Dodaj do ulubionych

Kto regularnie ćwiczy?

22.09.19, 15:45
Czy emama regularnie ćwiczy, trenuje cokolwiek?

Ja akurat jestem w #chodagang lubię tez pływać jeździć na rowerze i na nartach i od ok.miesiaca nie ćwiczyłam z powodów zdrowotny teraz jak dostałam od lekarza zielone światło aż przebieram nogami żeby jutro zrobić trening,cieszę się jak dziecko normalanie.

Bez aktywności fizycznej czuje się okropnie, starsza o 10 lat przynajmniej. Nic mi nie sprawia takiej frajdy jak trening,no kocham ❤️

Lubicie to czy nie bardzo,nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak można funkcjonować bez sportu z paczka chipsów przed telewizorem i tak kilka miesięcy to musi być bardzo dołujące i chyba takie osoby fizycznie złe się musza czuć?

Nie mogę się doczekać jutro głosu Ewy, Skalpel na rozpoczęcie dnia to będzie coś aaaa smile))
Obserwuj wątek
    • chocolatemonster Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 15:54
      Lubie biegac i jezdzic na rowerze. Lubie kj i silownie. Choda dziala mi na nerwy.
    • anika772 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 15:55
      Mój priorytet to 3 treningi siłowe w tygodniu. Zawsze po nim idę na którąś z maszyn cardio.
      W pozostałe dni też coś robię- albo jakieś zajęcia zorganizowane (cross fit, spinning, zdrowy kręgosłup, TRX, itp.) albo w domu zrobię jogę czy jakiś gotowiec (akurat nie Ewy Chodakowskiej, wolę inne). Dziś wykorzystałam pogodę i 2,5 ho jeździłam rowerem.
      Dobrze mi to robi na wygląd oraz zdrowie fizyczne i psychiczne.
      • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:05
        No właśnie mi sport tez dobrze robi na głowę gęstego jestem taka rozlazła, sport daje mi kopa do działania.
        • 21mada Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:41
          Myśle ze uprawianie sportu i ogólnie taki "motorek w tyłku" to pewnego rodzaju ucieczka u osób które nie potrafią pobyć same ze sobą, ponudzic się, posłuchać własnych myśli (bo może są bolesne). Jest to też sposób zasłużenia na uznanie (także we własnych oczach) - ćwiczę a wiec coś robię. Bo nic nierobienie uważają takie osoby za coś nagannego.
          • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:18
            Kazda motywacja jest spoko
          • anika772 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 20:24
            Madunia, psychoanalityczko ty naszabig_grin
            Ja jestem prosta dziewucha i powody mam bardziej przyziemnie- lipidogram, glukoza, ciśnienie w normie, zgrabny tyłek, energia i dobre samopoczucie.
        • cauliflowerpl Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:22
          A mnie przeciwnie. Wracam tak zmęczona, że przez resztę dnia leżę na sofie. Dziś z pizzą. Niby domowa, ale na kupnym cieście. No ale ponoć 1100 kalorii spaliłam, to mi wolno big_grin
          Ale ładna pogoda się zrobiła, poszłabym na spacer ale obawiam się, że dosłaniam się jedynie do najbliższego baru.
          Ktoś chętny posprzątać mi łazienkę?
          • pastuszka1 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:28
            Ja nie smile
            Wczoraj byłam wykończona. Pół dnia leżałam na sofie bez ruchu. Wieczorem się zwlekłam i posprzątałam w łazience. Pizzę jadłam wczoraj. Mąż zrobił.
            • cauliflowerpl Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:40
              Szkoda. Poleżę jeszcze trochę, może mi się zachce pod wieczór smile
          • homohominilupus Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 21:21
            cauliflowerpl napisała:

> A mnie przeciwnie. Wracam tak zmęczona, że przez resztę dnia leżę na sofie. Dzi
            > ś z pizzą. Niby domowa, ale na kupnym cieście. No ale ponoć 1100 kalorii spalił
            > am, to mi wolno big_grin
            > Ale ładna pogoda się zrobiła, poszłabym na spacer ale obawiam się, że dosłaniam
            > się jedynie do najbliższego baru.
            > Ktoś chętny posprzątać mi łazienkę?

To niekoniecznie, ale pizzę zjeść chętnie pomoge, a do tego moge przywiezc dobre wino, najlepiej z Aragonii wink
            • cauliflowerpl Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 21:40
              O!
              I mnie sie w koncu nie udalo i poszlam na piwo. Lazienka nie zając.
    • zasiedziala Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 15:59
      Niedawno wróciłam do regularnego chodzenia na basen (zimno się zrobiło, a na basenie 28 stopni smile). Czuję się normalnie, nie widzę różnicy w kondycji czy czymkolwiek. Czipsy jadam, tv nie mam.
    • 35wcieniu Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:01
      "nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak można funkcjonować bez sportu z paczka chipsów przed telewizorem i tak kilka miesięcy to musi być bardzo dołujące i chyba takie osoby fizycznie złe się musza czuć?"

Nie dołuje mnie fakt że nie ćwiczę, fizycznie czuję się bardzo dobrze. Telewizora nie mam, chipsy owszem, lubię i od czasu do czasu jadam.
      • milva24 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 22:06
        A ja mam i telewizor i chipsy i też czuję się dobrze.
    • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:03
      Nie pytam czy lubicie Chodakowska czy nie bo akurat każdemu pasuje co innego ale o aktywność fizyczna ogólnie.

I te z Was które nie ćwiczą ciekawa jestem dlaczego tego nie robicie ?
      • 35wcieniu Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:04
        Bo nie lubię.
        • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:06
          Ile masz lat?
          • 35wcieniu Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:16
            A co to ma do rzeczy, w każdym wieku nie lubiłam tak samo tongue_out big_grin
        • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:40
          >Bo nie lubię.
          big_grin

• chocolatemonster Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:05
        Bo nie lubia, nie moga, nie maja czasu? Ja akurat lubie,moge i czas znajduje ale to ja.
      • anika772 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:15
        Bo nie mają czasu, ochoty, nawyku, nie widzą potrzeby?
        • hungaria Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:21
          Bo je to nuży albo maja malo czasu i jesli staja przed wyborem: cwiczenia albo ksiazka/kino, wybieraja to drugie.
          • simply_z Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:02
            co za bzdury. W zdrowym ciele zdrowy duch jak to mówią. Już starożytni Grecy twierdzili, że ciało trzeba ćwiczyć tak jak mózg i vice versa.
            • cauliflowerpl Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:13
              Ale że co - bzdury? Że istnieją osoby, które ponad ruch wybierają rozrywkę umysłową? Istnieją. Całkiem spory odsetek.
              • simply_z Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:38
                o tym piszę, sugerowanie, że wolą poczytać książkę ( coś stymulującego intelektualnie), niż poruszać się. A to są naczynia sprężone, ćwiczysz, mózg się dotlenia, wpływa to na cały organizm.
      • pastuszka1 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:44
        beverlyja90210 napisała:

> I te z Was które nie ćwiczą ciekawa jestem dlaczego tego nie robicie ?

Nie lubię. Lubię chodzić, ewentualnie jeździć na rowerze. Nie jem czipsów, nie piję coli, nie oglądam tv, no może 3 godziny na cały tydzień. Odżywiam się w miarę zdrowo, przez ostatnich parę miesięcy trochę schudłam, nie tak wiele może, bo z 3-4 kg ale teraz ważę 52 kg i nie zamierzam więcej chudnąć, bo w moim wieku to wcale ładnie nie wygląda. Dla dobrego samopoczucia lubię iść na 3 godzinny spacer szybkim krokiem.
      • raczek-nieboraczek Re: Kto regularnie ćwiczy? 23.09.19, 08:35
        kiepsko: mam malucha w domu
        od 5 do 6.30 pije mleko z piersi (z przerwami, ale trudno wstać na pół godziny),
        potem już nie śpi
        o 40 minutowym treningu nawet nie marzę, z 13-minutowego udało się zrobić 4 min.
        - widownia dłużej w łóżeczku nie wytrzymała,
        wymachy, wykroki, brzuszki nie wychodzą - muszę uważać by go nie kopnąć, nie uderzyć ciężarkiem
        podłazi, przytula się itd.
        trudno o regularność i cały zestaw (rozgrzewka, właściwy trening, rozciąganie)
    • hungaria Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:19
      Kiedys cwiczylam regularnie 3-4 razy w tygodniu, teraz cwicze rzadko, jak mam czas. Roznicy w samopoczuciu nie widze.
    • sattwaguna Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:24
      Nie ćwiczę. Nie lubię.
      Moim ulubionym momentem w ćwiczeniach jest moment ich zakończenia. Jak z wizytą u dentysty. Jest okropnie i tylko myśl o tym, że to się niedługo skończy pomaga przetrwać. A w ćwiczeniach zaraz pojawia się myśl że się powinno regularnie i w kółko. Obrzydliwość.
      Dziękuje postoje.
      Moja znajoma ciągle gdzieś biega, ćwiczy i skacze. Mam ochotę ją przytulić i zapewnić, że naprawdę nie musi nigdzie biec. Jest fajna taka jaka jest i jak jej tyłek opadnie to też będzie fajna. Ale niech ćwiczy jak lubi - jej znój.
    • 21mada Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:35
      Pływam. I taka myśl mnie naszła ostatnio - co tydzień widzę na basenie trzy babki. Zwyczajne, około 50tki. Figury mają takie sobie, trochę grubawe, trochę obwisłe. I co im z tego pływania?
      Myśle ze tylko codzienne ćwiczenia po kilka godzin na siłowni mogą przynieść jakiś efekt. A takie tam raz czy dwa razy w tygodniu to tylko oszukiwanie samej siebie ze coś się robi.
      • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:41
        >takie tam raz czy dwa razy w tygodniu to tylko oszukiwanie samej siebie ze coś się robi.
        To po co sie tak oszukujesz?
        • 21mada Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:50
          Ja to robię dla figury. Faktycznie od ćwiczeń trochę mi zeszło sadło z brzucha i zarysowały się mięśnie, za to na tyłek efektu żadnego. Może faktycznie pływanie nie ma sensu?
          • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:04
            Na tyłek polecam ćwiczenia z dużym obciążeniem,efekty są ale praca ciężka
          • pastuszka1 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:09
            Pewnie ma sens. Ale widzę jedno. Chciałam schudnąć trochę, pomimo tego, że gruba nigdy nie byłam. Kilka kg. Po prostu przez ostatni rok jem mniej, sporo mniej. Absolutnie nie jestem głodna. Przez ten rok schudłam całkiem sporo, bo około 7 kg i dla mnie jest ok. W końcu mam płaski brzuch. Zdarza mi się zjeść ciastko, pić wino. Nie pływam, nie ćwiczę. Jem zdecydowanie mniej, choć nigdy nie jadłam dużo. Ale ja jestem już blisko 50.
            • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:21
              Bo 70% przy redukcji to dieta.
              Nie uprawiam sportu dla spadku wagi bo z ta nie mam problemów,dla mnie sport to zdrowie i dobre samopoczucie.
              • pastuszka1 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:34
                No u mnie w wieku 45 lat zaczęło się robić niefajnie. Nigdy nie ćwiczyłam, nie jadłam ani dużo ani tłusto i bez problemu ważyłam nie więcej niż 54 kg. A potem jakoś tak raz dwa zaczęłam przybierać, może niedużo, ale jak zobaczyłam na wadze 59 to stwierdziłam, że jem mniej smile
                Do 45 roku życia też nie miałam problemów z wagą smile
                Ja po prostu nigdy nie lubiłam ćwiczyć. Nie wiem czemu, po prostu tak mam. Lubię chodzić, zwiedzać, chodzę bardzo szybko, lubię góry, spacery, lubię być na powietrzu, ale ćwiczyć nie i już.
              • kotejka Re: Kto regularnie ćwiczy? 23.09.19, 05:16
                Ni ja lubię sobie podjeść niestety, kocham słodycze, a po 40 metabolizm już nie ten
                Ale trzymam wagę w ryzach raczej i jak na swój wiek i trzy ciąże mam całkiem ludZka sylwetkę - dzięki ruchowi właśnie
                Mam trójkę aktywnych dzieci i męża w ruchu
                Muszę za nimi nadążyć wink
                Kiedy odwożę dzieci na treningi to i sama idę, a ze zazwyczaj jest to 4-5 razy w tygodniu to ja tez
                To zajecia grafikówe, a na siłownie mam karnet open
                Zumba dla kondycji i radości
                Body shape i siłownia dla rzeźby
                Joga dla elastyczności, wzmocnienia i ukojenia nerwów
                Pływanie dla relaksu
                Narty zima to już tylko przyjemność i dla towarzystwa
                Ja uwielbiam taki ruch - to oczywiście amatorskie i niewyczynowe, ale daje mi radość dużo energii i mocne ciało
                Przy mniejszym dziecku próbowałam dywanowek
                Ale to nie to, w klubie dużo szybciej osiągam swoje cele
                Chociaż mam koleżankę rówieśniczkę, która tylko w domu ćwiczy i wyglada jak modelka
          • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:14
            mada, wytłumacz mi, jak dziecku: te grubawe obwisłe to nie wiadomo, po co przychodzą na basem, bo to nic nie daje, ale ty, to co innego, bo tobie to już daje? big_grin Chyba czegoś nie kumam...
            • chocolatemonster Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:20
              Akurat u mady logiki bym sie nie doszukiwala...
              • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:27
                Wiem, ale hobbystycznei przypieram ja do muru big_grin
                • simply_z Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:04
                  ale mada ma rację. godzinka raz w tygodniu niewiele daje. Należy ćwiczyć częściej i regularnie, żeby efekty były widoczne.
                  • black_halo Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:17
                    Czyli co, lepiej zeby usiadly na dupie przed tv bo godzina plywania trzy razy w tygodniu nic nie daje. W sensje nie daje chudego tylko a skoro wiekszosc facetow na basenie nie oceni owych pan jako "ruch..bym" to znaczy, ze jest to nic warty wysilek, tak?

Otoz panie sie ruszaja, ma dobry wplyw na isc stawy, kosci i ogolna sprawnosc.
                    • simply_z Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:34
                      nie, tylko, że wtedy jest to po prostu wyjście dla relaksu, poplotkowania, niż realny ruch przynoszący efekty.
                      Co to jest godzina? to jest nic.
                      • cauliflowerpl Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:40
                        Jezu. Przecież pojęcia nie mamy, z jaką intensywnością te kobiety pływają. W godzinę można ponad dwa kilometry przepłynąć, spróbuj i powiedz, czy to nie jest realny ruch.
                        • simply_z Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:42
                          za rzadko. Sama zresztą nie jeździsz tylko raz w tygodniu na rowerze, prawda? 2-3 raz-realny efekt.
                          • cauliflowerpl Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:53
                            Za rzadko na modelowanie sylwetki - może i tak.
                            Ale pisanie, że to jest wyjście dla poplotkowania... no bez jaj.
                            Poza tym nikt nie wie (poza madą, bo ona wie), czy te panie nie robią czegoś innego poza tym basenem.
                            • simply_z Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 19:05
                              a co w tym złego jeśli nawet? miło spędzają czas, co w tym uwłaczającego?
                              no nikt nie wie, bo nikt ich nie zna.
                  • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 19:09
                    >ale mada ma rację. godzinka raz w tygodniu niewiele daje.
                    No ale sama też tak robi, a wyśmiewa obce kobietki
            • 21mada Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 19:25
              No przecież mówię że mnie też nic nie daje (może minimalnie) i nie wiem po co to robię. Szukam wsparcia.
              I myśle że figura jest genetycznie uwarunkowana - ja mam ładna nawet jak nie ćwiczę, a te panie mimo ćwiczeń wyglądają tak sobie, może do tego za dużo jedzą?
              • daniela34 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 19:35
                21mada napisała:

>Szukam wsparcia.

Ale w czym?
                • 21mada Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 20:09
                  W motywacji do pływania. Skoro to nic nie daje, po co to robić?
                  • daniela34 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 20:13
                    A, to nie pomogę. Myślałam, że pływa się po to, żeby być zdrowym, sprawnym, albo dlatego, że się to lubi. Ale skoro nic nie daje...
              • simply_z Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 22:04
                owszem bywa genetycznie uwarunkowana ale nie zawsze. Najładniejsze rezultaty daje taniec..niestety trzeba regularnie tańczyć.
          • raczek-nieboraczek Re: Kto regularnie ćwiczy? 23.09.19, 08:53
            a taka żabka "szeroka" nie działa ?
            akurat tyłek po tym boli
    • pastuszka1 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:38
      Nie ćwiczę. Lubię spacery. Dziś 16 km szybkim tempem, tydzień temu w niedzielę 17 km, też dość szybko. Może kiedyś zacznę ćwiczyć. Na razie spacery mi starczą. Trzymam wagę a nawet schudłam trochę.
      • chocolatemonster Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:46
        To przeciez tez jest ruch/cwiczenie.
        • pastuszka1 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:04
          chocolatemonster napisała:

> To przeciez tez jest ruch/cwiczenie.

Pewnie. Ale ja to robię tylko raz w tygodniu.

Nigdy nie biegam, nie ćwiczę kompletnie nic, nie chodzę na siłownię, na żadne jogi ani zumby. Jeśli już, to raz na pół roku smile
        • simply_z Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:05
          nogi owszem ale plecy, brzuch itd, niewiele. Chodzę sporo, czasami nawet po 12 km ale poprawiło mi to tylko kondycję, ciała się nie ujędrni.
          • pastuszka1 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:37
            Ja chyba nie mam przez to lepszej kondycji. To znaczy nie wiem, bo chodzę na spacery zawsze ten raz w tygodniu, od lat, a nie że zaczęłam nagle. Jak trochę pobiegam, to dyszę smile
            Na pewno przez to nie chudnę, to za mało.
            Ciało jest szczupłe, w wieku blisko już 50 lat nosiłam latem krótkie spodenki jak co roku. Pewnie nie jędrne, ale szczerze mówiąc w ogóle się tym nie przejmuję smile
            • simply_z Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:41
              bo chodzisz raz w tygodniu. Liczy się regularność i częstotliwość. Zdarzyło mi się chodzić na pewne ćwiczenia taneczne raz w tygodniu, oprócz rozrywki nic mi to nie dało. Po prostu raz to mało. niestety
              • pastuszka1 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:58
                Pewnie, że mało ale nie mam ani czasu ani ochoty chodzić więcej. Gdy mam czas na urlopie to bardzo lubię. Mogę chodzić cały tydzień po 15 km dziennie. Zimą po powrocie do domu nie mam siły na nic. Nie mam w związku z tym żadnych wyrzutów sumienia. Po prostu idę sobie na spacer, nawet na pół godziny w sobotę.
                Rozumiem, że ludzie lubią ćwiczyć i ćwiczą codziennie po 2 godziny. Ja nie. Nie mam takiej potrzeby. Czuję się dobrze, mam dobre wyniki badań, jestem szczupła a że moje ciało przed 50 nie jest tak ładne jak w wieku 20 lat? No bywa smile
                Wiem, że sport jest ważny ale ja za nim nie przepadam, ani teraz ani w wieku 15 czy 25 lat. Starczają mi spacery, wyjazdy w góry, chodzenie po lesie raz w tygodniu.
                • simply_z Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 19:06
                  narzekasz na realny brak kondycji, a nie na ładne czy też nie ciało. Podsunęłam ci odp.
                  • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 19:12
                    Ale ona chyba o nic nie pytała...
                  • pastuszka1 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 21:40
                    Nie narzekam. Kondycja jest średnia. Nie zła.
                    Znam osoby 10 lat młodsze ale i 30 kg cięższe, które nie są w stanie chodzić tyle ile ja.
                    Nie wiem jaka by ta kondycja była gdybym uprawiała sport. Pewnie lepsza ale dla mnie jest ok tak jak jest.
                    • simply_z Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 22:03
                      tja a mój sąsiad waży 200kg i tylko się toczy po chodniku, zawsze ktoś będzie gorszy, nie o to w tym chodzi.
                      • pastuszka1 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 22:09
                        Pewnie. Jest mnóstwo ludzi z lepszą kondycją ale też mnóstwo z gorszą. Mam to szczęście być w tym wieku, że mam to gdzieś smile
                        Robię to co uważam za dobre dla siebie. Przychodzi taki czas w życiu smile
      • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:50
        W dzisiejszych czasach przy takiej niskiej aktywności fizycznej spacery to i tak bardzo dużo.
        • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:55
          Sportowe tempo szybkiego spaceru to ok 6 km na godzinę, a to znaczy, ze dziewczyna idzie z przyjemnością jakieś trzy godzinki bez przerwy, to zdecydowanie nie jest standard. Chyba niepotrzebne jej twoja łaskawa akceptacja big_grin
          • pastuszka1 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:16
            Tak, to zwykle 3 godziny albo niecałe 3 godziny spaceru po lesie, po wsi, po łące. Czuję się wtedy jak nowo narodzona. To jest to co bardzo lubię ale nie chodzę tak często. Zwykle raz w tygodniu albo częściej na urlopie. Za to siłownia, jakiś aerobik, zumba to nie dla mnie. Po południu w zwykły dzień siadam i nie robię za wiele, bo jestem bardzo zmęczona. Czasem pracuję po 10 godzin dziennie, czasem 8 ale z przerwą i kończę o 18.00.
            • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:20
              No i super, grunt to robić to, co się lubi.
    • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:42
      > chyba takie osoby fizycznie złe się musza czuć?
      No muszą, nie ma innej opcji big_grin Skoro mowisz, to muszą.
    • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:49
      Do niećwiczących nie słyszałyście ze ruch to zdrowie? Kazda aktywność fizyczna jest dobra dla naszego organizmu.

Trochę to przerażajace co piszecie ale dane mówią same za siebie,wzrasta liczba otyłych dzieci i dzieci które nie uprawiają żadnego sportu. Przykład idzie z góry i jakby tutaj nie koloryzować i ściemnia tak właśnie jest.
      Oglądałam niedawno program w którym porównywano aktywność sportowa dzieci teraz i 50 lat temu i dane były przykre kilka sekund straty w biegach.
      • 35wcieniu Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:52
        Nie słyszalam.

Za dużo razy był już tu ten wąteczek żeby się gównoburza udała, sorki.
        • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:06
          Jejku dlaczego uważasz ze coś jest napisane w celu wywołania jakieś gownoburzy? Nie można już normalnie pogadać chyba po to jest forum? Buziaki
          • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:12
            Normalnie-można, tak jak zaczełaś-raczej nie nalezy. Za buziaki z góry podziękuję.
      • 21mada Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:53
        Ja tez oglądałam program na temat mitów zdrowotnych i zalecana tygodniowa aktywność może być z powodzeniem wykonana w trakcie zwykłych czynności jak mycie okien, odkurzanie, noszenie zakupów. Patrząc z boku powiesz ze ta osoba "nie ćwiczy" a ona może mieć dużo ruchu.
        • chocolatemonster Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:22
          Oj gazet , gazet😁
      • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:58
        Mam alergię na ludzi dodający sobie punktaski do zajebistości przez deprecjonowanie innych. Naprawdę nie masz w życiu niczego innego, czym warto byłoby się pochwalić? Tylko Chodakowska jest twoim życiowym osiągnięciem? Smutne...
        • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:03
          smile))) a ja uwielbiam takich smutasów, sport to tylko cześć mojego życia,buziaki pozdrawiam
          • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:10
            Ruch wyzwala endorfiny, radość- ale nie u ciebie, u ciebie wyzwala prawdziwą bicz, tworzącą paskudne posty. Ja bym sie na twoim miejscu zastanowiła, dlaczego.
      • cauliflowerpl Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:09
        Ale są tacy co leżą i nie tyją, wystarczy zjadać odpowiednią ilość żarcia. Serio. Mam tak. Mogę przestać uprawiać sport, automatycznie przestanę żreć jak stonka i status quo wagowe zostanie zachowane.
        Inna rzecz to kondycja i wyniki badań, ale z tą wagą to nie ma co się nakręcać.
        • pastuszka1 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:25
          U mnie tak jest. Kondycja taka sobie, wiem. Nie biegam, nie ćwiczę. Raz w tygodniu idę na szybki spacer na 2-3 godziny. Od 30 lat czyli od matury trzymam wagę, oczywiście były jakieś wahania, na przykład w wieku 45 + przybrałam kilka kg z różnych, osobistych powodów. Kilka czyli 5 a nie 15.
          Jem niewiele, ale nie chodzę głodna. Ważę 52 kg w zasadzie nigdy nie ćwicząc. Robiłam badania, wszystko jest dobrze, jestem zdrowa, szczupła. Ale kondycja taka sobie i mam tego świadomość.
      • milva24 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 22:08
        Nie ćwiczę bo mi się nie chce. Fizycznie czuję się dobrze. Nadwagi nie mam, dzieci też nie.
    • lilia-anna Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 16:57
      Ćwiczę fitness i trochę biegam. Jako dziecko - balet. Nic więcej. Rower, basen - nie i nie. Nie lubię.
      • faustine Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:16
        Nienawidze cwiczyc, ale mam duzo ograniczen powypadkowych i na to zwalam😉 Za to kocham rower miloscia wielka, ale nie traktuje jazdy jako dbania o kondycje. Dla mnie to po prostu mega przyjemnosc porownywalna z plywaniem klasykiem, ktorym to plywac mi juz niestety nie wolno.
    • cauliflowerpl Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:06
      Jeżdżę na rowerze górskim i jest to zarąbiste.
      Całą resztę, całe zimowe trenażery, siłownie, bosu-srosu i inne pierdoły robię po to, żeby móc więcej, szybciej i lepiej jeździć na rowerze.
      Albowiem jest to zarąbiste. A możliwość rowerowych przygód jest nieograniczona.
      A, jeszcze bodyboard jest równie zarąbisty i się człowiek tak nie ucheta*. No ale jednak możliwości logistycznie ograniczone.

Aczkolwiek wyobrażam sobie doskonale jak to jest leżeć na sofie z tymi symbolicznymi czipsami, bo sama należałam do ludzi, którzy mieli kiedyś inne zainteresowania. Nie zapomnę jak na studiach kombinowałam z WFem, żeby mieć go z dziewczynami (politechnika), pan od WFu zaproponował mi siedemnaście sekcji, żadna mnie nie porwała. A on mi na to "to nie ma Pani ŻADNYCH zainteresowań???" przez co uznałam go za idiotę a potem odrzekłam, że owszem, od 20 lat gram na instrumencie w orkiestrach rozmaitych.
      Podejrzewam, że takie osoby fizycznie mogą się nawet w pewnym zakresie lepiej czuć ode mnie, bo nie bolą ich notorycznie mięśnie nóg, a mnie tak.

*jak ktoś wie, z którego to regionu to niech mi powie. Z mojego - nie. Nie wiem, skąd mi się przyplątało.
      • hungaria Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:30
        U mnie w domu sie tak zawsze mowilo, mazowsze.
        • cauliflowerpl Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:39
          Dzięki! No właśnie kiedyś czytałam, że to z gwary mazowieckiej, ale nie miał mi kto potwierdzić.
    • kosmos_pierzasty Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:08
      Na rowerze jeżdżę 2-3 razy w tygodniu.
    • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:14
      >Nie mogę się doczekać jutro głosu Ewy, Skalpel na rozpoczęcie dnia to będzie coś aaaa smile))

A tak z ciekawości- dlaczego nie zaczniesz dzis, tylko czekasz do jutra?
      • sumire Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:22
        Bo dziś leży z paczką chipsów przed telewizorem wink
      • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:24
        Nie dam się złośnicy wciągnąć w twoje gierki,buziaczki. Życzę miłego dnia
        • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:29
          Ja poproszę bez buziaczków, ale z odpowiedzią, bo mnie to zafrapowało- lekarz zakazał ćwiczeń w niedzielę, czy Ewka w niedzielę blokuje swoje filmiki na YT?
          • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:50
            Buziaki smile
    • zona_glusia Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:27
      beverlyja90210 napisała:
      > Nic
      > mi nie sprawia takiej frajdy jak trening,no kocham ❤️
      Szczerzę zazdroszczę. Ćwiczę, czasami przez kilka miesięcy regularnie, potem mam czas, gdy nie ćwiczę w ogóle lub bardzo mało. Nie kocham, nie lubię, zmuszam się.

> jak można funkcjonować bez sportu z paczka chipsów przed telewizorem i tak kilka miesięcy
      > to musi być bardzo dołujące i chyba takie osoby fizycznie złe się musza czuć?
      Nie jem chipsów, nie oglądam telewizji, fizycznie czuję się dobrze. Przyznaję, jak ćwiczę czasami czuję lepiej.

> Nie mogę się doczekać jutro głosu Ewy, Skalpel na rozpoczęcie dnia to będzie co
      > ś aaaa smile))
      Bardzo nie lubię.
    • aguar Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:29
      Ja regularnie ćwiczę, ale to jest rehabilitacja więc moja sprawność i tak jest poniżej przeciętnej dla nieruchawego grubasa sad Ale efektem ubocznym jest niezła sylwetka (szczupła, płaski brzuch) więc chociaż tyle.
      • aguar Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 17:34
        No i lubię się poruszać. Z bardziej "normalnych" rzeczy to jest rower stacjonarny i basen. Niestety powakacyjny powrót na pływalnię opóźnił mi ból barku. Ale może już za tydzień zacznę.
        • raczek47 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:15
          4 razy w tygodniu, naprzemiennie bieganie, basen,strechning (w domu) lub kręcenie hula-hoopem.Gdy nie ćwiczę, mam wyrzuty sumienia.
          • 21mada Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 20:19
            Co ci daje hoola-hoop? Jakieś efekty widzisz?
            • kk345 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 20:22
              Mada, on i tak będzie wolał grubą z księgowości...
            • raczek47 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 20:54
              Płaski brzuch i regulację pracy jelit.
              Ale ja mam nie takie zwykłe kółko, tylko dużą,ciężką obręcz z wypustkami .
              I trzeba ćwiczyć w pasie ochronnym, bo inaczej bardzo boli.Zresztą,kto zaczyna i tak na początku ma siniaki,jakby go stado kiboli pokopało. No i godzinę trzeba na jeden trenig kręcić, żeby jakieś kalorie spalić.
              • anika772 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 20:59
                Zrezygnowałam, bo miałam dość siniaków. Raczku uważaj na nerki, przez godzinę można je nieźle poturbować. Poczytaj o tym.
                • raczek47 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 21:58
                  Kręcę tym już trzeci rok, nic się nie dzieje.
                  Ale to nie jest co dzień, różnie i nieregularnie,naprzemiennie z innymi aktywnościami,więc o nerki się nie boję.
                • 21mada Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 23:17
                  Czyli więcej szkody niż pożytku. W sumie tak jak każdy sport.
                  • anika772 Re: Kto regularnie ćwiczy? 23.09.19, 06:27
                    Przestań bredzić.
    • czekoladazkremem Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:16
      Teraz to już muszę lubić -cukrzyca sad Codziennie.
    • jehanette Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:20
      Ja tez #chodagang od tego roku, nie sądziłam że tak mi bedzie dobrze z tym. Zawsze byłam raczej aktywna, duzo chodzenia, rower, basen przez jakis czas joga i konie. Rzeczywistość dorosłości dopadla mnie, brak czasu na regularne wyjscia na basen, rower jako dojazd do pracy mnie znuzyl... i tak kilka miesiecy z tymi chipsami na kanapie spędziłam. Pewnego dnia zaskoczyla mnie liczba na wadze, to sprobowalam Skalpela i polubilam cwiczenia w domu, cwicze 3-5 razy w tygodniu, do tego czasem rower do pracy, silownia albo basen i jest ekstra
      • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 19:12
        Piona koleżankosmile
        • jehanette Re: Kto regularnie ćwiczy? 23.09.19, 09:53
          Miłego Skalpela! Dziś na rowerze, wiec trenio jutro. Ale nie Skalpel, coś mocniejszego tongue_out
          • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 23.09.19, 12:39
            Dzieki smile czuje się rewelacyjnie
    • fornita111 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:22
      Zycie w bezruchu to moja wizja piekla wink Moge z przyjemnoscia przesiedziec na tylku wiele godzin (praca, ksiazka, maraton filmowy/serialowy), ale pod warunkiem, ze wczesniej sie zmecze fizycznie.
    • qs.ibidem Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:43
      Ja, bo ruchu potrzebuję fizjologicznie. Dużo pracuję siedząc i jak kończę, to jakbym ze smyczy się urwała; wyprzedzam nawet na ruchomych schodach do metra.
      Ponieważ jestem starawa, ciało zaczyna mnie czasami namawiać do złego. U mnie to bezruch, który potem może wybuchnąć w najmniej oczekiwanym momencie. Zbyt dobrze zdaję sobie sprawę, więc nawet gdy nie mam czasu (a prawie nigdy nie mam) to na te choćby 20 minut basenu 3-4 razy w tygodniu musi się okazja znaleźć. W założeniu jestem 3 razy w tygodniu na siłowni (maszyny i/lub basen).
    • sarah_black38 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:45
      Ćwiczę dwa razy dziennie - rano 10 min, po południu pół godziny. Zalecenia po rehabilitacji. Są to głównie ćwiczenia na rozciąganie plus dodane prze zemnie mnie ćwiczenia ABT - brzuch, uda, pośladki.
      Cwiczę z tą panią i tylko te, które mogę smile

www.youtube.com/watch?v=6DhylmTIHUc&feature=share&fbclid=IwAR2ZJTo4K3WI226QGWb-L7-v2YyH8ExHTd9Ep8w88hVIrA5wi9Q3D1ecuL4
      Myślę ,że tyłka pozazdrościałby mi niejedna dwudziestka wink big_grin. Gorzej z brzuchem, mam po CC pionową bliznę brrr .....
      A do tego często mój ukochany rower. Teraz jezdżę tylko po ściażkach rowerowych, bo w teren nie mogę ... a tak mi się marzy 90 km za raz w puszczy, w leśnych ostępach ... lekarze zabronili.
      • sarah_black38 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 18:52
        PRZEZE MNIE lol tongue_out
      • 21mada Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 20:18
        Po jakim czasie widziałaś efekty na tyłku?
    • beverlyja90210 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 19:22
      Mam świadomość tego ze dużo ludzi nie ćwiczy nie dba od swoje zdrowie i ciało widać to na zwłaszcza latem na plaży. Nie mówię już tylko o tych Paniach i Panach którym brzuszyska wylewają się bokami i maja drugi podbródek a to są młodzi ludzie 30 40 lat. Nawet u tych szczuplejszych widać brak sportu,wejdą po schodach zadyszka jak u 80 latki, ciała takie wiotkie obwisłe.

Brak aktywności fizycznej po prostu widać,widac złe nawyki żywieniowe i te biedne otyłe dzieci w jednym ręku ociekający tłuszczem kebab w grugiej telefon to bardzo przykry widok.

Młode kobiety z otyłością brzuszna a obok niej taka sama 10 latka no nóż się otwiera na taki widok.

Bo one pewnie tez wola jesienią walnąc się przed tv albo z książka i cieszyć się życiem
      • ferra Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 21:05
        Jedna z moich ulubionych 80-latek pani Helena Norowicz Do dziś robi szpagat bez problemu - ale niektóre panie preferują zafundować sobie rozmiar 48 lub większy. Cóż.
        • simply_z Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 22:01
          tyle, że Norowicz ćwiczyła w balecie..w późniejszym wieku, chyba już się tak nie da..
      • sumire Re: Kto regularnie ćwiczy? 23.09.19, 08:16
        Czyli jednak założyłaś ten wątek, żeby poczuć się lepiej. Brawo ty. Chodę już odpaliłaś?
      • raczek-nieboraczek Re: Kto regularnie ćwiczy? 23.09.19, 11:19
        godzina 11.10, przed pd

od rana zbieram się by umyte wczoraj buty wynieś na dwór do wysuszenia,
        do ... nie da się
        dziecko mam przy nodze, na rękach, alb na cycku
        udało mi się wykąpać, ale spodni wyprasować by wyjść na spacer już nie

i tyle gimnastyki

z ciastek też nici, na resztce mleka ze śniadania rozrobiłam drożdże,
        urosły i przerosły do tej pory, a miała być drożdżówka zamiast chleba, co się skończył
    • lidek0 Re: Kto regularnie ćwiczy? 22.09.19, 19:31
      Przez 6 lat 2 x tyg. regularny basen z instruktorem /zajęcia indywidualne/, od 3 lat 2 x w tyg. zdrowy kręgosłup, od 2 miesięcy 4 x tbc + zdrowy kręgosłup jeśli zdążę, nie jestem fanką zajęć z filami bo nikt mnie nie koryguje i nie poprawia, zero kontroli i za duże ryzyko zrobienia sobie krzywdy/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka