just-a25 17.03.19, 14:14 Mozecie polecic mi czym kierowac sie przy zakupie walizki, jaki material firma, szukam czegos wsrod resztek wyprzedaży Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annpierle Re: Walizka jaka? 17.03.19, 14:19 Zalezy, czy na samolot (kabina czy luk) czy do pociagu lub samochodu. Co w srodku - czy same ciuchy czy cos kruchego. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Walizka jaka? 17.03.19, 14:29 annpierle napisała: > Zalezy, czy na samolot (kabina czy luk) czy do pociagu lub samochodu. I tu i tu sprawdza mi się Samsonite. Warto skorzystać jeśli jest po obniżonej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Walizka jaka? 17.03.19, 15:30 > > I tu i tu sprawdza mi się Samsonite. Warto skorzystać jeśli jest po obniżonej cenie. Nie moge sie nie zgodzic. Tyle tylko, ze do pociagu lub samochodu mozna kupic tansze, miekkie. Do samolotu, gdzie wiadomo jak sa te walizki traktowane, lepiej kupic walizke sztywna, zwlaszcza, jesli chcesz przewozic rzeczy mogace sie stluc. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Walizka jaka? 04.08.21, 13:55 Oj widzialam na tasmach cala mase polamaych walizek sztywnych , miekkie chyba lepiej przechodza traktowanie smolotowe Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Walizka jaka? 04.08.21, 13:59 kandyzowana3x napisała: > Oj widzialam na tasmach cala mase polamaych walizek sztywnych , miekkie chyba l > epiej przechodza traktowanie smolotowe Moja miękka walizka no name z marketu za 50 zl kupiona ze dwadzieścia lat temu przeszła bez szwanku wiele lotnisk. Niestety była na dwóch kólkach i w tym roku kupiłam na wyprzedaży Ochnika, wielką, miekką i na 4 kólłeczkach. Zobaczymy ile przetrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Walizka jaka? 17.03.19, 15:31 a do samochodu wybieram zawze miekkie torby: latwiej jes ulozyc, nie zajmuja miejsca ... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Walizka jaka? 17.03.19, 14:28 A do czego jej potrzebujesz i jak często zamierzasz używać? Odpowiedz Link Zgłoś
just-a25 Re: Walizka jaka? 17.03.19, 15:10 Cos uniwersalnego na wakacje ale bedzie tez uzywana w pociagu. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Walizka jaka? 17.03.19, 14:45 Ja mam walizki Puccini (miękkie). Podróżują z nami już ponad 10 lat i z żadną nic się nigdy nie stało. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
just-a25 Re: Walizka jaka? 17.03.19, 15:37 A materiał? Co lepsze jakie tworzywo? Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Walizka jaka? 17.03.19, 16:29 Moje są z poliestru, podróżują kilka- kilkanaście razy rocznie różnymi środkami lokomocji. Jak narazie nikt nie dał rady ich zniszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Walizka jaka? 17.03.19, 15:38 Mi przez kilka lat sprawdzały się miękkie z Roncato. Cena przystępna, a w samolocie nie dali rady ich rozwalić. Teraz chciałabym wymienić i mam ochotę na twarde, ale boję się, że przy takim traktowaniu przez obsługę lotnisk, twarde mogą jednak nie wytrzymać podróży. Jakie macie doświadczenia twarde kontra miękkie? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Walizka jaka? 17.03.19, 16:05 W autokarze, samochodzie i pociągu sprawdzały mi się i twarde, i miękkie, i na dwóch i na czterech kółkach (Delsey). W samolocie wyłącznie twarde na 4 kółkach (Samsonite Firelite 69 cm do luku i American Tourister Bon Air do kabiny). Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Walizka jaka? 17.03.19, 16:20 Miękkie są bardziej pojemne, plus często mają zewnętrzną kieszeń, którą osobiście bardzo lubię - ale przy intensywnym użytkowaniu znacznie szybciej się niszczą. Nie ma bata niestety, walizki są traktowane strasznie, dlatego wolę wydawać tyle, żeby nie wybuchnąć płaczem przy taśmie bagażowej Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Walizka jaka? 17.03.19, 17:20 Zgadzam się, dlatego tysiaka za walizkę byłoby mi zwyczajnie szkoda. Natomiast mnie zaskoczyłaś, byłam pewna, że to twarde szybciej się niszczą, bo łatwiej je wgnieść, czy połamać. Z doświadczenia znajomych, najtańsze nonamy, czy jakieś z marketu też się nie sprawdzają, bo jak rzucają walizkami to szlag trafia rączki, gną się i nie da się wysuwać i odpadają kółka. Ta moja roncato kosztowała jakieś 400 parę złotych, ale po 7 latach użytkowania nie ma żadnych uszkodzeń mechanicznych, no po materiale widać, że jej nie oszczędzano. Ale wzięłam sobie wtedy ładniutką czerwoną po czarnej by tak pewnie zeszmacenia nie było widać Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Walizka jaka? 17.03.19, 17:25 Dlatego najkorzystniej polować na dobrej jakości markowe w dużych promocjach Moje aktualne obydwie kupiłam ze zniżką 50% (czyli nawet tę większą i droższą poniżej tysiaka). Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Walizka jaka? 21.03.19, 09:27 polamana/wgnieciona walizke trzeba reklamowac; twarde latwiej wyczyscic, tez mialam kiedys materialowa czerwona - byla super pojemna i lekka, ale wyglaala co lot, to gorzej, zawsze wypackali jakims smarem, albo wpadla w jakies blotko Sprac sie nie dalo. Odpowiedz Link Zgłoś
leanne_paul_piper Re: Walizka jaka? 17.03.19, 18:14 Od 3 lat jeżdżę z taką: Przeżyła kilkanaście lotów i dwukrotne coroczne pakowanie do pełna przez moją mamę, produktami żywnościowymi pozostałymi ze świątecznego stołu. Jak na razie niezniszczalna. Odpowiedz Link Zgłoś
lena2222 Re: Walizka jaka? 21.03.19, 08:28 Ja kupując kieruję się : 1. wielkością - w zależności do czego jest potrzebna. 2. możliwością poszerzenia dzięki dodatkowym zamkom. 3. ceną - kupuję jak najtańsze - z moich doświadczeń wynika że niezależnie ile wydam to tak samo się niszczą. A tak to przynajmniej jeśli walizka okaże się jednorazowa to nie jest mi żal. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Walizka jaka? 21.03.19, 09:15 mnie bylo kiedys zal meza, jak odpadly koleczka od taniej walizki i musial ja targac jednak nie warto wybierac tanich, trzeba patrzec na jakosc. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Walizka jaka? 21.03.19, 09:22 wez cos znanej firmy typu samsonite, co ci sie trafi w dobrej cenie - ma ci sie podobac i ma nie byc zbyt droga. materialowe szybciej wygladaja zle, ale sa lzazwyczaj zejsze; sztywne - nie bierz zupelnie gladkich, zaraz bedzie w rysach, patrz, zeby koleczka byly porzadnie wykonane - idealnie to jakby byly na dwoch lekko schowanych koleczkach, ale pewnie nie znajdziesz juz takiej, szukalam kiedys i nic sensownego nie widzialam. Nie bierz sztywnych z zaokraglonymi bokami, bo sa duze, zajmuja miejsce w bagazniku, licza sie wymiary do bagazu w samolocie a pojemnosc maja oczuwalnie mniejsza od takich bardziej kanciatych. Waga - ma znaczenie jesli latasz czesto samolotem i wozisz duzo rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Walizka jaka? 21.03.19, 09:29 Duza mam twarda Samsonite, juz kilka lat i trzyma sie bardzo dobrze. Poprzednia mialam Delsey, troche wytrzymala ale mam wrazenie ze Samsonite sa lepsze (i American Tourister, to jest chyba po prostu tansza linia Samsonite). Mala to Brico, uwielbiam ja, jest niezniszczalna (czasem zostaje w kabinie, czasem idzie do luku) i przepiekna bo ma nadrukowany super fajny niebieski obraz i wykonczenia z jasnobrazowej skory. kupilam ja w outlecie na jakiejs dodatkowej promocji, lata temu, i wciaz ma sie bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mama0208 Re: Walizka jaka? 04.08.21, 13:45 stary wątek. Ta Pani już pewno dwa lata temu kupiła Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Walizka jaka? 04.08.21, 14:32 Zależy od sposobu podróżowania. Do samolotu tylko z dobrych materiałów. Odpadną kółka, pęknięte boki, rogi. Nie kierować się marka bo są różne linie. Pójdź do sklepu żeby obsługa opowiedziała. Mam dobrą walizkę z którą podróżuje lata, są ślady uderzenia, nic nie pęka. Cena wynosiła 800pln Odpowiedz Link Zgłoś
hadron-plus Re: Walizka jaka? 04.08.21, 14:39 Samsonite czarny z materiału wielkość bagażu podręcznego , wytrzyma ze 20 lat. Gdy walizka zostanie uszkodzona w czasie transportu to linie lotnicze ją naprawią, a gdy nie doleci do celu to linie lotnicze zwrócą odszkodowanie. Wtedy kupisz następną i znów będzie na następne 20 lat. Warto bo marka bardzo porządna. Odpowiedz Link Zgłoś