kosmos_pierzasty 08.02.19, 11:52 Jakie wiosenne działania już podjęłyście? Dziś wysiałam rzeżuchę, kupiłam żonkile i wsadziłam kiełkujące cebule do donic - szczypior będzie! Prawie własny. Zaraz radośniej mi się zrobiło Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majaa Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 11:54 Myślałam, że to znowu coś o Biedroniu Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 19:16 A ja się zastanawiałam czy o Stryczku czy o Biedroniu Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 12:17 Moje hiacynty już mają pąki, szczypior i natkę to mam przez całą zimę. Canny już wsadzone. W tym roku do ogrodu dokupię tylko trochę bylin i ze dwa drzewa, resztę muszę porozsadzać, bo byłam kompletnie zielona, jak zakładałam ogród i mi się porozrastało, trzeba to jakoś uporządkować. I chcę jeszcze zrobić kwietniki z kolorowych skrzynek na owoce i podest z palet. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 12:31 Mam w tym roku okrutnego pecha do hiacyntów. Pierwszy nie zakwitł, bo chyba było mu na parapecie jednak zbyt zimno, drugiego kupiłam i po godzinie zmiażdżyłam go dalszymi zakupami (a tak starannie ustawiałam, żeby sie nie przewrócił w czasie jazdy) , dziś chciałam zrobić trzecie podejście, ale w sklepie nie było wcale hiacyntów Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 12:21 Ale na razie skupiam się głównie na sobie: kwasy, masaże, świeża henna i paznokcie u kosmetyczki, badania podstawowe u internisty, przegląd paszczy u dentysty, codziennie trzy litry wody i dwie, dwie i pół godziny treningu. Plus kupiony masażer do ciała i tony balsamów wszelakich. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 12:22 No i staram się nic nie jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 12:33 No mnie też trochę wzięło. Maseczki, regularne nawilżanie różnych części ciała - jak na mnie to już ekscesy A wczoraj trafiłam na cudną wyprzedaż w tesco - kremy nawilżające, spraye do włosów, balsami do ciała i inne polskich marek... w cenie 4-8 zł Się zaopatrzyłam i teraz siedzę w maseczce, bo ponoć jak się powiedziało A (kupiło), to należy powiedzieć i B (zastosować) Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 12:34 Od samego czytania poczułam się zmęczona Odpowiedz Link Zgłoś
kanga_roo Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 12:52 grru napisał(a): Od samego czytania poczułam się zmęczona a myślałam, że tylko ja tak mam Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 12:47 Skromnie - po zdjęciu dekoracji choinkowych kupiłam świeże kwiaty do wazonów i mam doniczkę z 5 hiacyntami na oknie, już za chwileczkę, już za momencik zakwitną. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 12:50 Przekopuję się przez szkołki szukająć brakujących rododendronow i hortensji. O ile hortensje wiem które, nijak się nie mogę zdecydować, które rododendrony dokupic. Skonczyłam obmyślac, jak ma wyglądać jedna grządka. W koncu wszystko "zobaczyłam" (od kilku lat nie miałam pomysłu na nią). Kupiłam nasiona kwiatów letnich, do posiania między różami. Szczypior mam na parapecie, odkryłam, że miniaturowe żonkile puściły liście, wiec szybko je nawodniłam. Zastanawiam się nad dokupieniem żurawek i nie wiem, które wybrać..... Wymyśliłam zagospodarowanie kawałka grządki, która teraz jest zarośnięta rudbekiami nagimi i mimozami. Wyznaczyłam gałęzie do wycięcia.... Ufff... na razie, jak widać plany, plany, plany..... Aha - wczoraj zauważyłam, że przebiśniegi, tulipany, krokusy i cesarskie korony wylazły z ziemi.... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 12:52 W Polsce wylazły? Mnie z kolei wydawało się dziś, ze słyszę żurawia, ale aż sama się stopuję i nie wiem, czy to możliwe, czy tylko fantazja mnie poniosła. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 12:58 No w Polsce, w Warszawie. W dodatku w tej zimnejszej części. Sama, w pierwszej chwili się zdziwiłam. Ale w zasadzie, uprzytomni lam sobie, że zwykle w tym czasie wychodzą - gdy mrozów wielkich nie ma i śnieg stopniał. Wylazły z ziemi. Nie zakwitły - do tego jeszcze trochę czasu potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 14:17 Zmniejsza część Warszawy to ta po wschodniej stronie Wisły? Idę dzisiaj szukać krokusów na trawniku ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 15:18 no ta.... chciałam zdjęcie zrobivck ale już dzisiaj nie zdąże. Może jutro Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 15:17 polskie mimozy (użyłam nazwy zwyczajowej nawłoci) - zimują Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 16:07 nie znalam tej nazwy. masz zwykla nawloc czy karlowata? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 16:37 najzwyklejsza nawłoć pospolitą. ozostałość z dawnych czasów, gdy ogród stał ugorem... inne zwyczajowe nazwy to: złota dziewica, złota rózga, złotnik, włoć, prosiana włoć, głowienki czerwone, urasz. Ale najczęściej słyszałam właśnie te mimozy - zresztą włąśnie TYMI mimozami jesień się zaczyna (Tuwim w interpretacji Niemena) Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 16:49 ja znam tylko polska i lacinska nazwe. ten chwascior jest wszedzie, za darmo a na gieldzie kwiatowej drozszy od roz. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 16:54 no wszędzie i straszliwie się rozrasta. wystarczy odrobinę w ziemi zostawić... jedyna zaleta - kwitnie do póżna i można do woli ciąć - wdedy jest niższy i dłużej kwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 13:12 Wiosenne porządki trwają. Ale to faza wicia gniazda pewnie ;_) Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 13:25 kupilam nasiona pietruszki naciowej i pomidorow. moze w tym roku uda mi sie w koncu zrobic tunel foliowy na nie. mam tez hiacynty w doniczce. wiosna przyjdzie za poltora miesiaca wiec musze sie zadowolic prymulkami i cebulami. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 13:28 cieszę się zimą...w sensie że czekam jeszcze na wyjazd na narty...ale akcenty wiosenne mam...tulipany na stole i prymulkę w doniczce... Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 14:53 Kupiłam szczypiorek w doniczce i zjadłam właśnie z kanapką Wczoraj wzięłam prysznic i może dziś też powtórzę. Myślę nad umyciem okien. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 15:27 katja.katja napisała: > Wczoraj wzięłam prysznic i może dziś też powtórzę. No co Ty, nie przesadzaj. Niedługo zima wraca, więc dodatkowa warstwa na ciele jeszcze się przyda Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 15:29 Muszę podjąć jakieś działania, słońce dzisiaj przyświeciło mocniej i widać brudne okna i pełno kurzu. I bardzo brudny taras za oknem. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 15:31 Zapomniałam, jutro jedziemy po nowe budki lęgowe dla ptaków do CEL-u, stare już się rozsypują pomału. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 15:41 Zamówiłam nasiona roślin do cienia i na skalniak, malinę doniczkową, 3 duże poziomki i 3 duże zwisające truskawki. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Wiosna w akcji :) 08.02.19, 17:04 Wywaliłam starą szafkę z łazienki, liczy się? IMO trochę za wcześnie na wiosnę, choć na słoneczko nie narzekam . W sobotę sporo ptaków przemieszczających się w kierunku w ogólności wschodnim widzieliśmy, nie wyglądały na lokalne. Nawet klucz jakiś leciał. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Wiosna w akcji :) 10.02.19, 07:55 Do wiosny (astronomicznej) jeszcze pięć tygodni i trzy dni...duuuużo. Odpowiedz Link Zgłoś