miomamamia 27.06.19, 18:44 Sytuacja podbramkowa. Do pralni nie zdąże można uprać w pralce. Garnitur vistuli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odnawialna Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 18:57 Raczej kiepski pomysł. Flaki się zrobi, nie garnitur. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 19:00 Spodnie to jeszcze może by się dało ( i potem prasować przez wilgotną ścierkę, bo materiał się "wyświeci") ale pranie marynarki w pralce to jest bardzo zły pomysł, kalpy i kołnierz mocno ucierpią. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 18:58 jesli to nie welna, to spodnie tak, ale marynarka juz nie, szlag trafi usztywnienie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 18:59 na metce jest napisane, ze mozna prac w wodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 18:59 Wybij sobie z głowy. Zdefasonuje się totalnie i będzie do wyrzucenia. Odpowiedz Link Zgłoś
miomamamia Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 19:01 dzięki wielkie dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
juuuu7 Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 19:01 CH otwarte do 22, ja bym kupila drugi😉. Ten po praniu w pralce bedzie do wyrzucenia raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 19:09 Marynarka zwykle ma w środku watowania i usztywnienia, po zmoczeniu całkiem się zdeformuje. Jeśli nie jest bardzo brudna, może da się odświeżyć parą? Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 19:23 to samo chcialam zaproponowac, wystarczy zwykle zelazko z wyrzutem pary Odpowiedz Link Zgłoś
miomamamia Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 19:58 Ale rozumiem że zelazko ma być nad garniturem i z małej odległości traktowac go parą? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 20:07 Tak, najlepiej w pionie (znaczy, marynarka wisząca na wieszaku). Można wcześniej delikatnie przetrzeć wyraźnie zabrudzone miejsca wilgotną (dobrze wyżętą) wełnianą szmatką. Odpowiedz Link Zgłoś
ida_listopadowa Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 20:56 Chodzi o to, żeby para przeszla na wylot, najlepiej jak ktos trzyma w poziomie, a zelazko jest nad lewa strona. Brzmi skomplikowanie, ale takie nie jest! Zobacz w internecie metody prasowania aksamitu i sztruksu para - o to chodzi. Drugim sposobem, ale mniej bezpiecznym, jest rozwieszenie marynarki nad wanna z bardzo ciepla, parujaca woda. Trzeba pilnowac, zeby nie zleciala do wody! woda bedzie parowac tak ok 5-10 min. potem takie cieple przetrzec czysta sciereczka lub szczoteczka, najlepiej kilkoma, bo sie nieco zabrudza. Metode wanienna stosowalam na welnianych marynarkach do prania chemicznego. Dziala, nic sie nie kurczy. Zelazko jest jednak szybsze Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 21:02 serio? W nisko i średniopółkowych (nawet wysokośredniopółkowych) garniturach materiał to poliester ewentualnie poliester z nikłym procentowym dodatkiem bawełny. Pranie w 30-40 stopniach temu zaszkodzi (wyjątkowo strachliwi mogą też wyłączyć wirowanie), problem może być tylko w uprasowaniu tego tak, żeby wewnętrzne części garnituru, takie jak usztywnienie i poduszki nie nie odbiły się na wierzchu. Jak się ma żelazko z dobrym wyrzutem pary, pozwalającym na prasowanie w pionie to żadnego problemu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: pranie garnituru w pralce 28.06.19, 06:12 Ale to nie kwestia tego z jakiego materiału jest uszyty. ale co jest między materiałem a podszewką w marynarce. Widziałaś kiedykolwiek jak się szyje garnitur? Ja tak bo mój tata był męskim krawcem, zapłakałby się chyba, gdyby zobaczył marynarkę w pralce. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: pranie garnituru w pralce 28.06.19, 09:51 lidek0 napisała: > Widziałaś kiedykolwiek jak się szyje garnitur? > Ja tak bo mój tata był męskim krawcem, zapłakałby się chyba, gdyby zobaczył marynarkę w pralce. ale autorka na pewno nie ma garnituru z Savile Row, ani produkcji twojego ojca sprzed zapewne dwóch dekad+, tylko współczesną masową produkcję. Tak, wiem jak ona wygląda i co ma w środku (poliestrowe flizeliny, włókniny, poduszki). Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: pranie garnituru w pralce 27.06.19, 21:58 spodnie piore regularnie, ale z marynarka bym nie zaryzykowala. Pokombinuj jak odswiezyc, przetrzec wilgotna szmatka jakies plamy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
iimpala Re: pranie garnituru w pralce 28.06.19, 00:24 NIE!!! pominawszy już samo pranie (zalezy z czego garnitur) to nie bedziesz w stanie go odprasować. Szczególnie marynarki. Lepiej jakos próbować odświeżyć - przetrzeć wilgotna szmatką (plamki, zabrudzenia), szczotką, odprasować (co się da) Odpowiedz Link Zgłoś