Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 12:55 Tak na oko język pisany najłatwiej jest rozróżnić po zapisie litery "i" W języku rosyjskim wygląda jak polskie "u", w białoruskim tak samo jak polskie "i", w ukraińskim natomiast są te dwa rodzaje plus trzeci, "i" z dwoma kropkami u góry zamiast z jednym. Każde z ukraińskich "i" ma inne zastosowanie fonetyczne, czyli długi lub krótki dźwięk, ze zmiękczeniem lub bez. Natomiast w mowie też się te język da rozróżnić, wprawne ucho od razu rozpozna w jakim języku ktoś mówi Jako taki najprostszy z najprostszych przykładów podaję zawsze słowo wiadro (pogrubiona samogłoska oznacza sylabę akcentowaną) j. rosyjski - ведро - czyt wiedro j. ukraiński - вiдро - czyt widro j. białoruski - вядро - czyt wiadro od razu widać że białoruski najbardziej podobny do polskiego ogólnie w języku rosyjskim występuje "jekanje", w ukraińskim "ikańje" a w białoruskim "jakańje" czyli jest dużo słów o wspólnym pochodzeniu i znaczeniu ale różniących się jedną samogłoską. Oczywiście są też różnice w gramatyce czy ortografii, ogólnie język ukraiński jest najbardziej twardy a białoruski najbardziej miękki - wszystko opisałam w bardzo dużym uproszczeniu. Jeśli ktoś się kiedyś uczył rosyjskiego to pewnie pamięta że końcówki "его" wymawia się "jewo", w białoruskim i ukraińskim tego nie ma i wymawia się tak jak się pisze, przy czym litera "г" oznaczająca w rosyjskim "g" w białoruskim i rosyjskim oznacza dźwięczne "h". Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 13:19 Fajny opos Bmsien Zajrzałem do Wikipedii i takie widzę różnice język rosyjski – Alieksandr język białoruski – Aliaksandr, Aliaksandar język ukraiński – Ołeksandr A jak chodzi jeśli o podobieństwo znaczenia słów do polskich to białoruski jest najbardziej podobny? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 19:23 Ty bywalec masz rosyjskie naleciałości. Zauważyłeś to? Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 19:03 Podlasie to rody szlachecki a tych trudno szukać na wschód od Białegostoku. Białorusini/Ukraińcy zamieszkują te tereny z nadania cara - mówią o swoich miejscowościach królewszczyzna. Często nie znają swojego pochodzenia stąd mylene nazywanie języka którym się posługują. Podlaskie miejscowości zamieszkują rody ze sobą powiązane, ich nazwiska pochodzą od protoplastów np Roszki, Niemyje, Sawice, Łapy, Wojny, Jaszczolty, Rybałty itp Odpowiedz Link Zgłoś
bmsien Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 19:48 A no bo zapomniała ja dopisać ze ja z tej wiejskiej części Podlasia jestem, szlachciców jakoś w okolicach nie widać... Chociaż może po prostu ja nikogo takiego nie znam. Najbliższa osobiście znana mi osoba o szlacheckim pochodzeniu mieszka jakieś 100 km stąd, pod Siemiatyczami. Nasze miejscowe dialekty mają tyle nazw, że każdy może sobie jak tylko zechce, ja wiem że w moich okolicach przeważają elementy białoruskiego, za to już bliżej Hajnówki pojawia się wymowa ukraińska. Nie jesteśmy ludnością napływową, na tych samych ziemiach jesteśmy od setek lat, to granice się zmieniały nie pytając prostych wiejskich ludzi o zdanie. Po "mojej" stronie rzeki było Królestwo Polskie, po drugiej stronie Wielkie Księstwo Litewskie. A teraz tu i tam jest Podlasie Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 20:24 Ciekawe to co piszesz o ludziach « z Polski »- ta odrebnosc Podlasia, ktora opisujesz wydaje sie taka...autentyczna tzn mocniejsza od glosno deklamowanej odrebnosci slazakow czy innych gorali, mimo ze chyba malo podlasianie maja « zadan » na tym polu Odpowiedz Link Zgłoś
bmsien Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 21:23 Pracuję z turystami, na podstawie tego o co oni najczęściej pytają i na co zwracają uwagę napisałam to co napisałam. Teraz zimą pytają jak jest latem, pewnie ładnie, a latem wszyscy pytają o zimę, ile śniegu pada, czy da się samochodem osobowym przejechać bo oni pamiętają z prognozy pogody że u nas jest biegun zimna. Tylko w tym roku tak się jakoś złożyło że odwilże są bardzo łagodne i jak zaraz na początku roku napadało śniegu to ciągle jest biało. Jeśli chodzi o sprawy narodowościowe to niewiele rodzin w skali całego Podlasia tak naprawdę dba o te korzenie, zachowanie dialektu, ale trudno jest tak po prostu pozbyć się zaśpiewu, bo my sami go nie słyszymy Dla kogoś z zewnątrz nasze zespoły grają po prostu disco polo tylko że "po rusku" ale na szczęście powstaje coraz więcej zespołów z prawdziwymi instrumentami a nie podkładem z głośnika. Najsłynniejszy podlaski zespół folkowy Czeremszyna w ubiegłym roku obchodził 25 - lecie istnienia Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Jak wyobrażacie sobie Podlasie? 30.01.19, 21:46 Podlasie dba o korzenie, indeksacja ksiąg rozkręca się: projektpodlasie.pl Odpowiedz Link Zgłoś