Dodaj do ulubionych

Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa polska

01.10.19, 21:38
Widzę, że Amazon pod Poznaniem się intensywnie reklamuje - a to, że zarób do 200 zł dziennie (phi! takie grosze) i że można pracować 2 razy w tygodniu po 10 godzin dziennie. Czyli wychodzi na to, że zapie....lasz na kolejny miliard Bezosa za nędzne max 20 zł brutto. Czyli ile netto - 14 zł netto za godzinę? To wciąż niewiele lepiej niż płaca minimalna. Gdzie w Poznaniu jest bezrobocie 1%, trzeba dojeżdżać na zadupie.
I pewnie rząd jeszcze Amazonowi dał kasę czy grunty czy zwolnienia od podatków na takie "inwestycje".
Myślę, że tacy inwestorzy nam niepotrzebni i lepiej jakby wspierał polskie perspektywiczne firmy.
Wie ktoś jak jest w tych Amazonach jeśli chodzi o pracę?
Obserwuj wątek
    • bigzaganiacz Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 01.10.19, 21:56
      No to nie rob dla bezosa za 200 tylko dla janusza za 20 wolna wola
      • bywalec.hoteli Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 01.10.19, 22:03
        za 200 za godzinę to mogę robić big_grin
        • bigzaganiacz Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 01.10.19, 22:16
          To ty jestrs figo fago ostatnio musialem pracowac 2k za 7 godzin doplacil bym 2k zeby nie musiec tego robic
    • dyzurny_troll_forum Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 01.10.19, 22:56
      bywalec.hoteli napisał:

> Widzę, że Amazon pod Poznaniem się intensywnie reklamuje - a to, że zarób do 20
      > 0 zł dziennie (phi! takie grosze)

22 dni robocze x 200PLN (nawet brutto) to 4400 PLN brutto to chyba nawet więcej niż minimalna według PiS za 4 lata. Czy to jest tak źle?

> To wcią
      > ż niewiele lepiej niż płaca minimalna.

Niewiele lepiej, ale jednak lepiej!
      Za pracę, która wymaga umiejętności chodzenia.
      Do tego obiad za 1 PLN, darmowy dojazd oraz inne bonusy....

> Myślę, że tacy inwestorzy nam niepotrzebni i lepiej jakby wspierał polskie pers
      > pektywiczne firmy.

Co to jest polska perspektywiczna firma? JSW?

BTW, w Czechach 160CZK za godzinę + 10% premii....
      • bywalec.hoteli Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 01.10.19, 23:05
        do 200 zł za 10 godzin - czyli max 20 zł dziennie - czyli max 3360 zł brutto. A pewnie mniej jak za słabo tyrasz. Pensja minimalna to 2300 a od nowego roku 2600.
      • bywalec.hoteli Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 03.10.19, 01:03
        Czyli w Czechach koło 300 zł dziennie za 10h a w PL 200? To maja o co strajkować
    • matacznik Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 02.10.19, 07:30
      bywalec.hoteli napisał:

> To wciąż niewiele lepiej niż płaca minimalna.
      >
      Wg Twoich wyliczeń podanych niżej to 46% więcej niż płaca minimalna.
      Dla Ciebie niewiele, dla zatrudniających się tam wystarczająco dużo.

> Wie ktoś jak jest w tych Amazonach jeśli chodzi o pracę?
      >
      Jest kilka reportaży uczestniczących o pracy w Amazonie. Generalnie trzeba cały czas pracować, przerw jest mało, a do kantyny daleko, regularnie odbywa się ocena pracownicza (norma liczona z wyników zespołu) i kto odstaje
      • bywalec.hoteli Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 02.10.19, 09:47
        czyli ch..nia z pleśnią smile
        • babcia.stefa Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 03.10.19, 08:04
          Lekarze ponoć rozpoznają pracowników Amazona po owrzodzeniach na stopach, niewiele się to różni od pracy na galerach.
          • bywalec.hoteli Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 03.10.19, 10:46
            babcia.stefa napisała:

> Lekarze ponoć rozpoznają pracowników Amazona po owrzodzeniach na stopach, niewi
            > ele się to różni od pracy na galerach.

Serio?????
            • bigzaganiacz Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 03.10.19, 11:22
              ni i ponoc masoni i jaszczury wysysaja krew z pracownikow
          • dyzurny_troll_forum Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 03.10.19, 14:48
            babcia.stefa napisała:

> Lekarze ponoć rozpoznają pracowników Amazona po owrzodzeniach na stopach, niewi
            > ele się to różni od pracy na galerach.

Po przejściu 20 km dziennie robią się owrzodzenia na stopach!? Dobrze, że moje stopy jeszcze nie wiedzą...

I dobrze, że człowiek pierwotny o tym nie wiedział, bo by nie mógł tych swoich 50-70km dziennie robić....
            • snakelilith Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 03.10.19, 14:55
              dyzurny_troll_forum napisała:

> Po przejściu 20 km dziennie robią się owrzodzenia na stopach!? Dobrze, że moje
              > stopy jeszcze nie wiedzą...
              >

big_grin Widziałam kiedyś reportaż o pracownikach w magazynach Amazona i jedna pani zaczynająca tam pracę z duuuużą nadwagą, schudła podczas pierwszych miesięcy 30kg. Bez diety i bez zmiany swoich życiowych nawyków. Była z tego powodu przeszczęśliwa, tylko kupiła sobie do pracy sportowe buty. big_grin
            • bywalec.hoteli Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 03.10.19, 15:15
              Przy 6 godzinach marszu na godzinę robi się 60 km przez 10h.
              • bigzaganiacz Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 03.10.19, 15:37
                spokojnie za chwile nie beda musieli nigdzie maszerowac

business.financialpost.com/technology/amazon-quietly-rolling-out-robots-in-its-warehouses-that-pack-orders-and-replace-jobs
              • snakelilith Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 03.10.19, 15:48
                Ale oni nie maszerują bez przerwy, a od miejsca do miejsca, gdzie należy daną rzecz znaleźć, zeskanować i włożyć do koszyka, co też zajmuje trochę czasu i nie maszerują w tempie, w których chodzi się dla sportu w terenie. Nikt tam nie chodzi 60km. W rekordowych dniach z nadgodzinami, na przykład przed świętami, gdy zamówień jest dużo i trzeba się śpieszyć, najlepsi pracownicy pokonują maksymalnie 30 km.
                • bywalec.hoteli Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 03.10.19, 17:44
                  Widzę, ze się znasz, pracujesz tam?
                  W Niemczech może 30km max, w Polsce zapewne więcej sad No i oprócz maszerowania musza nosić te rzeczy
                  • snakelilith Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 03.10.19, 22:56
                    Przecież pisałam, że oglądałam reportaż, w przeciwieństwie do ciebie pamięć mam bardzo dobrą. Nie wiem, ile trzeba chodzić w polskim amazonie, ale nikogo do pracy tam nie przymuszają, więc pracownicy mogą pójść do innego lepszego i polskiego pracodawcy. Droga wolna. A w wielu zawodach nosi się jakieś "rzeczy".
                    • bywalec.hoteli Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 04.10.19, 08:44
                      twoi niemieccy sąsiedzi coś nie chcieli pracować tam i robili strajki.
      • bigzaganiacz Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 02.10.19, 10:59
        Generalnie trzeba cały czas pracować

w pracy trzeba pracowac ? dziwne

rzerw jest mało,

Dzień pracy w Amazonie trwa 10, 5 z dwiema przerwami 15 - minutowymi i jedną półgodzinną- na obiad

• bywalec.hoteli Re: Amazon - spasiony dolarami Bezos a sprawa pol 03.10.19, 18:37
      Zaczęły mi się pokazywać na fejsie reklamy „pracuj w Amazon” itp smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka