Dodaj do ulubionych

Typ klienta - pobraniowy.

26.02.19, 21:36
Na Allegro nigdy dawałam opcji "za pobraniem", w opisie zawsze dodatkowo umieszczałam tę informację, często "grubszym" drukiem niż reszta bo do wielu nie docierało. Mimo to wielu dopytywało o pobranie, mimo, że większość były to przedmioty za około 20 zł.
Dwa razy zgodziłam się na pobranie dla świętego spokoju bo ktoś już kliknął w "kupię to", a odwracanie całego procesu było/jest na tym portalu kłopotliwe, a jak wiemy z wielu wątków (ostatnio - hotelowy i apartamentowy) jak odmówisz klientowi "nadusługi" to Ci "pojedzie" w komentarzach. Byłam młoda i głupia.
Teraz sprzedaję w innym miejscu pewien sprzęt, grzecznościowo (zaprzyjaźniony właściciel jest zarobiony i nie ma konta na danym portalu).
Najpierw kobieta zapytała o spuszczenie z ceny (około 20%), po konsultacji z właścicielem zgodziłam się, teraz życzy sobie przesyłki pobraniowej.
Boję się, że będą z tego kłopoty.
Po co ludzie wybierają taką opcję? Jak komuś nie ufam - nie kupuję.
Przesyłka pobraniowa nie chroni przed oszustwem bo do paczki mogę napchać gazet, a z tego co czytałam w regulaminie firmy kurier nie może wydać paczki nim klient nie zapłaci i nie podpisze (chyba, że opakowanie jest uszkodzone, to jeden wyjątek).
Co myślicie? Mam się bać?
Zamawiacie pobraniowo i jeśli tak to czemu?
Obserwuj wątek
    • maaria33 Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 21:39
      Jeżeli nie odpowiadają mi inne dostępne formy płatnosci
      • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:51
        Czemu Ci nie odpowiadają? Na przykład przelew?
        • maaria33 Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 07:14
          Na przykład takie kiedy muszę wyciagać kartę, żeby spisać numer.

p.s. kupuję najczęsciej w "normalnych" sklepach a nie od przypadkowych osób. Dwa razy zdarzyło się, że paczka zaginęła (nie dotarła przez dłużej niż miesiąc), sklep wysłał drugi egzemplarz z przeprosinami.

p.s. 2 Nacięłam sie tylko raz kiedy płyta CD na żadnym sprzęcie nie chciała się odtwarzać, a sprzedający mówił "a mnie się odtwarzała". Olałam ale mam nauczkę.
          • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 08:45
            Z kartą też nie lubię, ale zwykle nie ma tak, że masz tylko kartę, zwykle jest co najmniej karta i opcja przelewu.
            U prywatnych przelew.
            • maaria33 Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 11:19
              Nie korzystam z jednej z popularnej formy przelewów - z zasady.
            • sol_13 Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 20:25
              To zle robicie, karta jest najbezpieczniej - potem można latwo w razie czego zareklamować niedostarczony/niewłaściwy towar przez bank i odzyskac srodki. Z przelewem takiej opcji brak.
    • jola-kotka Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 21:43
      Bo sa osoby co nie maja dostepu do konta przez neta i im sie nie chce isc wplacac itd. Mam taka kolezanke, wyczyscili jej konto. Od tamtej pory zrezygnowala z dostepu przez net. Wszystko w sieci kupuje za pobraniem a jak nie ma takiej opcji to nie kupuje wcale. Zapytac nic nie kosztuje ty nie musisz sie zgodzic.
      • astrum-on-line Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 13:38
        Albo na przykład zamawia się paczkę dla cioci Zosi, która bardzo chciałaby mieć taką torbę/garnek/buty/książeczkę do modlitwy/lampę lecząca/firanki czy co tam jeszcze może być, ale nie ma konta w banku i listonosz przynosi jej emeryturę do domu.
    • muchy_w_nosie Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 21:46
      Pobraniowo to zamówiłam raz na zalando bo mi się omsknął palec i przypadkie wybrałam inną płatność niż mialam domyślną. Dla mnie ta płatność jest mega upierdliwa bo musisz widzieć się z kurierem a zwyczajowo wrzuca mi paczki na taras albo zamawiam do pracy i zostawia na kancelarii - kurierzy mnie lubią ;P
      • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:35
        I droższa.
        • aankaa Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:59
          2-4 zł
          ale oszczędność
        • hanusinamama Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 13:07
          Nie zawsze. Czesto jest szybsza. Kilka razy jak dzowniłam zapytac jak szybko moga cos wysłac, to dostałam info ze za pobraniem najszybciej wysyłają.
    • lauren6 Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:12
      Bo mają płaconą pensję w kopercie i na coś tę gotówkę muszą wydać.
      • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:32
        Podobno można też na pobraniowo na konto.
      • 71tosia Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:45
        'za pobraniem' oznacza najczęściej ze płacisz kartą na terminalu kuriera, tak robi juz sporo firm
        • lauren6 Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 08:01
          Najczęściej, czyli jak sama zauważyłaś firmy tak robią. W przypadku zwykłych Kowalskich chodzi o wynagrodzenie wypłacane w gotówce.
    • premeda Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:25
      Zamawiam pobranie, bo wychodzę z założenia, że wcześniej paczkę dostanę niż później. A zdarzyło mi się czekać bardzo długo i nie było jak się wycofać, bo kasa już poszła.
      • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:34
        I tak muszę wysłać z pewnym opóźnieniem o którym klient był poinformowany ( po 07 marca), więc nie szybkość jest powodem.
        • reinadelafiesta Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:50
          W przypadku Twojej klientki może nie szybkość jest powodem. Ale w innych przypadkach może tak być. Tak samo jak Premeda zauważyłam, że jak wpłacam na konto, to sprzedawca nie spieszy się z wysyłką. A za pobraniem jakoś szybciej towar opuszcza firmę. Nie zawsze, ale dosyć często.
          • hanusinamama Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 13:09
            Wieksozsc sklepów tak robi. Wiele razy dzowniłam pytajac jak najszybciej moga cos wysłać i Pani informowała ze za pobraniem wysyłaja najszybiej.
    • spanish_fly Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:39
      Ja zamawiam za pobraniem, kiedy mi zależy, żeby mi kurier dostarczył paczkę do rąk własnych zamiast zostawiać u ochroniarza/sasiadki/pod płotem...
    • 71tosia Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:41
      nigdy praktycznie nie kupuje inaczej niz 'za pobraniem' chyba ze od duzych znanych firm (ostanio np Ikea), najbezpieczniejsza forma zakupu dla mnie, nie znam cie wiec dlaczego miałabym ci zaufać?
      • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:56
        Nie ufasz - nie kupujesz.
        • 71tosia Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 00:26
          dlaczego miałabym nie kupować? Nie znam sprzedawcy i jego firmy więc zaufanie mam ograniczone, robiąc to 'za pobraniem' nic nie ryzykuje, płace na terminalu kuriera wtedy gdy przesyłkę mam juz w ręku. A ze dla ciebie jest to nie niewygodne, no cóż trudno.
        • basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 07:26
          Chcesz przerzucić całe ryzyko na kupującego, tymczasem - nie ufasz, nie sprzedajesz.
          • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 08:29
            Jakie ryzyko? Przecież on ma moje dane. Poza tym w ogłoszeniu było, że preferowany odbiór osobisty, oszust nie dałby takiej opcji.
        • hanusinamama Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 13:09
          Jak mozna ufak prywatnej , nienznanej osobie na allegro????
          • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 06.03.19, 08:20
            Są komentarze oraz informacja od kiedy jest zarejestrowane konto, dodatkowo masz wgląd do pełnych danych takiej osoby.
    • bei Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:45
      Niestety, zdarzało się, ze zapłaciłam a towaru nie dostałam.
      • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 22:54
        Wielu sprzedawców skarży się (zarówno firm, jak i osób prywatnych), że są stratni bo jaśnie Państwo nie odbierają paczki (nie wpłacili jeszcze pieniędzy, a się rozmyślili więc co im kto zrobi), a sprzedawca w takiej sytuacji musi płacić dwa razy za wysyłkę, biorąc pod uwagę przeciętny koszt przesyłki 20 zł to robi się z tego 40 zł.
        Plus traci czas bo w tym czasie gdy paczka plącze się nie wiadomo gdzie i zawraca (kilka dni) mógł mieć rzetelnego klienta, który z góry by wpłacił pieniądze.
        • mika_p Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 23:05
          > Wielu sprzedawców skarży się (zarówno firm, jak i osób prywatnych), że są stratni bo jaśnie Państwo nie odbierają paczki (nie wpłacili jeszcze pieniędzy, a się rozmyślili więc co im kto zrobi)

Nie ufasz - nie sprzedajesz
          • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 23:14
            Racja, ale tu jestem tylko pośrednikiem. Przedmiot nie należy do mnie.
        • basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 07:23
          Najczęściej to jednak nie klient jest nierzetelny, tylko sprzedawca. Klient jest narażony na oszustwo.
          • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 08:31
            Na jakie oszustwo? Z takim podejściem nie wychodź do sklepu po ziemniaki, tam też jesteś narażona na oszustwo.
            • basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 09:26
              Ależ to Ty węszysz oszustwo i nie chcesz się zgodzić na wysyłkę pobraniową, która jest normalną opcją zapłaty. Szokująca jest Twoja ignorancja. Nie słyszałaś o masowych oszustwach przy sprzedaży przez internet? Mnie akurat nie oszukano, ale przesyłka pobraniowa jest wysyłana natychmiast, kurierzy dokładają starań, by ją dostarczyć. Zresztą, jak Ci nie pasuje, to znajdź sobie innego kupca, bo nikt nie ma obowiązku wybierać twojej opcji zapłaty i tyle.
      • antonina.n Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 06:28
        bei napisała:

> Niestety, zdarzało się, ze zapłaciłam a towaru nie dostałam.

Zamawiam zwykle psią karmę. Worek 12kg- 320zl. Zdarzyło mi się, że zapłacona paczka szła trzy tygodnie... musiałam sporo do tego interesu dopłacić. W firmie informowano mnie, że karma przyjdzie następnego dnia. Dokupiłam opakowanie 300g za 80zl, potem kolejne, bo paczki nie było, potem worek 6kg za 180zl. Pracownicy firmy wciąż mi mówili, że już wysyłają, zaraz wyślą, już wysłali. A ja dokupywalam kolejne nieopłacalne worki. Razem za niecałe 7kg karmy zapłaciłam prawie cztery stówy, a po trzech tygodniach dostałam 12kg, które juz mi nie było potrzebne..,Od tej pory kupuje tylko za pobraniem. W przypadku podobnej sytuacji po prostu nie odbiorę paczki.
        • basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 07:20
          Też zamawiam karmę dla psów, wyłącznie za pobraniem. Otrzymuję zwykle już następnego dnia, max. po dwóch.
          • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 08:32
            Ja też zamawiam, czekam maks do dwóch dni. Jak mnie nie ma kurier może zostawić paczkę u ochrony, nie muszę warować godzinami w domu z wyliczoną kasą w garści, nerwowo czekając na resztę.
            • basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 09:30
              Ja akurat nie mam ochrony i chcę, by mi kurier dostarczył moją kilkunastokilogramową paczkę do domu. Każdemu jak woli. Twój potencjalny klient woli pobranowo, jak Ci nie pasuje, to sprzedawać mu nie musisz.
            • antonina.n Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 09:32
              katja.katja napisała:

> Ja też zamawiam, czekam maks do dwóch dni.

Gratuluję. I jak to się ma do mojego oczekiwania przez 3 tygodnie? I wydania niepotrzebnie kilku stówek więcej?

Jak mnie nie ma kurier może zostawić
              > paczkę u ochrony, nie muszę warować godzinami w domu z wyliczoną kasą w garści
              > , nerwowo czekając na resztę.
              >

Wspolczyuje, jeśli zwykły przyjazd kuriera wywołuje u ciebie tak silne emocje. Doradzam ci tez zostawienie kurierowi reszty, a nawet dołożenie jakiejś dychy. W końcu dźwiga te 12 kilo karmy pod same drzwi. Odpadnie ci przynajmniej mała cześć stresu zwiazania z trzymaniem w garści i nerwowym wyliczaniem reszty
        • bywalec.hoteli Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 21:03
          Jaki z tego wniosek Antonina.M? Drogi ten Twój kejter. 300 gramów karmy za 80 zł? Chyba zacznę produkować taka karmę smile
    • mika_p Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 23:04
      > Jak komuś nie ufam - nie kupuję.

Zakup na odległość to zawsze ryzyko.

> Przesyłka pobraniowa nie chroni przed oszustwem bo do paczki mogę napchać gazet,

Obsługa pobrania trochę trwa. W przypadku oszustwa jest czas na powiadomienie policji i z jej strony na zablokowanie przelewu pobrania.
      No i jak przelewasz z góry, to sprzedawca może nic nie wysłac, a jak planuje wysłać gazety czy cegłę, to jednak musi się bardziej wysilić.
      • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 23:13
        Policja aż tak szybko chyba nie działa. I nie wiem czy tak łatwo i szybko zablokować przelew. Nim oszukany pójdzie na policję, nim policja sprawdzi zgłoszenie, nim sprawdzą czy to na pewno wina sprzedającego, a nie kogoś z obsługi kurierskiej (obsługa paczek też kradnie), który wyjął np. iphone i zostawił samo opakowanie etc. Wątpię, że byłoby to takie na pyk.
        • basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 10:05
          To rola banku, nie policji
          • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 10:22
            Bank nie może zablokować takiej transakcji. Kiedyś pomyliłam się i 2 razy zapłaciłam ZUS (kliknięcie za kliknięciem), w ciągu czterech minut od przelewu rozmawiałam już z pracownikiem banku (rozmowa z weryfikacją tj. wiedzieli, że ja to ja). Nie dało się zablokować tego przelewu. Ale mówisz, że gdybym zadzwoniła do banku i powiedziała, że zostałam okradziona bo w paczce były tylko pomięte gazety bank od razu by zablokował przelew, nie czekając na wyjaśnienie drugiej strony i bez dowodów?
            • basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 10:38
              Wygoogluj sobie " jak anulować przelew"
              • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 06.03.19, 08:21
                Nie można anulować, gdy już wyszedł.
    • tryggia Re: Typ klienta - pobraniowy. 26.02.19, 23:06
      Moja mama kupuje tylko za pobraniem. Najpierw nie umiała przeprowadzić operacji opłaty online, potem nie chciało się jej.
    • kosmos_pierzasty Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 06:04
      Głównie pobraniowo - bo w razie zaginięcia przesyłki to sprzedający będzie jej szukał, a ja nie mam kłopotu. Albo jak ma fantazję wysłać mi zakup kurierem, gdzie do punktu odbioru mam 50 km, choć ja wybrałam Pocztę - wtedy też mam w nosie, nie będę jechać 100 w dwie strony po np. książkę. Jeśli bym zapłaciła z góry, pewnie nie bardzo miałabym wybór - no ewentualnie się wykłócać, ale nie lubię.
      • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 08:35
        W razie zaginięcia przesyłki sprzedawca zwraca Ci kasę na konto.
        • kosmos_pierzasty Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 08:57
          Jeden zwróci szybciej, drugi wolniej, a ja mam te pieniądze zablokowane. Nie lubię tak. Wybieram sprzedawców z możliwością płatności pobraniowej i nie muszę się zastanawiać.
          • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 10:19
            Ojej, e-matka nie przeżyje i będzie musiała pożyczać po sąsiadach gdy na koncie będzie mieć zablokowane 200 zł.
            A do wątku "Forumowe biedaczki i dziadówki" żadna nie chciała się wpisać big_grin
            • antonina.n Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 10:41
              katja.katja napisała:

> Ojej, e-matka nie przeżyje i będzie musiała pożyczać po sąsiadach gdy na koncie
              > będzie mieć zablokowane 200 zł.
              > A do wątku "Forumowe biedaczki i dziadówki" żadna nie chciała się wpisać big_grin
              >

O! widzisz, właśnie dlatego za pobraniem! Z powyższej wypowiedzi wynika, że jesteś sprzedającym, który WIE NA PEWNO, jak rozporządzać cudzymi pieniędzmi, a także
              komu można zablokować kasę i na jak długo. Przecież kupujący przeżyje bez tych dwóch stówek, a sprzedający towar wyśle, ale w przyszłym tygodniu, o ile mu się zachce...

Za pobraniem, jakos wszystko jest wysyłane niemal natychmiast. I zaufanie tu nie ma nic do rzeczy. W żadnym razie nie ufam ludziom, od których kupuję po raz pierwszy, bo i niby do czego to jest potrzebne? W razie nieuczciwości jednej ze stron, to kupujący ma więcej do stracenia.

• basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 07:16
      Zamawiam wyłącznie za pobraniem. Nie muszę się martwić, że będę ścigać kuriera, bo w razie czego, niczego nie tracę. Kupuję wyłącznie w sklepach ( nigdy od indywidualnego sprzedawcy ), tu szansa oszustwa jest mniejsza. Przesyłka za pobraniem jest jednak jakimś zabezpieczeniem przed nieuczciwym sprzedawcą, który towaru nie wyśle. Całe ryzyko ponosi odbiorca tej transakcji i ma większe powody do nieufności niż Ty.
      • kubek0802 Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 07:34
        Po tym jak ostatnio dostałam paczkę z firmy odzieżowej Bon P i kurier nie przyjmował do wiadomości że nic nie zamawiałam i właściwie zostawił mi w drzwiach bo i tak już opłacona utwierdzam się w przekonaniu, że pobranie to lepsza opcja. Klientka od kurtki, bluzek i innej odzieży szuka teraz swojej opłaconej przesyłki.
        • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 08:33
          Jak często spotyka Cię taka sytuacja? Niech zgadnę - pierwszy raz w ciągu Twojego 50 letniego życia.
          • ga-ti Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 09:36
            To ja miałam raz tak, że przesyłka była za pobraniem, a kurier nie chciał ode mnie żadnych pieniędzy, twierdząc, że opłacona. Przecież wiem, że nie robiłam przelewu, ale facet się uparł, że ja się mylę, wskoczył w samochód i odjechał. Pieniądze niewielkie, hurtownia sprzedająca duża, zamówień od groma, mam dyskomfort, bo ktoś się gdzieś machnął.
            • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 10:18
              W Twoim przypadku to było raz na 45 lat.
              Faktycznie, nagminna praktyka.
              • ga-ti Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 10:23
                A Ty mnie nie postarzaj big_grin
      • hanusinamama Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 13:11
        Potwierdzam, kiedys wtopiłam 400 zeta za kocyki dla dziecka. Kocyków nadal nie mam (7lat temu to było) kasy tez nie.
      • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 06.03.19, 08:23
        W przypadku za pobraniem całe ryzyko ponosi sprzedawca gdy Paniusia lub Panicz nie odbierze takiej przesyłki. W przypadku kuriera, gdy wysyłasz średniej wielkości paczkę to w dwie strony to 40-50 zł, które musi zapłacić sprzedawca. Kupujący w tym przypadku nic nie musi, nawet odebrać paczki.
        • reinadelafiesta Re: Typ klienta - pobraniowy. 06.03.19, 08:54
          Katja, ale jak kupuję na odległość, to i tak mam prawo zwrócić towar. I nawet jeśli pieniądze wpłaciłam wcześniej na konto, to sprzedawca ma obowiązek mi je zwrócić, bez potrącania kosztów przesyłki. Więc argument, który tu przytaczasz jest kompletnie bez sensu. A jeśli nawet przyjąć by że jest tak jak mówisz, że całe ryzyko ponosi przy pobraniu sprzedawca, to sorry, nie obraź się, ale Twoje pytanie do zamawiających, dlaczego wybierają taką właśnie opcję zakupów, jest niezbyt mądre. A niby dlaczego mieliby dbać o intetes sprzedawcy, a nie swoje własne pieniądze? Jest taka opcja zakupów, to z niej korzystają.
          • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 06.03.19, 11:08
            Nie o tym mówię. Piszę, w razie nie odebrania paczki to na sprzedającego spadają dodatkowe (podwójne) koszty przesyłki. Gdy klient odbierze i się rozmyśli to sprzedawca ma obowiązek zwrócić mu za towar i koszt przesyłki jednorazowej, zatem ryzykuje tylko jednorazowy koszt przesyłki.
            • reinadelafiesta Re: Typ klienta - pobraniowy. 06.03.19, 11:20
              Tak czy inaczej dziwisz się, dlaczego klient wybiera opcję dogodniejszą dla siebie, a nie dla sprzedawcy. A mnie się wydaje, że nie ma w tym nic dziwnego.
            • mika_p Re: Typ klienta - pobraniowy. 06.03.19, 22:05
              > Piszę, w razie nie odebrania paczki to na sprzedającego spadają dodatkowe (podwójne) koszty przesyłki

Zawsze można handlować stacjonarnie, jak się nie ma ochoty ryzykować kosztów przesyłki.
              A jak się sprzedaje jako osoba prywatna, to tylko z odbiorem własnym, można wywiesić ogłoszenie na tablicy gdzies tam, zamaist w internecie.
    • arwena_11 Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 09:16
      Od momentu, kiedy musiałam w Wigilię latać i szukać wymarzonego prezentu dla dzieci i wydać na niego 50% więcej - kupuję tylko za pobraniem.
      Wtedy zamówiłam 1 grudnia i od razu zrobiłam przelew. Cały czas słyszałam, że już wysłane. 23 grudnia poinformowałam, że nawet jak paczka dojdzie, to jej nie odbiorę i oczekuję zwrotu pieniędzy w ciągu max 5 dni. paczka dotarła po świętach. Na poczcie sprawdzili mi datę nadania - 15 grudnia.
      Zwrot dostałam, po dwóch tygodniach, kiedy zagroziłam skierowaniem sprawy do sądu.

Dziwnym trafem paczki za pobraniem są wysyłane jeszcze tego samego dnia albo na drugi dzień i docierają w 3-4 dni max. I nie giną.
    • ga-ti Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 09:31
      Mój mąż, ale on się naciął kilka razy, miał jakieś przejścia ze sprzedającym, więc woli dmuchać na zimne.
      Ja wolę przelewem, mniej upierdliwe, nie muszę czekać na kuriera, nie muszę przygotować kasy, zwykle wybieram paczkomat.
    • reinadelafiesta Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 09:45
      A właściwie dlaczego nie chcesz sprzedawać towaru za pobraniem?
      • basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 10:10
        No właśnie, dlaczego, skoro nie ponosisz żadnego ryzyka, w przeciwieństwie do nabywcy?
        • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 10:16
          Ten muszę tak sprzedać bo to decyzja właściciela przedmiotu. Swoje przedmioty sprzedawałam bez pobrania gdyż byłam wiarygodnym sprzedawcą, z dużą ilością komentarzy, około 10-letnim kontem, a dodatkowo portal ten chroni kupujących do danej kwoty, więc nie mają ryzyka. Po więc pobranie? W opisie jest też czas wysyłki. Przelew przez Payu na przykład powoduje, że od razu widzę, że wpłata została dokonana i od razu idę na pocztę, nie trzeba pobrania.
          • basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 10:32
            W czym problem? Szukaj nabywcy który zapłaci z góry.
          • dziennik-niecodziennik Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 10:41
            widocznie dla niektórych jednak nie jestes wiarygodnym sprzedawcą big_grin
            • basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 11:12
              Dużo większe wątpliwości budzi sprzedawca, który chce kasę z góry niż kupujący, wybierający opcję " za pobraniem" . Tylko katja, która jest skoncentrowana na własnym interesie, koś tego nie dostrzega.
              • basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 11:12
                Jakoś, nie koś
          • reinadelafiesta Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 12:26
            Katja.katja
            Ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Nie pytam, dlaczego sprzedawałaś bez pobrania , tylko dlaczego n i e c h c e sz sprzedawać za pobraniem? Co to dla Ciebie za różnica, czy ktoś wcześniej wpłaci Ci na konto, czy zapłaci przy odbiorze?
            Zostawmy tę ostatnią konkretną sytuację, gdy to nie jest Twoja decyzja.
            • arwena_11 Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 12:57
              Może dlatego, że jak ktoś paczki nie odbierze - to trzeba zapłacić za jej zwrot?
              • reinadelafiesta Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 14:51
                Możliwe. Ale zauważ, że w tradycyjnych sklepach sprzedawcy też ponoszą koszty niesprzedanego i np.przeterminowanego towaru. Wrzucają to sobie w koszty. Ci na allegro też nie dokładają do biznesu, zapewniam że mają wszystko skalkulowane. Natomiast jeśli kupujący zapłaci, a towaru nie dostanie lub dostanie z opóźnieniem to traci pieniądze, musi kupić coś zastępczego itd. A jak wygląda odzyskiwanie pieniędzy wpłaconych na konto, to miałam przyjemność przerobić. Katja chciałaby mieć tylko zysk bez ryzyka.
                • arwena_11 Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 15:03
                  Ale ja to rozumiem. Sama kupuję tylko za pobraniem. Ale rozumiem też że prywatny sprzedawca ( nie sklep ), może nie chcieć tak sprzedać.
                  • reinadelafiesta Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 16:13
                    Ja to też rozumiem i uważam, że jest to ok. Tylko o ile ja się nie dziwię, że są tacy sprzedawcy, którzy sprzedać nie chcą, nie chcą ponosić ryzyka, o tyle Katja zdaje się nie rozumieć, że druga strona ma tak samo.A póki co, popyt rządzi😜
                    • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 19:50
                      Ale ja też jestem drugą stroną, klientem. Jeden raz zamówiłam coś niechcący za pobraniem, strona firmy czy miała jakąś awarię czy coś znowu na niej zmieniali i przypadkiem zaznaczyłam opcję "za pobraniem", w dodatku nie wiem jak to się stało, ale nie skojarzyłam, że nie zapłaciłam online (zawsze płacę Payu, które trwa chwilkę, nie trzeba wpisywać kodów z banku pewnie dlatego).
                      Musiałam wyczekiwać na kuriera z gotówką w garści, nie miał jak wydać (i to nie jego obowiązek oczywiście) więc byłam zmuszona zostawić mu jeszcze 10 zł napiwek.
                      • basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 21:27
                        No, ale co? klient zgodził się zapłacić z góry? Jak nie, to trzeba szukać innego jelenia. Swoją drogą, czytałam ostrzeżenia o oszustwach internetowych, gdzie było napisane, że brak opcji pobraniowej winno być poważnym sygnałem ostrzegawczym. Pisałaś coś o sprzęcie, wiec nie jest to pewnie zakup za 20 zł. Koszty przesyłki tez są pewnie niewielkie w porównaniu z ceną sprzętu. Upieranie się przy żądaniu zapłaty przelewem, na pewno potencjalnego kupca może niepokoić. A swoją drogą, skoro tak domagasz się zaufania, to sama je okaż i wyślij towar z opcją opóźnionej zapłaty. Chyba z głodu nie umrzesz i po sąsiadach za pożyczkami latać nie będziesz?
              • katja.katja Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 19:53
                Dokładnie. W dwie strony to koszt około 40-50 zł.
                Wielu sprzedawców skarżyło się na to. Na Allegro kiedyś sprzedawca-firma musiał oferować też pobranie, po pewnym czasie dali dowolność czyli sprzedawcy mogli nie oferować pobrania jeśli nie chcieli. Wielu ucieszyło się na taką opcję bo mieli już dość pobraniowych klientów. W Stanach nie ma pobrania i wszyscy żyją, a nie sądzę mimo wszystko, żeby oszustów statystycznie było tam drastycznie mniej niż w Polsce.
                • kokosowy15 Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 20:49
                  Nie mam konta, więc inne formy płatności niż pobranie nie wchodzą w grę. Nie ma to jednak znaczenia, bo zakupy robię w sklepie, a tam place gotówką. Znam kilka osób które też nie mają konta. Problemem dla nich jest kupno biletów tramwajowych w biletomacie.
                • basiastel Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 21:36
                  W Stanach nie ma pobrania i wszyscy żyją, a nie sądzę mimo wszystko, żeby oszustów statystycznie było tam drastycznie mniej niż w Polsce.
                  ---------------------------------------
                  Jesteś komiczna twierdząc, że oszustwa to norma, której nie powinno się zapobiegać. Moja koleżanka została oszukana na OLX ( nawiasem mówiąc, pieniądze po działaniach prokuratury odzyskała ), no i żyje, oczywiście. Jesli uważasz, że to taki zwykły element życia, to zyczę Ci, by Ciebie okradli.
                • mika_p Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 22:10
                  > W Stanach nie ma pobrania i wszyscy żyją

W Stanach nie ma też usługi zwrotu dokumentów, nie wiem, czy w ogóle gdzieś poza Polską to jest - ale u nas jest i ma się dobrze.

Nie ma za to u nas obrotu czekami, tego wysyłania czeku w kopercie, żeby zapłacić rachunek, czy przepisywania czeku z czlowieka na czlowieka, co widać w amerykańskich filmach
    • mika_p Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 16:54
      Jest jeszcze jeden argument za pobraniem: paczka pobraniowa jest ubezpieczona do wysokości pobrania, co wiele upraszcza w przypadku uszkodzenia lub zaginięcia przesyłki. Przesyłki bez pobrania - tylko jeśli nadawca opłaci tę opcję, dodatkowa złotówka lub dwie.
    • fazifokus Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 20:36
      Zawsze zamawiam za pobraniem, ponieważ mam wtedy pewność, że zakupiony towar zostanie ekspresowo wysłany.
      Gdy zamawiałam z płatnością z góry bywało, że ociągano się z wysyłką, a tak paczka jest nadawana następnego dnia, albo czasem nawet tego samego.
      Gdy nie ma płatności za pobraniem, wybieram innego sprzedawcę.
    • misterni Re: Typ klienta - pobraniowy. 27.02.19, 20:59
      Z reguły płacę z góry i zamawiam dostawę do paczkomatu. Zdarza się, że zaznaczam pobranie, ale tylko wtedy, gdy zamawiam pierwszy raz u danego sprzedawcy, a ma on poniżej 99% pozytywów. Nigdy natomiast nie robię zamieszania, że zamawiam u kogoś, kto nie proponuje pobrania, a potem się domagam takiego sposobu płatności.
    • danaide Re: Typ klienta - pobraniowy. 06.03.19, 09:43
      A mnie w drugą stronę fascynuje, że tyle ludzi jednak ma zaufanie do innych i wysyła przelew nawet w odpowiedzi na ogłoszenie z olx. Sama mam bardzo niski poziom zaufania do otoczenia, a za pobraniem nie kupuję (zarejestrowani sprzedawcy to nie problem) i nie sprzedaję (archaiczne to jakieś i chcę mieć z chwilą nadania przesyłki właściwie wolną głowę).

Trochę dziwią mnie agresywne komentarze w tym wątku. Popyt rządzi, nie ufasz - nie sprzedawaj.
      Serio? Nie sprzedam jakiejś roszczeniowej klientce, to z czasem weźmie ktoś inny. Albo i nie, wszystko jedno, cenię sobie dobrą atmosferę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka