Dodaj do ulubionych

co zjeść rano?

16.03.19, 09:20
Pred kawą? Mam zwyczaj pijania filiżanki smoły rano, na pusty zołądek. Ostatnio jednak zostałam ostrzeżona przed strasznymi skutkami tego i postanowilam coś zjadać przed.
Nie pełnowymiarowe śniadanie, bo chodzi własnie o to, żeby ta kawę wypić jeszcze w łóżku, zanim zacznie się poranna krzątanina. Nie ciastko, bo chybabym się porz.. chybaby mi zaprotestował żołądek gdybym miała ciastka rano do niego pakować, z resztą nie przepadam za słodkim. Czy owoc albo kilka orzechów jest ok w takiej sytuacji? A jeśli nie, to co? Coś malutkiego, nieprzesadnie slodkiego i do zjedzenia od ręki, bez przygotowania?
Obserwuj wątek
    • des42 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 09:26
      Migdaly
      Pare lyzeczek jogurtu naturalnego
      Jajko na twardo (ale to juz wymaga przygotowania)
    • frey.a86 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 09:26
      Może jogurt naturalny?
    • martaesz Re: co zjeść rano? 16.03.19, 09:28
      Nie poradzę bo mam taki rytuał rano że najpierw kawuleńka najukochańszaz mleczusieńkiem😁 a dopiero po zaczynam żyć, jeść ,pić.
      • des42 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 09:31
        martaesz napisała:

> a dopiero po zaczynam żyć, jeść ,pić.

..a przede wszystkim cieszyc sie przemilusim i przeslicznym dzionkiem smile
        • martaesz Re: co zjeść rano? 16.03.19, 09:51
          Tak ,szczególniutko w soboteczkę😁
          • frey.a86 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 10:15
            Ciesząc się, że jeszcze dwa dzionki do poniedziałeczku. smile
            • chatgris01 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 10:23
              Dzioneczki tongue_out
              • bukietlisci Re: co zjeść rano? 16.03.19, 21:15
                wariatunciebig_grin był kiedyś taki wątusio o zdrobnieniusiach. i nie dzioneczki a dzionieniusie.
                • ponis1990 Re: co zjeść rano? 26.04.19, 17:28
                  Dzionieniunie! smile
    • kotomama Re: co zjeść rano? 16.03.19, 09:30
      Rogalik niesłodki do kawy. Ze dwa 3 daktyle.
      Dziś na śniadanie zjadłam wymieszane borówki, truskawki i orzechy. Normalnie jem dużo wieksze śnaidania, ale wczoraj brałam udział w obżerstwie i maialam pełny żołądek.
    • berdebul Re: co zjeść rano? 16.03.19, 09:40
      Mam pudełeczko z rożnymi orzechami i pestkami. Do kawuni najlepiej wchodzą włoskie.
    • chatgris01 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 09:46
      Małą owsiankę z jogurtem i owocami.
    • kotomama Re: co zjeść rano? 16.03.19, 09:52
      Pyszny jagielnik.
      • czarniejszaalineczka Re: co zjeść rano? 16.03.19, 10:29
        przepyszny !
    • euze_bia0 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 10:12
      Ja jeżeli chodzi o jakieś śniadania przed kawa - a jem zawsze przed, bo jak na pusty żołądek wypije kawę, to mam rewolucje - to szczególnie wybredna nie jestem: najczęściej wafle ryżowe z almette lub wafle z łososiem wędzonym.
      W sumie co komu pasuje. Może faktycznie coś bakaliowego, żeby było na szybko i bez większych przygotowań
    • fornita111 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 10:38
      Banana! Slodkiego co prawda nie lubisz, ale on pozywny jest i na czczo latwo wchodzi wink Albo jogurt naturalny.
      • miodowa2 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 15:14
        Niedawno czytałam, ze nie banana na pierwszy posiłek, bo zaburza gospodarkę magnezowo - wapniową, czy coś takiego...
        • fornita111 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 16:03
          A to ciekawe...
          • chatgris01 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 16:09
            No ciekawe, bo ja czytałam, że banany właśnie są cennym źródłem magnezu, a owoce (wszelakie) zalecane są jako pierwszy posiłek, natomiast odradzane jako ostatni (to ostatnie słyszałam również od lekarzy).
            • miodowa2 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 19:44
              Banany - NIE
              Wklejone z WP: "Co jeść, a czego unikać na śniadanie?"

Banany zawierają duże ilości magnezu, który z reguły wspomaga pracę serca.

Nie dzieje się tak jednak, gdy są spożywane na pusty żołądek. Magnez może wówczas łatwo dostać się do krwiobiegu. Taki stan zagraża zdrowiu serca, gdyż zaburza równowagę magnezowo-wapniową organizmu.
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: co zjeść rano? 16.03.19, 19:51
                Nie pomyliło wam się z potasem?
              • tairo Re: co zjeść rano? 16.03.19, 19:51
                W odróżnieniu od magnezu z banana jedzonego na pełny żołądek, który to się teleportuje prosto do komórek zgłaszających zapotrzebowanie?
    • snakelilith Re: co zjeść rano? 16.03.19, 13:42
      Nie bardzo wiem, skąd pogląd, że jedna kawa zdrowemu żołądkowi zaszkodzi, w końcu w żołądku mamy kwas solny i też żyjemy. Ja przed kawą piję dużą szklankę wody, czasem z odrobiną cytryny, jak mam. I nic nie jem. Wodę piję z innych względów, ale myślę, że rozcieńczy też kawę, w każdym razie nie gorzej niż jogurt, czy cokolwiek innego.
      • konsta-is-me Re: co zjeść rano? 16.03.19, 14:14
        To nie poglad, tylko praktyka.
        Ja dostaje straszliwej zgagi i bolesci gdy pije kawe na pusty zoladek, a pije wlasciwie mleko z kawa.
        • snakelilith Re: co zjeść rano? 16.03.19, 14:22
          To znaczy tylko i wyłączenie, że TOBIE kawa na pusty żołądek nie służy. Dlaczego, nie wiem. Może reagujesz tak na kofeinę, może na mleko, a może na coś innego, bo może masz nadkwasotę, ale to nie znaczy, że kawa na pusty żołądek jest szkodliwa. Skoro autorka wątku ją tak znosi, to w czym problem?
          • konsta-is-me Re: co zjeść rano? 16.03.19, 18:30
            Nie.
            Kawa na pusty zoladek szkodzi bardzo WIELU osobom.
            Nie "tylko i wylacznie mnie".
            Stad rez dylemat autorki, prawda?
            • snakelilith Re: co zjeść rano? 16.03.19, 21:31
              Bla, bla, bla. Wielu ludziom szkodzi, a wielu nie. Autorce wątku nie szkodzi.
        • snakelilith Re: co zjeść rano? 16.03.19, 14:24
          I zresztą podałam rozwiązanie, wypić przedtem szklankę wody i już nie jest tak całkiem na pusty żołądek.
        • mama303 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 21:10
          konsta-is-me napisała:

> To nie poglad, tylko praktyka.
          > Ja dostaje straszliwej zgagi i bolesci gdy pije kawe na pusty zoladek, a pije w
          > lasciwie mleko z kawa.

to raczej od mleka...
      • triismegistos Re: co zjeść rano? 16.03.19, 20:18
        Mój konkubin dorobił się wrzodów żołądka, podobno w dużej mierze przez kawę na pusty żołądek. Fakt, jemu taka kawa wyraźnie nie służyła, bolał go brzuch po niej, mi natomiast jak dotąd nie szkodziła.
        • snakelilith Re: co zjeść rano? 16.03.19, 21:39
          triismegistos napisała:

> Mój konkubin dorobił się wrzodów żołądka, podobno w dużej mierze przez kawę na
          > pusty żołądek.

Mało prawdopodobne. Za wrzody żołądka jest w większości odpowiedzialna bakteria Helicobacter Pylori. A jak ktoś ma już uszkodzoną śluzówkę żołądka, to może źle znosić kawę, ale nie znaczy, że kawa jest przyczyną wrzodów. Tu już prędzej śluzówkę może podrażniać papieros wypalany do kawy, co ludzie bardzo często łączą. Albo środki przeciwbólowe z rodziny niesteroidowych leków przeciwzapalnych.
      • al_sahra Re: co zjeść rano? 17.03.19, 17:16
        snakelilith napisała:

> Nie bardzo wiem, skąd pogląd, że jedna kawa zdrowemu żołądkowi zaszkodzi, w koń
        > cu w żołądku mamy kwas solny i też żyjemy.

Zdrowemu ”jak koń” żołądkowi może nie, ale bardzo dużo osób ma skłonności do uszkodzeń przewodu pokarmowego, nawet o tym nie wiedząc. Kofeina po pierwsze stymuluje produkcję kwasu, a po drugie rozluźnia dolny zwieracz przełyku (sphincter) i treść żołądkowa może przedostawać się do przełyku. Efektem jest heartbrun czyli zgaga - bardzo częsta przypadłość. Jeśli taki stan staje się chroniczny, to może prowadzić do choroby refluksowej (GERD), a nawet do raka przełyku. Dlatego lekarze ostrzegają przed piciem nadmiernej ilości silnej kawy, specjalnie na pusty żołądek.
    • majenkir Re: co zjeść rano? 16.03.19, 14:31
      Ja nic nie jem tylko pije sama wode albo wode z octem. Pierwszy posilek dopiero okolo drugiej.
    • malia Re: co zjeść rano? 16.03.19, 14:35
      Ale w jaki magiczny sposób kilka migdałów albo orzechów w żołądku miałoby zniwelować te straszne skutki?
      • snakelilith Re: co zjeść rano? 16.03.19, 14:38
        Dobre pytanie. big_grin
      • majenkir Re: co zjeść rano? 16.03.19, 16:06
        Placebo wink
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: co zjeść rano? 16.03.19, 19:51
        Dobre pytanie. smile
    • princesswhitewolf Re: co zjeść rano? 16.03.19, 17:58
      Banan
      • miodowa2 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 19:45
        O bananach pisałam wyżej. Też byłam zdziwiona.
        • verdana Re: co zjeść rano? 16.03.19, 19:55
          To jest pytanie, które nurtowało mnie od czasu, gdy lekarz zabronił mi stanowczo pić kawę na pusty żołądek, a pomysł, aby przyrzadzać sobie o swicie pyszniutkie, zdrowe śniadanki odrzuca mnie na kilometr. W zwiazku z tym piję teraz rano kawę bezkofeinową pewnej firmy na "L" , która nie różni się w smaku od kawy zwykłej. I jestem szczęśliwa.
          • triismegistos Re: co zjeść rano? 16.03.19, 20:10
            Kawę czy rozpuszczalną?
            • verdana Re: co zjeść rano? 16.03.19, 23:07
              Rozpuszczalną. Rano szkoda mi czasu na inną.
          • kouda Re: co zjeść rano? 16.03.19, 20:51
            ja tez tak mam, od dziecka - a jajeczniczka z cebulkiem serwowana przez ojca przed porannym pociegiem do dzis jawi mi sie jak najgorszy koszmar. Rano wypijam prawie litr cieplej wody, a potem kawa. To z rozsadku, bo bez wody tez kawa wchodzi jak zloto big_grin
    • mama303 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 21:04
      croissant
      • bukietlisci Re: co zjeść rano? 16.03.19, 21:19
        setę i pajdę ze smalcem
        a poważnie: co rano piję kawę , bez kawy nie potrafię zacząć dnia. i , nie ukrywajmy , kawa prowadzi mnie do toalety. a bez kawy bywa różnie. dlaczego kawa na czczo to zło?
    • inguszetia_2006 Re: co zjeść rano? 16.03.19, 21:32
      Witam
      Jem tosta z masłem. Mój ekspres długo się namyśla, zanim kawę zrobi, więc mam czas na wrzucenie chleba do tostera. Tost wchodzi całkiem nieźle, tylko musi być dobrze przypieczony. Śniadań nigdy nie jadłam, bo rano jedzenie mi rośnie w ustach. Rodzice wciskali mi szklankę kakao, jak byłam mała, bo się bali, że zemdleję w przedszkolu. Nic takiego nie miało miejsca, mimo że śniadania przedszkolne też mi nie wchodziły i chowałam kanapki do fartuszka, a potem wyrzucałam do sedesusmile
      Pzdr.
      Ing
    • stephanie.plum Re: co zjeść rano? 16.03.19, 22:55
      ja jem jogurt, czasem z płatkami, albo owocami, ale jednak lezę po niego do lodówki. zaczynam jeść, a kawa się robi.
      ale ja pijam taką z mlekiem i górą niezdrowego cukru.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: co zjeść rano? 16.03.19, 22:59
      Też tak lubiłam, kawka ledwo oczy otworzę. Teraz piję wodę, a kawę w pracy, czyli 2h po obudzeniu. W weekendy, też najpierw woda, później kawa, śniadam w okolicy 12h.
    • wapaha Re: co zjeść rano? 17.03.19, 17:44
      Zawsze zaczynam dzień od kawy.
      Wróć
      Po przebudzeniu i w trakcie porannej krżątaniny wypijam 2-3 szklanki wody
      Potem po jakimś czasie kawa
      Dopiero potem sniadanie

a niech se gadają
    • starksansa Re: co zjeść rano? 26.04.19, 15:12
      cos koniecznie, mozna sie niezle zalatwic taką kawą na czczo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka