13.02.19, 22:34
Nigdy nie miałam oznaczanego poziomu CRP przy chorobach ani pediatra dzieci nie zleca badania przy ich infekcjach/chorobach. Czytam, że wykonujecie to badanie aby dowiedzieć się czy potrzebny antybiotyk. Ale jak? CRP wykonuje się u pacjentów, u których podejrzewa się stan zapalny (infekcje pasożytnicze, grzybiczne, wirusowe, bakteryjne) - kiedy zatem wiadomo czy ten antybiotyk jest potrzebny czy nie skoro stan zapalny może być wirusowy albo bakteryjny? Czy ktoś może wytłumaczyc? dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • saskia44 Re: CRP 13.02.19, 22:46
      Crp nie okresla jakiego rodzaju jest infekcja, jest jedynie wskazowka dla lekarza (y) ktory diagnozujac i wdrazajac leczenie bierze pod uwage inne testy, symptomy i oczywiscie wywiad z pacjentem czy jego opiekunem. Nie spotkalam sie ze zlecaniem crp czy w ogole testow krwi z powodu przeziebien itp infekcji. To sa raczej testy ktore sie wykonuje gdy symptomy sa powazne i niezbyt nazwalabym to oczywiste. Bardzo wysokie crp moze wskazywac na infekcje bakteryjna ale wcale niekoniecznie. To co czytam na forum o crp to jakies absurdy.
    • berdebul Re: CRP 13.02.19, 22:47
      Dlatego chodzę do lekarza, a nie homeopaty. W jakimś celu spędził X lat na studiach i drugie tyle na specjalizacji. Wybieram zaufanego, z dobrymi opiniami. Pózniej przestrzegam zaleceń lekarskich. Jeżeli jest kontaktowy, to pytam. Ostatnio rozmawialiśmy o skuteczności probiotyków przy terapii antybiotykami.
    • katriel Re: CRP 14.02.19, 00:16
      > Ale jak?

Statystycznie, przy infekcjach bakteryjnych CRP jest wyższe. Stąd heurystyczna reguła, żeby przy bardzo wysokim CRP (umownie: powyżej 40 mg/l) uznawać infekcję za bakteryjną i dawać antybiotyk.
      Obaj moi synowie mieli w pierwszej dobie życia mocno podwyższone CRP (starszy 108, młodszy 48) i obydwu natychmiast włączono kroplówki z antybiotykiem, nie czekając na ewentualne potwierdzenie infekcji bakteryjnej przez inne badania. Które to potwierdzenie zresztą nigdy nie nastapiło - robiono im wymazy wszystkiego co się dało, starszemu nawet płynu mózgowo-rdzeniowego, i nic nie znaleziono. Do tej pory nie wiadomo, od czego właściwie oni mieli to podwyższone CRP.
      • niu13 Re: CRP 14.02.19, 00:34
        Pytanie, po co mieli oznaczane. Czy to standard u noworodków? Mój pierwszy syn urodził się z leukocytami 20 tys.- natychmisst zaczęło się szukanie infekcji. Młodszy nie miał pobieranej krwi w ogóle. Zachodzę w głowę, co skłania neonatologów do robienia morfologii, oznaczania crp itd noworodkom. Ale chwila... przecież oznacza się bilirubinę, więc chyba jednak jest ta krew pobierana zawsze? Oświećcie mnie.
        • eowen Re: CRP 14.02.19, 08:00
          Morfologia z crp pobierana jest codziennie u noworodków. U córki wykryto tak zapalenie płuc i na szczęście od razy włączono antybiotyk. Radiolog, który miał zrobić opis do RTG, w szpitalu pojawił się dopiero 1,5 tygodnia później, bo wziął nagle urlop.
          • saskia44 Re: CRP 14.02.19, 08:22
            eowen napisała:

> Morfologia z crp pobierana jest codziennie u noworodków.

??? W celu?

• saskia44 Re: CRP 14.02.19, 08:27
              Noworodkom pobiera sie krew z piety zazwyczaj w piatej dobie po urodzeniu testujac na obecnosci jakiejs z 9 rzadkich i niebezpiecznych chorob. Nie pobiera sie noworodkom krwi w szpitalu jesli nie ma powodow czyli dzieci nie maja niepokojacych symptomow.
              • niu13 Re: CRP 14.02.19, 08:34
                Ok, a z czego w takim razie oznacza się bilirubinę. Jsk również, wracając do mojej historii- co skłoniło lekarzy, żeby pierwszemu z moich synów pobierać, a drugiemu nie? Nikt mi nie dał w wypisie jego morfo po prostu.
                • aguar Re: CRP 14.02.19, 08:36
                  Lekarz musiał zlecić z jakiegoś powodu.
                • eowen Re: CRP 14.02.19, 08:49
                  Codziennie sprawdza się aparatem, jeśli ten pokazuje podwyższony poziom, wtedy pobierana jest krew.
                • saskia44 Re: CRP 14.02.19, 08:54
                  niu13 napisała:

> Ok, a z czego w takim razie oznacza się bilirubinę.

Nie oznacza sie z krwi rytynowo.
                • memphis90 Re: CRP 14.02.19, 16:02
                  Przezskornie. Jak wysoka w pomiarze przezskornym, to klasycznie z krwi żylnej.
            • aguar Re: CRP 14.02.19, 08:35
              CRP oznaczane było od dawna w szpitalu przy poważniejszych infekcjach. Ostatnio jest na to moda wśród rodziców przy zwykłych infekcjach dróg oddechowych u dzieci. Ale tak naprawdę o konieczności podania antybiotyku decyduje stan dziecka. No bo tak w praktyce: jak jest wysokie CRP, a dziecku się wyraźnie poprawia, to i tak się nie podaje antybiotyku, najwyżej biedne dziecko zostanie za jakiś czas jeszcze raz ukłute, aby sprawdzić czy CRP spadło. Jak jest niskie CRP, a stan ciężki, to i tak się poda antybiotyk. Często też morfologia wygląda, jak przy zakażeniu bakteryjnym: wysokie leukocyty, neutrocyty, a CRP niskie. Albo odwrotnie morfologia, jak przy wirusowym: podwyższone monocyty, limfocyty, a CRP stosunkowo wysokie. I wracamy do punktu wyjścia, czyli aby infekcje dróg oddechowych leczyć na podstawie objawów.
              • eowen Re: CRP 14.02.19, 08:54
                Niekoniecznie. Moja córka miała ostatnio rajd chorobowy. I tak crp 250 przy masywnym zapaleniu płuc, gdzie dosłownie przelewała się przez ręce - przez kilku lekarzy, włącznie ze szpitalem, diagnozowana jako infekcja wirusowa. Kilka miesięcy później - crp 160, a dziecko zdrowe i radosne. Gdzieś ten stan zapalny był. Inna sprawa, że z jej wynikami i historią chorób aktualnie jest badana pod kątem gorączek nawrotowych.
              • saskia44 Re: CRP 14.02.19, 08:55
                Zgadza sie aguar
              • alfa36 Re: CRP 14.02.19, 09:14
                Tu mam pytanie. Syn po zapaleniu ucha (laryngolog uznała, że pierwotnie to musiało byc zapalenie zatok). Dostał klacid, gorączka minęła w trzeciej dobie podawania antybiotyku. Na wizycie kontrolnej zapisano kolejny antybiotyk (dziecko już zdrowe, ale jeszcze z katarem). Czy w takiej sytuacji zbadanie crp i morfologia z rozmazem potwierdza słuszność podania kolejnego antybiotyku?
                • saskia44 Re: CRP 14.02.19, 09:22
                  To pytanie powinnas zadac lekarzowi. Zadalas?
                  • alfa36 Re: CRP 14.02.19, 11:38
                    Tak, lekarz odpowiedział "widzę, ze ma ropny katar".
                    • rulsanka Re: CRP 14.02.19, 13:04
                      Kataru ropnego nie leczy się antybiotykiem ogólnym. Jeśli ucho jest czyste a stan pacjenta dobry, to katar leczy się miejscowo - dbaniem o drożność nosa, płukaniem np. sinus rinse. Ja mam bardzo dobre doświadczenie z rinogerminą. Wyleczyła mojego starszaka z wieloletnich ropnych katarów (ma krzywą przegrodę i po tej stronie była zawsze śmierdząca ropa)
                      • alfa36 Re: CRP 14.02.19, 13:21
                        Sinus rince wielbię. Podejrzewam, że wiele razu uchronil młodego przed chorobą. Ale po zapaleniu ucha to czytałam, że się nie używa. Laryngolog mówiła to samo. A stan dziecka jest Oki. Katar niewielki.
                        • rulsanka Re: CRP 14.02.19, 13:30
                          Nie ma przeciwwskazań. Jedynie trzeba dbać, by przy płukaniu nos był udrożniony kroplami obkurczającymi. Po to, żeby ciśnienie płynu nie poszło w uszy.
                • ela.dzi Re: CRP 14.02.19, 09:46
                  Nie, bo jeśli antybiotyk zadziałał lub dziecko samo ozdrowiało po zastosowaniu antybiotyku, to CRP spada. To badanie ma sens, jeśli robi się je przed podaniem jakiegokolwiek antybiotyku. Wziął, jest zdrowy, nie ma co gdybać, jeśli to nie jest n-ty antybiotyk w roku.
                  • alfa36 Re: CRP 14.02.19, 11:44
                    Ok, w takim razie, co laryngolog chce osiągnąć drugim antybiotykiem? Zły laryngolog, czy ja się czepiam?
                    • aguar Re: CRP 14.02.19, 12:43
                      Sądząc po Twoim opisie, zasadność podania drugiego antybiotyku wydaje się wątpliwa, ale może coś mi umyka, co widział ten lekarz...
                    • ela.dzi Re: CRP 14.02.19, 12:57
                      Jeśli nie widać poprawy, to trzeba się zastanowić czy rzeczywiście nie wdrożyć innego antybiotyku. Lekarz patrzy na ogólny stan pacjenta, ale jeśli ma wątpliwości, to warto zbadać krew. U nas pierwszy antybiotyk nie zadziałał, było to widać niemal gołym okiem i moja zaufana lekarka nawet nie zastanawiała się czy jest sens robić badania. Moja lekarka przez ogląd samego ucha była w stanie stwierdzić czy to wirus czy bakteria, ale sama mówi, że wie to po n latach pracy. Ale i tak najczęściej był wyciek, więc sprawa jasna.
                      • rulsanka Re: CRP 14.02.19, 13:05
                        "Lekarz patrzy na ogólny stan pacjenta"

Laryngolog?? On tylko patrzy w otwory głowy. Chyba, że jakiś wyjątkowo zaangażowany.
                        • ela.dzi Re: CRP 14.02.19, 13:40
                          Żebyś wiedziała, że bardzo zaangażowany.
                          • rulsanka Re: CRP 14.02.19, 16:04
                            Masz na myśli swojego laryngologa. Pytanie czy laryngolog alfy taki jest? Szczerze wątpię.
        • vinca Re: CRP 14.02.19, 21:56
          Skłaniać może np ciężki poród.
    • mirkad Re: CRP 14.02.19, 07:27
      Rekordowe CRP córki - 155. Od razu był antybiotyk i dodatkowe badania. Na szczęście nic poważnego.
    • rulsanka Re: CRP 14.02.19, 08:57
      Samo crp o niczym nie świadczy. Może być relatywnie niskie przy poważnych infekcjach bakteryjnych, a bardzo wysokie przy np zespole nawracających gorączek. Morfologia z rozmazem i do tego crp, poza tym lepsza jest pct (prokalcytonina) ale prywatnie badanie jest drogie.
      • sfornarina Re: CRP 14.02.19, 09:33
        Dokładnie tak ruslanka. Leczy się pacjenta, nie wyniki badań smile To jest jakaś moda (naciagactwo) z tym oznaczaniem crp u wszystkich. Owszem, w szpitalu, przy podejrzeniach zapalenia opon mózgowych itp jak najbardziej, ale nie bez wyraźnych przesłanek.
        • eowen Re: CRP 14.02.19, 09:53
          Ale w szpitalach badanie crp jest normą, podobnie jak morfologia. W ciągu ostatnich 5 miesięcy byłam 4 razy w szpitalu, w sumie prawie 2 miesiące i każdemu robiono regularnie badania. Nie spotkałam się z przypadkiem, by ktoś miał wysokie crp, a lekarze to zbagatelizowali. Zawsze szukano przyczyny, a nawet jeśli nie znaleziono - podawano antybiotyk. Leżałam na pediatrycznym z córką i na patologii ciąży.
          • sfornarina Re: CRP 14.02.19, 12:39
            No przecież piszę, że w szpitalu się robi i tak powinno byćsmile Jak moje dziecko miało zapalenie tkanki wokół oka i bali się, że przejdzie w zapalenie opon mózgowych, to też crp z miejsca robili smile

Ale powyżej mówię o przypadkach, gdy człowiek stawia się u lekarza z katarkiem i kaszelkiem, bo go przeziębienie dopadło, a lekarz wypisuje skierowanie na crp. Albo robienie badań na crp bo tak, żeby zobaczyć czy nic nie dolega - tak się nie robi. CRP nie jest jedynym wyznacznikiem choroby i może też być bardzo wysokie, chociaż nic złego się nie dzieje i wcale antybiotyku nie trzeba. Trzeba leczyć pacjenta, nie wyniki - jak pacjent ma niepokojące objawy, to się kieruje na badania, a nie odwrotnie, kierować pacjenta na badania, by mu chorobę wyszukać. Ot, tyle.
            • aguar Re: CRP 14.02.19, 12:46
              Zgadzam się.
    • slonko1335 Re: CRP 14.02.19, 09:37
      Ja miałam i moje dzieci miały często. Dzieciaki do jakiegoś 6 roku bardzo wysoko gorączkowały(powyżej 40 stopni) i ja przy byle infekcji też taka temperatura. Lekarze więc robili crp żeby na początek wykluczyć zakażenie meningokowe lub pneumokokowe. Zazwyczaj była też robiona morfologia z rozmazem ale zdarzało się, ze tylko szybkie crp.
      • saskia44 Re: CRP 14.02.19, 10:51
        Crp nie jest badanie ktore moze wykluczyc ani potwierdzic takie zakazenia.
        • slonko1335 Re: CRP 14.02.19, 10:57
          oczywiście ale nie będzie nikt na wszelki wypadek robił punkcji przy każdej wysokiej gorączce, zwłaszcza że mieli takie przy każdej infekcji, więc niskie crp i rozmaz wskazywały czy jest powód do paniki, działań w kierunku zakażenia bakteryjnego czy po prostu głupia wirusówka ale oczywiście ty i tak na odległośc wiesz najlepiej...jak w każdym innym temacie
          • saskia44 Re: CRP 14.02.19, 11:00
            Tyle ze wysokie crp moze byc takze podczas infekcji wirusowej. Wiec nie ja wiem lepiej na odleglosc ale to.co piszesz nie ma sensu.
            • slonko1335 Re: CRP 14.02.19, 11:12
              ale to lekarz zbadał dziecko w przeciwieństwie do ciebie i to lekarz widział jakie sa objawy, do tego miał często rozmaz i on decydował, ze skoro CRP przy tym jest niskie to punkcję i antybola póki co możemy sobie darować..no tak sobie bez sensu głupi wymyślił a powinien się u ciebie doszkolićsmile
              • saskia44 Re: CRP 14.02.19, 14:58
                Lekarze więc robili crp żeby na początek wykluczyć zakażenie meningokowe lub pneumokokowe.

Jeszcze raz, nie pisz bzdur. EOT
                • slonko1335 Re: CRP 14.02.19, 20:38
                  między innymi po to, nie było cię ale jak zwykle wiesz najlepiej ze wszystkich....
    • jak_matrioszka Re: CRP 14.02.19, 12:56
      CRP jest szybkie i jest jakaś wskazówka, ale nie jedyna. Ja mam robione za każdym razem kiedy jest możliwe że wyjdzie pozytywny wynik, w celu wstepnego potwierdzenia/wykluczenia.
      • rulsanka Re: CRP 14.02.19, 13:08
        Badanie morfologii z rozmazem w przyszpitalnym labie też jest szybkie. Po 2 godzinach masz wynik, pełny i wartościowy. Moje dzieci i ja mamy niskie crp (nie większe niż 10) przy poważnych, bakteryjnych infekcjach. Rozmaz jest ważniejszy niż crp.
        • jak_matrioszka Re: CRP 14.02.19, 13:36
          CRP nie trwa dwóch godzin, CRP robi sie zanim wejde do gabinetu, czyli podczas kilku/kilkunastu minut oczekiwania w kolejce. W recepcji melduje przybycie, ide na CRP i czekam na przyjecie.
          • rulsanka Re: CRP 14.02.19, 16:03
            No tak, ale jest mało warte.
    • alfa36 Re: CRP 14.02.19, 13:29
      Słuchajcie, co w takim razie pokazuje rozmaz? I dlaczego po infekcji lekarze czasem każą zrobić morfologię z rozmazem?
      • memphis90 Re: CRP 14.02.19, 16:12
        Rozmaz pokazuje, czy w krwi jest podniesiona liczba krwinek białych i których konkretnie:
        Limfocyty - gł odpowiedzialne za zwalczanie infekcji wirusowych (i niektórych bakteryjnych)
        Neutrofile - za bakterie
        Monocyty - charakterystycznie podniesione w mononukleozie (choć nie tylko)
        Eozynofile - pasożyty i alergie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka