Dodaj do ulubionych

Obiad i kolacja

12.02.19, 20:23
Czytam wątki o gotowaniu i jedzeniu drugiego obiadu w domu ok godziny 17 i zastanawiam się - jecie potem jeszcze kolacje? O ktorej? Bo u mnie dziecko je w szkole, my zwykle zabieramy domowy lunch do pracy, i po powrocie do domu jemy kolacje - kanapki, jajecznicę, parowki/kielbaski na cieplo, grzanki, owsianke (dziecko wielbi i ma taka fantazje zeby jesc na kolacje, dla mnie to sniadanie), max przygotowan to kluski leniwe albo szybka pomidorowka na gotowym przecierze, plus owoce czy warzywa jako przekąska. Nie zmiescilabym jeszcze jednego posiłku, pominawszy fakt ze nie chcialoby sie mi gotowac wink
A Wy?
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: Obiad i kolacja 12.02.19, 20:27
      Rano jem śniadanie, do pracy zabieram zwykle dwie sałatki, albo kanapkę i sałatkę. Po powrocie, przed 17 obiad. I koło 20 lekka kolacja.
    • zasiedziala Re: Obiad i kolacja 12.02.19, 20:34
      Rano jem płatki, nic więcej nie dam rady zjeść we w miarę szybkim czasie, potem kanapka w pracy, obiad w pracy, zazwyczaj jeszcze jedna kanapka w pracy i po powrocie już tylko przekąski -słodycze, paluszki, owoce, orzechy itd., ale ja wracam najwcześniej koło 19. Jeśli po pracy gdzieś wychodzimy, to na kolację jem drugi obiad.
    • default Re: Obiad i kolacja 12.02.19, 20:36
      W pracy jem śniadanie (owsianke) i w południe coś w rodzaju lunchu, czy raczej drugiego śniadania (kanapka albo sałatka, czasem jakaś resztka z obiadu z domu).
      Maz jada coś w domu (jakieś kanapki, parówki, jogurt) i czeka na mój powrót z pracy, wtedy jemy obiad - kolo 16:30. Obiad to jedno danie - albo zupa albo drugie.
      Około ósmej mąż jeszcze coś je, kanapki najczęściej, ja czasem tez, ale przeważnie tylko jakiś owoc czy warzywo z kawałkiem sera czy wędliny. Albo garscia orzechow.
      No i wypijamy po poludniu około litra herbaty (na głowę) smile
    • grru Re: Obiad i kolacja 12.02.19, 21:04
      Jak pracowałam jeszcze na etacie i miałam poranną zmianę to zwykle ok 12:30 jadłam coś ciepłego, zależnie co było w ofercie - albo zupę, albo np. pierogi, naleśniki czy danie jednogarnkowe. Ok 16 jedliśmy obiad w domu, akurat dzieci były już po szkole. Koło 20 kolacja.
    • jola-kotka Re: Obiad i kolacja 12.02.19, 21:17
      Jem o 12 ,15,18 , 21, 24 lacznie 2000 kcl. Chodze spac najwczesniej o 3 wstaje roznie przewaznie okolo 11 ale musze miec czas na kawe. Nie moge jesc tak zaraz jak wstane bo mi pozniej niedobrze . Nawet jak wstane o 8 to jem pierwszy raz o 12.
    • liliawodna222 Re: Obiad i kolacja 12.02.19, 22:28
      Nie jem wieczorem kolacji, bo od niej tyję. Co najwyżej piję kubek kefiru.
      A rodzina wręcz przeciwnie, mogą jeść wszystko w każdej ilości i są zawsze szczupli. Najczęściej jedzą ciepłą kolację w postaci po prostu obiadu, którego wcześniej nie mają kiedy zjeść.
    • kaszub-ska Re: Obiad i kolacja 12.02.19, 22:54
      U mnie obiad domowy zaczyna się najwcześniej o 17.30, a zwykle o 18. Na obiad u mnie muszą być warzywa i porcja mięsa, ryby lub jajka. Do tego jemy ryż, kasze lub ziemniaki. Dzieci jedzą obiad w szkole o 12.30. Wieczorem jest sałatka owocowa/koktail z owoców z jogurtem albo trochę twarożku domowego bez chleba (jeśli owoce były w ciągu dnia). Kolacje jedzą o 20-20.30. Ja kolacji nie jem.
      Ważne jakie porcje są na obiad. My raczej się nie objadamy, to niezdrowe. Nie lubię wyrzucać, gotuję na styk.
      Na śniadanie dzieci jedzą kanapkę i do szkoły też biorą, na razie wystarcza jedna. Plus jabłko jeśli chcą.
      Ja do pracy biorę kanapki, banana i jogurt. To mój zestaw.
    • 3-mamuska Re: Obiad i kolacja 13.02.19, 08:05
      Drugi obiad w domu to znaczy ciepły lunch i obiad?
      U nas dzieci jedzą ciepły lunch w granicach 12-13, około 17.30 obiad domowy czasem troszkę później. kolacji już nie jemy.

Bo o 20 szykują się spać. I od 21 mamy ciszę domowa.

Nie uważam ze jedzą 2 obiady, bo lunch to zupa/2 kawałki pizzy, angielski zimniak z fasolka, kawałek ryby z frytkami i surówka. Jakiś pie mięsny warzywny. Itp.
      Kawałek kurczaka z ryżem, curry kurczak ryż.
      Wiec dla mnie to nie obiad.
      • 35wcieniu Re: Obiad i kolacja 13.02.19, 08:15
        I stąd się pewnie biorą te rozmaite zdumienia, bo dla każdego obiadem jest co innego.
        Dla mnie ryba z frytkami i surówką albo kawałek kurczaka z ryżem to obiad, nie "lunch".
    • 35wcieniu Re: Obiad i kolacja 13.02.19, 08:22
      " Nie zmiescilabym jeszcze jednego posiłku"

Jako dziecko zawsze jadałam 2 obiady - w szkole i w domu.
      Problemów ze zmieszczeniem nigdy nie miałam bo pomiędzy mijało kilka godzin. Nie pamiętam czy jadłam kolację. Teraz jem jeden obiad koło 17, kolacji raczej nie jem, chociaz sie zdarza.
    • 18lipcowa3 Re: Obiad i kolacja 13.02.19, 08:24
      Oczywiście że jem kolacje. Nawet o 22. T
    • feniks_z_popiolu Re: Obiad i kolacja 13.02.19, 08:57
      Rano rodzinnie (sam dorośli) jemy duże śniadanie. Potem każdy bierze sobie kanapki / sałatkę, warzywa, owoce, jogurt czy serek do zjedzenia w ciągu dnia. Około 18,00 jest obiadokolacja, głównie 2-gie danie. Prawie zawsze w domu jest też zupa, w garnku lub zawekowana w słoiku. Kto głodny wpada do domu wcześniej może sobie ją odgrzać.
      Młodzież jeszcze ok. 21.00 zjada kolację. My z mężem sporadycznie. Jedzenie obiadów w czasie dnia niestety nie wchodzi w grę ze względów logistycznych i zdrowotnych.
      • 35wcieniu Re: Obiad i kolacja 13.02.19, 09:00
        Zdrowotnych? Obiad w ciągu dnia nie jest zdrowy?
        • feniks_z_popiolu Re: Obiad i kolacja 13.02.19, 09:18
          ZDROWY obiad w ciągu dnia jest jak najbardziej zdrowy. I chętnie bym tak jadła. Ale nie mam możliwości logistycznych nabycia takiego obiadu, gotowania go od podstaw też nie. Konieczność przestrzegania określonej diety.
      • triss_merigold6 Re: Obiad i kolacja 13.02.19, 09:01
        Zdrowotnych?
    • kosmos_pierzasty Re: Obiad i kolacja 13.02.19, 09:04
      Raczej nie jem kolacji, chyba że mnie najdzie, to jakąś małą kanapeczkę lub owoc.
    • triismegistos Re: Obiad i kolacja 13.02.19, 09:22
      Jeśli obiad (nawet drugi) jem koło 17, 18, 19 to kolacja być musi, zazwyczaj jakaś lekka sałatka czy coć. Jeśli wracamy późno i jemy po 20, 21 to wiadomo, że już nie, chociaż czasem dodatkowo jemy jakieś owoce.
    • sfornarina Re: Obiad i kolacja 13.02.19, 09:24
      Rano owsianka, o 12:00 lunch, około 18-19:00 duży obiad - to nasz główny posiłek dnia.
      W międzyczasie dojadam kanapki, jogurt, orzechy, owoce (jeśli dużo trenuję i jestem głodna) lub dużo słodkiego syfu, jeśli się poprzedniej nocy nie wyspałam (ciastka, tabliczka czekolady, hanuty, budynie, cololwiek się napatoczy). Dla własnego dobra pilnuję długiego snu big_grin
    • hanusinamama Re: Obiad i kolacja 13.02.19, 09:27
      My zazwyczaj jemy na ciepło koło 17. Starsza w przedszkolu je obiad ale przed 12, potem podiwieczorek i jakis owoc. Jak jemy o 17 to starsza o 20 je kolacje ale lekką (najchetniej zupe, tak potrafi 5 razy dziennie zupe jesc). My jemy koło 20 jakąs sałatke albo owoce. Czyli cos lekkiego. Chodzimy spac koło północy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka