berdebul Re: Święta bez mamy 29.11.19, 10:17 Jako prezent dorzuciłabym pakiet ale inclusive/czytnik z Legimi/masaż/spa o ile jest w okolicy, albo ją zawiozła i życzyła dobrej zabawy. Dorosła jest, widać bardzo potrzebuje odpocząć od wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: Święta bez mamy 29.11.19, 10:29 Boże, jak ja chciałam, żeby moja Teściowa (którą skądinąd nawet lubię) taki wyjazd sobie zorganizowała. Zwłaszcza, że Teść i moi Rodzice już od wielu lat u Św. Piotra. Moglibyśmy wtedy z dziećmi zorganizować Święta wg własnego widzimisię, zaprosić swoich gości (Teściowa przyjeżdżała kilka dni przed Świętami i zostawała do Nowego Roku) albo gdzieś wyjść ( o wyjściu na Sylwestra mowy nie było, bo przecież mamy w domu gościa i jak to - samą ją zostawimy z dziećmi - dzieci szkolne). Niestety szczęści zdarzyło się tylko raz, gdy zaraz po Świętach wyjeżdżała do Tunezji i na Wigilii była o swojej siostry. Wtedy była jeszcze młoda, przed 70- tką, więc nadzieja była. Dziś liczy sobie latek 82 i od kilku miesięcy zamieszkała z nami na stałe (dzieci dorosłe i wyprowadzone) i raczej nie ma szans, żeby gdzieś wyjechała jak również żebyśmy my mogli gdzieś pojechać. Nawet wyjazd do znajomych na kilka godzin to: "Znowu mnie zostawiacie "... Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Święta bez mamy 29.11.19, 10:30 Poczytałam odpowiedzi i nie do końca się zgadzam. Ty znasz mamę najlepiej, zastanów się więc, czy to nie jest taka wiesz, demonstracja, typu po to, żeby sprawdzić, czy zaprotestujecie. A jak nie - to też będzie źle, bo "nie zależy wam na mojej obecności, nie jestem potrzebna " i takie tam. Spróbuj może porozmawiać z mamą, tak zwyczajnie, na spokojnie, bez oceniania, oskarżenia, nacisków; może wyczujesz, o co tak naprawdę chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ewiedzma Re: Święta bez mamy 29.11.19, 10:32 Myślę, że projektujesz na mamę jakieś własne wewnętrzne przeżycia. Ona może mieć zupełnie inne. A nawet jeśli nie, to pozwól jej się wyplakac. I sobie też. To bywa bardzo potrzebne i oczyszczające. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Święta bez mamy 29.11.19, 11:16 Mama hołduje tradycjom i religii, traktuje poważnie wigilię i nagle widzi, że tylko ona tak ma w rodzinie? Że reszcie to niepotrzebne i że tyle lat starała się na próżno? Powinna w spokoju przemyśleć parę spraw, inaczej poustawiać priorytety i ten wyjazd powinien temu posłużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_kom Re: Święta bez mamy 29.11.19, 11:31 a może zaproś ją do siebie niech będzie gościem a nie gospodynią... Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Święta bez mamy 29.11.19, 12:28 Ufffff, odetchnęłam, ze to z Jej wyboru😊 Mi mama zmarła 1 grudnia, pierwsze święta- Wigilia- były okropne. Zadzwonisz do , porozmawiacie, będzie OK✨ Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Święta bez mamy 29.11.19, 12:46 Teraz wyjedzie, sama przeżyje ten czas, tak jak sama zadecydowała. I będzie miała jasność - czy właśnie tak chciała spędzić święta. Jak jej szantazem tego zabronicie czy będziecie przekonywać, żeby Wam tego nie robiła-to będzie miała poczucie, że coś ją ominęło. Odpowiedz Link Zgłoś
australijka Re: Święta bez mamy 29.11.19, 12:57 Od wpłacenia zaliczki do wyjazdu droga daleka. A może jest wręcz odwrotnie? Mama z jakiegoś powodu poczuła się osamotniona, niedoceniona, pomijana czy co tam jeszcze, Albo tata narozrabiał. I postanowiła zaakcentować swoje istnienie robiąc próbę mikrofonu. I czeka jak zareagujecie. Czy spokojnie przeżyjecie święta bez mamy czy jednak będziecie delikatnie dochodzić o co kaman. Skoro mieszkacie blisko siebie rozmowa telefoniczna to swego rodzaju zaproszenie do rozmowy na żywo. Pojedź do mamy i pogadajcie. Może to tego Jej potrzeba . Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Święta bez mamy 29.11.19, 15:59 Myślę, że się nabijasz i jesteś trollem. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Święta bez mamy 30.11.19, 00:56 Ty to piszesz s co drugim watku a problem akurat bardzo realny. Odpowiedz Link Zgłoś
sta-fraszka Re: Święta bez mamy 29.11.19, 21:21 Rannala, przeczytalam odpowiedzi i jest jeszcze jedna opcja - moze ojciec zrobil w tym roku cos, o czym nie chce wam, corkom mowic a co sprawia, ze matka nie wyobraza sobie siedzenia z nim przy jednym stole w tym roku. I po prostu MUSI wyjechac i tyle. Nie dopytuj, daj przezyc po swojemu. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Święta bez mamy 29.11.19, 21:31 Co oznacza "męża chama"? Wygląda na to, że kobiecina ma dość i w końcu jej się ulało. Pomyślałaś, że moze nie chce znosić już dłużej męża chama? Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Święta bez mamy 29.11.19, 23:09 Z tytułu wątku, myślałam, ze mama zmarła... Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Święta bez mamy 29.11.19, 23:44 Omg. Byłam pewna, że twoja mama umarła🤦. Odpowiedz Link Zgłoś
12gram Re: Święta bez mamy 30.11.19, 00:05 Czyli wiesz, że mąż matki (twój ojciec?) to kawał chama a jesteś oburzona na matkę że ci świąta psuje (nie wprost, ale we wnętrzu tak to czujesz, że ona zaburza wasze wygodne życie) bo nie chce dalej chama znosić i robić dobrej miny, składać na wigilię fałszywych życzeń - byle 40+letniej córuni poczucia bezpieczeństwa nie zaburzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Święta bez mamy 30.11.19, 01:08 What? Niech sobie jedzie na zdrowie. Chyba ze to jakiś teatr w stylu „ nikt mnie nie docenia” ale to już Ty wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś