tojamarusia 18.04.19, 18:29 Da się coś znaleźć? Zmywak, budowa itp? Czy już nie ma po co jechać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peonka Re: Praca w Anglii przed brexitem 18.04.19, 18:40 Praca jest, jak była. Nic się nie zmienilo. Wydluzyly się tylko kolejki po numer ubezpieczenia, poza tym wszystko po staremu. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Praca w Anglii przed brexitem 18.04.19, 18:59 Jest dużo pracy. I całkiem sporo nowych ludzi zjechało do UK, przez co dłużej się czeka na numer ubezpieczenia. Ale nawet, gdy czekasz na ten numer, to możesz pracować. Chcesz syna wysłać do UK? Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Praca w Anglii przed brexitem 18.04.19, 19:03 On chce jechać ale na razie pracy załatwionej nie ma, znajomości też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Praca w Anglii przed brexitem 18.04.19, 19:36 Jak chcesz to napisz do mnie, załatwić pracy nie załatwię, ale cos podpowiem, jak będę mogła. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Praca w Anglii przed brexitem 18.04.19, 21:19 Ja już kiedyś proponowałam Ci pomoc, więc pisz do mnie, może uda się coś załatwić. Jak jego angielski? Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Praca w Anglii przed brexitem 18.04.19, 21:46 Angielski zna dobrze. Rosa napiszę do ciebie jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Praca w Anglii przed brexitem 18.04.19, 19:48 Pracy wciaz na chwile obecna pelno, rynek rozgrzany. Troche to fenomen, ale tak jest. 2 dni temu podano dane dotyczace bezrobocia. Jest najnizsze od ponad 45 lat. 3.9%. tradingeconomics.com/united-kingdom/unemployment-rate Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 09:40 Sama się zastanawiałam, czy nie pojechać, ale boję się szczucia na emigrantów. Wydaje mi się, że to nie jest dobry moment na emigrację do UK Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 11:42 Na pd wsch Anglii a szczegolnie w Londynie nie ma szczucia bo tu wiekszosc to immigranvi lacznie z burmistrzem. Jecza raczej kto bedzie remontowal jak Polacy wyjada Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 11:44 Szczucie i poparcie dla Nigela Farage to w wiekszosci wiochy z dala od uniwersytetow gdzie nadal zyje mit Imperium Brytyjskiego ktore nie istnieje od ok 1960 czyli prawie od 60 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 09:58 a czego by sie mogl poimac? potrzebujecie pomocy? porady? Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 11:36 Jak wygląda tam sprawa z przedszkolami? Trzeba nastawić się na prywatne? Jakie są koszty? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 11:40 Przedszkole w UK trwa 1 rok od 3 roku zycia do 4 tego a we wczesniejszym okresie zycia dziecka sa bardzo drogie zlobki. Bardzo bardzo drogie. Od 3 roku zulycia do 4 tego przedszkole jest za darmo w ilosci 25 godz na tydsien. Wszystko co powyzej tych godzin oplacasz sama. Dzieci ida do szkoly we wrzesniu po ukonczeniu 4 lat Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 13:37 Zaglądaj proszę do tego wątku, chciałam dodać kilka pytań po pracy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 16:48 No to pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 17:29 Dzięki. Masz doświadczenia z brytyjskim przedszkolem? Nie będą mieli problemu z przyjęciem dziecka, które nie zna angielskiego? Moja córcia ma 3 lata. Czy są problemy z dostaniem się do przedszkola? Trochę się boję dyskryminacji, że ktoś zwyzywa mnie lub moją córkę,w większych miastach nie ma z tym problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 19:54 Problem z przyjeciem do przedszkola moze byc, jesli zapiszesz dziecko za pozno i bedzie wiecej chetnych niz miejsc. Wszystko zalezy od lokalizacji i okolicznosci. Brak znajomosci jezyka nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 20:18 Na FB jest sporo grup typu Polskie mamy w UK, spytaj tam o kwestie okolodzieciowe. Powiedzą ci też, czy ich dzieci dotyka rasizm czy inne prześladowania... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 23:28 >Masz doświadczenia z brytyjskim przedszkolem? Nie będą mieli problemu z przyjęciem dziecka, które nie zna angielskiego? Moja córcia ma 3 lata. Zadnych >Czy są problemy z dostaniem się do przedszkola? nie bo to sa dotacje ktore gmina przekazuje prywatnym przedszkolom. Sa tez panstwowe przyszkolne juz ale tam ciezej sie dostac jesli nie aplikujesz w odpowiednim momencie Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 19:49 > Od 3 roku zulycia do 4 tego przedszkole jest za darmo w ilosci 25 godz na tydsien. Wszystko co powyzej tych godzin oplacasz sama. Nie. Od 3. roku zycia przysluguje 570 godzin darmowych rocznie, co zazwyczaj przelicza sie jako 15 godzin tygodniowo przez 38 tygodni w roku (czyli wylacznie podczas trwania zajec). Jesli wysylasz dziecko do placowki, ktora dziala rowniez podczas ferii i wakacji, to pozostale tygodnie w roku pokrywasz sama w 100%. Mozna rowniez ubiegac sie o 30 godzin darmowych w zaleznosci od tego, czy spelniasz odpowiednie warunki. Przy czym przedszkola nie maja obowiazku oferowac tych godzin lub moga je na rozne sposoby ograniczac. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 22:34 Dzięki dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 22:41 Chciałbym wyjechać na rok, pod uwagę biorę tylko kraje anglojęzyczne. Trochę się cykam, bo musiałbym utrzymać moją rodzinę, więc to nie jest łatwa decyzja dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 23:30 >Nie. Od 3. roku zycia przysluguje 570 godzin darmowych rocznie, co zazwyczaj przelicza sie jako 15 godzin tygodniowo przez 38 tygodni w roku (czyli wylacznie podczas trwania zajec). nie. Mylisz sie. do 2017 roku bylo 15 godzin na tydzien a aktualnie jest to 30 dla kazdego dziecka Masz stare informacje www.eyalliance.org.uk/30-hours-free-childcare-what-parents-need-know Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 23:32 >Mozna rowniez ubiegac sie o 30 godzin darmowych w zaleznosci od tego, czy spelniasz odpowiednie warunki. po prostu jest to dla rodzicow pracujacych i nie zarabiajacych bardzo duzo przedszkola prywatne musza przyjmowac bo inaczej Ofsted je zamknie. Ograniczaja tylko ilosc przyjetych albo biora pieniadze za jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 15:59 lilia.z.doliny napisała: > a czego by sie mogl poimac? potrzebujecie pomocy? porady? > Kochana dziękuję, już z rosą pogadałam😘 Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 16:59 oki, jak bedzie potrzeba, to pisz Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 12:53 Dodam od siebie 3 grosze: Wiadomo w jaki rejon, czy kwestia otwarta? Pytam, bo jesli kwestia otwarta, wyjazd przede wszystkim ekonomiczny - a chodzilo by o proste prace (co sugeruje Twoj post nr 1) - odradzam miejca drogie - typu Oxford (niektore przedmiecia juz moze ok), Reading, Cambridge, nie mowiac juz o Londynie. Czemu - Koszty zycia sa 2-3 razy wyzsze (ze wskazaniem na wynajem; czy to domu/mieszkania czy pokoiku - niewazne - chodzi o koszty mieszkaniowe), natomiast zarobki na takich dosc szeregowych stanowikach sa tez troche wyzsze, ale bardziej 10-30% niz 200 czy 300%. Generalnie ogromna czesc wyplaty idzie na mieszkanie. Ale nie zniechecam od poludniowego wschodu - wrecz przeciwnie. Generalnie to najprezniejsza ekonomicznie czesc UK, a wynajem w polowie miejsc jest 2-3 razy tanszy niz Londyn czy wspomniany Oxford. Przykladowo - Portsmouth (serio tylko przyklad). Miasto jest, jakie s150 tysiecy mieszkancow, czyli nie dziura-ale tez nie moloch. Pracy pelno, bezrobocie bardzo niskie, jestes na poludniowym wschodzie, jest jednak srednio cieplej. Zarobki w skali UK w normie (nawet nieco wyzsze), od londynskich nizsze moze o 10-20% (w podstawowych pracach, podkreslam). Tylko ze w Portsmouth za wynajem 1-sypialniego mieszkania w przecietnym miejscu, o przecietnej jakosci zaplaci £600 - £650. W Londynie lekko liczac z 2 razy wiecej. Albo i 3. To juz ktos z Londynu moze sie wypowiedziec. To Portsmouth to tak z glupia frant, przykladowo. Polnoc Anglii tez jest opcja, ale hmm.. no co dla kogo wazne, ale pogodowo nie rozpieszcza. Srednio pare stopni mniej niz na poludniowym wschodzie, wiecej wieje, deszczu tez troche wiecej (srednio). Ale tanio. W wielu miejscach ceny wynajmu z poludniowego wchodu (nawet tego spoza Londynu!) podziel nawet na pol. Podkresle raz jeszcze, ze te stosunki zarobki - koszty zycia dotycza pracownikow na stanowiskach szeregowych. Non-skill workers i czesc semi-skilled. Te lepsze prace, specjalistyczne - to zupelnie inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 13:49 A gdzie najlepiej uderzyć przy szukaniu pracy w branży IT? Chodzi mi oczywiście o region Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 13:56 A to juz inna broszka. To tez wazne co konretnie w IT - ale to juz bym polecal wlasnie duze miasta, z Londynem na czele (ale niekoniecznie akurat tam). Developer z doswiadczeniem (nawet nie jakims ogromnym) - to juz poszukiwany fach w UK. Oczywiscie zalezy ile zna jezykow i jak bardzo je uzywal, czy w firmach produkcyjnych czy jakich itd, ale to juz szczegoly o ktorych nie wiem wiele. Nadzoruje (z punktu widzenia kosztow tylko) jeden dzial informatyczny u nas w firmie, nie jest duzy; niecale 20 osob. To stanowczo za malo by wypowiadac sie o calej branzy IT. Odpowiedz Link Zgłoś
lemasakr Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 18:28 No easy dlaczego zdecydowales sie na wyjazd? Dlaczego UK a nie na przyklad NL? Czy po odjeciu kosztow zycia istotnie zostaje ci wiecej na koncie co pozwala na sfinansowanie malych i wiekszych radosci, ktore kosztuja w kazdym kraju tyle samo - samochody, podroze etc Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 19:29 W sensie konkretne studium przypadku na podstawie mnie? Nie wiem ile masz lat lemasakr, ale jesli pamietasz rynek pracy z roku kiedy Polska miala wejsc do Unii i bezposrednio po - to pamietasz na pewno, ze bylo niewesolo. Bezrobocie utrzymywalo sie powyzej 20%, pamietam tez dane, ze wsrod absolwentow grubo powyzej 40%. Polska wtedy a teraz, ekonomicznie, to niebo a ziemia. Na wtedy przypadlo to, zebylem swiezo po studiach. Pracy nie bylo. Znajomosci, zeby ktos mi pomogl wcisnac w cos sensownego z rodziny - nie mialem. Pamietam artykul dziennikarki, ktora na kilka tygodni zrobila sobie lewe CV i zaczela szukac pracy do wlasnego reportazu. Jakiejkolwiek. Nie znalazla. Probowala m.in zmywac gary za 4zl na godzine, a w zwyklym obuwniczym, na sprzedawce bylo cos kolo 80 osob na jedno miejsce. Pamietam ten artykul / reportaz dobrze. (tu jest jego tresc, przeklejona przez kogosforum.gazeta.pl/forum/w,23,92891273,92891273,Nie_moge_znalezc_pracy_.html ) W kazdym razie to byly te czasy. Rynek pracy ma osciez otworzyly wtedy tylko Irlandia, Wielka Brytania i Szwecja. Inne unijne kraje, jak na przyklad wspomniana Holandia, jeszcze przez kilka lat mialy obostrzenia. A ja potrafilem juz wtedy niezle angielski (wyjazdy w trakcie studiow do USA). A tu Polska wlasnie weszla do UE. Wybor byl oczywisty. Teraz taki oczywisty by juz nie byl. Odpowiedz Link Zgłoś
lemasakr Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 22:30 Dzieki nie wiedzialam, ze jestes juz tam tak dlugo. Poprostu staram sie porownac na ile jest zyskowna emigracja gdy jestes specjalista np. Spedycji, administracji, mlodszym analitykiem etc. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 23:36 >specjalista np. Spedycji, administracji, mlodszym analitykiem etc. to nie sa jakies waskie intratna i rzadka specjalizacja. Tacy ludzie zarabiaja mniej lub tyle co srednia krajowa tuz po przyjezdzie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Praca w Anglii przed brexitem 19.04.19, 16:50 >deszczu tez troche wiecej (srednio). Duzo wiecej my dear a temp zima sporo nizsze Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Praca w Anglii przed brexitem 20.04.19, 05:00 I dlatego mój miejscowy klimat mi odpowiada Poza tym, mimo że sama urodziłam się większość swojego życia mieszkałam w Warszawie, to Londyn mnie przeraża swoją wielkością. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Praca w Anglii przed brexitem 22.04.19, 13:52 Ja tez nie chciałabym mieszkac w centrum bo cenie sobie bardzo duzo zieleni Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Praca w Anglii przed brexitem 20.04.19, 09:17 sprawdz pocztw ok? Odpowiedz Link Zgłoś