tanebo7.0 10.04.19, 08:10 www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/otyla-modelka-w-reklamie-gilette-internauci-oburzeni/6nhfq5v tym razem prawdziwa plus size. W sumie to mają rację. Taka figura nie jest zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 08:14 Jesteś świnia, nie ostrzegłeś!!! Odpowiedz Link Zgłoś
allatatevi1 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 17:58 A jak np. Twoja starsza córka zachoruje na gruczolaka przysadki i w ciągu mniej niż pół roku zamieni się w osobę o takich gabarytach? Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 19:40 To będzie się leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:26 To zostanie modelką Venus... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 08:14 Nie, nie mają racji. Nie ich ciało, nie ich sprawa. I należy skończyć z tą fałszywą troską o zdrowie otyłych. Niezdrowe to jest udawanie, że wszyscy ludzie zawsze będą piękni i młodzi, o ile tylko odpowiednio o siebie "zadbają". Odpowiedz Link Zgłoś
zeldaf Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 08:32 kosmos_pierzasty napisała: > Niezdrowe to jest udawanie, że wszyscy ludzie za > wsze będą piękni i młodzi, o ile tylko odpowiednio o siebie "zadbają". Dokładnie tak. Ta szkodliwa bzdura służy wyłącznie koncernom kosmetycznym itp, a przyczynia się tylko do pogłębiania problemów, do których niby stoi w opozycji. Po prostu 2 oblicza tego samego - fiksacji na ciele. Swoją drogą basza kultura schodzi na psy. A modelka mi w ogóle nie przeszkadza. Człowiek jak człowiek. Jeden ma problemy widoczne, inny ukryte. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 08:34 Brawo Gilette i Anne O’Brien. Potrzebne sa takie demonstracje - jak widac ludzie musza sie najpierw zszokowac, oburzyc, nastepnie przyzwyczaic i odczepic. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 09:13 Gdzieś czytałam ciekawy komentarz na temat tego zdjęcia: że według gilette grube ciało jest ok, odwalcie się od grubych ludzi, no ale ogolić to by się jednak wypadało... Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 10:55 Hahahaha AMEN. Kazda kobieta jest piekna, byle nie miala wlosow na nogach. A mialo byc tak pieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 13:48 Dokładnie to sobie pomyślałam otwierając linka Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 20:08 Cóz, wydepilować się jest łatwiej niż schudnąć czy trzymać formę. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 08:45 Do tego zdrowie i zycie chorobliwie wychudzonego jest bardziej zagrozone niz grubego Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 20:06 Pomijając dysproporcje w tym, ile jest osób wychudzonych i to chorobliwie, a ile grubych. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:55 "Nie ich ciało, nie ich sprawa." Jak ich choroby wywołane taką otyłością będą pokrywać z własnej kieszeni to owszem- niczyja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
krowa_morska Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:44 Znajomych palaczy też się tak czepiasz? Wypominasz im, że żaden inny nałóg nie powoduje aż takiej katastrofy dla wszystkich narządów i tyle chorób, których leczenie m.in. Ty opłacisz? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 15:31 krowa_morska napisała: > Znajomych palaczy też się tak czepiasz? I ryzykanckich kierowców, pracoholików, zalegających na kanapie przed TV, itd. i itd. Ciekawa teza - będąc podatnikiem, mam prawo wymądrzać się na temat cudzego życia i autorytarnie stwierdzać, jak inni mają postępować. Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 16:47 Nie jestem wielkim bratem żeby wiedzieć, że ktoś jest w stylu "ryzykanckich kierowców, pracoholików, zalegających na kanapie przed TV, itd. i itd". Niekontrolowane żarcie widać już po jakimś czasie. Teraz napisz, że wszyscy otyli to są w ogóle biedni i mają problemy hormonalne tudzież inne, które powodują tycie do rozmiarów stodoły. Np. moja była sąsiadka- młoda dziewczyna przed 30- rozmiarów takich, że ledwo 100 metrów przejdzie sama. Śmieciowe jedzenie non-stop. Zaciągnęłyśmy ją z inną sąsiadka na program weight-watchers. Tydzień wytrzymała- hamburgerów jej było brak i innego syfu. Ze służby zdrowia dostała ofertę- zmniejszenia żołądka- pod warunkiem, że zgubi 20 kg żeby się na zabieg zakwalifikować- to podziękowała. Ona to "pie...li"- dokładnie tak skwitowała. Non stop narzeka- że ją stawy bolą, kręgosłup etc. i oczywiście nie wierzy, że to z jej wagą jest związane. Nie dociera do niej nawet argument, że jak nie dla siebie to dla dziecka, które ma, powinna coś ze sobą zrobić- bo w razie czego młody zostanie sam. Praca ? - nie ma bo nikt jej zatrudnić nie chce- jak by miała obowiązki wykonywać bez problemów. Nie wymądrzam się- stwierdzam fakt. Poczytaj statystyki na temat otyłości- ile to już służbę zdrowia kosztuje. Może teraz bez żadnych obostrzeń zacznijmy alkoholikom przeszczepiać wątroby- w końcu jak można im mówić, że muszą przed przeszczepem być trzeźwi przez pewien okres czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 17:30 boo-boo napisała: >Teraz napisz, że wszyscy oty > li to są w ogóle biedni i mają problemy hormonalne tudzież inne, które powodują > tycie do rozmiarów stodoły. Napiszę tylko, że w ogóle mnie to nie obchodzi, jaką kto ma figurę i dlaczego. Za to wkurza mnie presja na jedyny obowiązujący wzorzec wyglądu - bo potem młode, piękne dziewczyny bez sensu wkręcają sobie, że są za grube. Czas, żeby to uległo zmianie. I najwyraźniej wszystko idzie w takim właśnie kierunku. A ja się z tego cieszę Do reszty Twojego wpisu mi się nie chce ustosunkowywać, bo to czcza dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 17:49 Szło by w domu dobrym kierunku gdyby pokazywano normalną zdrową sylwetkę, a tak po prostu wahadło odbija w drugą stronę, od anoreksji po otyłość. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 17:56 Zawsze jest takie wahadło, czyli wychylenia nie da się uniknąć. A tzw. normalne sylwetki też wreszcie są widoczne oraz młode dziewczyny, które właśnie przy "normalnej sylwetce" nie krępują się założyć obcisłych, modnych spodni, czy krótkich spodenek latem. Poza tym nie mam absolutnie nic przeciwko pokazywaniu wszystkich sylwetek, powszechnych i mniej powszechnych też. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 18:14 Co to znaczy "zawsze jest"? Jakaś reguła, której nie ma szansy zmienić? Przecież to zwyczajnie głupie, zmieniać jedną chorobę na drugą i udawać, że to postęp. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 18:29 "Czas, żeby to uległo zmianie. I najwyraźniej wszystko idzie w takim właśnie kierunku. A ja się z tego cieszę smile" Pokazywanie 200kg wielorybow i udawanie ze jest to ok to kierunek z ktorego nalezy sie cieszyc? Nie sadze. Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 20:11 > Pokazywanie 200kg wielorybow i udawanie ze jest to ok to kierunek z ktorego nalezy > sie cieszyc? Nie sadze. No ja też jakoś nie. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:03 Ja nie piszę żeby być rozmiaru 0 i wyglądać jak modelki z katalogów czy wybiegów- piszę o normalnej sylwetce. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:34 Jaki wzorzec ? o czym ty piszesz..... Odpowiedz Link Zgłoś
rasowaematka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 00:35 Tylu tłustych nastolatek w wieku do 15 lat dawno nie widziałam. Pod szkołą moich dzieci średnio co 4 ma nadwagę, 2 na klasę są otyłe. Wiadomo że w drugą stronę to też działa, ale na pokazywanie otyłości jako coś ok, też nie powinno być zgody. Ja też nie mam figury modelki, pewnie umrę na śmierć jak wszyscy, ale na Boga po co przyspieszać to co nieuniknione? Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 18:06 > Ze służby zdrowia dostała ofertę- zmniejszenia żołądka- pod warunkiem, że zgubi 20 kg żeby się na > zabieg zakwalifikować- to podziękowała. Ona to "pie...li"- dokładnie tak skwitowała. A co miała powiedzieć? Skoro nie jest w stanie wytrzymać tygodnia na diecie, to jak ma niby zrzucić te 20 kg? Niewykluczone, że nieraz już bezskutecznie próbowała - jaki ma sens próbować jeszcze raz? Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 19:43 Dla dziecka, które musi odchować? Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:04 Jaki sens ? wiesz wizja osierocenia dziecka lub niedoczekania jego wczesnych lat młodości powinna być wystarczającym motywatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 16:35 Na szczęście wśród bliskich znajomych, palaczy nie mam. Z dalszymi aż takich zażyłych kontaktów nie mam, żeby o takich rzeczach rozmawiać ale z miła chęcią ich też bym się czepiła. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 19:41 Palacze płacą akcyzę. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 15:16 kosmos_pierzasty napisała: > Nie, nie mają racji. Nie ich ciało, nie ich sprawa. I należy skończyć z tą fałs > zywą troską o zdrowie otyłych. Niezdrowe to jest udawanie, że wszyscy ludzie za > wsze będą piękni i młodzi, o ile tylko odpowiednio o siebie "zadbają". A gdyby poprosić do reklamy te modelki, też byloby ok? www.papilot.pl/gwiazdy/8279/najchudsze-modelki-swiata-galeria Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 15:19 A otyłość "na wybiegu to nie tylko trend, ale niebezpieczna obsesja..."? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 15:33 Ale to s ą modelki. Na tym polega problem - potrzebna jest przeciwwaga, bo ludzie są różni. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 16:34 "Ale to s ą modelki. Na tym polega problem - potrzebna jest przeciwwaga, bo ludzie są różni. " To nie sa modelki. To kobiety, ktore doprowadzaja sie do smierci poprzez zaniedbania zywieniowe. Podobnie jak narkomani i alkoholicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 17:31 No zaraz - napisane jak byk "najchudsze modelki". Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 18:11 brenya78 napisała: > "Ale to s ą modelki. > Na tym polega problem - potrzebna jest przeciwwaga, bo ludzie są różni. " > > To nie sa modelki. To kobiety, ktore doprowadzaja sie do smierci poprzez zanied > bania zywieniowe. Podobnie jak narkomani i alkoholicy. I podobnie jak modelka plus size na zdjęciu w poście startowym. To też zaniedbania żywieniowe, tylko zamiast anoreksji-otyłość Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 20:13 > A gdyby poprosić do reklamy te modelki, też byloby ok? www.papilot.pl/gwiazdy/8279/najchudsze-modelki-swiata-galeria Część tych zdjęć to photoshop. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 22:45 Brzydki, ale widać, że prawie nie ma biustu. Normalna gruszka, tyle ze za dużo kg. Odpowiedz Link Zgłoś
ficus_carica Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 08:35 Ona jest chorobliwie otyła, a nie plus size. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 08:45 Ja tam sie nie oburzam. Tak bo gruby nie ma prawa byc mimo wszystko zadowolony... jakie promowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 08:55 Według mnie jeżeli chcą być naprawdę tolerancyjni, a przy okazji nie narażać się o zarzut promowania niezdrowej otyłości powinni zaprosić do reklamy brzydkie kobiety o normalnych sylwetkach, żeby pokazać, że takie osoby też istnieją, a nie mają wpływu (jak otyli) na to jak wyglądają. Brzydkie kobiety o normalnej sylwetce są niewidzialne dla reklamodawców. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 10:38 Oraz anorektyczki. Tylko anorektyczki nikt nie zaprosi... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 15:40 A czy to nie jest już caligynephobia? Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 09:14 Powszechnie lansowana figura typowej modelki tez nie jest zdrowa, i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 15:25 a1ma napisała: > Powszechnie lansowana figura typowej modelki tez nie jest zdrowa, i co z tego? > Typowej modelce żebra i kości nie wystają, tej modelce z kostiumu wylewa się tłuszcz. Nie sądzę tez by bez pomocy była w stanie się wydepilować zwłaszcza w okolicach bikini i na nogach. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 19:45 Poważnie? To kto jej goli myszkę? Kalectwo... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 15:44 Mit. Modelki ciężko pracują. Niedożywione padałyby na pokazach... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 16:41 tanebo2.0 napisał: > Mit. Modelki ciężko pracują. Niedożywione padałyby na pokazach... > Modelki to są zwykle młodziutkie dziewczyny, one sporo wytrzymują na adrenalinie i/albo amfetaminie. Tak samo jak wytrzymywały enerdowskie gimnastyczki na dopingu, głodzone do odpowiednio niskiej wagi. Skakały, robiły szpagaty, zdobywały medale, a rozsypywać zaczęły się dopiero później, bo takie kariery nie trwają długo. Tak samo jak kariery modelek. Poza tym, niektóre też padają, a nawet umierają, w mediach od czasu do czasu można o tym poczytać. Dosyć sławny był przypadek Paragwajek sióstr Luisel i Eliany Ramos, czy Francuzki Isabelle Caro. Na anokreksję zmarła też niemiecka modelka Henriette Hömke oraz Bryzylijka Ana Carolina Reston. A o wielu się nawet nie mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 16:44 I dlatego zmieniona zarowno prawo niektorych krajow, jak i codes roznych firm modowych, wydawnictw i od wielu lat nikt wychudzonych i anorektycznych modelek nie promuje. A Ty sie mentalnie zatrzymalas w prehistorii. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 17:24 brenya78 napisała: > I dlatego zmieniona zarowno prawo niektorych krajow, jak i codes roznych firm m > odowych, wydawnictw i od wielu lat nikt wychudzonych i anorektycznych modelek n > ie promuje. A Ty sie mentalnie zatrzymalas w prehistorii. No wlaśnie, teraz zaczyna się promować modelki z otyłością, czyli ze skrajności w skrajność😏 Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 10:12 No nie jest zdrowa, ale ludzie o takich figurach tez istnieją i żyją, co poradzić? O ile jakoś tam rozumiem zasadność chudych modelek od ciuchów (z prostej praktycznej przyczyny - im bardziej płasko i od jednej sztancy tym łatwiej szyć), o tyle cała reszta produktów nie narzuca żadnych wymagań co do sylwetki modelki, czy to krem do depilacji, szampon, pasta do zębów czy samochód. Grubi ludzie też są konsumentami różnych dóbr. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 10:32 Najwięcej jest przeciętnych i brzydkich ludzi o przeciętnych sylwetkach. Mało jest otyłych (nadal mimo wszystko) i nadmiernie wychudzonych oraz pięknych, czemu więc tylko ich pokazują? Odpowiedz Link Zgłoś
rasowaematka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:28 Mało? Rozejrzyj się dookoła. Co 3 osoba ma nadwagę, granicząca z otyłością. Wystarczy wyjść w weekend na spacer. A dzieci to już masakra. Częsty obrazek to rodzice w normie wagowej a dziecko chodzący ludzik michellina. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:37 Dlatego akurat ta modelka powinna reklamowac wszystkie produkty z cukrem, coca cole, frytki, socki, nutelle itd To dopiero byloby genialne posuniecie Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 19:47 Bez przesady. Nadal większość jest szczupłych lub z niewielką nadwagą. Otyli to mniejszość. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 19:52 Mniejszość, ale ciągle rosnąca w siłę. Dane z USA sprzed 5 lat. According to data from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 2013–20142,3,4,5 More than 1 in 3 adults were considered to be overweight. More than 2 in 3 adults were considered to be overweight or have obesity. More than 1 in 3 adults were considered to have obesity. About 1 in 13 adults were considered to have extreme obesity. About 1 in 6 children and adolescents ages 2 to 19 were considered to have obesity. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 20:01 Ciekawe jak to wygląda w Polsce. Czy centyle dziecięce nie są zawyżone? Znajoma ma szczupłego synka (nie wychudzonego, zdrowego jak ryba, zresztą sama widzę nieraz ile je) i narzeka, że ciągle na tych centylach wychodzi, że ma niedowagę. Te centyle dziecięce co ile się aktualizuje? Wie ktoś? Chyba nie są takie same jak w latach 80-tych? Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 21:38 A w zasadzie nie mniejszość tylko 2/3 jest albo overweight albo obese... Wiec wybacz ale żyjesz w jakiejś bańce alternatywnej. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 07:44 W Polsce? Bo, że na Zachodzie to jestem w stanie uwierzyć. Pamiętam pobyt nad pewnym ciepłym morzem. Pierwszy raz czułam się jak miss world mimo, że w tym samym hotelu były młodsze ode mnie nieraz i o 10 lat kobiety - Angielki i Niemki. Nogi - dwa razy moja. Tak samo brzuchy i inne elementy ciała, większość jeszcze bezdzietna, więc nie mogły zwalić "na ciążę". Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 10:40 "No nie jest zdrowa, ale ludzie o takich figurach tez istnieją i żyją" Istnieją i żyją co nie oznacza że należy ich reklamować i stawiać za wzór piękna, albo udawać że problem nie istnieje. Narkomani też żyją, i alkoholicy, nałogowi palacze Maryśki oraz dopalaczy. Istnieją i żyją, są szczęśliwi. Dlaczego ich nie wrzucić do reklamy gilette? Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 10:48 Ale firma chyba jednak sama może decydować kogo chce wziąć do reklamy, a kogo nie A ty jesteś klientem, możesz zagłosować portfelem co najwyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowaematka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:37 Wg mnie wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów. Świat tyje na potęgę. Straszne to jest. Ta dziewczyna jest monstrualnie otyła. Wiadomo, że są ludzie otyli tylko po co promować coś co jest chore. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 11:19 Zawsze mnie rozwalają te komentarze o "reklamowaniu", "promowaniu" i "stawianiu za wzór". Znasz chociaż jedną osobę, która po zobaczeniu grubej osoby w reklamie uznała: "ale super wygląda, też chcę być taki/taka!"? Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:24 "Znasz chociaż jedną osobę, która po zobaczeniu grubej osoby w reklamie uznała: "ale super wygląda, też chcę być taki/taka!"" Przecież to kompletnie nie o to chodzi. Chodzi o efekt spowszednienia. Jeśli wszedzie widzisz wesołe i promowane otyłe kobiety, to stają się one norma. To sprawia że ludzie przestrzaja postrzegać otyłość jako chorobę. Już obecnie ludzie nie zdają sobie sprawy, że są otyli, wydaje im się że się tylko zaokrąglił, nie odbiegają wyglądem od innych ludzi. A tymczasem już mają otyłość. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:39 Co wy z tym promowaniem? Pokazanie kogoś w reklamie, reportażu, filmie nie oznacza zaraz promowania tego, co ta osoba reprezentuje. Pokazanie w reklamie osoby grubej, na wózku, z bielactwem nie oznacza zachęcania do otyłości, czy promowania chorób. Tak samo jak zrobienie reportażu o pedofilu nie oznacza promowania pedofilii, a opisanie w powieści gwałtu jednej postaci na drugiej nie oznacza promowania przemocy seksualnej. Nie wiem też o jakim spowszednieniu mówisz. Ludzie z nadwagą zawsze byli i są. To nie jakieś białe kruki. Jak wyjdziesz do sklepu po bułki, to kogo prędzej spotkasz: kobietę bliższą tej pani z reklamy, czy modelkę Victoria's Secret? Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:42 "Co wy z tym promowaniem?" Napisałam już trzy razy. Nie chodzi o promowanie tylko normalizowanie. Tak, jeśli zrobisz reportaż o pedofilach, jak sobie chodzą na dyskoteki, jezdza na wakacje i generalnie żyją sobie w społeczeństwie - to normalizuje aż ich zachowanie. Odwracasz uwagę od tego, że pedeofilia nie jest ok. Tak samo tutaj chodzi o rozmycie - otyłość jest ok, nie jest żadnym problemem, jest normalna. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowaematka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 17:11 Dokładnie. Stopniowe oswajanie otyłości. Czyli można żreć dalej na potęgę, bo być grubym to jest ok. Przerażające. Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 20:16 > Dokładnie. Stopniowe oswajanie otyłości. Czyli można żreć dalej na potęgę, bo być > grubym to jest ok. Przerażające. No niestety, właśnie na tym to polega, a nie na "promowaniu". A niektóre jeszcze się cieszą. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:43 "Ludzie z nadwagą zawsze byli i są. To nie jakieś białe kruki" Nieprawda! Jest ich więcej, właśnie również z tego powodu, że nikt już nie zwraca uwagi na umiarkowanych grubasów, uznając ich za normę. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 13:44 O różnych typach urody, ale jednak najczęściej jest to osoba szczupła. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:08 Może zależy, co dla kogo znaczy "szczupła". Niemniej chodziło mi o to, że nie musisz iść kilometrami, by spotkać kobietę, o której powiesz "przy kości". I że prędzej spotkasz taką, niż kogoś, kto wygląda jak Adriana Lima. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:13 "Może zależy, co dla kogo znaczy "szczupła"." Właśnie w tym sek, że ludzie już nie potrafią rozpoznać otyłości! Normalizowanie panien takich jak w tej reklamie przesunie to jeszcze bardziej, nie rozumiesz? Coś co kiedyś uznawane było za grube, teraz jest już normalne, niedługo 200kg cielsko będzie uznawane za normę. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:17 Jak nigdy, zgadzam się z tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 16:02 Zgadzam się. Tak wielu, tak grubych ludzi nie było nigdy. Teraz to już jest prawdziwa epidemia i nie ma co tego porównywać do anoreksji, którą tak straszono jeszcze niedawno, a która nigdy nie zebrała i pewnie nie zbierze takiego żniwa, jak teraz będzie zbierać otyłość. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 16:28 mebloscianka_dziadka_franka napisała: Teraz to już jest pra > wdziwa epidemia i nie ma co tego porównywać do anoreksji, którą tak straszono j > eszcze niedawno, a która nigdy nie zebrała i pewnie nie zbierze takiego żniwa, > jak teraz będzie zbierać otyłość. Nieprawda. Anoreksja jest chorobą prowadzącą w 15% przypadków do śmierci. Nadwaga, czy otyłość co najwyżej podwyższa ryzyko pewnych chorób, ale bezpośrednio nie jest chorobą śmiertelną. I ta epidemia otyłości w dużym stopniu ma też coś wspólnego z propagowanym od lat w mediach nierealistycznym modelu kobiecego ciała. O ile bowiem jeszcze w latach 40-tych i 50-tych ciała modelki ważyły tylko jakieś 10% mniej niż zwykłe, uważane za atrakcjyne kobiety, tak dziś modelki są co najmniej o 30% lżejsze od tzw. zdrowej, kobiecej normy. Kiedyś kobieta ze średnim wzrostem była zadowolona ze zdrowych 65kg, dziś z taką wagą uchodzi za pulchną i jako ideał podaje 50, maksymalnie 55kg. Ta presja zmusza wiele kobiet do ciągłego odchudzania się i zrzucania "zbędnej" tkanki tłuszczowej, co dla wielu jest wstępem do permamentnego jo-jo, zaburzeń odżywiania i w końcu nadwagi/otyłości, bo stałe ograniczanie ilości kalorii prowadzi do oszczędniejszego metabolizmu oraz insulinooporności. Więc tak, empidemię otyłości mamy, ale na pewno nie damy sobie rady z nią rygorystycznym piętnowaniem grubych. Ta ciągła presja na odchudzanie się i promowanie szczupłości w mediach jakoś nie sprawiły, że społeczeństwo stało się szczuplejsze, więc nie bardzo wiem, skąd nagle ta obawa, przed grubymi w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 16:36 "Nieprawda. Anoreksja jest chorobą prowadzącą w 15% przypadków do śmierci. Nadwaga, czy otyłość co najwyżej podwyższa ryzyko pewnych chorób, ale bezpośrednio nie jest chorobą śmiertelną. " Chryste, kobieto, co Ty mowisz. Otylosc POWODUJE cukrzyce, choroby serca, raka. I jak najbardziej jest smiertelna. Choroby nia spowodowane to najwieksza dziura w budzecie kazdej sluzby zdrowia. "Kiedyś kobieta ze średnim wzrostem była zadowolona ze zdrowych 65kg, dziś z taką wagą uchodzi za pulchną i jako ideał podaje 50, maksymalnie 55kg. Ta presja zmusza wiele kobiet do ciągłego odchudzania się i zrzucania "zbędnej" tkanki tłuszczowej," I dlatego promujmy 200kg monstra i wmawiajmy ludziom, ze to normalne. "Więc tak, empidemię otyłości mamy, ale na pewno nie damy sobie rady z nią rygorystycznym piętnowaniem grubych." I bedziemy miec jeszcze wieksza, jesli zewszad krolowac bedzie komunikat "otylosc jest fajna", "otylosci jest atrakcyjna", "otylosc absoluuuuuutnie nie jest zagrozeniem zdrowia". Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 16:52 brenya78 napisała: > Chryste, kobieto, co Ty mowisz. Otylosc POWODUJE cukrzyce, choroby serca, raka. > I jak najbardziej jest smiertelna. Choroby nia spowodowane to najwieksza dziur > a w budzecie kazdej sluzby zdrowia Chryste panie nie histeryzuj. Otyłość nie powoduje tych chorób, a jednie podwyższa ich ryzyko. W znaczynym stopniu pdwyższa, ale i tak prawdopodobieństwo szybkiego zejścia z tego świata wyższe jest u anorektyczki. Nie znasz się, więc bredzisz. I nikt nie mówi, że otyłość jest dobra, ale nie zlikwidujesz problemu przez zakaz publicznego pokazywania się grubych. I tak samo jak nikt nie promuje homosekualizmu pokazując mężczyzn trzymających się za rękę, to nikt nie promuje otyłości pokazując, że istnieją między nami grubi. No istnieją po prostu. Są, kupują cicuhy, kosmetyki i samochody. Wyobraź sobie, że grubi też czasem zajmują się czymś innym, a nie tylko rozmyślaniem o własnej obrzydliwości. Nie bardzo wiem też, jak wieczne przypominanie im o tym, że są obrzydliwi, miałoby im pomóc i sprawić, że staną się nagle szczupli. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 16:57 "Otyłość nie powoduje tych chorób, a jednie podwyższa ich ryzyko. " Sorry, ale z bzdurami konwersowac nie bede. Od lat trabi sie na ten temat, od lat przedstawia wyliczenia, ale nie... "otylosci podwyzsza ryzyko, tylko i wylacznie".... "Nie bardzo wiem też, jak wieczne przypominanie im o tym, że są obrzydliwi, miałoby im pomóc i sprawić, że staną się nagle szczupli. " Kto im wiecznie przypomina? Ta reklama Gilette? Bo mi sie wydaje, ze robi dokladnie cos odwrotnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ganesza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 17:43 dlaczego mam wrażenie, że jedynym twoim osiągnięciem życiowym jest szczupła lub raczej bym obstawiała wychudzona sylwetka. stąd to poczucie zagrożenia. wręcz obsesyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:17 Otyłość zaraz po paleniu tytoniu jest drugim czynnikiem przedwczesnej śmierci wśród mężczyzn w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 05:35 Piszesz bzdury od ktorych ziemia sie trzesie... Nie masz pojecia o temacie i tworzysz sobie wlasne, bzdurne teorie. Choroby powoduje otylosc olbrzymia, ale rozumiem ze nie odrozniasz jej od nawagi i otylosci zwyklej. Nie ,ma zadnych dowodow ze nadwaga powoduje jakiekolwiek choroby a wrecz przeciwnie, okazuje sie ze sprzyja dlugowiecznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 19:56 Tak, tak... Teraz bronisz grubszych, a mój brzuch na który wejdzie rozmiar 36 z sieciówki nazwałaś tłustym I doczepiałaś się mojego wzrostu (na to nikt nie ma wpływu, nawet operacji nie robią ) , a tu będziesz nam pierdzieć o tym jak niedobry świat stawia kobietom nierealistyczne wzorce ciał. Hipokrytka. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 18:14 brenya78 napisała: > "Może zależy, co dla kogo znaczy "szczupła"." > > Właśnie w tym sek, że ludzie już nie potrafią rozpoznać otyłości! Normalizowani > e panien takich jak w tej reklamie przesunie to jeszcze bardziej, nie rozumiesz > ? Coś co kiedyś uznawane było za grube, teraz jest już normalne, niedługo 200kg > cielsko będzie uznawane za normę. Dokładnie, i nie można będzie napisać nic krytycznego, bo zostanie to uznane za dyskryminację albo wścibianie nosa w nie swoje sprawy, bo przecież to indywidualna sprawa i jak osoba w takim ciele jest szczęściwa to wszystko gra😬 Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 19:39 Przy kości to jest pies. Osoba z otyłością to osoba otyła lub gruba. Po co tworzyć językowe wygibasy? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:40 I tak lepsze to "przy kosci" od "puszystej" Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 07:39 Albo "krągłe kształty" rozumiane jako nadwaga 20 kg + Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:58 Zapewne jest mnóstwo takich już wyglądających jak ona, które postanowiły ze swoją otyłością nic nie robić- bo przecież są i takie modelki to jesteśmy też OK. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:16 boo-boo napisała: > Zapewne jest mnóstwo takich już wyglądających jak ona, które postanowiły ze swo > ją otyłością nic nie robić- bo przecież są i takie modelki to jesteśmy też OK. > Dokładnie! W promowaniu nie chodzi o to, że chcę wyglądać jak ona, ale jak już tak wyglądam, to uważam to za normę i nic z tym nie robię. Jak dojedziemy do etapu USA, to osoby grube, ale jeszcze nie tak zapasione, które normalnie by się opamiętały, utuczą się do tego stopnia, no bo skoro są takie modelki to przecież ok. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 15:05 Napiszę wprost, jesteście rąbnięte. Nikt na świecie nie chce być gruby, ale tak się złożyło, że ludzie tyją i zmienić ten stan rzeczy wcale nie jest łatwo. Tutaj na forum niejedna ma problem by zrzucić kosmetyczne 5kg, a wymagają od otyłych, by "coś ze sobą zrobili". Same zróbcie coś ze swoimi mózgami. Gdyby schudnąć było łatwo, to każdy by chętnie te "cielska" zamienił w ciała modelki. I doskonale rozumiem, że grubi mają dosyć pouczania i wyrzucania ich na margines jakby w ogóle nie istnieli, matko boska, oni są tylko grubi, nie mają trądu, nie zarazisz się, gdy zobaczysz kogoś takiego na zdjęciu. A co do normy, to zobacz sobie pierwszy z brzegu film z hollywoodu, jedna aktork chudsza od drugiej, więc o normę długo jeszcze nie musisz się martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 17:05 "Nikt na świecie nie chce być gruby, ale tak się złożyło, że ludzie tyją i zmienić ten stan rzeczy wcale nie jest łatwo." Nie wcale bo po co. Napisz jeszcze, że anorektyczki nie chcą być chude. Może i nie jest łatwo ale da się. Najważniejsze jest to co ma się w głowie. Jak zobaczy jedna z drugą, że są modelki w ich rozmiarach to ma już pozamiatane- zero motywacji tylko jeden przekaz- ta jest gruba jak ja i jest modelką- czyli bycie chorobliwie otyłym jest ok. Jak nie widzisz problemu w tym, że zmieniasz rozmiar ubrań regularnie na większy i w którymś momencie masz problem z kupieniem ciuchów w sieciówce bo rozmiarówki brakło to jednak już czas się leczyć- na głowę i u dietetyka. Problemem jest 5 kg zrzucić - widzisz..te co chcą 5 kg zrzucić raczej nie są w takim stanie, że zagraża to poważnie ich zdrowiu i życiu. I jakimś cudem kobiecie o wadze powiedzmy 75 kg i wzroście 175 cm jest trudniej to 5 kg zrzucić niż komuś o tym samym wzroście i wadze 110 kg - 40 kg zrzucić. Nikt od nich nie wymaga wagi i wyglądu modelki- wystarczy, że będą mieli zachowane zdrowe proporcje między wzrostem, a wagą. I nie pisz bzdur o zarażaniu się od nich etc.- wystarczy mi, że ostatnio musiałam kilka razy przejechać się autobusem. Na te 7 razy - 2 razy usiadł obok mnie młody chłopak- wzrost oceniam na 170 cm- waga 140 jak nic. Oczywiście pikuś, że siadając obok mnie wcisnął mnie między siebie, a okno obok, którego siedziałam bo w przeciwnym razie wisiałby połową siebie nad przejściem i inni pasażerowie nie mogliby przejść w głąb autobusu. Do tego smród niemiłosierny bo przy takich wymiarach można wejść do wanny i z niej nie wyjść. Obiecałam sobie, że jak jeszcze raz obok mnie usiądzie to mu zwrócę uwagę- że zapłacił tyle samo za przejazd co ja to niech nie zajmuje części mojego miejsca i że wypadałoby zadbać o higienę osobistą bo smrodu nie chce nikt wąchać. Już wiem czemu raz jak stal na środku autobusu to ludzie po kątach stali- nie obok niego. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 17:15 boo-boo napisała: > Problemem jest 5 kg zrzucić - widzisz..te co chcą 5 kg zrzucić raczej nie są w > takim stanie, że zagraża to poważnie ich zdrowiu i życiu. I jakimś cudem kobiec > ie o wadze powiedzmy 75 kg i wzroście 175 cm jest trudniej to 5 kg zrzucić niż > komuś o tym samym wzroście i wadze 110 kg - 40 kg zrzucić. Nieprawda. Od wielu lat pracują z ludźmi z nadwagą i to co piszesz jest brednią. O wiele łatwiej jest zrzucić i utrzymać kosmetyczne 5 kg na minusie niż osobie z otyłością zrzucić i utrzymać 20kg na minusie. A co dopiero więcej. Problemem jest bowiem nie zrzucić, a utrzymać, będąc ciągle osobą ze sporą nadwagą, czy nawet otyłością. W ogóle tyle bredni w tym wątku na temat otyłości i jej promowania, że sama nie wierzą, że ludzie mógą być tak głupi. Zrazisz się otyłością od kobiety z obrazka czy co? A może boisz się, że kontrola ci puści, bo tak naprawdą zazdrościsz, że ona je do syta, a tobie nie wolno? A co do problemów z wanną, to u mnie najbardziej śmierdzą bezdomni i oni nie są zwykle otyli. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 18:28 "Nieprawda. Od wielu lat pracują z ludźmi z nadwagą i to co piszesz jest brednią. O wiele łatwiej jest zrzucić i utrzymać kosmetyczne 5 kg na minusie niż osobie z otyłością zrzucić i utrzymać 20kg na minusie. A co dopiero więcej. Problemem jest bowiem nie zrzucić, a utrzymać, będąc ciągle osobą ze sporą nadwagą, czy nawet otyłością. W ogóle tyle bredni w tym wątku na temat otyłości i jej promowania, że sama nie wierzą, że ludzie mógą być tak głupi. Zrazisz się otyłością od kobiety z obrazka czy co?" Nie zrozumialas ani krzty z tego co boo-boo napisala Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 20:04 Osoba, która wspiera zawodowo osoby z faktyczną nadwagą uważa brzuch w rozmiarze 36 za tłusty i obwisły? Dobre Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:09 Jem do syta- ale zdrowo więc nie mam czego zazdrościć. Na tym polega różnica. Tak jak pisałam- wszystko jest w głowie- ludziom się wydaje, że jak przeprowadzą sobie jakąś dietę i schudną to potem mogą znowu wrócić do beztroskiego obżerania się. Nie da się- czy to 5 czy 20 kg zrzucisz trzeba zmienić styl życia w kwestii jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowaematka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 17:22 Nie pitol głupot. Pomijając osoby chore, nie tylko grube, chore i z tego powodu mające problem z wagą, to otyłość bierze się z braku ruchu i przede wszystkim obżarstwa. Mam taki przykład w pobliżu. I widzę jak to wygląda. Siedzenie na ławeczce, ciężko tyłek ruszyć i wsuwać 24h. Proszę cię serio nie wciskaj nam tu Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 18:03 Snakelilith, doskonale napisane. Zgadzam się całkowicie. Niektóre panie mają ewidentnie przeprane mózgi m.in. właśnie przez wypaczone jedyne słuszne ideały urody promowane od lat i będą swych staroświeckich, niezdrowych poglądów bronić jak niepodległości. Ciekawe, dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 18:30 tak, oczywiscie nowy sluszny ideal urody to 200kg wieloryb. Wszystkie powinnysmy aspirowac do takiego wygladu, gdyz jest to zdrowe i piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:11 Jakie ideały promuję ? Napisz bo ciekawa jestem..... I napisz jeszcze- i to koniecznie- że laska ze zdjęcia nie jest otyła i to chorobliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 18:20 snakelilith napisała: > Napiszę wprost, jesteście rąbnięte. Nikt na świecie nie chce być gruby, ale tak > się złożyło, że ludzie tyją i zmienić ten stan rzeczy wcale nie jest łatwo. No nie jest, bo jest to coraz częściej akceptowane, wiec nawet nie ma potrzeby by starać się cokolwiek zmieniać. Tu > taj na forum niejedna ma problem by zrzucić kosmetyczne 5kg, Bo zrzucić „kosmetyczne”! 5 kg w sytuacji kiedy waga jest właściwa jest bardzo trudno, bo organizm broni sie przed nadmierną utratą tkanki tluszczowej. Schudnąć 5 kg w przypadku otyłości jest zdecydowanie łatwiej. Wystarczy zdrowiej się odżywiać. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 05:42 saszanasza napisała: > > Bo zrzucić „kosmetyczne”! 5 kg w sytuacji kiedy waga jest właściwa jest bardzo > trudno, bo organizm broni sie przed nadmierną utratą tkanki tluszczowej. > Schudnąć 5 kg w przypadku otyłości jest zdecydowanie łatwiej. Wystarczy zdrowie > j się odżywiać. > > > > > > Organizm broniacy sie przed kosmetyczna zmiana buha ha ha ha piekne XD To moze trzeba odzywiac sie niezdrowo? Odpowiedz Link Zgłoś
mokka39 Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:20 snake, tu się z tobą zgodzę. I to demonizowanie nadwagi, podczas gdy to właśnie lekka nadwaga jest korzystniejsza dla zdrowia niż szczupłość. www.focus.pl/artykul/lekka-nadwaga-przedluza-zycie-quotbmi-jest-nieczytelne-pytanie-jaka-waga-jest-optymalna-pozostaje Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:31 Pani z reklamy nie ma lekkiej nadwagi ani nawet średniej nadwagi. Ma potężną otyłość, drastycznie skracającą długość życia. Ciekawa jestem jej wyników badań. Pewnie gorsze niż moje - starej baby. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:43 Moze wyniki badan ma gorsze ale jedno jest pewne: ma lepszy humor od ciebie, swietnie zarabia, cieszy sie zyciem i ma duzo fajniej niz ty. Nawet jesli troche krocej pozyje niz ty, to duzo wiecej z tego zycia naczerpie niz ty. No i o wiele wiecej ludzi ja kocha i szanuje niz przypada na przepisowo chuda narzekaczko krytykantke. Powodzenie zreszta tez ma takie ze fiu fiu Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:44 Wystarczy popatrzec na zdjecia, tej kobiety wasze krytyki nie ruszja nic a nic www.google.com/search?q=anna+o%27brien+model&rlz=1C1AVFA_enSE785SE785&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwikj-fR3sfhAhVtzqYKHVUfBWYQ_AUIDigB&biw=1366&bih=657 Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 22:38 Popatrzyłam www.boredpanda.com/plus-size-fashion-model-anna-obrien-body-shaming-response/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic Współczuję jej, jak każdej kalekiej osobie. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 07:48 A pamiętacie hejt na Lawendowską, że szybko wróciła do wcześniejszej sylwetki po porodzie? Nikt jej nie bronił. Ile było gadaniny, że wpuszcza inne kobiety w kompleksy. Szczupłych nie bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 12:44 I to wszystko wywnioskowałaś ze zdjęcia. Robin Williams też wyglądał na szczęśliwego..... Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 13:00 boo-boo napisała: > I to wszystko wywnioskowałaś ze zdjęcia. > Robin Williams też wyglądał na szczęśliwego..... Oj, starasz sie zagalopowac w kombinowaniu jakby tu definitywnie sprowadzic grubych na skraj przepasci. Depresje maja tez chudzi, piekni i bogaci - na inne paskudne choroby tez zapadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 13:17 Stwierdziłam fakt- na podstawie jednej fotografii i to reklamowej nie możesz stwierdzić czyjegoś szczęścia osobistego. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 15:41 Fakt? A ty nie mozesz stwierdzic czyjejs choroby generujacej gigantyczne koszty obciazajace panstwowa kase. Z jednego zdjecia. Anne placi pewnie wiecej podatkow niz my zarabiamy, ma extra cudne ubezpieczenie i dostep do prywatnych klinik za wlasne pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 23:31 Kliniczna otyłość owszem- generuje ogromne koszty. Poczytaj, a nie pitol bez sensu. Już to widzę - to jej prywatne ubezpieczenie....jeszcze się doinformuj jak to ubezpieczenie się zdobywa- i ile by akurat ja kosztowało ze względu na jej kondycję. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 07:50 To tak jak z modelkami i aktorami z ZD. Jedna na 100000 kosi kasę, a reszta żyje w biedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 07:53 Zawsze to "zadowolenie z życia" występuje przy zdjęciach modelek XXL. Jakoś nie spotkałam się z wieloma komentarzami forumek, że ze zdjęcia zwykłej modelki czy szczupłej blogerki przebija "zadowolenie z życia". Zawsze to zdanie tyczy się otyłych modelek czy blogerek. Czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 17:43 bo trudno byc zadowolonym jesli sie jesc ciagle glodnym Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 17:49 Nie trzeba żrec bez opamiętania żeby się najeść. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 18:43 Victoria's Secret Stan Alive HD no właśnie. te panie nie wyglądają na zagłodzone... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: prawdziwa modelka plus size 13.04.19, 01:32 Modelki VS sa bardzo szczuple. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: prawdziwa modelka plus size 13.04.19, 01:34 „Models must be exactly 5ft 9in with a tiny 24-inch waist and no more than 18 per cent body fat in order to make the cut for the show. To put just how unhealthy it is to physically force the body into those requirements is in perspective, women who fall into the healthy weight range on the BMI chart, have between 21 and 24 per cent body fat, while elite athletes have between 14 and 20; dipping below 20 per cent body fat can place additional strain on your organs and cause health issues including amenorrhea (the absence of a period).” shesaid.com/8-totally-unglamorous-things-victorias-secret-angels-have-to-do-to-look-like-this/ Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:37 Laska ze zdjęcia nie ma lekkiej nadwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 22:39 Lekka nadwaga to 5- 10 kg na plus. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowaematka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 00:29 Jak to mówią że kłamstwo powtórzone 100 razy staje się prawdą. I tu jest zagrożenie. Po tym co widziałam w ostatni weekend to problem otyłości dotyczy wielu ludzi. W szczególności żal dzieci i młodzieży. Dorośli sami odpowiadają za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:31 Ale ta reklama nie reklamuje grubych ludzi, tylko produkty Gilette. Jakby w reklamie była dziewczyna szczupła, lecz na wózku, to byś twierdziła, że promują niepełnosprawność? Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:40 Nie widzisz różnicy między tym co jest promowane, a co podane jako norma? W tym przypadku, promuje się żyletki jednocześnie przedstawiając monstrualnie otyła kobiete jako coś normalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:55 W znakomitej większości reklam pojawiają się młode i ładne kobiety. Jak w jednej na te tysiące reklam pojawi się jedna gruba, to oburzenie jest takie jakby co najmniej chciała wszystkich oglądających utuczyć i ludzie wrzeszczą "PROMOWANIE!". Na ulicach te proporcje są już jakby inne - tak, otyła też jest normalna. I nikogo tym specjalnie nie zaraża. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:58 Ja rozumiem, co Ty chcesz przekazać, tylko to też działa w drugą stronę. Usuwanie tych ludzi z przestrzeni publicznej, "czyszczenie" jej pod względem estetycznym, podkreślanie, że to chore, nienormalne i brzydkie sprawia, że osoby grube spychane są do jakiejś krainy potworów, z której nie mają prawa wychylić swoich grubych nosów. Osoby grube wiedzą, że są grube i że większość ludzi nie uważa ich za estetycznie przyjemny widok. Nie ma potrzeby im tego pokazywać palcem. Ale nawet jeśli osoba gruba chce zmienić swoje życie i schudnąć, to nie zrobi tego z dnia na dzień. Przez jakiś czas jeszcze będzie gruba, a w tym czasie też chce żyć, wychodzić z domu, imprezować, kupować ciuchy i depilować kończyny. I lepiej, by to robiła w otoczeniu pozytywnie nastawionym, niż takim, które jej na każdym kroku do...li "tłustą świnią". Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:09 "Osoby grube wiedzą, że są grube i że większość ludzi nie uważa ich za estetycznie przyjemny widok. " To po co pchają się do reklam? "Ale nawet jeśli osoba gruba chce zmienić swoje życie i schudnąć, to nie zrobi tego z dnia na dzień." Nie zrobi tego nigdy jeśli będzie żyła w przekonaniu ,z wbić z nią nie jest nie w porządku, a do tego zmierzają te reklamy - do oswojenia ludzi ze stanem patologicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
ganesza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 17:52 brenya78 napisała: > "Osoby grube wiedzą, że są grube i że większość ludzi nie uważa ich za estetycz > nie przyjemny widok. " > > To po co pchają się do reklam? > > "Ale nawet jeśli osoba gruba chce zmienić swoje życie i schudnąć, to nie zrobi > tego z dnia na dzień." > > Nie zrobi tego nigdy jeśli będzie żyła w przekonaniu ,z wbić z nią nie jest nie > w porządku, a do tego zmierzają te reklamy - do oswojenia ludzi ze stanem pato > logicznym. > no miałam rację. OBSESJA. ZERO CZEGOKOLWIEK POZA NISKĄ WAGĄ. nawet rozumku nie starcza, by pojąć, że firma (jakakolwiek) prowadzi kampanie reklamowe, by sprzedać więcej swojego produktu ( a skoro ileś tam procent społeczeństwa ma nadwagę, cierpi na otyłość, to do nich TEŻ kieruje się reklamę). nota bene ustawiczne niedobory kaloryczne ujemnie wpływają na pracę mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowaematka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 00:17 A twój rozmiar to??? Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:01 > Ale ta reklama nie reklamuje grubych ludzi, tylko produkty Gilette. I jeszcze pogode duche Mysle ze wlasnie ten usmiech i gest radosci najbardziej prowokuje te wszystkie wybitnie niechetne ogladania grubych osob. Jak gruba, to chociaz niech sie umartwia, popiolkiem glowe posypie, ma wygladac na zahuhana i nieszczesliwa....najlepiej w ciemnym lochu bez okna. A tu takie bezecenstwo na plazy, wsrod "normalnych" ludzi. Prowokuje jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:15 "Mysle ze wlasnie ten usmiech i gest radosci najbardziej prowokuje te wszystkie wybitnie niechetne ogladania grubych osob. " No to dajmy w reklamie uśmiechającego się alkoholika, albo szczęśliwa anorektyczkę, albo zadowolonego narkomana! A co! Czyż oni nie mają prawa do okazania swego szczęścia? Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:24 Ale przecież wcale nie wiesz która z tych pięknych chudych modelek jest alkoholoczką, która zaczyna dzuen od kreski, a która nie ma okresu od trzech lat bo jest tak niedozywiona. Jedyna różnica pomiędzy otylą a narkomanka jest taka ze otyła osoba dowód na swoje problemy nosi na plecach. A po narkomance, alkoholiczce czy anorektyczce nie widać. No dobra po anorektyczce widać ale w sumie niemozna byc za szczuplym. Zatem nie chodzi o nie promowanie chorob, tylko by obrazek byl ładny. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:38 "Ale przecież wcale nie wiesz która z tych pięknych chudych modelek jest alkoholoczką, która zaczyna dzuen od kreski, a która nie ma okresu od trzech lat bo jest tak niedozywiona" No nie wiem, ale nikt tego w reklamach nie pokazuje przecież! I właśnie o to chodzi. A grubasa pokazują! Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 15:13 Czyli masz gdzieś zdrowie. Liczy się tylko obrazek. Dlaczego dla ciebie jest takie ważne by obrazek był zgodny z twoimi ograniczeniami wewnętrznymi? Moze popracuj nad tym.... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 19:47 Widziałaś kiedyś narkomana? Gdyby były narkomanami tak by nie wyglądały. A na pewno nie miałyby takiej cery. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:33 Nie sprowadzaj do absurdu. Poza tym zdajesz sobie chyba sprawę, że wśród modelek i modeli alkohol oraz narkotyki to nie jest coś niespotykanego? Tak jak pisze beataj poniżej, chodzi wyłącznie o obrazek, który ma być estetycznie satysfakcjonujący, a nie o jakieś zdrowie (znamienne, że to zdrowie, oczywiście cudze, budzi taką troskę wyłącznie w przypadku ludzi grubych). Obwisły biust, w przeciwieństwie do alkoholizmu, nie jest ani chorobą, ani czymś nienormalnym, ale gdyby w reklamie pokazali własnie taki biust, to też by było narzekanie, że bleeeeh. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:43 "Poza tym zdajesz sobie chyba sprawę, że wśród modelek i modeli alkohol oraz narkotyki to nie jest coś niespotykanego?" Nie obchodzi mnie to czego nie widać tylko to co widać! Nikt nie promuje alkoholików, narkomanów i anorektyczek. Tak samo nie powinno się pokazywać żadnej innej patologii, włączając monstrualna otyłość! "Obwisły biust, w przeciwieństwie do alkoholizmu, nie jest ani chorobą," Czego nie można powiedzieć o otyłości! Ty w dalszym ciągu nie rozróżniasz kwestii niezawinionych - opadlego biustu, starości, niepełnosprawności, choroby z czymś co jest patologia - narkomansrwo, alkoholizm, OTYŁOŚĆ. Tu wcale nie chodzi o ładne wyglądanie! Nie mam problemu z niepełnosprawnymi osobami w reklamie, z bielactwem, ZD, brakiem kończyn - bo tacy ludzie są wśród nas i nie jest to ich wina. Mam problem z pokazywaniem osób, które swoje zdrowie mają za nic, generują horrendalne koszty dla systemu i mam problem z udawaniem z e wszystko jest w porządku. Zrozum różnice bo mam wrażenie że w ogóle nie kumasz o co w tym wszystkim chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 15:01 " ogóle nie kumasz o co w tym wszystkim chodzi." Nie, to Ty nie kumasz, że narkomani i alkoholicy są promowani i zarabiają miliony dolarów właśnie dlatego, że Ciebie nie obchodzi to, czego nie widać. Ma być ładny obrazek, a czy modelka niucha kokę między kolejnymi ujęciami, to nieistotne... będzie piękna na zdjęciu, a my się będziemy zachwycać. Za to na grubasa huzia, bo ma tego pecha, że jego chorobę/nałóg widać na pierwszy rzut oka. Skończmy zatem z tym pierdololo na temat zdrowia, bo tak naprawdę nic Cię nie obchodzi zdrowie jakiejś obcej, grubej baby. Psuje Ci estetykę obrazka i to jest jej główna wina. Odpowiedz Link Zgłoś
sniyg Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 18:01 No ale jak coś jest promowane skoro jest niewidoczne? To jakby stwierdzić że ktoś promuje religię bo jakaś modelka jest wierząca. Jeśli nie ma emblematów religijnych, nie kojarzy się w żaden sposób z religią, to nie może być mowy o promocji religii. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 15:31 brenya78 napisała: > Nie obchodzi mnie to czego nie widać tylko to co widać! Nikt nie promuje alkoho > lików, narkomanów i anorektyczek. Tak samo nie powinno się pokazywać żadnej inn > ej patologii, włączając monstrualna otyłość! Ile ty masz lat, że nie przypominasz sobie lat 90-tych? Nie pamiętasz sławnego "heroin chic" stylu promowanego głównie przez wychudzoną i umalowaną na trupa Kate Moss? Skoro więc cała ta moda miała nawet tę konkretną nazwą, to nie możesz powiedzieć, że nikt nie promuje narkomanów i anorektyczek. Latami, począwszy od Twiggy w latach 60-tych, wychudzone modelki, niemalże szkielety, dominowały świat mody i reklam, też udając, że taka jest norma i piękna kobieta powinna mieć BMI najwyżej 18, coś, co dla większości nastolatek jest już bardzo ambitnym celem, a co dopiero dla dorosłej kobiety. Więc zniesiesz też, że dziś od czasu do czasu zobaczysz grubą babę w reklamie, też nie musisz sobie brać za wzór. No chyba, że nie potrafisz samodzielnie myśleć i reklamę traktujesz jako plan na twoje osobiste życie. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 16:33 "Ile ty masz lat, że nie przypominasz sobie lat 90-tych?" Widze, ze kolezanka zatrzymala sie w tych latach 90-tych i nie skojarzyla, ze od tych czasow minelo tak cirka 30 lat. Poza tym co innego promowac wychudzona Kate Moss, o ktorej "sie wie", ze bierze narkotyki, a co innego robic reklame z pierwszym lepszym lumpem z dworca. Czujesz roznica? Pani reklamujaca zyletki nie jest ukryta grubaska, o ktorej "wszyscy wiedza" ze zre. Tylko jest konkretna grubaska. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 17:06 brenya78 napisała: > Widze, ze kolezanka zatrzymala sie w tych latach 90-tych i nie skojarzyla, ze o > d tych czasow minelo tak cirka 30 lat. Nie. Nie zatrzymała się w latach 90-tych, tylko ma trochę oleju w głowie i potrafi porównać i ocenić trendy dotyczące kobiecego ciała na przestrzeni ostatnich 100 lat. I można zauważyć, że od mniej więcej lat 60-tych mamy dyktat mega szczupłego ciała, raz mniej, raz bardziej zdrowego, co kilka lat to się zmienia, ale jakiegoś stabilnego trendu ku zdrowej normalności wcale nie widać. Teraz mamy aktualnie wielkie tyłki, zoperowane biusty i figury ciut bardziej kobiece, ale moda na szkielety z lat 90-tych, czy bezbiodrzastej Twiggy (1,72m, 42 kg) może jeszcze wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 18:27 "ale jakiegoś stabilnego trendu ku zdrowej normalności wcale nie widać. " Jestes slepa i glucha chyba skoro zadnego trendu ku zdrowej normalnosci nie widac. Modelki juz dawno przestaly byc wychudzone, jesli jeszcze nie zauwazylas... Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 20:09 Wiele agencji modelek nie przyjmuje kandydatek poniżej 18 BMI. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 10:54 brenya78 napisała: > "Poza tym zdajesz sobie chyba sprawę, że wśród modelek i modeli alkohol oraz na > rkotyki to nie jest coś niespotykanego?" > > Nie obchodzi mnie to czego nie widać tylko to co widać! Nikt nie promuje alkoho > lików, narkomanów i anorektyczek. Tak samo nie powinno się pokazywać żadnej inn > ej patologii, włączając monstrualna otyłość! > > "Obwisły biust, w przeciwieństwie do alkoholizmu, nie jest ani chorobą," > > Czego nie można powiedzieć o otyłości! Ty w dalszym ciągu nie rozróżniasz kwest > ii niezawinionych - opadlego biustu, starości, niepełnosprawności, choroby z cz > ymś co jest patologia - narkomansrwo, alkoholizm, OTYŁOŚĆ. > > Tu wcale nie chodzi o ładne wyglądanie! Nie mam problemu z niepełnosprawnymi os > obami w reklamie, z bielactwem, ZD, brakiem kończyn - bo tacy ludzie są wśród n > as i nie jest to ich wina. Mam problem z pokazywaniem osób, które swoje zdrowie > mają za nic, generują horrendalne koszty dla systemu i mam problem z udawaniem > z e wszystko jest w porządku. > Zrozum różnice bo mam wrażenie że w ogóle nie kumasz o co w tym wszystkim chodz > i. A alkoholiczka Kotulanka I alkoholik jej serialowy mąż? Jak mu tam było? Sztokinger? Po pijanemu , ponad 2 promile miał, spowodował wypadek. A potem wrócił do serialu i w porze największej oglądalności pokazywano go milionom Polaków od poniedziałku do piątku. A Olbrychski? Po wypadku go do tv śniadaniowej zaprosili. Stąd pewnie na drogach w Polsce tyle nawalonych kierowców. Skoro proponuje się ich w tv. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:11 Promuje się ich w mediach ze względu na ich zawód - aktorzy popularnych filmów i seriali, a nie z tego powodu, że golnęli kielicha. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:13 A Kotulankę w końcu z serialu wywali, właśnie ze względu na alkoholizm. Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka11 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 10:59 Zrozumialabym oburzenie, gdyby takie samo pojawiało się po reklamach z nadmiernie wychudzonymi modelkami, których mnóstwo. To również nie jest zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 11:15 "gdyby takie samo pojawiało się po reklamach z nadmiernie wychudzonymi modelkami" Przecież pojawia się. Do tego stopnia, że niektóre kraje zmodyfikowały prawo pod tym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
anahera Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 11:02 Takich ludzi jest mnostwo i uzywanie takich modelek do reklam ubran jest calkowicie uzasadnione. Natomiast do reklamy Gilette - masz racje. Promocja bardzo niezdrowych proporcji. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 11:26 Znasz kogoś na kogo zadziałało takie "promowanie" niezdrowych proporcji i uznał że też chce tak wyglądać? Dajcie spokój z tym promowaniem i reklamowaniem otyłości. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 08:52 Pokazywanie monstrualne otyłości jako czegoś akceptowalnego sprawia, że ludziom przesuwa się górną granica normy. Mówię tu o tym, co jest odczuwane powszechnie jako standard, a nie o normach medycznych. A jak przesuwa się górną granica, to przesuwa się też wartość odczuwana jako "pośrodku normy" - i potem panie ważące 80kg przy wzroście 160cm właśnie tak mówią o sobie, napatrzywszy się dwustukilowych wielorybów przedstawianych jako ("jeszcze) normalne". Co gorsza, takie panie mają też nastoletnie córki z taką samą wagą, którym wmawiają, że to norma, a jak się taka nastolatka zaweźmie i zejdzie do 65kg, to natychmiast trzeba zacząć jej truć, że mizernie wygląda i pakować w nią schabowe na smalcu. Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 22:41 mgla_jedwabna napisała: > Pokazywanie monstrualne otyłości jako czegoś akceptowalnego sprawia, że ludziom > przesuwa się górną granica normy. Mówię tu o tym, co jest odczuwane powszechn > ie jako standard, a nie o normach medycznych. A jak przesuwa się górną granica, > to przesuwa się też wartość odczuwana jako "pośrodku normy" - i potem panie wa > żące 80kg przy wzroście 160cm właśnie tak mówią o sobie, napatrzywszy się dwust > ukilowych wielorybów przedstawianych jako ("jeszcze) normalne". Co gorsza, taki > e panie mają też nastoletnie córki z taką samą wagą, którym wmawiają, że to nor > ma, a jak się taka nastolatka zaweźmie i zejdzie do 65kg, to natychmiast trzeba > zacząć jej truć, że mizernie wygląda i pakować w nią schabowe na smalcu. 1000/1000 Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 11:04 Figury modelek o BMI 16 też nie są zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 11:09 O fuujj! Ostrzegaj. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 11:23 Eee...zwykła ściema! Prawda jest taka, że reklama miała szokować i przyciągnąć odbiorców. To co, mówi Gilette, to przykrywka. Można sobie przypomnieć szum wokół dawnych reklam Benettona...ten sam pomysł i na dodatek wtórny. A pani modelka - raczej też się lansuje...oczywiście - tym, czym dysponuje jakby pięknie układała np. ikebanę to mogłaby wykorzystać taki talent itp. Jest otyła - to na tym robi kasę. Ideologia jest po to, aby nie wyglądało to tak przyziemnie - zawsze lepiej brzmią szczytne hasła, niż "chcę mieć z tego konkretny zysk". Firma tak samo. Bez złudzeń! Błeee... Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:22 Jaki był cel pokazania tego nienormatywnego ciała w reklamie maszynki do golenia? Że chorobliwie grube jest, żyje i tak wygląda? Chyba wszyscy o tym wiemy, ale czy musimy oglądać, bo po co? Chciałabym oglądać w reklamach rozebrane ciała i twarze ładne opraz po prostu zwyczajne, mieszczące się w widełkach zdrowia oraz adekwatne do reklamowanego produktu. Więc chętnie widziałabym panie w różnym wieku i z BMI 19-25, a krem dla 60+ niech reklamuje kobieta około sześćdziesiątki nie trzydziestki. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:45 "ale czy musimy oglądać, bo po co?" No właśnie po to, że " jest, żyje i tak wygląda" i też się może golić produktem Gilette. Piszesz, by panie po 60 reklamowały kremy na zmarszczki, a tymczasem ktoś przyjdzie i powie, "ale w jakim celu takie stare mamy oglądać? Bo młode nie potrzebują kremu na zmarszczki? No i co z tego? Skoro wszelkie produkty od gumy do żucia po płyn kiblowy reklamują młode, zgrabne i ładne, to i krem na zmarszczki też, a co. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:49 Przy czym w reklamie i tak 98 procent to zawsze będą młode i ładne, a że czasem jak meteor przemknie jakaś gruba, na wózku, z bielactwem, czy z zespołem Downa to naprawdę nie ma powodu się tym bulwersować. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:06 Nie porównuj ZD, bielactwa, niepełnosprawności do otyłości!! Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:05 "ale w jakim celu takie stare mamy oglądać? " Starość to nie to samo co otyłość na Boga! Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:07 > Starość to nie to samo co otyłość na Boga! No wlasnie ani jedno ani drugie zupelnie sie panu Bogu nie udalo. Partacka robota albo tak ma byc? Pytanie retoryczne Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:17 I jedno i drugie, plus to, co wymieniłam wcześniej dotyczy pokazania w świecie reklamy, a także mody, dotychczas zarezerwowanej dla młodych, atrakcyjnych i bez defektów, innych typów wyglądu. Zauważ, że osób starych też do niedawna w reklamie i modzie nie było. Chyba że w kontekście kleju do protez zębowych. To dopiero teraz możesz zobaczyć fajne ciuchy reklamowane przez modelki 60 plus, chociaż starość, jak słusznie zauważasz, jest czymś absolutnie normalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:36 "Zauważ, że osób starych też do niedawna w reklamie i modzie nie było. " Przestań porównywać starość do obzarstwa!!¡!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ganesza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 18:11 brenya78 napisała: > "Zauważ, że osób starych też do niedawna w reklamie i modzie nie było. " > > Przestań porównywać starość do obzarstwa!!¡!!!!!!!!! laska, ja ci naprawdę szczerze doradzam wizytę u psychiatry, bo to, co tu wyczyniasz, nie jest normalne. i zapewniam cię, ze w czasach (minionych*), gdy zjadałam 30 pierogów na jedno posiedzenie ważąc nieustająco 47 kg przy wzroście 170 nie reagowałam w taki sposób na osoby grube. twoja reakcja oznacza jakieś problemy natury psychicznej. * szczęśliwie ważę już zdecydowanie więcej, a i 30 pierogów bym nie zdołała zjeść za jednym zamachem Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:12 > Piszesz, by panie po 60 reklamowały kremy na zmarszczki, a tymczasem ktoś przyj > dzie i powie, "ale w jakim celu takie stare mamy oglądać? Bo młode nie potrzebu > ją kremu na zmarszczki? Może i przyjdzie i powie, ale ja o sobie piszę - marzy mi się adekwatność. Krem dla sześćdziesiątek niech reklamuje taka zadbana 50-60 (ze niby ciut młodziej po nim będzie wyglądać ), krem na cellulit laska z odrobiną przynajmniej skórki pomarańczowej, protezy ktoś bez nogi, itd. Doprawianie zaś widoku chorób do produktów z dudy wziętych to doczepianie wołu do karety czy kwiatka do kożucha. Czyżby Gilette kiepsko sprzedawały się golarki i chcieli zwrócić na siebie uwagę szokując publikę? Skoro Francja (chyba) zabroniła pokazywania modelek poniżej jakiegoś tam BMI (bardzo mi się to podoba) bo może to sprzyjać zapadaniu na anoreksję w narodzie, to może nie promujmy też radośnie chorobliwej otyłości? Nie chodzi mi o wymazywanie gumką wszystkich obrazów przedstawiających nienormatywne osoby, raczej o nie pchanie ich na siłę do reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:25 Piszesz o adekwatności reklamy do modelki/modela i ja się absolutnie zgadzam, bo nic mnie tak nie wpienia jak 20-letnie reklamowe matki trojga dzieci w wieku szkolnym, ale akurat golarki to produkt dla każdego - golą się i młodzi i starzy, i chudzi i grubi, i blondyni i bruneci. Zatem w tym kontekście nie widzę wciskania grubej kobiety "na siłę", bo golarka jest i dla niej. Natomiast trzeba pamiętać o tym, że body positivity w modzie i reklamie to też jest swego rodzaju produkt. Taki trend, by pokazać kogoś nienormatywnego. Stąd pewna przesada w rozmiarach osób plus size, by nie było absolutnie żadnej wątpliwości, że oto pokazujemy osobę grubą. Bo jak pokażą kogoś w rozmiarze 40 i powiedzą "plus size", to będzie zaraz oburzenie, że jak to, jakie plus size, przecież 40 to przeciętny rozmiar i tak dalej. Przy modelce takiej jak z reklamy Gilette nikt nie zaprzeczy, że faktycznie jest to plus size. Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 20:22 Ale jeśli nie chcą pokazać rozmiaru 40 bo to niewystarczająco duży rozmiar, to można pokazać rozmiar 44. A nie od razu 54. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:45 > Natomiast trzeba pamiętać o tym, że body positivity w modzie i reklamie to też > jest swego rodzaju produkt. Taki trend, by pokazać kogoś nienormatywnego. Stąd > pewna przesada w rozmiarach osób plus size, by nie było absolutnie żadnej wątpl > iwości, że oto pokazujemy osobę grubą. > Bo jak pokażą kogoś w rozmiarze 40 i powiedzą "plus size", to będzie zaraz obu > rzenie, że jak to, jakie plus size, przecież 40 to przeciętny rozmiar i tak dal > ej. Przy modelce takiej jak z reklamy Gilette nikt nie zaprzeczy, że faktycznie > jest to plus size. Jestem za przede wszystkim częstym, powszechnym, konsekwentnym umieszczaniem w reklamach zdjęć osób normatywnych czyli przeciętnych (często niepięknych i nieszczupłych). Nie za szokowaniem publiki od czasu do czasu widokiem nienormatywnych pod płaszczykiem "robimy dobrą robotę dla tych biednych nienormatywnych" tylko za przyzwyczajaniem ludzi do widoku w mediach przeciętności. Dla grubasów taka rozebrana studwudziestokilówka w reklamie Gilette nie zrobiła dobrej roboty, zszokowała, Gilette się zapamiętało na jakiś czas (jakby ktoś o nim zapomniał) i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:55 > Dla grubasów taka rozebrana studwudziestokilówka w reklamie Gilette nie zrobiła dobrej roboty, zszokowała, Gilette się > zapamiętało na jakiś czas (jakby ktoś o nim zapomniał) i tyle. Gilette swiadomie uzywa szoku jako metody reklamowej i Anne wykonala swietna robote, swietnie sie spisala i swietnie zarobila Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:29 rekreativa napisała: > "ale czy musimy oglądać, bo po co?" > > No właśnie po to, że " jest, żyje i tak wygląda" i też się może golić produktem > Gilette. > Piszesz, by panie po 60 reklamowały kremy na zmarszczki, a tymczasem ktoś przyj > dzie i powie, "ale w jakim celu takie stare mamy oglądać? No to się zgadza. Kremy na zmarszczki powinny reklamować stare kobiety, natomiast chorobliwie otyłe kobiety powinny reklamować produkty na odchudzanie, zabiegi odchudzające, sprzęt sportowy ewentualnie ubrania plus size Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 13:43 A ja twarze brzydkie i przeciętne - te są najczęstsze. I prezentowanie np. kosmetyku na takich twarzach będzie najbardziej miarodajne, bo uroda odwraca uwagę. A krem dla 60-latek niech reklamuje 60-latka wyglądająca minimum na 55 lat. Najlepiej w typie przekupka na Kleparzu, a nie jakaś podstarzała gwiazda filmowa z którą większość kobiet zwyczajnie nie będzie się identyfikować. Odpowiedz Link Zgłoś
rekreativa Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 13:58 Nawet nie "brzydkie", tylko właśnie przeciętne, bo znakomita większość ludzi ani nie wygląda jak gwiazdy i modelki, ani nie straszy swoim widokiem i nie ma mega otyłości. Ja mogę zrozumieć pewien specyficzny standard estetyczny w modzie - wybiegi, pokazy, projektanci i cały ten światek. To jest specyficzna branża, trochę teatr, trochę cyrk, trochę artystyczny happening. Ale reklama jest czymś innym, powszechniejszym. Większość produktów w reklamie to zwykłe rzeczy dla zwykłego człowieka: żarcie, napoje, kosmetyki, środki czystości, usługi bankowe itp. I nie widzę powodu, by akurat w takich reklamach umieszczać wyłącznie pięknych i zgrabnych. Druga rzecz, to również kontekst, w którym występuje gruba kobieta. Gdyby pani z reklamy nie podskakiwała wesoło, tylko miała zbolałą minę i reklamowała nie produkt z zakresu estetyki, tylko np. lek na hemoroidy, to by tego wątku nie było. Nie oburzają ludzi kobiety grube jako takie, tylko grube w kontekście radości życiowej. Że jak jesteś gruba, to masz siedzieć w kącie i się umartwiać, bo tylko taka jesteś akceptowalna. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:05 > w kącie i się umartwiać, bo tylko taka jesteś akceptowalna. he he he , napisalam podobnie zanim twoj post mi sie pojawil. Dokladnie o to chodzi. To skandal zeby tak wygladac i jeszcze sie bezczelnie cieszyc zyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:08 Mnie śmieszą reklamy pieluch, żarcia dla niemowlaków czy witamin dla małych dzieci (lekarstw etc.) - młoda matka najczęściej wygląda na maks 24 lata. Kto teraz rozmnaża się w takim wieku (biorąc pod uwagę wiek dzieci wynika z tego, że zaciążyła maksymalnie w okolicach 20-21 roku)? Albo reklamy podpasek - w autobusie miejskim siedzą wyłącznie młodziutkie, długonogie modelki. Nie ma osób starszych, mężczyzn czy nastolatek w typie kluseczki. A jak jest już męski pasztet to w kontekście "wyśmiewania" np. ta reklama (chyba mentosów?) w której brzydki ciapowaty okularnik zamiast wystartować do miłej, zwykłej dziewczyny oczywiście lampi się na śliczną nastolatkę, która odpowiedziała na jego "cześć" i się uśmiechnęła. Jedz mentosa to nawet będąc brzydkim masz szansę u ślicznej gwiazdeczki ze szkoły, po co interesować się jakimiś tam zwyczajnymi dziewczynami, nie mówiąc już o brzydkich? Nie warto Odpowiedz Link Zgłoś
rasowaematka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:40 Cel został osiągnięty. O firmie się mówi. A jak to osiągnęli kogo to z wlascicieli interesuje. Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 12:43 o boze nie powinnam ogladac tego podczas jedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 13:51 jakie to wszystko delikatne... Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 14:44 Ciekawe, jak się przełoży na sprzedaż, bo uwagę przyciąga bez pudła. Kibicuję, reklama bardzo mi się podoba. Szkodliwsze są idiotki paplające o bieli bluzki. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 15:10 Mnie tam gruba babka w reklamie nie przeszkadza. Wszak ludzie różni są. Jedynie się dziwię że akurat w reklamie gilette dla kobiet. Jak ona ma sobie dajmy na to wydepilowac nogi? jak nie da rady spokojnie się schylic. A bikini i okolice?skoro nawet ich bez lusterka nie zobaczy.Bardziej mnie to zastanawia. Bo wybić się na plaży do skoku to większość się wybije . Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 16:11 joanna266 napisała: Jedynie > się dziwię że akurat w reklamie gilette dla kobiet. Jak ona ma sobie dajmy n > a to wydepilowac nogi? jak nie da rady spokojnie się schylic. A bikini i okoli > ce?skoro nawet ich bez lusterka nie zobaczy. No i widzisz. Ty sobie nie wyobrażasz a Gillette potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 19:46 Gillette ma w nosie czy ta gruba baba da radę ogolić sobie cokolwiek poza wąsikiem. Gillette wiedziało, ze jak polecą w kontrowersję, to będą o nich mówić. Wiesz, nieważne co mówią byle poprawnie wymawiali nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:25 To jasne. Nie przypuszczam jednak, że ten eksces przerodzi się w jakąś tendencję. Polecieli na kontrowersję, co bylo, obstawiam, marketingowo udanym posunięciem. Histeryzowanie nad "promocją otyłości" jest, moim zdaniem, niewczesne. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 10:18 W tym przypadku nie musi się przeradzać w tendencję z prostego powodu - ta tendencja już istnieje od lat. Naukowcy i lekarze biją na alarm. Wielkie marki dla których liczy się wszak zysk i nic innego wyczuwają pismo nosem i starają się przypodobać otyłym bo to kiedyś (już niedługo) będzie ich główny rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 23:25 Poproszę trzy przykłady kampanii reklamowych z udziałem osób chorobliwie otyłych. Nie mylić z plus size. Nie kłamać Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:11 Jak kobieta z wielkim ciążowym brzuchem da radę to i ona. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:25 grru napisał(a): > Jak kobieta z wielkim ciążowym brzuchem da radę to i ona. > No ja nie dawałam rady, zwłaszcza okolic intymnych😏 Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 07:39 To byłaś tam zarośnięta? Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 09:02 I ty się dziwisz, że cię wygaszają lawinowo? Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 10:11 Tak, dziwię się. Jak nie przepadasz za sąsiadem to nie odpowiadasz na jego "dzień dobry"? Jak masz inne poglądy na politykę niż koleżanka z biurka obok nie odpowiadasz na jej pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 10:16 Ty jesteś po prostu obrzydliwe, nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 10:19 Bo? Nikogo nie obrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 13:13 flegma_tyczka napisała: > To byłaś tam zarośnięta? Koszmar. > Nie byłam zarośnięta ale byłam niedokładnie wygolona Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 21:46 Picie alkoholu też nie jest zdrowe, a w reklamach pokazują. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:01 grru napisał(a): > Picie alkoholu też nie jest zdrowe, a w reklamach pokazują. > A wiesz co promują w filmach.... No idąc takim tokiem rozumowania to powinno się w buszu zamieszkać, ale nie zmienia to faktu, że otyła modelka nie powinna być promowana w reklamach w charakterze „uosobienia piękna” bo otyłość nie jest piękna. Jeszcze zrozumiałabym gdyby reklamowała jedzenie dietetyczne, sprzęt rehabilitacyjny, sportowy Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:09 Nie jest uosobieniem piękna tylko osobą używającą maszynki do golenia. Golą się nie tylko piękni. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:23 grru napisał(a): > Nie jest uosobieniem piękna tylko osobą używającą maszynki do golenia. Golą się > nie tylko piękni. > Ale zazwyczaj ludzie golą sie dlatego, żeby wyglądać lepiej a w przypadku tej pani, to ostatnia rzecz którą powinna zrobić by wyglądać lepiej/zdrowiej. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:30 Dziwna uwaga. Według tej logiki powinna się przestać czesać, malować, pielęgnować paznokcie, nosić fajne ubrania, nawilżać skórę, dbać o estetykę zębów, itd Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:39 No to niezłe ma priorytety- mieć zadbane paznokcie, nawilżoną skórę i super uzębienie- i wyglądać jak stodoła. Fajne ubrania- w tym rozmiarze- no na pewno fajne.... Założę się, że jakby któraś na forum się przyznała, że pali jak lokomotywa ale ma zadbane paznokcie, super uzębienie, nawilżoną skore i ubrania z górnej półki to by się reszta forumek co najmniej w głowę popukała i poradziła najpierw zadbać o zdrowie ogólne równoznaczne z rzuceniem palenia. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:49 Ale dlaczego "któraś na forum" jak i rzeczona modelka mają się przejmować tym, co inni sądzą na temat jej priorytetów? Dlaczego w ogóle osądzać czyjeś priorytety i to w kwestiach kosmetyczno- pielęgnacyjnych? I po ostatnie - dlaczego do nadwagi dorzucać innego rodzaju zaniedbania? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:57 potworia116 napisała: > Ale dlaczego "któraś na forum" jak i rzeczona modelka mają się przejmować tym, > co inni sądzą na temat jej priorytetów? Dlaczego w ogóle osądzać czyjeś prioryt > ety i to w kwestiach kosmetyczno- pielęgnacyjnych? I po ostatnie - dlaczego do > nadwagi dorzucać innego rodzaju zaniedbania? > To nie nadwaga, tylko otyłość. Otyłość to efekt albo choroby albo zaniedbania. Osoby chore zazwyczaj są na tyle zakompleksione, że nie zgłaszają się do reklam maszynek do golenia i nie występują w bikini. Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 23:01 > I po ostatnie - dlaczego do nadwagi dorzucać innego rodzaju zaniedbania? A tutaj racja. Mam w pracy cztery kobiety z widoczną nadwagą, dwie sa standardowo zadbane - włosy, strój, itp. Trzecia to skóra, czerwien i styl a' la Kozidrak, ale pasuje jej to. Czwarta chodzi w bezksztaltnych workach, włosy jak niemyte i nieczesane, zero makijażu, do tego kobita smierdzi. Jest absolutnie koszmarna. Uwaga - ma faceta, przygarnęła pod dach bezrobotnego, który ogarnia jej chalupe, bo w domu też miała syf. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 07:45 Ludzie już w jaskiniach wymieniali się poglądami na temat innych. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:41 Nadwagi to możesz mieć z 5 kg- a nie 50. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:43 A ta pani ma lekkim twistem 100. Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: prawdziwa modelka plus size 10.04.19, 22:55 Jej priorytety, jej sprawa. Poza tym, przecież nie tyje sië od nadmiernej pielęgnacji stóp i zębów, więc nie rozumiem, dlaczego masz z tym taki problem. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowaematka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 00:24 Schudnięcie w przypadku tej pani kwestia zdrowia. I nie ma argumentu który by usprawiedliwiał takie zaniedbanie. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 10:07 A skąd wiesz, że nie próbuje? Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 09:32 Kto pali jak lokomotywa, ten nie może mieć ładnej cery oraz białych zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:42 Nie wcale....nie rozśmieszaj mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 10:05 A skąd wiesz, jakie ma priorytety? Może próbuje schudnąć? To co, dopóki sie nie uda nie wolno jej używać perfum i golić się? Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 10:15 A kto jej zabrania zakupu i używania perfum lub golenia mychy (jak sięgnie)? Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 10:02 Golą się dlatego, że chcą, albo dla wymogów kulturowych. Chorzy też. I mają prawo używać różnych produktów. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 10:06 Nikt im tego prawa nie zabrania ani nie uszczupla Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 17:06 Kate Moss nikt nie sugerował, że nie może reklamować kosmetyków, bo zamiast makijażu potrzebuje raczej detoksu i odwyku. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 07:47 Bzdura. Nadużywanie alkoholu jest niezdrowe. Sam alkohol w umiarkowanych ilościach jest zdrowy, zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Niekiedy wręcz polecany jako profilaktyka chorób (czerwone wino). Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 10:05 Grubasów się piętnuje, a nagle puste kalorie zdrowe? Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 10:09 Niektóre puste (wódka), niektóre nie puste (piwo, które zawiera kompleks witamin z grupy). Alkohol w umiarkowanych ilościach jest zdrowy. Liczne badania (na kobietach i mężczyznach) niezbicie pokazują, że zwykle pełni abstynenci żyją nieco krócej (w dodatku co to za życie ) niż pijący umiarkowane lub niewielkie porcje alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 17:08 Jak o czymś piszesz to daj źródło i to po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:43 Przeczytaj najnowsze badania dotyczące spożywania nawet małej ilości alkoholu- bo masz jakieś nieaktualne dane. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 15:43 To poproszę te dane, w języku polskim, ze szczególnym uwzględnieniem zbrodniczej jednej lampki wina raz w tygodniu do obiadu lub dwóch małych piw latem (równie zbrodniczych). Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 01:28 Google ukradli ? czy nie potrafisz wklepać prostego zapytania żeby poszukać ? Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 07:43 Jak o czymś piszesz to wskaż źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 19:57 Źródła w dzisiejszych czasach są ogólnodostępne- zwłaszcza na taki temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 20:28 Nie spełnia warunku polskojęzyczności, ale nie jest to wikipedia... www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31310-2/fulltext?fbclid=IwAR0scDHNWMUunOEXve1D-tuZmH6r0hU0Yu1cT3zKdr8oNRbGe2FA41YhYZY Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 13.04.19, 09:33 Już w pierwszym zdaniu piszą, że ochronne jest umiarkowane picie alkoholu, sugerując, że szkodliwe jest nadużywanie (jak nadużywanie wszystkiego w sumie). Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 13.04.19, 15:55 www.bbc.co.uk/news/health-45283401 www.bbc.co.uk/news/health-45283401 Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 13.04.19, 17:08 To angielski serwis, w tym kraju mają naprawdę gigantyczny problem z alkoholem, nie tylko dorosłych Nie dziwię się, że w tej sytuacji starają się "sprzedać" społeczeństwu jak najgorszy obraz alkoholu byle tylko jakoś ratować swoją sytuację. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 13.04.19, 17:23 Przeczytaj najpierw gdzie wyniki badań zostały opublikowane. Lancet to nie jest jakiś brytyjski serwis. BBC to jest brytyjski serwis informujący o wynikach opublikowanych w Lancecie. Zauważ, że to nie są artykuły mówiące o tym jak poważnym problemem w UK jest picie alkoholu z powodu niskich cen ( nie ukrywając tego) tylko właśnie o wynikach najnowszych badań dotyczących spożywania alkoholu- dokładniej tego, że nie mam minimalnej ilości bezpiecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 13.04.19, 09:35 Źródła w dzisiejszych czasach są różne i często wzajemnie przeczące sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
mokka39 Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 12:49 już nie bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-019-6576-9 Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 13.04.19, 09:36 Nadal nie biorą pod uwagę niewielkiego lub umiarkowanego picia alkoholu. Nadmiar jest szkodliwy - tu się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 13.04.19, 09:37 Tu np. piszą, że nadużywanie alkoholu jest szkodliwe tak samo jak pełna abstynencja: www.polsatnews.pl/wiadomosc/2016-04-17/picie-alkoholu-korzystnie-wplywa-na-zdrowie-ale-tylko-regularne-i-umiarkowane/ Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 09:55 Ta kobieta jest chora i jesli nie zdecyduje sie na leczenie (teraz juz chyba tylko operacja bariatryczna), czeka ja szereg chorob powiazanych z otyloscia (cukrzyca, miazdzyca, nadcisnienie i inne), duzo szybsza smierc, ograniczona mobilnosc prowadzaca w koncu do zamkniecia w domu, depresja i ograniczenie kontaktow spolecznych. Ta osoba potrzebuje fachowej pomocy i drastycznych krokow w celu ratowania zdrowia i zycia, a nie sesji reklamowych i udawania, ze swiat ma rozne kolory i otylosc olbrzymia jest jednym z nich. Owszem, ludzie maja rozne ksztalty ciala, jedni sa grubsi, inni chudsi, nie mamy wplywu na nasz wzrost, kolor oczu czy choroby wrodzone, ale otylosc olbrzymia to nie jest odmiennosc, tylko powazna, smiertelna choroba, epidemia krajow wysoko rozwinietych, zagrozenie dla dzieci i mlodziezy i wreszcie - wysoki koszt leczenia, opieki, zasilkow itd. Nie ma co wiec glaskac otylych po glowce - im szybciej uswiadomia sobie co czeka ich za kilka lat, tym lepiej. Musza podjac decyzje o leczeniu, a tworzenie klimatu „grubi sa szczesliwi i odczepcie sie od nich” tylko przeciaga to w czasie. Ciekawe, czy alkoholikowi lub narkomanowi tez mowilibyscie, ze mozna byc szczesliwym pijakiem i ze maja zaakceptowac siebie i zyc pelnia zycia... Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:48 Nie mówiąc o tym ile ta otyłość kosztuje. Wystarczy poczytać raporty i porównać dane z lat poprzednich. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 11:58 > Nie mówiąc o tym ile ta otyłość kosztuje. Najwiecej to kosztuje dlugie zycie. Jesli przeliczyc to najlepiej dla panstwa i sluzby zdrowia jesli wykonczymy sie juz tuz przed progiem starosci. A tu na zlosc coraz dluzej zyjemy, bezczelnie wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 12:02 "Najwiecej to kosztuje dlugie zycie. Jesli przeliczyc to najlepiej dla panstwa i sluzby zdrowia jesli wykonczymy sie juz tuz przed progiem starosci. " Co ty chrzanisz? Dlugie zycie nie oznacza automatycznie choroby. Otylosc natomiast tak. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 12:07 Tak tak, najlepiej zdrowym byc i emerytury nie pobierac. Za duzo "stulatka" sie naczytalas Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 12:45 Nie wspominając ile kosztuje przedłużanie życia osobom w takim stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 17:09 A mało to alkoholiczek i narkomanek w reklamach? Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 18:48 I co w tym widzisz pozytywnego? Odpowiedz Link Zgłoś
flegma_tyczka Re: prawdziwa modelka plus size 13.04.19, 09:39 I reklamują będąc naprute? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 13:00 W sumie nie ma problemu. Mogą brzydcy ludzie występować w reklamach. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 22:44 Na szczęście depilacja laserowa spowodowała, że przestałam być klientką Gillette. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: prawdziwa modelka plus size 11.04.19, 22:56 Ostatnio internet musiał "bronić" modelki w rozmiarze 38, którą jakiś portal czy co tam takiego opisało jako "plus size". Jednocześnie przez polskie strony i stronki przetoczyła się goovnoburza o to, czy Siwiec ma czy nie ma wielkich (???) stóp, a następnie jakie stopy mają inne celebrytki i celebrytki za dychę. Co mogę powiedzieć? Ludzi to już doszczętnie poźrebiło w temacie wyglądu innych osób i wpierdzielania się w tę kwestię. Odpowiedz Link Zgłoś
thebeat Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 07:58 Tak, 38 to plus size W MODELINGU. Tak jak np. koszykarz mający 190 cm wzrostu jest niski. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 21:28 Do pan broniacych pokazywanie otylych pan w reklamach zwracam sie z zapytaniem, czy tak samo poparlyby pokazanie takich panow jak ten i tez uwazalyby to za chwalebny trend: farm2.static.flickr.com/1295/898908125_7895a44df5.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 12.04.19, 22:08 I takie panie akceptowalne? www.ohioarc.com/wp-content/uploads/2017/04/female-homeless-addict.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: prawdziwa modelka plus size 13.04.19, 00:04 no ale czemu nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: prawdziwa modelka plus size 13.04.19, 00:51 "no ale czemu nie???" W sumie masz rację. Czemu w reklamie ma nie występować mosntrualny grubas, anorektyczka, narkoman, obrzygany alkoholik, prostytutka, alfons, pedofil, szef mafii, morderca, złodziej, palacz, tnąca się nastolatka, wachacz kleju, bojownik ISIS, wszak nic co ludzkie nie jest nam obce... Odpowiedz Link Zgłoś