Dodaj do ulubionych

Niuniuś się wyprowadza

26.02.19, 21:12
Jeszcze nie, ale gdybam.
Co urządzicie w pokojach, które opuszczą dzieci? Mieszkamy wszyscy w kilkupokojowych lokalach, które będą dla nas za duże przecież.
Za te kilka lat jeden z pokoi stanie się gabinetem, a co z resztą?
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 21:14
      Może oddasz do gminy i poprosisz o mniejsze? Wszak to był lokal gminy. Na pewno są potrzebujący.
      • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:26
        Wykupione na własność. Nie bierzemy pod uwagę wyprowadzki do czegoś mniejszego
        • memphis90 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:52
          A co się stało z tym domem z ogrodem...?
          • hanusinamama Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:55
            MOze go glebogryzarka rozjechała...tu sie nic kupy nie trzyma. Mieszka w miescie akademickiem wiec dzieci jej sie wyprowadzą z domu po studiach i uwaga!!! koło 40 bedzie miec chate wolna. Dzieci rodziła majac 14 lat?
            • aankaa Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 10:21
              ależ dzieci tol8 wcale nie muszą kończyć studiów, 18 i do roboty big_grin
              • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 14:01
                Może nawet do średniej z internatem
                • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 14:06
                  Raczej bardzo prawdopodobne jak na dziecko skąpej kombinatorki co zmusza do noszenia używanych gaci brata, wyfrunie z domu z ulgą po skończeniu podstawówki
          • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 07:53
            Jest w Warszawie
    • mae224 Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 21:24
      Podpowiem Ci: w moim domu rodzinnym natychmiast powstał pokój dla wnuka, który zaczął przyjeżdżać pod opiekę, łóżeczko i sprzęty do zabawy babcia - wnuk. A potem jeszcze dwie wnuczki. smile
      • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:27
        Wolelibyśmy nie smile
        • mae224 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:50
          Nikt babci nie pytał o zdanie, hahaha.
        • hanusinamama Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:55
          To akurat nie zalezy od ciebie
    • hanusinamama Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 21:31
      Ja mam gabinet. NO ok moze przydałaby sie mini siłownia..ale wole isc na rower czy spacer. Jak mi dzieci wylecą na studia to pokoje zostana dla nich. Potem nie wiem. U mojej mamy wyleciałam ja , o 4 latach pokoj był dla pierwszej wnuczki ( mojej córki), potem drugiej...wiec mamie sie nie pojawił wolny pokoj.
      • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:28
        Nie dobijaj mnie. Na czterdzieste urodziny chcemy mieć wolną chatę już, bez dzieci. I żadnych wnuków na razie, chcemy pożyć trochę
        • hanusinamama Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:50
          Na 40 urodziny to ja sobie moze 3 dziecko machnę smile a tak na serio to skoro chcesz miec wolną chatę to nie widzę problemu.
        • kornelia_sowa Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 11:12
          Chcecie mieć wolną chatę, chcecie pożyć, a jednocześnie nie macie pojęcia co w tych wolnych pokojach zrobić...
          Hmmmm..... Paradne smile

Czyli chcecie mieć tą wolną chatę, żeby robić ....co? Powolutku, myśl.....

Już?
    • stwory_z_mchu Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 21:31
      Ojaa. Przypomniało mi się jak pojechałam na studia, 500 km od domu, więc pierwszy raz przyjechałam do rodziców dopiero na święta Bożego Narodzenia. Okazało się, że cały mój pokój tata przerobił sobie na swój pokój, moje łóżko zniknęło, a ja musiałam spać (wtedy oraz na każdym kolejnym przyjeździe) na dmuchanym materacu.
      Rozdarło mi to serce.
      • majenkir Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 21:33
        sad
      • bywalec.hoteli Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 22:03
        stwory_z_mchu napisała:

> Ojaa. Przypomniało mi się jak pojechałam na studia, 500 km od domu, więc pierws
        > zy raz przyjechałam do rodziców dopiero na święta Bożego Narodzenia. Okazało si
        > ę, że cały mój pokój tata przerobił sobie na swój pokój, moje łóżko zniknęło, a
        > ja musiałam spać (wtedy oraz na każdym kolejnym przyjeździe) na dmuchanym mat
        > eracu.
        > Rozdarło mi to serce.
        >

Przykre. Mi rodzice nie urządzali tak pokoju po wyjeździe na studia. A z ciekawości - skąd dokąd te 500 km?
        • aankaa Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 22:28
          np W-wa / Szczecin albo Rzeszów / Wrocław ?
          • stwory_z_mchu Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 00:05
            Bydgoszcz - Kraków, w sumie teraz na google maps pokazuję trochę mniej km, ale z biletów PKP pamiętam pincet plus.
            No ale moi rodzice nie mieli wielkiego domu tylko mieszkanie w bloku i sporo gratów, więc siłą rzeczy zamrożony pokój byłby trochę od czapy. Za to materac był turbo niewygodny i przez jakiś czas czułam się dość bezdomna (bo wynajmowane pokoje na studiach to zawsze były takie przejściówki, przeprowadzalam się z różnych powodów co roku (roszady z ludźmi z roku, którzy rezygnowali, odpadali, zmieniali partnerów, braki śluby etc).
            • bywalec.hoteli Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 11:30
              stwory_z_mchu napisała:
              > Bydgoszcz - Kraków, w sumie teraz na google maps pokazuję trochę mniej km, ale
              > z biletów PKP pamiętam pincet plus.
              Aha, ja miałem trochę inną trasę smile

> No ale moi rodzice nie mieli wielkiego domu tylko mieszkanie w bloku i sporo gr
              > atów, więc siłą rzeczy zamrożony pokój byłby trochę od czapy. Za to materac był
              > turbo niewygodny i przez jakiś czas czułam się dość bezdomna
              No i jednak na wakacje, ferie i święta przyjeżdżałaś do rodzinnego domu, tak kilka miesięcy z zawieszeniu.
              • chicarica Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 11:39
                Miałam na studiach koleżankę, która na wakacje wcale do domu nie jechała, w akademikach jest możliwość przemieszkania latem. Opowiadała trochę o atmosferze w domu, też bym nie jeździła na jej miejscu.
                • heca7 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 11:44
                  Też mam taką znajomą. Dzieci w domu dużo, matka umarła a ojciec znów się ożenił i dorobił następne. Alkohol, awantury, patologia i bieda. Już w liceum mieszkała u dalszych krewnych żeby móc się uczyć. Po maturze poszła na studia i przeprowadziła się do akademika. W wakacje albo wyjeżdżała jako opiekunka kolonijna albo wpadała do krewnych. W domu rodzinnym bywała od wielkiego dzwonu- komunia, ślub, pogrzeb itd.
                  • stwory_z_mchu Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 16:08
                    Ja mam bardzo fajną rodzinę, ale u nas się nie przelewało za bardzo, więc oszczędzałam - a bilety to był dla mnie dość spory wydatek. Do tego pociąg jechał 8-9 godzin, więc nie opłacało mi się jeździć na weekendy. W wakacje często zostawałam w Krakowie, bo a) były poprawki smile b) w Krakowie miałam fajnych znajomych i o wiele więcej się działo niż w domu - zazwyczaj jechałam do domu na dwa tygodnie wakacji. Na akademik akurat się nie załapałam (z tego, co pamiętam były jakieś progi, które nieznacznie przekraczaliśmy dochodowo), ale miałam zawsze super znajomych, mieszkaliśmy u siebie nawzajem, dużo się uczyliśmy, dyskutowaliśmy o sensie życia i inne takie. Za to od razu po pierwszych studiach miałam swoje mieszkanie bardzo blisko rodziców (odziedziczone po dziadku), stałą pracę i szybko dorosłe życie smile
        • bergamotka77 Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 22:43
          Mój pokój w fonu rodzinnymcwygląda niemal identycznie jak wtedy gdy się z niego wyprowadzalam, brata podobnie. Teraz spia w nich nasze, czylibmoje i brata dzieci gdy nocuja u dziadków.
      • ravny Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 22:20
        ojej, wreszcie widzę zaletę nieposiadania tylko swojego pokoju w dzieciństwie
        • jak_matrioszka Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:07
          Ravny, nie znam Cie, a za ten tekst bardzo Cie lubie smile Prezentujesz taki złośliwy optymizm!
          • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 16:10
            Sarkastyczny jak juz.
      • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:29
        To inna sytuacja, bo jednak wyjechałaś tylko na studia. My mieszkamy w mieście uniwersyteckim, więc problem odpada. Jeszcze na studiach dzieci dostaną mieszkania, więc niech siedzą na swoim.
        • memphis90 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:09
          Taka jesteś pewna wyłudzenia kolejnych komunalnych...?
          • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 07:54
            Jakiego wyłudzenia kłamczucho?
        • mae224 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:51
          Osobne mieszkania dla studentów?? Wow.
        • hanusinamama Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:52
          W jakim wieku ty dzieci rodziłas ze chcesz koło 40 miec wolna chatę i dzieci "po studiach" dopiero wyprowadzone?? 15 lat miałaś?? Sorry ale sie troche twoje wpisy kupy nie trzymają.
          • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 07:55
            23, od osiemnastki mogą się starać o mieszkanie, czeka się 2-3 lata
            • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 11:42
              tol8 napisała:

> 23, od osiemnastki mogą się starać o mieszkanie, czeka się 2-3 lata
              >
              Rewelka, a przez takich kombinatorow osoby niepełnosprawne będące ofiarami przemocy domowej czekaja 15 lat i więcej. Obys była zwykłym trollollo które wypisuje głupoty wyssane z palca.
              • 35wcieniu Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 13:32
                Spokojnie - jest. big_grin
            • hanusinamama Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 13:56
              Ale jak starac sie? Na jakiej podstawie??? Noamrlanie ludzie wynajmują albo kupują na kredyt....czemu zakłądasz ze twoje dzieci dostaną mieszkanie? I czemu mają dostać skoro moga mieszkać u mamusi,a studiwać w rodzinnym miescie???
              • 35wcieniu Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 14:13
                O rany, bo jest trolem, który o tym i tylko o tym pisze od lat. Od lat trolluje o wyłudzaniu chałup i niczym innym. Gazeciarz o fizjologii, ten drugi oblech o seksie, a tol8 o wyłudzaniu mieszkań. Taka specjalizacja.
        • hanusinamama Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:56
          A jak maja dostac skoro studiują w miescie w ktorym mieszakają. Jakąs mistrzynia wyłudzania mieszkan od gminy jestes??
          • memphis90 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 11:40
            Hanusina, a Ty nowa jesteś na forum czy co...?
            • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 16:11
              No to to troll ale podobno rodziła zaraz po maturze i na początku studiow.
            • hanusinamama Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 13:57
              Nie ale ominełam wątek z tym mieszkaniem...
              • 35wcieniu Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 14:21
                Ona trolluje o wyłudzaniu mieszkań od ładnych paru lat. Nie pisze o niczym innym big_grin
                • 35wcieniu Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 14:26
                  (No dobra, jeszcze ma drugi trollmotyw - o dumie z własnego skąpstwa big_grin )
          • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 07:56
            Normalnie, przecież aby dostać mieszkanie trzeba mieszkać od urodzenia w danym mieście
            Coraz bardziej rozumiem, że kredyty biorą ludzie po prostu nieogarnięci
            • hanusinamama Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 13:59
              Tol a skąd i od kogo dostać? Bo moje dzieci to zapewne dostaną mieszkanie od mamusi i tatusia. A twoje?? Serio nie kumam czemu młodzi, zdrowi ludzie zdolni do rpacy maja cokolwiek dostać od Panstwa??? Rozumiem ze twoim zdaniem "nieogarnieci" kredytobiorcy są dlatego, ze zmiast naciągać panstwo sami chcą na własne lokum zarobic???
              • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 15:33
                hanusinamama napisała:

> Tol a skąd i od kogo dostać? Bo moje dzieci to zapewne dostaną mieszkanie od ma
                > musi i tatusia. A twoje?? Serio nie kumam czemu młodzi, zdrowi ludzie zdolni do
                > rpacy maja cokolwiek dostać od Panstwa??? Rozumiem ze twoim zdaniem "nieogarni
                > eci" kredytobiorcy są dlatego, ze zmiast naciągać panstwo sami chcą na własne l
                > okum zarobic???
                Pewnie wyrobią lewe renty na głowę podobnie jak jej drugi mąż
            • gabez1 Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 15:23
              Ci nierozgarnieci maja 2 rece i potrafia zarobic na mieszkanie. Uwazaja takze, ze mieszkania komunalne sa dla naprawde potrzebujacych, np. chorych.
        • husmus Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 11:20
          tol8 napisała:

> To inna sytuacja, bo jednak wyjechałaś tylko na studia. My mieszkamy w mieście
          > uniwersyteckim, więc problem odpada. Jeszcze na studiach dzieci dostaną mieszka
          > nia, więc niech siedzą na swoim.
          >
          Pewnie wnioski o mieszkanie gminne już złożone? Ponoć cała rodzinka i znajomi tak działają.
          • hanusinamama Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 14:00
            Gminy tak chętnie mieszkania rozdają? W szoku jestem...
      • vinca Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 16:05
        Moi rodzice również od razu zajęli się moim pokojem. Co prawda ja wyprowadzałam się juz po studiach i to na dobre, ale też pamiętam, że dziwnie (i niefajnie) się poczułam. Od tamtej pory (było to 14 lat temu) spałam u rodziców może 1 raz.
        • milka_milka Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 19:56
          Ale mieli muzeum zrobić? Dla mnie to normalne, że gdy się wyprowadziłam, rodzice zagospodarowali mój pokój.
    • aankaa Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 21:36
      tol8 napisała:

> Za te kilka lat jeden z pokoi stanie się gabinetem,

gabinetem big_grin big_grin big_grin
      • ginger.ale Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 22:29
        Gabinet dla kierowcy tira smile
        • 35wcieniu Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 00:11
          Kierowcy tira ze schizofrenia, dodajmy, co ma sens.
          • ficus_carica Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:09
            Może miała na myśli gabinet dla psychiatry.
            • 35wcieniu Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 10:35
              Nie nie, raczej coś takiego jak w "Pięknym umyśle", wiesz. Wycinki z gazet na korkowych tablicach i tajna praca dla rządu... big_grin
        • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:31
          Nie, dla mnie też. Mój mąż ma kupę papierologii, ja prowadzę domowy budżet, mamy kilkaset książek- jak inaczej nazwać pokój do pracy?
          • heca7 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:57
            Kilkaset książek to mieści się na dwóch solidnych szafkach.
            • jak_matrioszka Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:08
              Nie, jeśli sie je wszystkie ustawi okładka do przodu, żeby je wyeksponować wink
              • heca7 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:34
                big_grin
            • 35wcieniu Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 10:38
              Ominęłaś najważniejsze. Domowy budżet. Przyznać no się, która prowadzi domowy budżet bez gabinetu? big_grin
              • jak_matrioszka Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 11:32
                U nas domowy budżet prowadzi Książe Małżonek, ale nie z domu tylko z pracy. Tam ma trzy duże ekrany to jakoś daje rade, przynajmniej póki dzieci mieszkaja z nami. Jak sie dzieciarnia wyprowadzi, to w jednym pokoju zrobimy pokój do prowadzenia budżetu, a w drugim buduar.
              • ficus_carica Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 13:58
                35wcieniu napisał(a):

> Ominęłaś najważniejsze. Domowy budżet. Przyznać no się, która prowadzi domowy b
                > udżet bez gabinetu? big_grin

Widzę, że trend się zmienia. Wyznacznikiem ematkowosci będzie gabinet do prowadzenia budżetu domowego zamiast bidetu i kosza w łazience 😃
                • hanusinamama Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 14:24
                  NO to wreszcie bede sie mogla poczuc jak dama. Gabinet mam ha!!! Firme w wiekszosci prowadze z domu wiec mam gdzie: pracowac, trzymać papiery...natomiast mało to wygląda jak gabinet. Mam tam 3 regały na ksiazki, stół do szycia (różowy!!!) i 5 pudeł materiałów i innych szyciowych przydasi. NO jak elegancki gabinet prezesa nie wygląda za nic...
              • livia.kalina Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 18:24
                35wcieniu napisał(a):

> Ominęłaś najważniejsze. Domowy budżet. Przyznać no się, która prowadzi domowy b
                > udżet bez gabinetu? big_grin

Jakaś cholerna patologia. Mnie ciekawi, że ten budżet w gabinecie trzeba prowadzić dopiero po 40. Chyba, że wcześniej wynajmowali jakiś biurowiec na mieście w tym celu wink
            • thea19 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 11:36
              wiesz ile miejsca zajmuje kradziony papier toaletowy?
              • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 16:09
                O ile nadal kradnie, wg aktualnych info jest na rencie i garnuszku OPS, chyba ze z tych instytucji wynosi.
              • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 07:57
                Pochwal się, skoro kradniesz
                • thea19 Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 14:50
                  hmmm, pomyślmy kto to był dumny z wynoszenia cudzego papieru... bilobil se kup
                  • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 15:34
                    thea19 napisała:

> hmmm, pomyślmy kto to był dumny z wynoszenia cudzego papieru... bilobil se kup
                    1 000 000/1 000 000
          • edelstein Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:48
            Kupa papierologii, az tyle tego papieru toaletowego nakradlas?
            • agrypina6 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 10:43
              😀
          • ira_08 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 15:32
            Nie widziałaś kilkuset książek na oczy, prawda? Toż to dwa średnie regały.
            • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 07:58
              Widzę, bo mam. Nie są w regałach lecz na półkach wzdłuż ścian
              • thea19 Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 14:51
                widzę, że te zasiłki teraz wysokie, skoro na książki starcza. wypełnisz mi wniosek? może i ja się załapię.
    • jeziorowa Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 21:40
      Jak dzieci wyprowadzą się na swoje to sprzedamy dom i kupimy dużo mniejszy w zupełnie innym miejscu.
      • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:31
        Tego chcemy uniknąć. Kochamy to miejsce, jest idealnie położone i takie nasze.
        • jeziorowa Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:03
          Ja też uwielbiam moje miejsce, ale fajniejsze na resztę życia będzie inne miejsce, w którym nie mieszkam tylko dlatego, że dzieci nie władają tym językiem, więc nie poradziłyby sobie w szkole (pomijając już, że to nie jest miejsce dla wkraczających w życie młodych).
        • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 14:04
          tol8 napisała:

> Tego chcemy uniknąć. Kochamy to miejsce, jest idealnie położone i takie nasze.
          >
          Jak dochody spadna/wydatki wzrosna - znajdziesz sposób na wyludzenie doplat za rachunki?
        • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 14:04
          tol8 napisała:

> Tego chcemy uniknąć. Kochamy to miejsce, jest idealnie położone i takie nasze.
          >
          Jak dochody spadna/wydatki wzrosna - znajdziesz sposób na wyludzenie doplat za rachunki?
    • viridiana73 Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 21:55
      Buduar se zrobię.
      • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:32
        To już mamy
        • ficus_carica Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:10
          I salon kąpielowy oraz domowe SPA też macie 😃
          • edelstein Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:48
            I wszystko w komunalce😂
            • memphis90 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 11:42
              I ogród, i strych, i garaż, i piwnicę, i składzik...
              • manon.lescaut4 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 12:31
                I basen i patio i plac zabaw, wędzarnie, piec ogrodowy opalany drewnem. Wakacje AI w ciepłych krajach i city breaki w ciągu roku. I cała starte kradzionego papieru toaletowego.
    • iberka Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 21:57
      Będziecie mieć za duży metraż, za duże dochody zatem zwrócisz i zamieszkasz w mniejszym - uczciwie.
      • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:33
        Pokaż mi kogoś, kto tak zrobił.
        Mieszkanie jest wykupione.
        Nikt nie sprawdza dochodu i metrażu po podpisaniu umowy- pudło. Zresztą, patrz wyżej.
        • profes79 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:47
          Spokojna głowa. W Warszawie już się do tego przymierzają i nie tylko w Warszawie - mieszkania komunalne mają służyć naprawdę potrzebującym a nie pasożytom.
          • memphis90 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:11
            A widzisz, a Tol już drobi nóżkami, żeby wyłudzić kilka kolejnych. Mnie dalej ciekawi co się stało z tym domem z ogrodem, po którym Tol ledwie tydzień temu jeździła glebogryzarką...?
            • heca7 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:42
              A to nie była działka pracownicza?
    • aankaa Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 22:00
      1 - sypialnia (była)
      2 - garderoba
      3 - pokój na różne "wyniosę za 2-3 tygodnie"
      został 4 i nie zmienił przeznaczenia
      • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:34
        Garderoba smile
        To jest myśl! Teraz mam małą, zrobię sobie ogromną.
        O pokoju na przydasie też myślałam, ale mamy piwnicę, strych i garaż już smile
        • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 12:47
          tol8 napisała:

> Garderoba smile
          > To jest myśl! Teraz mam małą, zrobię sobie ogromną.
          > O pokoju na przydasie też myślałam, ale mamy piwnicę, strych i garaż już smile
          >
          Na forum oszczędzamy piszesz o minimalistycznej szafie. Wiec chyba w tej dużej garderobie będziesz tapetowac ściany tymi książkami w liczbie kilkuset 😂
    • ciszej.tam Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 22:07
      Moze zrobie sobie nowe
      • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:35
        Zrezygnowaliśmy z tej opcji. Kiedyś trzeba pożyć- dotąd się dorabiamy, dzieci urodziły się na studiach... Chcemy pobyć we dwoje, pozwiedzać świat, nacieszyć się sobą.
        • agrypina6 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 10:46
          Po jakich studiach jesteś, że pracujesz/pracowałas jako sprzątaczka? Napisz, my przestrodze, gdzie nie studiować 🤣.
          • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 15:59
            koordynator sprzataczek
    • iimpala Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 22:25
      zamieniam mieszkanie na mniejsze, w innej okolicy, na bardziej pasujące mnie i mezowi (czyli pod miastem, w tzw zielonej okolicy). Nadwyżke daje niniusiowi na zakup własnego lokum.
      Na razie jeden niunius sie wyprowadzil, drugi tkwi.
      • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:36
        Nie widzę opcji przeprowadzenia się. Kochamy nasz dom całym sercem.
    • thaures Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 22:43
      W pokoju syna nic się nie zmieniło, od 6 lat. Ubyło tylko rzeczy w szafkach. Śpi w nim moja siostra, gdy przyjeżdża
      • thaures Re: Niuniuś się wyprowadza 26.02.19, 22:47
        thaures napisała:

> W pokoju syna nic się nie zmieniło, od 6 lat.
        U moich rodziców też mój pokój zostal, tylko rzeczy w szafach były ich. Dopiero remontując całkowicie mieszkanie po rodzicach, 25 lat po mojej wyprowadzce wszystko zmienilismy
      • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:37
        Nie znoszę gości. Nie mam nikogo poza miastem, by musieć go nocować. Na szczęście.
    • summerland Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 01:26
      U nas zostaly praktycznie niewiele zmienione z ich wyposazeniem i rzeczami. Niedawno malowalismy i zmienilismy tylko podlogi. Jak przyjezdzaja spia w swoich pokojach.
      • tol8 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:38
        U nas dzieci będą mieszkać w tym samym mieście, więc przyjazdy i noclegi odpadają.
        • kalina_lin Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:55
          Jesteś jasnowidzem? Skąd wiesz gdzie będą mieszkać?
          • heca7 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:00
            Bo zamierza im załatwić mieszkania komunalne, które potem wykupią za ułamek wartości. Oraz będą oszukiwać i żyć z renty oraz mopsu tongue_out
        • gryzelda71 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:05
          Wynajmij. szybciej nazbierasz na podróże.
          • edelstein Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 09:50
            Nooo jak to lecialo w tym samym dnia pisala znad Baltyku i Srodziemnego, takie szybkie przeloty kosztuja😂
    • an.16 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:54
      Mam 50+ i cały czas pokój u rodziców. Podobnie starszy brat. Nie było żadnego przerabiania dla wnuków, siłownię, gabinet i co tam jeszcze. Oczywiście różni goście bywają tam kwaterowani, ale gdy jestem ja to nie ma tematuwink
    • bei Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 08:56
      Góra domu zostanie dla ...dzieci. Mam nadzieję, ze będą często gościć u nas.
    • mikk25 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 12:00
      Ile m2 ma mieszkanie i ile pokoi?
      • karme-lowa Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 14:25
        Przecież Tol napisała kiedyś, że jest trollem i wszystko wymyśliła.
        • 35wcieniu Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 14:30
          Przeoczyłam, ale doprawdy - nie musiała tego pisać big_grin
        • beneficia Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 20:03
          Eee... to czemu z nią gadamy?
          • 35wcieniu Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 08:13
            Nieustannie zadaję to pytanie, ale forumki lubią dyskusje z nią big_grin
            • mikk25 Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 11:57
              To nie troll, ona jest taka prawdziwa od dawna.
              • 35wcieniu Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 13:27
                "taka prawdziwa" big_grin
                No można to i tak ująć big_grin
      • mikk25 Re: Niuniuś się wyprowadza 27.02.19, 21:05
        54m2, można poszaleć smile
        • thea19 Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 14:55
          a to nie powierzchnia samego gabinetu? to ile ten gabinet ma? 5m2?
          • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 15:02
            Wiesz to nie dom jednorodzinny gdzie gabinet może mieć i 120mkw
    • kornelia_sowa Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 11:19
      Mamy wielki dom, swoją sypialnię-wiadomo, każde z nas ma swój gabinet, jest bardzo duża garderoba, na " przydasie " to strych.
      Siłowni nie zamierzam robić w domu, bo dla mnie to żadna frajda mieć wszystko w domu- po co wychodzić w ogóle?
      Pewnie wyremontujemy i "udoroślimy" a tak to po prostu zostaną "ich" pokoje.
      Mamy jeszcze małe dzieci - 4 i 11 lat. Starszemu kupiliśmy w ubiegłym roku mieszkanie, myśle że córce tez się uda kupić, ale może zechcą przyjechać do rodziców na grilla i wypić piwo. Wtedy sobie zaoszczedza na taksówce i przespią się tutaj
      • kornelia_sowa Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 11:19
        PS. Mozesz sobie oranżerię zrobic i minii zoo smile
        • 35wcieniu Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 11:56
          Hahaha. Myślę że tol8 to podłapie. Oranżeria i minizoo w komunałce byłoby spoko trollmotywem big_grin
          • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 12:35
            35wcieniu napisał(a):

> Hahaha. Myślę że tol8 to podłapie. Oranżeria i minizoo w komunałce byłoby spoko
            > trollmotywem big_grin
            Komunalna to nie zawsze lokum w miejscu typu kamienica z serialu "świat w/g kiepskich". W Wawie jest sporo tego typu mieszkań w niezbyt starym budownictwie, tzn w blokach z lat 90
            • 35wcieniu Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 13:22
              No no, ja wiem, komunałka tol8 ma nawet ogród, a teraz będzie miała minizoo i gabinet, no w ogóle wszyściutko co potrzeba big_grin
              • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 13:27
                Z mieszkaniem na parterze rabatki są wykonalne, ja obstawiam ze ona ma raczej działkę typu ROD.
                • 35wcieniu Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 13:30
                  Czego ona nie ma... Nawet zapasy kradzionego papieru toaletowego ma, a tym naprawdę mało kto się może poszczycić. big_grin
                  • kornelia_sowa Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 16:00
                    O, skladzik na wyłudzone rzeczy, jest pomysł
    • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 12:44
      Zaadaptujesz drugi wolny pokój np na uprawę hydroponiczną truskawek. Będziesz mogla je hodować cały rok, i jeszcze handlować owocami nie odprowadzająca ani grosiczka podatku (kreatywną rachunkowosc mozesz prowadzic w gabinecie 😉). Tylko wymysl jakiś sprytny i spójny wykręt na potrzeby wywiadu-odwiedzin z OPS czy innej instytucji😂😂😂😂 bo pracownica socjalna wejdzie wszędzie.
      • jak_matrioszka Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 13:47
        Na truskawki aż takiego pobytu nie ma, ale medyczna maryśka ma rynek zbytu, tylko producentów polikwidowali, w tym widze przyszłość.
        • double-facepalm Re: Niuniuś się wyprowadza 28.02.19, 15:04
          Na razie nie jest to usankcjonowane prawnie, ale może zanim dziubdziusie dadzą drapaka na swoje lokale socjalne, to da rade zalegalizować uprawy. W pl na jadalne zima truskawki popyt jest,to nie Norge czy gdzie tam przebywasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka