zlosliwebydle
19.08.19, 13:13
Jak w temacie. Dziubdziusia 160 pkt, human. Barbosy - dojazd lepszy o 15 minut. Dziubdziusia na razie twierdzi, że lepiej być bardzo dobrą wśród średniaków (w Barbo rozrzut 137-175 punktów) niż najsłabszą wśród bardzo dobrych (we Fredrze 160,2 - 173). Barbo w rankingach nieco niżej, ale młodzież z orzeczeniami (a to szkoła integracyjna - ale Dziubdziusia będzie w zwykłej klasie) zwykle ciut słabiej pisze maturę, co wpływa na ogólne wyniki szkoły chyba.
Na mnie Fredro zrobił o wiele lepsze wrażenie, od pań sprzątających i ciecia do dyrektorów. Ale to tylko wrażenie po dniach otwartych i procesie rekrutacji - Fredro jakoś bardziej "frontem do klienta", bardzo przyjaźnie i ciepło, Barbo kusi luzem uczniowskim.
Ludzie z mojego pokolenia Fredry nie kojarzą, bo to stosunkowo młoda szkoła, Barbo ma przedwojenne tradycje i te dwadzieścia lat temu był bardzo przyzwoity - ale to się przecież bardzo zmienia.
Rozszerzenia te same, języki te same, jedna klasa nazywa się "dziennikarska", druga "prawna" - ale różnią się tylko tym, że w jednej kilka godzin polskiego przeznacza się na warsztaty dziennikarskie i wyjścia do redakcji, a w drugiej kilka godzin wosu na podstawy prawa i wizyty w sądzie.
Decyzję podejmie dziubdziusia, rzecz jasna, ale będzie pytać o mnie radę.