Dodaj do ulubionych

Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza?

22.10.19, 11:00
Jest kilka fachowych forum, ale kto wie lepiej niż ematka?smile Jakiej firmy kupić laptop? Ceną i parametrami kusi Lenovo, ale recenzje co do serwisu wręcz krzyczą nie bądź głupia nie kupuj, będą kłopoty, ale może jest inaczej ? a może Dell , Acer, Assus. Znacie , lubicie , nienawidzicie.? Dajcie znać jak Wasze doświadczenia. Coś muszę wybrać.
Obserwuj wątek
    • moadek Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:03
      przepraszam, wątek założył mi się niechcący dwa razy, piszcie komputerowe emamy w tym
    • daniela34 Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:12
      Ja mam czwarty z kolei laptop lenovo- pierwszy (z 2006 roku!!!) nadal działa, choć już strasznie jest zamulony, ale ojciec używa go czasem do jakiejś swojej domowe biurokracji. Drugi- z 2012 roku działa beż zarzutu. Trzymam go w biurze na wszelki wypadek. Trzeci laptop zepsuł się kilka miesięcy po zakupie, serwis zadziałał akurat bez zarzutu - odebrali przez kuriera, sprawdzili, okazało się, że wada była nieusuwalna (chyba cały model był wadliwy), problemy to miałam z odzyskaniem pieniędzy ze sklepu, który akurat upadał, ale nie z serwisem. Kolejny- czwarty- ma 5 lat i śmiga. Pozostanę wierna Lenovo, bo nie mam do nich zastrzeżeń.
    • profes79 Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:15
      Ale czego potrzebujesz? Bo firma to jedno a bebechy to drugie. Przez wiele lat używałem Acera; dałem go matce; też używała tego Acera - w końcu laptop poszedł na złom bardziej ze względu na paskudny system (Vista) do którego brakowało już wsparcia do wielu programów niż na cokolwiek innego. Uprzedzając pytania - Win 8.1, że nie wspomnę o 10, może i nawet na tym by ruszył tylko koszt systemu przebiłby chyba obecną wartość dziesięcioletniego lapka...
      Drugim laptopem gamingowym był Samsung - w tej chwili ma jakieś 6 lat i wedle mojej wiedzy u nowego właściciela nadal działa i spełnia swoje funkcje.
      • moadek Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:26
        laptop do pracy, np. programy graficzne a mój najmłodszy chciałby pożyczyć czasem do zagrania także może łączyć funkcje gamingowe tylko wyglądać raczej zwyczajnie , nie typowo aminowo i swiecic na czerwono
        • moadek Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:26
          gamingowo
          • mdro Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:40
            Polecam więc gamingowego Della. Mam Inspiron 15 7000 od prawie 3 lat, kupowanego właśnie pod kątem praca w programach graficznych plus gry. Wygląda całkiem zwyczajnie wink, a podświetlanie klawiszy jest bardzo dyskretne.
            • mdro Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:41
              A, tylko ten mój jest ciężki, do częstego noszenia ze sobą się nie nadaje.
              • moadek Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:45
                Niestety będzie noszony prawie codzienniesad
                • mdro Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:53
                  To masz pewien problem, niestety. Laptop pod gry/grafikę zawsze będzie cięższy, samo chłodzenie swoje waży.
      • mdro Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:29
        Samsung już od dawna nie robi laptopów - przynajmniej nie na europejski rynek. Szkoda, bo też byliśmy z nich zadowoleni.
    • valla-maldoran Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:33
      Mam Toshibę od dziesięciu lat. Działa bez problemów.
    • kosmos_pierzasty Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:35
      Mam trzecie lenovo na przestrzeni jakichś 15 lat. Zadowolona jestem. Ostatnie mam od kilku dni, czyli praktycznie przez te 15 lat zużyłam dwa.
      • moadek Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:55
        A które lenovo kosmosie pierzasty (uroczy nick) kupiłeś?
    • madami Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:37
      Miałam różne laptopy i HP i Lenovo, Asusa, msi, mam też Macbooka. Na ich tle wyróżnia się Mac - mam go z 5 lat, wymieniałam raz baterię poza tym działa bez zarzutu a pracuję na nim dużo, bardzo solidna obudowa, kilka razy mi upadł i nic się nie stało przy czym np. Lenovo potłukł sie w drobny mak sad
      Wg mnie teraz nie ma dużej różnicy poza wizualną,kupiłam niedawno Asusa Vivobook - malutki, ładniutki, super lekki

Musisz sobie wypisac czego potrzebujesz - czy będziesz go często nosić? To zwróć uwage na obudowę i wagę
      Czy chcesz ekran matowy czy błysk ( ja wybieram tylko maty)
      Jaką wielkośc dysku potrzebujesz? Czy można go wymienic i rozbudować
      Czy dużo grasz np. to patrz na kartę graficzną i szybkośc reakcji
      Czy chcesz go do maili i filmów - patrz na ekran, matrycę, wielkość
      Na procesowy patrz od i5 w górę
      • moadek Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 11:53

Dziękuje. Chciałabym właśnie od i 5 w górę, 16 Gb i nividię,SSD, ekran mat IPS, także parę parametrów już znam, ale do wyboru mam właśnie firmy Lenovo, Dell i Acer, przy tej samej cenie powiedzmy że maja zbliżone parametry, no może Lenovo trochę lepiej, każdy sprzedawca namawia na coś innego. Wiec stwierdziłam ze może pokierować się awaryjnością?
    • usmiech144 Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 22:26
      A w jakiej kwocie musisz się zmieścić? ja jestem na bieżąco, dopiero co kupowałam synowi. po rozmowie ze znajomym co siedzi w kompach zdecydowałam się na msi.
      • moadek Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 23.10.19, 08:29
        To napisz proszę jaki. Syn go pewnie przejmie. Wuec wsjsxiwja bedzie cena tak ok 5 tyś.
      • moadek Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 23.10.19, 08:32
        O to napisz jaki . Syn pewnie tgo szybko przejmie więc to może być cenna wskazówka. 5 tys starczy ?
    • leanne_paul_piper Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 22.10.19, 23:16
      Mam Della i następny też będzie Dell.
      Dobrze się sprawdza od 5 lat, w okresie gwarancji ma się zapewnionego serwisanta z dojazdem, jakby coś się popsuło.
      Do tego ma duży ekran, mój to 17'', chociaż teraz z tego co patrzyłam, chyba już takich dużych nie robią.
      Mój następny to będzie Dell XPS 15 9575 15,6'', poczekam tylko, aż cena spadnie z qure#sko nieprzyzwoitej na zaledwie trochę nieprzyzwoitąwink.

Asusa i Acera też miałam kiedyś, imho po 2 latach do wymiany.
      • moadek Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 23.10.19, 08:40
        Dzięki jest super ale cena akurat tego poza moim zasięgiem.
      • spirit_of_africa Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 15:38
        leanne_paul_piper napisała:

> Mam Della i następny też będzie Dell.
        >
        Tez jestem z teamu Dell.
      • bywszy Ojtam, ojtam 24.10.19, 20:42
        leanne_paul_piper napisała:
        > ...
        > Mój następny to będzie Dell XPS 15 9575 15,6'', poczekam tylko, aż cena spadnie
        > z qure#sko nieprzyzwoitej na zaledwie trochę nieprzyzwoitąwink.

Galaxy Fold (czyli ni pies, ni wydra) kosztuje 9k.

W tym kontekście Dell (zeszli z 12k na 10,8) wypada całkiem, całkiem. tongue_out

• tilijka123 Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 23.10.19, 10:04
      Po kilku latach pracy w firmie zajmującej się outsourcingiem IT mogę polecić Ci Lenovo i Della, ewentualnieToshibę i HP. Odradzam Asusa i Acera, klienci zawsze mają z nimi kłopoty.
      Musisz też zwrócić uwagę na to z jakiej linii laptop pochodzi. Każdy producent ma modele przygotowane dla użytkownika domowego i one są z reguły słabszej jakości niż modele dedykowane dla użytkownika biznesowego.

Nie wiem do czego zamierzasz go używać ale to zwykłej pracy biurowej klientom całkiem dobrze spisuje się poleasingowy sprzęt Lenovo z linii ThinkPad, np T450, a do pracy z grafiką stacje robocze Dell np M4800.
      Na pewno procesor nie powinien być słabszy niż i5 i koniecznie dysk SSD.

• berdebul Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 09:44
        Od 11 lat pracuję na Asusach, zero problemów. Najpierw zwykłych, niezbyt drogich, pózniej lepszych i gamerskich. Polecam. Bardzo dobre komputery.
    • kolibeer2 Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 23.10.19, 10:36
      coś takiego kupiłam córce na studia:
      kompik24.pl/pl/p/Dell-Precision-17-M6800-i7-16GB-1TB-K3100-10P-CAD/2231 - zamiana na ssd z dopłatą, wcześniej od nich kupowałam lenovo - działa bez problemu, może się rozejrzyj, czy u ciebie w mieście ktoś sprzedaje poleasingowe laptopy,
      ale jeśli musi być nowy, to polecam Lenovo w tym budżecie
    • enigma81 Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 23.10.19, 10:53
      Mam drugiego Lenovo - pierwszy używany przez 9 lat, drugi mam drugi rok. Zero problemów.
      Ale ja używam tylko do netu, Netflixa - żadnych gier czy pracy poza Wordem czy Exelem od czasu do czasu.
      Mąż i dzieci mają Asusy - też ok, choć mam wrażenie, że obudowa ekranu delikatniejsza niż u mnie. Córka miała już raz wymieniane zawiasy (laptop ma 5 lat).
    • pris_stratton Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 00:23
      Na studiach miałam Asusa, bardzo sobie chwaliłam i posłużył mi ładnych pare lat. Teraz mam MacBook Pro, i co mogę powiedzieć... już nie chce żadnego innego komputera. Żywotnością i wygoda pracy bije wszystko z windowsem na głowę. Once you go Mac you never go back 😉
      • moadek Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 07:55
        Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.Wiem już zdecydowanie więcej. Choć nadal wszelkie rafy chętnie przyjmę. Decyzja jeszcze nie zapadła.
        • moadek Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 16:42
          Rady , ale rafy też przyjmęsmile
    • chatgris01 Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 07:58
      Miałam Acera i Toshibę, i więcej nie chcę. Teraz mam Della Latitude i następny też będzie Dell.
    • qs.ibidem Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 10:17
      Od zawsze Lenovo. Firma była bardzo znana i chwalona w Azji w latach 90, zanim jeszcze nabyła prawa do IBM. Zaliczyłam ThinkPada, IdeaPada, a teraz mam serię Y.
      Żadnych zastrzeżeń. Idea sprzed 10 +/- lat działa sprawnie, ale popsuła się karta sieciowa (przy czym moje laptopy bywa że pracują 20h na dobę w sieci)
      Wszystkie jednak są stosunkowo ciężkie (obudowa i mocne głośniki robią swoje)
      Mam też mini Toshibę i też jest ok.
    • spirit_of_africa Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 15:34
      Dell, Acer i HP. Z pracy mam bardzo dobre doświadczenia z Dellem od 2011 i bardzo kiepskie z Lenovo (wcześniej IBM). Prywatnie używałam Acera i HP i były w zasadzie nie do zdarcia. Acera po 6 latach używania sprzedałam, a HP po 7 latach wykończył kot sikając. W pracy Dell zawsze ok, Lenovo gorszy plus 1 się spalił.
    • huexido Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 15:54
      Siaomi, siaomi weź, mam odkurzacz, lampę, telefon i chwalę i kocham, to i laptop powinien byc ok wink A tak na poważnie, testował ktoś te mniej znane marki typu Xiaomi z laptopów?
      • moadek Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 16:39
        Nawet nie wiedziałam że laptopy też mająsmile
      • kolibeer2 Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 19:25
        jakby były stacjonarnie z gwarancją na miejscu to spoko, ale nie chciałoby mi się do Chin odsyłać, więc nie na razie, no chyba że jakaś sieć zaczęła sprzedawać laptopy a ja nic o tym nie wiem na razie?
        • huexido Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 19:37
          No są stacjonarnie, oczywiście z odpowiednim narzutem. Ponoć najlepszy klon McBooka.
    • iberka Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 16:59
      Miałam HP i Toshibę. Od 5 lat MacAir i to była miłość od pierwszego wejrzenia, która trwa do dziś. Młoda ma HP - niby kosztował 3k a jest plastik fantastik i mam wrażenie,że rozpadnie się lada moment 🙄
    • basiastel Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 20:37
      Kupiłam sobie Lenovo 5 lat temu. Działa nienagannie i jestem z niego bardzo zadowolona.
    • zabka141 Re: Laptop jakiej firmy ? Co sie sprawdza? 24.10.19, 21:03
      Dell lub Microsoft polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka