Dodaj do ulubionych

Ile razy myjecie

19.02.19, 19:53

głowę szamponem, raz czy dwa? I dlaczego?
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 19:55
      Raz. Dlaczego? bo wystarczy 😉
      • damartyn Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 19:57
        Dwa. Dlaczego? Nie wiem.🤭
    • barbibarbi Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 19:57
      dwa, za pierwszym razem się mało pieni, za drugim razem dopiero się domywa. Takie mam wrażenie, ale ja mam bardzo gęste włosy i dużo ich, jeden raz to za mało.
      • ginger.ale Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:02
        Ja tak samo.
      • hummorek Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:36
        To samo.
      • nolus Re: Ile razy myjecie 20.02.19, 00:51
        barbibarbi napisała:

> dwa, za pierwszym razem się mało pieni, za drugim razem dopiero się domywa. Tak
        > ie mam wrażenie, ale ja mam bardzo gęste włosy i dużo ich, jeden raz to za mało
        > .

Uwielbiam tak właśnie myć włosy i mam przy tym podobne odczucia - za pierwszym razem to mycie to w zasadzie "takie nic" i dopiero przy drugim szampon pieni się jak trzeba i po splukaniu czuje wyraznie, ze wlosy są umyte i to po nich widać 😊
        • wieczorny-motyl Re: Ile razy myjecie 20.02.19, 08:44
          Długie, gęste i myję 2razy, szampon bez SLS, wiec nawet nie pieni się za bardzo 😁
    • agrypina6 Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:00
      Czasem raz, czasem dwa.
    • beataj1 Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:01
      Jak myję często to raz. Jak zapuszczę się i przetrzymam brudne włosy to dwa razy.
    • jola-kotka Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:02
      Dwa . Raz myje zwyklym potem fioletowym. Dlatego dwa smile.
      • scarlett74 Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:22
        Co to za fioletowy?
        • czarniejszaalineczka Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:25
          dla blondynek
          zeby odcien pozostal zimny bez zoltych refleksow
          • scarlett74 Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:30
            wink
          • klamkas Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:28
            Dla farbowanych blondynek....

Codzienne mycie - raz. Po olejowaniu dwa razy.
            • klamkas Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:31
              A dodam - nie używam kosmetyków do stylizacji (a jak z rzadka używam to faktycznie myję dwa razy), odżywek bez spłukiwania i do spłukiwania, więc nie ma mi co zalegać na włosach.
          • jola-kotka Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 23:20
            Dokladnie mam Loreal wysusza troche ale swoje zadanie spelnia.
    • ga-ti Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:07
      Jeśli się za pierwszym razem porządnie pieni i mam wrażenie, że jest ok to na tym kończę, jeśli jest kiepskawo to powtarzam.
      Gdy miałam długie to dwa razy, raz głowę, raz włosy wink
    • joanna_poz Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:08
      Dwa. Bo tak sie dokładniej zmywa brud.
      • memphis90 Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:28
        Zmywa się nie brud, tylko warstwa ochronna że skóry i włosów.
        • czarniejszaalineczka Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:53
          a brud zostaje ?suspicious
          • memphis90 Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 22:17
            Brud się zmyl już przy pierwszym myciu...
            • czarniejszaalineczka Re: Ile razy myjecie 20.02.19, 00:33
              nie kazdy
    • kkalipso Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:13
      No nadziwić się nie mogę...dziś po latach umyłam dwa razy ( to dlatego bo byłam kilka dni temu u fryzjera i jak zwykle mył dwa razy) przypomniałam sobie że tak powinno się robić. I nie mogę się napatrzeć na pięknie lśniące włosytongue_out
      • aankaa Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:19
        to już wiesz dlaczego 2 razy smile
      • scarlett74 Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:19
        Dwa , gdzieś mi się tak zakodowało, że pierwsze to takie wstępne mycie i dopiero drugie zmywa brud big_grin
        • nolus Re: Ile razy myjecie 20.02.19, 00:54
          scarlett74 napisała:

> Dwa , gdzieś mi się tak zakodowało, że pierwsze to takie wstępne mycie i dopier
          > o drugie zmywa brud big_grin

Dokładnie, ale niestety doszłam do tego niestety dopiero niedawno 😕.
      • 35wcieniu Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:25
        Dlaczego tak sie powinno? Nigdy nie slyszalam. Myje raz. Na wiekszosci szamponow jest napisane "w razie potrzeby czynnosc powtorzyc". Nie miewam takiej potrzeby. U fryzjera tez mi nigdy nie myto dwukrotnie.
      • klamkas Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:28
        Dwa razy więcej SLS? wink
        • 3-mamuska Re: Ile razy myjecie 20.02.19, 01:32
          Dwa razy , pierwszy raz dla czystości ,drugi dla urody.
          Tak słyszałam i tak robię, no chyba ze myje głowę codziennie ,latem czy po siłowni. To wtedy tylko raz myje.
    • czarniejszaalineczka Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:27
      dwa
      raz mi odzywki/ oleju nie zmyje
      • niu13 Re: Ile razy myjecie 20.02.19, 00:02
        Stosujesz OMO? Nakładasz odżywkę/ olej dwa razy na skalp i końcówki, czy tylko końce? Czym olejujesz? Ja się dopiero wdrażam, szukam porady
        • nolus Re: Ile razy myjecie 20.02.19, 01:05
          niu13 napisała:

> Stosujesz OMO? Nakładasz odżywkę/ olej dwa razy na skalp i końcówki, czy tylko
          > końce? Czym olejujesz? Ja się dopiero wdrażam, szukam porady

Znam te metodę, tzn.ostatnio ciągle o niej slysze.Ja wymyśliłem sobie swoją własną metodę, co do ktorej nie jestem pewna czy moje włosy faktycznie są jakieś ladniejsze, ale na pewno jest to metoda ułatwiająca trochę mycie włosów, oszczędzając czas i redukujaca ilość wody zużytej dp spłukiwania głowy 😊 A moja metoda jako osoby, która nie znosi po myciu głowy szamponem nakładania odzywki i ma włosy nie tolerujace odżywek bez splukiwania, to nakladanie przy myciu najpierw odzywki (od końcówek po 1/3 albo połowę długości włosów), potem u nasady szamponu, zmywanie tego i nakladanie znowu szamponu i już finalne mycie i splukiwanie głowy. Nie wiem czy włosy są po tym ładniejsze, ale przynajmniej nie zapieniam się uciążliwa dla mnie czynnością nakładania odzywki po myciu włosów szamponem i trzymaniem jej x minut na głowie 😜.
    • zasiedziala Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:30
      Raz, a porządnie. Ręce też tak myję. I ogólnie wszystko wink Próbuję się przestawić na traktowanie włosów wyłącznie odżywką i mycie tylko skóry głowy, ale coś mi nie idzie uncertain
    • asia-loi Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:37
      Raz, ponieważ myję codziennie.
    • ficus_carica Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 20:51
      Raz. Myję codziennie, więc wystarczy.
    • frey.a86 Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:24
      Raz myję i są czyste. Mam wrażenie, że zalecenia mycia dwa razy to wymysł producentów szamponów, żeby się szybciej trzeba było kupić nowy.
      • hummorek Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:41
        Chyba nie, ja mam gęste włosy i nie ma szansy, żeby jeden raz wystarczył.
        • scarlett74 Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:42
          Potwierdzam, też mam długie i gęste, po jednym razie , czuję, że są jakieś niedomyte wink
          • klamkas Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:49
            A ja zaprzeczam.

I śmieszna wydaje mi się taka licytacja bez określenia jakie to włosy i jak się je traktuje (suche? przetłuszczające się? farbowane?), jak często myje, czy i jak są modelowane, czy stosuje się kosmetyki do stylizacji, jakich kosmetyków się używa itp. itd.).
            • 35wcieniu Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 22:05
              Ja też zaprzeczam. Kiedyś miałam bardzo długie i bardzo geste i myłam raz, były czyste, więc obstawiam że o jakieś inne rzeczy chodzi, nie o samą grubość czy długość.
              • memphis90 Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 22:18
                Oj, bo musi być na głowie taka chmura piany, jak w reklamie, wtedy jest dobrze.
      • 3-mamuska Re: Ile razy myjecie 20.02.19, 01:39
        frey.a86 napisała:

> Raz myję i są czyste. Mam wrażenie, że zalecenia mycia dwa razy to wymysł produ
        > centów szamponów, żeby się szybciej trzeba było kupić nowy.

Nie ,to był wymysł po tym jak się to stylizacji włosów używało żelu i lakieru. W większych ilościach.
        Pierwsze mycie było po to żeby się tego pozbyć dopiero drugie dla samych włosów.
        Często tez ludzie myją niedokładnie na szybko.
        Zwłaszcza jak masz żel ,dodajesz szampon i rozcierasz to po włosach, dla mnie takie mycie niedomywa włosów..
    • cruella_demon Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:25
      Raz porządnie, bo wystarczy, bo mi się nie chce. Nie wiem jaki to musiałby być brud, żebym go porządnym myciem nie zmyła, ani w ziemi się nie tarzam, ani do tłustych strąków nie dopuszczam.
    • memphis90 Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:30
      Gdybym myla dwa razy, to pewnie byłabym lysa. Genialny sposob, żeby do reszty wymyc naturalne środki natluszczajace skórę i włosy, i do reszty wysuszyć jedno i drugie. Skóry też nie szoruję po pięć razy, raz w zupełności wystarczy.
    • madame_edith Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:41
      Czasem myje sama odzywka, a czasem szamponem tylko skore glowy. Raz.
    • greenbutterfly Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:44
      Moje wlosy myje odzywka, szamponem i odzywka. Czy szamponem myje raz smile
    • grru Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:46
      Raz. Chyba, że wpadnę na genialny pomysł zafundowania sobie kuracji olejem to wtedy 10 razy big_grin
      • stwory_z_mchu Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 22:29
        Kup sobie maskę z kallosa i zemulguj olej smile wtedy styknie dwa razy smile
    • muchy_w_nosie Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 21:55
      Raz, myję codziennie. Mycie dwa razy to chyba jak raz na tydzień się myje albo włosy na sztywno układa.
      • alina460 Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 22:09
        Dwa razy. U fryzjera też tak zawsze myją.
    • kj-78 Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 22:13
      Dwa razy, wtedy mam ladne wlosy przez 2-3 dni. Jak umyje raz, to musialabym myc codziennie, bo na drugi dzien juz sa tlustawe i nieswieze. A na codzienne mycie wlosow nie mam czasu ani ochoty.
    • my_fair_lady Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 22:24
      Ja jak mam lenia, to raz. Natomiast staram się 2 razy. Zawsze mi się wydaje, że wtedy włosy sà jakieś takie bardziej puszyste, “czystsze”... Może to autosugestia.
      Za radà: youtu.be/_HwcYEsXtdk 😉
    • bei Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 23:41
      Myję raz - bo raz dziennie.
    • solejrolia Re: Ile razy myjecie 19.02.19, 23:54
      Jak się spieszę to raz. Jak mam czas-zawsze dwa razy. Lepiej sie wtedy ukladają ( chociaz ogolnie to nie narzekam).
    • odnawialna Re: Ile razy myjecie 20.02.19, 00:47
      2 razy od zawsze i u fryzjera też myją mi 2 razy (nie, żebym sobie życzyła)
      1 raz dla zmycia brudu, 2 raz dla przyjemności wink a poważnie, to nie wiem dlaczego, ale 1 raz mi jakoś za mało. Aha, i myję głowę codziennie/co 2 dni. Włosy długie, bardzo cienkie, delikatne, na szczęście gęste.
      • bi_scotti Re: Ile razy myjecie 20.02.19, 01:06
        Zalezy jak sie spoce w czasie biegania, bo myje codzien rano po jogging. Najczesciej w lecie 2 razy, bo choc biegam o swicie, w lipcu-sierpniu juz o 5:00 rano bywa oblesnie goraco wiec i poce sie adekwatnie uncertain Teraz w zimie raz, w sumie bardziej dla poczucia swiezosci niz dlatego, ze sie jakos horrendalnie poce wink
        Po strzyzeniu czasem myje 2 razy zeby wyplukac wszystkie te drobne wloski, ktore zostaja - okropnie ich nie lubie a poniewaz mam bardzo geste wlosy, po strzezeniu zawsze ich multum. Life.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka