thebeat 14.04.19, 09:19 www.tygodnikpowszechny.pl/swietne-dziewczyny-158360 Macie takie doświadczenia? Ja oczywiście mam, z resztą trochę napisałam o tym tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,567,167913099,167913099,Pytanie_o_dowod_.html?p=167915355 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: świetne dziewczyny 14.04.19, 09:34 Pomagałam na studiach doktoranckich zorganizować konferencję naukową. Dzień wcześniej na sali robiliśmy próbę - ustawialiśmy stoły, robiliśmy próbę nagrywania itd. Stałam z koleżanką na podium przy stole - kolega zrobił najazd kamerą, nasze postaci pojawiły się na ekranie, a w tym momencie profesor rzucił tekst: "Nasza katedra powinna wydawać miesięcznik. A w środku byłaby rubryka 'Dziewczyny z katedry na rozkładówki'". Tak zostałam dziewczyną z katedry. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: świetne dziewczyny 14.04.19, 09:36 Nie. Wiem, że takie sytuacje są często, ale sama nie mam takich doświadczeń. Co ciekawe pracuję w branży technicznej, w kraju, który uważany jest (również przez jego mieszkańców) za wyjątkowo patriarchalny i często mnie zdumiewa ten kompletny brak uprzedzeń do kobiet w moim środowisku pracy. Chociaż chyba wiem, dlaczego: dlatego, że współpracuję głównie z ludźmi na wyższych niż moje stanowisko. I oni są na tyle inteligentni, żeby wiedzieć, że poproszenie kobiety o podłączenie jakiegoś urządzenia nie sprawi im ujmy na honorze. Bo w sumie pamiętam, jak zastępowałam kolegę przy pracy z pracownikami fizycznymi i przyszedł jeden taki tuman, co to mu się we łbie nie mieściło, że kobieta mu może dawać jakiekolwiek instrukcje, ale jemu się generalnie raczej mało w tym łbie mieściło (a już na pewno nie to, że mogę go wysłać do domu za brak obuwia ochronnego, hłe-hłe, com niezwłocznie uczyniła). Ale tego w ogóle nie liczę, bo to jakaś totalna patologia była. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: świetne dziewczyny 14.04.19, 09:39 Nie mam. Jestem traktowana normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
grru Re: świetne dziewczyny 14.04.19, 09:44 Wszelkie próby szybko i ostro przerywam. Protekcjonalne podejście najczęściej spotykało mnie ze strony różnych polityków. A opisany wyżej przykład pokazuje, że tzw. opozycja to są takie same dziady z mentalnością sprzed 30 lat, które nie zauważyły, że rzeczywistość się zmieniła. Niestety narzucają przy tym narrację: oj tam, oj tam, my tu walczymy z pisowską dyktaturą, a ty się czepiasz o jakieś feministyczne bzdurki. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: świetne dziewczyny 14.04.19, 21:42 Nie spotkałam się z taką sytuacją, ale ja znana byłam z ciętego języka i myślę, że to panów powstrzymywało. Podobnie jest w tej pracy - absolutnie nie spotkała mnie taka sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś