Dodaj do ulubionych

Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy

25.02.19, 13:25
Robie córce urodziny. Problem taki ze jedna zaproszona dziewczynka nie moze jajek i mleka, druga czekolady. Moja córka torty toleruje jedynie mocno czekoladowe (ciasto czekoladowe i krem tez czekoladowy) innego nie tknie. Oczywiscie moge zrobic czekoladowy a dla 2 dziewczynek cos innego..ale nie chce tak. Byłam 2 lata w sumie na diecie bezmleczno-bezjajeczno-bezkakowej i wiem ze takie weganskie ciasta sa zwyczajnie mało smaczne. Wymysliłam ze moze zrobie tort z samej galaretkii masy owoców. Mozna kupic truskawki, maliny, borówki, mam zamrozone jagody, doszłyby owoce z puszki (brzoskwinia) oraz surowe mango, ananas papaja...ktoś coś takiego robił? Coś doradzi.
P.S. Córka bedzie miała swoj ulubiony czekoladowy tort na urodzinach dla rodziny.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 13:33
      Ananas tylko z puszki, surowy spowoduje, że galaretka nie zastygnie
      • hanusinamama Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 17:48
        Oooooooooo dzieki!!! Planuje zrobic próbe generalną na mniejszą skalę
        • jak_matrioszka Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:35
          Kiwi też gakaretke psuje, ale sa specjalne galaretki tolerujace owoce, wujek Google pewnie wie jakie.
          • peonka Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 19:54
            Agarowe smile kiedyś były, potem zniknęły, teraz nie wiem..
    • daniela34 Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 13:37
      Natomiast co do meritum to nie pomogę. Tzn.widzialam owoce zalane galaretką w formie od babki wielkanocnej wyłożonej folią. Po zastygnięciu obraca się do góry nogami. Ale chyba nie o cis takiego Ci chodzi a o coś bardziej tortowego
    • martialis Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 13:52
      Ja robiłam dla dzieciaków z galaretki, ale bez owoców (taka wersja z tęczą kolorów, warstwowo) w polewie z bitej śmietany + ozdoby.
      • raczek-nieboraczek Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 13:57
        buta śmietana gdy nie można mleka ?
        • 35wcieniu Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 14:04
          No, bo jak ktoś robił z bitą śmietaną, to bez absolutnie się nie da, no ludzie.
          Jak rozumiem chodzi o pomysł - tęcza z galaretki. Może być przecież bez śmietany.
          • martialis Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 14:06
            No o pomysł mi chodziło - same galaretki łatwiej przerobić na tort.
            • martialis Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 14:07
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/dj/pj/o3qq/9wCQ5VPfzJUHvncIVB.jpg
        • jak_matrioszka Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 14:05
          A bita śmietana musi pochodzić od mleka? Skoro majonez, czyli emulsja oparta na oleju w ponad 90% może być beztłuszczowy, to i śmietana może być produktem niemlecznym? Teraz to tylko kwestia nazw, a nie faktów.
          • hanusinamama Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 17:50
            Ja robiłam bita smietane z melka kokosowego (ze smietanki kokosowej) ubija sie i troszke wyglada i smakuje jak krem...ale serio szału nie ma. Chce uniknąc produktów mleko-podobnych
    • mikams75 Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 14:09
      ronilam kiedys galaretkowca - przepisow w necie jest duzo, nie pamietam juz ktory wybralam, ale ladnie to wyglada. Bez owocow, dzieci pewnie zajelyby sie wydlubywaniem nielubianych owocow wink
      • manon.lescaut4 Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:17
        Sorry, ale nie mogę się powstrzymać- przeczytaj sam początek swojej wypowiedzismile
        • mikams75 Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:47
          wiem, zauwazylam jak juz poszlo big_grin
    • daniela34 Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 14:10
      Masz torcik z galaretek na blogu Olgi Smile - z dodatkiem jogurtu sojowego/mleka kokosowego. Ładnie wygląda ba zdjęciu
      • hanusinamama Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 17:51
        Robiłam. Niestety jogurt sojowy odpada (przy uczulenie na mleko jest tez na soje). A z mleka kokosowego wychdozi mdłe i niesmaczne. Myslałam raczej o gesto ułozonych owocach róznych zalanych przezroczystą galaretką.
        • 7katipo Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:14
          Może w przezroczystej galaretce zatopić oprócz owoców kawałki kolorowych galaretek o różnych smakach, kryształki takie. Będzie ładnie, ciekawie i smakowicie tongue_out
          • hanusinamama Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:24
            ooooooooooooooooooooooooooooo dobry pomysl.
            • gaga-sie Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 20:58
              Albo żelki.
              • 7katipo Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 26.02.19, 08:22
                Galaretki lepsze. I można w tęczę poukładać, warstwami.
    • turzyca Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 15:00
      Możesz też rzucić okiem na przepisy odpowiednie dla alergików. Np. u Pinkcake masz cały wybór, ja lubię różowe ciasto, bo przybrane z wierzchu "normalnym" kremem robi efekt wow: pinkcake.blox.pl/2017/03/Rozowe-ciasto-drozdzowe-z-burakiem.html
      • hanusinamama Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 17:54
        Dzieki. Tutaj problem w soku pomaranczowym, bo cytrusy tez uczulają. Robiłam ten przepis bez i jest mdławe. Na serio chce uniknac wszelkich wege ciast. Piekłam rozne przez 2 lata mojej diety i na serio to zadne nie smakowało naprawde fajnie. Cos co polecam weganskiego i smakuje idealnie to majonez z aquafaby (wody po ciecierzycy). Smak super, gestosc super i duzo mniej kaloryczny.
    • hanusinamama Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 17:56
      O chodzi mi o taka terrine owocową ale w formie torta (mała tortownica na 6 dziewczynek) i nie wiem czy w takiej formie wyjdzie
      www.mojewypieki.com/przepis/owocowa-terrina
      • daniela34 Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:08
        Wyjdzie, tylko użyj formy stanowiącej całość a nie takiej tortownicy z obrączką, bo może coś podciekać. Nie daj surowego ananasa, kiwi, interenetctwierdzi,,że również papaja i mango surowe mogą ograniczyć żelowanie galaretki ze względu na jakiś enzym (Ja wiedziałam tylko i kiwi i ananasie). Podobno pomaga blanszowanie. Enzym działa na białko w żelatynie, więc np.agar zżeluje - ale to wiesz pewnie lepiej niż ja smile )
      • kontiki Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:14
        Kiedyś robiłam takie cudo w banalnie prosty sposób. Musisz mieć obręcz do tortów, albo zwykłą torownicę. Obręcz lepsza, bo wyższa. Musisz pokombinować z talerzem, który podłożysz pod obręcz, bo zawsze na początku trochę galaretki wypłynie.
        Układasz warstwą zamrożonych owoców i zalewasz odrobiną gęstniejącej galaretki. Czekasz aż zastygnie, Dolewasz znowu trochę galaretki, czekasz, kolejna warstwa owoców, trochę galaretki itd. ważne, by nie wlać całej galaretki od razu, bo owoce wypłyną na wierzch. Trwało to trochę, ale efekt był imponujący. Używałam różne owoce i różne kolory galaretki. Galaretki rozpuszczałam w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Nigdy nie dawaj świeżego ananasa ani kiwi do galaretki.
        • hanusinamama Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:27
          NO tak....ale daniela napisała tez ze papaja i mango tez odpada.....moze kupie takie w syropie. Zrobie na pewno próbe przed. Dziecki za rade o tych wartwach galaretki. Własnie myslałam jak te owoce zatopic zeby nie wytpływały....
          • daniela34 Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 20:31
            Hej, ja nie chemik ani biolog, wiec pewności nie mam. Wyczytałam, że surowe mogą robić problem ale tak wrzucisz do wrzątku to.juz nie (blanszowanie). Więc możesz próbować zblanszować Fakt, że jak do puree z mango daję żelatyny to ono jest najpierw gotowane.
    • basiastel Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:04
      Tylko nie ananas do galaretki, nie stężeje. To moze sernik na zimno ?
      • daniela34 Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:10
        Jeśli dziewczynka nie może mleka, to sera chyba również nie może?
        • hanusinamama Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:28
          NO nie odpada, wszystko co z mleka odpada. A sernik na zimno z mleka kokosowego robiłam...tfu
      • peonka Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 19:57
        Ananas z puszki się nadaje. Tylko taki świeży nie. Kiwi - to samo.
    • ewbal Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:15
      Moja koleżanka robi coś takiego www.google.com/search?q=kwiaty+w+galaretce&client=ms-android-sonymobile&prmd=ivsn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjBtMf6sNfgAhVJqIsKHSsaArkQ_AUoAXoECAwQAQ&biw=360&bih=511
      • hanusinamama Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:28
        A to juz wysza mateatyka kuchenna mysle...
        • ewbal Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:29
          Też tak myślę, chociaż podobno nie taki diabeł straszny...
    • bei Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:20
      Kiwi- nie możesz wkładać do galaretki kiwi- nie stężeje.
      Tort zrób warstwami, możesz dodać żelatyny do mleka ROŚLINNEGO- będziesz miała wesję „ mleczną”
      Fajnie wygląda transparentna galaretka- taka crystal bez koloru.
    • bei Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:23
      Możesz ugotowac ryż, zblendowac go z dodatkiem cukru i wanilii, dodać żelatyny- taka warstwa mogłaby zastąpić ciasto w torcie.
      • hanusinamama Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:30
        Dzieki za chęci. Piekłam weganskie biszkopty z mąki i są ok. Tutaj krem jest problemembo zwyczajnie wychodzą mdłe i bez smaku. Albo o smaku kokosa...a tego moja córka nzowu nie zniesie smile
    • bei Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:24
      veganbanda.pl/recipe/rafaello-z-ryzu-bez-pieczenia/

Ryż gotujesz na wodzie albo na mleku roślinnym, w tym przepisie ciasto robisz z dodatkiem mleka kokosowego.
      • hanusinamama Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:29
        Piękne. Niesety moja włąsna córka po mamusi odziedziczyła niechęc do kokosa....
    • ewbal Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:41
      A coś takiego? www.olgasmile.com/torcik-z-galaretek.html
      Wersja z jogurtem sojowym, albo jakimś mlekiem roślinnym
      • ewbal Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 18:46
        O, było już. To może takie kawałki galaretek w galaretce przezroczystej, a na wierzch owoce jagodowe
    • katja.katja Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 19:00
      Zaproponowałabym taksówkę smile
    • sineado Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 25.02.19, 22:24
      Jeśli smak smietanki kokosowej ci nie odpowiada zawsze można dodać do niej galaretkę, smak jaki chcesz, plus owoce delikatnie wmieszać, krem wyjdzie lekki, owocowy. Albo tort z babeczek. Babeczki robisz jakie lubisz, możesz udekorować owocami, w każdą świeczkę, kolorowe papilotki do tego...
      • hanusinamama Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 26.02.19, 00:31
        Tak tylko ze nie mam przepisu na weganskie smaczne babeczi. Serio napeikłam sie tego mase ale jak nie dodasz mleka, jogurtu czy jajkja wychodzi coś co mufinke przypomina....i to słabo.
    • taki-sobie-nick Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 26.02.19, 00:24
      Córka bedzie miała swoj ulubiony czekoladowy tort

To on jest ulubiony czy innego nie tknie, bo to różnica?
      • hanusinamama Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 26.02.19, 00:33
        Tort czekoladowy bedzie miec na urodzinach z rodziną (dzien potem). Nie tknie innego. Ma awersje do kremów i bitej smietany ( odruch wymiotny). Przez lata nie ruszała...az zjadła czekoladowy. Przy czym im wiecej gorzkiej czekolady i kakao tym lepiej. Ona rozumie ze sa dzieci ktore pewnych rzeczy nie mogą i nie chce im robić przykrosci.
        • mamtrzykoty Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 26.02.19, 04:13
          Ciasto kruche można bez problemu upiec bez jajek i mleka(maką krupczatka, margaryna bezmleczna palma, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia), jak wystygnie dziurawisz ciasto widelcem i zalewasz ciasto w formie zimną cytrynową galaretką, tak, żeby porządnie nasiąkło, na to warstwa z kaszy manny - gotujesz na bardzo gęsto kaszę mannę na mleku kokosowym kier z cukrem wanilinowym i zwykłym, gdy kasza przestygnie, miksujesz kaszę z tężejącą galaretką cytrynową lub pomarańczową i wylewasz na ciasto, na to kręgami układasz na przemian owoce i rodzynki, borówki, mandarynki, i co tam chcesz, zalewasz przezroczystą galaretką, albo pomarańczową. Galaretki robisz z połową wody.

Albo napoleonka.
          Szukasz w sklepie gotowego ciasta francuskiego bez masła i bez jajek. Pieczesz dwa blaty na blachę, jaką masz. Krem robisz z tego przepisu: przepisyjoli.com/2015/05/napoleonka-kremowka/, ale zamiast masła używasz margaryny bezmlecznej palma, a zamiast mleka, do budyniu dajesz mleko kokosowe kier lub sojowe (tylko takie: 5.allegroimg.com/s512/01cede/576e11d94241b9de5d8da6255c15 , inne są paskudne), reszta jak w przepisie. Można też takim kremem przełożyć ciasto kruche i na wierzch dać galaretkę z owocami.
    • eliszka25 Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 26.02.19, 04:14
      A czy to koniecznie musi być w formie tortu? Na urodzinach moich synów największą radochę dzieciaki miały, kiedy zamiast jednego tortu zrobiłam coś, co każdy w całości dostawał na talerz, czyli każdy miał niejako swój własny mini torcik. W twoim przypadku zrobiłabym te galaretki w pucharkach. Każda dziewczynka dostałaby swój puchar z „tortem”. Łatwiejsze w przygotowaniu (nic ci nie wycieknie), przechowywaniu i serwowaniu, bo cały efekt widać przez pucharek/kieliszek. Poza tym dziewczyny dobrze radzą, żeby zalewać gęstniejącą galaretką i warstwami. Kolorowe warstwy będą ładnie wyglądały. Owoce możesz też zmiksować i wymieszać z galaretką, wtedy powstaną nieprzezroczyste warstwy, tylko rozrób wtedy galaretkę z mniejszą ilością wody, bo nie stężeje. No i zamiast tortownicy możesz też użyć po prostu miski. Też będzie ładnie wyglądało, a nie ma niebezpieczeństwa, że galaretka ci ucieknie. Przed wyjęciem „tortu” zanurzysz miskę na chwilkę w cieplej wodzie i powinno ładnie wyjść bez problemów.
      • mikams75 Re: Tort owocowo-galaretkowy. Pomocy 26.02.19, 10:55
        fajnie tez wychodzi w formie do babki z kominem.

a co do tortu - u nas wrecz odwrotnie - tort (czy cokolwiek wygladajace jak tort) musi byc, inaczej to nie ma urodzinowego efektu. Tylko fatycznie nie musi to byc taki tortowy tort, moze byc jakies ciasto udekoronane jak tort (sporo dzeci nie lubi przekladanych tortow a zwykle ciasto zje kazdy) i pozniej zjadaja dekoracje i poszczegolne elementy.
        Aczkolwiek dzieciom mozna wszystko wmowic i tez sie beda cieszyc wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka