Dodaj do ulubionych

Podcinamy sobie gałąź

21.09.19, 14:13
Jak Wy sobie radzicie w dzisiejszym świecie, w którym wszystko jest na wyciągnięcie ręki - źródła informacji, ksiązki, muzyka, filmy i seriale, miliardy ciekawych stron w internecie, możliwość pogadania ze znajomymi od ręki na komunikatorach, wszystko by się chciało, ale jest już tego za dużo, toniemy!! Toniemy w nadmiarze informacji, w tempie ich powstawania. Życie pędzi jak szalone. FOMO i inne dolegliwości. Jak Wy to ogarniacie, jak filtrujecie??
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 14:19
      Kładę się na kanapie i tępo patrzę w sufit.
      Ps. Artykulik będzie?
    • zona_mi Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 14:23
      Reglamentuję sobie bodźce w miarę możliwości.
      Staram się odcinać od informacji, nawet nie jakoś specjalnie czy z wielkim wysiłkiem, po prostu nie wchodzę we wszystko, co jest mi podsuwane, nie staram się ogarnąć wszystkiego, wygaszam, omijam, nie włączam, nie wnikam.
    • escott Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 14:27
      To od dawna nie jest prawda. Wiele firm dba o to, żeby nasz dostęp do treści był ściśle ograniczony - pod kątem tego, co AI uważa za nasze zainteresowania. W praktyce oznacza to, że widziy w kółko te same rzeczy, na fejsie tę samą garstkę znajomych, z którymi najczęściej wchodzimy w interakcje (co naturalnie sprawia, że tym rzadziej wchodzimy z pozostałymi), te same wiadomości, bo dziennikarstwo zdycha i wszyscy kopiują tę samą notkę z PAPu, te same kilka seriali, które Netflix dla nas wytypował, bo podobały nam się podobne (więc czemu nie mielibyśmy juz do końca życia oglądać takich samych). Nawet appka do muzyki (google music) poleca mi w kółko te same piosenki, bo kiedyś w czwartek posłuchałam X, więc to jest muzyka, która nadaje się "na czwartkowe popołudnia". Więc w ogóle nie toniemy w nadmiarze informacji, jesteśmy oblepieni pseudodoniesieniami, które zyskały największą popularność i dyskutujemy o sztucznie wykreowanych tematach oburzu dnia. Natomiast uzyskanie dostępu do szerokiej wiedzy o świecie czy faktyczne korzystanie z bardzo szerokiego wyboru oferty kulturalnej wymaga świadomego wysiłku i mnóstwa wiedzy na wejściu. Między innymi dlatego tak potwornie niebezpieczna jest nowa moda na to, że kształcenie to ma się ograniczać do obsługi gugla, a potem to już wszystko jest. No więc nie, trzeba mnóstwo, mnóstwo wiedzieć i chcieć się dowiedzieć, żeby uzyskiwać jakiekolwiek wiarygodne informacje a nie tylko dać się paść w kółko tą samą papką, która wypłynęła z procesu selekcji systemów mających za zadanie wyłącznie wciskanie nam reklam.
      • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 14:39
        Tak, masz rację, żyjemy, chcąc nie chcąc w bańce informacyjnej. Ale ja mówię również o tej wiedzy, która jest poza bańką. Jak sobie radzić z tym, że masz to wszystko, co masz w bańce, ale i poza nią? Co zrobiłaś personalnie Ty, jako escott, aby wyjść poza bańkę, aby się nie dać?
        • memphis90 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 16:31
          Oj, aż wysypka mi wyszla na plecach, a mam silną alergię na kołczing, szczególnie na "a co ty, jako X, zrobiłaś żeby cośtam cośtam".
          • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 16:39
            To jest kołczing????
            Nie mam nic wspolnego z kołczerami smile
            • kk345 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 17:11
              A z czym masz?
              • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 17:26
                A dla kogo ten wywiad?
                • kk345 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 18:20
                  Brzmisz jak kołczująca stażystka, zbierająca materiał na artykuł do weekendowego dodatku, to mnie ciekawi mnie więc, dla kogo ten wywiad big_grin
                  • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 18:28
                    Mylna diagnoza
      • daisy Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 17:42
        escott, dzięki za to, co napisałaś.
        warto wejść na emamę smile
        • potworia116 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 20:38
          Prawdasmile
      • bywalec.hoteli Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 19:44
        Escott, mądre słowa!
      • boogiecat Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 13:33
        escott napisała:

> Między innymi dlatego tak potwornie ni
        > ebezpieczna jest nowa moda na to, że kształcenie to ma się ograniczać do obsług
        > i gugla, a potem to już wszystko jest.
        >
        Mnie sie wydaje, ze ta "moda" tzn. zle zrozumienie sensu ulatwiania sobie zycia nowymi technologiami, juz mija. Po okresie zachlysniecia sie "nie musze wiedziec, poszukam w guglach" widzimy juz dzisiaj rezultaty;
        tak samo jak z nieuczeniem sie recznego pisania, albo z lekkim traktowaniem kwestii danych osobowych, nawet z hulajnogami elektrycznymi itp. - zawsze ten sam schemat: strach i blokada- odblokowanie i pelne rozpasanie - prawna ramka i wiecej rozsadku w uzytkowaniu
        • ck2 Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 20:13
          Mnie się wydaje, że zamysł, czyli "nie muszę pamietac każdej pierdoły i poświęcać dnia na coś, co mogę znaleźć w minutę w razie potrzeby" był dobry, ale poszło to za daleko. Plus ludzie często szukają informacji bezrefleksyjnie.
          • boogiecat Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 23:33
            oczywiscie, ze zamysl byl dobry tzn. byl logicznym rezultatem postepu, ale poszlo to nie tyle za daleko, co roche w zlym kierunku, bo nie zostalo do konca przemyslane
            • bywalec.hoteli Re: Podcinamy sobie gałąź 26.09.19, 20:01
              Co?
    • pani07 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 14:28
      Jak? Serio podeszłam do minimalizmu- poczytałam, pooglądałam i zaczęłam przerabiać i wprowadzać do swojego życia. I czuję się lepiej, bo okazuje się, że nie potrzebuję całego mnóstwa rzeczy i przede wszystkim wyłączył się we mnie przycisk "musisz: obejrzeć/wysłuchać/mieć.".
      Pomijam, jak udało mi się odgruzować mieszkanie- nagle na wszystko, czego potrzebuję mam miejsce.
      • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 14:40
        pani07 napisał(a):
        > otrzebuję całego mnóstwa rzeczy i przede wszystkim wyłączył się we mnie przycis
        > k "musisz: obejrzeć/wysłuchać/mieć.".
        >
        Jak wyłączyłaś w sobie ten przymus?
        • pani07 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 14:51
          Poczytałam o minimalizmie i przekonałam się, spróbowałam zastosować w praktyce i wyszło. Elementów minimalizmu jest ograniczenie rzeczy wielu, od rzeczy po to "muszę: obejrzeć itd". I poczułam się lepiej- nie muszę oglądać dziesiątek filmów i seriali (i od lat nie znoszę polskich filmów i przestałam się zmuszać, że "powinnam/muszę"), przeczytać każdą książkę, ale do niektórych lubię wracać (faza Bułhakowa/ Lema itd). I przy tym wszystkim mniej potrzebuję od kosmetyków przez ubrania po np. słuchania różnych wiadomości- jak chcę, co jakiś czas obejrzę wiadomości na Polsacie.
          • lilia.z.doliny Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 15:39
            tez zaczelam wdrazac
            bardzo mi sie podoba
            usunelam stojace kurzolapy, zostawiając te dobroenergetyczne zdjecia dzieci
            zunifikowalam kolory w otoczeniu
            zamiast miliona doniczek, w ktorych jeden kwiat jest piekny, drugi wysycha, trzeci cos rozpyla, bedzie jeden duzy i wychuchany
            odkurzam mozg razem z mieszkaniem
            nauczylam.sie slowa: wyrzucam/ oddaje, nie zbieram
            staram sie orzyporzadkowac kazda rzecz w domu do jej miejsca ( tu jeszcze musze potrenowac)
            czytam.jedna ksiazke w jednymmczasie, a nie piecdziesiat
            na spacerach odsuwam wszystkue paskudztwa codzuennosci (robactwo duszy, ze tak pojade patetycznie)
            nie zmuszam sie do realizacjoli oczekiwan spolecznych
            kupuje mniej, ale fajniejszevrzeczy
            i tak dalej...
            • lilia.z.doliny Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 15:42
              aha - nievczekam.ba bukwieco zcrealizacja planow i marzen
              a wiec- na turnus oczyszczajacy jade w sierpniu, a nie pojade kuedys
              i z hukiem wywale niebawem stolik, ktorego nienawidze z serca
              bede celebrowac to wywalanie; pare razy jyz sie napawalam i bylo mi z tym dobrze smile
            • pani07 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 15:47
              Tak to działa smile przyjemne uczucie z czasem, prawda? smile
              • lilia.z.doliny Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 16:02
                u mnie od razu
                potemnpo prostu dzialalo nawykowo
                i niepostrzeżenie stalo sie oczywistoscia
    • black_halo Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 14:30
      Ponad internet, tv i inne rozrywki, przekladam czas spedzony z ludzmi. Wogole unikam ogladania i sluchania wiadomosci wychodzac z zalozenia, ze jak cos duzego sie zdarzy, to ktos na pewno o tym powie. Przyznam szczerze, ze odkad przestalam sluchac tych depresyjnych informacji bo wlasciwie nie prawie nigdy nie mowia nic pozytywnego to zyje mi sie duzo lepiej. Nie wiem co ostatnio powiedzial Trump, co sie dzieje w sprawie Brexitu, kogo gdzie wybrali na prezydenta, jakie sa notowania gieldowe. Skupilam sie na sobie i swoich relacjach, na swojej pracy, swoich zainteresowaniach i nagle wszystko stalo sie prostsze.
      • pani07 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 14:34
        "Przyznam szczerze, ze odkad przestalam sluchac tych depresyjnych informacji bo wlasciwie nie prawie nigdy nie mowia nic pozytywnego to zyje mi sie duzo lepiej."
        Potwierdzam i się podpiszę.
        • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 14:42
          Slusznie, też to stosuję. Ale czy nie boicie się, że ograniczając sobie dostęp informacji ze świata, stajemy się ignorantami?
          • pani07 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 14:44
            mandarine napisał(a):

> Slusznie, też to stosuję. Ale czy nie boicie się, że ograniczając sobie dostęp
            > informacji ze świata, stajemy się ignorantami?
            Nie, bo nadmiar informacji (często niepotrzebnych oraz takich, na które i tak wpływu nie mamy) nie czyni nas oświeconymi/super wykształconymi. Zalewa nad nadmiar rzeczy wielu.
          • black_halo Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 14:51
            mandarine napisał(a):

> Slusznie, też to stosuję. Ale czy nie boicie się, że ograniczając sobie dostęp
            > informacji ze świata, stajemy się ignorantami?

Bzdury wygadywane prze politykow wszelkiej masci, katastrofy, celebryci, terroryzm i inne to nie jest cos, czym czlowiek powinien karmic umysl. Ja na przyklad czytam 3-4 ksiazki w miesiacu, chodze na rozne wydarzenia kulturalne, staram sie caly czas doksztalcac w interesujacych mnie dziedzinach. Naprawde wiedza o tym, co kto powiedzial w tv nie swiadczy o byciu "nieignorantem".
            • zla.m Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 16:25
              A potem zdziwienie, że jak to: PIS znowu wygrywa, katastrofa klimatyczna, w szpitalu nie chcą robić cesarek przy ulożeniu miednicowym, dziecko zmuszane do religii... Ja tu się dokształcam kulturalnie, a świat bezczelnie nie chce stać w miejscu!
              • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 16:29
                No właśnie...
              • black_halo Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 10:48
                Dawno temu, jak bylam w drugiej klasie podstawowki to byly juz urzadzane akcje "wielkie sprzatanie swiata" i cala szkola szla w sobote !!!! do okolicznych lasow z workami na smieci, zeby ten las posprzatac. Wtedy w Bialymstoku bylo 45 szkol podstawowych i chyba 13 srednich. Praktycznie wszyscy brali w tym udzial a rok byl 1992. Czyli zadnego internetu jeszcze wtedy.

Z tym, ze czasy byly taki, ze ludzie kupowali i wyrzucali znacznie mniej. Naprawde uwazasz, ze jak w wiadomosciach nie powiedza, ze masz nie wyrzucac smieci do lasu, nie palic plastiku w piecu i jak nie obejrzysz kawy na lawe czy co tam innego akurat serwuja, to bedziesz wiedziala na kogo glosowac? Ze z wiadomosci sie dowiesz, ze nie robia cesarek przy ulozeniu miednicowym?

Co za czasy nastaly, ze ludzie medialnej papki potrzebuja, zeby najprostrze decyzje podjac?
                • chococaffe Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 11:09
                  Jakby tu powiedzieć ...nie mówimy o medialnej papce, tylko o informacji. Jeżeli jako drugoklasistka szłaś ze szkołą sprzątac las to dlatego, że ktoś Ci o tym powiedział, na nauczycieli też nagle nie spłynęła łaska boża. Otrzymali informację.
                  • black_halo Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 11:14
                    Tak, tylko, ze nauczyciele otrzymywali teinformacje zapewne listownie. Tego i tego dnia bedzie taka akcja, prosze zorganizowac uczniow, znalezc las do sprzatania, ciezarowki do zabrania smieci beda jezdzilu tu i tu.

Teraz jakby to powiedziec, w mediach serwuje sie papke. Otoz jak slysze w begijskim radiu, ze newsem dnia jest to, co Trump napisal na twitterze to mam ochote wymontowac radio i wyrzucic przez okno. Bo sa jakby wazniejsze tematy niz wypowiedzi jakiegos buraka w mediach spolecznosciowych. W nauce dzieje sie aktualnie tyle, ze szalenstwem jest omawianie w tv czy radiu tego co nalozyla influencerka, zeby zapozowac na sciance, co kto napisal na twitterze, ktory celebryta wlasnie przytyl dwa kilo itd. Sama papka. Wiec ja sie z tego wypisalam.
                    • chococaffe Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 11:18
                      Cały czas (celowo/) mylisz media całościowo z informacją. Co do tego ma influencerka?
                      I skąd bierzesz informacje np o Brexit? Listy Ci przysyłają?
                      • black_halo Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 11:34
                        Nie sluchaj informacji o brexit, jak bedzie to bedzie. Nie ma dla mnie wiekszego znaczenia w tym momencie, nie mieszkam w UK, czasem tam bywam. Na brexit nie mam zadnego wplywu wiec dlaczego niby mam sie tym martwic?

Medialna papka informacyjna to wlasnie to o czym pisze. Co jaki polityk oglosil na twitterze, kto jak zareagowal. Zreszta swego czasu gazeta tez miala tendencje do pisania artykulow zatytulowanych "xxx zaoral yyy na instagramie" a jakiekolwiek istotne informacje niknely w gaszczu papki medialnej. Niby podali ale podali tak, zeby malo kto zauwazyl.
                        • chococaffe Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 12:25
                          Ale to jest TWÓJ wybór czy słuchasz papki czy informacji. Twój wybór skąd informacje czerpiesz. Nie sugeruj, że ktos kto jest zainteresowany informacjami i uważa je za ważne tak naprawdę czyta jakie buty miał Trump itd.
                          • black_halo Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 12:48
                            Jak slucham glownego wydania wiadomosci na pierwszym kanale w kraju, w ktorym mieszkam i wiadomoscia dnia jest co Trump napisal na twitterze to sorry, ale to jest dla mnie papka informacyjna.

Wazne dla mnie informacje pozyskuje zinnych zrodel ale nie kazdy tak robi wiec wiekszosc spoleczenstwa, strzelam, ze ok. 80% lyka papke.
                            • sumire Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 13:08
                              Tylko że Trump akurat za pomocą Twittera uprawia politykę. W jego przypadku to, co tam wypisuje, miewa konsekwencje pozainternetowe.
                            • chococaffe Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 13:14
                              Tylko Ty wybrana i mądra wink To, że sama wybierasz źródła informacji nie oznacza, że informacji unikasz. Chyba nikt w tym wątku nie sugeruje, że jest jedno i jedyne źródło informacji.
                              • chococaffe Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 13:17
                                P.S. I jeżeli mieszkasz w UE to Brexit jak najbardziej Ciebie dotyczy.
                          • taki-sobie-nick Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 22:59
                            Ale jak ci napiszą, że Trump zamierza przeprowadzić jakieś zmiany w prawie, to skąd wiesz, czy to nie fake news?
                            • kosmos_pierzasty Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 23:31
                              Ustalić źródło trzeba.
                            • chococaffe Re: Podcinamy sobie gałąź 23.09.19, 07:48
                              Stąd, ze daję sobie "5 minut" a nie skaczę jak oparzona z radości, że czegos się dowiedziałam.
                              • taki-sobie-nick Re: Podcinamy sobie gałąź 23.09.19, 21:53
                                Dajesz sobie 5 minut, to znaczy co robisz? Czekasz, aż ktoś ci napisze explicite "To był fake news"? A jeśli nie napisze, to uznajesz, że informacja jest prawdziwa?
                                • chococaffe Re: Podcinamy sobie gałąź 23.09.19, 23:28
                                  Rany boskie..... pisałam , wiedza, doswiadczenie , krytyczne myślenie. Wiadomo też, że łatwiej ocenię wiadomość z dziedziny, w której jestem w miarę na bieżąco (nie mylić z byciem ekspertem) niż z dziedziny , o której nie mam pojecia (Np botanika).

Jeżeli ktoś napisze, że Trump wczoraj powił bliźnięta, założę, ze to fake news.

Jeżeli ktoś napisze, ze Trump wypowiedział wojnę Somalii poczekam "5 minut", bo nie kojarzę bezpośredniego motywu, ale nie wykluczam niczego w przypadku tego pana.

Jeżeli ktoś napisze, że Trump w czasie najbliższego szczytu G7 spotka się z Macronem, uznam to za prawdopodobne jezeli wiem, z e obaj panowie tam będą.

Czego nie rozumiesz?
                                  • taki-sobie-nick Re: Podcinamy sobie gałąź 24.09.19, 00:21
                                    Ale możemy rozmawiać poważnie?

Bez uwag o powiciu bliźniąt przez Trumpa?

Rozumiem, że uwaga "jesteś w miarę na bieżąco" oznacza, że znasz się na polityce lepiej niż ja, niemniej proszę o wyjaśnienie, co oznacza "danie sobie 5 minut".

Dosłownie, dokładnie i w miarę możliwości bez kolejnych przykładów, tym bardziej absurdalnych.

• chococaffe Re: Podcinamy sobie gałąź 24.09.19, 01:06
                                      Tłumaczyłam, nie rozumiesz, trudno, przeżyję.
                                      • taki-sobie-nick Re: Podcinamy sobie gałąź 24.09.19, 01:16
                                        Nie tłumaczyłaś. Dałaś trzy przykłady, jeden kompletnie absurdalny, drugi oczywisty. W przypadku trzeciego przykładu POWTÓRZYŁAŚ SIĘ, pisząc powtórnie "daję sobie 5 minut".

Powtarzanie się nie jest tłumaczeniem.

• chococaffe Re: Podcinamy sobie gałąź 24.09.19, 07:49
                                          Tak, absurdalny, żebys ( o ja naiwna) zrozumiała.

Czy ty nigdy nie zastanawiałas się nad żadna informacją? Nie wiesz na czym to polega? Nie wiesz, że czasami się sprawdza w innych źródłach, czasami się czeka na rozwój sytuacji? A czasami obie te rzeczy? A czasami się nic nie robi, bo ..TAK, bingo, informacja jest absurdalna.
                                          • chococaffe Re: Podcinamy sobie gałąź 24.09.19, 07:55
                                            A prawdopodobieństwo oceniasz używając dostępnych narzędzi - doświadczenia, wiedzy, krytycznego myslenia, intuicji itd. To, że uznałaś przykład bliźniąt Trumpa za absurdalny oznacza, że własnie tych narzędzi użyłas. Im bardziej rozwinięte narzędzia, tym łatwiej ci się poruszać w świecie informacji.

Moje narzędzia zatrzymały się na "Trump wypowiedział wojnę Somalii" i uznałam, ż e potrzebują "5 minut" chociaż sa zapewne osoby, dla których ta informacja jest oczywistą bzdurą/czymś co musiało nastapić, bo ich wiedza na ten temat jest szersza niż moja. I tak dalej.
            • bywalec.hoteli Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 19:46
              ...albo co napisał na Twitterze...
      • ga-ti Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 15:59
        "jak cos duzego sie zdarzy, to ktos na pewno o tym powie"
        no, na przykład wyczytam na emamie smile
        • kosmos_pierzasty Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 16:04
          hhehheh... też pod tym względem liczę na emamę smile
    • sumire Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 15:05
      Nie przesadzałabym z tymi miliardami ciekawych stron, 90% treści w internecie to chłam.
      Oglądam wybrane filmy, wybrane seriale, czytam to, co mnie interesuje, a nie to, co się nawinie. Ze znajomymi na komunikatorach rozmawiam, kiedy coś się dzieje albo umawiamy się na spotkanie, poza tym nie zawracamy sobie głowy. Jeśli ktoś tonie w nadmiarze informacji, to na własne życzenie na ogół.
    • jezdem-mondry Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 15:50
      mandarine napisał(a):
      toniemy!!

Nie krzycz, ja nie tonę.
      • memphis90 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 16:37
        To nie my - to ONI!
      • ultimate.strike Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 00:44
        Zapomniałeś dodać: bul, bul, bul... smile
    • kosmos_pierzasty Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 15:51
      Wiadomości nie oglądam, nawet nie włączam tv ani radia, jak jestem sama w domu. Filmy nagrywam i oglądam w dogodnym czasie. Nie gonię za nowinkami, prowadzę prostą kuchnię, ulubione ciuchy noszę aż się zniszczą. Nie czytam tego co na topie, tylko to, na co mam ochotę, nie korzystam z mediów społecznościowych (poza instagramem, ale traktuję go raczej jak album na zdjęcia, a nie platformę do kontaktów z innymi).

Jedyne co mnie przytłacza to ilość zakupów, które trzeba zrobić, ale to dlatego, że obkupuję trzy osoby - dziecko, bo jak zdałabym się na nie, to by puściła milion monet, a i tak na pewne okazje nie miała nic; męża, bo jest antysklepowy i mamę, która teraz chodzi już tylko do spożywczego i dodatkowo od lat nie uzupełniała ani szafy, ani małego agd, itp. Przy okazji skuszę się nieraz i na coś dla siebie. I kompletnie ni mam pomysłu, jak bym tu miała wprowadzić minimalizm.
      • pani07 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 15:58
        "I kompletnie ni mam pomysłu, jak bym tu miała wprowadzić minimalizm."

Bo to wprowadzasz, jak czujesz, że coś jest nie tak, jest się przytłoczonym nadmiarem rzeczy wielu. W sumie wcześniej nie zdawałam sobie sprawy, jak bardzo byłam zawalona rzeczami wieloma, od książek przez rzeczy po nadmiar mediów wszelakich.
        • kosmos_pierzasty Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 19:54
          Mąż chciałby, żebym się pozbyła swoich książek smile
          Czytadeł się pozbywam po skonsumowaniu, ale od innych wara!
          Nie będę nigdy minimalistką smile Mam też mądrostójki smile i wiele roślin w domu.
          • potworia116 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 20:52
            Mam książki, które kocham i chcę mieć przy sobie, które są piękne i jako pojedyncze przedmioty i jako wielobarwny masyw wypełniający trzy ściany, mam trochę sztuki - dobrej albo i średniej, ale wdzięcznej, dziwne, fascynujące i zabawne przedmioty, piękne tkaniny - kilim albo obrus mogą całkowicie odmienić charakter wnętrza, ciekawą ceramikę, ukochane rośliny, które niejedno przeszły i przeżyły. Mam to wszystko (plus ogromniejące uniwersum mojej córeczki) na trzydziestu metrach kwadratowych. I niczego nie mam zamiaru się pozbywać.
            Może kiedyś dorosnę do minimalizmu, ale jeszcze dłuuuugo nie.
    • ga-ti Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 15:55
      Niedawno obejrzałam "Czarnobyl" i wśród wielu myśli pojawiła się ta, że taka rzeczywistość-codzienność była też moim udziałem, tak jeszcze całkiem niedawno ludzie żyli, ja żyłam, wśród takich bloków, szkół, szpitali, mebli, ubranych ludzi, aut, mentalności... popędziliśmy do przodu. Ale z drugiej strony, czy to, co reklamuje współczesny świat jest nam do szczęścia niezbędne? No mi nie jest, odcinam się, nie oglądam, nie czytam, nie kupuję. Może mam jakąś wrodzoną cechę odporności, a może tak zostałam wychowana. A to bardzo prawdopodobne, dorastałam w czasach i miejscu, gdzie wszyscy mieli/nie mieli to samo/tego samego, rodzice mieli ograniczoną ilość pieniędzy, a my ograniczaliśmy swoje potrzeby i jednocześnie nie odczuwam, że coś straciłam.
      Obserwuję współczesnych nastolatków, mimo nieograniczonego dostępu do informacji wcale nie są mądrzejsi, wręcz żyje im się trudniej niż nam w ich wieku.
    • mikams75 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 16:03
      Wcale nie wszystko by sie chcialo, nie musze gonic za wszystkim, nie musze byc dostepna na komunikatorach, nie musze ogladac seriali ani najnowszych filmow, kiedys sobie obejrze wyselekcjonowane, ksiazki tez przeczytam wybrane. Tak, jest nadprodukcja, bo kazdy moze produkowac, ale jakosc marna, szkoda czasu na byle co, jedna emama wystarczy w tej kategorii
      • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 16:31
        Emama jest wątpliwym źródłem wiedzy o świecie, to dopiero bańka...!
        • kk345 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 17:14
          Nie wiem, czy zauważyłaś, ale właśnie siedzisz w środku tej bańki...
          • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 17:27
            Ale nie czerpię z niej wiedzy o świecie
            • sumire Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 17:32
              A skąd czerpiesz wiedzę o świecie?
              • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 17:45
                Książki, prasa, radio, telewizja, internet obserwacje i rozmowy.
                I ciągle mam wrażenie, że nie nadążam, że wiem za malo, ze nie zgłębiam tego wystarczająco.
          • kosmos_pierzasty Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 19:56
            Ja wiem, czy to taka bańka... sprowadzaczek na ziemie tu nie brak wink
        • mikams75 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 17:32
          A co napisalam? Chyba kazdy potrzebuje resetu i dozy glupoty i to wlasnie napisalam - w tej kategorii rozrywki mam emame i mi wystarcza, reszte selekcjonuje.
        • ajriszka Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 17:40
          mandarine napisał(a):

> Emama jest wątpliwym źródłem wiedzy o świecie, to dopiero bańka...!

Żartujesz? Z lektury ematki to najwyżej możesz dowiedzieć się gdzie szukać Agencji Towarzyskich...Ot, taki poziom edukacji smile
          Tak sobie przypominam te wakacyjne wątki np.o Rzymie i ... szczerze byłam w szoku, że tyleż tu osób korzysta... i ma pojęcie uncertain
          Cóż za dobre duszyczki na forum uncertain Wspomogą zawsze w potrzebie. Najbardziej to jednak jeden nick mnie zaszokował - bo od lat uważałam ją za osobę godną uwagi, a tu taka niespodzianka...
    • memphis90 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 16:35
      Pozwalam mężowi na jego pasjonujące hobby, przez co on ma mało czasu na życie domowe (dzieci, lekcje, zakupy, sprzątanie, gotowanie itd), a ja mnóstwo swojego poświęcam na jeżdżenie na mopie, wieszanie gaci i powtarzanie czasownika to be po angielsku i niemiecku. Mam czas na 1 odcinek serialu/czytania książki/siedzenia w necie, za to nie mam czasu na rozkminy o bance informacyjnej i miliardzie interesujących stron w internecie. I tak wszyscy siedzą na pudlu i instagramie, zamiast czytać pracę naukowe Hawkinga.
      • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 16:40
        Eee wybacz, nie siedzę na pudlu. I nie, nie wszyscy...
        • kk345 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 17:15
          Siedzisz na ematce, nie wiem, czy to się tak bardzo różni od pudla, więc ja bym nie przesadzała z tym samozadowoleniem big_grin
          • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 17:28
            Masz rację, niewiele się różni, też same celebrytki 🤪
            • kosmos_pierzasty Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 19:54
              big_grin
        • memphis90 Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 20:20
          Z każdą chwilą coraz bardziej upajam się Twoją za.ebistoscią!
    • chococaffe Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 17:53
      Wbrew pozorom tych informacji nie ma wiele. Filtruję wg tego co uważam, że dotyczy mnie - albo mojego bezpieczeństwa (dosłownego, światopogladowego itd). Nie mam potrzeby czytania/słuchania tej samej informacji milion razy, chyba, że akurat wypowie się ktoś kogo zdanie wyjątkowo cenię. Nie wyobrażam sobie, żeby nie wiedzieć co się dzieje, zwłaszcza w tak skomplikowanych czasach i zadowalać się "nie wiem i jest mi dobrze" (jak dlugo?). Zwłaszcza w sprawach, w których mój głos, moje zdanie ma nawet minimalne znaczenie. "Ciepła woda" tu i teraz to trochę za malo jak dla mnie.

Trochę inaczej wygląda sprawa kultury. Na swiecie jest o wiele więcej dostępnych potencjalnie interesujących mnie dóbr kultury niż czasowo jestem w stanie zaabsorbować. (pomijam już te, które niekoniecznie mnie interesują). Pogodziłam się z tym - jak ze zmarszczkami, tym, że czekolada ma kalorie itd. Nie doświadczę wszystkiego. Staram się po prostu cieszyć tym, że w tej dziedzinie raczej nie grodzi mi "głód".
      • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 18:20
        Wlasnie o to chodzi. Mamy bardzo skomplikowane czasy, naprawdę należy wiedzieć co się dzieje i wyciągać wnioski. Zwłaszcza, jak się ma dzieci. Ale jak odróżnić prawdę od fałszu w dobie fake news? Internet zawiódł, niestety. Stworzyliśmy arcydzieło i jednocześnie sami go zniszczyliśmy. Media? Skąd wiemy, kto mówi prawdę? Owszem, można porównywać źródła - tylko wlasnie wtedy zaczyna się gonitwa bez końca w potoku informacji.
        • kosmos_pierzasty Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 19:48
          mandarine napisał(a):

Owszem, można porównywać źródła - tylko wlasnie wtedy zaczyna się gonitwa
          > bez końca w potoku informacji.
          Należy chyba zrobić selekcję tych najbardziej wiarygodnych i do nich zaglądać, ale nie non stop, bo wbrew temu, co próbują udowadniać autorzy informacji, wcale non stop nie dzieją się rzeczy, o których potrzeba być szczegółowo poinformowanym. Tak to widzę.
        • chococaffe Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 21:51
          Ale jak odróżnić prawdę od fałszu w dobie fake news?

Normalnie - używając dostępnych nam narzędzi- wiedzy, doświadczenia, krytycznego myślenia, intuicji. Jak ludzie za PRL odróżniali propagandę, głowne źródło informacji, od prawdy?
          • taki-sobie-nick Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 22:17
            Tu się nie zgodzę. Propaganda była zawsze na jeden temat.
            • taki-sobie-nick Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 22:18
              poza tym w PRL-u źródłem propagandy była prasa, radio i TV.

Należało omijać odnośne tytuły i programy TV. W radiu się nie orientuję, bo go nie słuchałam.
        • sumire Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 11:15
          Przecież nie musisz porównywać źródeł w nieskończoność, na lytość boską. Wystarczą dwa. No i chyba jesteś w stanie rozpoznać, które źródło jest bardziej wiarygodne? Prędzej zaufasz Super Expressowi czy Rzeczpospolitej? Zdjęciu wrzuconemu na Tumblr z komentarzem jakiegoś anonima, czy zdjęciu umieszczonemu na oficjalnym profilu autora?
          Serio, nie ma co popadać w egzaltację, wystarczy trochę myśleć.
          • 1matka-polka Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 11:37
            Wikipedii, czy PWN? 😁
      • kosmos_pierzasty Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 19:45
        chococaffe napisała:

Nie wyobrażam sobie, żeby nie
        > wiedzieć co się dzieje, zwłaszcza w tak skomplikowanych czasach i zadowalać si
        > ę "nie wiem i jest mi dobrze" (jak długo?).

Problem w tym, że serwisy informacyjne są jakby wypaczone i od dawna nie spełniają swojej funkcji - nie ma rzetelnych informacji, jest pogoń za zwiększeniem liczby odsłon/widzów/słuchaczy/czytelników - za zyskiem po prostu. Znam osoby, które pod płaszczykiem właśnie górnolotnej potrzeby "wiedzy o tym, co się na świecie dzieje" raczej fundują sobie tanią rozrywkę i zamulacz, żeby nie powiedzieć uzależnienie. A żeby wyrobić sobie opinię, nie ma potrzeby po raz enty oglądać krwawych migawek z aktualnego konfliktu zbrojnego i entej seksafery w wykonaniu prawicy, lewicy czy zagranicy...
        • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 19:48
          Kosmos, dokładnie to napisałam poniżej. Media nie fundują nam już rzetelnego dziennikarstwa, tylko fake news a w najlepszym razie papkę informacyjną. Odnalezienie się w tym zalewie jest pracochłonne i nie wiem, czy możliwe?

kosmos_pierzasty napisała:

> chococaffe napisała:
          >
          > Nie wyobrażam sobie, żeby nie
          > > wiedzieć co się dzieje, zwłaszcza w tak skomplikowanych czasach i zadowa
          > lać si
          > > ę "nie wiem i jest mi dobrze" (jak długo?).
          >
          > Problem w tym, że serwisy informacyjne są jakby wypaczone i od dawna nie spełni
          > ają swojej funkcji - nie ma rzetelnych informacji, jest pogoń za zwiększeniem l
          > iczby odsłon/widzów/słuchaczy/czytelników - za zyskiem po prostu. Znam osoby, k
          > tóre pod płaszczykiem właśnie górnolotnej potrzeby "wiedzy o tym, co się na świ
          > ecie dzieje" raczej fundują sobie tanią rozrywkę i zamulacz, żeby nie powiedzie
          > ć uzależnienie. A żeby wyrobić sobie opinię, nie ma potrzeby po raz enty ogląda
          > ć krwawych migawek z aktualnego konfliktu zbrojnego i entej seksafery w wykonan
          > iu prawicy, lewicy czy zagranicy...
          • simply_z Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 20:07
            Zwłaszcza nasze polskie media, gdzie Fakt niewiele się różni od GW. Miliony zdj. dupy celebrytek, fałszywe listy do redakcji, wywiady z pseudo ekspertami i wałkowanie jednego tematu, najczęściej tragedii w kółko.
            Co do informacyjnego szumu..odinstalowałam sobie niektóre aplikacje, co by mnie nie niepokoiły, staram się czytać papierowe książki, zaczęłam słuchać radia-jakoś bardziej mnie relaksuje niż tv czy sieczka w necie. Poza tym kontakt z naturą dobrze robi.
            • kosmos_pierzasty Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 20:10
              O tak, natura jest najlepsza smile
              • boogiecat Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 13:04
                kontaky z natura jest ok do wyczyszczenia mozgu; a do filtrowania fejkow od prawdy i waznych rzeczy od niewaznych dobrze poczytac troche filizofii, klasycznej lub wspolczesnej- pomaga w rozumowaniu i poukladaniu swojej hierarchii wartosci
                ale dzisiaj filozofia i literatura nie maja dobrej prasy, tzn maja coraz gorsza od lat, a wcale nie sa to dziedziny odcinajace ludzi od waznych spraw tego swiata i zamykajace ich w "kulturalnej bance"

to cena za bardzo szybki postep, jak mowia, na pewno sie kiedys wyrowna- moim zdaniem ludzie maja jednak troche instynktu samozachowawczego kazacego im szukac rownowagi, widac to juz dzisiaj w wielu krajach w ktorych tworza sie alternatywne ale coraz szersze ruchy spoleczno-polityczne oparte na idei powrotu do jakio takiej rownowagi wlasnie, bez ekstremalnego oszolomstwa
            • mandarine Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 22:12
              Oo i to jest fajne podejscie
        • chococaffe Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 21:47
          A żeby wyrobić sobie opinię, nie ma potrzeby po raz enty oglądać

O tym własnie m.in pisałam.
    • znowu.to.samo Re: Podcinamy sobie gałąź 21.09.19, 23:31
      Eeeee ja myśle że młodzież jest w dużo gorszej sytuacji. My jeszcze pamiętamy świat bez internetów a oni??? Po lekcjach TYLKO internet, nic innego sie nie liczy. Syn czasem chodzi z kolegą na siłownie i to wszystkie aktywności.
    • ultimate.strike Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 00:49
      Escott Ci ładnie to opisała, Net daje dostęp do prawie wszystkich informacji ale żeby do nich dotrzeć trzeba wiedzieć czego szukać. Większość ludi nie zadaje sobie trudu oszukiwania i bazuje na AI, czyli chłonie papkę, która z rzetelnymi informacjami czy sztuką ma niewiele wspólnego, lokują sobie w mózgach produkty, potem muszą je kupić, muszą je mieć i nie potrzebują myśleć, AI myśli za nich. Efektem są coraz durniejsze mody oraz fakt, że wiele Ematek mnie już powygaszało, mam zwyczaj przekazywać treści, których im żaden AI nie chce podsuwać, czyli dla nich niewygodne.
      • simply_z Re: Podcinamy sobie gałąź 22.09.19, 17:57
        o oświeciłeś mnie. Czas na wygaszenie wariata. bye!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka