Dodaj do ulubionych

Chodzicie boso?

21.06.19, 23:18
Po domu, po ogrodzie?
Ja zrzuciłam klapki około miesiąca temu i biegam na bosaka, syna też zachęcam.
Dzisiaj mąż patrząc na bose stopy syna powiedział: no tak jak mamusia.
Zdziwiłam się, zadumałam i nagle uświadomiłam sobie, że on nawet po plaży w klapkach chodzi.
Obserwuj wątek
    • maniaczytania Re: Chodzicie boso? 21.06.19, 23:27
      po domu czasami tak, na podwórku niespecjalnie, bo się boję, że na jakąś osę nadepnę wink
    • gragi_tara Re: Chodzicie boso? 21.06.19, 23:32
      Boso zdrowo i wygodnie😉 uwielbiam bose,uwalone stopy.
    • kub-ma Re: Chodzicie boso? 21.06.19, 23:33
      W domu wszyscy chodzimy boso.
      • sandrasj Re: Chodzicie boso? 21.06.19, 23:42
        Tak, po domu i ogrodzie. Mój trzylatek też, w sumie od niego się nauczyłam.
    • e-ness Re: Chodzicie boso? 21.06.19, 23:49
      Tylko i wyłącznie boso. Cała rodzinka bezkapciowa, co przyprawia moja mamę o ból głowy.
      Ja i dzieci mamy jeszcze alergie na skarpetki, nosimy tylko zima po dworzu, a zaraz po przyjściu do domu uwalniamy nogi z „gorsetu”.
      • jak_matrioszka Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 00:32
        To tak jak Książe Małżonek, on też boso, skarpetki ściaga razem z butami przez cały rok wink Za to śpi w skarpetkach (zakłada do Spania). Ja mam góralskie kapcie z futerkiem i bardzo je lubie, właśnie w nich siedze. Jak beda upały po 30C, to bede chodzić boso smile
        • kura17 Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 06:46
          > To tak jak Książe Małżonek, on też boso, skarpetki ściaga razem z butami przez cały rok wink Za
          > to śpi w skarpetkach (zakłada do Spania).

ooo! to tak, jak ja! przybij ode mnie piatke Ksieciu smile

ja, dodatkowo, w czasie naszych dwutygodniowych wakacji nad morzem tez chodze boso gdzie sie da - zakladam buty tylko do sklepow i jesli trzeba wejsc gdzies do "przyzwoitego" wnetrza ...
          uwielbiam chodzic boso!!
          • jak_matrioszka Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 08:50
            Latem nad morzem to ja boso, a Książe w klapkach 😂
            • kura17 Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 15:43
              > Latem nad morzem to ja boso, a Książe w klapkach 😂

to jestem pol Toba, pol Ksieciem - na pewno jakas krew krolewska we mnie plynie!!!
      • mae224 Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 10:21
        Tak samo.
    • bialeem Re: Chodzicie boso? 21.06.19, 23:50
      Tak. Tylko. Ale nie należy ze mnie brać przykładu. Mam najbardziej zniszczone stopy jakie w życiu widziałam i to pomimo pumeksów, kremów, olejków, moczenia i podobnych. W kapciach chodzę tylko jak temp spada poniżej 18 stopni, a i tak wolę wtedy narciarskie skarpetki.
      • konsta-is-me Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 00:39
        Co wy mowicie??
        Mam b ladne i zadbane stopy (to komplement od podologa!) a cale zycie, od 5 roku zycia chodze wszedzie gdzie sie da boso.
        Zniszczone stopy to zaniedbane stopy i tyle.
        • jak_matrioszka Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 01:21
          Jeszcze rok nie upłynał od watku o stopach, możesz sie tam dopisać ze zdjeciem wink
        • fragile_f Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 04:20
          >Zniszczone stopy to zaniedbane stopy i tyle.

Nieprawda. Mnie potwornie rogowacieje skóra na stopach, bo mam jedną nogę delikatnie krótszą i chodząc robię ŁUP-ŁUP, to samo ma moja mama. Używam skarpetek złuszczających, chodzę na pedicure, noszę wkładki, pumeksuje, nawilżam itp. A moje stopy i tak wyglądają w najlepszym wypadku na "ok" - wystarczy, że intensywnie biegam albo dużo chodzę i wyglądam, jakbym nic z nimi nie robiła. Kumpele robią może 10% tego co ja, a wizualnie jest podobnie.
        • bialeem Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 08:08
          Gdybym nie wiedziała ile czasu poświęcam stopom, to może bym ci i uwierzyła, ale tak... wsadź sobie to zaniedbanie w czambułsmile Niektóre widać muszą być żółte i popękanesmile
          • mona-taran Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 10:05
            Też nie mam najpiękniejszych stóp, co bym z nimi nie robiła. Lata chodzenia na zmianę w glanach i gumowych oficerkach zrobiły swoje.
          • konsta-is-me Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 11:31
            A pumeks regularnie?
            Tzn codziennie (po prysznicu lub kapielu)?
            Kremiki itp niewiele daja, tylko pumeks.
            • 35wcieniu Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 11:56
              " to pomimo pumeksów"

W świecie ematki nikt nie może po prostu mieć czegoś brzydkiego z natury?
              • konsta-is-me Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 15:54
                To nie jest kwestia wylacznie urody, ale te, zdrowia.
                Pekajaca skora na pietach to nic fajnego
    • potworia116 Re: Chodzicie boso? 21.06.19, 23:56
      Uwielbiam. Ale stopy mam jak sękaty kawałek drewna z lazurową inkrustacją.
      • jak_matrioszka Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 00:34
        Cudne określenie 😂
    • chatgris01 Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 06:56
      Umiem bezboleśnie chodzić boso po ściernisku tongue_out
      • nenia1 Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 08:13
        Aż mnie zabolało.
        • chatgris01 Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 08:18
          Nie kłuje nic, jeśli się nie stawia stóp z góry, tylko je przesuwa tuż przy ziemi smile
          Idzie się wtedy po leżących słomkach, nie po sterczących.
      • mae224 Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 10:59
        Też chodziłam zawsze.
      • stephanie.plum Re: Chodzicie boso? 24.06.19, 23:06
        a ja biegać po lesie iglastym!
    • viridiana73 Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 07:57
      Uwielbiam chodzić boso!
      To chyba reakcja na koszmary dzieciństwa: tak mnie (rodzice) mordowali tym: "Włóż kapcie!" i "Włóż kapcie!"
      Zdarzyło mi się nawet wracać do domu boso, bo mnie szpilki obdarły albo deszcz padał, a ja miałam espadryle.
      Syn ma to samo. Za to małżonek... on nienawidzi odsłaniać stóp. "Miłośnik kapci" to jego drugie imię. R
      W zeszłym roku był jedynym człowiekiem, który przeszedł całą Wydmę Czołpińską w skarpetach i butach.
    • mamaafg Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 08:29
      Cala rodzina boso po domu o kazdej porze roku. Zdejmujemy skarpetki razem z butami zaraz po przyjsciu z dworu. Kapci nie mamy. Po ogrodzie tez boso. Natomiast chodniki, sciezki w parkach itp mnie obrzydzaja.
      Ps. Uwielbiam latem chodzic po zimnych kaflowanych podlogach.
    • mona-taran Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 10:02
      Po domu chodzę, w ogródku nie, bo nie mam trawnika :p
      • mona-taran Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 10:03
        Dzieci tylko boso, chłop różnie, ale najczęściej też, bo nie może znaleźć klapków :p
    • lilia-anna Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 10:18
      Tak, ja, mąż i dzieci - ale tylko po domu, gdy ciepło. Po chodniku się brzydze (brud), po trawie się boję (owady). Stopy ładne i zadbane (krem z mocznikiem rządzi plus profesjonalny pedikiur w salonie).
    • maslova Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 10:20
      Po plaży tak, po trawie czasami, aczkolwiek boję się, że nadepnę na osę. Po domu tylko i wyłącznie w skarpetkach/kapciach. Nienawidzę mieć w domu gołych stóp, nie mam pojęcia, dlaczego. Gdy śpię, muszę mieć zakryte stopy. Dodatkowo czytałam gdzieś, że chodzenie na boso po twardych, równych powierzchniach (jak np. podłoga) jest niezdrowe dla kręgosłupa.
      • mamaafg Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 10:37
        A to zastanawiajace z tym niezdrowym chodzeniem po rownych powierzchniach. Rozwiniesz? Nie pytam zlosliwie, tylko niemozliwym wydaje mi się cos co jest jak najbardzuej naturalne. Wszak od lat lekarze zalecaja nie zakladac butow dzieciom uczacym sie chodzic, stopa ma układać sie naturalnie. No i odradzaja kapcie, zdrowsza jest nawet najgrubsza skarpeta z tego co wiem.
        • 35wcieniu Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 11:58
          "tylko niemozliwym wydaje mi się cos co jest jak najbardzuej naturalne"

Idealnie równe powierzchnie nie są specjalnie naturalne.
        • maslova Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 15:24
          Nie mogę znaleźć artykułu, w którym to czytałam, ale było w nim napisane, że podczas chodzenia boso po całkowicie płaskich i równych powierzchniach nacisk na stopy jest w niewłaściwych miejscach, co może powodować płaskostopie i obciążenie dla kręgosłupa. Należy chodzić boso po powierzchniach nierównych (trawa, ziemia, piasek, dywan itp.).
        • madzioreck Re: Chodzicie boso? 24.06.19, 23:20
          mamaafg napisał(a):

tylko niemozliwym wydaje mi się cos co jest jak na
          > jbardzuej naturalne.

Naturalne to jest pomykanie po naturalnym podłożu. Trawa, piach, błocko. Wybetonowane, wypanelowane równe, twarde powierzchnie nie mają wiele wspólnego z naturą...
    • kanna Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 11:28
      Po domu i ogródku, po plaży obowiązkowo -no, chyba że bardzo zimno jest.

Syn śmiecie tez wynosi boso, jak leży trochę śniegu, to się śmiejemy że mam ślady Yeti przed domem smile
      • hanusinamama Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 16:56
        MOje dzieci sie tak hartują od małego...zdrowo tak wyskoczyc na chwile na snieg. Tylko trzeba uwazać ja kiedys dosłownie wyskoczyłam na taras. Zamarznieta kostka, troche sniegu plus ciepła stopa = orła wywinełam pięknego smile
    • astrologia333 Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 12:08
      Nie bo mam "stopofobię".
    • kosmos_pierzasty Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 13:30
      Zawsze, jak tylko temperatura na to pozwala.
    • hosta_73 Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 14:15
      W domu moge chodzic boso tylko gdy jest świeżo umyta podłoga. Nie lubie gdy przyklejają się jakies śmietki☺.
      A chodzenie po trawie czy betonie, to w ogole jakis koszmar 😱
      • jematkajakichmalo Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 14:24
        No nareszcie ktos, kto mnie zrozumie... wink
        Nienawidzę paprochów przyklejających się do stóp. W domu mam w sumie bardzo czysto, ale mimo wszystko zawsze są jakieś okruchy itp.
        Nie lubię jak mi córka biega wszędzie, wszystko jej się poprzykleja, a potem włazi mi z tym na pościel.
        Po tarasie czy ogrodzie mogę chodzić bez obuwia, wchodząc do domu dokładnie obczyszczam stopy i wskakuje w klapki. No tak mam i już.
        • hosta_73 Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 16:49
          Ja tez bylam zaskoczona, że tak duzo dziewczyn jest z frakcji bosonogiej 😄
          • madame_edith Re: Chodzicie boso? 24.06.19, 15:13
            Ja jestem z frakcji bosonogiej, ale połączonej z obsesją czystej podłogi. Tam, gdzie brudno w życiu na bosaka nie stanę, a u siebie mam zawsze pod ręką mały odkurzaczyk big_grin
    • boo-boo Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 16:05
      Po domu tak.
      Po ogrodzie nie - zwłaszcza po tym jak moja córka została użądlona w stopę przez pszczołę nadepniętą...
    • hanusinamama Re: Chodzicie boso? 22.06.19, 16:54
      Ja chodze od marca smile MOje dzieci z mężem zimą jak jest fajny snieg robią przebieżkę po ogrodzie. Od kwietnia do wrzesnia latamy boso po ogórdku, cały rok chodzimy boso po domu. Nie nosimy łapci czy kapci...
    • magazynka Re: Chodzicie boso? 23.06.19, 02:11
      Nigdy, nawet w mieszkaniu nie. Mam fobię. Mając 4 lata nadepnęłam na wystający gwóźdź z zepsutej drewnianej zabawki. Mając 5 lat biegnąc boso po trawie nadepnęłam na szkło, które wbiło się do kości i konieczna była operacja. Teraz nawet wstając z łóżka od razu wsuwam klapki, a po chodzeniu boso po piaszczystej plaży czy trawie - w ogóle nie ma mowy. Uraz z dzieciństwa.
    • jehanette Re: Chodzicie boso? 24.06.19, 12:41
      Tak, kiedy i gdzie się da. Czasem w skarpetkach po domu, a nie na boso, bo nie lubię plaskać spoconą stopą po swojej kochanej podłodze.
    • euze_bia0 Re: Chodzicie boso? 24.06.19, 13:04
      Po domu czesto z gołymi stopami.
      Czasem jednak w japonkach. W zimie chodzę w skarpetkach, ale żadnych kapci nie używam.
      Za to po ogrodzie, gdziekolwiek po trawie bym miała obawy, ze taka gola stopa wlezę w coś gryząco-kłującego.
    • princy-mincy Re: Chodzicie boso? 24.06.19, 13:11
      Po domu i po moim ogrodzie owszem. Po plazy też, choć obawiam się trochę potłuczonego szkła.
    • piekna_remedios4 Re: Chodzicie boso? 24.06.19, 13:31
      Chadzam. Dzieci tylko boso. Mąż natomiast łazi boso np po lesie i przychodzi mi takimi usyfionymi stopami do domu, niedobrze mi się robi. Nie może ich domyć bo są brudne np od żywicy.
    • grzalka Re: Chodzicie boso? 24.06.19, 21:05
      kiedy tylko się da

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka