Dodaj do ulubionych

dzików już nie ma

14.02.19, 19:11
Słyszałyście wczoraj myśliwych w Faktach?
A dzisiaj znajomy, biegający regularnie w lesie kabackim, powiedział, że nie tylko nie widzi dzików ani ich śladów, ale widzi - żołędzie.

Ale jest też coś na pocieszenie. Przechodziłam w pracy obok grupki - pani woźna, pan konserwator, pani sprzątająca.
- Dziki już wybili, a następne mają być żurawie - rzuciłam.
- Wilki też wybiją, cholery jedne - powiedziała pani sprzątająca.
- Następni to my będziemy - powiedział pan konserwator.
- Wszystko co żywe im przeszkadza - powiedziała pani woźna.

Więc to nie jest tak, że tylko wykształciuchy i ich rozpuszczone dzieci.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: dzików już nie ma 14.02.19, 19:30
      Marne to pocieszenie. Asf idzie dalej, czekam na dramatyczne newsy z wybijania stad świń.
      • chicarica Re: dzików już nie ma 14.02.19, 19:35
        W sensie że to stado na Wiejskiej ma zostać wybite? Gdzie można złożyć podpis na tak?
      • lellapolella Re: dzików już nie ma 14.02.19, 19:40
        Przecież nikt chyba nie spodziewał się, że te masakryczne polowania powstrzymają chorobę. Nawet Kowalczyk "Jeśli takich polowań wielkopowierzchniowych nie zorganizujemy, to nawet nie mamy argumentu, by powiedzieć rolnikom, że zrobiliśmy wszystko, co jest możliwe. To jest niezwykle istotne zadanie" - stwierdza na nagraniu minister."
        www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/szokujace-nagranie-ze-spotkania-ministra-srodowiska-henryka-kowalczyka-ws-polowan-na/yzj8st1#slajd-1
        Minister środowiska, fuj!
        • berdebul Re: dzików już nie ma 14.02.19, 19:50
          To jest pozorowanie działań. Jak już trzeba będzie wybić wielkie chlewnie, to rozłożą rączki i powiedzą „ojej, staraliśmy się”. Wszystkie środowiska naukowe, nawet myśliwi mówią że tylko bioasekuracja, UE dała na to pieniądze. Cóż, mądry Polak po szkodzie.
          • nangaparbat3 Re: dzików już nie ma 14.02.19, 19:53
            Obawiam się, że będzie jak już niedawno miałam zaszczyt cytować, u Kochanowskiego:
            Nowe przysłowie Polak sobie kupi, że i przed szkodą, i po szkodzie głupi sad
            • nenia1 Re: dzików już nie ma 15.02.19, 10:29
              nangaparbat3 napisała:

> Obawiam się, że będzie jak już niedawno miałam zaszczyt cytować, u Kochanowskie
              > go:
              > Nowe przysłowie Polak sobie kupi, że i przed szkodą, i po szkodzie głupi sad

Tym razem chyba nie tylko Polak

Komisja Europejska przekazała w piątek, że w jej ocenie odstrzał dzików w celu redukcji ich populacji jest jednym z właściwych sposobów radzenia sobie z rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń (ASF). (www.tvn24.pl)

www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/komisja-europejska-odstrzal-dzikow-sposobem-walki-z-asf,899478.html
              • bistian Re: dzików już nie ma 15.02.19, 11:41
                nenia1 napisała:

> Komisja Europejska przekazała w piątek, że w jej ocenie odstrzał dzików w celu redukcji ich populacji jest jednym z właściwych sposobów radzenia sobie z rozprzestrzenianiem się afrykańskiego pomoru świń (ASF). (www.tvn24.pl)

Mam takie same wątpliwości, ale ja wiem od lat, że Komisja Europejska od lat błądzi w takich tematach, bo się zupełne nie zna na takich sprawach, dostaje jakieś opracowania i na ich podstawie wyrabia sobie opinie.
                • nenia1 Re: dzików już nie ma 15.02.19, 12:12
                  Nie twierdzę, że KE ma rację, sama jestem przeciwna polowaniom i jestem wielkim miłośnikiem zwierząt, natomiast niepomiernie mnie dziwi przy takich okazjach lubość w nazywaniu siebie i całej grupy narodowej "głupią" podczas gdy to właśnie w Polsce są ogromne protesty społeczne a inne kraje europejskie nie mają żadnych większych dylematów i po prostu strzelają.
          • ficus_carica Re: dzików już nie ma 14.02.19, 19:57
            Powiedz drobnym rolnikom o potrzebie stosowania bioasekuracji, to cie zjedzą żywcem. Oni uważają, że to fanaberie.
            • woman_in_love bioasekuracja? brzmi jak gender, ekologia i 14.02.19, 22:30
              lewactwo, tfu..
            • maly_fiolek Re: dzików już nie ma 15.02.19, 15:14
              A pomyślało dziecko co to jest bioasekuracja? Chyba nie.
              To brak papu a zwłaszcza słomy do podściółki.
              Wożenie setek ton słomy z terenów oddalonych o 500 km lub więcej oznacza bankructwo.
              Do tego tej słomy momentalnie zabraknie.
              Słowem - bioasekuracja oznacza z automatu zamknięcie hodowli.
        • bistian Re: dzików już nie ma 15.02.19, 03:21
          lellapolella napisała:

> Przecież nikt chyba nie spodziewał się, że te masakryczne polowania powstrzymaj
          > ą chorobę.

Ja się spodziewałem, że polowania spowodują rozprzestrzenianie się choroby. Nie mam złudzeń, że nie miałem racji.
      • hanusinamama Re: dzików już nie ma 14.02.19, 22:04
        BO wybicie dzików nie miało szans pomóc w walce z ASF. Czy dziki wchodzą do swiniarni i zarazaja swnie? Nieludzie to robią. Jak włąsciciele hodowli nie potrafią zachować zasad sanitarnych ( w innych karajach potrafią) to jest co jest. Poza tym prawda jest taka ze strzelanie do dzików powoduje jedynie ich rozporszenie na wiekszym terenie. Tak to prawdopdobnie do nas z Białorusi dotarło. Tam gdzie ludzie madrzy słuchają biologów dokarmiają dziki aby sie nie rozlazły...
        • bistian Re: dzików już nie ma 15.02.19, 03:27
          hanusinamama napisała:

> BO wybicie dzików nie miało szans pomóc w walce z ASF. Czy dziki wchodzą do swi
          > niarni i zarazaja swnie? Nieludzie to robią. Jak włąsciciele hodowli nie potraf
          > ią zachować zasad sanitarnych ( w innych karajach potrafią) to jest co jest. Po
          > za tym prawda jest taka ze strzelanie do dzików powoduje jedynie ich rozporszen
          > ie na wiekszym terenie. Tak to prawdopdobnie do nas z Białorusi dotarło. Tam gd
          > zie ludzie madrzy słuchają biologów dokarmiają dziki aby sie nie rozlazły...

Trzeba się podpisać pod całością, bo tak jest. To głównie myśliwi roznoszą chorobę.
          Może jeszcze dodam, że postrzelona zwierzyna biega po lesie, potrafi przeżyć długi czas na trzech nogach, bo jedną ma odstrzeloną itd.
          Poza dokarmianiem dzików, powinno się zakazać strzelania do ptaków, bo grypa i ptactwo to trwały zestaw.
          Jestem też przeciwny tępieniu zdrowej populacji, ponieważ w to miejsce wchodzi chora, o czym się nie wspomina.
      • fi0 Re: dzików już nie ma 14.02.19, 23:47
        Nie trzeba czekać, dramat dzieje się co dzień. Ofiarom nie robi, czy są zarzynane z powodu Asf, czy aby trafić na talerz.

Informacja: "zabijamy tysiące dzików, żeby walczyć z ASF", to tak naprawdę informacja: "zabijamy tysiące dzików, żeby móc zabijać miliony świń".
        • lellapolella Re: dzików już nie ma 15.02.19, 00:03
          Zgadzam się z każdym słowem.
    • vinca Re: dzików już nie ma 14.02.19, 21:59
      U mnie (pod Warszawa) jak były tak są.
    • livia.kalina Re: dzików już nie ma 14.02.19, 22:46
      To teraz będzie problem z wilkami bo młode dzików to ich pożywienie. No i teraz będzie świetna okazja, żeby sobie postrzelać do wilków.
      • lellapolella Re: dzików już nie ma 14.02.19, 22:54
        Co do wilków, podchody trwają już od kilku lat. W moim rejonie myśliwi non stop rozpuszczają ploty o krwiożerczych bestiach porywających psy sprzed domów, pojawiają się też fejkowe foty na lokalnych stronach. To się cały czas nasila. Jak jeszcze zaczną dudnić w TVP to ciemna mogiłasad
        • bistian Re: dzików już nie ma 15.02.19, 03:36
          lellapolella napisała:

> Co do wilków, podchody trwają już od kilku lat. W moim rejonie myśliwi non stop
          > rozpuszczają ploty o krwiożerczych bestiach porywających psy sprzed domów, poj
          > awiają się też fejkowe foty na lokalnych stronach. To się cały czas nasila. Jak
          > jeszcze zaczną dudnić w TVP to ciemna mogiłasad

Z wilkami też nie jest prosta sprawa. Gdy się strzela do wilków, może się okazać, że zostaną same młode, które nie potrafią polować i chętnie pójdą po psa z obejścia, inaczej nie dadzą sobie rady. Poza tym, mode wilki bez rodziców mogą być niewychowane, zwyczajnie zabraknie rodzica, to jest bardzo duży błąd. Normalnie, wilki boją się człowieka, nawet te młode unikają ludzi, chociaż młode są z natury ciekawskie. Nie chcemy wilków w obejściu, to nie strzelajmy do nich.
          I jeszcze jedna sprawa. Tam, gdzie jest wybita zwierzyna w lasach, tam się pojawiają wilki koło domów. Na to są dowody w postaci opracowań. U nas takie sytuacje są głównie na Podlasiu i Podkarpaciu. Najwyższy czas zająć się ograniczeniem trzebienia zwierzyny przez myśliwych i tępieniem kłusownictwa, to jest ten sam problem.
          • kanga_roo Re: dzików już nie ma 15.02.19, 08:16
            ale na wilki już jest nagonka. niedawno poznańskie gazety pisały, cytując obszernie myśliwego, jak to dziki podchodzą do miasta, i "co będzie, jak te wilki spotka kobieta z dzieckiem na spacerze". aż dziw, że nie wspomnieli o dziewczynce w czerwonym kapturku, która idzie przez las do chorej babci...
          • lellapolella Re: dzików już nie ma 15.02.19, 12:13
            Na razie do wilków strzela się nielegalnie i potem pokazuje się zaufanym sweet focie z trupamisad Ale co to za frajda dla myśliwego, ja się pytam? Żadna. Ani se skóry powiesić ani na fejsbuniu pokazać...
            Ja mieszkam w lesie, robię po nim ciężkie kilometry kilka razy w tygodniu i wilka na własne oczy nie widziałam, jedynie ślady. Ale ludzie wierzą w opowieści dziwnej treści, tym bardziej głoszone przez leśniczego, który jakąś tam szychą miejscową na prowincji jest. Po polowaniach na dziki mieliśmy do czynienia z pierwszymi od lat atakami tych zwierząt- były to ranne postrzałki, które ktoś zdybał w krzakach, gdy próbowały przeżyć. Nie chcę nawet myśleć, co by się działo, gdyby zezwolono na odstrzał wilków.
    • beverlyja90210 Re: dzików już nie ma 14.02.19, 23:01
      O co chodzi z tymi myśliwymi w faktach?
      • nangaparbat3 Re: dzików już nie ma 15.02.19, 08:19
        Nie słyszałam osobiście, ale osoba, której w pełni ufam przysłała smsa:
        "Nagrali rozmowę ministerstwa z myśliwymi, którzy otwarcie mówią, że wybili gatunek, a na ostatnie niedobitki będą polować w noktowizorach, bo dzików jest już tak mało, że nie mogą ich znaleźć".
        To było w przedwczorajszych Faktach.
        • ajaksiowa Re: dzików już nie ma 15.02.19, 09:08
          Nie bardzo rozumiem po co odtwarzać jeden gatunek(wilki)gdy nie stwarza mu się warunków do przeżycia_obszar,pokarm(inne zwierzęta)czy wogóle ktoś nad tym czuwa?i może powiedzieć że te zwierzęta(liczebność)mają w 100%zapewnipny byt?
          • stwory_z_mchu Re: dzików już nie ma 15.02.19, 12:33
            Nie no, najlepiej to żeby został tylko człowiek, psy, koty, świnie, kurczaki i wołowina. Po co więcej?
            Jest naprawdę sporo gatunków, które chronimy aby zachować bioróżnorodność - bo wytępienie (przez człowieka!) drapieżników odbije się nie tylko na pierwszej linii łańcucha pokarmowego, ale na całym środowisku.
            Akurat wilki pełnią dość ważną rolę w ekosystemie bo polują przede wszystkim na słabe i chore zwierzęta (w przeciwieństwie do myśliwych, którzy polują na trofea i zbijają najlepszą pulę genetyczną), eliminując słabsze geny i nie pozwalając na rozprzestrzenianie się chorób.
            www.polskiwilk.org.pl/ - tu jest fajna strona stowarzyszenia od wilków, można dowiedzieć się np. czemu wilki zabijają psy lub zwierzęta gospodarskie.
    • stephanie.plum Re: dzików już nie ma 14.02.19, 23:41
      u nas są!!!
      nie dalej jak w ostatni weekend natknęłam się na stado liczące z 10 osobników.
      pojedyncze sztuki spotykam regularnie.
      śladów mnóstwo.

ogłoszenia o planowanych w gminie polowaniach, owszem, były (chora byłam ze strachu i bezsilności), ale na ogłoszeniach się póki co skończyło, w każdym razie w naszym lesie...
      • lellapolella Re: dzików już nie ma 15.02.19, 00:04
        U mnie były polowania ale dziki zostały, z tym, że to Polska zachodnia.
        • stephanie.plum Re: dzików już nie ma 15.02.19, 00:07
          ja - mazowieckie.
    • stwory_z_mchu Re: dzików już nie ma 15.02.19, 04:18
      Na Podlasiu zero dzików, teraz jakieś niedobitki wykańczali, po 1-3 sztuki na obwód łowiecki ( a i tak awantura myśliwi kontra (chyba) Adam Bahdaj z Dzikiej Polski był pod Supraslem).
      A dzisiaj trafiłam na FB na taki filmik m.facebook.com/story.php?story_fbid=2448767151818204&id=100000548287455, polecam obejrzenie chociaż części.
    • bei Re: dzików już nie ma 15.02.19, 07:20
      U nas na szczęście dziki są ( jeszcze). Chodzę na spacery przez las, widać charakterystyczne ślady rycia. Znajomi zrobili piękne zdjęcia losze z małymi. Rolnicy nie są zadowoleni z tej obfitości dzików, ale tu w malopolsce służby leśne nie wykazują chęci pomocy przy ochronie upraw. W zachodniopomorskim stawiane są ogrodzenia przy uprawach, żerdzie leśnicy smarują miksturą, która skutecznie odstrasza dzikie zwierzęta przed zapuszczaniem się w pola uprawne. Mazidlo to silnie stężone koncentraty ludzkiego potu.
      • berdebul Re: dzików już nie ma 15.02.19, 12:24
        Może rolnik sam powinien o swoje uprawy dbać? Mnie nikt płotu nie smaruje, ani nie odstrasza kretów.
        • lellapolella Re: dzików już nie ma 15.02.19, 12:31
          To, o czym pisze bei, widzę u siebie (zachodniopomorskie) tylko jeśli chodzi o uprawy leśne i pola myśliwskie. Prywatnym rolnikom nikt pól nie grodzi.
          • lellapolella Re: dzików już nie ma 15.02.19, 13:23
            A nie, sorry, pomyliłam się. Jest taka inicjatywa, dotyczy dużych obszarów uprawnych na granicy lasów, tam, gdzie to się opłaca kołom łowieckim, bo to one grodzą. Wówczas rolnik dostaje ogrodzenie ale już nie może domagać się odszkodowań za szkody.
    • spanish_fly Re: dzików już nie ma 15.02.19, 15:31
      Gdzieniegdzie jeszcze są, ale dużo mniej. U mnie na wiosce widać, że się przemieściły z rejonu gdzie jest najwięcej ambon i najczęściej polują do sąsiedniej wsi, gdzie jest znacznie więcej domów, więc nie da się tam tak swobodnie strzelać jak w mojej odludnej okolicy.
    • kosmos_pierzasty Re: dzików już nie ma 15.02.19, 15:43
      Piękny dialog.
      U sobie niedawno widziałam wielkie stado, jak nigdy, chyba z 30-50 szt. Może uciekały z Mazowieckiego? wink
      No ale temat nie jest zbyt żartobliwy.
      PiS czyni sobie Ziemię poddaną, jak nakazano. Skurwysyny!
      • kosmos_pierzasty Re: dzików już nie ma 15.02.19, 15:44
        O! Myślałam, że wykropkuje smile i się nie trudziłam. Przepraszam, jeśli kogoś niechcący uraziłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka