Dodaj do ulubionych

Kubki, kubasy, kubeczki

16.04.19, 17:33
Czytam w wątku obok o pięknej porcelanie i sobie marzę, choć mnie nie stać.
Mam za to kubki, kubki, kubki, ku....... Mam w nadmiarze. Różne. Z głupimi napisami, mądrościami życiowymi, w kwiatki i reklamowe. Nieliczne z porcelany, większość to te grube i ciężkie. I ciągle od kogoś dostaję w prezencie albo i bez okazji. Bo wam się przydadzą. Bo was dużo i się tłuką. I takie tam. Nie cierpię kubków w prezencie wink Nie mam co z nimi robić, wyrzucić szkoda. Kolekcji pięknej porcelany już pewnie nie zbiorę.
A wy lubicie kubki? Używacie? Dostajecie?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 17:47
      Lubię, używam, dostaję. Najbardziej lubię duże, mam nawet litrowy wink
      Nie przepadam za małymi, 2 łyki i po sprawie, bez sensu.
      • mallard Re: Kubki, kubasy, kubeczki 05.05.21, 08:54
        35wcieniu napisał(a):

> Nie przepadam za małymi, 2 łyki i po sprawie, bez sensu.

Dostałem (trochę na moje życzenie) taki kubas 0,75 litra chyba, bo myślałem, że to jest to, czego mi trzeba. Po jakimś czasie zrezygnowałem z niego, bo podnoszenie kotła do twarzy jednak słabe trochę jest. Wolę wstać po dolewkę (kawy z ekspresu przelewowego).
    • mikams75 Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 17:50
      mam, uzywam, tez mi sie duzo uzbieralo a wytluc jakos sie nie chca wink
    • czarniejszaalineczka Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 17:51
      mam i uwielbiam kubki
      takie bez uszek też mam
      i menstruacyjny nawet tongue_out
      • memphis90 Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 17:54
        Ten ostatni też wrzucasz do zmywarki...? 😂
        • czarniejszaalineczka Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 17:57
          nie tongue_out
        • mamablue Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 18:00
          memphis90 napisała:

> Ten ostatni też wrzucasz do zmywarki...? 😂
          >
          Razem ze szczotką od kibelka. Oj ematko..
          • 35wcieniu Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 18:05
            I nocnikiem - bylo ostatnio tongue_out
            • czarniejszaalineczka Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 18:17
              i kocia kuweta
    • ga-ti Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 17:58
      Mam, wszyscy pijemy w kubkach, każdy ma swój ulubiony, a ja mam dwa ulubione: do herbaty i do kawy. Tylko wodę w szklankach wysokich pijemy no i alko w kieliszkach.
      Porcelany nie mam, choć nie, mam jedną filiżankę, śliczną, dostałam w prezencie, stoi sobie na szafce za szkłem wink
      Dla gości mam kubki szklane przezroczyste, jednakowe.
      • mamablue Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 22:00
        No dobra, nie cierpię nadmiaru kubków, ale wolę, żeby nikt nie pił z mojego big_grin
    • bialeem Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 18:11
      Mam, uwielbiam. U mnie kubek zaczyna się od pół litra. Mam takie wielgachne litrowe z duki i takie mniejsze ze starbunia i dwa bardzo fajne z centrum kenedyego i dwa do kawy z muminkami (mamusią i tatusiem muminkatongue_out)
    • eliszka25 Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 18:30
      Używany właściwie wyłącznie kubków. Prawdziwą porcelanową filiżankę do herbaty mam tylko jedną, a piję tylko herbatę, więc głównie w kubkach. Lubię różne kubki, ale nie mam jakichś zatrważających ilości. Nie dostaję też za często kubkowych prezentów, ale niedawno dostałam od siostry kubki z łowickimi wzorami i są śliczne. Planuję dokupić więcej z motywami ludowymi. Mamy porcelanowy serwis kawowo-obiadowy, skompletowany przez nas z kilku różnych kompletów z tej samej serii, ale na codzień jakoś w kubkach nam wygodniej. Talerze z tego zestawu używamy znacznie częściej, filiżanki jakoś rzadko. Nie mam logicznego wytłumaczenia 😊
    • mrs.solis Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 18:35
      Pijam z kubkow, bo nie ufam szklankom, na szczescie od nikogo nie dostaje kubkow, wiec nie mam problemu co z nimi zrobic. Porcelana mnie nie jara, bo droga i trzeba myc recznie w dodatku pewnie jest delikatna , a ja szybko tluke takie rzeczy.
    • yuka12 Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 18:41
      Porcelanę mam i kubki też mam 😁. Porcelana głównie się kurzy, kubki używamy non stop. Etap na jakiekolwiek kolekcjonowanie jednego i drugiego mam za sobą, bo wszystkiego mam już dużo za dużo.
    • aerra Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 19:11
      My kubków używamy, więc trochę mamy. Tyle, że ja nie mam litości, jak mi ktoś w prezencie daje coś co mi się nie podoba, to się tego pozbywam w trybie przyspieszonym.
    • dziennik-niecodziennik Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 19:27
      uwielbiam kubki. tez mi sie mnożą smile
    • cauliflowerpl Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 19:32
      Mam dużo kubków z konieczności: piję sporo herbat, mieszkam sama i mam dużą zmywarkę smile
    • mamolka1 Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 19:36
      Nie lubię i nie mam porcelany, kubków różnych za to mrowie a mrowie 😉. Każdy domownik ma swój ulubiony. Mój jest półlitrowy, wysoki, pastelowo zielony. Młody mi go personalizuje rysując mazakami do ceramiki - jak się z czasem zetrze to tworzy nowe nakubkowe dzieło ☺️
    • crea.tura Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 19:38
      mam, ale takie jakie sama kupiłam i mi się podobają smile te które dostaję albo w prezencie albo jako gadżet reklamowy bez sentymentu oddaję do lokalnego emaus, może ktoś sobie go kupi a kwota pójdzie na zbożny cel.
    • daniela34 Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 19:39
      Mam porcelanę, mam i kubki - wybrane przeze mnie osobiście, dopasowane do wystroju kuchni - wiszą sobie na relingu kuchennym i sięgamy albo po nie albo po filiżanki, w zależności od nastroju. Jeden jest mój i tylko moj - duży, kupiony w TK Maxx z niebieskim wzorem jak na tkaninie toile de jouy, piję w nim najczęściej poranną kawę. W prezencie kubki dostawałam dawno temu - za czasów studenckich i już się wytłukły, a jeszcze jeden dostałam od współpracowników, piję z niego w pracy.
      • nenia1 Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 19:53
        daniela34 napisał(a):

> Mam porcelanę, mam i kubki

Ale kubki również mogą być porcelanowe i jest ich całkiem spory wybór. Osobiście preferujemy właśnie kubki, szklanek praktycznie nie używamy, ja bardzo lubię kubki z porcelany kostnej bo są bardzo lekkie i mają cienkie ścianki, pije się z nich bardzo wygodnie, z kolei mój partner uwielbia duże kubki, bo lubi sobie zrobić solidne kawy z dużą ilością mleka, ja raczej piję z małych i piję z nich właściwie wszystko prócz win czy likierów, mam też kolekcję kubków "do patrzenia" bo trudno z nich pić, w tym moje ulubione główki z ende ceramics.
        • daniela34 Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 20:02
          W sumie prawie wszystkie moje kubki są porcelanowe. Powinnam napisać, że mam i filiżanki i kubki (autorka to chyba to miała na myśli mówiąc "piękna porcelana"). Szklanki mam dyżurne do wycinania pierogów i odmierzania
    • bei Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 19:51
      Mam, kupuję tylko biało czarne, z podwójną ścianką, designerskie 😉.- bez uszek. Właściwie, to jest już ich tyle, ze nie kupuję, bo szafka pełna. Mam jeszcze transparentne- z podwójną ścianką- ze szkła borokrzemowego.
    • summerland Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 19:56
      Mamy i lubimy. Wlasnie dzisiaj pomyslalam, ze chcialabym dokupic pare bo mam takie w jesienne kolory i zimowy wzor. Cos wiosennego by sie przydalo.
    • tairo Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 20:19
      Mam kubki w sporej ilości, bo używamy na co dzień. Każdy ma swoje dwa albo trzy ulubione, oprócz tego gościom też trzeba w czymś podawać, w garść kawy nie naleję przecież. Część porcelanowych, część fajansowych, raczej większe niż mniejsze, ale kolekcja jest dobrana tematycznie. Parę lat temu zrobiłam ostrą selekcję i odrzuty poszły do sklepu charytatywnego.
      Czasami dostaję w prezencie, dawno już nie zdarzyło się nic z głupimi napisami albo mądrościami życiowymi, chyba prezentodawcy już z tego wyrośli. Reklamowych nie znosimy do domu. Jakbym dostała, to bez większego żalu wyniosę do sklepu charytatywnego.
    • ailia Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 20:24
      Mam śliczne kubki, wszystkie albo do siebie pasują, albo przynajmniej parami pasują. Są na większe i mniejsze potrzeby. Mam czareczki do zielonej herbaty też. I porcelanę. A kubki mało kochane lub nadmiar reklamowo-prezentowych oddaję do biura znajomej lub do charity shopu.
    • kosmos_pierzasty Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 22:20
      Bardzo lubię. Ale nie jak leci. Kubek musi mieć w sobie coś smile nieważne, z czego jest. Choć fakt, że porcelanowe zazwyczaj ładniejsze. Dostawać też lubię, pod warunkiem, że są w moim guście. A najgorsze, że pomimo nadmiaru kubków, nie umiem się czasem pohamować (w końcu czasem się tłuką - tak sobie tłumaczę wink ) i zdarza się, że dokupuję. Ostatnio dokupiłam, jak komuś na forum polecałam big_grin To jest świr. No trudno smile
      • czarniejszaalineczka Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 22:35
        przyznaj sie ile masz
        • kosmos_pierzasty Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 23:02
          Nie liczę smile Witrynka, cztery półki i kilka na haczykach. Ale to razem z filiżankami, bo używam zależnie od nastroju. No ale z drugiej strony filiżanki jedna w drugą...
          A najgorsze, że mam jeszcze 20 takich samych kubków "dla gości" z czasów, gdy nie bardzo miałam inne przyzwoite - i lubię je, bo mi się kojarzą z czasem, kiedy urządzałam dom, a to było miłe, ale teraz mam je schowane i praktycznie nie używam (gości uszczęśliwiam moimi codziennymi, bo mi szczęśliwie wypiękniały wink na przestrzeni lat). I co jakiś czas biję się z myślami, czy je wydać, czy zatrzymać. Dotąd nie udało mi się podjąć decyzji...
          • czarniejszaalineczka Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 23:13
            big_grin
            • minniemouse Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 23:23
              w zasadzie wole szklanki ale mam tez pełno kubków. jak mi sie cos znudzi to oddaje do lumpeksu i kupuje nowe.
              mam swoje ulubione. kubek musi byc w miare waski u gory aby plyn nie stygl szybko i musi byc podstawa na tyle szeroka aby sie nie przewracal od byle dotyku.

Minnie
          • wapaha Re: Kubki, kubasy, kubeczki 09.01.20, 11:46
            Ale to razem z filiżankami, bo używam zależnie od nastroju.

ja też
            i kwestii kubków
            i tego co na siebie włożyć
            i co zjeść

wink
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Kubki, kubasy, kubeczki 16.04.19, 23:53
      Ulubiony kubek stłukłam 2 tygodnie temu, teraz jestem w żałobie. Nie powiem, żebym nie rozglądałam się za nowym ale nie znalazłam godnego następcy, tamten był z kawiarni, dostałam, przyjdzie mi ukraść następny ;P.
    • princy-mincy Re: Kubki, kubasy, kubeczki 09.01.20, 11:42
      Nie lubię dostawac, ale mam sporo w roznych rozmiarach i stylach.
      Co jakis czas wymieniam hurtem wszystkie- stare oddaje do pobliskiego biura, oni zawsze maja niedomiar i chetnie biora.
    • 12gram Re: Kubki, kubasy, kubeczki 09.01.20, 13:01
      Też mam całą stertę kubków. Jeszcze z czasów kiedy kolorowe kubki były przebojem prezentowym i gadżetowym. Cieszę się jak jakiś się stłucze i zrobi trochę miejsca. Mam tez komplety różnych filiżanek otrzymanych w prezencie, i też zalegają niezniszczalne a średnio mi się podobają.

A marzy mi się komplet pięknej porcelany, białej lub z delikatnym wzorem kwiatowym... Nie kupię, bo szafy pełne tego co powyżej.. Błeee...
    • iberka Re: Kubki, kubasy, kubeczki 09.01.20, 13:10
      Kubki kocham, filiżanki również - kupuję ich za dużo. Nie dostaję, bo muszę sprawdzić przed zakupem czy kształt mi pasuje/ ciężar/ wyważenie i wygoda trzymania za uszko wink. Wszystkie dostane idą dalej w świat.
      • bobbiedraper Re: Kubki, kubasy, kubeczki 09.01.20, 13:21
        Wszelkiego promocyjnego i prezentowego badziewia pozbywam się jak najszybciej, aby nie zagracac domu. Mamy kilka z którymi wiążą się mile wspomnienia, trzymamy w nich długopisy, guziki zagraniczne monety itp. drobiazgi.
        Kawę i herbata na codzień w "roboczej" porcelanie, do tego mamy zestawy fajnych kubków do potraw typu barszcz, galarety...
    • tiszantul Re: Kubki, kubasy, kubeczki 09.01.20, 13:18
      Osobiście piję tylko z takiego kubka:

https://regen.cupsell.net/product/3352319/number/1?h=420&fit=fill

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka