gragi_tara 27.11.19, 23:09 Jak dalej rozwiązać drugie zadanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Matematyczki proszę o pomoc 27.11.19, 23:12 x2 = (-6 - pierwiastek_z_16) / -2 W jedynym pierwiastku równania jest PLUS pierwiastek z delty, w drugim pierwiastku równiania jest MINUS pierwiastek z delty A jeśli chodzi o dzielenie (-2)/(-2), to wychodzi 1 Odpowiedz Link Zgłoś
gragi_tara Re: Matematyczki proszę o pomoc 27.11.19, 23:18 Dzięki, córka właśnie odrabia zadanie domowe i zastanawia się czy ma dobry tok myślenia😊 Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot Re: Matematyczki proszę o pomoc 27.11.19, 23:34 gragi_tara napisała: > Dzięki, córka właśnie odrabia zadanie domowe i zastanawia się czy ma dobry tok > myślenia😊 Jaki tu tok myślenia! Po prostu córka wstawia do wzoru nie ma tu nic skomplikowanego... jak wzoru nie zna To szuka w tablicach albo w necie... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Matematyczki proszę o pomoc 27.11.19, 23:47 Po prostu córka wstawia do wzoru nie ma tu nic skomplikowanego... jak wzoru nie zna To szuka w tablicach albo w necie... Na miejscu córki (i własnym) chciałabym jeszcze wiedzieć, o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Matematyczki proszę o pomoc 27.11.19, 23:30 Nie wiem, co ty piszesz. Czy to jest tak zwany wielomian? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Matematyczki proszę o pomoc 27.11.19, 23:40 Trójmian, bodajże, ten z prostszych, równanie kwadratowe, wykresem jest parabola, a rozwiązuje się deltą. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Matematyczki proszę o pomoc 27.11.19, 23:44 Trójmian, bodajże, ten z prostszych Toś mnie zachęciła. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Matematyczki proszę o pomoc 27.11.19, 23:14 O ja pikole 🙄 Jestem matematycznym tumanem, debilem, nieogarem i chciałam tak tylko sobie tu napisać, bo w życiu nie kumam o co tutaj chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gragi_tara Re: Matematyczki proszę o pomoc 27.11.19, 23:21 Weż, mam to samo a dziecko pyta " mamo jak?"😕 Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Matematyczki proszę o pomoc 27.11.19, 23:28 Ja moglam byc jedna z pierwszych , ktora mogla sie wypowiedziec , a tu kurna zonk. Pytaja o deltne, moj szkolny nightmare Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Matematyczki proszę o pomoc 27.11.19, 23:40 Trzeba się było nie włóczyć nie wiadomo gdzie, tylko odświeżać na bieżąco ematkę. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Matematyczki proszę o pomoc 27.11.19, 23:43 g) POSTAC ILOCZYNU 2x² + 5x + 3 = (2x + 3) (x + 1) jest 2(x3/2) ( x + 1 ) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Matematyczki proszę o pomoc 27.11.19, 23:50 Postać (2x + 3) (x + 1) to jest tylko niepotrzebne mieszanie w glowie. Postać iloczynowa wygląda tak: a * (x - pierwszy_pierwiastek) * (x - drugi_pierwiastek) gdzie a to współczynnik przy najwyższej potędze. x3/2 to w ogóle zapis z dupy, bo powinno być: x - (3/2) a na kartce kreska ułamkowa powinna być na wysokości minusa Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Matematyczki proszę o pomoc 28.11.19, 00:05 mika_p napisała: > x - (3/2) a nie 2 (x - 3/2 ) ? > a na kartce kreska ułamkowa powinna być na wysokości minusa Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Matematyczki proszę o pomoc 28.11.19, 00:15 > > x - (3/2) > a nie 2 (x - 3/2 ) ? To zależy, czego czlowiek się czepia - tu chodziło mi tylko o zawartość tego jednego nawiasu. 2 OK, (x+1) OK Chyba, że chodzi ci o -(3/2) Niefajnie się pisze w luźnym tekście wyrażenia matematyczne, a nie chce mi się wrzucać obrazków. Faktycznie w tym wypadku to może być nadgorliwość. x - 3/2 jest chyba jednoznaczne Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Matematyczki proszę o pomoc 28.11.19, 00:27 mika_p napisała: > > > To zależy, czego czlowiek się czepia - Po prostu, nie pamietam takiego zapisu iloczynowego, gdybym pamietal, nie dociekalbym. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Matematyczki proszę o pomoc 28.11.19, 00:51 Ja nie o Bałtyckim pisałam w kontekście czepiania, nie mam zwyczaju w trzeciej osobie do rozmówcy się zwracać, tylko o sobie Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: Matematyczki proszę o pomoc 28.11.19, 13:46 Ale dlaczego postac iloczynowa to niepotrzebne mieszanie w głowie? Jak się sprowadzi prawą stronę do (d*x+e)(f*x+g) to nie trzeba znac wzoru na delte wystarczy rozwiazac d*x+e=0 i f*x+g=0. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Matematyczki proszę o pomoc 28.11.19, 09:57 Czemu tam są 2 niewiadome (x i y), a rozwiązywane jest jakby y bylo równe 0 ? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Matematyczki proszę o pomoc 28.11.19, 10:57 > jakby y bylo równe 0 y równe 0, ponieważ szuka się miejsc zerowych Odpowiedz Link Zgłoś