31.05.19, 09:46
Dziewczyny sąsiadujemy z rodziną przez podwórko. Mamy dobry kontakt, nasze dzieci się razem bawią, my czasem porozmawiamy serdecznie przez siatkę w lecie jakiś grill...bardzo różnimy się światopoglądem ale się dogadujemy. No i niedawno rodzinka zwiozła sobie na podwórko około 30 podkładów kolejowych. Ogrodziła nim ogródek, w którym hodują warzywa. Czytałam, że takie podkłady to cholerstwo. Są zaimpregnowane jakąś chemią, która wchodzi w reakcję z ziemią i może to powodować nowotwór. I teraz wiem, że jeśli im to powiem wyjdę w ich oczach na zazdrośnika i osobę przewrażliwioną. Znam ich😉druga sprawa, że oni nas przez tę siatkę częstują szczypiorem i sałatą. Najs...prawda
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Sąsiedzi 31.05.19, 09:57
      No to wiecej nie bierz tej sałaty i szczypioru.
    • janja11 Re: Sąsiedzi 31.05.19, 10:09
      Jak czytałaś to możesz ludziskom dać lekturę.
      muratordom.pl/ogrod/aranzacja-ogrodu/podklady-kolejowe-w-ogrodzie-kiedy-nie-aa-Hu7H-Fca7-M7bB.html

Ja tam wolałabym zostać poinformowana, że takie podkłady kolejowe są rakotwórczą substancją nasączone.
      • stolikowa Re: Sąsiedzi 31.05.19, 11:56
        Wiem, że nie zostanie to odebrane tak jakbym chciała. Znamy się
    • bywalec.hoteli Re: Sąsiedzi 31.05.19, 10:14
      Przecież takie podkłady kolejowe są wielokrotnie obsikane i nie tylko przez pasażerów.
      • stolikowa Re: Sąsiedzi 31.05.19, 11:57
        To do nich nie przemówi
    • profes79 Re: Sąsiedzi 31.05.19, 10:16
      Poczekaj do lata; jak się to cholerstwo w słońcu nagrzeje i zacznie śmierdzieć to sami to wykopią...
      • stolikowa Re: Sąsiedzi 31.05.19, 11:57
        ...albo powiedzą, że to minie...
    • zlota.ptaszyna Re: Sąsiedzi 31.05.19, 10:22
      po pogardliwy m opisie wnioskuje, ze to wyborcy PiS ktorzy z 500+ sie wzbogacaja, te podklady pewnie za 500 +
      • stolikowa Re: Sąsiedzi 31.05.19, 11:58
        Nie chciał żeby był pogardliwy bo nie gardzę tymi ludźmi, ale bingo! 500 + to ich sposób na zycie
        • bo_ob Re: Sąsiedzi 31.05.19, 12:01
          stolikowa napisał(a):

> Nie chciał żeby był pogardliwy

Nie był pogardliwy, nie przejmuj sie.
        • taki-sobie-nick Re: Sąsiedzi 31.05.19, 22:01
          stolikowa napisał(a):

> Nie chciał żeby był pogardliwy bo nie gardzę tymi ludźmi, ale bingo! 500 + to i
          > ch sposób na zycie

I na pewno głosowali na PiS. tongue_out

Jak to "sposób"? Nie pracują? Mają dziesięcioro dzieci? Dali im 500+, to biorą, tak samo jak ematki. tongue_out
          • stolikowa Re: Sąsiedzi 01.06.19, 06:50
            Żona nie pracuje bo jak twierdzi ma małe dzieci 10 i 7 l. Pobiera 500, zasiłek rodzinny, dofinansowanie do żywności, deputat węglowy, etc. Wiem bo często się chwali jak umieją się ustawić😀
            • taki-sobie-nick Re: Sąsiedzi 02.06.19, 21:51
              No ale zasadniczo 500+ biorą wszyscy, pracujący czy niepracujący, prawda? To samo z deputatem węglowym. Nie wiem, jak z zasiłkiem i dofinansowaniem.
      • woman_in_love masz całkowitą rację 31.05.19, 19:24
        Normalni ludzie wiedzą co to podkłady kolejowe.
        Natomiast oszołomy wszelkiej maści mają to gdzieś: i akurat zazwyczaj to są wyborcy PiS ewentualnie Konfederacji naziolków.
      • sundace46 Re: Sąsiedzi 01.06.19, 20:49
        zlota.ptaszyna napisała:

> po pogardliwy m opisie wnioskuje, ze to wyborcy PiS ktorzy z 500+ sie wzbogacaj
        > a, te podklady pewnie za 500 +

A co, poznałaś w tym opisie siebie? big_grin
    • vodyanoi Re: Sąsiedzi 31.05.19, 10:25
      Wyprowadź się na wieś, mówili,
      będziesz miała spokój i kawkę w ogrodzie, mówili,
      i czyste powietrze, a nie smród, jak w mieście big_grin

A tak na serio - współczuję ogromnie. Ja bym od nich żadnego szczypioru i sałaty nie wzięła i przekazała artykuły na ten temat. Mają dzieci? To może nie chcą dla nich raka.
    • iwles Re: Sąsiedzi 31.05.19, 10:44

Powiedz im normalnie, czy wiedzą, że te podkłady są zaimpregnowane rakotwórczym olejem kreozytowym ?
      Czy nie boja się o dzieci ? i o siebie ?
      I że obecnie stosowanie tego oleju do impregnowania jest w UE zabronione ?

• tol8 Re: Sąsiedzi 31.05.19, 11:05
      Nowe czy stare? Tylko stare są nasączane, nowych nie impregnują.
      • mikams75 Re: Sąsiedzi 31.05.19, 11:57
        nowych sie raczej nie pozbywaja
        • 35wcieniu Re: Sąsiedzi 31.05.19, 12:04
          Nowe też impregnują, nie wiem co to za pomysł że nie, ale wątpię żeby ktoś kupił do ogrodu nowe przed impregnacją.
          • memphis90 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 10:17
            Mozna kupić nowe przed impregnacją, po prostu bale drewna - ale kosztują odpowiednio...
      • stolikowa Re: Sąsiedzi 31.05.19, 11:59
        Stare i to jak świat
      • mallard Re: Sąsiedzi 31.05.19, 12:47
        tol8 napisała:

> nowych nie impregnują.

Ależ oczywiście i po kilku latach tony żelastwa jeżdżą po spróchniałych! 😁
        • magia Re: Sąsiedzi 31.05.19, 22:05
          Aktualnie r głównie po betonowych.
        • sundace46 Re: Sąsiedzi 01.06.19, 20:51
          mallard napisał:

> tol8 napisała:
          >
          > > nowych nie impregnują.
          >
          > Ależ oczywiście i po kilku latach tony żelastwa jeżdżą po spróchniałych! 😁
          >

big_grin w[pis godny tol8 big_grin
          • tol8 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 18:52
            aleś pusta, dokształć się w temacie
            impregnują tylko te, które idą na tory
    • mikams75 Re: Sąsiedzi 31.05.19, 11:45
      ja bym ich uswiadomila, moze nawet i zwalajac na moje niby przewrazliwienie, bo nie wiadomo czy nie wiedza, czy wiedza ale olewaja. Przestalabym tez przyjmowwac warzywa i jeszcze bym dzieciom wyjasnila, ze maja u nich nic z warzyw nie jadac.
      • stolikowa Re: Sąsiedzi 31.05.19, 11:53
        Moje dzieci poinformowane, szczypior i sałata...wczoraj mi wcisnęła ale nie jemy tego. No właśnie pomijam, że to musiało być ofekaliowane zewsząd
        • 35wcieniu Re: Sąsiedzi 31.05.19, 12:03
          Fekalia to akurat żaden problem w tym przypadku, ale jak są impregnowane to to jest syf jakich mało, a akurat temat mi znany. Jak mają to na słońcu to dodatkowo spore prawdopodobienstwo że nagrzane zacznie strasznie śmierdzieć.

• 45rtg Re: Sąsiedzi 31.05.19, 12:23
      stolikowa napisał(a):

> ś grill...bardzo różnimy się światopoglądem ale się dogadujemy. No i niedawno r
      > odzinka zwiozła sobie na podwórko około 30 podkładów kolejowych. Ogrodziła nim
      > ogródek, w którym hodują warzywa. Czytałam, że takie podkłady to cholerstwo. Są

Prawdę mówiąc, to nie przypuszczałem, że to się jeszcze robi. Moda na robienie wszystkiego z podkładów to była w "Muratorach" różnej maści tak ze ćwierć wieku temu i myślałem, że już nawet po prostu tych podkładów nie ma.
      • memphis90 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 10:24
        Oj, pewnie, że nadal modne! Niedawno widziałam blog z opisem budowy tarasu. Taras obrmuowany podkladami, w środku piach, w tym piachu bawią się dzieci (zanim wykonczyli wierzch tarasu) ...
        O, proszę...
        romka.mojabudowa.pl/?&id=124307
        Mnóstwo jest tego w necie.
        agadaro.mojabudowa.pl/?id=246499
    • black.emma Re: Sąsiedzi 31.05.19, 12:32
      Też mam takich mądrych sąsiadów, nie przypadkiem antyszczepionkowcy wink Nie biorę warzyw. Nie uświadamiam, bo zawsze i tak wiedzą lepiej.
    • an.16 Re: Sąsiedzi 31.05.19, 12:40
      Chyba jesteś przewrażliwiona. Przecież nie uprawiają niczego na podkładach tylko sobie ogródek ogrodzili. Musiałyby zostać wyprodukowane kilkadziesiąt lat temu żeby miały kontakt z tym szkodliwym olejem. Aż musiałam sobie wyguglować te podkłady. Nie zauważyłam żadnej mody na nie i nie znam nikogo kto je ma.
      • profes79 Re: Sąsiedzi 31.05.19, 12:47
        Z reguły właśnie takie podkłady się sprzedaje. Stare. Zdjęte z modernizowanych tras i wymienione albo na drewniane impregnowane w inny sposób albo na betonowe.
        • beata985 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 08:16
          profes79 napisał:

> Z reguły właśnie takie podkłady się sprzedaje. Stare. Zdjęte z modernizowanych
          > tras i wymienione albo na drewniane impregnowane w inny sposób albo na betonowe
          > .
          >
          A W ZASadzie to kto to sprzedaje i dlaczego??
          czy to nie powinno być zutylizowane , tak samo jak rakotworczy abest, który trzeba było sciągnąć i zutylizować?
          • beata985 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 08:23
            eternit znaczy ale tu chodziło też chyba o zawartość w nim azbestu.
      • 35wcieniu Re: Sąsiedzi 31.05.19, 12:48
        Nie jest przewrażliwiona. Znam temat. To jest STRASZNY syf. Wolałabym mieszkać z palaczem palącym w domu niż mieć pokłady w ogrodzie - lub blisko niego.
        "Musiałyby zostać wyprodukowane kilkadziesiąt lat temu żeby miały kontakt z tym szkodliwym olejem." - no i zostały. Podkłady sprzedawane w takich celach są stare i toksyczne.

Zaś co do "Przecież nie uprawiają niczego na podkładach tylko sobie ogródek ogrodzili", hm...
        Przeczytajmy raz jeszcze post startowy: "Ogrodziła nim ogródek, w którym hodują warzywa. (...)oni nas przez tę siatkę częstują szczypiorem i sałatą."

• 35wcieniu Re: Sąsiedzi 31.05.19, 12:48
          podkłady* oczywiście.
        • pani_tau Re: Sąsiedzi 31.05.19, 17:50
          Dlaczego są sprzedawane a nie utilizowane?
          • bardzo-dobry-kochanek Re: Sąsiedzi 31.05.19, 18:41
            pani_tau napisał(a):
            > Dlaczego są sprzedawane a nie utilizowane?

Bo za sprzedaż dostaje się pieniądze a za utylizację trzeba zapłacić.
          • thea19 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 09:20
            one są sprzedawane nielegalnie, legalnie można kupić podkłady z certyfikatem, bez oleju ale cena jest oczywiście konkretna.
            • pani_tau Re: Sąsiedzi 02.06.19, 10:39
              thea19 napisała:

> one są sprzedawane nielegalnie, legalnie można kupić podkłady z certyfikatem, b
              > ez oleju ale cena jest oczywiście konkretna.
              Ja to jednak za prosta jestem na takie rzeczy. Nie przyszłoby by mi do głowy, żeby cokolwiek kupić nielegalnie.
              • rulsanka Re: Sąsiedzi 02.06.19, 12:02
                Ci co to sprzedają, raczej nie rozgłaszają całemu światu, że sprzedają nielegalnie.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Sąsiedzi 31.05.19, 19:51
      Może to wygląda na podkłady kolejowe, podkład kolejowy jest bardzo gruby, ciężki i krótki.
      Od już długich lat nie używa się drewnianych podkładów, więc to raczej podkład ogrodowy, bo kolejowy wali ropą, smarem i bóg wie czym, poza tym są na nim paskudne ślady od śrób i metalowej podkładki pod szynę.
      Jak mają drewniane grube belki wyglądające na nowe to gwarantuje, ze to podkład ogrodowy potocznie zwany kolejowym.
      Kolejowy śmierdzi strasznie, nikt normalny tego do ogrodu nie wkłada.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Sąsiedzi 31.05.19, 19:53
        Śrub
      • rulsanka Re: Sąsiedzi 31.05.19, 20:17
        "Kolejowy śmierdzi strasznie, nikt normalny tego do ogrodu nie wkłada."

Skądże, sąsiad ma/miał. Ma wykształcenie wyższe, techniczne, elita.
      • aqua48 Re: Sąsiedzi 31.05.19, 22:10
        kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Kolejowy śmierdzi strasznie, nikt normalny tego do ogrodu nie wkłada.

No mój teść jakiś czas temu na działce zainstalował. Do siedzenia - jako ławkę. Na słońcu zaczęła mu z tego płynna smoła wyłazić..
      • iimpala Re: Sąsiedzi 02.06.19, 02:51
        >Od już długich lat nie używa się drewnianych podkładów

he he ...od długich lat powiadasz...
        a mnie całkiem niedawno afera cała była, że metro (!!!) na swojej stacji postojowej montuje podklady drewniane, właśnie nasączane jakimś smierdzącym swiństwem, ktory jakoby śmierdzi i truje pół osiedla. A moze i całe...
        No, nie sądze żeby montowali podklady ogrodowe...
        I metro warszawskie nie jest jakos specjalnie archaiczne, ja też - a pamiętam sytuację
    • maja0026 Re: Sąsiedzi 31.05.19, 20:32

Moi sąsiedzi natomiast wzdluz siatki ogrodzeniowej po swojej stronie oczywiście zamontowali starw palety, niczym nie zaimpregnowane które w tym roku sa juz szare od pleśni, tez milo prawda? Szczególnie ze nasza córka ma straszna alergie na plesnie, ale nie mam smialosci zwrocic im uwagi bo to wkoncu ich ogród
      • memphis90 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 10:26
        Pleśń na płocie? Nie myli Ci się z porostami, które rosną od strony północnej?
        • bardzo-dobry-kochanek Re: Sąsiedzi 02.06.19, 10:46
          memphis90 napisała:
          > Pleśń na płocie? Nie myli Ci się z porostami, które rosną od strony północnej?

Drewno jak najbardziej może pleśnieć.
          Na szaro, na sino, na zielono, na biało.
          • memphis90 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 14:16
            To musialaby być duża wilgoć.
            • biala_ladecka Re: Sąsiedzi 02.06.19, 19:29
              Ostatnio w leroyu widzialam cale palety splesnialego drewna kominkowego. Raczej nie staly tam latami, a i daszek nad soba mialy.
              • bardzo-dobry-kochanek Re: Sąsiedzi 02.06.19, 19:33
                biala_ladecka napisała:
                > Ostatnio w leroyu widzialam cale palety splesnialego drewna kominkowego. Raczej
                > nie staly tam latami,

Nie wiadomo ile i gdzie stały przed przywiezieniem do sklepu.
              • memphis90 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 19:39
                No wiesz, drewno w leroy to jest raczej kiepskiej jakości. Swieze, niesezonowane, jak jeszcze polezy wilgotne bez przewiewu lub pod plandeką, to pleśń się pokaże. Ale na płocie z drewna, w przewiewie, o ile nie stoi w rowie z wodą - mało prawdopodobne. Ja mam kilka mebli ogrodowych z surowego, niemalowanego drewna, kominkowe sobie luzem bez daszka żadnego leży - i pleśni nie mam. Za to mam porosty od strony północnej i to bardzo dużo.
                • biala_ladecka Re: Sąsiedzi 02.06.19, 19:46
                  Nie znam sie, stalo pod wiata wiec w przewiewie.
        • maja0026 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 11:39
          Na jakim plocie? Napisalam ze palety przmocowali do siatki ogrodzeniowej, moze nie mialas okazji widziec jak paleta wyglada, ale do plotu nie podoba, wygooluj sobie
          • memphis90 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 14:15
            Zrozumiałam, że palety robią za płot... Nie musisz być nieuprzejma uncertain
          • thea19 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 14:47
            drewno nie robi się szare od pleśni a już spleśniałe luźne drewno na płocie to jakiś ewenement. Pewnie jesteś z tych co to wysłali zapytanie na forum prawniczym bo sąsiadka ma kwiaty i pszczoły latają a oni mają alergię i te pszczoły u sąsiadki mir domowy im zakłócają oraz stanowią śmiertelne niebezpieczeństwo.
    • anka_z_zielonymi Re: Sąsiedzi 31.05.19, 21:34
      A moja sąsiadka ma 10 psów (serio) i te psy zrobiły sobie wzdłuż naszego płotu (ale na jej części) toaletę. Ona to sprząta raz na tydzień. U nas zaczyna śmierdzieć, dzisiaj jak do niej zajrzałam za płot to aż mnie cofnęło - kupa gnoju i muchy. Też miło.
      Na razie nie mam śmiałości zwrócić jej uwagę, w końcu to jej ogród, ale chyba długo nie wytrzymam.
      • thea19 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 09:22
        więcej asertywności, zgłoś jej to szybciej
    • taki-sobie-nick Re: Sąsiedzi 31.05.19, 22:37
      Ale dlaczego zazdrośnika? Podkłady kolejowe to dobro rzadkie?

To już nawet na osobę przewrażliwioną nie można wyjść?!
      • stolikowa Re: Sąsiedzi 01.06.19, 06:55
        No niestety, zawsze jak ktoś z sąsiadów coś robi na podwórku lub remont w domu oni to obczajają, podglądu ją, obgadują i niestety z zazdrością na to wszystko patrzą. I myślą, że inni mają tak samo więc ja pewnie zazdrosna jestem o te podkłady po prostu😉
    • b.bujak Re: Sąsiedzi 01.06.19, 14:06
      pewnie zimą spalą to w piecu...
      • scarlett74 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 07:20
        Słuchaj stolikowa, a rozmawiałaś z nimi, powiedziałaś im o tym świństwie...Może żyją w błogiej nieświadomości i cali happy, że mają po taniości. Tak, pisałaś 500+, pisowscy i patole, ale może warto do nich podejść jak do drugiego człowieka i spokojnie wyjaśnić im rakowe niebezpieczeństwo,które nie pojawi się od razu , ale po iluś tam latach...🤢
        • stolikowa Re: Sąsiedzi 02.06.19, 07:43
          Ekhm...no właśnie w tym problem. Znam ich już trochę i cały problem tkwi w tym, że jestem przekonana, że jeśli powiedziałabym im o tym to by się puknęli w głowę, potem by wyśmiali i powiedzieli na koniec, że jestem przewrażliwioną. A w domu przy piwie obgadaliby mnie, że jestem por..olnięta. ps. Nie pisałam, że to patole
          • scarlett74 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 08:08
            Oki, przyznaję że wpisałam tak z ogólnego kontekstu...A niech to-powiedz sobie: powiedziałaś, uświadomiłaś, nawet jak się popukają w głowę,a może pójdą po rozum do głowy ,jak na słońcu zacznie im syfieć.
            Miłej niedzieli...
          • taki-sobie-nick Re: Sąsiedzi 02.06.19, 21:56
            Czy to ten typ, do którego coś dociera dopiero wtedy, kiedy pokażą to w serialu?
            • stolikowa Re: Sąsiedzi 02.06.19, 22:10
              Nie, dopiero jak przedstawi Holecka w Wiadomościach
              • taki-sobie-nick Re: Sąsiedzi 02.06.19, 22:17
                Dobrze, zrozumiałam, że to PiS-owcy, ale jednak Holecka nie mówi o wszystkim. tongue_out Stąd edukacja lludności przez seriale, naprawdę istnieje coś takiego.
              • taki-sobie-nick Re: Sąsiedzi 02.06.19, 22:18
                To musisz napisać do Jacka K., że podkłady szkodzą RODZINOM.
    • betty_bum Re: Sąsiedzi 02.06.19, 08:51
      Podkłady powinny być utylizowane w specjalnych firmach, są bardzo niebezpieczne. Smród i opary wiatr przywieje i do was, jeszcze gorzej jeśli korzystacie z własnej studni.
      Może jakiś anonimowy donos do sanepidu?
      • thea19 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 09:24
        raczej do wydziału ochrony środowiska i straży miejskiej jeśli jest, nie wolno składować niebezpiecznych odpadów na działce ot tak sobie, nawet jeśli są w formie warzywniaka
        • bardzo-dobry-kochanek Re: Sąsiedzi 02.06.19, 09:56
          thea19 napisała:
          > nie wolno składować niebezpiecznych odpadów na działce

A jeśli się okaże że to są ekologiczne podkłady z certyfikatem?
          • profes79 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 10:15
            To pokażą certyfikat i sprawa się zamknie.
            • bardzo-dobry-kochanek Re: Sąsiedzi 02.06.19, 10:27
              profes79 napisał:
              > To pokażą certyfikat i sprawa się zamknie.

No to przed angażowaniem państwowych służb różnorakich, niech pójdzie do sąsiadów i spyta ich o te podkłady.
              Albo niech męża wyśle jeśli sama się wstydzi big_grin
    • janja11 Re: Sąsiedzi 02.06.19, 09:10
      A to w sumie jest ciekawe. Masz świadomość, że sąsiady trujący syf sprowadziły Ci za płot, a krępujesz się ,żeby im o tym powiedzieć, bo przypuszczasz, że mogą sobie coś złego o Tobie pomyśleć.
      • pani_tau Re: Sąsiedzi 02.06.19, 10:40
        Raczej, że mogą się mścić.
      • taki-sobie-nick Re: Sąsiedzi 02.06.19, 21:54
        Zwykle bowiem ematka rusza do ofensywy, nie przejmując się zupełnie, co o niej myślą inni ludzie. tongue_out
    • solejrolia Re: Sąsiedzi 02.06.19, 23:10
      Osz cholerka, a w wątku o łóżku z palet dosłownie chwilę temu napisałam o tarasie z podkładów kolejowych.....
      Poza tym ciekawe gdzie ludzie to kupują, bo przecież handel tym jest nielegalny. Jest na to ustawa.
      Stolikowa, idź im powiedz, zanim się potrują, i zanim to cholerstwo nagrzeje się- smród jest nieziemski przecież.
      • profes79 Re: Sąsiedzi 03.06.19, 06:39
        wrzuć sobie w google hasło "podkłady kolejowe" i będziesz wiedzieć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka