Dodaj do ulubionych

Darmowa szkoła, zaczynamy.

02.09.19, 22:35
A zaczynamy od tego, że do końca tygodnia nie ma lekcji (powód nieznany), tylko zajęcia integracyjne. Czyli wyjścia to tu, to tam. I wejściówki 6-15 zł. Razy dwa w naszym przypadku. A to pierwszy tydzień.
Do tego info, ze skończyły się subwencje i nie starczyło na wszystkie podręczniki, dlatego chemię kupujemy sami. I na dzień dobry, pierwszego dnia, wyskakujemy ze stówy. Potem składki na klasowe i kolejne imprezy, wyjścia, atrakcje.
Myślę, ze to inna odsłona strajku.
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 02.09.19, 22:54
      Na razie żadnych opłat , poza świetlicą (ale to szkoła niepubliczna), no i pewnie za basen będzie. Lekcje jak najbardziej normalne. I w podstawówce i w lo
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 02.09.19, 22:59
      U mnie szkoła niepubliczna i też nie ma nauki przez tydzień (nauczyciele nie strajkowali na wiosnę) teraz jak ty napisałaś o tym to się zastanawiam o co chodzi. Podręczniki mamy darmowe, mamy bardzo dużo klasowych pieniędzy bo robiliśmy festyn i zarobiliśmy sporo. Zawsze przynosimy ręczniki, chusteczki zwykłe i mokre, szkoła dostała bardzo dużo materiałów plastycznych od sponsora.
    • aurinko Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 02.09.19, 23:27
      Zero opłat. Jako że z zeszłego roku zostało dużo kasy klasowej, w tym roku nie ma składki. Najbliższe płatne wyjście w grudniu do opery 22zł. Mam nadzieję, że będzie częściej.
      Za "wyprawkę" do 7 i 2 klasy zapłaciłam 26zł łącznie.
    • 21mada Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 00:11
      A to nie dostajesz 2 x 500+? Jeszcze mało?
      • iimpala Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 01:30
        no widzisz...jakie to teraz biedactwa są....na waciki im zabraknie przez tych "okropnych nauczycieli" i "okropne szkoly".
        • lot_w_kosmos Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 05:31
          W sumie to się zgadzam.
          Jedt 500plus jest 300plus.
          O wydatkach szkolnych ematki powinny wreszcie zmilczec.
          Co innego, gdyby dziubdzius zazyczyl sobie kursu spadochronowego za 4 tysiące. Ale kina za 10 zeta?
          • triss_merigold6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:41
            W pierwszej kolejności w szkole mają odbywać się lekcje. Cała reszta to fajerwerki.
          • jak_matrioszka Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:46
            A ja sie w sumie nie zgadzam. Bo tutaj nie chodzi o 500+, tylko o nazywanie polskiego szkolnictwa "bezpłatnym" bardzo na wyrost.
            • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 07:14
              W ilu przypadkach można wyciągać argument 500 plusa? A jeżeli rodzic przeznaczył te pieniądze na coś innego?
              • jak_matrioszka Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 07:38
                Ja już od dawna obserwuje na forum, że nazws 500+ jest traktowana bardzo dosłownie. O ile zwykłe 500zł ma ograniczona wartość nabywcza, o tyle 500+ ma pokryć wszystkie wydatki bez limitu. I pod tym wzgledem spełnia swoja role, czyli mydli oczy. Zagospodarowywujac cudze 500+ wymaga sie aby je równocześnie wydawać co miesiac na bierzace potrzeby typu podreczniki, później zdjecia dodatkowe, lepsze ubrania czy buty, wyjścia szkolne i pozaszkolne, just name it, oraz odkładać na wieksze wydatki typu kolonie czy komputer. I nie ma, że ktoś oceni że na coś go jednak wciaż nie stać, bo "przecież masz 500+"...
                Rodzice utrzymuja swoje dzieci na takim poziomie, na jaki je stać, a 500+ nie zrobił z nikogo milionera. Gdyby zamiast 500+ państwo miało sfinansować to, co sie wymaga aby rodzice z tych pieniedzy opłacili, to by poszło nie 500 a 1500 na dziecko.
                • triss_merigold6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 07:57
                  To ustalmy czy celem 500+ jest wspieranie rodziców w poprawieniu jakości życia dzieciom i zachętą reprodukcyjna, czy ma łatać kiepski poziom usług publicznych.
                  • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:16
                    Prędzej to drugie oczywiście, bo jakości poprawy edukacji czy służby zdrowia wyborcy by nie zauważyli, działoby się to powoli, a efekty mogłyby się pojawić w kadencji następców.
                    • triss_merigold6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:22
                      Ależ wiem.
                      Dlatego każde darcie japy, że przecież jest 500+ zamiast wymagania usług od publicznych podmiotów jest działaniem na rzecz PiS .
                      • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:47
                        A mnie strasznie śmieszy, że cokolwiek się nie napisze na jakikolwiek temat dla niektórych jest działaniem na rzec PiS. Każda krytyka okazuje się mieć odwrotny skutek, więc najlepiej nie krytykowac😉
                        Póki 500+ nie umrze śmiercią naturalną zjedzone przez inflację, co zajmie kilka lat (jakoś nikt nie wspomina o waloryzacji) lub jeszcze szybciej przez kryzys będzie istniało, nikt nie odważy się z własnej woli go zlikwidować, więc póki co niech sobie dzieci pójdą tu czy tam. Bogatym nie ubędzie, a te biedniejsze i zaniedbane zobaczą jak wygląda kino, park linkowy czy przejadą się autokarem do większego miasta.
                      • martishia7 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 12:53
                        Nie zgadzam się tak do końca. To potrwa dłużej, ale nawet taki średnio entuzjastyczny wyborca PiS ("ja tam za PiSem nie jestem, ale (...)", a nawet w końcu i klasyczny suweren zorientuje się, że chyba ktoś go robi w bambuko, bo na opłacenie wszystkiego, co sobie trzeba samemu opłacić - 500 nie starczy. Naród musi to zobaczyć na własne oczy, inaczej się nie nauczy.
              • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:09
                Jak ci rodzice dadzą sobie radę kiedy skończy się ten karnawał i nie będzie 500+, 300+, trzeba będzie samemu kupować książki, znów rodzice będą odpowiedzialni za utrzymanie potomstwa?
                • ichi51e Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:23
                  nirmalnie dadza rade tak jak zawsze dawali. Przeciez 500 i „darmowe ksiazki” sa od niedawna.
    • volta2 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 01:03
      Mój już wczoraj pisał 2 testy poziomujące, czyli i pracują i szkoła darmowa
      • grey_delphinum Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 04:59
        No właśnie na takie okoliczności powinno iść 500+. Skąd te gorzkie żale?
        • tryggia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 05:24
          Dlaczego powinno? Na cokolwiek może iść z moich źródeł, ale dlaczego powinno i dlaczego szkoła (lub ktokolwiek) zakłada, że powinno?
          To coś w stylu "dej na chrom curke, masz to dej". Staram się to jakoś tłumaczyć. Do niedawna szkoły funkcjonowały rowniez to prace społeczne w wykonaniu rodziców - malowanie, wycieczki, zrzutki (u nas np. na wykładziny). Teraz trudno namówić kogoś na taką pracę, więc pozostaje narzucanie zobowiązań finansowych.
          I teraz myślę, kto za tą ideą stoi? I jeśli już, dlaczego tak wprost nie nazwać rzeczy?
          To wygląda tak i tak - za darmo macie nauczanie, część podręczników, pobyt i opiekę x godzin w szkole, ale za dodatkowe, obowiązkowe, gwiazdki jest stała dopłata w wysokości, nie wiem, 1 tys. zł rocznie.
          No, ale gwałt byłby. I kto kogo się boi, że tylko tak niechcący po 6 zł wyciąga?
          • lot_w_kosmos Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 05:34
            Ale nic nie wynika z twojej wypowiedzi.
            Na to właśnie dostałaś 500plus.
            Nie pitol, że na coś innego.

U mnie w klasie są takie dwie rodziny.
            Jak chłopcy nie jeździli na wycieczki i na wyjścia do kina, czy innego przypytku, tak nie jeżdżą i nie chodzą.
            Bo wg ich matek, one 500 plus dostały na coś innego.
          • grey_delphinum Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 05:42
            Twoje myślenie jest mocno pokrętne. Uważasz, że to szkoła "naciąga" Cię na koszty, a przecież ceny wejściówek narzucają instytucje, które dzieci odwiedzają, a cenę podręcznika wydawnictwo (bo dziadowski rząd wyznaczył taka kwotę subwencji, ze na wszystko nie starcza). Szkoła jest tu tylko pośrednikiem i nie bardzo widzę jej "winę".
            Skoro nie podoba Ci się taka sytuacja, proponuję zostawić dziecko w domu w tym tygodniu, a w sparwie podręcznika pisać petycję do ministerstwa (powodzenia big_grin).

A dlaczego 500plus? Bo ma m. in. wspomagać rodziców w wychowywaniu dzieci, a edukacja i związane z nią kwestie z pewnością do tych działań należy.
            • tryggia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 05:50
              Chyba mnie nie zrozumiałaś. To nie kwestia tego, że nie chce dać lub nie mam z czego.
              Ale braku jasnych komunikatów.
              I tekst "masz 500+ to morda w kubeł" jest niedemokratyczny 😉
              A eskalacja "potrzeb" szkoły stała się wyraźna.
              Natomiast tydzień wycieczek od początku roku właśnie wyjaśniam.
              • zosia_1 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 05:57
                To może inaczej. Na co Twoim zdaniem jest 500+ ?
                • tryggia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:12
                  Na to, o czym rodzic zadecyduje względem dziecka. Rodzic.
                  • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:25
                    Choćby o tym czy chce je posyłać do szkoły dostosowując się do jej zasad czy edukować w domu na swoich warunkach.
                • slonko1335 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 07:23
                  no chyba nie na zapłacenie za bezpłatną szkołę?
                  • ichi51e Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 07:54
                    Bezplatna jest nauka i opieka. Dlaczego nikogo nie dziwi ze placi za kredki i dlugopisy a taki raban jak trzeba kupic ksiazke?
                    • ichi51e Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 07:55
                      jak wam przeszkadza ze szkola nie jest doslownie za darmo to poslijcie do prywatnej - poczujecie roznice
                      • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 10:03
                        Otóż to, oprócz płatności za wyjścia, których będzie sporo z tego co wiem, dopłata za podręczniki, bo nauczyciele zdecydowali się na dodatkowe, 14 złotych za obiad, czesne, a to i tak dużo mniej niż edukowanie w domu.
                    • slonko1335 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 07:56
                      książki akurat teraz są bezpłatne...bardziej niż ta nauka wygląda na to....
                    • slonko1335 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 12:16
                      ale jendka 500+ plus nie dali żeby płacić z niego za szkołę publiczną? mogę dziecko wysłać za nie na obóz? albo kupić mu buty?albo wydac na inna fanaberię? czy jest przeznaczone na opłaty za publiczną obowiązkową szkołę?
                      • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 13:10
                        Jeśli godzisz się na szkołę w której dzieci siedzą w ławkach i oglądają spektakl w tv zamiast iść do teatru, oglądają obrazy w podręczniku zamiast w muzeach, a zwierzęta widują w internecie zamiast w zoo to można zrobić to bezkosztowo pod hasłem „ja swoje zabiorę”.
                        Chociaż to hasło mnie nie przekonuje nie tylko dlatego, że wielu dzieci nikt nie zabierze. Oferta dla dzieci bywa nudna dla dorosłych, a jest tego tyle, że czasu nie starczy, żeby wszędzie z dzieckiem pójść. Więc jeśli ze szkołą zobaczy trochę to ja nie muszę oglądać nudnej dla mnie bajki czy kwitnąć pod drzwiami na warsztatach ceramiki, mogę zaproponować coś innego.
                        • iwoniaw Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 13:48
                          a zwierzęta widują w internecie zamiast w zoo

Zdecydowanie wolę, żeby moje dzieci oglądały zwierzęta w internecie, niż by szkoła je ciągała do XIX-wiecznych więzień dla zwierząt i by wyobrażały sobie, że miejsce tych gatunków jest za kratami na paru metrach kwadratowych.

Oczywiście wiele innych propozycji wyjść/wyjazdów może być ciekawych i pożytecznych, ale powyższy przykład dobrze ilustruje tezę, że jednak nie na wszystko rodzice powinni się godzić i że nie każde wyjście jest dla dzieci wartością dodaną.
                          • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 13:54
                            Zwierzęta można też oglądać na wsi, miejskie dzieci częściej widują słonia niż krowę, ale wycieczka na wieś czy do lasu też kosztuje.
                            • iwoniaw Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 14:08
                              Wszystko kosztuje - i naprawdę widzę sens w wielu różnych (odpłatnych) wyjściach, ale zorganizowanie takowych bez żadnej konsultacji z rodzicami, w każdy (!) kolejny dzień pierwszego tygodnia szkoły uważam za grube przegięcie. Jest początek roku, wszyscy wypoczęci, nie ma żadnych świąt, jeszcze nie sezon chorób - najlepszy moment, żeby się wziąć do roboty i rozpocząć nauczanie dzieciątek, bo potem jak nie Wszystkich Świętych to ferie, pani od fizyki tydzień na zwolnieniu na grypę, Jaś złamał nogę na nartach, zaraz święta, egzamin tuż tuż - a podstawa sama się nie zrealizuje...
                            • triss_merigold6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 14:11
                              Jeśli sądzisz, że dzieci w wieku +5 lat będą zainteresowane krową, to chyba masz coś z garem.
              • grey_delphinum Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:00
                Ale jakiego komunikatu oczekiwałaś??? Rozumiem jeszcze zaskoczenie matki pierwszoklasisty z podstawówki, ze są jakieś dodatkowe koszty w szkole, ale zdziwienie w tym temacie matki licealisty/ucznia technikum naprawdę jest zaskakujące.
                Chyba że do tej pory zupełnie egzystowałaś poza systemem edukacji państwowej i dlatego masz postawę jak Marceli szpak z bajki dla dzieci, który się wiecznie dziwił światu wink
                • tryggia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:10
                  Piszę o zaskakującej eskalacji. Naprawdę, wolałabym info, drodzy państwo, chcemy, żeby dzieci miały ładniej, fajniej, ciekawiej, więc proszę wnieść opłatę w wysokości tysiąca złotych. A, z drugiej strony, naprawdę jest aż taka potrzeba ciągłych wycieczek, dodatkowych zajęć i spotkań? Może rodzic chciałby móc sam (za te nieszczęsne 500+) wybrać dokąd i na co iść z dzieckiem. Cały czas piszę o WYBORZE.
                  • ichi51e Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 07:57
                    No to trzeba bylo sie zglosic z pomyslem na pierwszym zebraniu i demokratycznie zaglosowac.
                    Nauka w liceum nie jest obowiazkowa.
                    • arwena_11 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:14
                      Pierwszego zebrania pewnie jeszcze nie było.
                      • berdebul Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 09:57
                        Mogło być, w wielu szkołach było w dniu rozpoczęcia roku.
                • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 07:11
                  Mam dwójkę dzieci w szkołach, w systemie od 10 lat, gdyby nagle szkoła wyskoczyła z codziennym, płatnym wyjściem zamiast lekcji w pierwszym tygodniu to byłabym mocno zdziwiona.
            • saszanasza Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:30
              grey_delphinum napisał(a):

> Twoje myślenie jest mocno pokrętne. Uważasz, że to szkoła "naciąga" Cię na kosz
              > ty, a przecież ceny wejściówek narzucają instytucje, które dzieci odwiedzają, a
              > cenę podręcznika wydawnictwo (bo dziadowski rząd wyznaczył taka kwotę subwencj
              > i, ze na wszystko nie starcza). Szkoła jest tu tylko pośrednikiem i nie bardzo
              > widzę jej "winę".

W książce którą niedawno czytalam autor wykazuje, że im wyższy socjal (bogatsze społeczenstwo) tym wyższe ceny usług, To jest naturalna konsekwencja systemu ekonomicznego, korelacja między wzrostem cen a wzrostem zamożności społeczenstwa jest znaczna,

> Skoro nie podoba Ci się taka sytuacja, proponuję zostawić dziecko w domu w tym
              > tygodniu, a w sparwie podręcznika pisać petycję do ministerstwa (powodzenia big_grin)
              > .
              >
              > A dlaczego 500plus? Bo ma m. in. wspomagać rodziców w wychowywaniu dzieci, a ed
              > ukacja i związane z nią kwestie z pewnością do tych działań należy.
    • lidek0 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:16
      To ze strajkiem nie ma nic wspólnego. O powód zawieszenia lekcji zapytaj dyrekcję szkoły. No i szkoła nigdy nie była darmowa, więc nie rozumiem tych wywodów na początku roku. 300+ dostałaś na wyprawkę?
      • tryggia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:20
        Następna. 😕
        • grey_delphinum Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:25
          Tryggia, ale weź pod uwagę, że jeśli decydujesz się na posłanie dziecka do szkoły państwowej, zamiast nauczać je samodzielnie w domu (ED), to z zasady ograniczasz swój wybór w wielu kwestiach i nie ma co rozdzierać szat.
          To tak jakbyś wysłała dziecko na obóz harcerski i płakała na forum, ze nie mieszkają w hotelu z AI.
          • grey_delphinum Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:28
            Eskalację to Ty zauważysz, jak dziecko będzie w klasie maturalnej wink
          • triss_merigold6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:37
            Chyba nie rozumiesz roli rodziców w systemie edukacji, jest dość kluczowa.
            Brak lekcji przez cały pierwszy tydzień jest skandaliczny - to raz. Dwa - szkoła powinna organizować zajęcia we własnym zakresie, nauczyciele chyba są, skoro mieliby brać udział w tych płatnych wyjściach. Trzy - co bardziej kretynskie pomysły wyjść i wycieczek należy ucinać w zarodku, żeby potem nie okazało się, że dzieci jadą za 150 zł do krainy plastiku czy 5 godzin spędzają w autokarze, żeby pozwiedzać 2 godziny.
            • grey_delphinum Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:50
              Autorka wątku nie wyjaśniła powodów takiej sytuacji w szkole. Prawdopodobnie chodzi o to, ze na czas nie skończono wakacyjnych remontów (przypominam, ze zleca się je firmie zewnętrznej) i dzieci nie mają się gdzie podziać. Jeśli jednak jest to tylko "widzimisie" nauczycieli (w co szczerze wątpię), to rzeczywiście jest skandal.
              Oczywiście można chodzić z dziećmi do parku lub wciąż tymi samymi turystycznymi trasami po mieście, by było "po taniości", ale wtedy część rodziców (i słusznie) miałaby pretensje, że nuda i monotonia.
              A co do wycieczek w ogóle - całe szczęście w klasach moich dzieci nie było/nie ma mamusiek, które z zasady uważają wszelkie wyjazdy i wyjścia za zuo.
              • ichi51e Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 07:58
                Mi sie wydaje ze wyjsnila - sa zajecia integracyjne. No tak tragedia zamiast od razu pokazac dzieciakom ze licza sie oceny oceny i wyniki szkola probuje na wejsciu zintegrowac dzieci. Skandal.
                • arwena_11 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:12
                  Ale ta integracja to gdzie? W kinie? To chyba lepiej aby mieli jakieś zajęcia sportowe, łamigłówki itd.

W gimnazjum córki tak mieli. Dwa dni. I to była integracja - grali mecze, w różnych grupach rozwiązywali zadania i zagadki itd. Ale faktycznie wymagało to dużego zaangażowania wychowawców i dyrekcji. Posadzić tyłek na fotelu w kinie jest prościej.
                  • saszanasza Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:37
                    arwena_11 napisała:

> Ale ta integracja to gdzie? W kinie? To chyba lepiej aby mieli jakieś zajęcia s
                    > portowe, łamigłówki itd.
                    >
                    > W gimnazjum córki tak mieli. Dwa dni. I to była integracja - grali mecze, w róż
                    > nych grupach rozwiązywali zadania i zagadki itd. Ale faktycznie wymagało to duż
                    > ego zaangażowania wychowawców i dyrekcji. Posadzić tyłek na fotelu w kinie jest
                    > prościej.

U nas w szkole zaraz po rozpoczęciu roku szkolnego była pogadanka w klasie o bezpieczństwie w drodze do/ze szkoły i o bezpiecznstwie w szkole.
                    Nikt do kina się nie wybiera. Zajęcia integracyjne odbywają sie w klasach i na wyjeździe integracyjnym. Przewidziany jest też piknik dla dzieci i rodziców.
            • saszanasza Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:18
              triss_merigold6 napisała:

> Chyba nie rozumiesz roli rodziców w systemie edukacji, jest dość kluczowa.
              > Brak lekcji przez cały pierwszy tydzień jest skandaliczny - to raz.

Integracja dzieci, zwłaszcza tych które się nie znają lub doszły do klas w ciągu roku jest równie ważna, uważam, że latwiej im wejść w środowisko klasowe „na luzie”.
              Dwa - szkoł
              > a powinna organizować zajęcia we własnym zakresie, nauczyciele chyba są, skoro
              > mieliby brać udział w tych płatnych wyjściach. Trzy - co bardziej kretynskie po
              > mysły wyjść i wycieczek należy ucinać w zarodku, żeby potem nie okazało się, że
              > dzieci jadą za 150 zł do krainy plastiku czy 5 godzin spędzają w autokarze, że
              > by pozwiedzać 2 godziny.

Integracja klas na wyjeździe u nas przynajmniej, jest przygotowana przez profesjonalną firmę, dzieci współpracują ze sobą w ramach wykonywania jakiś konkretnych „zadań”
              • triss_merigold6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:23
                Taki korpokołczing? Wyjazdy integracyjne z zadaniami układanymi przez HR były modne 20 lat temu.
                • saszanasza Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:33
                  triss_merigold6 napisała:

> Taki korpokołczing? Wyjazdy integracyjne z zadaniami układanymi przez HR były m
                  > odne 20 lat temu.

Nadal są modne na wycieczkach integracyjnych. Wystarczy przejrzeć ofertę firm organizujących takie wyjazdy dla mlodzieży. Uważam, że stosunki panujące w szkole/klasie (atmosfera) są kluczowymi elementami wplywającymi na same dzieci, ich chęć do nauki i postrzeganie szkoły.
            • lidek0 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 04.09.19, 06:11
              "Brak lekcji przez cały pierwszy tydzień jest skandaliczny " a ktokolwiek to zgłosił do kuratorium czy tylko znowu żale wylewane na forum? Kretyńskich pomysłów wyjść nikt nie broni rodzicom ucinać w zarodku, ale oni tego zwyczajnie nie robią.
          • tryggia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:46
            I naprawdę zawsze i wszędzie jest ci wszystko jedno za co płacisz?
            • grey_delphinum Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:53
              Na szeroko pojętą edukację moich dzieci nie żal mi ani jednej wydanej złotówki.
              • arwena_11 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:08
                Żal mi kasy na głupoty. Na dobrą edukację mi nie żal. Wydałam już naprawdę sporo w karierze szkolnej moich dzieci i wydam pewnie jeszcze trochę.
                I co ciekawe - jest tyle możliwości darmowego zwiedzania muzeów, różnych lekcji itd - że naprawdę nie trzeba płacić - tylko trzeba poszukać i przygotować.
                Pamiętam jak w gimnazjum syna w trakcie egzaminów gimnazjalnych były organizowane wycieczki. Gimnazjum płatne, a wycieczki darmowe. I to nie dlatego, że pokrywane z czesnego. Po prostu nauczyciele szukali darmowych zajęć - gry terenowe, lekcje w IPN "Przystanek historia", wyjście do muzeum w dniu bezpłatnym ( tu szła pani od "zajęć artystycznych" i robiła za przewodnika - według dzieciaków było bardzo fajnie ). Tylko trzeba chcieć.
                • triss_merigold6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:17
                  Uważam identycznie. Możliwości udziału dzieci i młodzieży szkolnej w warsztatach, lekcjach dla grup szkolnych, koncertach, zajęciach z przewodnikami etc. jest mnóstwo, są świetnie prowadzone i z nich szkoła powinna korzystać w pierwszej kolejności.
                  • berdebul Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:37
                    W Warszawie. Bo wystarczy, że szkoła jest pod Warszawą i trzeba dojechać.
                    • triss_merigold6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:47
                      Nie wiem gdzie mieszka autorka wątku.
                • cherry_lady007 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:53
                  Przypominam, że nie wszyscy mieszkają w warszawce gdzie są bezpłatne muzea i inne tego typu atrakcje.
                  • iwoniaw Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 12:08
                    Bez przesady - oczywiście, że w Warszawie takich atrakcji jest więcej niż w przeciętnym miasteczku powiatowym, ale to nie oznacza, że poza Warszawą nie ma niczego. Wprost przeciwnie, często oferta jest zaskakująco różnorodna i atrakcyjna. Ale pomijając już cenę takich pozaszkolnych zajęć, podstawowe pytanie brzmi, dlaczego rok szkolny się od takowych zaczyna? I to w dodatku w tym trybie przez cały tydzień? A lekcje kiedy? Też byłabym niezadowolona, gdyby u moich dzieci w szkołach się rok zaczął od czegoś takiego. Na szczęście są normalne lekcje. Wczoraj, po rozpoczęciu, zapoznali się z wychowawcami i układem budynków szkolnych. W liceum pierwszoklasiści z marszu mieli też testy poziomujące z obu języków, żeby jak najszybciej mogli zostać przydzieleni do odpowiadających im poziomem grup. O składkach, opłatach i wycieczkach jeszcze nic nie słychać, słychać tylko, że zebranie w przyszłym tygodniu. Szkoły pracują normalnie i takich dziwów nie ma.
                    • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 12:33
                      Te atrakcje są tylko pozornie bezpłatne z punktu widzenia większości rodziców. Tych przynajmniej kilkanaście złotych trzeba zapłacić. W Warszawie uczniowie tutejszych szkół jeżdżą za darmo, więc jadąc na darmową lekcję rzeczywiście może być bezkosztowo, ale ten sam wyjazd mieszkańców wszystkich okolicznych miejscowości kosztuje przynajmniej tyle co transport, a ten tani nie jest.
                      W innych miastach myślę, że jest podobnie.
                      • triss_merigold6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 13:03
                        Tym bardziej więc szkoła powinna skupić się na prowadzeniu lekcji i organizowaniu kół przedmiotowych w SZKOLE.
                        • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 13:16
                          Czy ciekawsze i bardziej rozwijające jest pisanie recenzji sztuki, którą się widziało w teatrze czy w telewizji? A może wolałabyś informację, że w teatrze w środy i czwartki o 12.30 grają taką i taką sztukę, do dnia proszę, żeby wszystkie dzieci obejrzały, bo będziemy ją omawiać?
                          • triss_merigold6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 13:26
                            To chyba nie do mnie. Wielokrotnie organizowałam klasie syna wyjścia do teatru, na lekcje muzealne i np. na lekcję w zoo warszawskim.
                            Jestem jak najbardziej za wyjściami i wycieczkami o ile mają walor edukacyjny, zwłaszcza jeśli dane zajęcia czy warsztaty są niedostępne w wersji dla klienta indywidualnego.
                            Odmawiam natomiast płacenia za wyjścia i wycieczki do różnych krain plastiku, magicznych ogrodów, wiosek świętego Mikołaja i fabryk bombek - na to był czas w przedszkolu.
                      • iwoniaw Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 13:42
                        Te atrakcje są tylko pozornie bezpłatne z punktu widzenia większości rodziców. Tych przynajmniej kilkanaście złotych trzeba zapłacić.

To tym bardziej wypadałoby ZAPYTAĆ rodziców najpierw, czy wyrażają zgodę na finansowanie takiego wyjścia, prawda? A w roboczym pierwszym tygodniu roku szkolnego prowadzić lekcje i realizować podstawę programową. Jeśli zaś rzecz dotyczy klas pierwszych i szkoła chce nowych uczniów integrować, to niechże zorganizuje im zajęcia W SZKOLE, w czasie których będą mogli się lepiej poznać, razem pograć w jakieś gry, a przy okazji oswoić się z nowym dla nich budynkiem i kadrą. Nie widzę tu nigdzie konieczności wychodzenia poza szkołę z taką akcją, a tym bardziej narażania rodziców na niezapowiedziane koszty (choćby kilkunastozłotowe).
    • pani-nick Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 06:57
      Złóż wniosek o 300+ (akurat starczy)
      • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 07:16
        A jeśli 300 zł przeznaczyła na wyprawkę, to co?
        • berdebul Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:40
          To ma jeszcze 500+. Jeżeli złożyła odpowiednio wczesniej i nie dostawała przed zmianą, to dostała wyrównanie. Ileż mozna zebrać uncertain
          • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 13:30
            A jeżeli 500 plus też już ma swoje przeznaczenie w budżecie domowym? Wrzesień dla wielu rodziców jest trudny, dokładanie niespodziewanych wydatków może powodować trudności w dopięciu budżetu
            • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 13:45
              To na przyszłość trzeba przemyśleć ten budżet, żeby sprawy szkolne nie zaskakiwały, bo to powtarzalne i przewidywalne wydatki, ludzie musieli radzić sobie z nimi przed 500 i będą musieli po 500
              • triss_merigold6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 13:49
                Powtarzalne są niekonsultowane z rodzicami płatne wyjścia w pierwszym tygodniu szkoły, codziennie przez tydzień? To skandal.
              • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 14:46
                Chyba jednak codzienne płatne wyjścia w pierwszym tygodniu szkoły to nie są powtarzalne i przewidywalne wydatki. Chyba w tej szkole nie ma takich tradycji, bo autorka wątku wygląda na zaskoczoną. Powtarzalny, przewidywalny wydatek to ubezpieczenie, konieczność zakupu dodatkowych przyborów itp
            • berdebul Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 22:15
              To trzeba pomysleć o zwiększeniu przychodów. Albo obciąć wydatki. Szkoła zaczyna się we wrześniu od wielu lat, podobnie było w pokoleniu obecnych rodziców i wieczne zaskoczenie, że coś trzeba kupić. uncertain
              • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 22:29
                Ale to nie jest zaskoczenie, że trzeba kupić farbki, cyrkiel czy zapłacić za ubezpieczenie. To zaskoczenie odmienną niż zazwyczaj organizacją pierwszego tygodnia szkoły, za który w dodatku trzeba zapłacić.
                I trochę śmiesznie się to czyta w zestawieniu z wypowiedziami pod koniec roku szkolnego, kiedy sporo matek wyraża oburzenie, że od wystawienia ocen w szkole się nic nie dzieje. A teraz brak lekcji jest ok.
    • ivanova Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:01
      U nas lekcje normalnie. 8 klasista dostał juz ćwiczenia.
      Poki co nikt kasy nie chce- po zebraniach wyjdzie jakie skladki klasowe i rr będą w tym roku.
    • agata_abbott Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:07
      Och, chciałabym mieć Twoje problemysmile córka w tym roku musiała zmienić grupę w przedszkolu, bo jej grupę rozwiązali. Nowa grupa - z lektorem angielskiego na pół etatu codziennie, wiec na dzień dobry miesięczne czesne 300 zł wyższe. Plus 120 zł podwyżki, która objęłaby ja tak czy inaczej. Plus książki i ćwiczenia - ponad 300 zł za komplet. Plus piórnik. Stroju na gimnastykę i innych gadżetów nawet nie liczę.
      A, no i nie obejmuje jej 300+, bo to zerówkasmile
      • szorstkawelna Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 04.09.19, 15:56
        Książki i ćwiczenia w przedszkolu za 300zl? Komuś coś chyba na głowę spadło.
    • saszanasza Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:13
      U nas też cały tydzień integracji. Zawsze tak było, nauczyciele bez problemu wyrabiają się z realizacją podstawy programowej.
      90 zł wyjazd jednodniowy integracyjny+sałatka na dzień integracji w szkole.
      • aerra Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 14:05
        Sałatka?
    • tryggia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:22
      Czytam ten swój wątek i nie tylko i myślę, że obecnie rządzący wiedzą o swoim społeczeństwie więcej niż by się wydawało. I nawet ci, co to niby tak dobrej zmiany nie cierpią, dostaną pieniądz i natychmiast siedzą cicho i od innych tego wymagają.
      Tu naprawdę nie chodzi o kwoty...
      Ale mało kto, jak widzę, rozumie czym jest prawo do wyboru. A jeśli już niby rozumie to jest to jak prawo do niewolnictwa lub głodowania.
      Aha, napiszę wam jaką dostanę odpowiedź od dyrektorki w sprawie braku lekcji. Bo remontu nie ma. W planie ma być ok. 30 godzin, w tym tygodniu jest połowa.
      • berdebul Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:41
        Może brakuje nauczycieli i nie ma kto prowadzić drugiej połowy?
    • lauren6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:25
      Myślę, że dzięki 500+ i 300zl na wyprawkę polska szkoła ma szansę odżyć. Kiedyś każde wyjście dzieci to było kręcenie nosem, bo niektórzy mają 5 dzieci i ledwo starcza im do 1-wszego, a tu nauczyciel wymyślił jakieś płatne wyjście czy warsztaty. Teraz nie ma wymówek: państwo daje ci pieniądze na dziecko to masz inwestować w to dziecko, a nie chować pieniądze po skarpetach czy przepijać.

Uważam, że luźny pierwszy tydzień września to nie jest zły pomysł, szczególnie jeśli skład klasy się zmienił i dzieci trzeba ze sobą zintegrować. Szkoła to nie samo klepanie formułek i zakuwanie po nocach.
      • arwena_11 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:47
        Może niech nauczyciele przestaną wymyślać płatne zajęcia. Jest od cholery bezpłatnych. Kiedyś rozmawiałam z wychowawczynią syna z podstawówki. Znalazła tyle bezpłatnych fajnych zajęć, że mogłoby w ogóle lekcji nie być. Zastanawiała się z czego zrezygnować i miała duży problem. Na niektóre zajęcia np gra terenowa z okazji Konstytucji 3 maja - zapisywać trzeba się było już we wrześniu - ale dzieciaki były zachwycone. Podobnie jak z lekcjami historii w IPN
        • lauren6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:54
          Zgadza się, że bezpłatnych jest od cholery. Efekt taki, że klasa mojego dziecka już rzyga na myśl o kolejnej wycieczce do muzeum czy warsztatach w Zamku Królewskim. A warsztaty scrapbooking czy wycieczki do innego miejsca niż muzeum są odpłatne. Jeśli chce się dzieciakom urozmaicić ofertę to warto sięgnąć również po płatną ofertę. Ciaganie dzieci co rusz do Muzeum Archeologicznego, bo jest za darmo, raczej nie wpłynie na ich ukulturalnienie, ale wyrobi wstręt "o znowu to samo".
          • triss_merigold6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 09:00
            Są lekcje/warsztaty w Muzeum Chopina, Muzeum Pragi, tanie dla grup szkolnych w CNK, Muzeum PW, IPN, Muzeum Warszawy, w każdym chyba teatrze, radiowe etc. Plastyczne, różnych technik? - we wszystkich domach kultury i bibliotekach, bezpłatne lub płatne symbolicznie.
            • ichi51e Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 09:13
              Zwlaszcza dla grup szkolnych bo te sa inaczej finansowane
            • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 09:51
              To teraz dodaj symboliczną opłatę, bilet lub autokar i już wyprawa nawet z najbliższej gminy ościennej na zajęcia do Warszawy to jest wydatek ponad 15 zł, a autorce takie wyjścia się nie podobają.
        • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:56
          Piszesz z perspektywy Warszawy gdzie możliwości jest dużo więcej niż w innych miejscach. Żeby dzieci z małego miasteczka przyjechały pobawić się w darmową grę rodzice muszą zapłacić za autokar i już atrakcja przestaje być bezpłatna, robi się afera czy zatrzymać się w Maku czy w restauracji wegańskiej.
          Ja bym teraz dziecka nie puściła na lekcję w IPN, nawet gdyby do tego dopłacano.
          • arwena_11 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 11:50
            No to nie widziałaś jakie świetne lekcje mają na "przystanek historia" Warto wejść na stronę i poczytać.

Są różne tematy i świetnie dostosowane do wieku.
            • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 12:14
              IPN obecnie jest instytucją propagandową służąca upowszechnianiu alternatywnej historii. To nie jest miejsce dla dzieci i młodzieży uczącej się historii.
              • nickbezznaczenia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 21:32
                Słuszna uwaga.
                Warto też nadmienić,że w zasadzie zawsze taką była.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 12:39
          Ale nauczyciele nie wymyślają, u nas wszelkiego rodzaju zajęcia płatne są w czasie świetlicowym, płacisz to idziesz, nie płacisz to się bawisz, czytasz, odrabiasz lekcje przy nauczycielu świetlicowym.
          • lauren6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 12:58
            Mowa o wyjsciach klasowych, a nie o zajęciach pozalekcyjnych.
      • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 14:16
        ”Teraz nie ma wymówek: państwo daje ci pieniądze na dziecko to masz inwestować w to dziecko" - i szkoła ma prawo narzucać w jaki sposób będę w to dziecko inwestować? Bo może rodzice mają inne plany wydania tych 500 złotych
      • stephanie_harper2 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 14:53
        500, 300 itd plus nie ma dofinansowywać szkoły, w końcu po coś płacimy podatki, niektórzy całkiem spore. Zresztą 300 to zaledwie połowa kosztów podręczników dla licealisty. I wkurza mnie podejście masz 300, 500 to nie marudź i płać.
    • tol8 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 08:55
      U nas czesne, ale to szkoła prywatna. Plus dla syna, który nie znosil wf jest taki, że szkoła nie posiada sali gimnastycznej i zajęcia będą w hali do squasha (squash, badminton, pingpong i siłownia). Z opłat na razie nic nie chcą. Ubezpieczenie poza szkołą kupuję już trzeci rok.
      • edelstein Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 10:05
        Szkola prywatna bedac na socjalu, no rozpedzasz sie nie powiem🤣
        • 35wcieniu Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 12:57
          Dopiero składała wniosek o darmowy komplet podręczników ze względu na brak kasy. Jest najlepsza big_grin
          • edelstein Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 15:13
            To prywatna szkola zawodowa z wieloma lekcjami praktycznymi, szal.
        • double-facepalm Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 04.09.19, 15:14
          edelstein napisała:

> Szkola prywatna bedac na socjalu, no rozpedzasz sie nie powiem🤣
          >
          Ten jej młodszy jest niepelnosprytny z turbosubwencją, pewnie ma też stypendium socjalne i darmowe obiady.
      • agrypina6 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 18:55
        Prywatna szkoła z cudami, które są bezpłatne. Super🤣
    • 21mada Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 09:08
      Roszczeniowość rodziców nie zna granic. Chcieliby dostawać 500+, 300+, darmowe podręczniki, darmowe obiady w szkole, może jeszcze darmowe ubrania, książki, zabawki i bony na fryzjera dla dziecka? A i tak jeszcze byłoby mało.
      Skoro ktoś się decyduje na dziecko to niech za nie płaci z własnej kieszeni. Dlaczego państwo ma utrzymywać dzieci?
      • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 14:19
        A jak ktoś się zdecydował na dziecko to już nie ma prawa decydować na co będzie wydawać pieniądze? Muszą to być imprezy narzucone przez szkołę? Których,jak rozumiem, nikt z rodzicami nie uzgadniał...
        • zosia_1 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 22:04
          Więc nie puszczaj dziecka i tyle, nie ma obowiązku puszczania dziecka na płatne wyjścia. W czym problem?
          • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 22:08
            Ale jest obowiązek "puszczać" dziecko do szkoły (wyłączając tych, którzy realizują ed). No i co autorka ma zrobić z dziećmi, skoro cała szkoła przez tydzień ma płatne wyjścia? Bo jak rozumiem alternatywy nie zaproponowano
    • lena2222 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 09:25
      W której klasie jest dziecko - bo zajęcia integracyjne to na początku szkoły, z drugiej strony piszesz o subwencji więc podstawówka i o chemii więc 7 lub 8 klasa. W tych klasach dzieci powinny już być zintegrowane.
      • ivanova Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 09:46
        Chyba ze to nowa klasa- np. dwujęzyczna 7.
    • tryggia Re: odpowiedź szkoły 03.09.19, 11:20
      Na pytanie dlaczego nie ma zajęć lekcyjnych dostałam taką odpowiedź "Nie ma lekcji, ponieważ na ten tydzień przewidziane są zajęcia integracyjne."
      Arogancja level hard. Nie mamy pana płaszcza.
      Ale się wk......m!
      • jak_matrioszka Re: odpowiedź szkoły 03.09.19, 11:58
        Wk...ie Cie jeszcze bardziej: moje dziecko pierwszego dnia szkoły poszło ubrane normalnie, nie było apelu tylko lekcje i wróciło z planem zajeć i zadaniami na cały tydzień wink Wyjazd integracyjny organizowany przez rodziców już od dawna odbył sie w drugim tygodniu szkoły i trwał dwa dni, wyjazd, nocleg i powrót. Nie płaciliśmy za wyjazd określonej kwoty, tylko zbiórka odbywała sie na zasadzie sprzedaży losów, zrzutka kaucji za butelki (bo to nie PL i kaucja jest) oraz z wpłat na komitet rodzicielski (w sumie dobrowolnych i raczej bez ścigania "rodzice Stasia jeszcze nie zapłacili". Pojechała cała klasa bez wzgledu na wkład jednostki. Nauczyciele też pojechali, za nich płaciła szkoła, ale byli do dyspozycji tylko w godzinach pracy i np. pilnowanie w nocy było na głowach rodziców.
      • woman_in_love ty tryggia jesteś propisowska 03.09.19, 12:55
        dlatego wyjątkowo dobrze, że to akurat na ciebie trafiło:
        "dostałam taką odpowiedź "Nie ma lekcji, ponieważ na ten tydzień przewidziane są zajęcia integracyjne." Arogancja level hard. Nie mamy pana płaszcza. "

Suweren musi poczuć bat władzy nad sobą. To wyraz sprawiedliwości dziejowej. Mogę tylko przyklasnąć temu.

A dyrektorowi szkoły na 100% nic nie zrobisz, bo ma mocne umocowanie w partii (PiS) oraz kuratorium (też z PiS).
        A co do darmowości, to rząd (PiS) miał zapewnić darmowe podręczniki. Skoro nie zapewnił (bo wydał na 500+), to płać z 500+.
        • tryggia Re: ty tryggia jesteś propisowska 03.09.19, 14:39
          Ja propisowska? Już dawno nie.
      • hanusinamama Re: odpowiedź szkoły 03.09.19, 13:54
        I coż takiego złego ze ten pierwszy tydzien dzieciaki zaczną integracją i pół gwizdka?? Ich sukces na tym az tak ucierpi??
        • triss_merigold6 Re: odpowiedź szkoły 03.09.19, 13:56
          Jest to doskonale zbędne, biorąc pod uwagę, że to nie pierwsza klasa, a problemy z realizacją podstawy programowej są w zasadzie w każdej szkole.
    • feliz_madre Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 12:10
      Siedzą w szkole i nie wychodzą - źle. Mają wycieczki i wyjścia integracyjne - też źle. Weź tu człowieku dogódź ematce...
    • dziennik-niecodziennik Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 12:15
      ale to w szkole państwowej??
      u nas jest wszystko normalnie. czyli na razie lekcje. dzis mają dostac książki (darmowe), w przyszłym tygodniu zebranie i bedziemy ustalali plan wycieczek, imprez itd. Wyprawka plastyczna moze byc z zeszłego roku jak sie jeszcze nadaje, my musimy dokupic papiery kolorowe i plakatowki, reszta jest ok.
      poki co jedyna nowosc to zastępstwo, bo pani na chorobowym sad ale na rozpoczeciu roku była, na zebraniu bedzie, jestesmy w kontakcie, bedzie dobrze smile
    • hanusinamama Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 13:53
      Ale bezpłaptna szkoła chyba oznacza ze nie płącisz za czesne....rozumiem ze chcesz miec free wysjcia i wejsciówki, wszystkie podręczniki oraz moze jeszcze zeszyty i piórnik??? Serio sprawdz ile kosztuje nauka w szkolach w innych krajach.
    • szafireczek Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 14:04
      Ja bym się koncentrowała bardziej na nauczaniu, bo na razie niby takie "miękkie" wejście w rok szkolny, a potem zacznie się jazda z programem, i konieczność przerabiania materiału w domu, bo na lekcjach się nie wyrobią...poza tym, to zależy jak sie patrzy na edukację, ja uważam że to inwestycja i to długoterminowa, więc słowo "darmowa" jest mało kompatybilnesmile
    • edelstein Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 15:21
      Tak sobie czytam o tym 500 i 300,ktore spokojnie starcza na wszystko,po czym przypomina mi sie watek obok o podrecznikach gdzie padaly sumy rzedu 500-700zl.Sie zastanawiam jak to ma niby starczyc?bo z tego co wiem dziecku jeszcze zeszyty, przybory potrzebne, stroj na wf,ubezpieczenie,rr.Pomijam plecak uznajac, je sie go co roku nie kupuje.
      Jakie sa te koszty poslania dziecka do szkoly?policzy ktos.
      Bo ja to policzylam i ni cholery mi te 800nie starczylo.
      • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 15:28
        Koszty są różne. W podstawówce książki darmowe, więc sporo kosztów odpada. Reszta zależy od dziecka, rodziców i zbiegu okoliczności.
        • edelstein Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 15:33
          Czyli argument 500 Plus 300 nietrafiony.
          • ichi51e Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 15:52
            Na podstawowke pewnie by straczylo
            • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 16:28
              Generalnie wyprawkę kompletuje się wg możliwości portfela. Np zeszyty. Starszy lubi firmę Oxford. Zeszyty fajne i trwałe (sztywne okładki). Rozumiem zamiłowanie do ładnych materiałów papierniczych, mogę sobie na to pozwolić finansowo, więc wczoraj w papierniczym wydaliśmy na zeszyty około 150 złotych. Najtańsza wersja to pewnie połowa albo i 1/3 tej kwoty. Tak samo jest z długopisami, ołówkami, kredkami itp. O stroju na WF nie wspomnę. Można kupić najtańsze halówki i spodenki z bazarku, można skompletować strój w decathlonie albo w sklepie Nike czy adidas.
              • ichi51e Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 16:31
                Kredki tez od 5zeta do 505...
                • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 16:52
                  Dokładnie. Z każdą rzeczą tak jest - farbki, plastelina, plecak, piórnik, śniadaniówka ...
              • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 17:52
                Dlatego dziwne jest oczekiwanie niektórych, że państwo zapewni. Państwo jak zapewni, to w standardzie niższym od wyprawek dla niemowlaków fundowanych przez miasta czy najkorzystniejszej oferty najtańszej firmy, czyli dla większości ludzi coś nieakceptowalnego i z miejsca do śmieci.
      • woman_in_love Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 18:04
        500+ jest co miesiąc. Więc przez rok to wyjdzie 500*12 = 6000 zł.
        Czyli starczy na wszystko.
        • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 18:15
          Ale dlaczego miałoby starczać na wszystko? Państwo, czyli my powinniśmy cudzym dzieciom zapewniać wszystko od wyżywienia, ubrań po kredki, wakacje i hobby? To tylko pokazuje jak absurdalny, choć chwytliwy był ten pomysł. Co ludzie zrobią z dziećmi, kiedy 500+ się skończy?
        • kropkacom Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 18:19
          Większość traktuje zapewne te pieniądze jako część budżetu rodzinnego a nie wydatków związanych z ścisłe z dzieckiem. Jak budżet się nie domyka to raczej nie jest tak, że nagle dziecko ma opłacone zajęcia dodatkowe czy wycieczki. To zresztą zrozumiałe. Bedzie boleć jak potomek skończy osiemnaście lat...
          • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 19:25
            I to jest duża wada tego programu, bo okazuje się, że wielki telewizor w salonie oczyszędza oczy, a bmw rocznik 1999 poprawia komfort podróży dzieciwink
        • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 18:34
          A czy to rodzic może zdecydować co to jest to "wszystko" ? Np w naszym przypadku (gdybyśmy nie domykali budżetu naszych zarobków) 500 przeznaczone zostałoby na: białą szkołę zimą - 1500 zł, obóz latem 2000 zł, klasowa wycieczka trzydniowa - 500 zł, zajęcia z perkusji 10 x 130 = 1300, dodatkowy angielski 10 x 120 = 1200, już mamy 6500. Pozostaje jeszcze basen, ale na to już z 500 plus nie wystarcza.
          • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 19:21
            Siada się wtedy z dzieckiem i mówi jaki jest budżet na jego przyjemności i obowiązkowe zajęcia z uwzględnieniem zarobków i innych wpływów, które sprawy są Waszym zdaniem, jako sponsorów priorytetem, i musicie rodzinnie wybierać. Jeśli szkoła wymaga wyjazdów to wlicza się to w czesne oceniając czy kogoś stać na daną szkołę. Ja właśnie w umowie zobowiązałam się do finansowania i udziału w pewnych wydarzeniach, więc zrezygnuję z prywatnych lekcji tenisa dla dziecka na rzecz grupowych, bo uznałam, że to wszystko razem jest przesadą w naszym budżecie, za koszt lekcji z miesiąca opłacę semestr, ale nie płaczę, że mi 500 nie starcza na prywatnych trenerówwink
            • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 19:46
              Ależ ja też nie płaczę. To co wypisałam, plus jeszcze inne rzeczy (wspomniany basen, kółko kulinarne i jakieś jeszcze inne rzeczy) . Dlatego uważam, że mam prawo nie piać z zachwytu gdyby szkoła bez uzgodnienia domagała się opłacenia atrakcji w pierwszym tygodniu szkoły. Bo nie są one naszym (sponsorów) zdaniem priorytetem.
              • mia_mia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 20:08
                Mając z 1000 złotych stałych kosztów miesięcznych na dziecko oprócz czesnego to kilkadziesiąt złotych na szkolne drobiazgi i wyjścia to nic. Zapłaciłabym za szkołę dużo więcej, gdyby wszystko było w cenie. U nas czesne to ok. 2000 plus dojazd na basen, mundurek, obiady, książki, wyjścia, zielone szkoły. Gdyby to było w cenie nawet ze 25% wyższej pewnie wszyscy byliby zadowoleni. Dziś stałam w kolejce, żeby kupić ubrania, opłacić składki, a książki na innym piętrze
                • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 21:01
                  Zarabiasz tyle, że stać cię na czesne 2000 plus dodatkowe opłaty. Ale wyobraź sobie, że są ludzie, którzy mają dzieci w bezpłatnych placówkach, budżet dopina im się na styk, a 500 plus zostało przeznaczone na priorytety wybrane przez dzieci i rodziców. I dla takich rodzin dodatkowa, niespodziewana stówka we wrześniu może być kłopotem. I argument, że mają 500 jest od czapy, bo oni już zaplanowali wydanie tej kasy. A to 500 naprawdę nie wystarczy na wszystko
        • zosia_1 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 18:39
          "Czyli starczy na wszystko"- to raz, a dwa, że odpowiedzialność za rozwój i wychowanie dziecka ponosi rodzic.
          • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 18:55
            Czy odpowiedzialność za rozwój i wychowanie dziecka oznacza zgodę na wszystkie płatne atrakcje proponowane przez szkołę?
            A jeśli mówimy o odpowiedzialności - za organizację procesu kształcenia odpowiedzialny jest organ prowadzący, a jednak część kosztów przerzuca się na rodziców - słynne opłaty za ksero, mydło czy wolontariat podczas remontów szkół. Takie przerzucanie odpowiedzialności jest ok?
            • zosia_1 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 21:51
              Autorka pisze płatnych wyjściach i imprezach, one na pewno są rozwijające, i chwała nauczycielowi,że chcę dzieci uczyć i w taki sposób. Jeśli autorce się to nie podoba niech nie posyła i tyle, a nie, że jej się nie podoba to i inni mają nie chodzić? Takie równanie w dół. Ile jest w m-cy tych wyjść po 6-15zł? Naprawdę nie da rady zrekompensować sobie tego z 500 + na miesiąc? Każdy miesiąc po 500 zł. Sama autorka prowadzą gdzieś dziecko? Bo z moich wyliczeń wychodzi, że zawsze taniej dać dziecku na szkolne wyjście niż pójść z dzieckiem, bo wtedy płaci się za 2 bilety wstępu, no chyba, że nigdzie nie chodzi z dzieckiem to wtedy rzeczywiście zaoszczędzi w krótkiej perspektywie, w dłuższej dziecko, które nie bywa nigdzie traci
              • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 22:05
                Skąd wiesz, że na pewno są rozwijające? Nie wiem ile w przeciętnym miesiącu jest takich wyjść, ale z tego co zrozumiałam w pierwszym tygodniu są 4.
                No i właśnie nie wiesz, czy dziecko autorki nigdzie nie bywa, nie mamy pojęcia na co przeznacza 500 plus. Może na zajęcia, które jej zdaniem rozwijają bardziej niż te wyjścia ze szkołą. Nie posyłać dziecka na te szkolne wyjścia raczej nie może, bo jak rozumiem wychodzi codziennie cała szkoła, to co ma z dziećmi w tym czasie zrobić?
              • tryggia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 22:58
                Czy ty naprawdę nie rozumiesz czym jest wybór? Lubisz kiedy ktoś decyduje z góry na co masz przeznaczać pieniadze i jak ma wyglądać coś, co w założeniu musi być obowiązkowe?
      • zosia_1 Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 03.09.19, 22:11
        Co miesiąc książki i wyprawkę kupujesz?
      • kurt.wallander Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 04.09.19, 13:10
        edelstein napisała:

> Tak sobie czytam o tym 500 i 300,ktore spokojnie starcza na wszystko,po czym pr
        > zypomina mi sie watek obok o podrecznikach gdzie padaly sumy rzedu 500-700zl.Si
        > e zastanawiam jak to ma niby starczyc?

Normalnie. 300 zł jest jednorazowe, ale 500 zł dostaje się co miesiąc. Jednego miesiąca kupi się podręczniki niech będzie, ze za 800 zł, kolejnego zeszyty, plecak, piórnik (jesli potrzebne nowe), kolejnego strój na WF, czy buty na zmianę w szkole.

bo z tego co wiem dziecku jeszcze zeszyty
        > , przybory potrzebne, stroj na wf,ubezpieczenie,rr.Pomijam plecak uznajac, je s
        > ie go co roku nie kupuje.
        > Jakie sa te koszty poslania dziecka do szkoly?policzy ktos.

Nie da się policzyć, bo jeden kupi zeszyty w biedronce czy lidlu po 2 - 3 zł, inny w empiku po 15 zł sztuka. Tak samo inne wyposażenie ma pełny rozrzut cenowy.

> Bo ja to policzylam i ni cholery mi te 800nie starczylo.

A 6300 zł rocznie wystarczy, twoim zdaniem, na wyprawkę szkolną i wszelkie wydatki związane ze szkołą w ciągu roku szkolnego?
        >
        • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 04.09.19, 14:08
          Oczywiście, że 6300 rocznie na wyprawkę to ho ho ho... Mały haczyk polega na tym, że 500 plus wytykane jest niemal w każdym temacie okołodzieciecym. Nie masz co zrobić z dziećmi w wakacje, a półkolonie swoje kosztują? No jak to, masz 500+. Angielskiego w szkole za mało? To korepetycje, wszak jest 500+ ... Wycieczka szkolna - jak to cię nie stać, jest 500+ .....itd...
          • tryggia Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 04.09.19, 15:01
            Też to właśnie zauważam. Gdyby zebrać wszystkie "przecież masz 500+", którymi inni rozporządzają że, mam wrażenie złośliwą satysfakcją - wyjdzie znacznie więcej.
            A może są rodzice, którzy woleliby wreszcie wysłać dziecko na porządne wakacje albo zapewnić świetny kurs językowy albo dołożyć do rehabilitacji, a nie rozwalać to na wejscioweczki, ozdabianie jajek że styropianu, masowki na sali gimnastycznej itd.
            Bo naprawdę, istnieją rodziny, w których każda złotówka jest przemyślana.
            • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 04.09.19, 15:12
              Otóż to.
          • kurt.wallander Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 04.09.19, 19:04
            little_fish napisała:

> Oczywiście, że 6300 rocznie na wyprawkę to ho ho ho... Mały haczyk polega na ty
            > m, że 500 plus wytykane jest niemal w każdym temacie okołodzieciecym. Nie masz
            > co zrobić z dziećmi w wakacje, a półkolonie swoje kosztują? No jak to, masz 500
            > +. Angielskiego w szkole za mało? To korepetycje, wszak jest 500+ ... Wycieczka
            > szkolna - jak to cię nie stać, jest 500+ .....itd...

Ależ ja się z tym zgadzam, odpowiadałam zdziwionej edel, którey chyba wydawało się, ze jest 800 zł jednorazowo.

U mnie pińcety idą na konto i sa normalnie zużywane na bieżące potrzeby, jak każdy innych dochód. Nie podliczam, ile wydaję konkretnie na które dziecko. Ale też nie jęczę, że wycieczka (chyba, że bezsensowna jakaś), kino czy teatr.
            • iwoniaw Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 04.09.19, 19:12
              Ale też nie jęczę, że wycieczka (chyba, że bezsensowna jakaś)

I dyskusja jest właśnie o tym, co w nawiasie.
            • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 04.09.19, 19:13
              Ja też nie jęczę. Dzieci jeździły na wycieczki przed 500+. Natomiast znam rodziny, dla których przed 500 wiele atrakcji dla dzieci było nieosiągalnych. I teraz z radością wydają te pieniądze na dzieci, ale wg własnych kryteriów. I nie oznacza to, że w związku z pobieraniem 500 starcza im na wszystko
    • q_fla Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 04.09.19, 22:10
      Córka, ósma klasa, szkoła publiczna.
      Książki wszystkie za darmo.
      Zeszyty, ołówki, długopisy, kosmetyczka robiąca za piórnik - 60 zł
      Trampki na wf - 40 zł
      Wszystkie opłaty klasowe włącznie z RR za cały rok szkolny - 100 zł.
      Z 300+ została jeszcze stówa na wszelkie wyjścia.
      • little_fish Re: Darmowa szkoła, zaczynamy. 04.09.19, 22:46
        Na wszelkie to ta stówka może nie wystarczyć...😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka