Dodaj do ulubionych

Pieprznie czy zostanie po staremu?

13.05.19, 19:57
Jak myślicie, zmieni film braci Sekielskich coś w narodzie czy nadal będzie poddaństwo i na kolanach przed klechą? Mówię tu zarówno o „normalnych” ludziach jak i instytucjach, czyli np o prokuraturach które regularnie umarzają sprawy podejrzeń o pedofilię (ostatnio głośna sprawa Artura Hippe chociażby, kuca ze stajni Korwina).

Ja się boje ze niestety będzie po staremu. Nadal to dzieci prowokowały, dziewczynki były nieskromnie ubrane o same się prosiły, głaskanie po pupie było w celach terapeutycznych i dziecko do chrztu i komunii musi iść bo przecież grzech 🥴
Obserwuj wątek
    • szpil1 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 20:00
      Zostanie po staremu.
    • krejzimama Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 20:01
      Nic nie pieprznie. Polacy to naród durni i tłumoków którzy potrzebują nad sobą bata pana i plebana.
    • escott Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 20:01
      A widziałaś wątek o rezerwowaniu restauracji na komunię z wyprzedzeniem większym niż przed ślubem?
      • maaria33 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 20:06
        ten z 2010 r?
        • escott Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 23:17
          A coś się zmieniło od 2010? PiS atakuje za antykościelność i lewackość partię, która panicznie odżegnywała się od Jażdżewskiego i boi się jakiegokolwiek chociażby łagodnego skrętu w stronę centrum (a jest kompletnym zapyziałym konserwatywnym podwórkiem). Tak bardzo nikt w Polsce nie jest skłonny odejść od KRK. Ludzie powtarzają komunały o tym, że młodzi odchodzą, a jakoś nigdzie tego nie widać, jakoby jakieś kościoły pustoszały w niedziele, nie wspomnę w ogóle o świętach oraz obowiązkowych chrztach, komuniach i ślubach kościelnych. Może 18-latkowie odchodzą na chwilę na czas studiów, około 30 nagle wszyscy potulnie wracają.
          • escott Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 23:17
            Również: ktoś nie wiedział o pedofillii w kościele w 2010? Kto?
            • maaria33 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 06:54
              powołałas się na wątek o rezerwacji restauracji. Nie wiem czy cos się zmieniło i jak wczesniej restauracje sie rezerwuje teraz.
              • ponis1990 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 21:56
                Dwa-trzy lata przed...
          • szarsz Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 08:30
            Coś się zmieniło. U mojego syna do komunii nie szedł tylko on z 25 dzieci. U mojej pięć lat młodszej córki nie szły cztery osoby z 22. To przepaść, chociaż może się wydawać mało imponującą liczbą.

Gdy parę lat temu pisałam tu, na ematce, co sądzę o jpii, żołądek bolał mnie z nerwów. Serio. A teraz? Pisze się wszystko lekko, bez refleksji nawet, że parę lat temu to... tabu zostało przełamane.

Jest inaczej. Polacy w ciągu czterech lat wykonali tyaniczna mentalna pracę. Ale w którym kierunku to pójdzie? Nie wiem
            • escott Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:06
              Nie zrozumcie mnie źle, ja chcę, żebyście to Wy miały rację, a nie ja. Niemniej wydaje mi się, że to zjawisko, o którym wspominasz, swobodne wypowiadanie się negatywnie o JPII to akurat efekt jeszcze większej polaryzacji i podzielenia się na plemiona. Tzn. mniej krępujemy się mówić różne rzeczy, bo wiemy, że stoi za nami zradykalizowana grupa (a i byłaś po prostu sama młodsza, wiek służy kobietom smile ). Ale te grupy są tej samej wielkości, co były, tzn. nasza to jakieś tam wielkomiejskie odpryski. W małych miastach i na wsi oczywiście też jest mnóstwo osób faktycznie niewierzących, ale ludzie żyją innymi sprawami i o kwestie kościelne kopii nie będą kruszyć, bo mają ważniejsze rzeczy na głowie. Antykościelność w Pl to czysta fanaberia i sojowe latte w odbiorze społecznym.
              • szarsz Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 16:48
                Rozumiem, o czym piszesz, bo mam podobne obawy i lęki. Ale od paru lat obserwuję przypływ nastrojów antykoscielnych. Małe miasta i gminy nie muszą być antykoscielne, wystarczy żeby były konformistyczne. Wtedy odpowiednia masa krytyczna pociągnie je za sobą.

No ale to życzenia.
          • loganberry Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 19:41
            Ja też nie wiem gdzie te masowe odwroty młodzieży. W moim otoczeniu jeśli ktokolwiek się odwraca, to raczej moje pokolenie czyli 30-40. A i to co najwyżej na zasadzie olewania Kościoła na co dzień, ale oczywiście chrzest, komunia, ślub kościelny muszą być.
            Młodzi naprawdę młodzi (+/- 20) do kościoła biegają, aż miło. Nie wiem czy to jakaś przejściowa moda na konserwatyzm, czy pokłosie posyłania na religię od przedszkola, ale jest faktem.
            Urodziłam niedawno drugie dziecko, jestem na grupie rówieśniczej na fb. Akurat wczoraj był temat o chrzcinach - kiedy, jak. Chrzczą wszystkie co do sztuki.
            Nic nie pieprznie.
            • morekac Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 19:53
              Moje nie biegają, u starszej w lo od 2 klasy nikt nie chodził na religię.
              • szarsz Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 20:13
                A to akurat nic nie znaczy, bo już za moich czasów wyglądało to identycznie - licealiści mieli czas buntu przeciwko kościołowi, a potem praktycznie wszyscy grzecznie pobrali śluby kościelne, ochrzcili dzieci, posłali je do komunii i przymuszają do chodzenia na religię. Ostatnio miałam dyskusję z taką: do osiemnastki masz chodzić i wszystkie sakramenty mieć, a potem masz prawo, wg niej, wybrać. Ale dzieci masz ochrzcić, do komunii posłać i do osiemnastki zmuszać. Bo taka tradycja.
                • morekac Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 21:48
                  Moje są jakieś antyklerykalne. Znacznie bardziej niż ja w ich wieku. Więc nie wiem.
                  • alicia033 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 23:07
                    morekac napisała:

> Moje są jakieś antyklerykalne.

ja o moich nie mogę powiedzieć, że są antyklerykalne, bo są zwyczajnie kościołem niezainteresowane. Ani w jedną ani w drugą stronę.
                    Ich znajomi podobnie, może do wieku 12-13 lat jeszcze dawali się rodzicom zaciągnąć do kościoła, potem zaczęli skutecznie egzekwować prawo do innego sposobu spędzania wolnego czasu. W gimnazjum najstarszego dziecka do bierzmowania poszła mniej, niż 1/3 klasy.

• alicia033 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 22:59
                  szarsz napisała:

> A to akurat nic nie znaczy,

znaczy, znaczy - liczba konkubinatów stale w Polsce rośnie
                  www.pch24.pl/raport-cbos--konkubinaty-i-wolne-zwiazki-wypieraja-tradycyjne-malzenstwa,53197,i.html
                  www.pch24.pl/demografia-polski-w-2017-roku--propaganda-sukcesu-a-rzeczywistosc,58357,i.html
            • aerra Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 23:39
              Spośród znajomych ślub kościelny wzięła nawet nie połowa, z tego dwa były jednostronne, z osobą niewierzącą, reszta albo w ogóle nie legalizowała związków, albo brała tylko cywilny.
              Dzieci w najbliższym kręgu ma tak 3/4 będących w stałych związkach, wiem o chrzcie 20% z tych dzieci i przynajmniej połowie nieochrzczonych - co do reszty się nie chwalili.
              Nikt się już nie dziwi, że mój nie jest ochrzczony, że nie chodzi na religię i nie idzie do I komunii. Nawet moje babcie jakoś tak luźno do tego podeszły (rodzice gorzej, ale to może dlatego, że akurat tak im się trafiło, że wszystkie wnuki mają nieochrzczone, a sami są wierzący i praktykujący i to dla nich cios), no męża rodzina słabiej trochę reaguje, nadal się zdarzają napomknięcia, że może jednak przy jakiejś okazji (albo próby przekupstwa, ale to się zapewne skończy w tym roku, skoro do komunii nie idzie).
              A pod kościołem, który mam okolicy, jeszcze z 15 lat temu w niedzielę na parkingu nie można było szpilki wsadzić. A teraz trochę ludzi jest, i owszem, ale zaparkujesz na luzie i jeszcze miejsc cała masa zostanie.
              Z mojego punktu widzenia się zmienia.

• aniorek Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 11:31
                rodzice to akurat powinni byc dumni, ze nie maja ochrzczonych wnuczat - to znaczy, ze wychowali trzezwo myslace dzieci, ktore nie boja sie isc pod prad. brawo. smile
                • aerra Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 12:01
                  Ale nie planowali wychować trzeźwo myślących dzieci wink Z ich punktu widzenia, zwłaszcza ja, jestem porażką.
                  • szarsz Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 12:08
                    Gratuluję wobec tego bycia TAKĄ porażką
              • szarsz Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 11:46
                Strasznie bym się chciała mylić. Strasznie. Z filmem się pomyliłam okrutnie i jestem bardzo zadowolona z tego. Krakalam, że jego siła oddziaływania będzie taka sobie, że za wielu to się nie przejmie. Że obejrzą tylko ci, którzy i tak wiedzą swoje. A tymczasem pipeprznela taka bomba, że klekajcie narody. Chciałabym, żebyś miała rację. Bardzo.
    • zazou1980 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 20:03
      Niestety nie pieprznie, w miastach moze z 5-10% w niedziele im ubedzie, na wsiach bedzie poddanstwo i czolobitnnosc jak zawsze. Ilosc chrzcin, komunii i slubow bez zmian...
      • katja.katja Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 07:44
        Nawet na wsi to się zmienia. Już 10 lat temu koleżanka na wsi nie tylko nie wzięła ślubu kościelnego, ale i nie ochrzciła dziecka.
    • maaria33 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 20:08
      Od 2000 lat nie pieprz...o to dlaczego teraz ma?

To jak z feminizmem - walka nigdy się nie kończy i trzeba być czujnym
      • alicia033 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 20:20
        maaria33 napisała:

> Od 2000 lat nie pieprz...o to dlaczego teraz ma?

dlatego, że świat się zmienia.
        Zbankrutował w USA, padł w Irlandii, Hiszpanii, Niemczech, Austrii i w Australii też.

• maaria33 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 21:00
          przyczaił się, nie zbankrutował...
    • alicia033 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 20:13
      zmieni.
      Nie już jutro ale zmieni.
      Panie grzeczne katoliczki w typie klich dalej wypierają problem, jak widać po proponowanych przez nią w tekście:
      www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,100865,24778966,arcybiskup-glodz-pluje-w-twarz-ofiarom-a-co-moze-zrobic-zwykly.html#s=BoxWyboLink "sposobach ratowania dzieci" (nie mogę się zdecydować, który z tych punktów ośmiesza ją najbardziej) ale ten film to śnieżka, która przerodzi się w potężną kulę, która zmiecie polski kler.
      • ichi51e Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 08:31
        Nic nie zmiecie bo procent ludzi ktory go obejrzalo jest znikomy
        • owmordke Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 13:19
          Znikomy? Film ma 11 milionow odslon.
          • aerra Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 13:33
            Ale to nie znaczy wcale, że obejrzało go 11 milionów osób, bo zliczane są odsłony, a nie obejrzenia, nie mówiąc o tym, że nie uwzględnia się w ogóle tego, że z jednego urządzenia można i 50 odsłon nabić.
            • asia.sthm Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 13:47
              aerra:
              > Ale to nie znaczy wcale, że obejrzało go 11 milionów osób

No dobrze, odejmij caly milion prztykniec, albo dwa miljony - lepiej ci teraz? Podziel na pol zebys tylko dobrze spac juz mogla, biedactwo.
              • aerra Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:22
                A te przytyki to po co? I jeszcze jak kulą w płot wink
                I moim snem się nie przejmuj, nie miewam problemów na tym polu, wręcz przeciwnie, śpię snem kamiennym, chociaż nieco za krótko.
                • asia.sthm Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:31
                  aerra:
                  > A te przytyki to po co?

Przytyki maja okreslona funkcje, sa zawsze stosowane w jakims celu. Chcialam ci zwrocic uwage jak glupio probowalas zmniejszyc skale popularnosci bardzo waznego fimu dokumentarnego.
                  Stad przytyk, ale i tak byl malo zlosliwy big_grin
                  • aerra Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:42
                    To ważność filmów dokumentalnych liczy się skalą popularności?
                    Coś takiego, no no.
                    • iwoniaw Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:49
                      Coś takiego, no no.

No musisz się najwyraźniej przygotować na jeszcze wiele zdumień, skoro w głowie ci się nie mieści, że tak, ważność dowolnego dzieła (filmowego, literackiego, innego) ma związek z tym, czy i jak wiele osób w ogóle o nim usłyszało big_grin Takie elementarne, zdawałoby się, a niektórzy wiecznie jako ten Marceli Szpak big_grin
                      • aerra Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:58
                        W przypadku filmów dokumentalnych nawet jakby zobaczyło go wąskie grono osób, to i tak mógłby być ważny film.
                        Popularność, a ważność to są naprawdę dwie całkowicie różne cechy.
                        • asia.sthm Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 15:08
                          aerra napisał(a):

> W przypadku filmów dokumentalnych nawet jakby zobaczyło go wąskie grono osób, t
                          > o i tak mógłby być ważny film.
                          > Popularność, a ważność to są naprawdę dwie całkowicie różne cechy.

Tobie tez sie zaraz cale mydlo wymydli big_grin

Powiedz lepiej ile ci, po skrupulatnych obliczeniach, tych milionow widzow zostalo, tych co obejrzeli caly film dobrowolnie i tych co pod jakims naciskiem otoczenia czy tez tak od niechcenia, bo wszyscy ogladaja? Zostalo ci pare milionow?
                          • aerra Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 15:16
                            A po cóż miałabym robić jakiekolwiek obliczenia? Na głowę upadłaś?
                            Mi to do niczego nie jest potrzebne, zwyczajnie nie lubię jak się nagina fakty. Czy w jedną stronę czy drugą. A nawet bardziej nie lubię jak "w moją stronę", bo to tylko argument dla przeciwników.
                            I tak, dla niezbyt lotnych, ja ten film też obejrzałam, na raty, więc sama nabiłam parę wyświetleń. Mimo tego, że mojemu dziecku nic ze strony księży nie grozi, bo nie ma z tym środowiskiem żadnego kontaktu i nigdy nie miał. Trzeba jeszcze wyraźniej?
              • ginger.ale Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:28
                asia.sthm napisała:

> aerra:
                > > Ale to nie znaczy wcale, że obejrzało go 11 milionów osób
                >
                > No dobrze, odejmij caly milion prztykniec, albo dwa miljony - lepiej ci teraz?
                > Podziel na pol zebys tylko dobrze spac juz mogla, biedactwo.
                >
                >
                Co Ty taka nerwowa, nie napisała nic kontrowersyjnego. Domument jest dlugi. Ja z mężem np.też oglądałam na raty.
            • sumire Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 13:55
              Nawet jeżeli realnych obejrzeń jest połowa z jedenastu milionów, to i tak jest to oglądalność w dzisiejszych czasach imponująca.
              • aerra Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:28
                Oczywiście! I bardzo dobrze, chociaż obawiam się, że nawet i połowa to zawyżony wariant.
                Natomiast niezależnie od wszystkiego nakręcanie się, że pół Polski widziało nie jest w ogóle potrzebne (ani, na razie, realne). Najważniejsze jest, żeby przyniosło efekt.
            • reinadelafiesta Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 10:16
              A z jednej odsłony mogło film kilka osób obejrzeć.
            • owmordke Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 18.05.19, 12:59
              aerra napisał(a):

> Ale to nie znaczy wcale, że obejrzało go 11 milionów osób, bo zliczane są odsło
              > ny, a nie obejrzenia, nie mówiąc o tym, że nie uwzględnia się w ogóle tego, że
              > z jednego urządzenia można i 50 odsłon nabić.

Dlatego napisalam *odslon* a nie *widzow*. Duh 🙄

Nawet jesli podzielisz te odslony przez 4 to i tak sporo.
    • asia.sthm Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 20:18
      > Jak myślicie, zmieni film braci Sekielskich coś w narodzie czy nadal będzie poddaństwo i na kolanach przed klechą?

Cos sie musi zmienic - nawet wodz K. zgromil pedofilie, ks.Olejniczak zlozyl rezygnacje z kaplanstwa, prymas skrytykowal raport - przeciez w mediach sie zagotowalo a forum az dymi.
      Ja optymistycznie przeczuwam ze lawina na powaznie ruszyla, bedzie nastepny film dokumentarny, bedzie nastepna burza.
      Pieprznie ale jeszcze nie dzisiaj big_grin
      • kieszonkowa Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 20:23
        Chciałabym w to wierzyć. Bo jak na razie to dosłownie żygać się chce sad
        • 1matka-polka Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 07:53
          Nowy nick, nowa stylistyka... na osobe z ludu?
          • kieszonkowa Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 08:51
            Co ci się dzieje?
            • 1matka-polka Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 08:55
              Mnie?
    • solejrolia Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 20:41
      Zmieni się, ale to potrwa....
      Z tymże ten proces już trwa, bo kościoły coraz bardziej puste.

Z mojego pokolenia, wśród znajomych, coraz mniej osób chodzi do kościoła, a część tylko chodzi "od święta". Wśród moich znajomych coraz więcej wkurzonych, i zbuntowanych.
      U córki w LO nikt w klasie nie zapisał się na religię. Z tego co widzę tematy które nas oburzają małoletnich często już nie dotykają. Moja córka nie kuma o co mi w ogóle chodzi i o co ten zgiełk. Film Sekielskiego?, mamo ja dla zasady nie oglądam polskich filmów
      big_grin
      Córka już jest poza...jej to nie rusza nic a nic.
      Także moim zdaniem wystarczy, że wykruszy się pokolenie naszych rodziców i praktykujących zostanie garstka.
      Kościół i wiara stracą na znaczeniu w znaczeniu życia społecznym. Skończą się świecenia mostów i nowo wyremontowanych ulic, skończą się msze przed zakończeniem roku szkolnego, czy przemówienia księdza podczas apelu w szkole.W końcu : biskup nie będzie decydował o tym, czy kobietom wolno zabezpieczać się, czy nie, ani nie będzie biskup wypowiadał się czy wolno żonie odmawiać tzw pożycia małżeńskiego, czy nie.
      • simply_z Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 20:53
        Mylisz się, wykruszy się ale pustka zostanie wypełniona pewnie przez islam, jak to w innych krajach Europy zachodniej.
        A śluby w kościele, komunie i chrzty nadal są super modne wśród młodych w dalszym ciągu, zwłaszcza na prowincji.
        • kieszonkowa Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 21:00
          simply_z napisała:

> Mylisz się, wykruszy się ale pustka zostanie wypełniona pewnie przez islam, jak
          > to w innych krajach Europy zachodniej.

ktoś skutecznie zaszczepił w tobie bardzo konkretne lęki przez co stałaś się łatwa do sterowania.

> A śluby w kościele, komunie i chrzty nadal są super modne wśród młodych w dalsz
          > ym ciągu, zwłaszcza na prowincji.

I to, a nie islam jest prawdziwym niebezpieczeństwem w tym kraju.
          • simply_z Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 21:22
            Jaki lęki? jeżdżę po Europie Zachodniej to widzę, z ludźmi też rozmawiam.
            Bo ja wiem? jak najbardziej jestem za rozdziałem kościoła od państwa, ale natura nie lubi próżni. Ludzie będą szukać oparcia w nacjonalizmach albo innych skrajnych odłamach.
            • memphis90 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 07:03
              Na razie szukają w feminizmie, ekologii czy prawach człowieka.
            • ichi51e Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 08:33
              Serio uwazasz ze w Europie ludzie odchodza od KK i masowo przechodza na islam? 🙄
        • asia.sthm Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 21:15
          simply_z napisała:

> Mylisz się, wykruszy się ale pustka zostanie wypełniona pewnie przez islam, jak

Tak tak, Europa Zachodnia tylko czyha zeby swoim islamem wypelnic ci pusta dziure po kosciele. Masz jak w banku.
          Ja nie wiem czy to mial byc dowcip ale parskam big_grin
          • simply_z Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 21:23
            śmiej się ale niestety tak to już wygląda we Francji.
            • asia.sthm Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 22:15
              simply_z:
              >śmiej się ale niestety tak to już wygląda we Francji.

Wiem, zupelnie tak samo jak u mnie w Szwecji - nie boj sie, osobiscie wysle ci pare wagonow szwedzkiego kalifatu, zapchasz sobie pustke znajomym islamem, po znajomosci zalatwionym big_grin
              Nie nienie, pustki nikt nie zniesie, pustki pozatykamy tak lub inaczej big_grin
              • sunheart Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 17.05.19, 01:57
                xoj bidulko ale się musisz produkować w tym wątku aż żal
          • eat.clitoristwood Religiantom 14.05.19, 07:33
            asia.sthm napisała:
            > Tak tak, Europa Zachodnia tylko czyha zeby swoim islamem wypelnic ci pusta dziure
            > po kosciele. Masz jak w banku.
            > Ja nie wiem czy to mial byc dowcip ale parskam big_grin

w pale się nie mieści, że współczesny, cywilizowany człowiek może się obyć bez jasełek i innych szamańskich obrzędów.

• 1matka-polka Re: Religiantom 14.05.19, 07:56
              "że współczesny, cywilizowany człowiek może się obyć bez jasełek i innych szamańskich obrzędów."
              Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja na to, ze nie moze. Stad pomysly na lewacka obrzedowosc, Swaroga, powrot do korzeni, mindfullnes, joge, tarota, horoskopy, itp.
              • 1matka-polka Re: Religiantom 14.05.19, 07:57
                Jeszcze ekoterroryzm, veganizm...
                • katja.katja Re: Religiantom 14.05.19, 08:04
                  Zgadza się.
                  I wypaczony lewicyzm.
                  Już teraz to widzimy, zaganiają "niepoprawnych" (nie tylko katolików, ale także osoby nie popierające ich w 100%) do faszystowskiego narożnika, już teraz urządzają nagonki forumowe jak na razie na "niepoprawnych", choć w sumie przypomniała mi się też sprawa Pudziana, zatem można powiedzieć, że już próbują palić czarownice choć Pudzian został uniewinniony szczekano o jego rzekomej przewinie 7 razy dłużej niż informacja o oddaleniu zarzutów.
                  • 1matka-polka Re: Religiantom 14.05.19, 08:13
                    "Zaganiają "niepoprawnych" (nie tylko katolików, ale także osoby nie popierające ich w 100%) do faszystowskiego narożnika"
                    Otoz to. Lewacy probuja budowac wspolnote i tozsamosc na bardzo pierwotnych instynktach przy pomocy sprawdzonych, totalitarnych metod.
                    "Pudziana, zatem można powiedzieć, że już próbują palić czarownice"
                    Musza byc emocje, strach i ppdniecenie, zeby ideologia dobrze weszla😁
                    • katja.katja Re: Religiantom 14.05.19, 08:22
                      Pranie mózgu, zastraszanie lub przynajmniej wyśmiewanie lub odczłowieczanie przeciwnika. Jeżeli jest "katolem" to pół biedy, jak nie jest trzeba coś wymyślić innego np. go odczłowieczyć, nazwać trollem.
                      Muszę przyznać, że im się udało.
                      Przeciwnika można bezkarnie wyzywać, wyśmiewać, rozpowszechniać nieprawdziwe plotki, nazywać chorym psychicznie, ale jednocześnie promować "różnorodność" i równość szans osób... chorób psychicznie między innymi.
                      Forumowa nagonka na mnie (zgłosiłam moderacji - bez efektów na razie) to wcale nie prawacy ani "katole" tylko nasza śmietanka lewacka, piejąca o tolerancji, o różnorodności, że bycie inny/inną jak ja to nic złego, a nawet i wartość niekiedy.
                  • iwles Re: Religiantom 14.05.19, 08:22
                    katja.katja napisała:

> przypomniała mi się też sprawa Pudziana, zatem można powiedzieć, że już próbują palić
                    > czarownice choć Pudzian został uniewinniony

ojej, ojej, czyżby ci okropni sędziowie, których pis chciał wszystkich powymieniać, nie byli tacy źli ?
                    Znaczy się, protesty były słuszne tongue_out

• katja.katja Re: Religiantom 14.05.19, 08:26
                      Nie głosowałam za PiS-em, a co do tej sprawy z sądami to nie do końca wiedziałam o co chodzi, ktoś próbował mi wytłumaczyć, ale też nie do końca skumałam, więc ani nie popierałam ani nie byłam przeciw.
                      • iwles Re: Religiantom 14.05.19, 08:29
                        katja.katja napisała:

> nie do końca skumałam, więc ani nie popierałam ani nie byłam przeciw.

czemu mnie to nie dziwi big_grin

• eat.clitoristwood Re: Religiantom 14.05.19, 08:17
                1matka-polka napisała:

> Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja na to, ze nie moze. Stad pomysly na
                > lewacka obrzedowosc, Swaroga, powrot do korzeni, mindfullnes, joge, tarota, hor
                > oskopy, itp.

Nie uważasz, że "lewactwo" jako słowo wytrych określające wszystko, co nie przytwierdzone do konserwatywnego betonu, już dość dawno uległo dewaluacji?
                Ale to tak na margnesie.

Jak poszukać, znajdą się i kanibale. To wszystko margines. W dodatku rozproszony. I bardzo dobrze.
                • 1matka-polka Re: Religiantom 14.05.19, 08:23
                  Lewactwo to raczej zorganizowane ruchy falszujace rzeczywistosc pod swoja neomarksistowska tezę...
                  • iwles Re: Religiantom 14.05.19, 08:28
                    1matka-polka napisała:

> Lewactwo to raczej zorganizowane ruchy falszujace rzeczywistosc […]

zamiast "Fałszujące rzeczywistość", powinno być: "prostujące zakłamaną prawacką rzeczywistość".

• 1matka-polka Re: Religiantom 14.05.19, 08:30
                      Maksymalne przegiecie w drugą strone, to nie prostowanie🙄
                      • katja.katja Re: Religiantom 14.05.19, 09:02
                        Zgadza się. Szkoda, że nie ma środka.
                      • iwles Re: Religiantom 14.05.19, 10:13
                        1matka-polka napisała:

> Maksymalne przegiecie w drugą strone, to nie prostowanie🙄
                        >

czyli potwierdzasz, że specjalnie przegięłaś w swoją stronę ? tongue_out

• 1matka-polka Re: Religiantom 14.05.19, 11:19
                          Widze, ze jestes gleboko przekonana, ze ciemny lewacki lud wszystko kupi😊
                  • sumire Re: Religiantom 14.05.19, 08:29
                    Nudne już jesteś z tym swoim neomarksizmem.
                • 1matka-polka Re: Religiantom 14.05.19, 08:29
                  "Jak poszukać, znajdą się i kanibale"
                  Na tym forum nie trzeba szukac. Politycznych kanibali gotowych opluc, obrzygac, rzucic dowolne oszczerstwo, zeby zgnoic, pozbyc sie kogos, tylko dlatego, ze prezentuje odmienna opinie, jest tu bardzo duzo.
        • aerra Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 23:19
          I innych krajach? W Francji muzułmanów jest 7,5% - w porównaniu do nominalnych 95% katolików w Polsce to tyle co nic. W Niemczech - 5,8%, w Szwecji - 1,4%, w Norwegii - 3,13%, w Holandii - 5% (wszystkie dane za Wikipedią).
          Serio? Wypełniona przez islam?
          • yva-na Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 00:19
            powyżej 2% zaczynają się problemy, przy 10% to juz będzie wprowadzony szariat
            • alicia033 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 00:30
              a poza tym wszyscy zdrowi?
          • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 08:46
            >wszystkie dane za Wikipedią.

Twoje dane z 13.05. są już nieaktualne. Dziś, 16.05. we Francji jest 8,8%, w Niemczech 6,1%, w Szwecji 8,1%, w Norwegii 5,7%, w Holandii 7,1%. Szybko przyrasta, nieprawdaż?

en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Europe
            • aerra Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 10:31
              Z pewnością widać tu rozbieżność w danych, ale jednocześnie w artykule który linkujesz masz:
              "According to estimates by the Pew Forum, the total number of Muslims in Europe (excluding Turkey) in 2010 was about 44 million (6% of the total population)" a potem " survey conducted by Pew Research Center in 2016 found that Muslims make up 4.9% of all Europe's population" czyli wychodzi, że przez 6 lat muzułmanów w Europie UBYŁO o 1,1%.
              • zona_glusia Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 12:35
                Poza tym islam w Europie jest różnorodny (na przykład: polscy Tatarzy) i się zmienia. Są w nim zjawiska bardzo groźne - radykalizacja, często pod wpływem nauczycieli przyjeżdżających z Bliskiego Wschodu, ale też te świadczące o wpływie kultury europejskiej - rosnąca rola kobiet, co sprawiło, że w Danii istnieje meczet, w którym imamem jest właśnie kobieta.
              • super_hetero_dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 23:14
                Idea, jakoby między 2010 a 2016 populacja muzułmanów w Europie miała się zmniejszyć, jest zbyt absurdalna nawet jak na ematkę. Dokument, z którego pochodzi ta informacja, wprost stwierdza, że "The Muslim share of Europe’s total population has been increasing steadily and will continue to grow in the coming decades." Albo więc dane z 2010 roku są zawyżone, albo późniejsze zaniżone. Biorąc pod uwagę klimat społeczny, związany z imigracją, sama oceń, co jest bardziej prawdopodobne.
                • aerra Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 17.05.19, 15:48
                  Ty to linkowałeś, sam nie wiesz nawet co tu wklejasz? Wybierasz sobie z tego artykułu dane, które ci pasują, a resztę ignorujesz?
        • madami Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 12:45
          simply_z napisała:

> A śluby w kościele, komunie i chrzty nadal są super modne wśród młodych w dalsz
          > ym ciągu, zwłaszcza na prowincji.

jaka pustka?
      • zona_glusia Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 21:30
        solejrolia napisała:

> U córki w LO nikt w klasie nie zapisał się na religię. Z tego co widzę tematy
        > które nas oburzają małoletnich często już nie dotykają. Moja córka nie kuma o c
        > o mi w ogóle chodzi i o co ten zgiełk. Film Sekielskiego?, mamo ja dla zasady n
        > ie oglądam polskich filmów
        To ciekawe co piszesz o córce i jej kolegach.
        Ale czy to dobrze, nie piszę tu o Twojej córce, że młodych ludzi mało obchodzi, co się dzieje wokół nich?
        • solejrolia Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 21:54
          Wiesz, mnie też bardzo wiele rzeczy nie dotyczy, i przez to nie rusza.
          One się dzieją, mam ich świadomość, ale nie interesują mnie.
          W każdym razie nie na tyle, by zgłębić temat.

A młodzież, no cóż, siedzi w internecie, i albo gra, albo ogląda seriale.
          Córka czekała na Lucyfera, czeka na Grę o tron, tym młodzież żyje, wink nie analizuje tego, że jeden idiota w atłasowym wdzianku w kolorze purpury powiedział do mikrofonu, co matkę wściekło. wink
          • minniemouse Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 03:22
            solejrolia napisała:
            > A młodzież, no cóż, siedzi w internecie, i albo gra, albo ogląda seriale.
            > Córka czekała na Lucyfera, czeka na Grę o tron, tym młodzież żyje, wink nie analizuje tego, że jeden idiota w atłasowym wdzianku w kolorze purpury powiedział do mikrofonu, co matkę wściekło. wink

ale widzisz, to jest wyrazem tego ze rodzice nie dbaja o udzial swojej mlodziezy w zyciu spolecznym. nie rozmawiaja o tym, nie uswiadamiaja jakie to wazne, nie napieraja "musisz to zobaczyc", nie sugeruja "spytajcie w szkole czy kogos z was to nie spotkalo, powiedziec gdzie isc po pomoc, sami pomozcie, wesprzyjcie".
            ja swoja corke zmuszalam do ogladania programow ktore uwazalam ze sa na tematy ktore powinnac znac, powinna byc swiadoma. zachecalam aby o tym rozmawiala z kolezankami. tyle robilam.

Z filmu jednej rzeczy nie rozumiem- dlaczego p.Anna poszla zlozyc skarge tylko do kurii a na prokurature juz nie? chyba ze cos przegapilam.
            Wielki problem dla mnie w tym ze malo kto zglasza ksiezy od razu do prokuratury. a to przeciez normalne przestepstwo.

Minnie
        • ichi51e Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 08:35
          U mnie w LO 20 lat temu tez nikt sie na religie nie zapisywal
          • 1matka-polka Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 08:46
            U mnie, w LO, 25 lat temu, na religie chodzila cala klasa od 1 klasy do 4. Tylko ja nie chodzilam. Wroclaw.
            • ichi51e Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 08:57
              U nas po bierzmowaniu wszyscy sie wypisali. A do bierzmowania przystapili bo inaczej ksiadz grozil ze slubu nie bedzie dawac
              • 1matka-polka Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 09:02
                Hehehe
      • szeptucha.z.malucha Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 13:47
        A mój 16-letni syn kuma, chociaż na religię nie chodzi od kilku lat. Obejrzał i ma swoje zdanie.
        Kwestia osobnicza, na ile ktoś jest zainteresowany życiem społecznym i tym, co dzieje się wokół.
        • rosapulchra-0 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 17.05.19, 11:20
          Moje dzieci też obejrzały i mąż, i sąsiada namówiłam, żeby obejrzał ten film. Potem mieliśmy dość długą dyskusję na temat i wszyscy jesteśmy zgodni, co do hipokryzji kościoła katolickiego oraz kwestii ukrywania przez kościół tych zboczeńców i wstrząśnięci historiami ofiar.
    • asia-loi Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 21:16
      Nic się nie zmieni. Niestety.
      Moim zdaniem nie trzeba uruchamiać całej machiny państwowej aby w Kk było lepiej. Samo Kk też nic nie musi robi. Zrobić i to skutecznie mogą sami wierni. Wystarczy nie chrzcić, nie posyłać na religię dzieci ani do komunii - i problem pedofilii w Kk sam zniknie. Ale wiem też, że nie ma takiej opcji, bo najważniejsze jest i będzie: co ludzie powiedzą.
    • yenna_m Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 21:20
      Pieprznie. Ale inaczej.
      Ludzie powoli odchodzą z kosciola.
      Kesli moja matka po "Klerze" zaczela miec zeby na KK, a po filmie Sekirlskich zapowiedziala, że zyczy sobie pogrzebj świeckiego, to coś się rusza.
      Moja matka jest ostatnia osobą, po ktorej bym się tego spodziewała.
      • katja.katja Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 07:48
        Ostatnie cztery pogrzeby (niestety - bez wesela wink ) w których musiałam brać udział to 3 świeckie (tak, tak), w tym 1 z nich w małym mieście i 1 katolicki.
        Ostatnie trzy (2 świeckie, 1 katolicki) miały miejsce w ostatnich dwóch latach.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 21:36
      Po staremu.
    • 123zielona123 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 21:54
      Nic się nie zmieni. Pokolenie Głodzia czy Jędraszewskiego to pokolenie kiedy bycie księdzem nie oznaczało bogactwa i opieprzania się, a raczej mogło narazić na przesladowania i gorsze rzeczy. Więc wiekszość szła by służyć. A i tak jak obrzydliwie niektórzy się zepsuli.
      Od lat 90 kusi bogactwo, bezkarność, A duże bezrobocie powodołało, że dla wielu, którzy nie dostali by się na normalne studia było to prestiżowe wyjście. Sama znałam aż trzech takich chłopaków. W tej chwili biorą każdego, żadnych egzaminów, nie ma że nie zdał, bo może ma powołanie...
      Jak ci sie dorwą na biskupstwa to sobie tego nie wyobrażam
      • kieszonkowa Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 21:56
        Najgorsze połączenie: tępota, władza i poczucie bezkarności 😖
      • chloe30 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 09:48
        Kto ma księdza w rodzie tego bieda nie pobodzie - takie powiedzonko znam od dzieciństwa. Więc to nie jest tak, że od niedawna dopiero ida tam dla kasy.
      • martishia7 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 10:57
        > Pokolenie Głodzia czy Jędraszewskiego to pokolenie kiedy bycie księdzem nie oznaczało bogactwa i opieprzania się, a raczej mogło narazić na przesladowania i gorsze rzeczy.

Chyba żartujesz. Po prostu wymiar tego dobrobytu nie był taki jak teraz, bo całe społeczeństwo żyło skromniej, ale była to spokojna i pewna fucha, gwarantująca całkiem wygodne (odpowiednio do czasów) życie. Mądrość ludowa "Kto ma księdza w rodzie..." nie wzięła się z nikąd. Kariera popularna na terenach wiejskich dla młodszych synów (obok wojska).
        • iwles Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 11:22

No, już u Reja była hierarchia ważności (ważność wg władzy i bogactwa):
          "Krótka rozprawa między trzema osobami: Panem, Wójtem a Plebanem"
      • 45rtg Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 12:38
        123zielona123 napisała:

> Nic się nie zmieni. Pokolenie Głodzia czy Jędraszewskiego to pokolenie kiedy
        > bycie księdzem nie oznaczało bogactwa i opieprzania się, a raczej mogło narazi
        > ć na przesladowania i gorsze rzeczy. Więc wiekszość szła by służyć. A i tak j
        > ak obrzydliwie niektórzy się zepsuli.

E tam. Chodziłem do kościoła wytapetowanego solidarycą na wszystkich możliwych powierzchniach i nic im od tego nie było. Za to, i owszem, dostęp do Zachodu Kościół miał wtedy dobry i kiedy jak kiedy, ale właśnie w czasach, kiedy Głódź i Jędraszewski byli młodzi, to na księdzingu można się było nieźle dorobić. To teraz dopiero, owszem, nie mają tak fajnie, bo już nie są praktycznie nietykalną enklawą tak, jak za późnego socjalizmu.

• madame_edith Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 22:24
      A ja myślę, że już sie sporo zmieniło. W fimie Sekielskich są takie sceny, gdzie ukrytą kamerą nagrywane są rekolekcje. I ksiądz mówi do pustych ławek. Nie do pomyślenia w czasach, kiedy byłam dzieckiem/nastolatką.
      • boo-boo Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 22:29
        Wątpię, że to były rekolekcje w ciągu dnia w czasie szkolnym.
    • boo-boo Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 22:28
      Zostanie po staremu.
    • lilia.z.doliny Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 13.05.19, 23:17
      raczej ,ostanie jak jest
      w sobote do.mojej tesciowej pr,yszedl.sms od przyjaciolki zwiazanej z kosciolem. " znowu atak.na nas, na boga"- napisala. zero refleksji. zero.
      • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 12:39
        Refleksja to jedno, a trafna ocena intencji - drugie. Bo przecież ma rację - środowiskom atakującym kościół wcale nie chodzi o żadną pedofilię. To jest tylko wygodny pretekst. Gdyby udało się im kościół zniszczyć, to ich następnym krokiem byłoby uznanie pedofilii za kolejną "orientację" seksualną.
        • iwles Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 12:45

czy twoja religia pozwala ci korzystać ze szklanej kuli ?

• katja.katja Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 17:10
          Dowody na ten śmiały plan?
          • aerra Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 17:20
            On nie potrzebuje dowodów, dowody są tylko dla lewaków i liberałów, prawdziwy polski prawak cznia dowody!
    • cauliflowerpl Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 07:01
      Pedofilia w kościele to tajemnica poliszynela.
      Nadzieja w naszym i kolejnych pokoleniach, ale to jesz zadanie na trzysta lat.
      • katja.katja Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 07:46
        Bez przesady. Nawet sam kler miauczy, że ubywa im powołań i to już z 10 lat (więc już pomijając ostatnie filmy o pedofilii).
        Czytałam dane, że do kościoła chodzi do 40% społeczeństwa, większość to starsi ludzie, którzy wykruszą się naturalnie do 10-20 lat, a młodych nie będzie.
        • ichi51e Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 08:37
          Ale do kosciola aktywnie chodzacych zawsze bylo jakies tam 37% reszta tyle ze ochrzczona
          • szarsz Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 09:20
            Nieprawda, poszukaj sobie raportów iskk.
            O ile się nie mylę startowalismy z poziomu nawet i 75%
        • szmytka1 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 09:14
          Ale dalej beda chrzic, posylac na religie i do komunii. Nie zabraknie im owieczek w ciagu najblizszych 20 lat na pewno.
          • martishia7 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 10:59
            Trafnie zauważył moim zdaniem niejaki biskup Ryś (tak, zdarzyło mi się czytać), że zanik obrzędowości w postaci chrzcin/komunii/ślubów/pogrzebów, to nie będzie pierwszy zwiastun laicyzacji, tylko ostatni, po którym można w zasadzie gasić światło.
    • szmytka1 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 09:12
      Chyba zartujesz. Nic sie nie zmieni dopoki nie wymrzemy my i nasze, chrzczone i posylane do komunii dla tradycji, dzieci.
      • lilia.z.doliny Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 09:24
        o chokera, szmytka, pomylilam Cie z szyszunią. Ale zrobilam galy lemurze...
        • szmytka1 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 10:47
          Nie szkodzi konwalko i tak nie wiem kto zacz ta szyszunia. Pewnie bardzo pobozna?
          • lilia.z.doliny Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 13:22
            zarliwie wierzaca, ale fajnie sie z nia dyskutowalo, bez presji i krzykow. Tylko wolta, jaka wykonala (tzn nie wykonala) bylacszokujacavbig_grin
            pozdrawiam smile
            • martishia7 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 13:54
              > Tylko wolta, jaka wykonala (tzn nie wykonala) bylacszokujaca

To była ta, co rozkminiała kupno figurki słonia z trąbą do góry, bo co prawda jej się podobał, ale nie chciała siać zgorszenia, że wierzy (w akurat ten) zabobon? Tak mi się wydaje. Wrzuć pls wspominki z z archiwum - co masz na myśli pisząc o wolcie jaka wykonała, bo nie pamiętam.
              • lilia.z.doliny Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:12
                nienienie
                ja pomylilam.nicki i myslalam, ze szyszunia zrobila wolte i teraz jest mocno antyklerykalna
                co za historia ze slonikiem? big_grin
                • szmytka1 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 17:01
                  A byl taki watek ze slonie z traba do gory i inne tego typu symbole "na szczescie" to zuooo. Raz jeden pan w biurze sie oburzyl jak u kolezanek na szafie zobaczyl. Taki watek z ostatnixh kilku tygodni kojarze
                • martishia7 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 07:34
                  To było wieki temu, bo też i Szyszuni od dawna nie ma. Myślę, że gdzieś spokojnie w 2011 albo nawet wcześniej <yep, siedzę na ematce całe dorosłe życie wink > Tak mi się wydaje, że to była Szyszunia - spodobała jej się w sklepie figurka słonia z trąbą do góry, chciała komuś zrobić upominek, ale miała dylemat, że w ten sposób może "zasiać zgorszenie", bo osoba obdarowana może uznać, że to "na szczęście" i że ona w tę magiczną moc słonika sama wierzy, a jako dobra katoliczka nie powinna nawet takiego wrażenia sprawiać, choćby i omyłkowo. Wtedy uznałam, że to jest lvl rozkmin którego sobie nawet nie jestem w stanie wyobrazić.
    • sumire Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 09:24
      Tak długo, jak długo ludzie będą brać kościelne śluby i posyłać dzieci do komunii tylko dlatego, że tak wypada i fajna impreza - nic się nie zmieni.
      Nic też nie zmieni się, dopóki w naszym pięknym kraju nie pojawi się władza, która wprowadzi realną świeckość państwa. A żadna z obecnie największych partii tego nie zrobi.
    • tryggia Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 09:34
      Kościół kościołem, ale coś musi zmienić się na pierwszym etapie - policji.
      Krew mnie zalewa, kiedy słyszę, jak traktowana jest zgwałcona dziewczyna, przerażona żona, podbita partnerka, wściekły i zdruzgotany rodzic. Mam o tym etapie jak najgorsze zdanie. I o ludziach z pierwszej linii. Z tą bandą szowinistow, antyempatów i glupkow coś trzeba zrobić.
      • 1elka26 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 10:16
        tryggia napisała:

> Kościół kościołem, ale coś musi zmienić się na pierwszym etapie - policji.
        > Krew mnie zalewa, kiedy słyszę, jak traktowana jest zgwałcona dziewczyna, przer
        > ażona żona, podbita partnerka, wściekły i zdruzgotany rodzic.

Nareszcie rozsądna wypowiedź.
        Zmiany powinno zaczynać się nie od tworzenia nowych przepisów, powoływania kolejnych organów kontrolnych, tworzenia sterty nikomu w sumie niepotrzebne papierologii - ale od nas samych.

>
    • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 09:57
      Ja mam nadzieję, że kościół z hukiem wywali ze stanu duchownego wprost do stanu oskarżenia całe swoje homolobby, w tym całą ubecką agenturę i wdroży procedury eliminujące już na etapie seminariów wszystkich pederastów. A kiedy ta wyrzucona łajdacka zgraja będzie już zasłużenie gniła w wiezieniach, zacznie donośnym głosem domagać się ścigania pedofilów w środowiskach lewicowych. I wówczas przekonamy się, jaki faktycznie stosunek do tych zboków mają ruchy lewicowe.
      • sumire Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 10:20
        Hej dynia, a jakie miałyby być te procedury eliminujące pederastów? Sprawdzenie, czy kandydat na księdza ma erekcję na widok nagiego mężczyzny?
        • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 10:24
          > Hej dynia, a jakie miałyby być te procedury eliminujące pederastów?

Skuteczne. Niech się konsultują z seksuologami. Kto chce, ten szuka sposobu.
          • sumire Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 10:30
            Mhm. Czyli nie masz pomysłu.
            A teraz powiedz mi, co zrobisz z pedofilami o orientacji heteroseksualnej.
            • araceli Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 10:53
              sumire napisała:
              > Mhm. Czyli nie masz pomysłu.
              > A teraz powiedz mi, co zrobisz z pedofilami o orientacji heteroseksualnej.

Według niego nie ma zapewne czegoś takiego jak 'heteroseksualny pedofil' tylko 'lewactwo' 'rozseksualizowało' dziewczynki więc same się na bidnego księdza rzucały...
    • z_lasu Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 11:32
      Nie pieprznie, ale znacznie przyspieszy erozję. Teraz ruch jest po stronie KK. Jeśli sensownie zareagują w porę to jest pewne prawdopodobieństwo, że kościoły tak szybko nie opustoszeją. Ale musi się zmienić stosunek hierarchii do wiernych. Jeśli nie zareagują w porę (a najpewniej tak będzie, KK ma baaardzo długi czas reakcji) albo nadal będą brnąć w hipokryzję (co ma w KK długą tradycję) to obudzą się z ręką w nocniku.
      • 1elka26 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 11:53
        Słaba to wiara, jeżeli porzuca się Kościół tylko dlatego, że jakiś ksiądz okazał się niegodny. To w końcu trzeba jasno odpowiedzieć sobie na pytanie - po co i dla kogo chodzimy do kościoła?
        Pieprznąć nic nie pieprznie -w koncu nie pierwszy to problem z jakim boryka się Kościół i nie ostatni.

O wiele wazniejsza jest odpowiedź na pytanie postawione przez o.Leona Knabita -benedyktyna z Tyńca:

Podtrzymuje swoje zdanie, że jeden taki grzech księdza to jest skandal, który powinien spowodować natychmiastowe usunięcie z kapłaństwa. Ale – ograniczam się tylko do spraw sądowych – to tylko 3% pedofilii w Polsce. Czy dziennikarska kwerenda sięgnie do pozostałych 97%? Czy będą filmy o zwyrodniałych tatusiach, braciach, dziadkach i wujkach, o matkach, które wiedząc bagatelizowały sprawę dramatu swoich córek? O tych 97% z rozmaitych stanów i zawodów?

Bo jeśli w tym potrzebnym filmie chodzi tylko o „dołożenie czarnym”, Panie Reżyserze, traci Pan wiarygodność. Czekamy, na bolesne, ale owocne ukazanie problemu pedofilii w całej Polsce dla dobra DZIECI PRZEDE WSZYSTKIM…

Swój wpis benedyktyn podpisał w znaczący sposób:

O. LEON Knabit OSB, patron Samorządowego Przedszkola Nr 133 w Krakowie-Tyńcu

www.facebook.com/leonknabit/
        • kieszonkowa Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 12:06
          Tematem filmu była pedofilia ukrywana przez kościół katolicki i jego urzędników. Pan Knabit i jego argument typu „u was murzynów biją” może nakręcić własny film jeśli uważa ze problem pedofilii budowlańców domaga się nagłośnienia.
        • 45rtg Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 12:15
          1elka26 napisał(a):

> Słaba to wiara, jeżeli porzuca się Kościół tylko dlatego, że jakiś ksiądz okaza
          > ł się niegodny. To w końcu trzeba jasno odpowiedzieć sobie na pytanie - po co i
          > dla kogo chodzimy do kościoła?

To jest bardzo mocna wiara, bo porzucając Kościół pozostaje się dzięki temu przy Bogu. Przecież nie w Kościół się wierzy, tylko w Boga właśnie.
          (A to, że gdzieś tam w modlitwie jest fraza "wierzę [...] w święty Kościół powszechny" to jest zwykłe bluźnierstwo.)
        • z_lasu Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 13:14
          Przestańcie rżnąć głupa (tak, pana Knabita też to dotyczy). Dobrze wiecie dlaczego spraw sądowych o pedofilię przeciwko księżom jest tylko 3%. Awantura nie jest o to, że "jakiś ksiądz", tylko o mafijne praktyki organizacji, która ukrywa przestępców przed wymiarem sprawiedliwości.
          • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:12
            A gdzie ich ukrywa? Gdzie jest to miejsce, do którego wymiar sprawiedliwości nie sięga? To bardzo przydatna informacja na wypadek powrotu ponurych czasów lewicowego totalitaryzmu. Gdzieś by się warto było wtedy schować.
            • morekac Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:14
              >Gdzie jest to miejsce, do którego wymiar sprawiedliwości nie sięga?

To kuria.
              • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:33
                Kuria? Bzdura. Jak pokazuje przypadek aresztowania biskupa Kaczmarka, Prymasa Wyszyńskiego i wielu innych, kuria nie jest żadnym schronieniem przed wymiarem sprawiedliwości.
                • 45rtg Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:40
                  super.hetero.dyna napisał:

> Kuria? Bzdura. Jak pokazuje przypadek aresztowania biskupa Kaczmarka, Prymasa W
                  > yszyńskiego i wielu innych, kuria nie jest żadnym schronieniem przed wymiarem s
                  > prawiedliwości.

Kaczmarek i Wyszyński to są lata pięćdziesiąte, góra wczesne sześćdziesiąte. Od tego czasu szybko i wiele się zmieniło i kler sobie żył nietykalnie jak pączki w kartkowym maśle późnego PRL. Przecież oni mogli praktycznie wszystko, a władze wolały nie tykać śmierdzącego jaja, żeby nie mieć na głowie rozdmuchanych opowieści o męczennikach. Toż każda parafia kolportowała profilaktycznie bajeczki o tym, jak to ksiądz był nachodzony przez milicję, ale sprytnie ich zawstydził swoją wyższością.
                  • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:51
                    Jeśli nie było woli politycznej, to odpowiedzialność jest po stronie rządów.
                    • iwoniaw Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:55
                      Odpowiedzialność jest po stronie rządów, bo nie aresztowano prewencyjnie członków kleru i nie zdelegalizowano kościoła? Nie, odpowiedzialność jest po stronie organizacji, która nakazywała swoim funkcjonariuszom łamać prawo i nie zgłaszać przestępstw, o których wiedzieli, że miały miejsce (i mieli skargi pokrzywdzonych nawet na piśmie). Tylko i wyłącznie.
                      • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 15:01
                        Odpowiedzialność jest po stronie tego, kto jako jedyny powinien i mógł, a nie chciał i nie zrobił. To państwo odpowiada za wymiar sprawiedliwości, jeśli nie wiesz. Ściganie przestępstw nie opiera się na donosach świadków, tylko ofiar.
                        • iwles Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 15:05

> Ściganie przestępstw nie opiera się na donosach świadków, tylko ofiar.

jesteś pewien, że chciałeś to napisać ?

• super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 15:18
                            Oczywiście. Pierwszą osobą, od której oczekuje się zgłoszenia przestępstwa jest poszkodowany. Świadków może w ogóle nie być, a wymiar sprawiedliwości ma mimo to działać.
                            • iwles Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 15:20

> Oczywiście. Pierwszą osobą, od której oczekuje się zgłoszenia przestępstwa jest
                              > poszkodowany. Świadków może w ogóle nie być, a wymiar sprawiedliwości ma mimo
                              > to działać.

zgłoszenie przestępstwa to NIE DONOS !

• super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 15:38
                                Owszem, zgodnie ze słownikiem języka polskiego, donos to «zgłoszenie do władz, zwykle tajne, o dokonaniu przez kogoś jakiegoś wykroczenia lub przestępstwa».
                                • iwles Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 17:47

> Owszem, zgodnie ze słownikiem języka polskiego, donos to «zgłoszenie do władz,
                                  > zwykle tajne, o dokonaniu przez kogoś jakiegoś wykroczenia lub przestępstwa».

Slowo klucz - zwykle tajne.
                                  • super_hetero_dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 21:46
                                    Zwykle w maju jest ciepło.
                            • morekac Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 21:43

> Oczywiście. Pierwszą osobą, od której oczekuje się zgłoszenia przestępstwa jest
                              > poszkodowany. Świadków może w ogóle nie być, a wymiar sprawiedliwości ma mimo
                              > to działać.

Powiedz to Stanisławowi Piotrowiczowi, obecnie prominentnemu działaczowi PiS (a w latach młodości działaczowi PZPR) i przewodniczącemu Sejmowej Komisji Praw Człowieka o wdzięcznej ksywie "Daj ciumka", który bronił świątobliwego zboka z Tylawy publicznie i własną piersią jak najdroższy adwokat, chociaż był w sprawie prokuratorem.
                              Zrobił wszystko, by pedofil nie trafił za kratki, aż musiano przenieść sprawę do innej prokuratury.
                              • super_hetero_dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 22:08
                                Najwiecej zasług w kryciu pedofilskich afer księży ma akurat nikt inny, tylko bezpieka. Bezpieka, której księża-pedofile byli agentami. O tym Sekielski „ zapomniał” wspomnieć.
                                • iwles Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 06:41
                                  I ta bezpieka dziala do dzis ?
                                  I to bezpieka napisala instrukcje o tym, zeby kryc księży pedofili i to bezpieka nakazuje hierarchom kosciola tej instrukcji przestrzegac ?
                                  Zostales dynka w latach komuny, myslą, mową i uczynkiem. I za groma nie widzisz swiata współczesnego.
                                  • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 08:31
                                    Tak, ta bezpieka działa do dziś. Ponieważ jej szeroka wiedza o wielu szanowanych postaciach życia publicznego nie wyparowała. WSI można było zlikwidować, jako instytucję, ale nie jako zespól osób posiadających wiedzę, środki, kontakty i umiejętności. Komisja likwidacyjna musiałaby być wyekwipowana nie w garnitury i teczki, tylko w hełmy, kominiarki i broń automatyczną.
                                    Tak, ta bezpieka, chcąc zachować cenne dla niej źródła informacji, jest w stanie nie tylko instruować hierarchów, na których także ma haki, ale i ukręcać sprawom łeb na wszystkich etapach postępowania karnego, do sądów włącznie.
                                    Świat współczesny to nie ten, który Ci przedstawia Gazeta Wyborcza i TVN. Okłamują Cię.
                                    • sumire Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 08:34
                                      Kobierzyn.
                                    • iwles Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 09:28

czy ja dobrze rozumiem, że usprawiedliwiasz TW księży-pedofili, przerzucając większą winę na szantażującą ich bezpiekę ? Zwalniasz TW z odpowiedzialności ? Ale której odpowiedzialności: pedofilii czy donoszenia do SB ?
                                      Naprawdę wśród hierarchów kościoła nie ma ani jednego PRAWEGO i uczciwego i odważnego ? Każdy to tchórz, który wolał dać się zwerbować ? Czy taki sam wyrozumiały jesteś wobec wszystkich TW ?

Więc nie mów, że to bezpieka kryła. To kościół wolał się babrać w błocie "kapusiostwa", niż oczyścić z pedofilii. To był ICH wybór.

No i trafiłeś kulą w płot z zarzutami wobec Sekielskich, ponieważ to, czego nie dało się zamieścić w filmie, ukaże się niedługo w książce.

• alicia033 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 09:33
                                        iwles napisała:

> Naprawdę wśród hierarchów kościoła nie ma ani jednego PRAWEGO i uczciwego i odw
                                        > ażnego ?

a widzisz jakiegoś?
                                        No właśnie. Nie ma takich.

• alicia033 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 12:49
                                          kościelni hierarchowie w praktyce:
                                          wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,35771,24785129,nie-powiedzieli-nikomu-czterech-biskupow-wiedzialo-o-pedofilii.html#s=BoxWyboMT
                                        • super_hetero_dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 07:49
                                          > a widzisz jakiegoś?
                                          > No właśnie. Nie ma takich.

A znasz wszystkich? Nie widzisz uczciwych, bo TVN i Gazeta Żydowska Ci ich nie pokazały. Bo te łżemedia pokazują tylko tych złych, chcąc wytworzyć w Tobie przeświadczenie, że innych nie ma. Skutecznie, jak widać.
                                      • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 09:57
                                        Jak zwykle źle rozumiesz. Ja bym na Twoim miejscu coś z tym zrobił. Na przykład poradził się jakiegoś specjalisty. Nie chodzi o to, że pedofil był pedofilem, bo mu oficer prowadzący tak kazał, tylko o to, że pedofil trafił do teczki u oficera właśnie dlatego, że był pedofilem. I stał się w ten sposób dla oficera źródłem cennych informacji z wewnątrz kościelnej hierarchii, na których oficerowi bardzo zależało. W zamian oficer krył swojego informatora, tak jak bezpieka kryje inne łajdactwa swoich TW - kradzieże, oszustwa, czasem nawet zabójstwa. To w żaden sposób nie zdejmuje odpowiedzialności z pedofila, ale daje inną perspektywę oceny rzekomego "ukrywania" go przez kościół.
                                        • iwles Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 10:04

> Jak zwykle źle rozumiesz. Ja bym na Twoim miejscu coś z tym zrobił. Na przykład
                                          > poradził się jakiegoś specjalisty. Nie chodzi o to, że pedofil był pedofilem,
                                          > bo mu oficer prowadzący tak kazał, tylko o to, że pedofil trafił do teczki u of
                                          > icera właśnie dlatego, że był pedofilem. I stał się w ten sposób dla oficera źr
                                          > ódłem cennych informacji z wewnątrz kościelnej hierarchii, na których oficerowi
                                          > bardzo zależało. W zamian oficer krył swojego informatora, tak jak bezpieka kr
                                          > yje inne łajdactwa swoich TW - kradzieże, oszustwa, czasem nawet zabójstwa. To
                                          > w żaden sposób nie zdejmuje odpowiedzialności z pedofila, ale daje inną perspek
                                          > tywę oceny rzekomego "ukrywania" go przez kościół.

To raczej ty masz problem (jak zwykle) z czytaniem ze zrozumieniem.
                                          Powiedz mi, dlaczego duchowni dawali powody bezpiece, by być szantażowanymi ?
                                          I, przede wszystkim, dlaczego temu szantażowi się poddawali ?

No widzisz sam, bronisz ich, usprawiedliwiasz, rozmywasz odpowiedzialność.

• super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 10:14
                                            Nieprawda, kłamiesz. Żadnego nie bronię, nie usprawiedliwiam i nie rozmywam ich odpowiedzialności. Najpierw naucz się rozumieć, co czytasz, a potem pogadamy. Podpowiadam - twoja ewidentnie zła wola bardzo Ci w tym przeszkadza. Do widzenia.
                                  • morekac Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 08:57
                                    Przez 30 lat ich szantażują. Zwłaszcza tych młodszych - zbyt młodych, by mieli na nich haki. Wszystkich hierarchów? Jak to świadczy o polskim KK, skoro nagle wszyscy - twoim zdaniem - mają coś do ukrycia?
                                    A czy któryś z biskupów rozważył może stanięcie w prawdzie, wyznanie swoich win i nie brnięcie w to dalej? By - dla dobra swej organizacji - nie kryć dalej przestępców?
                                    Chociaż przyznaję: zawsze może się zdarzyć sytuacja taka jak z Towarzyszem Prosiaczkiem.
                                    • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 10:01
                                      Tak, przez 30 lat ich szantażują i będą ich szantażować jeszcze bardzo długo. Bo Adam Michnik i całe jego środowisko do upadłego walczyli z każdym projektem lustracji. Włączając w to "nocną zmianę" w 1992 roku.
                                      • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 13:42
                                        Jerzy Dziewulski: "Ukrycie pedofilii, kochanek i dzieci Kościół zawdzięcza Kiszczakowi."
                                        wyborcza.pl/alehistoria/7,121681,24696959,jerzy-dziewulski-wedlug-mnie-co-trzeci-ksiadz-wspolpracowal.html#s=BoxWyboImg2
                                        Jak to nazwał Kiszczaka Ojciec Redaktor? Aha - "człowiek honoru".
                                        • morekac Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 14:32
                                          Łudź się dalej, że to wszystko przez to złe SB. Pedofile w sutannach często stawali się TW, bo łatwo było ich szantażować. Ale - moim zdaniem - kolejność była pedofilia - TW, nie TW-pedofilia. Mylisz przyczynę ze skutkiem.
                                          No i nie można zapominać, że od czasów PRL minęło już 30 lat, a przestępcy w sutannach - całkiem młodzi, bo 30-50 letni obecnie nadal grasowali po kraju z przyzwoleniem swoich zwierzchników. Dlaczego?
                                          Ludźcie się dalej, że to wyrzucenie tych wszystkich dziadków po 80 czy 90tce cokolwiek pomoże. Bez zmiany zasad funkcjonowania kk - nic nie zmieni.
                                          Już nie mówiąc, że przez lata chodziliście na postronku TW i pedofili, całowaliście w grube łapki i pierścienie przestępców. I przyjrzyjcie się zwłaszcza tym, którzy teraz w panice krzyczą o bezprzykładnych atakach na kk - czy przypadkiem nie oni mają najwięcej do stracenia i ukrycia.
                                          Omerta. Tylko nie mów nikomu.
                            • ichi51e Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 08:40
                              Wszystko fajnie tylko tu mowa o przestepstwie wobec dziecka. Dziecko tak mozesz zmanipulowac ze nawet nie wie ze cos nie halo. Po drugie a w wypadku zabojstwa kto ma zglaszac? Tez ofiara?
                              • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 08:49
                                Owszem, dziecko możesz próbować zmanipulować, ale nad zachowaniami świadczącymi o wykorzystaniu seksualnym nie zapanujesz. Zabójstwa (zaginięcia) zgłaszają rodziny, bliscy znajomi, współpracownicy, sąsiedzi.
                        • morekac Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 15:52
                          a ktoś sięzainteresował Kuchcińskim z towarzyszami?
                          • iwoniaw Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 16:15
                            Giertych:
                            thefad.pl/aktualnosci/roman-giertych-pedofile-z-wyzszych-kregow-wladzy/?fbclid=IwAR1-JZ9AN3PJV4_DpOAw30WoQEGb6eIFy2VwreBeQcxlCSmEnEUriS0Yc5M
                            ale zaiste, jakoś nie widać, żeby władza podjęła temat i np. jakieś śledztwo wdrożyła czy postawiła komuś zarzuty uncertain
            • iwoniaw Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:17
              A gdzie ich ukrywa?

Kiedyś to w Argentynie mieli popularną destynację, teraz także i inne kraje wchodzą w grę, z Watykanem na czele. Wczoraj się urodziłeś?
              • super_hetero_dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 21:47
                No to wymień jakichs pedofilów, których kuria wysłała do Argentyny.
                • morekac Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 22:10
                  Nie wiem, ilu pojechało do Argentyny, ale dwóch wysłano na Dominikanę. Było im: Wesołowski i Gil.
                  • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 08:45
                    Widzę, że Twoja wiedza ma charakter pasmanteryjny. Obaj księża byli na Dominikanie ZANIM oskarżono ich pedofilię i to właśnie na Dominikanie się tego dopuszczali, zatem twierdzenie, jakoby zostali ukryci na Dominikanie, wskazuje albo na Twoją złą wolę, albo na to, że guzik wiesz.
                    • morekac Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 08:50
                      Rozumiem, że wiesz z pewnością, że dopiero gorący klimat uaktwnił ich niecne skłonności?
                      • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 09:42
                        Ty formułujesz oskarżenia, więc to na Tobie spoczywa obowiązek udowodnienia, że było wiadomo wcześniej i właśnie dlatego ich tam wysłano, żeby to ukryć. I popatrz, akurat tam ich zdemaskowano.
                        • iwles Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 09:59

jakoś dziwnym trafem akurat Dominikanę wybrali, tę Dominikanę, o której wiadomo, że szerzy się tam m.in. prostytucja dziecięca, "raj dla pedofilów" uncertain
                          Ty wierzysz w takie "zbiegi okoliczności" ? Bo ja tutaj widzę raczej działania z premedytacją.
                          • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 10:01
                            Widzieć możesz sobie nawet różowe słonie.
                            • iwles Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 10:06

> Widzieć możesz sobie nawet różowe słonie.

w przeciwieństwie do ciebie, który w te różowe słonie ślepo uwierzy, o ile dowie się o nich z kościelnej ambony ?

• iwles Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 13:25
          1elka26 napisał(a):

> Słaba to wiara, jeżeli porzuca się Kościół tylko dlatego, że jakiś ksiądz okazał się niegodny.

chodzi nie tylko o to, że okazał się niegodny, ale że NIE został ukarany, a przełożeni kryli go, dając mu do zrozumienia, że wszystko zostaje po staremu, tylko środowisko nowe.

> To w końcu trzeba jasno odpowiedzieć sobie na pytanie - po co i

Dla Boga. Ale masz rację - Bóg jest wszędzie, dlatego chodzenie do kościoła staje się dokładnie zbędne.

> Pieprznąć nic nie pieprznie -w koncu nie pierwszy to problem z jakim boryka się
          > Kościół i nie ostatni.

problem z którym boryka się kościół ? KOŚCIÓŁ ???
          to dzieci zgwałcone i molestowane przez księży mają problem. Problem ze swoim życiem, z emocjami, z psychiką.

> Podtrzymuje swoje zdanie, że jeden taki grzech księdza to jest skandal, który p
          > owinien spowodować natychmiastowe usunięcie z kapłaństwa. Ale – ograniczam się
          > tylko do spraw sądowych – to tylko 3% pedofilii w Polsce. Czy dziennikarska kwe
          > renda sięgnie do pozostałych 97%? Czy będą filmy o zwyrodniałych tatusiach, bra
          > ciach, dziadkach i wujkach, o matkach, które wiedząc bagatelizowały sprawę dram
          > atu swoich córek? O tych 97% z rozmaitych stanów i zawodów?

Ilu znasz przełożonych całej konkretnej grupy zawodowej, którzy kryją swoich podwładnych pedofili ? którzy załatwiają im inną robotę, żeby skandal przycichł ?

W duchowieństwie to jest zmowa. Zmowa milczenia. Zmowa przykrywania g...a czapką.
          i TEGO wybaczyć nikt nie jest w stanie. Kościołowi, jako całości.

• asia.sthm Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 13:36
            1elka26 napisał(a):

> Słaba to wiara, jeżeli porzuca się Kościół tylko dlatego, że jakiś ksiądz okazał się niegodny.

Ela, tys juz cale mydlo wymydlila - skad ci sie nadal te mydliny biora. Ze zlej woli, z parchawego charakteru? Zgroza i wstyd.
        • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:08
          > Bo jeśli w tym potrzebnym filmie chodzi tylko o „dołożenie czarnym”, Panie Reżyserze, traci Pan wiarygodność.

Przecież to oczywiste, że tylko o to chodzi. I można się założyć o każde pieniądze, że pan Sekielski nic więcej w tej sprawie nie zrobi, a już szczególnie w sprawie pedofilii w środowiskach lewicowych.
          • sumire Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:12
            Pudło. Wiele lat temu to właśnie Sekielski zajmował się Kroloppem.
            • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:30
              A kto to taki Krolopp? Niech się zajmie niemieckimi Zielonymi. Lewakami z Partii Pracy UK. Danielem Cohn-Bendit, Romanem Polańskim, środowiskami zainteresowanymi pedofilską indoktrynacją dzieci w szkołach.
              • sumire Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:44
                Nie wiesz, kto to był?
                Szef słynnych Słowików. Skazany za pedofilię. Żeby było ciekawiej, miał AIDS. Jeśli po dziś dzień o nim nie słyszałeś, to musisz żyć bardzo daleko od Polski, być może w Salwadorze, bo do tego kraju twoje poglądy idealnie pasują.
                W każdym razie. Lansowana przez szalejących z nerwów pisiorów teza, jakoby był to przedwyborczy atak na kościół i niech się Sekielski zajmie pedofilami w innych środowiskach, jest o tyle durna, że on tymi innymi środowiskami wcześniej się zajmował i wcale nie jest powiedziane, że znowu się nie zajmie.
                • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:55
                  Nie zrozumiałaś pytania. Ja nie pytałem w znaczeniu, że nie wiem, kto, tylko co znaczy. Resztę kretyńskiego komentarza pominę litościwie milczeniem.
              • 45rtg Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:53

> A kto to taki Krolopp? Niech się zajmie niemieckimi Zielonymi. Lewakami z Parti
                > i Pracy UK. Danielem Cohn-Bendit, Romanem Polańskim, środowiskami zainteresowan
                > ymi pedofilską indoktrynacją dzieci w szkołach.

Z tego wszystkiego, co zalecasz, to jeszcze rozumiem Polański, bo to Polak (chociaż Żyd, więc nie wiem, czy zaliczasz). Cała reszta jest ściśle zagraniczna, to czego ma się nią zajmować Sekielski?
                • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:57
                  Co to znaczy - ściśle zagraniczna? Jesteśmy w Unii Europejskiej, czy nie jesteśmy? Może Timmermans zajmować się polskim sądownictwem? To może Sekielski kręcić filmy o niemieckich lewakach.
                  • 45rtg Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 15:09

> Co to znaczy - ściśle zagraniczna? Jesteśmy w Unii Europejskiej, czy nie jesteś
                    > my? Może Timmermans zajmować się polskim sądownictwem? To może Sekielski kręcić
                    > filmy o niemieckich lewakach.

Owszem, może. Ale ma co robić na miejscu, więc wysyłanie do z robotą za granicę jest zwykłym, ale jakże typowym, prawacko-wyklętym tchórzostwem.
                    • super.hetero.dyna Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 15:15
                      A niech sobie robi, co chce. A ja będę myślał o nim to, co myślę.
                  • natalia.nat Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 15.05.19, 15:34
                    Tak, Sekielski ma się zajmować wszystkimi, a ty nikim. Nic nie robi pożytecznego, tylko pie... na forum i rzuca inwektywami, a będzie innych krytykował i pouczał. Mądrala.

• asia.sthm Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 14:15
            > Przecież to oczywiste, ...

Gadasz jak miszcz Kaczynski - dla was oczywiste to co wam sie w glowie zalegnie.

pan Siekielski zrobi nastepny film dokumentarny, a znajac go wiemy ze filmy umie robic i robi te zaplanowane. Ha!
        • biologiczny_zegar Kler i wierni, czyli zmowa milczenia. 16.05.19, 04:02
          1elka26 napisał(a):

> Słaba to wiara, jeżeli porzuca się Kościół tylko dlatego, że jakiś ksiądz okaza
          > ł się niegodny. To w końcu trzeba jasno odpowiedzieć sobie na pytanie - po co i
          > Pieprznąć nic nie pieprznie -w koncu nie pierwszy to problem z jakim boryka się
          > Kościół i nie ostatni.

Kler i wierni, czyli zmowa milczenia.

Wasze "krokodyle łzy" i szukanie wymówek, to kolejna potwarz dla tysięcy ofiar w Polsce...
          • morekac Re: Kler i wierni, czyli zmowa milczenia. 16.05.19, 07:24
            1elka26 napisał(a):

taka wiara, jaką wpoili ludziom. Płytka, bezrefleksyjna i niemal odruchowa.
    • heca7 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 12:06
      Nic nie pieprznie. Odpowiedni przekaz już poszedł- dziś rano moja matka mi wytłumaczyła, że wśród tych "celebrystów" i dziennikarzy jest więcej pedofili a do tego rozdmuchują małą sprawę bo chcą wygrać wybory. A poza tym "na prezydenta Warszawy wybrali pedała! O!".
      • ira_08 Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 16.05.19, 19:26
        I sądzisz, że twoja matka, zapewne jakieś 70+ jest w tej sprawie reprezentatywna? Ja tam wokół siebie widzę mega wqrw.
    • 45rtg Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 12:13
      kieszonkowa napisał(a):

> ejrzeń o pedofilię (ostatnio głośna sprawa Artura Hippe chociażby, kuca ze staj
      > ni Korwina).

Naprawdę Korwin ma kuca nazwiskiem "Hippe"? smile

> Ja się boje ze niestety będzie po staremu. Nadal to dzieci prowokowały, dziewcz
      > ynki były nieskromnie ubrane o same się prosiły, głaskanie po pupie było w cela
      > ch terapeutycznych i dziecko do chrztu i komunii musi iść bo przecież grzech 🥴

E tam. Jak co czwarte bodaj dziecko jest nieślubne, a niechrzczenie staje się wręcz modne, to jakoś nie widzę, żeby nawet bez tego filmu miało zostać "jak było".
    • tryggia Re: Pieprznie czy zostanie po staremu? 14.05.19, 12:14
      Oczekiwanie, że KK zawali się jak Czerwona Twierdza jest tak samo naiwne, jakby oczekiwać, że Hollywood przestanie istnieć po wszystkich Weinsteinach czy Spacych.
      Porządek trzeba zrobić, nie ukrywać, wierzyć ofiarom, karać. Wszystkich. Księży, nauczycieli, mężów, dziadków i rodziców kuzynów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka