Dodaj do ulubionych

Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa

12.11.19, 10:07

Mam 9 latka, w lV klasie.
Do tej pory żadnych problemow w nauce czy zachowaniu. Szkola niezmieniona, klasa ta sama, tylko przejscie z nauczania poczatkowego.
Na ten moment z jezyka polskieg wychodzi mu 2, od poczatku roku nie ma zadnych pozytywnych ocen z tego przedmiotu. Ostatnio za zadanie domowe zrobione z moja pomoca dostal 2 (trzeba bylo powyklejac wyrazy z gazety i wymyslic wierszyk), potem mi powiedzial, ze wyrazy to mialy byc tylko rzeczowniki, a dodatkowo mialy byc na osobnej kartce niz wiersz, ale nie powiedzial tego przed zrobieniem. Przed weekendem robili komiks, dostal 2. Dzis zagladam na librusa i widze 1, 2 i bz.
Nie dostaje do domu zadnych informacji zwrotnych od nauczyciela, wiec nie wiem co jest nie tak z jego praca
Napisalam w pazdzierniku do pani wiadomosc z prosba o wyjasnienie skad taka czy inna ocena i dostalam wiadomosc na zupelnie inny temat, tydzien temu napisalam z prosba o pilne spotkanie i brak odpowiedzi.
Generalnie zostal miesiac tego semestru, mam wrazenie, ze pani od polskiego chce z jakiegos powodu udupic dziecko, bo nie widze w niej jakiejkolwiek checi wspolpracy, nie wiem co moje dziecko robi zle i nad czym musimy popracowac, zeby dostawal lepsze oceny.
Psychicznie dzieciak mi zaczal nienawidzić szkoly, codziennie jest przeprawa, ze on do szkoly nie chce isc, boli go brzuch. Pytalam sie go za co dostaje takie oceny, czy za pismo, czy za to co napisal, to mi odpowiedzial ze za to, ze oddycha.
Z pozostalych przedmiotow ma srednia powyzej 5, pomijajac przyrode gdzie ma na dzien dzisiejszy 4,6.
Czyta plynnie dosc duze ksiazki, pisze bez wiekszych bledow ortograficznych, choc jak kura pazurem.
Na ten moment chce sie spotkac z dyrektorem i zobacze co z tego wyjdzie.

Pytanie mam, czy dziecko moze gdzies eksternistycznie poza szkola zaliczyc przedmiot?
Obserwuj wątek
    • bukietlisci Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 10:17
      z postu wynika, że pani rzeczywiście chce upupić dziecko. pędem do dyrekcji i zażądaj ( tak, zażądaj, prosić -już prosiłaś) o wyjaśnienie sytuacji.
    • mamtrzykotyidwa Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 10:33
      Nie było w szkole dnia otwartego?
      A zebrania jakiegoś nie będzie?
      Nie można podejść do szkoły i pójść do pani bez umawiania się?
      Rozmawiałaś z innymi rodzicami?
      Czy inne dzieci też mają z tą panią takie problemy, czy tylko twój syn?

Ja bym nie zaczynała od robienia rozróby u dyrektora, tylko spróbowałabym jakoś się z panią najpierw spotkać.
      • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 10:40
        Nie bylo dnia otwartego.
        Zebranie bedzie na koniec listopada, w grudniu swieta, a potem ferie w pierwszym terminie.
        Rozmawialam z mama najblizszego kolegi syna i sasiadka, ktora jest mama dziewczynki z syna klasy, nie maja problemow z jezykiem polskim.
        Syn nie wie jakie oceny maja inne dzieci.

Nie planuje rozroby, ale moje dziecko ma 13 ocen z tego przedmiotu i jedyna ktora mozna by podciagnac do pozytywnych jest 3, a z polonistka nie jestem w stanie sie skontaktowac, nie widze checi wspolpracy z jej strony. Powinnam czekac do zebrania a potem dzieciak ma poprawiac nascie ocen w ciagu dwoch tygodni pozostalych do swiat?
        • mamtrzykotyidwa Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 10:50
          Napisz do niej jeszcze raz że bardzo cię martwią oceny syna, bo tylko z języka polskiego są takie słabe i że chciałabyś się dowiedzieć, co się dzieje, dlatego bardzo prosisz o podanie terminu, w którym możesz przyjść do szkoły porozmawiać na ten temat. Jeśli pani nie odpisze w ciągu tygodnia, to rzeczywiście tylko dyrekcja ci pozostanie w takim układzie.
          • bukietlisci Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 10:57
            ale ona zdaje się, już to zrobiła? a nauczycielka nie raczyła odpowiedzieć.
            • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 11:04
              to niech napisze lub zadzwoni do wychowawczyni.
              • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:42
                Napisalam do wychowawczyni, numeru tel nie mam. Wychowawczyni syna nie udostepnia uczniom i ich rodzicom swojego numeru.
                • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:04
                  NO to idziesz do wychowawczyni mowisz jaki jest problem i ze chcesz spotkania z nauczycielem. Jakim cudem nie ma w szkole godzin konsultacyjnych z nauczycielami?? W ostatecznosci idziesz do dyrektora ze chcesz sptkac sie z nauczycielem...
                  • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 17:53
                    Deforma. Nie ma karcianych, są za to objazdowi nauczyciele i brak sal. Fizycznie nie ma się gdzie spotkac. Plus pani po godzinach pracy moze lecieć do inne szkoły, lub dorabiać. Moja koleżanka jest w szkole jak prowadzi lekcje i na zebraniach, koniec. Bo uczy w trzech szkołach.
                    • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:25
                      MOżliwe, mozliwe tez ze autorka chce załatwić wszystko mailem. Takie sprawy sie załatwia osobiście.
                • elenelda Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:43
                  Wychowawczyni też nie odpisała?
            • mamtrzykotyidwa Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 12:55
              To niech napisze jeszcze raz.
              Nic jej od tego nie ubędzie, a jak pójdzie na wojnę, to może jej nie wygrać.
        • dzikka Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:06
          Ale oprócz wywiadówek sa jeszcze dyżury nauczycieli, jest wychowawca itd. Jeśli pani od polskiego nie raczy odpowiadać na wiadomość od rodzica to uderza się do wychowawcy w tej sprawie.
      • mgla_jedwabna Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:33
        Ale wątkodajka już próbowała się spotkać. I nie, pójście ze sprawą do dyrekcji to nie jest "rozróba".
    • larix_decidua77 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 10:44
      Sprawdź czy na stronie szkoły nie ma godzin dyżurów nauczycieli. Jakie oceny ma syn z testów? Każdy test masz prawo zobaczyć, nauczyciel musi je przechowywać i udostępnić na twoją prośbę. Czy pismo twojego syna jest czytelne? Jeśli nie, to może być przyczyna złych ocen, ale wtedy miałby złe oceny z innych przedmiotów. Możesz zgłosić się do poradni ppp i poprosić o diagnozę i wskazówki dla nauczyciela. Nauczyciel musi się do nich zastosować.
    • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 10:46
      "Ostatnio za zadanie domowe zrobione z moja pomoca dostal 2 (trzeba bylo powyklejac wyrazy z gazety i wymyslic wierszyk), potem mi powiedzial, ze wyrazy to mialy byc tylko rzeczowniki, a dodatkowo mialy byc na osobnej kartce niz wiersz, ale nie powiedzial tego przed zrobieniem."

bardzo Cie przepraszam, ale - co Cie dziwi? zrobił nie to co mial zadane. dostał 2 za to że w ogole zrobił cokolwiek, a ze ma sie to nijak do zadania domowego - no to ciezko żeby miał wiecej.
      jesli jednak podejrzewasz złą wolę nauczycielki - idz do szkoły, do wychowawczyni, zażadaj zorganizowania spotkania z nauczycielką. moze sobie wyjasnicie o co chodzi.
      • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 11:42
        W ogole z opisu to wynika ze watkodajka dostala dwoje a dzieciak ma o to do niej pretensje wink
      • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 12:26
        Generalnie, to tak dziwi mnie to.
        Praca byla zrobiona, niecala polowa z niej nie do konca dobrze, bo na pewno nie wszystkie wyrazy byly rzeczownikami, ale czesc na pewno tak, a ze na jednej kartce a nie na dwoch to dla mnie problem z dupy.
        • little_fish Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 12:30
          Może i problem z d.py, ale zadanie wykonane niezgodnie z poleceniem. Teraz zwracają na to ogromną uwagę. Nawet w niuansach typu skreśl/podkreśl/ otocz pętlą
          • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:48
            Uczymy sie polskiej szkoly, mlody ma za soba 3 lata w innym systemie nauczania gdzie choc bylo duzo prac domowych to jednak na takie niuanse nie zwracalo sie uwagi, liczyla sie wiedza, a nie ilosc kartek, ich kolor, podkreslenie wlasciwego czy skreslenie niewlasciwego 🤦‍♀️
            • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:59
              Chcesz powiedzieć, że nie załatwiłaś dziecku, które całe życie szkolne uczyło się w innym kraju dodatkowych zajęć, nie byłaś w bieżącym kontakcie z nauczycielem, zanim pojawiły się problemy?
              W dodatku takim, gdzie były inne zasady? Dziwisz się, że ma 2?
              • bukietlisci Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:10
                ja pierniczę... po co tam w takim razie nauczycielka? to lianis wszystko sama powinna zrobić łąćznie z nauczaniem dziecka"D
                o pojawiających się problemach powinien zasygnalizować nauczyciel. dobry nauczyciel.
                tymczasem mamy tu nauczycielkę która wali dwóje za dwóją i nie odpowiada na pytania rodzica.
                lianis musi sie jeszcze dużo nauczyć. np . tego że u nas dobrych nauczycieli jest garstka. doskonała część siedząca ( tak, siedząca) w szkolach nie nadaje się do zawodu.
                lianis musi wiedzieć, że u nas rzeczywiście nierzadkie są przypadki kiedy nauczycielkę trzeba dosłowanie lapać pod szkołą, prosić a wręcz błagać o chwilę rozmowy na temat ocen dziecka.
                librus? a co to? mieliśmy nauczycielkę, która nie udostępniała żadnych ocen, na zebraniach się nie pojawiala, w szkole wiecznie nie miala czasu - a oceny pojawiały się hurtem w librusie dwa tygodnie przed końcem semestru. oczywiście nikt nie miał najmniejszej szansy na poprawienie ocen, bo i kiedy?
                mieliśmy nauczycielkę, która stawiala wszystkim piątki i czwórki. dobrze, że nie celujące. bez względu na poziom wiedzy - wszystkim po równo.
                • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:15
                  Ale to rodzic wnioskuje o dodatkową lekcję dla dziecka, które nie zna języka na odpowiednim poziomie.
                  Rozmowa o dziecku powinna odbyć się na pierwszym zebraniu i od wtedy należało pilnować jak dziecko sobie radzi.
                  • bukietlisci Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:21
                    wiesz, ja tu widzę tylko jeden błąd lianas.... kiedy w październiku napisała ( tak, zainteresowałą się, nie czekała do końca semestru) do nauczycielki i nie otrzymała wlaściwej odpowiedzi - powinna udać się do szkoły i zażądać rozmowy osobiście. tak, zażądać. a ona, gupia... czekała, pisała jeszcze raz...
                    tak jak napisałam: musi się jeszcze dużo nauczyć. np. tego, że w szkole nie ma wzajemnego szacunku czy uczciwości na linii rodzic - nauczyciel.
                    • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:02
                      > musi się jeszcze dużo nauczyć. np. tego, że w szkole nie m
                      > a wzajemnego szacunku czy uczciwości na linii rodzic - nauczyciel.

Chrzanisz wacpanna.
                      • bukietlisci Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:07
                        nie. polecę górnolotnie: doświadczenie przeze mnie przemawia. nie neguję istnienia nauczycieli z powołaniem. tylko że wiesz...na jednego z powołaniem przypada min. 5 -ciu z wszystkomieniemwdupie.
                  • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 21:50
                    Ależ to szkoła jest odpowiedzialna za poinformowanie rodziców, jakie formy pomocy mogą być udzielone dziecku i co rodzice mają zrobić, żeby je szkoła zorganizowała.
                • mari.sol Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:22
                  Proszę nie generalizuj. Jestem nauczycielką w liceum i mam odwrotnie. To ja wydzwaniam po rodzicach, piszę wiadomości na dzienniku, staram się jak mogę złapać kontakt (zwłaszcza kiedy pojawiają się problemy) a oni mają zwis na wszystko.
                  • bukietlisci Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:31
                    wiem, że bywa inaczej. oczywiście.
                    ale wiem też, że nauczyciele często bywają mocno niezainteresowani swoją pracą, delikatnie mówiąc.
                  • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:41
                    Starszy syn jest w liceum i faktycznie jak tylko pojawil sie problem z napisaniem pracy od razu mialam wiadomosc od nauczyciela i byla mozliwosc spotkania sie w ciagu kilku dni. Czulam ze jest dobra wola ze strony nauczyciela
              • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:44
                To nie pierwszy rok po powrocie. Dyrekcja wiedziala zanim przyjela syna do szkoly, byly rozmowy i opisowe oceny z poprzedniej szkoly.
                W zeszlym roku robilismy od razu diagnoze w ppp i odnosnie j polskiego byla tylko informacja o pismie (uzywa drukowanych liter, nie laczy liter w wyrazie) syn bardzo dobrze czytal i pisal po polsku. Dostal w zaleceniach socjoterapie i indywidualny angielski.
                • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:50
                  Poradnie też się czasem mylą, ciesz się, że to tylko taki problem, do nadrobienia w rok czy dwa.
                  Możesz spróbować jeszcze raz iść do poradni, po spotkaniu z nauczycielką, może porozmawiaj z pedagogiem szkolnym, powinien trafić na zajęcia wyrównawcze, może uda się załatwić czasowe zalecenie do łagodniejszego oceniania.
            • szmytka1 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 17:47
              w PL nacisk na prawidłowe wykonanie zadania wynika z tego, że dzieci mają umieć też czytać ze zrozumieiem, a nie zrobić cokolwiek. A 50% z testu daje zaledwie ocenę mierną w naszym systemie oceniania.
              • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:10
                Z wyjątkiem matury, gdzie wystarczy 30%. big_grin
                • szmytka1 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 15:05
                  Tego nie wiem, bo ja jeszcze z systemu, gdzie matura była na stopnie a nie na % wink
        • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:08
          big_grin big_grin
          A pózniej płacz, bo dzieciak dostał 0 pkt, bo nie przeniósł na kartę odpowiedzi, tylko zostawił w arkuszu. Albo napisał wypracowanie w brudnopisie.

Miał zapisana pracę domową? Moze ma słabe oceny, bo notuje niechlujnie i odrabia co innego, albo w ogóle.
          • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:13
            >Moze ma słabe oceny, bo notuje niechlujnie i odrabia co innego, albo w ogóle.
            ale tylko na polskim? dziwne...
            • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:17
              Na inny przedmiotach nie ma wypracowań. Do matmy są ćwiczenia, ciężej pomylić zadanie, lub odrobić je w złym miejscu. Plus brzydkie pismo - rozmawiałabym o możliwości oddania wydruków, żeby pani było łatwiej czytać.
              Mozna iśc na wojnę z dyrekcja, ale lepiej najpierw panią poznać.
              • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:21
                niechlujne notatki i odrabianie nie tych zadań co trzeba lub wcale jednak powinno dotyczyć wszystkich przedmiotów jeżeli dziecko tak ma a nie tylko polskiego, mam takiego dziecko i wygląda to tak samo na KAŻDYM przedmiocie a nie na jednym wybranym albo dzieciak jest niechlujny i nie rozumie bądź nie słucha poleceń albo nie, nie da się na wszystkich przedmiotach oagrnaić a na jednym konkretnym nie-musi być jakiś powód
                • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:05
                  To wyjaśnij, skąd dzieci ze słabymi ocenami tylko z matmy. 🤷‍♀️ Lajf.
                  • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:14
                    Mam słabe dziecko z matmy, to jedyny przedmiot z którego ma 4 na koniec, to nie ten etap żeby piątkowe dziecko miało mierne z jednego przedmiotu , dzieciak może mieć dysleksje, dyskalkulie czy inne problemy ale one przekładają się i na inne przedmioty, oczywiście w mniejszym lub większym stopniu ale nie taka przepaść. Jeżeli dzieciak nie rozumie poleceń, jest niechlujne, nie dorabia zadań to z matmy tez powinno leżeć i kwiczeć. Mój syn dla odmiany słaby z polskiego ma takie oceny obecnie: 4+ 4+ 4 3 5 4- 5-, 2, 3- i polonistka poprosiła mnie o spotkanie po zebraniach w zeszlym tygodniu i zasugerowała badanie w ppp bo to niemożliwe, żeby takie zdolne dziecko miało takie oceny tylko na jej przedmiocie(jedyna czwórkę na koniec 4 klasy miał z polskiego).....to dziecko z zaburzeniami koncentracji, które nie notuje, pisze jak kura pazurem, nie ma pojęcia zazwyczaj co jest zadane i co gorsza i ma to głęboko gdzieś i ma tak na każdym absolutnie przedmiocie a nie na wybranych...
                    • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:17
                      Ale już się wyjaśniło, jak to możliwe. Dziecko wróciło z zagranicy, to pierwszy rok w polskiej szkole, więc problemy z polskim są zrozumiałe.
                      • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:24
                        z postu założycielskiego: "Do tej pory żadnych problemow w nauce czy zachowaniu. Szkola niezmieniona, klasa ta sama, tylko przejscie z nauczania poczatkowego. "
                        • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:32
                          „Uczymy sie polskiej szkoly, mlody ma za soba 3 lata w innym systemie nauczania gdzie choc bylo duzo prac domowych to jednak na takie niuanse nie zwracalo sie uwagi, liczyla sie wiedza, a nie ilosc kartek, ich kolor, podkreslenie wlasciwego”
                          Nawet jeśli zeszły rok zaliczył w Polsce i jakoś sobie radził to przeskok z polskiego z 3 do 4 klasy był dla niego za duży”
                          • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:39
                            Nie miał żadnych problemów z nauką a nie jakoś sobie radził. Dla mnie to dziwne, ze dzieciak ma problem tylko z jednym przedmiotem na tym etapie nauki.
                            • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:45
                              Ma, bo nie miał szansy ćwiczyć polskiego tyle co inne dzieci. Do innych przedmiotów swobodne komunikowanie się, czytanie i pisanie po polsku w zupełności wystarcza.
                              Najczęsciej nie lecą punkty za błędy ortograficzne, stylistykę, nie patrzy się na bogate słownictwo, a na polskim to wszystko podlega ocenie.
                              • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:49
                                to powinna oceniać inaczej i opracować z rodzicem jakiś plan działania bo może wystarczą jakieś zajęcia wyrównawcze , bo raczej stawianiem pał i miernych go nie zachęci...
                                • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:52
                                  Żeby oceniać inaczej musi chyba mieć jakieś podstawy na piśmie, teraz pewnie ocenia jak wszystkich, może nawet nie wie, jaka jest sytuacja.
                                  • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:14
                                    wcale nie musi mieć nic na piśmie. szkoła powinna zapewnić dziecku pomoc i ewentualnie zalecić wizytę w ppp jeżeli widzi problem z którym sama sobie nie poradzi a nie stawiać pałkę za pałką.." Pomoc psychologiczno-pedagogiczna w przedszkolu, szkole i placówce jest udzielana z inicjatywy:
                                    1) ucznia;
                                    2) rodziców ucznia;
                                    3) dyrektora przedszkola, szkoły lub placówki;
                                    4) nauczyciela, wychowawcy grupy wychowawczej lub specjalisty, prowadzących zajęcia z uczniem;
                                    5) pielęgniarki środowiska nauczania i wychowania lub higienistki szkolnej;
                                    6) poradni;
                                    7) asystenta edukacji romskiej;
                                    8) pomocy nauczyciela;
                                    9) (uchylony);
                                    10) pracownika socjalnego;
                                    11) asystenta rodziny;
                                    12) kuratora sądowego;
                                    13) organizacji pozarządowej, innej instytucji lub podmiotu działających na rzecz rodziny, dzieci i młodzieży."
                              • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 22:05
                                >>>>>a na polskim to wszystko podlega ocenie.

Takiemu dziecku indywidualizuje się wymagania i ocenianie, daje czas, powoli podnosi poprzeczkę.
                                Łatwo oceniać wg jednej sztancy, ale w uczeniu nie o to chodzi
                                • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 07:45
                                  Po pierwsze, trzeba wiedzieć, że dziecko ma jakąś inną historię edukacyjną, w interesie rodzica jest dopilnować, żeby nauczyciel się dowiedział zaraz po rozpoczęciu roku.
                                  Po drugie, musi być jakaś podstawa na papierze, żeby dziecko oceniać inaczej, bez tego będzie to bardzo kontrowersyjne.
                                  • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:30
                                    Widzisz, wydawalo mi sie, ze skoro szkola wziela oryginal opini, ja mam tylko skan to ta opinia jest w dokumentacji dziecka ktora ma kazdy nauczyciel majacy z nim lekcje.
                                    • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 19:35
                                      Szkoła nie powinna zabierać oryginału opinii, tylko zrobić sobie kopię i ją potwierdzić.
                                      • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 19:41
                                        Chyba rodzic powinien miec potwierdzona kopie a nie szkola cos sobie potwierdzac. Tym bardziej ze poradnia wydaje te kopie na zyczenie rodzica
                                        • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:12
                                          Oryginał zostaje u rodzica. Szkoła sobie kseruje i potwierdza za zgodność z przedłużonym oryginałem. Kiedyś ppp wydawała dwa egzemplarze opinii. Od dwóch lat wydaje jeden.
                                  • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:34
                                    Rodzic nie ukrył przed szkołą opinii, opinia jest w szkole. Nauczyciel powinien się z nią zapoznać. To naprawdę mało skomplikowane...
                                  • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:50
                                    To dziecko nie pierwszy rok chodzi do tej szkoły. Obowiazek informowania się wzajemnie o problemach uczniów spoczywa w takiej sytuacji na nauczycielach. W obie strony - nauczyciel "nowy", widząc, ze dziecko ma trudnosci, powinien zapytać o nie poprzedniego.
                                    • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 15:03
                                      nangaparbat3 napisała:

> To dziecko nie pierwszy rok chodzi do tej szkoły. Obowiazek informowania się wz
                                      > ajemnie o problemach uczniów spoczywa w takiej sytuacji na nauczycielach. W obi
                                      > e strony - nauczyciel "nowy", widząc, ze dziecko ma trudnosci, powinien zapytać
                                      > o nie poprzedniego.

Pod warunkiem, że poprzedni jeszcze pracuje w tej szkole, co przy rotacji w tym zawodzie, zwłaszcza w ostatnich latach, wcale nie jest takie oczywiste. Wszyscy doskonale znamy teorię, jak powinno być w szkole idealnej, ale fakty są takie, że to dziecko nie jest dzieckiem szkoły, tylko ma matkę, która w interesie tegoż dziecka powinna się upewnić, czy aby spełniono przynajmniej minimum standardów w kwestii jego specyficznych potrzeb, jeśli takowe są.
                                      • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:48
                                        Naprawdę? A jak dziecko w szpitalu, to matka będzie dbać, żeby zastosowane odpowiednie porcedury lecznicze?
                                        A jak polecą na wakacje, będzie jej obowiązkiem zadbać o stosowanie procedur przez pilota?
                      • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 22:02
                        Dziecko najwyraźniej jest objęte PPP, należy mu się indywidualizacja wymagań. Jest jeszcze na tyle małym dzieckiem, że nauczyciel powinien raczej nagradzać wkład pracy, nawet małe 9 w stosunku do reszty klasy) postępy. Sprawdzać, czy dziecko dobrze zrozumiało, co jest zadane.
                        Trzeba się nim zająć po prostu.
                        • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 07:50
                          Nie da się wystawiać ocen za wkład pracy bez łamania WSO, bo co najwyżej jest to jeden z elementów wpływających na ocenę.
                          • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:53
                            No to trzeba wykorzystać ten element.
                            Dać dodatkowe zadanie, na miarę możliwości tego dziecka.
                            Dokładnie wyjaśniać, w czym problem, dać dziecku odpowiednie do jego potrzeb ćwiczenia.
                            Jest mnóstwo możliwości, trzeba chęci.
        • amast Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:22
          > Praca byla zrobiona, niecala polowa z niej nie do konca dobrze, bo na pewno nie wszystkie wyrazy byly rzeczownikami, ale czesc na pewno tak,

Jeżeli polecenie "wklej rzeczowniki" miało za zadanie sprawdzić, czy dziecko odróżnia rzeczowniki od innych części mowy, to wklejając co popadnie, dziecko poniekąd pokazało, że nie odróżnia. I wtedy nie "niecała połowa nie do końca dobrze" tylko dziecko nie rozróżnia części mowy i ocena 2 jest adekwatna, o ile nie zawyżona.
        • aqua48 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:23
          lianis napisała:

> Generalnie, to tak dziwi mnie to.
          > Praca byla zrobiona, niecala polowa z niej nie do konca dobrze, bo na pewno nie
          > wszystkie wyrazy byly rzeczownikami,

Czyli nauczyciel nadal nie wie czy dziecko odróżnia rzeczowniki, prawda? Zatem ta część nie wyszła.

ale czesc na pewno tak, a ze na jednej ka
          > rtce a nie na dwoch to dla mnie problem z dupy.

Dla Ciebie być może ale nie znasz zamysłu dlaczego było takie polecenie? A Twoje dziecko nie wykonało polecenia.

• aerra Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:47
          Ale zdajesz sobie sprawę, że jak trzeba TYLKO rzeczowniki, to nie liczy się to, że NIEKTÓRE były rzeczownikami, ale tak poza tym, to losowo? To jest po prostu zadanie wykonane niepoprawnie i ta dwója to na wyrost dana.
        • bei Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 21:31
          Lianis, a kryteria ocen z przedmiotu czytałaś? Często na dwoję trzeba mieć minimum 50 procent dobrze zrobionej pracy, i to by tłumaczyło ocenę.
        • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:59
          Nie praca nie byla zrobiona.Polecenie dotyczylo rzeczownikow i bylo okreslone jak to ma wygladac.
          To ze dostal 2 to dobra wola nauczycielki, bo ja wstawilabym jeden za absolutne nie zrozumienie tematu i polecenia.
          • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:04
            Normalnie z kwiatami do niej pojde za ta dwoje, w podziece ze nie jest Toba.
            Wyjatkowo pedagogiczne podejscie, wlepiac kilkunasta juz dwoje dziecku i nie zastanawiac sie jak pomoc i co moze byc przyczyna
            • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:23
              Spójrz na sytuację z punktu widzenia nauczyciela. Dla niego dziecko uczące się na dwójach to nic niezwykłego, w każdej klasie takie są. Przecież nie siedzi i nie sprawdza jakie oceny ma z innych przedmiotów, więc nawet nie wie, że może ma większe możliwości.
              Jeśli nie dotarła do niej opinia to co ona ma zrobić?
              Musisz jakoś zorganizować to spotkanie, czy pisząc jeszcze raz, czy przez wychowawcę, czy w ostateczności przez dyrektora.
              • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:30
                Dokladnie,nauczyciel nie jest jasnowidzem.Opinia byla danach w 3klasie nauczycielce nauczania poczatkowego.W 4klasie nikt sie nie pofatygowal do nauczyciela wyjasnic mu specyficzna sytuacje ucznia.Nauczyciel ma wiedziec(szklana kula),czy uczen ma problemy,czy jest leniem i olewaczem,czy tez po prostu jest slabizna z j.polskiego.
                W dodatku pani sie uwziela,bo wystawila 2 za zle wykonane zadanie.Jakby 2 bylo za poprawnie wykonane to mozna byloby mowic o uwzieciu sie.
                • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:59
                  Blad,
                  Opinia byla dana w 3 klasie dyrektorowi szkoly do reki na spotkaniu, a nie nauczycielce i wyszlam z zalozenia, ze skoro nie zostala mi zwrocona na koniec roku to obowiazuje niejako dalej i zostanie przekazana do wiadomosci nauczycieli, ktorzy klase przejmuja. Szkola, ani dyrektor sie nie zmienili.
                  Nie sadzilam ze w 4 klasie szkoly podstawowej, gdzie mowimy o 9 latkach sa olewacze. Wydawalo mi sie, ze skoro jest przeskok z nauczania poczatkowego na to wlasciwe, i jednak jest to duze wyzwanie dla dzieci to nauczyciele tez beda bardziej wyczuleni na problemy i chetni do ich rozwiazania.
                  • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:07
                    To twoj problem,ze wyszlas z blednego zalozenia.Opinia zostala przekazana nauczycielce nauczania poczatkowego i nie wierze,ze nie ustalalyscie zadnego planu.Nie zdziwilo cie,je w klasie 4taki Plan nie powstal?
                    Oczywiscie,je sa olewacze w klasie 4.Dlaczego mialoby ich nie byc?
                    Nauczyciel w klasach 4.Ma w szkole Minimum 100dzieci przy zalozeniu jednej klasy na rocznik.W tym przynajmniej z 20 z roznymi problemami.To w twojej gesti jest poinformowac o problemach dziecka, nie za pomoca papierka tylko z nauczycielem.
                  • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:09
                    Przyjęłaś zbyt optymistyczne założenia, przecież przed powrotem chyba miałaś świadomość jakie są problemy w polskich szkołach.
                    Powrót z dzieckiem, które ma trafić do polskiej szkoły publicznej to powinna być ostateczność.
                    • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:14
                      O jezu bez przessy / dziecko nie jest w tej szkole 1 rok a drugi i w zeszlym bylo ok wrecz bylo w czolowce. Ze wszystkich przedmiotow jest dobre albo bardzo dobre tylko z polonistka ma jakis problem ktory trzeba wyjasnic
                      • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:17
                        W zeszlym roku dzieciak byl w klasach 1-3, czyli lajcik, mniejsze wymagania, jeden nauczyciel.Teraz jest w klasie 4.To spory przeskok
            • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:24
              Nauczyciele powinni latac za dziubdziusiami i sie zastanawiac dlaczego dziubdziusie nie wykonuja polecen.
              To wina nauczyciela, ze dziubdzius zapomnial ,olal, nie zrozumial.
              Szczegolnie jak cala klasa nie miala problemu z ogarnieciem tematu.
              Co ty zrobilas przez te 3miesiace oprocz napisania maila?
              • majenkir Re: 13.11.19, 16:05
                edelstein napisała:
                > Nauczyciele powinni latac za dziubdziusiami i sie zastanawiac dlaczego dziubdzi
                > usie nie wykonuja polecen.

Nie nauczyciela wina, ale po kolejnej jedynce nauczycielka sama powinna skontaktowac sie z rodzicem, ze cos jest nie tak.
          • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:12
            a nauczyciele mojego dziecka po prostu kazaliby zrobić jeszcze raz-dobrze, wyjaśniając jak należy zrobić, bo chyba chodzi o to żeby dzieciak ogarniał a nie żeby mu postawić lufę?
            • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:26
              Jesli cala klasa zrobila dobrze, a on zle to nauczyciel mial prawo pomyslec iz to zwykle olewactwo. Po co,na co,wypelniac polecenia.
              • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:34
                nauczyciel miał obowiązek zapoznać się z opinią która jest w szkole, to nie wina rodzica, ze to olał. rodzic usiłuje się skontaktować i spotkać z panią tyle, ze to tez pani ma w zadku...to też nie wina rodzica...
                • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:38
                  Nauczyciel nie dostal zadnej opinii, opinie dostal nauczyciel nauczania poczatkowego.
                  Rodzic po 3miechach skapnal sie,ze dzieciakowi grozi 2 na polrocze i dam sobie reke uciac, je takich pielgrzymujacych rodzicow nauczyciel ma na peczki.
                  Nauczyciel nie ma zadnego obowiazku wyznaczac dodatkowych terminow spotkan.Termin jest za 2tygodnie.Nagle sie mamusi w d... zapalilo, przez 3miechy nawet do szkoly nie zajrzala.
                  • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:45
                    matka usiłuje skontaktować się z Panią od października, dzieci szkołę zaczęły we wrześniu(dodatkowo u moich przez pierwszy miesiąc klasy 4 nie dostają żadnych ocen niedostatecznych, w innych szkołach różnie bywa ale zazwyczaj tez pał od pierwszego dnia nie stwaiają ) , wiem, ze masz problemy z matmą bo chwaliłaś się tym niejednokrotnie ale żeby aż takie?
                    • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:54
                      "Napisalam w pazdzierniku do pani wiadomosc z prosba o wyjasnienie skad taka czy inna ocena i dostalam wiadomosc na zupelnie inny temat, tydzien temu napisalam z prosba o pilne spotkanie i brak odpowiedzi."

No bardzo sie postarala o skontaktowanie, napisala Maila z pytaniem skad jakas tam ocena.Slowa nie bylo, ze chce sie spotkac.
                      Drugiego maila wyslala tydzien temu z prosba o spotkanie,wiedzac je takie spotkania beda za 2tyg.
                      Moje problemy z matma nie powoduja iz nie potrafie policzyc do dwoch.Wiec odpusc sobie.
                      • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:13
                        to skąd ci sie wzięło, że matka obudziła się po 3 miechach? Trzy miesiące szkoły to nie minęły jeszcze...a matka obudziła się wcześniej..
                        • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:19
                          Prosbe o spotkanie wyslala w tym miesiacu,to jest trzeci miesiac szkoly czy nie?te 2tyg taka ci roznice robia?
                          • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:25
                            bo w tym miesiącu wpadło najwięcej złych ocen, nie wiem co w tym dziwnego, raczej normalne że od samego początku nie wystawiają pał bo zwykle nie maja z czego...trzeba najpierw te dzieci czegoś nauczyć, kazać przeczytać lekturę, przerobić ją żeby im potem z czegoś robić sprawdziany....moj syn przez cały wrzesień nie miał żadnej oceny z polskiego, najwiecej miał wystawionych na koniec października i w tym miesiacu , jedna czy dwie słabsze w październiku też jakoś szczególnie by mnie nie zaniepokoiły, kilka kolejnych już tak..
                            • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:35
                              Mnie zaniepokoilby brak planu. Moj syn b.dobry z angielskiego bardzo tego przedmiotu nie lubil w podstawowce,nie lubil nauczycielki i mial uprzedzeniaprzez co srednio mu szlo choc potrafil.Po przejsciu w tym roku do szkoly sredniej rozmawialam z anglistka na ten temat,bo lezalo to w moim interesie.W efekcie zadnych problemow nie ma,jego prace klasowe sa jedne z 3najlepszych w klasie.Na poczatku staly Kontakt z nauczyciele.mozna?mozna.
                              Gdyby mial specyficzne problemy to bym juz ma poczatku roku stala na wycieraczce u wszystkich nauczycieli,ktorych moze to dotyczyc dla wlasnego swietego spokoju
                  • arwena_11 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:46
                    Opinię dostała SZKOŁA. Dyrektor jest odpowiedzialny za poinformowanie WSZYSTKICH nauczycieli uczących danego ucznia o opinii i nauczyciele mają obowiązek się z nią zapoznać i przedstawić w jaki sposób będzie ona realizowana na ich przedmiocie.

Moja córka ma opinię o dysleksji, problemach z koncentracją, brakiem słuchu fonematycznego. Zawsze zanosiłam ją do sekretariatu ( w liceum kazano do pani pedagog ). Na pierwszym zebraniu dostałam informację że nauczyciele zapoznali się z opinią i został wypracowany taki i taki plan działania - musiałam go podpisać. Była tylko prośba o kontakt z panią od niemieckiego - żeby wypracować indywidualne podejście ze względu na te problemy ze słuchem fonematycznym.
                    I tak byli potraktowani wszyscy uczniowie z opiniami.
                    • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:02
                      Więc jeśli opinia nie dotarła do nauczycielki, trzeba mieć pretensje do dyrektora, wychowawcy czy pedagoga
                      Do nauczycielki można mieć pretensje, że utrudnia kontakt, bo nawet nie o to, że stawia dwóje, jeśli robi to sprawiedliwie.
                      Powinna przynajmniej napisać, że w szkole ma ograniczony dostęp do komputera, nie odbywają się konsultacje dla rodziców, więc zaprasza na dni otwarte.
                    • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:02
                      Czyli zanosilas na kazdym etapie nauki. Klasy 1-3, a 4-8 to niby jedna szkola, a dwa rozne systemy, wiec powinna byla zaniesc ponownie i skonsultowac sie z nauczycielami.Nie zainteresowalo ja,je nie ma zadnego Planu pracy itp.
                      • arwena_11 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:57
                        Nie, zanosiłam do każdej nowej szkoły - tą samą co dostała w 4 klasie ( wcześniej od 1 klasy miała "zagrożenie dysleksją", brak słuchu fonematycznego i problemy z koncentracją.
                    • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:02
                      A w innej szkole, w listopadzie klasy IV technikum, pani pedagog zauważyła, że jakoś tak przeoczyła jednego dzieciaka z papierami z ppp. Jakoś jej umknęło. Rożnie bywa, jak dzieciak ma problem, to rodzice powinni byli się we wrześniu upewnić, że wychowawca wie i wiedzą inni nauczyciele.
                      • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:21
                        ale dzieciak we wrześniu nie miał problemów ze szkołą przecież? nie miał też problemów w 3 klasie gdy nauczyciele stosowali się do zaleceń z opinii i o dziwo cały czas nie ma najmniejszych problemów z innymi przedmiotami..
                        • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:28
                          We wrzesniu to powinien byc Plan pod ktorym ona powinna byla sie podpisac.
                          Najwyrazniej jakies problemy jednak byly skoro byla w PPP.W dodatku to 3klasa zupelnie inny system nauki.
                          Wcale mnie nie dziwi brak problemow z innymi przedmiotami. W 4klasie mialam problem jedynie z matka.Fizyka to byly doswiadczenia,a nie obliczenia.Wiec inne przedmioty nie sprawialy mi problemow.
                          • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:48
                            jaki plan? mam dziekco z opinią żadnego planu nie podpisywałam a nauczyciele stosuja się do zaleceń z opinii-cud jakiś, plan obowiązkowo rodzic musi podpisac przy KS - IPET się nazywa, w innym wypadku może takowy szkoła stworzyć ale nie musi-jak stworzy to zaprasza na spotkanie rodzica a nie odwrotnie...
                            • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:56
                              Może nie cud, ale jak widzisz też nie norma.
                              • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:03
                                oczywiście, ze norma, w innym przypadku to łamanie przepisów
                            • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 14:03
                              Zdecydujcie sie,albo oczekujecie od szkoly planu albo nie.
                              • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 14:54
                                szkoła ma stosować się do opinii i tyle. Milo jest jak raczy poinformować rodzica w jaki sposób zamierza to robić i wysłucha także jego wskazówek na temat dziecka ale generalnie nie ma takiego obowiązku żeby opracowywac jakiś plan i zbierac podpisy jeżlei to nie IPET przy orzeczeniu o ksztalcneiu specjalnym.
                          • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:42
                            Nie wiem o jakim planie mowisz, w zeszlym roku zadnego nie podpisywalam a dziecko mialo zajecia dodatkowe. Do poradni trafil zeby mial indywidualny tok z angielskiego, nikt nie zglaszal zadnych problemow z synem.
                            Jesli wszyscy wiedza jak duzy jest przeskok to chyba nauczyciel tym bardziej powinien miec to na uwadze
                      • arwena_11 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 16:16
                        bo do listopada trzeba złożyć jakiś tam papier, że na maturze korzysta się z udogodnień. Podobnie jak przy egzaminach gimnazjalnych/ósmoklasisty.

Pamiętam jak wychowawca u syna przypominał, że jeżeli ktoś coś takiego ma - to musi donieść, jeżeli szkoła tego nie ma. Widocznie w waszym przypadku pani pedagog przeszukiwała papiery i znalazła.
                • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:40
                  To akurat obowiązek wychowawcy czy pedagoga zapoznać nauczycieli z opiniami.
                  • little_fish Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 15:52
                    No dobrze, ale jak rozumiem opinia została wydana w sprawie j.angielskiego. - umie go świetnie czy kiepsko? Jest w niej coś na temat trudności z zakresu j. polskiego? Bo jeśli nie, to co z tej opinii miałoby wynikać dla polonistki?
    • ida_marcowa1 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 11:10
      Szkoły mają w planach przewidziane terminy konsultacji z "przedmiotowcami". Jeśli jest problem z umówieniem się z polonistką, poproś o pomoc wychowawczynię. Jeśli konsultacja jest w odległym terminie, to nauczyciele mają okienka i czasem można się umówić. Ja wiem,że sprawiedliwość jest pojęciem względnym, a nauczyciele nie są dobrymi jej przedstawicielami, ale udupienie dziecka w czwartej klasie jest bez sensu. Szkoły " rozliczają się" z drugoroczniaków, rywalizują miedzy sobą w różnych rankingach i raczej udupianie ucznia dla zasady jest traktowane jako strzał w stopę, kolano a nawet i brzuch. Może syn ma problem z organizacja pracy, planowaniem albo zapamiętywaniem drobnych szczegółów?
      • bukietlisci Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 11:45
        owszem, szkoły się rozliczają z drugoroczniaków. co nie przeszkodziło pewnej pani gnoić ucznia. powód? milion lat temu nie lubily się z mamusią chłopca. dzieciak dostawał minus za wyprostowanie się na krześle ( bo przeszkadza w lekcji) albo złe oceny z odpowiedzi ustnych - gdzie był przygotowany. także, da się.
        • ida_marcowa1 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:04
          Ale to nie świadczy o tym, że jest to szkolna norma i każda zła ocena jest formą znęcania się na dziecku. W sytuacji opisanej wyżej, ja bym jednak próbowała zdybać nauczyciela. Wątkodajka bawi się w głuchy telefon co jest zupełnie pozbawione sensu
          • bukietlisci Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:24
            a gdzie napisałąm że to szkolna norma? nie, po prostu takie rzeczy się zdarzają.
            nie bardzo rozumiem, czego chcecie od wątkodajki? jaki gluchy telefon?
            napisała wiadomość z prośbą o wyjaśnienie ocen? napisała
            napisała wiadomość z prośbą o pilne spotkanie? napisała
            to nauczycielka w tej sytuacji zachowuje się karygodnie. co ma zrobić wątkodajka? łapać panią przed szkołą bo pani nie potrafi odpisać na maila? może i do tego dojdzie, ale moim zdaniem w tym wypadku to nauczycielka zachowuje się źle.
            • bukietlisci Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:26
              i może tak, może syn autorrki wątku ma problemy z organizacją pracy itd. być może. i po to włąsnie powinien być dialog na linii nauczyciel - rodzic. w celu wyjaśnienia oraz podjęcia kroków zaradczych. a tu nauczycielka najpierw odpowiada nie na temat a potem nie odpowiada w ogóle.
      • magdzialena78 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:56
        Koniecznie kosultacja , rozmowa jak zwał....
        Moj 9 latek tez trochę nieogarniety ale jest w III klasie wiec mysle ze się jeszcze "wyrobi", tez czesto czegos zapomina ale oceny 4 i 5 chyba jeszcze patrza orzez palce w IV kl to juz rzut na głęboką wodę.
        W II kl dostal pałę z matematyki, poszlam do wych i poprosilam aby mogl poprawic, nie bylo problemu...
        Noe sadze ze nauczyciel robi komuś celowo pod górkę...moze poprostu ma problem z polskim
    • qs.ibidem Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 11:11
      I tak długo czekasz; ja bym w październiku pociągnęła tę korespondencję i chciała się spotkać. Ostatni mail: nie czekałabym tygodnia na odpowiedź. Moim zdaniem do spotkania z dyrektorem nie ma podstaw, to nie jest jakiś zaogniony konflikt. Musisz bardziej nalegać na spotkanie z nauczycielkami.

Podoba mi się treść Twojej sygnaturki wink
    • little_fish Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 11:11
      Widziałaś sprawdziany/ kartkówki? Bo może dziecko tak jak w przypadku tego zadania domowego część polecenia opuści, część przekręci? A część napisze tak, że przeczytać nie można...
      • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:44
        Nie widzialam, napisalam do polonistki, ale dowiedzialam sie ze beda dostepne na zebraniu (za dwa tyg)
        • little_fish Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:05
          A dziecko nie potrafi powiedzieć z czego wynikają takie oceny?
          • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:38
            No wlasnie nie
            • little_fish Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 22:03
              A rozumie dlaczego za to zadanie domowe, które robiliście wspólnie, dostał taką właśnie ocenę?
              • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:31
                Teraz juz tak.
    • tryggia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 11:36
      O, będę podglądać wątek. U nas to samo, też j.polski, też IV klasa i same mierne z prac, które razem robimy. Mierne ze sprawdzianów, do których jest przygotowany.
    • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 11:40
      Mozesz przestac posylac dziecko na zajecia i jak bedzie mial 61% nieobecnosci wystapic o komisyjny.
      • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 11:45
        oswiataiprawo.pl/porady/egzamin-klasyfikacyjny/ Tu sa omowione i poprawkowy i klasyfikacyjny
    • aqua48 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 11:52
      Z tego co piszesz dziecko ma problem nie tyle z językiem polskim ile ze skupieniem się zrozumieniem i zapamiętaniem. Wykonuje polecenia niedokładnie dostaje mierne oceny i zniechęca się nie widząc w czym tkwi jego błąd. To jest do wypracowania, porozmawiaj szybko nie z dyrekcja tylko z wychowawczynią - jej zgłoś problem jeśli nie możesz skontaktować się z polonistką. Czy dziecko czyta, umie opowiedzieć co przeczytało, wysłowić się poprawnie? Rozmawiajcie codziennie o tym co było w szkole co działo się na filmie, jak spędzicie weekend, co widzieliście podczas spaceru. Bawcie się w opowiadanie co był ubrany pan którego właśnie minęliście. Albo ile rzeczy z wystawy sklepowej i gdzie były umieszczone zapamiętacie po odejściu. Wyrabiaj koncentrację, umiejętność dostrzegania i opowiadania. Poza tym czy dziecko nie mogłoby robić tych zadań i uczyć się wspólnie z jakimś bardziej ogarniętym kolega? Przynajmniej przez jakiś krótki czas.
      • maeve_binchy Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:05
        Jasne, problem z koncentracja. A z pozostalych ma srednia 5. I tylko nagle na polskim dziecko sie zmienia w kogos innego.
        • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:11
          Są takie, co ze wszystkiego mają 5, a z matematyki 2, różnie bywa.
          Ja też z opcji napisać jeszcze raz, poczekać do końca tygodnia i zjawić się w szkole jak pani skończy lekcje, jeśli nie będzie odpowiedzi albo zaangażować wychowawcę.
        • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:13
          No zawziela sie zawziela - to chcialas uslyszec? Na co czekasz ile 1 dzieciak musi nazbierac zebys zagadala z babka osobiscie?
          • maeve_binchy Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:16
            Patrz na drzewko. Odpowiedzialas na moj post a nie autorki. I szczerze? Nie znam dziecka w IV sp, ktore ma srednia 5 ze wszystkich przedmiotow a z jednego 2. Odwrotnie - owszem.
          • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:40
            Nie koniecznie o to mi chodzilo.
            Raczej interesowala mnie informacja o zaliczeniu przedmiotu w taki sposob zeby ta polonistka nie oceniala
            • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:46
              Egzamin sprawdzający, tylko dowiedz się co w sytuacji jeśli pójdzie gorzej niż wynika z wystawionej oceny.
            • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:24
              W komisji beda 3 osoby wiec raczej wypadnie lepiej
              • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:15
                Nie powiedziałabym. Zanm przypadek gdzie rodzic twierdził ze nauczyciel sie uwziął był egzamin komisyjny i poszedł gorzej niz wystawiona ocena na koniec roku....
                • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:10
                  Moze tez przejsc na edukacje domowa w sumie ale to sie srednio oplaca bo wtedy egzaminy ze wszystkiego na koniec roku by dzieciaka czekaly (z wyjatkiem muzyki plasyki wfu techniki itd)
                  • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:13
                    Najlepiej to chyba przestac chodzic - jak nie zda klasyfikacyjnego to ma jeszcze poprawkowy w sierpniu
                    • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:27
                      Najlepiej to isc i sie zorientować w czym dziecko ma problemy. Bo chyba nie pamieta poleceń i tyle. Teraz to 4 klasa co bedzie w 7??
                  • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 14.11.19, 06:55
                    To już lepsza ścieżka z polskiego.
                • arwena_11 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:06
                  Z tego co mówiono w szkołach moich dzieci - na komisie nie można dostać niższej oceny niż ta na koniec roku. W sensie, jak wyszłoby niżej - to jest utrzymana ocena wystawiona już.
                  • elenelda Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 15:53
                    Można. Zależy, co szkoła ma w statucie. U mojej córki w szkole można było.
                  • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 16:06
                    NO wstawiana na koniec roku jest ta wyższa. Ale na komisie mozna dostać ocene niższą.
            • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 20:57
              Czemu od razu zakladasz zla wole nauczyciela?
              Przypilnuj dziecko. Niech odrobi prace domowe porzadnie i rzetelnie, tak jak brzmi polecenie. Przypominaj zeby na kartkowkach itp czytal te polecenua starannie i robil dokladnie to co ma robic. Jesli mimo tego bedzie mial zle oceny - bedzie mozna miec pretensje do nauczyciela.
              Poki co z informacji od Ciebie wynika ze syn zrobil prace domowa niezgodnie z poleceniem i ze zdarza mu sie nie robic wcale (skoro ma bz). Nie wiem czego oczekujesz od nauczycielki w tej sytuacji.
        • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:15
          Jeżeli bazgrze, to cześć prac moze byc po prostu nieczytelna. Inne przedmioty są mniej kaligraficzne. Plus przekręcanie poleceń.
          • pasquda77 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:40
            berdebul napisała:

> Jeżeli bazgrze, to cześć prac moze byc po prostu nieczytelna. Inne przedmioty s
            > ą mniej kaligraficzne. Plus przekręcanie poleceń.
            Ok , ale czy w tej sytuacji nauczyciel nie powinien skierować dzieciaka do PP skoro widzi że jest jakiś problem?
            • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 17:44
              Nie ma obowiązku. Jeżeli nie wie, o sytuacji z innym systemem (a moze nie wiedzieć), to uznała że dzieciak olewa (brak zadania...). Olewactwo nie kwalifikuje na badania w ppp.
              • arwena_11 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:08
                Chcesz mi powiedzieć, że nauczyciel nie jest w stanie sprawdzić jak sobie dziecko radzi z innych przedmiotów, porozmawiać z wychowawcą? Bo co innego jak dzieciak leci na samych miernych, a co innego jak ma je tylko z jednego przedmiotu
                • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:33
                  Jeśli mają dziennik elektroniczny to nawet gdyby była ciekawa to pewnie nie ma podglądu na inne przedmioty.
                  Nie wygląda na specjalnie zaangażowaną, więc za wychowawczynią nie będzie latać. Ocenia co dostaje i tyle.
                  Może nie jest to wzorowa postawa, ale też nie niezgodna z prawem.
                • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:05
                  W zwykłej, państwowej szkole, a nie prywatnej z selekcją, są dzieci mające dwóję. Żadna niespodzianka. Rownież w IV klasie szkoły podstawowej. Dla nauczyciele to nie jest nowość i cos dziwnego.
                  Przy elektronicznym systemie (nie każdym), nauczyciel moze nie mieć podglądu na inne oceny i IMHO dobrze, bo nie ma sytuacji „Zosiu, widzę ze masz same 5, wiec ja ci wstawię 4, mimo że wychodzi 3, ale wtedy nie miałabyś paska”, jak za moich szkolnych czasów.
                • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:02
                  arwena_11 napisała:

> Chcesz mi powiedzieć, że nauczyciel nie jest w stanie sprawdzić jak sobie dziec
                  > ko radzi z innych przedmiotów, porozmawiać z wychowawcą? Bo co innego jak dziec
                  > iak leci na samych miernych, a co innego jak ma je tylko z jednego przedmiotu

Nawet jeśli jest w stanie, to niby dlaczego miałby poświęcać życie na analizę ocen ucznia z innych przedmiotów? Na swoich lekcjach widzi, jak dzieciak pracuje, czy np. bierze udział w lekcji, odrabia zadania, stara się, jak wypada na tle klasy - to w zupełności wystarczy do wystawienia oceny. Jeśli do tego nie dostał żadnych opinii z PPP od rodzica ani wychowawca nic nie wspomniał o specyficznych trudnościach konkretnego dziecka, to oczywistym jest, że dziecko bez zadania/ze źle zrobionymi zadaniami, myślące na lekcji o niebieskich migdałach (na pytania matki nie potrafi odpowiedzieć, że np. czegoś nie umiał, nie pamiętał czy nie rozumiał, tylko że jedynki dostaje "za oddychanie" - no sorry, nawet mało kojarzące dziecko (a syn autorki NIE jest opisany jako taki) potrafi określić, czy nie znał odpowiedzi na pytanie w ogóle i się nie odezwał, czy pani jego odpowiedzi nie doceniła, czy co jeszcze).

Tym bardziej polonista ma co robić, zwłaszcza jeśli pięciu innych rodziców w tej klasie dostarczyło opinie dot. ich dzieci i musi zrobić, oprócz standardowych lekcji i sprawdzianów, dostosowania dla tej piątki. Ostatnią rzeczą, na którą ma czas, jest wertowanie dziennika i rozmyślanie, dlaczego Jaś tak często nie ma zadań akurat z polskiego.
                  • arwena_11 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:19
                    Ok, znaczy pani z deficytami - no cóż zdarza się wcale nie tak rzadko.
                    Naprawdę uważasz, że rodzic powinien traktować każdego nauczyciela jak upośledzonego, który nie jest w stanie ogarnąć, że jego obowiązkiem jest sprawdzenie teczki każdego swojego ucznia?
                    • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:25
                      arwena_11 napisała:

> Ok, znaczy pani z deficytami - no cóż zdarza się wcale nie tak rzadko.
                      > Naprawdę uważasz, że rodzic powinien traktować każdego nauczyciela jak upośledz
                      > onego, który nie jest w stanie ogarnąć, że jego obowiązkiem jest sprawdzenie te
                      > czki każdego swojego ucznia?

Nie pomyliły ci się aby zawody? "Sprawdzenie teczki podopiecznego obowiązkiem każdego oficera prowadzącego" big_grin big_grin big_grin

I nie, zajmowanie się swoimi obowiązkami zamiast węszeniem po cudzej dokumentacji to nie jest objaw deficytów u nauczyciela big_grin
                    • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:26
                      Jakie teczki ucznia? Jaki obowiązek sprawdzania teczek? To byłoby najbardziej beznadziejne organizacyjnie rozwiązanie. Nauczyciel zapewne ma obowiązek zapoznać się z dostarczonymi mu dokumentami, a nie szukać informacji o 200 uczniach. Dostarczyć musi wychowawca czy inna wyznaczona osoba, a ponieważ przy masowce zdarzają się pomyłki, to w interesie dziecka i rodzica jest dopilnować czy tak się stało.
                      • arwena_11 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 14:24
                        Rodzic ma obowiązek dostarczyć opinię DO SZKOŁY, co autorka zrobiła. Nauczyciele mają obowiązek zapoznać się z taką opinią. Ta nauczycielka tego nie zrobiła.
                        • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 14:32
                          A tego zaprawde nie wiemy. Wiemy ze nauczycielka miala jakis problem ale watkodajka uznala go za nieistotny (?) ostatnio sie zorientowala ze dzieciak ma same dwoje, dzieciak ma do niej pretensje ze zle prace domowe odrabia ona do pani ze chciaz jej 3 nie postawi za dobre checi w miedzy czasie kombinuje jak obejsc pania.
                        • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 14:44
                          Rodzic ma prawo, a nie obowiązek dostarczyć opinię, a osoba, która ją przyjęła ma obowiązek ją przekazać gdzie i komu trzeba i to najlepiej z podpisem, zapoznałem się, bo teraz wychowawczyni nie udowodni, że ją pokazała, jeśli pokazała. Podstawy organizacji.
        • aqua48 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:20
          maeve_binchy napisała:

> Jasne, problem z koncentracja. A z pozostalych ma srednia 5. I tylko nagle na p
          > olskim dziecko sie zmienia w kogos innego.

No ja się tak zmieniałam na matematyce, za nic nie mogłam się skupić, zrozumieć zapamiętać smile

• hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:44
          Tak Pani sie uwzieła...matka chyba tez bo do tej pory nie poszła do szkoły pogadać. Nie ma tam godzin konsultacyjnych?? Dzieciak za chwile bedzie miał 2 na koniec z polskiego a mama maile wysyła
          • muchy_w_nosie Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:52
            Też jestem zdziwiona postawą rodzica.
            Jeśli jest problem od 3 miesięcy to ciężko będzie nadrobić materiał w ciągu tygodnia.
            I jeszcze niechęć dziecka, tu widzę duży problem.
            A jeśli chodzi o ocenianie to u nas już teraz (2 kl.) jak zrobisz niepełne zadanie, typu brak odpowiedzi czy było pokoloruj takie same wyniki a nie tylko rozwiąż, to jest zamiast oceny A, ocena C+.
            • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:08
              Nauczycielka nie odpowiada a w szkole nie ma godzin konsultacyjnych?? Nie chce mi sie wierzyć. Teraz jak jest dziennik elektroniczny to jest slad, własnie dyrektorowi mozna pokazać ze nie było odpowiedzi. Nie ma odzewu ide do wychowawcy zeby zorganizował spotkanie z nauczycielem
              • arwena_11 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:17
                Jak najbardziej jest to możliwe. W zeszłym roku u mojej córki jeden nauczyciel nie raczył odpowiedzieć na mojego maila przez pół roku. Problem był nie tylko mojej córki, interweniowała wychowawczyni, był protokół z rady pedagogicznej - pan miał w d....
                Na koniec roku, bez dyskutowania z panem wystąpiłam o weryfikację oceny z przedmiotu ( zgodnie ze statutem ) do dyrektora. I jakież było moje ( i wychowawczyni córki - bo ona bardzo chciała komisji w tej sprawie ), kiedy po rozmowie z dyrektorem pan stwierdził "że się pomylił" i ocenę podniósł bez żadnej komisji.

W przypadku mojej córki - pan nie odbierał maili ani od rodziców, ani od wychowawcy. Na wychowawczynię nawydzierał się, oskarżał dzieciaki o wagary ( bezpodstawnie - bo miały np długie zwolnienia lekarskie i były nieobecne 2-3 tygodnie non stop ), nie stosował się do zapisów w statucie - po dłuższej nieobecności masz 2 tygodnie na napisanie zaległych sprawdzianów inaczej 1. Tylko np pana nie ma na lekcji w drugim tygodniu a na następny dzień pojawia się w dzienniku 1.
        • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:46
          maeve_binchy napisała:

> Jasne, problem z koncentracja. A z pozostalych ma srednia 5.

No z jednej strony to faktycznie dziwne, że taka dysproporcja (też bym oczekiwała, że skoro inne przedmioty ogarnia bardzo dobrze albo i lepiej, to z polskiego bez problemu powinien mieć co najmniej mocne 3, może nawet 4-, zakładając, że ten przedmiot nie jest jego najmocniejszą stroną), z drugiej strony - autorka podaje przykłady, po których można się naprawdę zdziwić, że z tych innych przedmiotów mu aż tak dobrze idzie, jeśli z podobnym sensem (czy też jego brakiem) odrabia zadania. No naprawdę, jeśli ktoś robi nie to, co było w poleceniu i nie w takiej formie, w jakiej było zadane, to fakt, że w odrabianiu lekcji pomagała matka, nie podnosi wartości tego odrobionego zadania.

Tak czy owak - na pewno na cito dążyłabym do spotkania z polonistką, rozmowy, co jest nie tak, obejrzenia dotychczasowych sprawdzianów/kartkówek. Niepokojące jest, że oprócz tych 1 i 2 dziecko dostaje BZ - to znaczy, że znów czegoś nie odrobił, nawet "na odwal się" czy niepoprawnie. To nie polepsza jego sytuacji, bo źle świadczy o zaangażowaniu i staraniach.

Co do "zaliczania eksternistycznego" przedmiotu - zawsze można zdawać egzamin komisyjny, biorąc jednak pod uwagę, jak wygląda obecna podstawa programowa w 4 klasie i to, co w tych paru słowach autorka napisała o synu i jego (nie) ogarnianiu tego konkretnego przedmiotu, starałabym się uniknąć tej opcji. Tak czy owak - rozmowa z polonistką konieczna.
          • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 13:57
            Pojechalam na duza przerwe do szkoly spotkac nauczycielke, dowiedzialam sie ze z pania trzeba sie umawiac, bo ona nie ma czasu, moge przyjsc do niej w dniu zebran, ona nie bedzie na kazda wiadomosc od rodzicow odpowiadac bo musialaby nie odchodzic od komputera, prace dziecka bedzie mozna zobaczyc na zebraniu, ona nie bedzie kazdej pracy z osobna omawiac z kazdym rodzicem.
            • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:02
              Nie dziwi mnie to absolutnie, w szkołach moich dzieci jest standardem, że trzeba się umawiać na takie spotkania/przyjść na dyżur, przecież nauczyciel nie może rozmawiać z rodzicem ucznia, gdy ma prowadzić lekcję albo ma dyżur na przerwie, albo akurat ma jedyne 10 minut przerwy bez dyżuru, kiedy może się iść wysikać w ciągu całego dnia.
              Kiedy macie to zebranie?
              • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:29
                Zebranie jest za dwa tyg. Do tego czasu w obecnym tempie moje dziecko zlapie jeszcze 10 pal, a ja dalej nie bede wiedziala co jest problemem. Po zebraniu zostanie 3 tyg do swiat, po ktorych waracaja na 4 dni do szkoly i maja ferie.
                • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:33
                  lianis napisała:

> Zebranie jest za dwa tyg. Do tego czasu w obecnym tempie moje dziecko zlapie je
                  > szcze 10 pal, a ja dalej nie bede wiedziala co jest problemem.

To dlaczego dziś nie nalegałaś, żeby pani wyznaczyła jakiś wcześniejszy termin dyżuru/spotkania?
                  • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:37
                    Nakegalam i dowiedzialam sie ze pani nie ma obowiazku spotykania sie z rodzicami
                    • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:46
                      lianis napisała:

> Nakegalam i dowiedzialam sie ze pani nie ma obowiazku spotykania sie z rodzicam
                      > i
                      >

Co na to statut szkoły i kalendarz roku szkolnego? Faktycznie nie ma terminów dyżurów częściej niż raz na pół roku?

Napisz jeszcze raz przez librusa (z wiadomością do dyrektora) z prośbą o pilne spotkanie w zw. z sytuacją dziecka na polskim. Przynajmniej będziesz mieć podkładkę, że się interesowałaś sprawą wcześniej niż w ostatniej chwili, jeśli dojdzie do eskalacji problemu.
                    • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:10
                      Coś mi sie wierzyć nie chce...ale to idziesz do dyrektora i mówisz jak wygląda sytuacja.
                      • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 17:46
                        I ta jedna pani się uwzięła, akurat od polskiego, jak dzieciak był poza polskim systemem edukacji. big_grin I matka we wrześniu nie rozmawiała z polonistką, żeby ustalić jak działać, ani nie prosiła wychowawcy o przekazanie informacji. Nie zadbała tez, zeby z tego problematycznego przedmiotu odrabiał lekcje (brak zadania), albo razem odrabiają je źle. wink
                        • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:28
                          On powiedziała nauczycielowi w 3 klasie....tylko ze w 4 są wszyscy nowi, łącznie z wychowawcą...
                          • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:46
                            Opinie składała wiec jest w szkole skoro dziecko ma indywidualny tok z anglika i zajęcia socjoterapii. Nauczyciele powinno się zapoznać zwłaszcza jak są jakieś problemy.
                            • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 21:46
                              Oczywiscie ze powinno....tylko jakby sie polegało na tym co inni powienni to byłoby źle. W 4 klasie zmieniają sie nauczyciele, ja bym na poczatku roku poszła do wychowawcy, powiedziała co to za dziecko jakie ma problemy i czy moze porozmawiać z innymi nauczycielami. A jak juz by mi przyniosło dwójkę czy pałę to nie czekałabym 3 miesiecy tylko po drugiej złej ocenie poszłabym zapytać w czym dziecko ma problem
                              • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:35
                                ależ przecież ona próbuje, tylko nauczycielka ani spotkać się nie chce ani wytłumaczyć mailowo, łaskawie wyraziła zgodę na spotkanie w czasie zebrania pod koniec miesiąca...
                                • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:08
                                  Jezu to ide do wychowawcy albo do dyrektora. I romowe prowadze w obecnosci jednego albo drugiego. Tez miałam w LO sytuacji ze byłam zagrożona...pomimo samych 5. Trafiłam do szpitala na operację, do szkoły poszedł papier ze jestem w szpitalu a potem 2 tygodnie w domu. Wychowawca poinformowała wszystkich nauczycieli...a biologica przy kazdym odpytywaniu (a było to 5 razy w tygodniu) stawiała u mnie 1, bo mnie nie ma. Wróciłam i miałam 16 jedynek. A ona stwierdziła ze nie da rady poprawić i nie dopuszcza mnie do matury z biologii....moja mama poszła do wychowawca i dyrektora. I przy wychowawcy i zastepcy dyrektora (tez biologi uczyła) odpowiadałam z materiału . Nauczycilka z kwaśną miną wstawiła mi 16 piątek (kujon byłam) po czym powiedziała ze i tak mi z tych ocen 3 na koniec wychodzi. Dyrektor zrobił kombo i dostałam na koniec 5...Takie sprawy w takich sytuiacjach załatwia sie ze swiadkami.
                    • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 22:12
                      Pani ma obowiązek udzielać rodzicom informacji i współpracować z nimi dla dobra dziecka.
                      . Już chyba nie dam rady czytać dalej, ten wątek jest tak przygnębiający.
            • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:04
              ko.poznan.pl/szkoly_organy/zarzadzanie/2017/02/zasady-udostepniania-prac-pisemnych-uczniom-i-ich-rodzicom/
              www.portaloswiatowy.pl/analizy-i-interpretacje/zasady-przechowywania-i-udostepniania-prac-pisemnych-uczniow-15146.html

Napisz pismo do dyrekcji że wymagasz żeby nauczycielka zaczęła się stosować do przepisów i że zgodnie z nimi chcesz zobaczyć prace swojego dziecka natychmiast a nie na żadnych zebraniach.
            • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:09
              Dziwisz się? Ma dyżur, albo jedną wolną przerwę żeby cos zjesc. Poproś wychowawcę o monitorowanie sprawy i umów sie z panią. Zrób sobie kopie prac.
              • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:26
                Ale kopie jakich prac? Nie widzialam ani jednej
                • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:31
                  lianis napisała:

> Ale kopie jakich prac? Nie widzialam ani jednej
                  >

No właśnie tych, których nie widziałaś, a które pisali w szkole na ocenę. Zdjęcia telefonem zrób np.
                  • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 22:16
                    A jak niby ona ma sobie zrobić te kopie?
                    Są szkoły, gdzie w ogóle nie daje się zgody na coś takiego (wbrew prawu). Inne, które maksymalnie utrudniają zrobienie kopii.
                    Może gdzieś na stronie szkoły można przeczytać, jaka jest procedura.
                    Jeśli nie ma, pracę może pokazać tylko polonistka - jak się wreszcie umówi.
                    • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:07
                      W dobie telefonów z aparatem, to ni jest szczególnie skomplikowane?
                      • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:33
                        Nie chodzi o technikę, chodzi o zakaz.
                        • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:26
                          nangaparbat3 napisała:

> Nie chodzi o technikę, chodzi o zakaz.
                          >

Jaki znowu zakaz? Nawet zakładając, że nauczyciel (niezgodnie z przepisami!) próbowałby mi zakazać sfotografowania pracy, jak sobie wyobrażasz wyegzekwowanie tego zakazu? Rzuci się na rodzica z pazurami wyrywając mu telefon? Toż to już grubsza sprawa, naruszenie nietykalności cielesnej i próba zagarnięcia mienia przez funkcjonariusza publicznego, czyż nie? big_grin
                          • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:33
                            pamiętasz mój wątek sprzed 2 albo 3 lat o próbie zrobienia zdjęcia przez matkę w czasie zebrania? wydaje mi isę, ze tez się tam udzielałaś ale to dawno było to może nie.....
                            • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:36
                              forum.gazeta.pl/forum/w,567,164956815,164956815,Sprawdziany_do_domu_zdjecie_itd.html
                            • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:48
                              slonko1335 napisała:

> pamiętasz mój wątek sprzed 2 albo 3 lat o próbie zrobienia zdjęcia przez matkę
                              > w czasie zebrania? wydaje mi isę, ze tez się tam udzielałaś ale to dawno było t
                              > o może nie.....
                              >

haha, nie pamiętałam, ale widzę, że to samo pisałam big_grin Nie widzę opcji, że nie robię tego zdjęcia, jeśli mam taką potrzebę - jestem, jak widać, prawdziwie roszczeniowym rodzicem big_grin
                              • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:57
                                My od tamtego czasu cały czas walczymy ze szkołą...statut zmieniano już kilka razy i ciągle jest niezgodny z przepisami i ciagle częśc nauczycieli sie nie stosuje... pocieszam się, ze część się stosuje więc jest jakieś światełkowink I teraz najfajniejsze w październiku tego roku w statucie zrobiono zapis iż sprawdziany czy klasówki które nie sa z wydawnictwa można sfotografowac ale....dzieci nie mogą w szkole używac komórek a więc nie mogą zrobić zdjęcia komórką, moja córka ostatnio za próbę zrobienia fotki sprawdzianu dostała uwagę za używanie komórki, cóz musi apart nosić-ciekawe jak to obejdąsmile
                                • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:00
                                  przonosny skaner i po 20gr od kopii niech bierze
                      • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:31
                        ale z choinki ma tą pracę do zdjęcia wziąć skoro dzieciak niezgodnie zresztą z przepisami jej nie dostał do domu?z czego ma zrobić to zdjęcie tak konkretnie jeżeli nauczyciel nie chce się z nia umówić i pokazać pracy?
                        • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:36
                          A z ciekawości, co na to przepisy? Nauczyciel ma obowiązek przechowywać prace i ma obowiązek dawać do domu? A co jeśli dziecko pracę spontanicznie lub strategicznie zgubi?
                          • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:38
                            Przepisy były już tu wcześniej wklejane. Rodzic ma prawo do bezproblemowego wglądu w prace swojego dziecka i nie oznacza to oglądania prac wyłączenie na zebraniach-to też jest wyjaśnione.....
                          • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:29
                            mia_mia napisał(a):

> A z ciekawości, co na to przepisy? Nauczyciel ma obowiązek przechowywać prace i
                            > ma obowiązek dawać do domu? A co jeśli dziecko pracę spontanicznie lub strateg
                            > icznie zgubi?

Nie, nie ma obowiązku dawać prac do domu, musi je przechowywać przez określony czas. I ma obowiązek udostępniać rodzicom. Nie może zabronić np. sfotografowania.
                            • little_fish Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 17:11
                              W szkole moich dzieci jest tak, że na prośbę rodziców dziecko bez problemu dostaje kserokopię. Jedna z nauczycielek sama kiedyś pytała, czy wystarczy nam, jeśli prześle zdjęcie
                              • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:25
                                Czyli tez niezgodnie z przepisami no ale przynajmniej dają kserokopię...
              • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:29
                Tak ja sie dziwie. Uczen 5 ktory z jedych zajec ma 2 a pani nie moze 5 minut poswiecic zeby powiedziec “dzisiaj strasznie mi przykro ale nie mam czasu prosze przyjsc w czwartek o 16:45” albo cos podobnego?
                • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 17:48
                  Pani mogła sie poczuć olana, jeżeli nie dostała info że uczeń jest Polakiem, ale przeszedł z innego systemu. Dostaje źle odrobione prace domowe, o ile w ogóle jakieś dostaje. Rodzice, zamiast we wrześniu pogadać z polonistką/wychowawcą siedzą i piszą wierszyki, w dodatku nie na temat. tongue_out tez bym się wkurzyła.
            • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:27
              Napisz na nia skarge. Serio.
            • elenelda Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:32
              Pisz do pani na librusa i dawaj do wiadomości dyrektora i wychowawcy. Naepiej dołączyć poprzednie pytania. Piszesz, że w związku z brakiem odpowiedzi na pytania z dnia takiego i takiego zwracasz się po raz kolejny z zapytaniem.
            • arwena_11 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:28
              A od czego ona jest - omówienie pracy to jej obowiązek. Podobnie jak udostępnienie - i nie, nie do wglądu ale oryginał lub ksero.
              Tu masz ładnie wytłumaczone. Przy okazji sprawdź zapis w statucie czy jest zgodny z prawem
              www.portaloswiatowy.pl/analizy-i-interpretacje/zasady-przechowywania-i-udostepniania-prac-pisemnych-uczniow-15146.html
              • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:36
                Ona nie odmówiła pokazania pracy, tylko nie chce się spotkać poza terminem zebrania. Jak przyjdzie co do czego to powie, że omówiła z dziećmi ustnie.
                • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:38
                  owszem stwierdziła że nie ma czasu z każdym omawiać prac z tego co gdzieś tu przeczytałam...
          • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:01
            Dziecko ma dwoje z polskiego, bo pierwszy rok jest w polskiej szkole.
            • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:06
              mia_mia napisał(a):

> Dziecko ma dwoje z polskiego, bo pierwszy rok jest w polskiej szkole.

I przechodząc z innego systemu rodzice nie skontaktowali się ze szkołą i nauczycielami na początku roku, żeby się upewnić, czy oni o tym wiedzą i czy widzą jakieś obszary, na które powinni zwrócić szczególną uwagę, żeby przejście było dla dziecka jak najłagodniejsze? Polonistka w ogóle ma świadomość, że ten konkretny uczeń nie pisał wcześniej po polsku i w ogóle chodził do szkoły w innym systemie?
              • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:36
                Oczywiscie ze sie skontaktowali, byla rozmowa z dyrektorem przed przyjeciem dziecka do szkoly, w zeszlym roku nauczycielka wiedziala o wszystkim, ale byla tylko jedna od wszystkich przedmiotow, polonistka stwierdzila, ze nic nie wie, ale szkola ma zeszloroczna opinie z poradni i syn realizuje dodatkowe zajecia socjoterapeltyczne oraz indywidualny tok z angielskiego wg zalecen.
                Poradnia nie widziala problemow pomijajac pismo (syn pisal drukowanymi literami, nie laczy liter)
                • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:51
                  lianis napisała:

polonistka stwierdzila, ze nic nie wie, ale
                  > szkola ma zeszloroczna opinie z poradni i syn realizuje dodatkowe zajecia socj
                  > oterapeltyczne oraz indywidualny tok z angielskiego wg zalecen.

No to czas poruszyć wychowawcę - dlaczego nie dopilnował poinformowania przedmiotowców o specyficznej sytuacji i potrzebach dziecka? Jak to w ogóle możliwe, że dziecko z orzeczeniem z poradni nie ma zatwierdzonego planu edukacyjnego, który ty jako rodzic powinnaś podpisać do 20 (albo do 30? - nie pamiętam, musisz sprawdzić) WRZEŚNIA?

Czas chyba, żebyś zaczęła wymagać stosowania się szkoły do przepisów, bo coś to zaczyna nieciekawie wyglądać i może nawet w ogóle nie z winy polonistki...
                  • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:56
                    „W zeszlym roku robilismy od razu diagnoze w ppp i odnosnie j polskiego byla tylko informacja o pismie (uzywa drukowanych liter, nie laczy liter w wyrazie) syn bardzo dobrze czytal i pisal po polsku. Dostal w zaleceniach socjoterapie i indywidualny angielski.”
                    Wychowaca nie miał podstaw do informowania przedmiotowców, poza anglistą.
                    • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 22:18
                      Chyba zwariowałaś.
                  • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 15:09
                    To dziecko nie ma chyba orzeczenia - przeciez zadnych zastrzezen nie mieli poza tym ze pisze drukowanymi? Na to nie ma orzeczenia - po prostu w wielu systemach nie uczy sie kursywy (moje wlasne dziecko przynioslo ze szkoly informacje ze ma nie pisac kursywa bo tak jest zle ma pisac drukowanymi)
                    • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 15:52
                      ichi51e napisała:

> To dziecko nie ma chyba orzeczenia

To z jakiej okazji szkoła organizuje mu zajęcia socjoterapeutyczne?
                      • anika772 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 20:15
                        Do zorganizowania zajęć socjoterapeutycznych wystarczy opinia. Orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego to grubszy kaliber i rzeczywiście wymaga stworzenia Indywidualnego Program Edukacyjno-Terapeutycznego, który powinien być zaakceptowany i podpisany przez rodzica.
                        • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 22:22
                          Jesli ma te zajęcia, to poradnia najpewniej zaleciła objęcie dziecka pomocą psychologiczno-pedagogiczną w szkole. Przeprowadzka z innego kraju jest jedną z sytuacji, w której taka pomoc się należy.
                          Na początku czwartej klasy powinni się byli spotkać "nowi" nauczyciele z poprzednią panią, dowiedzieć od niej, jakie dziecko ma mocne strony, a jakie trudności, i przemyśleć, co mogą zrobić, żeby dziecku pomóc - na co dzień, zwyczajnie na lekcjach.
                • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:11
                  Dziecko zaczynało 4 klase, czyli wszyscy nowi nauczyciele a ty nie upewniłas sie ze kazdy z nnich wie ze masz dziecko ktore przed chwila uczyło sie w innym kraju, innym języku i innym systemie???
              • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 15:03
                Gdzie sa jego zajecia wspomagajace nalezne na movy ustawy?
                • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 15:14
                  Obywatelom polskim nie należą się z urzędu, musi zostać stwierdzone, że są braki uniemożliwiające dalszą naukę. Moja koleżanka tak miała, poradnia stwierdziła, że dziecko lepiej i poprawniej posługuje się polskim niż rówieśnicy, więc wskazań nie było i rzeczywiście od początku poradziło sobie świetnie, ale ono oczytane i z lekkim piórem, coś tam robili z podręczników przez cały pobyt.
                  • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:22
                    Naleza sie

“ 17. 1. Dla uczniów przybywających z zagranicy, podlegających obowiązkowi szkolnemu lub obowiązkowi nauki, którzy nie znają języka polskiego albo znają go na poziomie niewystarczającym do korzystania z nauki, organ prowadzący szkołę organizuje w szkole, w której uczeń realizuje naukę zgodnie z podstawą programową kształcenia ogólnego, dodat- kową, bezpłatną naukę języka polskiego w formie dodatkowych zajęć lekcyjnych z języka polskiego.
                    2. Dodatkowe zajęcia lekcyjne z języka polskiego są prowadzone indywidualnie lub w grupach w wymiarze pozwala- jącym na opanowanie języka polskiego w stopniu umożliwiającym udział w obowiązkowych zajęciach edukacyjnych, nie niższym niż 2 godziny lekcyjne tygodniowo.
                    3. Tygodniowy rozkład oraz wymiar godzin dodatkowych zajęć lekcyjnych z języka polskiego ustala, w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę, dyrektor szkoły, w której są organizowane te zajęcia.
                    § 18. 1. Dla uczniów wymienionych w § 17 ust. 1, w odniesieniu do których nauczyciel prowadzący zajęcia eduka- cyjne z danego przedmiotu stwierdzi konieczność uzupełnienia różnic programowych z tego przedmiotu, organ prowadzą- cy szkołę organizuje w szkole dodatkowe zajęcia wyrównawcze z tego przedmiotu.
                    2. Dodatkowe zajęcia wyrównawcze z danego przedmiotu są prowadzone indywidualnie lub w grupach, w formie do- datkowych zajęć lekcyjnych z tego przedmiotu, w wymiarze 1 godziny lekcyjnej tygodniowo.
                    3. Tygodniowy rozkład dodatkowych zajęć wyrównawczych ustala, w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę, dyrektor szkoły, w której są organizowane te zajęcia.
                    § 19. Łączny wymiar godzin zajęć lekcyjnych, o których mowa w § 17 ust. 2 i § 18 ust” Warszawa, dnia 31 sierpnia 2017 r. Poz. 1655
                    ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ1)
                    z dnia 23 sierpnia 2017 r.
                    w sprawie kształcenia osób niebędących obywatelami polskimi oraz osób będących obywatelami polskimi, które pobierały naukę w szkołach funkcjonujących w systemach oświaty innych państw
                    • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:24
                      Chyba rzeczywistosc zaskrzeczala skoro ma same 2... niech pani mu napisze opinie nauczyciela dla ppp
            • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:08
              Czy to ta pani, której sie marzy bieganie po łące niczym w Panu Tadeuszu? big_grin
            • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:31
              Drugi.
              Idac w Polsce do szkoly, umial juz plynnie czytac i pisac po polsku.
              • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:41
                To potrafi większość dzieci kończąc pierwszą klasę, potem przez dwa lata uczą się innych rzeczy z polskiego, szlifują niedociągnięcia.
                Specyfiką polskiej szkoły, ja uważam nawet, że wadą, są bardzo niskie wymagania w klasach 1-3, a dużo większe w kolejnym roku.
              • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:13
                Ale to umieja wszystkie po 1 klasie a tez duza czesc po przedszkolu. Po 3 klasie duzo wiecej powinien umieć. Poza tym pisałaś ze pisał drukowanymi tylko, czyli nie pisał płynnie...
                • a23a23 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:49
                  >hanusinamama
                  >Poza tym pisałaś ze pisał drukowanymi tylko, czyli nie pisał płynnie...

Drukowanymi w tym kontekście może znaczyć, że pisał printem (systemy anglosaskie), a nie kursywą (jak w pl szkole uczą).
            • aqua48 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:29
              mia_mia napisał(a):

> Dziecko ma dwoje z polskiego, bo pierwszy rok jest w polskiej szkole.

No ale to tym bardziej szybko trzeba znaleźć problem i pomóc mu go rozwiązać, spuszczanie rodzica na drzewo w nie jest rozwiązaniem problemu. Odpowiedź pani, że nie ma obowiązku spotykania się z rodzicami jest niedopuszczalna.
              • little_fish Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:37
                Nie może być pierwszy rok w polskiej szkole skoro matka pisze "szkoła ta sama, klasa ta sama"...
                • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 17:53
                  Już się wyjaśniło. Był w trzeciej klasie w polskiej szkole. Wystarczy, że pani była z tych, że to jeszcze małe dzieci nauczą się albo nie zauważała problemu i teraz przy normalnym, a nawet może wymagającym nauczycielu zrobiło się nieciekawie.
              • iwoniaw Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:42
                aqua48 napisała:

Odpowiedź pani,
                > że nie ma obowiązku spotykania się z rodzicami jest niedopuszczalna.

Szczerze mówiąc, w życiu nie spotkałam szkoły, w której nie byłoby wpisane w statut, że nauczyciele się z rodzicami kontaktują (i rodzice z nauczycielami) i w której nie byłoby ustalonych dyżurów nauczycieli (oprócz wyznaczonych zebrań i konsultacji) - tak, czasem są one w "cudownych" porach nieosiągalnych dla człowieka pracującego, czasem "aż" raz na miesiąc, ale na pewno nie ma tak, że jest zebranie we wrześniu, a potem na początku grudnia, a pomiędzy - zupełnie nic. Dlatego zapytałam wyżej, co na to statut i kalendarz roku szkolnego/plan pracy szkoły, bo to jest wszędzie regulowane w taki czy inny sposób przecież.
                • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:01
                  Teraz strajk wloski przeciez . U moich w zajęciach pozalekcyjnych zero a w konsultacjach tylko godziny przyjęć dyrekcji. Konsultacje z przedmiotowcami w czasie zebrań. W zeszłym roku każdy nauczyciel miał wyznaczona godzinę i dzien tygodnia na konsultacje z rodzicami.
                  • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:51
                    U mnie raz w miesiacu są konsultacje.
                    • elenelda Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 19:20
                      We wszystkich mi znanych szkołach również.
                      • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 21:47
                        NO tez sie dziwię. MOja znajoma uczy historii w 2 szkołach, i ma w kazdej konsultacje...
                        • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 00:16
                          Moja nie ma, bo nie ma gdzie. Wolne sale są po 18, mocno po 18. Jak kończy lekcje o 13, a pózniej jedzie do domu/drugiej szkoły, to juz nie wraca. Spotkania z rodzicami w dniu zebrania, ewentualnie dnia otwartego.
                          • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:12
                            chcieć to móc...moje dzieci uczą się na dwie zmiany, nie raz i nie dwa rozmawiałam z nauczycielem na ławce na korytarzu czy w pokoju nauczycielskim bo nie było akurat wolnej sali...serio to nie jest problem gdy trwa lekcja....
                            • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 19:49
                              Moim zdaniem problem w tym ze autorka przez 3 miesiace nic nie robiła. dzieciak przynosił 1 za 2 a ona czekała. Wiedziała ze dziecko jest po innym systemie, ze moze miec z jezykiem problem..nie poszła wyjajsnic nauczycielce ze to mzoe z tego wynikać??
                              • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:26
                                trzy miesiące nauki miną jak beda zebrania wtedy gdy moze się spotkac nauczycielka, wcześniej nie miała/nie ma czasu/zamiaru/potrzeby
                • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:11
                  Obowiązek kontaktu jest przy zagrożeniu 1, dzieciak ma 2.
    • princy-mincy Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 14:05
      Napisz jeszcze raz do nauczycielki z prosba o spotkanie- kopia do dyrektora szkoly (da sie na Librusie).
      Jak nie odpowie w ciagu nastepnych kilku dni- dzwon do sekratariatu/ pokoju nauczycielskiego/ sekretarza szkoly.
      U nas nie ma problemu by spotkac sie z nauczycielem- sa godziny w ciagu dnia, by podejsc, nauczyciele odpisuja na prosby o spotkanie.
    • rexona_sport Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 16:57
      Ja bym się martwiła ze dziecko nie rozumie prostych poleceń, jak w opisanym przykładzie: wyszukaj rzeczowniki a dziecko mówi ze trzeba „posklejać wyrazy z gazety” i czuje się pokrzywdzone kiedy zadanie jest niezaliczone - bo jak ma być? To bardzo zle ze dziecko nie widzi tego ze nie wykonało polecenia i uważa ze zle oceny są „za oddychanie”.
    • janja11 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:35
      A mnie załamuje, że nauczyciela tak mało obchodzą problemy dzieciaka, że olewa korespondencję od rodzica.
      Załamuje mnie , że wysoki klasy szkolne "specjalystki" se zapomniały o dokumentach w sprawie dzieciaka.
      Załamuje mnie, że "specjalystki" nie tylko nie potrafią pogadać z rodzicem, ale też nie potrafią się dogadać między sobą.
      Czytam informacje od każdego dzieciaka, którego dostaję pod opiekę i to chociażby po to, żeby nam się lepiej pracowała, żeby się lepiej dogadać .

• berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 20:06
        Szkoła zadbała o komputer dla nauczyciela, czy oczekuje że bedzie korespondować na librusie z prywatnego?
        • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:46
          Gdzies jakis komputer ma skoro do librusa cos wpisuje
          • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:10
            W klasie w której ma lekcje (wersja optymistyczna), lub dzielony w pokoju nauczycielkim (wersja pesymistyczna), gdzie czeka tłum chętnych. tongue_out IMHO librus czy inny edziennik powinien funkcjonować tylko, jeżeli nauczyciel ma swoją pracownię, w której siedzi z dostępem do komputera + 40 godzinny tydzień pracy, X tablicowych i reszta na sprawdzanie prac, uzupełnianie dziennika itd, na miejscu, w szkole.
    • elenelda Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 18:42
      W szkole Twojego dziecka nie ma godzin otwartych? Sprawdzałaś na stronie szkoły? Może je przeoczyłaś? Czy dziecko uczęszcza na zajęcia z języka polskiego dla obcokrajowców/dzieci powracających z zagranicy? Jeżeli nie uczęszcza to jaki jest powód?
      • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:32
        Nie ma, sprawdzalam. Nie uczeszcza, w zeszlym roku byl jednym z lepszych uczniow z j polskiego w klasie.
    • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 12.11.19, 22:27
      A jakie są dokładnie zalecenia poradni?

Straszny ten wątek, można dojść do wniosku, że tym, czego trzeba PO PIERWSZE nauczyć dziewięcioletnie dziecko, jest wykonywanie poleceń.

Jednocześnie część nauczycieli lekceważy zalecenia opinii PPP, a nawet orzeczeń. Potrafią wręcz chwalić się tym.
      • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 07:28
        „Straszny ten wątek, można dojść do wniosku, że tym, czego trzeba PO PIERWSZE nauczyć dziewięcioletnie dziecko, jest wykonywanie poleceń.”

Nauczyciel powinien docenić młodzieńczy bunt i kreatywność, w wykonywaniu polecenia wskaż rzeczowniki😉
        • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 07:48
          Mnje tam bardziej zastanawia jak mozna tak kreatywnie zrobic komiks zeby dostac dwa...
          • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 07:56
            Moje pewnie miałoby ocenę obniżoną, tylko nie wiem o ile, za szatę graficzną. Nie dość, że talentu nie ma, to jeszcze nie lubi marnować czasu na rysowaniewink
          • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:34
            Tez mnie zastanawia, choc mysle ze tu wchodza w gre slabe dialogi w chmurkach a nie sam rysunek, w koncu to nie plastyka, a poza tym syn akurat bardzo lubi szkicowac i bardzo dobrze mu to wychodzi
            • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:49
              Moze ten komiks tez byl z gatunku “zrob komiks o tym ze plotkowanie jest zlem. Kredka na czerwono narysuj zla sroke ktora obgaduje bogu ducha winna sowe (sowe nalezy zaznaczyc zielonym flamastrem). Z prawej strony sowy powinny sie znalezc stol krzeslo i antresola zas sroka w lewym skrzydle ma trzymac ksizke kucharska.
        • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:55
          Nie, ale może mógł był docenić wierszyK?
      • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:24
        Generalnie dostalismy wskazania i zalecenia, nic nie brzmialo wg mnie jako cos co musi byc bezwzglednie przestrzegane. Tylko jak widac ja nie do konca ogarniam system.
        • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:38
          To jest opinia na 3 klase prawda? Czy on mial te dodatkowe lekcje z polskiego ktore poradnia zaleca?
          • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:43
            to jest opinia która jest ważna tak długo jak długo występują problemy albo do kiedy będzie wystawiona nowa z nowymi zaleceniami...na opinii może być też zalecenie, że należy powtórzyć badania i kiedy(zazwyczaj jest to okres za dwóch lat) -wtedy należy zrobić nową...
            • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:51
              To prawda ale niestety wspomaganie z polskiego przysluguje powracajacym tylko 12 mcy. Wiec onile mial te lekcje to szansa na wyealczenie wiecej jest mala.
              • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:55
                ale są zajęcia wyrównawcze, korekcyjno-kompensacyjne jeszcze, które są w tej opinii wypisane także a więc szkoła ma obowiązek je realizować
          • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:56
            Tak to opinia wystawiona w pazdzierniku 3 klasy.
            Mial zajecia indywidualne z angielskiego, mial zajecia z socjoterapii i zajecia kompensacyjne z polskiego, w tym roku ma tylko jakas terapie pedagogiczna.
            • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:59
              a masz na opinii kiedy należy powtórzyć badania albo okres czasu na jaki obowiązuje?
              • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:07
                Nie. Tylko data badan i data wydania dokumentu.
              • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:34
                Pewnie na etap edukacyjny czyli 1-3. Na 4-8 trzeba by zrobic kolejna.
                • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:40
                  na etapy edukacyjne wystawia się orzeczenia o KS zazwyczaj a nie opinie...opinia np. o specyficznych trudnościach wystawiona w 4 klasie obowiązuje na okres całej nauki w szkole podstawowej i średniej. Jeżeli w opinii nie jest podany okres jej obowiązywania lub powtórki badań to ona obowiązuje do czasu aż "znikną" problemy dziecka..
                  • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:45
                    Moją uwagę zwróciło to, że z tej opinii nie wynika, żeby dziecko miało jakieś problemy. Jest dużo zaleceń, ale są oderwane od tego co jest napisane wcześniej.
                    • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:06
                      Bo watkodajka nie wkleila calej opinii tylko fragment (slusznie na co forum cala?) z zalecen wynika ze dziecko ma jakies tam trudnosci spoleczne i ma rozwijac motoryke mala (co wychodzi wlasnie na polskim) oczywoscie zakladajac ze wyjatkowo w poradni sie przylozyli bo przewaznie maja gotowce z zaleceniami dla “dzieci z autyzmem” “dzieci powracajacych” “dyslektykow” itd
                    • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:15
                      Jak to nie wynika? Dziecko ma skrzyżowaną lateralizację, deficyt syntezy słuchowej, myli litery o podobnym kształcie. Do tego pracuje powoli.
                      Do tego mamy świetne radzenie sobie z przedmiotami innymi niż polski.
                      Wnioski chyba oczywiste.
                      Dlatego ma zalecenie udziału w zajęciach korekcyjno-kompensacyjnych i dodatkowe.
                      • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:24
                        Myliło rok temu, bo było przyzwyczajone do innej pisowni.
                        Problemy są niewielkie, akurat na zajęcia, które dziecko ma, a zalecenia jakby były dużo poważniejsze. Taka jest moja opinia, ale to nieważne. Ważne jest to co na dokumencie.
                        • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:37
                          Skrzyżowaną lateralizację też ma z tego powodu?
            • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:05
              Trzeba ich cisnac niestety. Pisz skargi co cie to kosztuje gorzej nie bedzie. Dziecko teraz w zaparte idzie zlosliwie pewnie tych jej glupich polecen wykonywac nie chce - jak nic nie zrobisz to beda sie silowac a to bez sensu.1. Zloz pisemna prosbe do nauczycielki o opinie od dziecku na potrzeby ppp - dowiesz sie jakie ma zastrzezenia. Potem zadzwonilabhm do dyrektora i poprosila o spotkanie w trzy osoby (ty nauczyciel dyrektor (najlepiej pojsc z ojcem dziecka zeby nie mieli przewagi liczebnej) zeby wyjasnic co sie dzieje i jaki jest plan dalej - czy masz isc do poradni i cos zalatwiac (najlepiej twierdzic ze juz jestes umowiona tylko chcesz sie zorientowac jak wyglada sytuacja z ich strony) Pewnie ci nie zorganizuja ale zmusza pania zeby sie z toba spotkala zeby nie miec klopotow. Z pania pojdz i porozmawiaj jak z czlowiekiem a nie z wrogiem (ijesli okaze sie zolza i wariatka to wtedy bedziesz sie zastanawiac jak dziecku egzamin zalatwiac)
        • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:40
          załamka po prostu, zalecenia są jak wół wypisane...jak z realizacją pozostałych? dziecko ma tą pomoc w ogóle w szkole, ma indywidualny tok/program nauki z anglika, zajęcia wyrównawcze, korekcyjne, logopedę, zajęcia dodatkowe z polskiego ? wiesz ja już bym sobie darowała faktycznie tą panią i poszła do dyrekcji..
          • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:15
            Zajęcia z polskiego są rok, zgodnie z ustawą. Czyli juz sie skończyły.
            • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:27
              wyrównawcze, indywdualizacja wymagań i korekcyjno-kompensacyjne też sie skończyły? chyba tak skoro pani nie ma pojecia, ze na takowe dzieciak uczęszcza, zatem na jakiej podstawie sie skończyły skoro są jak wół wypisane w opinii?
            • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:28
              Rok są z innych przedmiotów.
        • zwierzakowa13 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:39
          Na pierwszej stronie jest napisane, że jest to opinia w sprawie dostosowania wymagań edukacyjnych. ?

Z tego co się orientuję szkoła ma obowiązek zastosować się do zaleceń ale na wszelki wypadek zadzwoń do PPP i zapytaj.

Ja bym uderzała do dyrektora na twoim miejscu .Nauczycielka wyraźnie nie zamierza współpracować.
        • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:26
          Poszłabym do pedagoga szkolnego z tą opinią w garści, poprosiła o formalne objęcie syna pomocą psychologiczno-pedagogiczną w szkole, porozmawiała o problemach. Albo od razu napisz w tej sprawie podanie do dyrektora szkoły - że na podstawie opinii i w związku z problemami, jakie ma syn, prosisz o objęcie pomocą psych. ped. w szkole.
          Z pedagogiem czy psychologiem rozmawiałaś kiedykolwiek? To czasem bardzo sensowne osoby, ale nie wiem, jak tam z obiegiem dokumentów i informacji, może nawet nie wiedzieć o problemach Twojego dziecka.
          Acha - ta opinia jest nieco dziwna. Gdyby to było moje dziecko, poszłabym jeszcze raz do poradni, najlepiej Polskiego Towarzystwa Dysleksji, i poprosiła, by sprawdzili w tym kierunku. Przy skrzyżowanej lateralizacji i osłabionej syntezie wzrokowej chyba się dysleksję stwierdza, z tego co widze w innych opiniach.
          • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:27
            Osłabionej syntezie słuchowej, przepraszam.
          • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:33
            Napisała, że dziecko chodzi w szkole na terapię pedagogiczną, czyli pomoc otrzymuje. Skończyła się dodatkowa godzina z ustawy.
            • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:49
              języka polskiego, co z wyrównawczymi z polskiego i korekcyjno-kompensacyjnymi i indywidualizacją nauczania i dostosowaniem go do potrzeb ucznia które widzę w opinii?
      • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:27
        >można dojść do wniosku, że tym, czego trzeba PO PIERWSZE nauczyć dziewięcioletnie dziecko, jest wykonywanie poleceń

nie. pierwsze czego trzeba nauczyc dziecko w szkole to ROZUMIENIE polecen. a potem owszem, wykonywanie ich. bo jak polecisz dziecku zeby podkresliło podmioty na czerwono, a orzeczenia na zielono, a ono zrobi odwrotnie, to skąd mozesz wiedziec czy po prostu pomylilo, czy nie ogarnia tematu?...
        i tak, mozna sie upierac ze gramatyka to jest nieistotna itd, ale rozumienie poleceń jest kluczowe.
        • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:40
          Można się dopytać, i albo - jeśli nie wie - jeszcze raz wyjasnić, co podmiot, co orzeczenie, albo pochwalić, że dobrze rozpoznaje (jeśli rozpoznaje) i poprosić, żeby na drugi raz pilnowało, co jakim kolorem.
          • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:51
            to mozna w pierwszej klasie. nie w czwartej.
            • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 19:43
              On ma dziewięć lat. I jest chłopcem big_grin
              • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 23:35
                Pierwsze zdanie postu startowego mowi ze ma dziewiec lat ORAZ jest w IV klasie. Nie wiem jak, nie wnikam, biore jak daja.
                "Mozna" odnosi sie do Twojej propozycji - konkretnie do tej, zeby poprosic ucznia zeby pilnował jakim kolorem co.
          • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:04
            Nauczyciele z takim podejściem na dłuższą metę krzywdzą dzieci. Na takie proszenie to był czas w pierwszej czy drugiej klasie, przychodzi moment, że trzeba egzekwować wypełnianie treści poleceń. Inaczej dzieci nigdy nie nauczą się czytać uważnie i robić dokładnie, to co w zadaniu.
            • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:18
              jak to jest że dzieciak radzi sobie doskonale na innych przedmiotach skoro nie potrafi wypełniać treści poleceń, nie czyta uważnie i nie robi tak jak w zadaniu...jak ograbia taką matematykę chociażby poleceń nie rozumiejąc polecen i nieuważnie treści zadania czytając...
            • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 19:48
              Coś Ci opowiem.
              Obie bazgrałyśmy jak kura pazurem. I ja, i moja córka. Córka jeszcze gorzej niż ja.
              Mnie nauczycielka obniżała oceny, egzekwowała, karciła.
              Nauczycielka córki jedynie raz na parę miesięcy pisała na marginesie: Kochanie, spróbuj pisać trochę bardziej czytelnie.
              Córka ma piękne, wyrobione pismo. Ja nie mogę samej siebie odczytać.

Poza tym: przeglądałam właśnie prace uczniów z róznych szkół ponadgimnazjalnych. Co dziesiąty wypełnił polecenie. A przecież Twoja wizja uczenia ich tego jest dominująca. Więc jak?
              • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 23:40
                Mojej corce nauczycielka tez pisze przy zadaniach "uwazniej", "postaraj sie cos tam cos tam" itd itp. Ale to nauczanie wczesnoszkolne i mozna sobie jeszcze piciu-piciu. W czwartej klasie - coz, po trzech latach w szkole wydawaloby sie ze dziecko powinno juz wiedziec, która kredka jest czerwona, wiec uzycie zielonej jest niewytlumaczalne.
                Po prostu pewne skille od czwartej klasy sa juz wymagalne i tyle.
                • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 14.11.19, 07:09
                  Ale nie chodzi o to, żeby "były wymagane", tylko żeby dziecko umiało.
                  Jeszcze raz: przejrzałam wczoraj ponad trzydzieści prac uczniów różnych szkół ponadgimnazjalnych. Pojedyncze były zgodne z tematem. To chyba coś nie działa, prawda?
                  Bo to, moim, ale też naukowców, zdaniem, zabobon, że proste obniżanie oceny czegokolwiek kogoś nauczy. Zrobiło się jakoś tak, że nauczyciele - pewnie, ze z wyjątkami, jak zawsze, ograniczają się do przeprowadzenia lekcji, sprawdzianu i ocenienia, a pomijają pomoc w uczeniu się.
                  U nas się w ogóle stawia tych ocen za dużo, niepotrzebnie, za to często nie poprawia się błędów, nie tłumaczy tego, czego wyraźnie dziecko jeszcze nie rozumie, nie proponuje dodatkowych prac indywidualnych na wyćwiczenie czegoś, czego konkretny uczeń nie umie jeszcze. No i oczywiście dochodzi do tego program, z którym się gna na oślep, wpisuje do dzienników "przerobione" tematy, ale niewiele z tego wynika.
                  Szkoła wymaga głębokiej reformy od samych podstaw, a urządzono jej generalną rozpierduchę, która przez najbliższe parę lat będzie pochłaniać siły i pieniądze.
    • rb_111222333 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 07:59
      Bardzo współczuję takiej nauczycielki. To jak olewczo traktuje Ciebie pokazuje jej stosunek do pracy. W tej sytuacji poszłabym od razu do dyrekcji żeby załatwił ci konsultacje i wgląd w prace dziecka. Tylko wcześniej poczytałabym co mi się zgodnie z prawem należy, żeby nie dać się zbyć
      • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:34
        Tak jest nauczyciel powinien byc na kazde zawolanie rodzica.Tym bardziej,je mamusia sie obudzila po 3miechach,ze dziecko ma problemy.
        No tak polrocze, zaczynaja sie masowe wedrowki rodzicow blagajaco-protestacyjno-fochowate, by dziubdziusie mialy lepsze oceny i dlaczego taka ocena i czy moze cos poprawiac.
        Wspolczuje nauczycielom.
      • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:20
        olewczo ją traktuje, bo oczekuje ze PO GODZINACH PRACY ktos sie z nią na ewentualna rozmowę umówi?? Ty - jak rozumiem - udzielasz konsultacji zawsze i kazdej zaczepiającej Cię osobie, niezależnie od tego czy masz jakies plany i rosół Ci kipi w domu albo dziecko czeka w przedszkolu na odebranie?...
        • rb_111222333 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:35
          Autorka wątku wysłała kilka próśb o spotkanie, gdyby nauczycielka odpisała na chociaż jedną to mogłaby wybrać termin kiedy rosół jej nie kipi i dziecko nie czeka na odebranie to raz. Kiedy zaniepokojona mama przychodzi do niej w godzinach pracy to też nauczyciel nie rozmawia ani nie chce wyznaczyć dogodnego dla siebie terminu w jakimś sensownym czasie tylko nieuprzejmie spuszcza ją na drzewo. No bez jaj, jak możesz jej bronić?
          • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:40
            Maile były chyba dwa. Na pierwszy o uzasadnienie oceny, odpisała, tylko podobno nie na temat, na drugi sprzed tygodnia nie.
            W szkołach trwa strajk, nauczyciele robią minimum, widocznie minimum u tej nauczycielki nie obejmuje spotkań z rodzicami poza zebraniami.
          • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:48
            autorka na prośby uzyskala odpowiedz zgodną z prawdą - spotkanie teraz najblizsze bedzie w terminie zebrań szkolnych. zapewne wczesniej w trakcie semestru były jakies dni otwarte, ktore autorka przegapiła. nauczyciel w godzinach pracy ma lekcje za lekcją, a miedzy nimi 5-10 minut przerwy zeby sie napic herbaty, zjesc kanapke, wysikac, odpocząc, a moze miec wtedy tez inne rzeczy na głowie typu dyzur na korytarzu itd. to serio nie jest tak ze nauczyciele w tej szkole to plaszczą dupy na krzeslach i nic nie robią. Nie wiem czy pani była nieuprzejma, czy po prostu asertywna, ale jak slowo daję, przestańmy z tych nauczycieli robic służacych i do tego niewdziecznych. zaadaptuj sobie sytuację do swoich realiów i spróbuj sie postawic w tej sytuacji. albo wyobra sobie ze to nie nauczyciel, a lekarz mający akurat te 5 minut przerwy miedzy jednym a drugim pacjentem. no kurde.
          • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 14:06
            Wyslala jedna prosbe o spotkanie tydzien temu,i dostala na to odpowiedz iz konsultacje beda za dwa tygodnie.
        • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:44
          Nie po godzinach pracy, tylko po godzinach swoich lekcji.
          Jak ma dziecko z problemami, powinien znaleźć czas na spotkanie z rodzicem. Mało, powinien sam o takie spotkanie poprosić.
          • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:53
            Jesteś mocno oderwana od rzeczywistości. Powinien znaleźć czas, ale w realu, trudno to wyegzekwować, jeśli powie, że zaprasza na zebranie.
            Założycielka wątku na takim podejściu właśnie się przejechała.
            • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:17
              Nie przyszło mi to głowy, żeby to "egzekwować". Preferuję poproszenie.
              Nie uważam, że nauczyciel musi być w każdej chwili do dyspozycji rodzica. Ale też rodzica nie wolno traktować jak petenta. Duzo zależy od formy.
              • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:27
                Ja u nauczycieli preferuję uczciwą konsekwencję. Lepiej jeśli punkty za pomylone kolory polecą w czwartej klasie, niż na egzaminie.
                • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:44
                  Moim instruktorem nauki jazdy był stary nauczyciel z zawodówki samochodowej. Wiele mnie nauczył oprócz prowadzenia samochodu. Moi uczniowie byli wówczas w IV klasie LO. W pażdzierniku pisali próbną maturę, koleżanka oceniała, było 30 dostatecznych i dwa dobre. Załamałam się, serio. A on: Pani Nango, przecież to początek roku, będą się jeszcze uczyć przez 7 miesięcy.
                  Na prawdziwej maturze były i celujące, i piątki, i czwórki, i kilka trój.
                  Nie trzeba popychać, karać, egzekwować. Jak jest dziecko mądre i wytrwałe, warto tłumaczyć, zachęcać, widzieć postęp i budować nadzieję. Temu chłopcu nadzieję się odbiera.
                  Jak mnie uczyli uczyć (ale nie specjaliści od szkoły) zasada była taka: wymieniasz 3 rzeczy, które są dobre, i jedną, którą można by zmienić, żeby było jeszcze lepiej. W ten sposób uczyliśmy się przez 3 dni - w życiu nie widziałam, żeby wszyscy, dosłownie wszyscy uczestniczący w szkoleniu zrobili w tak krótkim czasie tak wielkie postępy.
                  A u nas jak za króla Ćwieczka.
                  • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:59
                    Nie cierpię takiego wodolejstwa w ocenach (i wcale nie myślę o szkolnych) i to w ocenach, które sama daję i które sama dostaję. Żadne „kanapki” na mnie nie działają pozytywnie.
                    Jeśli ten kolor jest dla Ciebie nieważny to nie proś o użycie czerwonego i zielonego, tylko o użycie jednego koloru do rzeczowników i innego do czasowników i tyle.
                    • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 19:51
                      Zawsze tak robiłam.
                      Nigdy za to nie zapomnę, jak ucząc właśnie w IV SP prosiłam dzieci o podkreślenie tematu albo czegoś ważnego, a one: A jakim kolorem?
                      Przecież to dramat, serio.
                      • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:14
                        Dramat to był jak potem trafiły do szkoły, gdzie przyjmuje się typowe oznaczenia typu orzeczenie falką czy co tam wymagano.
                        • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 14.11.19, 07:20
                          Przecież nie o to mi chodzi, a o to, że część nauczycieli nie zostawia dzieciom odrobiny swobody, nawet w tym, gdzie naprawdę nic by nie szkodziło, gdyby wybór należał do nich.
                  • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 14:37
                    > Nie trzeba popychać, karać, egzekwować.

Ocena za wykonanie zadania nie jest karą ani nagroda. Jest informacja o tym co uczen umie i w jakim stopniu. To NASZA, rodzicow, ewentualna wina ze dziecko widzi oceny w ten sposob.

> jest dziecko mądre i wytrwałe, wart
                    > o tłumaczyć, zachęcać, widzieć postęp i budować nadzieję. Temu chłopcu nadzieję
                    > się odbiera.

Warto, oczywiscie. Ale to juz kwestia raczej jakichs uwag ustnych czy notatek, a nie oceny. Stawianie wyzszych ocen "na zachete" nie jest uczciwe takze wzgledem ucznia, ktoremu sie wydaje ze potrafi wiecej i pracuje lepiej niz w rzeczywistosci.

> mnie uczyli uczyć (ale nie specjaliści od szkoły) zasada była taka: wymieni
                    > asz 3 rzeczy, które są dobre, i jedną, którą można by zmienić, żeby było jeszcz
                    > e lepiej.

Nie no, fajnie. Ale to - jak pisalam - uwagi dodatkowe. Opisowki to w klasach 1-3, potem trzeba umiejscowic ucznia w skali.

> A u nas jak za króla Ćwieczka.

Tak jest i trzeba z tym zyc. Inaczej nie bedzie, dopoki ktos nie zrobi znow rewolucji w oswiacie.
                    • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:00
                      Masz mnie za idiotkę? NIgdy nie byłam za zawyżaniem ocen.
                      Ale to, co ostatnio robią nauczyciele, radykalnie zaniżając oceny z powodu czysto formalnych pomyłek, to jakiś koszmar. Widziałam to na przykładzie siostry mojej córki, na przykład kiedy w V SP napisała normalne solidne i na temat wypracowanie, ale nie przepisała w całości wskazówek do tematu. Ocena dwa z minusem. Jedynka za deklinację, bo zrobiła jeden, słownie jeden błąd: napisała "nadrzędnik". Dziewczynka z opinią o ryzyku dysleksji.

A ucznia nie musi się umiejscawiać w skali za każde zadanie domowe. Nie wiem, skąd się wziął ten pomysł, jeden z najbardziej szkodliwych w szkole. Przecież te dzieci są bez przerwy porównywane. Nikt dorosły by tego nie zniósł, one są bardziej od nas plastyczne, tylko dlatego to znoszą, ale kogo wychowujemy? Znam tuziny mądrych, zdolnych dzieci, które na myśl o odpowiadaniu przy tablicy wpadają w panikę. To są skutki tego nieustannego "umiejscawiania w skali".
                      • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 23:54
                        > Masz mnie za idiotkę?

Wrecz przeciwnie, dlatego dziwi mnie ze sie nie rozumiemy.

> Ale to, co ostatnio robią nauczyciele, radykalnie zaniżając oceny z powodu czys
                        > to formalnych pomyłek, to jakiś koszmar.

Po pierwsze niepotrzebnie generalizujesz, po drugie - nie ma czegos takiego jak pomylki czysto formalne. Co to mialoby byc, Twoim zdaniem?

> Widziałam to na przykładzie siostry mo
                        > jej córki, na przykład kiedy w V SP napisała normalne solidne i na temat wyprac
                        > owanie, ale nie przepisała w całości wskazówek do tematu. Ocena dwa z minusem.
                        > Jedynka za deklinację, bo zrobiła jeden, słownie jeden błąd: napisała "nadrzędn
                        > ik". Dziewczynka z opinią o ryzyku dysleksji.

Ciezko mi oceniac, nie znajac kontekstu, wiec wybacz, ale sie nie wypowiem.

> A ucznia nie musi się umiejscawiać w skali za każde zadanie domowe.

Za kazde z pewnością nie, i tego na pewno nie robia. Kto ma czas zeby wszystkim sprawdzac kazde zadanie domowe?...

> Przecież te dzieci są bez przerwy porównywane.

Ponownie - zalezy jak traktujesz ocene. Traktujac ja calkowicie doslownie - ocena mowi mi, ze opanowalam dany materiał w stopniu dobrym/miernym/dostatecznym itd. I TYLE. Jesli bedziemy to wykorzystywac na zasadzie "Malgosia ma piatke, a Ty czworke, to znaczy ze ona jest mądrzejsza od Ciebie" - to tak, bedzie to porownywanie. Ale to nie jest intencja oceny - wlasciwe wykorzystanie to "opanowalas ten material w stopniu dobrym" - i koniec.

> Dorosły by tego nie zniósł

NIe chce jechac banalem, ale codziennie jesteśmy oceniani i porównywani i jakos zyjemy...

> Znam tu
                        > ziny mądrych, zdolnych dzieci, które na myśl o odpowiadaniu przy tablicy wpadaj
                        > ą w panikę.

Kolejny raz - to zalezy jak traktujesz ocene.
                        • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 14.11.19, 06:40
                          Argument codziennie jestesmy oceniani i porownywani jest po pierwsze nieprawdziwy po drugie gdyby byl prawdziwy to bardzo smutny po trzecie jest to taki sam argument jak “mnie lali jak bylem dzieckiem i na czlowieka wyroslem - nie ma nic zlego w biciu”
          • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:01
            no to znalazła czas. w terminie zebrania, za - ile tam? dwa tygodnie>?
            nie wiem, moze uwaza ze dziecko nie tyle nie radzi sobie z przedmiotem, a sie po prostu niedostatecznie przykłada do pracy? i jest to kwestia nie tyle znalezienia jakiegos systemowego wsparcia, ile po prostu skupienia?
            przez te dwa tygodnie na miejscu autorki bym popracowala z dzieckiem nad nawykami pracy, a na zebraniu wszystko sie powinno wyjasnic.
            • arwena_11 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:03
              A ja bym popracowała nad skargą do kuratorium na nauczycielkę.
              • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:11
                Pani Kulatolko, a pani w skole mojego dziecka stawia mu dwójki i powiedziała, ze spotka się ze mną na zeblaniu.
                Plosę coś z nią zlobić
                Jak cię czytam, to w kuratorium chyba muszą mieć oddzielnego pracownika do obsługi Twoich skarg😂
                • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:20
                  Niekoniecznie. W tym roku sprawdzają szczególnie PPP. Mogą się ucieszyć, szkole współczuję.
                  Ale nie popieram pisania skragi, najpierw pedagog, wniosek do dyrektora o objęcie opieką, rozmowa z wychowawcą.
                • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:48
                  Pewnie lepiej byc tchorzem co sie nie naraza bo bedzie jeszcze gorzej a pani sie bedzie wyzywac... Zreszta czym zawracac kuratorium glowe? Widocznie dziecko zwyczajnie glupie...
                  • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:16
                    Nie przesadzaj, skargę na lekarza też się pisze do ordynatora czy dyrektora szpitala, a nie od razu do MZ.
                    Przecież to osoby, które mają bezpośredni kontakt i wpływ na osobę są skuteczniejsze. Dopiero jeśli one nie zauważają problemu pisze się wyżej. Żeby kuratorium zajęło się sprawą musi być chyba wyczerpana zwykła ścieżka. Przecież nikt nie przyjedzie badać sprawy tylko poproszą dyrektora o wyjaśnienia, a dyrektor poprosi nauczycielkę.
                  • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 14:39
                    Ale czemu myslisz ze pani sie wyżywa??...
              • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:14
                W opinii stoi jak byk, że dziecko pracuje z dobrą refleksją, wytrwale i w skupieniu - czego jeszcze wymagać od matki?
                • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:23
                  Nie jest też prawdopodobnie winą nauczyciela, że na lekcji nie wykorzystuje tych możliwości.
                  Pozostaje porozmawiać z dzieckiem dlaczego nie zapisze co trzeba zrobić, nie uważa, chociaż potrafi.
                  Inna sprawa, że jak sytuacja już tak eskalowała, to stres nie sprzyja koncentracji.
                  • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:01
                    A skąd wiesz? Może nie jest winą, a może jest. Nauczyciele są różni.
                    • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 23:55
                      Tym niemniej zalozenie ze na pewno jest - jest nieuprawnione.
              • elenelda Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:24
                Skarga wróci do rozpatrzenia przez dyrektora.
                • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:51
                  No nie. Przynajmniej u nas po każdej skardze jest wizytacja.
            • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 11:49
              Tylko napisana prosba o spotkanie byla zaraz po wszystkich swietych a zebranie za dwa tyg od teraz.
              Dziecko do tej pory radzilo sobie niezle
              • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:09
                To jest wada ocen opisowych. Ja nie znam oczekiwań wobec trzecioklasisty, nie wiem czy mnożenie i dzielenie do stu to sukces czy porażka, bo trzeba do tysiąca, a rzymskie do 100. Przeciętnemu rodzicowi to wszystko niewiele mówi o stopniu opanowania programu.
                Zasady kaligrafii można olać, ale tempo pisania może być jedną z przyczyn problemów z polskim. Upewniłaś się, że na terapii nad tym pracuje?
                • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:17
                  przecież sto jest tu nie bez powodu, własnie do stu powinien opanować to trzecioklasista, jak opanuje do miliona to nikt tego tu nie wpisze bo ocena opisowa tak jak każda inna dotyczy tego co uczeń opanował/nie opanował z podstawy obowiązującej dla danej klasy...
                  • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:31
                    Uczeń, który opanował w 3 klasie liczenie do trzydziestu zamiast do 100, dostanie zdanie opanował liczenie do 30, bez adnotacji, że powinien do 100. Skąd rodzic ma wiedzieć, że to dużo poniżej oczekiwań? Siedzieć i wertować programy?
                    • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:35
                      nie, dostanie adnotację, ze nie opanował liczenia do 100 bo do stu powinien opanować. Jak opanuje to dostanie, ze opanował do 100 o tysiącu nie będzie mowy bo to ponad podstawę. Z zasadami oceniania rodzic ma obowiazek się zapoznać i podpisuje na zebraniu że to zrobił...kwestia ilu rodzicom ise chce i zapoznają zanim podpiszą, u moich nauczycielka wiedzą cjak jest wyraźnie wszystkim wytłumaczyła..
                      • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:43
                        Nie opanował dodawania i odejmowania do 100, to powstaje pytanie do ilu.
                        Oceny liczbowe, chociaż też niewiele mówią o dziecku to przynajmniej wiadomo czy program opanował miernie czy celująco i jak ten poziom wypada na tle klasy (dobrze przy samych miernych to lepiej niż dobrze przy samych celujących u innych).
                        • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:47
                          w 3 klasie powinien opanować do 100 zatem nie opanował podstawy a to ocenia świadectwo na koniec 3 klasy , nikt nie opisuje osiągnięć ucznia na tle klasy
                • julita165 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:25
                  Oceny opisowe w kl 1-3 to jest karykatura ocen. O ja naiwna myślałam że dowiem się z takiej oceny czegoś ciekawego a tam kupa ogólników, w dodatku 3/4 klasy miało kropka w kropkę to samo. Widziałam bo nie ja jedną z rodziców byłam zdziwiona kształtem tych ocen. Dopiero jedną matka nas uświadomiła że nauczyciel nic nie pisze, on sobie wybiera z szablonu pasujące mu zdania. I tak chyba jest bo nawet córki moich przyjaciółek chodzące do różnych szkół miały identyczne jak mój syn zdania na świadectwie. Słowo w słowo całe frazy takie same. W dodatku po części w luźnym związku z rzeczywistoscia. Np biegle dodaje i odejmuje w zakresie 20 co jest g...prawda ale skoro przez rok syna nikt powyżej 20 niepytal to skąd mieli wiedzieć co on umie. Albo " ma zawsze strój na wf". To chyba ocena dla mnie. "Płynnie czyta głośno i po ciuchy że zrozumieniem, prawidłowo odwzorowuje kształt litery i ich połączenia w wyrazie". Miałam ochotę dopisać " dzięki za info". To ja już wole tradycyjne oceny.
                  • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:32
                    ale tak jest dokładnie, ona musi z tego szablonu wybierać - przynajmniej tak nam to tłumaczyła nauczycielka wczesnoszkolna u syna, że tak muszą świadectwa wypisywac dokładnie lecąc szablonem i wybierając odpowiednie frazy które pasują pod dane dziecko.
                  • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:37
                    Niestety tak to wyglada. Nauczyciel tylko imie zamienia. Zero indywidualnej oceny szablon po prostu ctrCctrV... zeby nie bylo uwazem ze w ppp robia dokladnie to samo tylko nieco bardziej kreatywnie bo przepisuja z kilku roznych dokumentow dziecka plus kopie z bazy “dzieci zaburzone opisy i zalecania”
                    • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 12:39
                      Dokładnie takie odniosłam wrażenie czytając tą załączoną opinię, opis dziecka i zalecenia kopiuj wklej z innych dokumentów.
                • nangaparbat3 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:53
                  A zauważyłaś, ze poradnia poleca dać mu więcej czasu na prace pisemne?
                  • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 22:12
                    Na pracę domową miał ocean czasu, a mimo to razem z przynajmniej jednym rodzicem odrobił ją w z,y sposob.
              • little_fish Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 17:26
                Nie wiem czy ocena nauczyciela, który na oficjalnym dokumencie pisze, że uczeń "dokonuje samooceny swojego zachowania" byłaby dla mnie wiarygodna....
    • agnieszka_kak Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 08:56
      Szczerze nie rozumiem. Mial wykleic rzeczowniki ergo celem cwiczenia bylo oddzielenie rzeczownikow od innych czesci mowy, a nie prace plastyczne per se. Nie dziwie sie, so dostal 2.
    • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 09:46
      Dalas ciala,wiedzac,ze dziecko ma pod gorke ze wzgledu na zmiane systemu powinnas byla pierwszego dnia szkoly skonsultowac sie z nauczycielka lub zalatwic z nia termin konsultacji i na nim wytlumaczyc co i jak oraz ustalic wspolny Front.
      Olalas sprawe myslac, ze sobie poradzi,poczatki trudne i mialas w d... zle oceny(ani jednego sprawdzianu nie podatygowalas sie obejrzec).Teraz sie obudzilas,ze sytuacja sie nie poprawila i dzieciakowi grozi dwoja i ma hop hurra wymagasz by nauczyciel od razu termin wyznaczyl.Jeszcze sie plumkasz,ze dzieciak dostal 2 za zupelnie skopane zadanie.
      To jest tylko twoja wina.
      • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:07
        Gwizdze mnie ze moje dziecko bedzie mialo 2 z polskiego, nie musi byc najlepsze ze wszystkiego, dla mnie problemem jest niechec do chodzenia do szkoly i bol brzucha rano.
        Kontakt z nauczycielem probuje nawiazac od polowy pazdziernika, czyli po poltora miesiaca od rozpoczecia szkoly.
        • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:15
          Taa napisalas maila z pytanie skad taka ocena.Faktycznie Kontakt jak ta mala.Zaraz bedzie,ze chodzisz od polowy pazdziernika codziennie do szkoly i nikt nie chce z toba rozmawiac.
          Juz po opisie sytuacji z zadaniem widac,ze jestes zupelnie oderwana od reala.Wina nauczycielki jest,ze twoj dziubdzius zapomnial jak mialo wygladac zadanie i zle je odrobiliscie ?
          • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:38
            Owszem, napisalam do Pani maila z zapytaniem o ocene, bo bylo to cos nad czym cwiczylismy w domu i wiem, ze w domu wykonywal to poprawnie, wiec zastanowilo mnie co zrobil zle.
            Nie chodze do szkoly codziennie, bo wyobraz sobie ze musze pracowac, jak do tej pory probowalam nawiazac kontakt tylko z polonistka bo syna wychowawczyni caly pazdziernik byla na zwolnieniu. Moze i jestem oderwana od polskiej rzeczywistosci, ale do tej pory dzieci wychowywalam i edukowalam poza granicami Pl i kontakt ze szkola i nauczycielami wspominam bardzo pozytywnie.
            Moj dziubdzius zapomnial/nie uwazal/nie zapisal/nie zakodowal ze to maja byc rzeczowniki, nie usprawiedliwiam go, niemniej z tym zadaniem bylo tyle watpliwosci ze dzwonily do mnie dwie inne mamy probujace ustalic co dzieci maja zrobic i nie wyniklo wtedy nic na temat rzeczownikow, o tym, ze to mialy byc rzeczowniki wyszlo po oddaniu prac do pani. Zadanie mialo byc dodatkowe i byc forma zabawy. Nie winie nauczycielki o to ze zle bylo zrobione, ale oczekuje od niej pomocy, a widze tylko calkowity brak dobrej woli
            • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:48
              A co mówi nauczyciel od terapii pedagogicznej?
              Dobra wola, to jak sama nazwa wskazuje tylko dobra wola, nie można jej od nikogo wymagać. Spotkasz też nauczycieli, którzy ją będą mieli, bo ludzie są różni.
            • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 14:15
              Ktos ci kazal codziennie chodzic do szkoly? Zainteresowalas sie dopiero jak sie zaczely robic goraco.
              Jestem ciekawa odpowiedzi nauczycielki ma tego maila.Wklejasz wszystko chetnie to wklej i to.
              Wcale bym sie nie zdziwiona gdyby nauczycielka w tym Mailu zwracala ci uwagi ma problemy tylko ty to olalas.
              • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 14:47
                Specjalnie dla Ciebie,
                jak widzisz brak jakiegokolwiek odniesienia czy to do mojej prosby czy tez tych problemow na ktore wg Ciebie zwraca mi uwage nauczycielka
                • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 14:59
                  Myślisz, że nauczycielka pamięta dlaczego któreś dziecko dostało złą ocenę? Może odpowiadała z domu albo z pokoju nauczycielskiego, gdzie nie ma tych pocztówek.
                  I z tego maila absolutnie nie wynika, że chcesz się spotkać.
                  • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 15:13
                    To niech sprawdzi i odpowie albo zrobi ksero. Nikt nie wymaga żeby robiła to z pamięci.
                    • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 15:27
                      Pani nie wygląda na specjalnie zaangażowaną, więc może zapomniała, może jej się nie chciało, może strajkuje. Można zgłosić to dyrektorowi, ale ja bym poczekała do zebrania i najpierw porozmawiała i zobaczyła co to za człowiek i co powie. Zawsze łatwiej zacząć znajomość inaczej niż od spotkania na ścieżce wojennej.
                      • arwena_11 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 15:47
                        ale ten strajk podobno polega na BARDZO DOKŁADNYM wykonywaniu swoich obowiązków. A pani nic nie robi.
                        • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 15:52
                          Poczytaj na czym polega ten strajk, bo zupełnie nie jesteś w temacie.
                  • lianis Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 15:22
                    Odpowiadam edel na konkretny zarzut, dotyczacy odpowiedzi na tego maila.
                    Mail z prosba o spotkanie byl wyslany pozniej i nie moge pokazac odpowiedzi ktorej nie bylo
                    • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 15:29
                      Ale o to spotkanie poprosiłas tydzień temu, a za dwa jest zebranie na którym ona będzie rozmawiać, jeśli dobrze zrozumiałam.
                • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 15:59
                  Z tego maila wynika rowniez,ze interesowala cie tylko konkretna kartkowka.Nie ma tam ani slowa,ze zauwazasz problemy dziecka i prosisz o spotkanie.
        • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:15
          A nie w tej szkole psychologa albo pedagoga? Może od tej strony. Zgłoś, te problemy i powiedz, że podejrzewacie, że ma to związek z sytuacją na polskim.
          On porozmawia z nauczycielem i przyjrzy się czy nie ma innych problemów.
        • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:17
          Nie, wysłałaś dwa mejle w dużym odstepie. Skontaktuj się z wychowawcą i poproś o spotkanie. Jak nie, to umów się w czasie zebrania, wez kopię opinii i daj polonistce. Porozmawiaj z nią jak z człowiekiem. Jak okaże się betonem, to wtedy rób zadymę, albo pomyśl nad zmianą szkoły.
          • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:21
            Byla podobno u nauczycirlki i Termin jest podczas zebran za 2tyg.
        • dziennik-niecodziennik Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:22
          ale opisane przez Ciebie próby kontaktu i wypowiedzi (typu "jak on zdąży poprawic oceny w tym skromnym czasie jaki pzostał do konca semestu") sugerują, że problemem jednak są oceny. bo jesli chodzi o reakcje to moze lepiej sie umowic z pedagogiem szkolnym?...
          • edelstein Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 14:16
            Mnie interesuje odpowiedz nauczycielki na maila bo taka byla.Autorka jednak nie raczy nam jej przytoczyc.
    • kandyzowana3x Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:13
      Na twoim miejscu napisalabym jeszcze jednego maila w stylu w nawiazaniu do naszej rozmowy dnia... I braku odpowowiedzi na moje wczesniejsze maile z dnia...Prosze o ustalenie daty spotkania w celu omowienia planu nauczania xx I udostepnienia prac....
      Jesli w ciagu dwoch dni nie odpowie zalaczyc to wszystko do malia do dyrekcji I poprosic o spotkanie z dyrekcja I wychowawca w celu ustalenia planu dzialania.
      Wiem, ze przejscie z systemu gdzie to nauczyciel byl odpowoedzialny za nauczanie dziecka do systemu gdzie to rodzic ma wykonac cala prace, a praca nauczycirla sprowadza sie do kartkowek musi byc szokiem. Nie przejmuj sie niektorymi wpisami.
      • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:18
        Dwóch dni? Serio? tongue_out Podstawa prawna tego terminu?
        • kandyzowana3x Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:27
          A to ona do sadu ja pozywa czy o spotkanie prosi?
          • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 19:48
            Grozisz załączaniem do dyrekcji, wiec podaj podstawę prawną, która zobowiązuje kogokolwiek do odpisywania w ciągu dwóch dni.
            To nie jest obowiązek nauczyciela, ani żadnego innego pracownika szkoły.
            Dopadła polonistkę na przerwie i ta poprosiła o przyjście na zebranie. Koniec. Spotkają się i porozmawiają. Dziwię się, że na zebraniu we wrześniu Autorka nie rozmawiała z wychowawca - o tym ze dzieciak przeszedł z innego systemu i ze prosi żeby nauczyciele zapoznali się z opinią, zwłaszcza polonistka bo tam są zalecenia (imho po roku należało się wybrać do ppp i zweryfikować jak rok zajęć z polskiego pomógł...).
            • kandyzowana3x Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:10
              Groze zalaczeniem do derekcji? Podstawa prawna by oczekiwac odpowiedzi?
              Jesli autorka nie moze doprosic sie I uwage danego pracoenika to zwraca sie o pomoc do jego przelozonego. Tak to normalnie dziala
              • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 22:17
                Dziecko ma pozytuwną ocenę. Nawet za źle odrobioną pracę domową dostało 2.
    • afro.ninja Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:13
      Ja bym.poszla do dyrektora. I to juz w pazdzierniku. To jests bardzo dziwne zachowanie. Jednak nauczycielka przy takich ocenach powinna sie zastanowic co ona robi zle, ze temu uczniowo tak slabo idzie przedmiot. Przeciez samych jedynkowiczow nie ma w klasie, moze dziecku poswiecic wiecej uwagi. Dla mnie to smutny i przerazajacy obraz polskiej szkoly. Tak nie powinno byc i nie rozumiem usprawiedliwienia nauczyciela. Moze na miejscu matki to bym juz we wrzesniu byla u tej nauczycielki i u dyrektora, ale nie wiadomo czy by to coa pomoglo. Chodzi mi o podejście do ucznia.
      • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:19
        Skąd ona ma wiedzieć o innych ocenach? Tylko wychowawca ma dostęp do wszystkich ocen. Polonistka widzi swoje i tyle. Zaleta e-dziennika.
        • afro.ninja Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:28
          Ale co maja do tego inne oceny? Wiem, bardzo to idealistyczne, ale nauczyciel jak ma taki problem z uczniem, powinien jednak wykazac większe zainteresowanie uczniem, rodzic zreszta tez. Zalozenie, ze librus jest pomicna platforma na linii rodzic nauczyciel jest bardzo naiwne. Trzeba trzymac reke na pulsie. Albo jak napisałaś w poście wyzej zmienic szkole. A przeciez jest to bardzo trudne i szkoda, zeby z powodu jednego przedmiotu zmieniac dziecku całe otoczenie.
          • berdebul Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 14:50
            Ale ona nie ma problemu. Dzieciak ma ocenę pozytywna, czasami nie odrabia zadań, średnio sobie radzi, zycie. Nie każdy musi mieć 5 z polskiego.
      • kandyzowana3x Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 10:34
        Ja rozumiem zupelnie autorke. Prawdopodobnie trafili na fajna nauczycielke w klasie 3 I nie bylo problemow. To jej pieresze zderzenie z betonem. W uke takiej sytuacji po pierwsze nauczyciel by sie zastanawial jak nauczyc skutecznie ucznia, I drugie to szkola wzywalaby rodzica jesli potezebowalaby jego pomocy. Wiec sytuacja, ze ona jako rodzic ma lazic za nauczycielem I szukac rozwiazania problemu jest dla niej zupelnie nowa. W uk mialoby to tez wydzwiek okazywania braku zaufania do szkoly I kompetencji nauczycieli, wcale sie wiec nie dziwie "poznej" reakcji.
        • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 16:50
          NO a ja nie rozumiem czemu autorka nie poszła do nowego wychowawcy powiedziec co to za dziecko, ze była w innym kraju, innym systemie. W 4 klasie zmienia sie wychowawca i są nowi nauczyciele.Bardzo mozliwe ze Pani od polskiego nie wie o historii dziecka....
          • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 16:57
            Mam dziecko w nowej klasie z nowymi nauczycielami i nowym wychowawca. Nawet mi przez myśl nie przeszło ze powinnam chodzić i każdego nowego nauczyciela informować ze opinia jest w szkole....w koci po to tam jest żebym nie musiała do każdego z osobna chodzić i zajmować czas jego i swój. ..
            • ichi51e Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 17:00
              No to naiwna jestes troche ze sie spodziewasz po nauczycielach zdolnosci jasnowidzenia. Ale sporo rodzicow tak nie robi - nie chca nauczyciela uprzedzac do dziecka ze dzieciak problemowy uncertain
              • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 17:06
                Każdy z nauczycieli ma w dzienniku wpisane zalecenia z opinii jeżeli go dotyczą do których ma się obowiązek stosować. ..nie ma na serio potrzeby biegania rodzica za każdym nauczycielem z osobna. Na radzie oedagogicznej można się dowiedzieć jakie dzieci maja opinie i czego dotyczą i z nimi zapoznać jak się nie ma w d...polonistka po kolejnym słabym dyktandzie sama poprosiła mnie o rozmowę i zalecił przebadane dziecka pod kątem dys bo z poprzedniej opinii dys nie wynika..nowa polonistka ....
                • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 19:53
                  Ale tu opinia dotyczyła nauczyciela od angielskiego....Wiec duza szansa ze polonistka nic nie wie. A autorka zadowolona bo mowiła o tym...wychowawcy klasy 3. Tylko ze w 4 jest innych wychowawca. Wiedząc jakie twoje dziecko ma problemy nie reagowałabys jakby ci przyniósł czwartą czy piątą dwóję??
                  • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:19
                    Przecież ona wkleilam spora część opinii i nie nie dotyczyła tylko nauczyciela angielskiego. Dziecko zostało przez szkołę wysłane do ppp w celu wydania zgody na itn/IPN z angielskiego a ppp wydała oprócz tego innezalecenia dla szkoły do których szkoła ma obowiązek się stosować.
            • hanusinamama Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 19:51
              Ale wystarczyło isc do wychowawcy sie upewnić ze wie....Jakbym miała dziecko z problemami, ktore chodziło do szkoły w innym kraju wczesniej to bym poszła i uprzedziła wychowawce. I poprosiła zeby przedstawił sprawe innym nauczycielom...
              • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:16
                Ale dziecko nie miało problemów an i z nauką ani zachowaniem. Robiło wszystko wolniej i tyle. Nie ma teraz tez probkemu z żadnym innym przedmiotem.
            • mia_mia Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:18
              Ale gdyby z któregoś przedmiotu zaczęło zbierać mierne to pewnie byś poszła i nie czekała na rozwój sytuacji
              • slonko1335 Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 20:30
                nie musiałam bo NAUCZYCIEL sam się odezwał i zaproponował spotkanie bo widzi, że dziecko ma problem z jego przedmiotem i tak to właśnie powinno wyglądać a tu matka pisze, prosi, chodzi ale niestety pani nie ma czasu/ochoty...
    • elenelda Re: Zaliczenie przedmiotu szkola podstawowa 13.11.19, 16:32
      Lianis, podsumuję:
      1. Napisz kolejnego maila do nauczycielki, załącz wcześniejszą korespondencję i daj do wiadomości dyrektora i wychowawcy.
      2. Napisz maila do psychologa szkolnego z pytaniem w jaki sposób realizowana jest w tym roku pomoc psychologiczno-pedagogiczna i na jakiej podstawie (logopedycznie jest wszystko ok? i dlaczego dziecko nie ma zajęć kompensacyjnych z j. polskiego (jeżeli przysługują tylko przez rok, niech Ci to napiszą).
      3. Podczas spotkania z nauczycielką polskiego poproś o wgląd do prac i zrób zdjęcia (nie może Ci zabronić). W domu dokładnie przeanalizuj.
      4. Poproś syna, żeby notował dokładnie, co jest zadane. Niech dzwoni do dobrze uczących się kolegów i pyta, jeżeli nie wie co trzeba zrobić.
      5. Na koniec roku syn może zdawać egzamin komisyjny, jeżeli uznacie, że nauczycielka go skrzywdziła. Test sprawdzający i pytania przygotowuje nauczyciel prowadzący i czasami (niestety nie zawsze) konsultuje z innymi członkami komisji.
      6. Do dyrektora możesz napisać pytanie dlaczego w szkole nie są organizowane godziny otwarte (w większości szkół spotkania z rodzicami są raz w miesiącu - w formie zebrań lub godzin otwartych).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka