Dodaj do ulubionych

Elektryczny samochód

10.12.19, 22:13
Czy ktoś z Was ma, korzysta i może się podzielić wrażeniami? Planujemy kupić Nissana Leafa. W lokalnym salonie wykupione wszystkie ale mąż gdzieś namierzył. Jestem podekscytowana bo ekologia i ograniczanie smogu są dla mnie bardzo ważne. Chyba warto kupić domowa ładowarkę za 3 kola? Podzielcie się swoimi doswiadczeniami proszę.
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 22:28
      bergamotka77 napisała:

> bo ekologia i ograniczanie smogu są dla mnie bardzo ważne.

więc wylot spalin twojego "ekologicznego" elektrycznego samochodu znajduje się tam, gdzie kominy elektrociepłowni Siekierki, czy pod jaką tam inną warszawską elektrociepłownię jesteś podpięta. Pewne jest natomiast, że jakkolwiek by się ona nie nazywała, to jej źródłem w tym kraju są nieodnawialne źródła energii, czyli z ekologią nie mające nic wspólnego.ez.

Reasumując: kup sobie dowolny samochód, bez wycierania sobie gęby ekologią, bo w tym kraju odwoływanie sie do ekologii nie ma i długo jeszcze nie będzie miało najmniejszego sensu.
    • asfiksja Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 22:32
      Przy polskim miksie energetycznym nie jest to niestety jakaś szalona ekologia. Rozważcie założenie sobie elektrowni słonecznej.
      • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:14
        Sprawdzaliśmy to kiedyś i koszty są na ten moment za wysokie by nam sie to opłaciło. Mamy niskie rachunki za prąd bo wszystko tj. ogrzewanie, kuchenkę mamy na gaz a w domu nie ma nas kilkanaście godzin dziennie wiec nie zużywamy dużo prądu.
        • asfiksja Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 21:15
          To sprawdźcie to jeszcze raz, uwzględniając plany zakupu i ładowania w domu samochodu elektrycznego. A kuchenka indukcyjna bardzo poprawia komfort gotowania.
          • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 21:23
            W życiu nie zamieniłabym kuchenki gazowej na indukcyjną.
            • valla-maldoran Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 21:57
              milka_milka napisała:

> W życiu nie zamieniłabym kuchenki gazowej na indukcyjną.
              >
              Też tak mówiłam. ;D
              • elenelda Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 08:50
                Mój gotujący mąż równieżsmile Teraz nigdy nie wróciłby do gazowej. Ja też nie.
                • milka_milka Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 09:21
                  No widzisz, każdy ma swoje. Ja gotowałam na indukcyjnej i gazowej i wolę gazową.
            • fibi00 Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 12:20
              milka_milka napisała:

> W życiu nie zamieniłabym kuchenki gazowej na indukcyjną.
              >

A ja w życiu nie zamieniłabym kuchenki indukcyjnej na gazową-miałam gazową kilka lat i nigdy więcej.
              • stephanie_harper2 Re: Elektryczny samochód 29.01.20, 10:29
                Ja podobnie. Nigdy więcej gazowej. A wyszło przez przypadek trochę bo tam gdzie robiliśmy aneks kuchenny nie było możliwości podłączenia gazu. I wdzięczna jestem losowi za to.
                • czerwonylucjan Re: Elektryczny samochód 29.01.20, 11:02
                  Mam smieszny, mobilny, jednogarnkowy, powystawowy 'palnik- indukcyjny kupiony za 100 pln a dzialajacy juz kilka lat i w zyciu bym go nie zamienila na nawet 4 gazowe!
                  • bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 06.02.20, 00:20
                    Z ciekawości - dlaczego nie zamieniłybyście kuchenki elektrycznej na gazową?
                    • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 06.02.20, 00:32
                      Czyściej na el-nej. Dla mnie to główny powód, dla którego wole el-na. Wok lepiej wychodzi na gazie, ale na moje skromne potrzeby, to chińszczyzna z patelni jest ok smile
                • pani-nick Re: Elektryczny samochód 29.01.20, 11:09
                  Mam indukcję od 12 lat. Jedyny plus jaki widzę w indukcji to bezpieczeństwo.
                  Gaz to gaz i chętnie bym do gazowej kuchenki wróciła. O piekarniku nie wspominając.
                  • joanna_poz Re: Elektryczny samochód 29.01.20, 11:14
                    a ja nigdy w zyciu do gazu bym nie wróciła,.
                    od 2000 gotuję "na prądzie" - najpierw była to ceramiczna płyta, potem indukcja.
                    kupując mieszkanie nie mielismy wyjścia i wyboru, w domu już miałam - za gotowanie na gazie podziękowałam.
                    jedyna wada indukcji - jak wyłacza prąd nie ma obiadusmile
    • rozalia_olaboga Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 22:33
      Jeździłam ostatni rok teslą i bmw elektrycznym. Bajka... Jeśli poruszasz się na takich dystansach, że wracasz do domu na ładowanie. Niestety ładowanie samochodu na stacjach publicznych uważam za strasznie upierdliwe i stresujace, nawet w UK. W Polsce tym bardziej.
      A, ladowalam samochód z paneli fotowoltaicznych, więc żadne Siekierki. Co nie zmienia faktu, że produkcja baterii jest podobno bardzo nieekologiczna i generalnie aspekt eko samochodów elektrycznych jest dość dyskusyjny.
      • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 22:37
        W Polsce wciąż jest jeszcze mało publicznych stacji, zwłaszcza takich szybko ładujących. Dlatego możliwość ładowania w domu jest bardzo przydatna.
        • alicia033 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 22:44
          eliszka25 napisała:

>Dlatego możliwość ładowania w domu jest bardzo przydatna.

dla ekologii to kompletnie bez znaczenia, bo bergamota ma w gniazdku prąd ze spalania węgla.
        • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 22:45
          to fakt ale w Warszawie mijam codziennie Złote Tarasy lub Arkadię wiec możliwość jest. Tak nieprodukowanie spalin i smogu JEST ekologiczne. Poza tym stacji ładowania będzie przybywać. Możemy w nocy w domu ładować - mamy dom i swój spory garaż. Na paliwo idzie ok.800 pln miesięcznie mino ze jedziemy na tej samej trasie w troje wiec dość ekologicznie.
          • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 22:53
            Oczywiście, stacji ciągle przybywa, a w Warszawie i tak pewnie jest ich stosunkowo sporo. Jednak zawsze dobrze jest mieć możliwość podłączenia samochodu też w domu.
            • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:01
              Rozsadnie mowisz eliszka. Ale riki za kilka lat możemy dokupić drugie elektryczne o lepszym zasiegu bo pierwsze spalinowe nam padnie wink
              • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:06
                Od ponad roku jeździmy elektrykiem, więc mam nieco doświadczenia w tej kwestii.
          • kk345 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:08
            A mijając te tarasy i inne publiczne stacje masz czas, żeby na nich utknąć na godzinkę? Bo to nie jest tankowanie, to trwa.
            • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:12
              tak wiem - trwa 45 min. Mam,mogę wpaść i cis zjeść czy rundkę po sklepach zrobić.
              • kk345 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:16
                No dla mnie osobiście to bez sensu, strata cennych godzin życia-w normalnym życiu często tankuję w locie i pędzę dalej- tu nie ma NIGDY takiej opcji, samochód nie wybaczy zapominalstwa.
                • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 00:16
                  ale docztalas ze można w domu w nocy?
                • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 00:24
                  Akurat zapominalstwo dużo łatwiej przeskoczyć przy samochodzie elektrycznym. Taki samochód można podłączyć też do najzwyklejszego gniazdka. Trwa to wtedy oczywiście długo, ale w sytuacji awaryjnej da się w ten sposób podładować choćby tyle, żeby dojechać do najbliższej szybkiej ładowarki. Samochód spalinowy możesz zatankować tylko i wyłącznie na stacji benzynowej. Poza tym argument o zapominalstwie jest nieco śmieszny, bo o tankowaniu tradycyjńym też przecież musisz pamiętać.
                  • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 00:54
                    Zapominalstwo to akurat dużo łatwiej przeskoczyć przy aucie spalinowym. Nie trzeba szukać najzwyklejszego gniazdka (na trasie predzej gniazdko kukułki znajdziesz, niż elektryczne), tylko załatwić podwózke karnistra z benzyna lub olejem napedowym. Karnister pradu dużo trudniej przywieźć wink
                    • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:07
                      Na trasie, to ja nie widzę różnicy, czy szukam stacji benzynowej czy ładowarki. Nasz samochód dokładnie pokazuje, do której ładowarki uda nam się dojechać, żeby go podładować bez stresu. Jeśli ktoś jeździ tak długo, aż samochód stanie mu na środku drogi, to faktycznie może być ciężko. Nie widuję jednak nagminnie samochodów porzuconych na drogach z braku paliwa (czy też rozładowanej baterii), więc myślę, że nie jest to powszechne zjawisko. Natomiast gdy w drodze z pracy zapomnisz zatankować, to samochód elektryczny możesz podłączyć nawet do zwykłego gniazdka w garażu i do rana ci się naładuje całkiem sporo. Benzyny czy diesla już raczej z kranu w kuchni nie nalejesz.
                      • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:22
                        Doskonałe podsumowanie.
                      • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:26
                        Czy Ty widziałaś kiedyś bloki? Całe osiedla takich dużych domów, gdzie po 50 rodzin mieszka, a czasem wiecej. Z tych 50 może 5 ma garaż, a watpie, czy wolno im zainstalować ładowarke lub ładować auto na wspólnym liczniku. A jak mieszkaja na 1+ pietrze, to z domu też nie pociagna pradu. Tak sie mieszka w miastach. Nie generalizuj wiec jak łatwo jest zatankować EV w domu, bo to jest prawda dla mniejszości.
                        • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:36
                          Od prawie 20 lat mieszkam w bloku. Od ponad roku mamy samochód elektryczny, więc jak by ci tu delikatnie powiedzieć, mam jednak nieco doświadczenia w tej kwestii tongue_out. Poza tym wątek założyła bergamotka, która ma swój własny dom, więc myślę, że jakieś gniazdka w nim ma i w sytuacji awaryjnej zdecydowanie łatwiej by jej było podłączyć do gniazdka elektryka niż organizować kanister z paliwem.
                          • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 07:58
                            Eliszko, ale Ty nie mieszkasz w Polsce.
                        • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:23
                          W 90 % polskich blokach jest zakaz ładowania elektryków tak jak trzymania aut na gaz. Nie pozwalają na to przepisy ppoż.Podobny problem jest w wielu starszych biurowcach.
                          Elektryk jest dobry do jazdy po mieście i jak masz własny dom.
                          • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:30
                            nikki30 napisała:

> W 90 % polskich blokach jest zakaz ładowania elektryków tak jak trzymania aut n
                            > a gaz. Nie pozwalają na to przepisy ppoż.Podobny problem jest w wielu starszych
                            > biurowcach.
                            > Elektryk jest dobry do jazdy po mieście i jak masz własny dom.
                            >
                            Zdaje sobie z tego sprae i spelniam te warunki. Jestem swiadoma tez jego wad, ale w naszym przypadku to dobre rozwiazanie. Ludzie maja rozne potrzeby.
                      • rozalia_olaboga Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 13:32
                        Ale widzisz Eliszka, Berga nie kupi Tesli, tylko Leafa. A Leaf raczej nie będzie jej pokazywał, gdzie jest najbliższa ladowarka. Jak napisalam wyżej, jeździłam dość długo bmw elektrycznym w UK i na dłuższych trasach było to stresujace. Miałam zima do przejechania 150 mil, samochód pokazywał że będzie na styk. Po włączeniu świateł i ogrzewania okazało się, że muszę ładować 2 razy. Samochód nie pokazywał gdzie są DZIAŁAJĄCE wtyczki, więc musiałam sama szukać w aplikacji ładowarek. Po ciemku, w nieznanych miejscach bywa fajnie... Raz podjechaliśmy I szybka wtyczka była zepsuta, a wolna przez 45 minut podladowala nas o 20 mil sad kiedyś trafiłam na Panią, która ladowala się przed nami i przed końcem swojego ładowania poszła do centrum handlowego. 20 minut w plecy... Dobrze ze wróciła w ogóle.
                        Potem jeździłam teslą i to już jest trochę inaczej, przynajmniej za granicą, gdzie Tesla ma własne wtyczki. My się ladowalismy w domu i uważam, że to jedyna opcja. No chyba że ktoś ma ładowarkę w pracy np. Jeżdżenie po mieście w poszukiwaniu prądu brzmi dobrze, jeśli się nie MUSI tego robić. Jak Ci się spieszy, to picie kawy w złotych tarasach przez 45 minut bokiem wyjdzie.
                        Gadalam z gościem, który pracował w wypożyczalni tych samochodów i dostarczał je klientom. Mówił że dostarczenie takiego samochodu do Szkocji zajmuje mu 12 godzin, samochodem spalinowym dojechałby w 8 godzin. W Anglii. A porównaj sobie siec ładowarek w UK i w Polsce.
                        I żeby nie było - kochałam jeżdżenie tymi samochodami, były ciche, zrywne i super wygodne. Ale ładowarka musi być w domu, i nie można zakładać jeżdżenia nimi w trasę (no może okazjonalnie).
                        • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 13:55
                          Wiadomo, że samochód elektryczny ma też wady. Moim zdaniem tesla w tej dziedzinie jest jednak aktualnie nie do pobicia. Wszystko jest ze sobą sprzężone, samochód wie, gdzie są ładowarki, pokazuje, czy działają i czy nie są zajęte. No i podstawowy plus jest taki, że samochód innej marki chargera tesli nie zajmie, a teslą możesz naładować się właściwie wszędzie. Jeździmy naszym samochodem też w długie trasy i się sprawdza. Oczywiście na buraka zawsze możesz trafić. Nam się zdarzyło np., że facet tak zaparkował do ładowarki, że zablokował 2 miejsca, ale takie rzeczy trafiają się i na zwykłych stacjach benzynowych.

Bergamotka pisze o zamontowaniu ładowarki w domu, więc raczej problem z ładowaniem jej w tym momencie odpada. W Polsce to jest póki co raczkująca odnoga motoryzacji, ale jest coraz lepiej. Nawet w pobliżu moich rodziców na wsi powstała ładowarka.
                          • jednoraz0w0 Re: Elektryczny samochód 15.03.23, 13:55
                            > No i podstawowy plus jest taki, że samochód innej marki chargera tesli nie zajmie,

To jest podstawowy plus dla właścicieli tesli, a nie dla właścicieli samochodów innych marek, a Berga chce nieteslę.
                        • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:04
                          Ale zauwazylas, ze my wlasnie te warunki spełniamy? Halo ludzie, napisze jeszcze raz: mało jezdzimy w długie trasy po Polsce czy Europie, mamy dom i mozliwosc ladowania się w nocy w garazu gdy spimy a na codzien dzien za cholere nie przejade wiecej niz 100 km bo nie mam takich potrzeb raczej max kilkadziesiat.
                          • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:14
                            Ładowarka w domu sprawia, że największy problem ci odpada. My podczas ostatnich wakacji mieliśmy za daleko do ładowarki i za zgodą właścicieli wynajmowanego domku podłączaliśmy samochód do zwykłego gniazdka. Przez noc naładował się na tyle, że spokojnie mogliśmy cały dzień zwiedzać, jechać na plażę, do restauracji i wrócić do domku bez obawy, że nam auto stanie na środku drogi, więc komentarzami o strasznych utrudnieniach z ładowaniem się nie przejmuj. Normalnie w drodze do i z pracy nie pokonujesz 500 km, ani nawet 100, więc spokojnie.
                            • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:16
                              A co do kosztów, to prąd za te 2 tygodnie kosztował nas niecałe 70 euro. W starym samochodzie za jedno tankowanie płaciliśmy 100.
                          • bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 17:33
                            To twoje potrzeby by spełniała dobra komunikacja publiczna.
                        • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:09
                          No nie kupię bo zarabiamy w Polsce a nie w Szwajcarii a to duża różnica smile
                        • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:55
                          "A Leaf raczej nie będzie jej pokazywał, gdzie jest najbliższa ladowarka."

A nie mówiłam, że najwiecej napisza Ci, co Leaf'a nawet nie wiedzieli?
                          Leaf pokaże gdzie sa ładowarki po drodze, albo w pobliżu wybranego adresu, wedle życzenia szybkie lub każde, takie z dostepem do kawy lub sklepów, wszystko na czytelnym ekranie dotykowym. Leaf ma wady, ale nie przesadzaj, to nie jest auto z epoki kamiennej tongue_out
                      • dr.amy.farrah.fowler Re: Elektryczny samochód 17.11.22, 14:09
                        Objechałam niedawno pół Europy (tej bardziej cywilizowanej), czasem z ciekawości sprawdzałam, gdzie są ładowarki i jak sobie wyobrażałam, jak ta trasa wyglądałaby elektrykiem, to zaczynałam się śmiać jak hiena.
                        • bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 17.11.22, 23:20
                          i wic jak norka? 😂
                        • shellyanna Re: Elektryczny samochód 15.03.23, 13:42
                          To się bardzo zmieniło od czasu powstania tego wątku.
                          W mojej okolicy jest sporo ładowarek. W mieście podobnie. Na głównych trasach też nie ma już większego problemu.
                          • majenkirr Re: Elektryczny samochód 15.03.23, 18:50
                            shellyanna napisała:
                            > To się bardzo zmieniło od czasu powstania tego wątku.

Prawda? Gdzieś tam wyżej napisałam, ze Honda odyssey kosztuje $30K, teraz 50!
                            • shellyanna Re: Elektryczny samochód 15.03.23, 18:56
                              Zmieniły się ilości ładowarek, ceny aut, ale też, co chyba najważniejsze - zasięg.
                    • rosapulchra-0 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:10
                      Kanister, nie karnister.
                    • b.bujak Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 22:02
                      jak_matrioszka napisała:

Karnister pradu dużo trudniej przywieźć wink

może trudniej, ale da się

https://img17.demotywatoryfb.pl//uploads/201710/1509479794_e8uhzz_600.jpg
                      • koktajlowe Re: Elektryczny samochód 29.01.20, 06:49
                        B.bujak, to jest idealne podsumowanie "ekologicznego" samochodu elektrycznego smile
                  • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:20
                    >Taki samochód można podłączyć też do najzwyklejszego gniazdka. Trwa to wtedy >oczywiście długo, ale w sytuacji awaryjnej da się w ten sposób podładować choćby tyle, >żeby dojechać do najbliższej szybkiej ładowarki.
                    Eliszka ty naprawdę masz samochód elektryczny?smile

Naładowanie Tesli nie super chargerem ale zwykłym gniazdkiem trwało od 10 - 16 hsmile Podładowanie na superchargerze ok. 40 minut (bez kolejki) z kolejką samochodów raz nawet trwało 4 hsmile W Polsce mamy ok. 600 ładowarek elektrycznych z których tylko 1/3 to super chargery dostępne głównie w dużych miastach i przy głównych trasachsmile
                    I ładowanie oczywiście kosztuje ok. 2,5 zł za Kwh oraz dodatkowo ok. 40 groszy za każdą minutę po przekroczeniu zwykle 45 minut ładowania. Chyba gaz jest tańszy?
                    >Poza tym argument o zapominalstwie jest nieco śmieszny, bo o tankowaniu tradycyjnym >też przecież musisz pamiętać.

Tak tylko stacji benzynowych w Polsce masz blisko 9 tys.Nowoczesny samochód na baku o pojemności 70 litrów przejeżdża średnio ok. 1000 nawet 1200 km. Nowoczesny elektryk na maksymalnym naładowaniu max. 400 km. Jest różnicasmile
                    • dr.amy.farrah.fowler Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:00
                      W dodatku to 400 km jest mocno teoretyczne (chyba po suchym jeziorze, przy sprzyjającym wietrze albo na hali), kompletnie nierealne w zimie.
                      • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:05
                        O tym pisałam niżejsmile W przypadku Tesli oznacza to, że jedziemy autostradą z prędkością ok. 120 km/hsmile Oczywiście nie w zimie...
                        • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:13
                          nikki30 napisała:

> O tym pisałam niżejsmile W przypadku Tesli oznacza to, że jedziemy autostradą z pr
                          > ędkością ok. 120 km/hsmile Oczywiście nie w zimie...

90-100 km/h
                          • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:19
                            >90-100 km/h
                            Będziesz się ze mną kłócił?
                            Jeździłeś 2 lata? Wiesz jaki model? Czy stałeś jedynie obok Tesli?smile
                            • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:32
                              nikki30 napisała:

> >90-100 km/h
                              > Będziesz się ze mną kłócił?
                              > Jeździłeś 2 lata? Wiesz jaki model? Czy stałeś jedynie obok Tesli?smile

Parkuję mojego diesla obok Tesli wink kumpla z firmy. Fanatyka samochodów elektrycznych. I mówi 90-100km/h, a i tak zakładam, że koloryzuje....
                              • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 13:52
                                >Parkuję mojego diesla obok Tesli wink kumpla z firmy.
                                Musicie być strasznie dyskryminowani jeśli chodzi o zarobkismile
                                • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:49
                                  nikki30 napisała:

> >Parkuję mojego diesla obok Tesli wink kumpla z firmy.
                                  > Musicie być strasznie dyskryminowani jeśli chodzi o zarobkismile

Ale skad taki wniosek? On jest fanatykiem elektro, a ja lubię jak jest w doopcie ciepło...
                                  ...jak napisała Bergamotka ludzie mają różne potrzeby!
                      • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:07
                        A w zimie to jeszcze mniej jezdzimy w dlugie trasy.
                    • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:54
                      Wyobraźnia cię nieco poniosła widzę, ale ponieważ w przeciwieństwie do ciebie nie muszę czytać internetowych statystyk, żeby porównać auto z dużym bakiem i auto elektryczne, spróbuję ciut naprostować.

Nasz poprzedni samochód, to lancia voyager, czyli bak o pojemności 75 litrów. Nigdy nie udało nam się przejechać na jednym tankowaniu 1200 km, nawet 1000 się nie udało, więc teoria sobie, praktyka sobie. W drodze do Polski tankować musieliśmy przynajmniej 2 razy na trasie 1500 km. Poza tym przeciętne auto w Polsce ma pojemność baku 40-50 l, więc może nie fantazjujmy o przejechaniu 1200 km na jednym tankowaniu, dobrze 😄.

Od ponad roku jeździmy teslą x. Byliśmy już nią 3x w Polsce, w tym zimą, jak i na wakacjach. np. ostatnio na Sardynii. Najwyraźniej nasz samochód nie czyta internetowych statystyk, bo 500 km na pełnej baterii spokojnie przejedzie. Nowsze wersje mają zasięg ponad 600 km. Tankowanie ze zwykłego gniazda do pełna, to oczywiście rozwiązanie awaryjne, bo wtedy trwa to bardzo długo, ale praktykowaliśmy właśnie na Sardynii i przez noc samochód ładował się na tyle, że spokojnie starczało nam na całodniowe zwiedzanie. Na super chargerze trwa to do 40 minut, przy czym akurat nasz samochód nie może jeszcze w pełni wykorzystać mocy najnowszych chargerów, a wtedy trwa to nawet o połowę krócej.

Ładowarek elektrycznych jest mniej niż stacji benzynowych, ale od 2015 roku zarejestrowano w Polsce nieco ponad 4 tys. samochodów elektrycznych oraz ponad pół miliona samochodów spalinowych. Jak dla mnie 9 tys. stacji benzynowych na taka ilość aut, to i tak malutko.

Tesla dolicza dodatkowe koszty za prąd, kiedy naładowane auto stoi podłączone do ładowarki, a nie po upływie jakiegoś tam czasu.

• bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 13:07
                        Dzięki eliszka za merytoryczne posty i oparte na osobistym doświadczeniu bo wiekszość tylko racjonalizuje sobie dlaczego nie warto jeździć elektrykiem. Jak napisałam, może to auto nie dla każdego ale na nasze potrzeby wydaje się być ok, tym bardziej ze śmierdziela spalinowca też mamy. W ogóe nie spodziewalam się takiego zainteresowania tematem a tu całkiem fajny wątek wyszedł.
                        • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 13:26
                          Jak zwykle na ematce, najwięcej do powiedzenia mają teoretycy, którzy o elektrykach czytali w internecie 😉.

Wiadomo, że taki samochód ma też wady, jak każde rozwiązanie. Jeśli jednak planujecie zainstalować sobie ładowarkę w domu, to odpada ci największa wada, czyli dojazd do stacji ładowania. Nissana akurat nie znam, ale naszym samochodem jeździ się naprawdę przyjemnie. No i dzięki temu, że baterie są w podłodze, w środku jest naprawdę dużo miejsca.
                      • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:31
                        >Wyobraźnia cię nieco poniosła widzę, ale ponieważ w przeciwieństwie do ciebie nie >muszę czytać internetowych statystyk, żeby porównać auto z dużym bakiem i auto >elektryczne, spróbuję ciut naprostować.

Ja też nie muszęsmile
                        No widzisz my też mieliśmy Teslę X z 2017 roku i wyzywaniem było pokonanie trasy z Warszawy nad morze. Bez włączonej klimatyzacji, radia, z prędkością może 80 km/h dałoby radę. Tak nowe modele szczególnie long range mają zasięg teoretyczny 500 km ale to tylko w teorii bo praktyka do teorii pozostawia sobie wiele do życzenia.
                        Mój samochód (nie elektryk)po zatankowaniu ma zasięg dokładnie 1100 km w wersji eco. Jak się go dociśnie (a ma niezłą moc) przejedziemy na jednym baku 850 km.

>Nasz poprzedni samochód, to lancia voyager, czyli bak o pojemności 75 litrów. Nigdy >nie udało nam się przejechać na jednym tankowaniu 1200 km, nawet 1000 się nie >udało, więc teoria sobie, praktyka sobie

Wybacz ale Lancia ani do oszczędnych, ani nowoczesnych samochodów nie należy. Nie dziwię się, że jesteś zachwycona Teslą, bo to tak jak zmiana z waty na podpaskę (przepraszam za porównaniesmile

>Od ponad roku jeździmy teslą x. Byliśmy już nią 3x w Polsce, w tym zimą, jak i na >wakacjach. np. ostatnio na Sardynii.

Skoro od ponad roku jeździsz Teslą to masz dokładnie ten sam model X jaki ja miałam czyli realny zasięg 400 km . Dopiero modele produkowane od 2019 roku (czyli do odbioru właściwie dopiero teraz) mają zasięg realny 500 km. W przyszłym roku będzie to Tesla z zasięgiem 600 km . Nie możesz więc mieć modelu o jakim piszesz. Mam wątpliwości czy w ogóle jeździsz Teslą?smile Wystarczy wejść na stronę Tesli i porównać to co piszeszsmile

> Jak dla mnie 9 tys. stacji benzynowych na >taka ilość aut, to i tak malutko.

Wiesz tylko na stacji benzynowej może równocześnie tankować 12 samochodów.
                        A supercharger zdarza się na polskiej stacji w ilości 2 (i to w porywachsmile Teslowych chargerów w Polsce było chyba 16 z tego co pamiętam.

>Tesla dolicza dodatkowe koszty za prąd, kiedy naładowane auto stoi podłączone do >ładowarki, a nie po upływie jakiegoś tam czasu.

A największy operator tego typu urządzeń w Polsce (z niego ładujesz leafa ) już po upływie 45 minutsmile
                        >Na super chargerze trwa to do 40 minut, przy czym akurat nasz samochód nie może >jeszcze w pełni wykorzystać mocy najnowszych chargerów, a wtedy trwa to nawet o >połowę krócej.

No jestem już na 100 % przekonana jaki masz model!
                        • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:05
                          Jasne, ty wiesz lepiej. Tesla x 100d ma zasięg co najmniej 460 km, realnie przejedzie 500 bez większych problemów. Wystarczy poczytać w internecie. Samochód kupiliśmy pod koniec 2018 roku. Ty mogłaś jeździć co najwyżej teslą 90d, a to spora różnica. Jeśli już chcesz uchodzić a eksperta, to może faktycznie co nieco doczytaj.

autokult.pl/28386,dwie-nowe-wersje-tesli-100d-w-tym-najszybszy-samochod-swiata

Już trzy razy byliśmy w Polsce i raz na Sardynii, teslą właśnie. Bez sensacji.
                          • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 16:46
                            Dalej pokazujesz materiały marketingowe. Rzeczywistość jest inna. Dziś nasz dyrektor operacyjny wrócił z Monachium do Warszawy Teslą (model już 2019 podobno super szybki) po drodze 3 doładowania (w sumie 1h 30 min) z czego najdłuższe w Polsce. Mówił, że nawet w Niemczech trafić na superchargera Tesli było sporym wyczynem.
                            >Już trzy razy byliśmy w Polsce i raz na Sardynii, teslą właśnie. Bez sensacji.

Przecież to jest samochód do jeżdżenia . Do tego służy. Z czego mam robić sensację z postojów na doładowanie? Masz elektryka to z tym musisz się godzić. Sensacją byłoby gdyby Tesla znów się zapaliła...
                            Pomimo całej miłości do Tesli na razie elektrykom mówię nie. Prawdopodobnie dwa następne samochody, które mamy jeszcze w firmie sprzedamy, bo feedback użytkowników jest zupełnie inny od Twojego a rzeczywistość mija się, z tym co piszesz.
                            • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 17:38
                              Dalej twierdzisz, że wiesz lepiej, jak wygląda eksploatacja naszego samochodu. No trudno, twój problem. Przez Niemcy jeździmy kilka razy w roku. Tesla pokazuje w nawigacji, jak dojechać do poszczególnych chargerów, więc nie wiem co trzeba zrobić, żeby do nich nie trafić. W Polsce chargerów tesli jest ledwie kilka, ale w Niemczech ich naprawdę nie brakuje, więc może nie opowiadaj bajek.
                              • nikki30 Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 14:11
                                W takim razie masz wyjątkowy samochód. My posiadaliśmy 5 takich w firmie ,intensywnie użytkowanych i zdecydowanie od samochodu za prawie 600 tys zł wymagamy więcej. Co więcej, bo pewnie z tym się zderzysz za jakiś czas - szału na rynku wtórny jak będziesz chciała go sprzedać nie ma. Dla porównania hybrydę BMW X5 e45 sprzedaliśmy w 3 dni. Tesla po mocnej obniżce poszła po 6 - mcach (bez wypadkowa z przebiegiem 79 tys km). To też świadczy, o tym jak cenione na rynku są Tesle.
                                >Tesla pokazuje w nawigacji, jak dojechać do poszczególnych chargerów, więc nie >wiem co trzeba zrobić, żeby do nich nie trafić.

Tak oczywiście pokazuje tylko większość chargerów w Polsce jest zamontowanych w miejscach prywatnych (np. w garażach hoteli, centrach handlowych, serwisach samochodowych) to nie jest tak, że korzystasz z tego do woli. W Kołobrzegu z tego co pamiętam był jeden charger Tesli dostępny wyłącznie dla gości hotelu i co im zrobisz? Na mapie Tesli oczywiście się wyświetla ale dla Ty nie podładujesz. Mam Ci więcej takich przykładów zapodać?
                                >ale w Niemczech ich naprawdę nie brakuje, więc może nie opowiadaj bajek.

Chargerów Tesli? Tak? No to zobacz na mapę... Wysyp jak w Polsce...I większość tak jak w Polsce dostępna przez czas otwarcia serwisu, hotelu, parkingu itp. To są dokładnie te same dane, które ma w swoim interfejsie Twój samochódsmile
                                www.tesla.com/en_EU/
                                Najlepsza sieć superchargerów Tesli jest w Stanach oraz Chinach.
                                • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 22:39
                                  To co piszesz dobitnie świadczy o tym, że nie jeździłaś teslą za wiele 😄. Chargery są dla użytkowników tesli, hotele mają z teslą umowy. Nie trzeba być gościem hotelowym, żeby skorzystać z takiego chargera. Korzystaliśmy nie raz i nie dwa. Nie mamy ładowarki w domu, bo mieszkamy w bloku. Korzystamy głównie z chargerów tesli, ale też z innych ładowarek. Nigdy nie zdarzyło się, że nie mogliśmy się podładować, bo nie byliśmy gośćmi hotelu. Ze dwa razy chyba zdarzyło nam się tak, że chargery były za zamkniętą bramą. Wystarczyło powiedzieć przez domofon, że chcemy naładować teslę i bramę otwarto. Często wjazd do chargerów zamknięty jest szlabanem i wtedy po dojechaniu otrzymujesz kod, który musisz wpisać, żeby szlaban się otworzył. W ciągu roku zrobiliśmy naszym samochodem 50 tys. km po Niemczech, Polsce, Szwajcarii i Włoszech. Nigdy nie zdarzyło nam się, żebyśmy dojechali do chargera i nie mogli się naładować, bo nie jesteśmy gośćmi hotelu. Do Polski przez Niemcy jeździmy głównie w nocy i nie zdarzyło nam się trafić na nieczynny charger. W przeciwieństwie do ciebie, ja to wiem z własnego doświadczenia, nie z internetu. Nie wiem, kto ci naopowiadał takich bajek, ale może się już więcej nie kompromituj 😂
                            • bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 21:48
                              A nie mógł wracać samolotem? To daleko.
                              • nikki30 Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 14:13
                                Bo lubi jeździć samochodem a nie lubi latać.
              • jednoraz0w0 Re: Elektryczny samochód 15.03.23, 13:53
                bergamotka77 napisała:

> tak wiem - trwa 45 min. Mam,mogę wpaść i cis zjeść czy rundkę po sklepach zrobi
                > ć.
                >
                Pod warunkiem, że od razu trafisz na wolne miejsce przy ładowarce. Jak na stacji benzynowej jest kolejka to wiesz, że za kilka minut miejsce się zwolni.
          • rozalia_olaboga Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:14
            Ale żebyś ty nie produkowała smogu i spalin, ten smog i spaliny na prąd do twojego samochodu elektrycznego emituje elektrownia... No może trochę mniej, ale jednak.
            • berdebul Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:41
              Samochód wciąż produkuje smog, pyły z klocków hamulcowych nie znikają. Podobnie z pyłem z opon.🙄
              • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:47
                berdebul napisała:

> Samochód wciąż produkuje smog, pyły z klocków hamulcowych nie znikają. Podobnie
                > z pyłem z opon.🙄

No tak pyl z opon to najwiekszy problem ekologiczny swiata. Chyba cie pogrzało.
                • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:56
                  bergamotka77 napisała:

> berdebul napisała:
                  >
                  > > Samochód wciąż produkuje smog, pyły z klocków hamulcowych nie znikają. Po
                  > dobnie
                  > > z pyłem z opon.🙄
                  >
                  >
                  > No tak pyl z opon to najwiekszy problem ekologiczny swiata. Chyba cie pogrzało.

Widzę, że świadomości ekoloigcznej level Greta czyli rozhisteryzowana, chora nastolatka!
                • berdebul Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:16
                  Pył zawieszony w miastach to głównie pył z opon i klocków hamulcowych. Plus elektrociepłownia na Siekierkach, jeżeli mówimy o Warszawie. Opalanie paliwami stałymi to mniejszość w mieście.
                  Dorzuć do tego kosz, jaki ponosi środowisko przy produkcji samochodu elektrycznego, zwłaszcza baterii, ich żywotność, oraz sposób utylizacji. Nie za wiele ma to wspólnego z ekologią.🙄
                  • alpepe Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:07
                    amen
              • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:14
                Samochód elektryczny nie ma klocków hamulcowych, hamuje za pomocą rekuperacji.
                • berdebul Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:17
                  Ma, tylko są rzadziej używane. Hamowanie odzyskowe to nie jest jedyny rodzaj.
                  • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 13:05
                    Jezu, jasne, ze ma, chciałam napisać, że nie hamuje przy pomocy klocków hamulcowych 😁.

Wystarczy, ze puścisz pedał gazu i samochód sam hamuje, wiem, bo jeżdżę. Hamulec wciska się sporadycznie. Jak się przyzwyczaisz do jazdy, to używasz praktycznie tylko jednego pedału - pedału gazu.
          • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:02
            >o fakt ale w Warszawie mijam codziennie Złote Tarasy lub Arkadię wiec możliwość jest.

One są wiecznie zajęte szczególnie w czasie twojej pracysmile Powodzenia życzęsmile
            • riki_i Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:08
              nikki30 napisała:

> >o fakt ale w Warszawie mijam codziennie Złote Tarasy lub Arkadię wiec możl
              > iwość jest.
              >
              > One są wiecznie zajęte szczególnie w czasie twojej pracysmile Powodzenia życzęsmile

Wjazd i wyjazd do Arkadii to potrafi być mroczny koszmar (korki), a za parkowanie w ZT to chyba trzeba słono płacić? (poprawcie mnie, jeśli się mylę)
              • riki_i Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:10
                Szybka ładowarka z dostępem wprost z ulicy jest chyba na Woli na zapizdziu koło Expo, ale tam też widywalem zajęte stanowiska przez służbowe auta stoenu.
                • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:15
                  zapidzie Global Expo jest na Zeraniu wink
                • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:32
                  >ale tam też widywalem zajęte stanowiska przez służbowe auta stoenu.

Podobnie jest na Powiślu. Tam też dodatkowo poza Stoenem stoją wyłącznie auta elektryczne z carsharingusmile
                  Generalnie każdy kto chce jeździć elektrykiem najpierw powinien wynająć elektryka na minuty. Pełno takich samochodów w Warszawie. Wtedy można zobaczyć jaki to miód, cud w polskiej rzeczywistoścismile
              • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:13
                5 zl za godzine a tankujesz bak za 200 wink
                • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:18
                  bergamotka77 napisała:

> 5 zl za godzine a tankujesz bak za 200 wink

Wydajesz 200PLN na przejechanie 200km? Ja w moim dieslu jakieś 50 PLN....
                  • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:38
                    >Wydajesz 200PLN na przejechanie 200km? Ja w moim dieslu jakieś 50 PLN....

W pierwszym roku użytkowania autasmile Bo jak wiadomo akumulator z każdym przejechanym kilometrem się zużywa jak bateria w telefonie i potem ładujesz częściej i dłużej.
                    Ja na swojej hybrydzie przejeżdzam w tej chwili tankując za 250 zł 1100 km...Po mieście jeżdzę na elektryku. I tak to jest dobra opcja.
                    Nie muszę po 100 tys km wymieniać akumulatora. Wymiana akumulatora nie kosztuje mnie 40 tys złsmileNo ale co ja tam wiemsmile
                    • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:44
                      No trudno jak sie nie sprawdzi to kupimy drugie auto inne za kilka lat bo potrzebujemy dwoch a nasz mesio w dobrej kondycji ale juz ma swoj rocznik i bedzie za kilka lat do wymiany.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:48
                      nikki30 napisała:

> Ja na swojej hybrydzie przejeżdzam w tej chwili tankując za 250 zł 1100 km...

Liczyłem kiedyś opłacalność hybrydy na przykładzie DS5 by Citroen. Obliczenia i ceny z 2017, więc proszę się nie czepiać.

DS5 Hybrid4 ETG6 waga 1660kg, cena 177 900PLN
                      Spalanie (city/outside city/mix): 4.3/3.2/3.9 (według katalogu)

DS5 BluHdi 180 S&G EAT6 waga 1540kg, cena 143 900PLN
                      Spalanie 5.2/4.1/4.4

Kupujemy zwykłego diesla i na start mamy zaoszczędzone 34 000PLN. Jednocześnie mamy więcej mocy i lżejsze auto.
                      Za zaoszczędzone pieniądze kupujemy 8100 litrów diesla (przy cenie 4.2 PLN za litr). Mamy zapas paliwa na 155 677 km w cyklu miejskim. Czyli w zasadzie darmowe paliwo na cały cykl życia auta...

Ale hybryda przecież też cały czas pali , a różnica (oszczędność) wynosi jedynie 0.9l na 100km. Jeżeli przeliczymy 8100 litrów paliwa jedynie na różnicę w zużyciu otrzymujemy zasięg 899 470km, który musimy przejechać za różnicę w cenie, żeby wydane więcej pieniędzy się zwróciło.

Czyli po 900 000 km nasza hybryda zaczyna realnie dla nas oszczędzać... Super deal!
                      • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:08
                        Wiesz w moim przypadku cena zakupu hybrydy była taka sama jak zakupu diesla. Ot taki deal.
                    • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:10
                      Zanim przejedziemy 100 000 km te ceny wymiany baterii juz spadna wink A ile kasy i czasu zaoszczedzimy na elektryku smile
                      • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:27
                        Nie spadną a wzrosną, tak jak ceny ładowania, bo wzrastają ceny utylizacji akumulatorów przez zmiany w prawie.
                        Jak ja zaczynałam przygodę z elektrykiem ładowało się go za darmo! Ładowarkę do samochodu ułatwiającą ładowanie w garażu dostaliśmy za darmo! A teraz jak wzrosną ceny prądu to wzrośnie ci koszt ładowania. Już nie mówię o koszcie zakupu samego samochodu. Nic nie zaoszczędzisz. Czasu też nie zaoszczędzisz bo jak elektryk stanie się popularny to tak jak ma to już miejsce w wielu krajach będziesz czekać na trasie do ładowania kilka godzin.
                        youtu.be/a1uFudf37JU
                        • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:28
                          Ha zaoszczedze mase czasu jezdzac buspasami smile
                          • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:36
                            I parkujac w Warszawie - a parking to dobre kilkadziesiat zł dziennie jesli zostawiamy auto na dzien pracy choc ja akurat mam parking sluzbowy obecnie. I 12 tys. zł kosztów paliwa rocznie odpadnie, plus emisja spalin do atmosfery.
                            • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:40
                              Bergamotko, spełnij po prostu swoją zachciankę i nie racjonalizuj jej, bo nie ma po co. Chcesz, możesz, kupuj, używaj i ciesz się. I tyle. Bo od strony zdroworozsądkowej sensu nie ma to za nic.
                            • joanna_poz Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:54
                              plus jak juz o ekologii mowa - to jeszcze odpada hałaswink
                              • valla-maldoran Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:30
                                joanna_poz napisała:

> plus jak juz o ekologii mowa - to jeszcze odpada hałaswink

Co nie jest wcale plusem, tylko stwarza zagrożenie, bo pieszy nie usłyszy takiego samochodu.
                                • joanna_poz Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 13:02
                                  pieszy przede wszystkim ma się uwaznie rozglądac, a nie polegac tylko na swoim słuchu.

poza tym, te samochody słychac bo słychac odgłos toczenia opon po drodze.. (ja to wychwytuje, ale moze jestem wyczulona, jako ze mam hybrydę.)

• bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 13:04
                                    Dokladnie - brak hałasu to tylko zaleta. A piesi powinni uwazac zawsze.
                                    • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:37
                                      Kierowcy powinni uważać sawsze, a piesi tylko wtedy, gdy mogą to robić.
                                      • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:49
                                        A dlaczego mają nie móc?
                                        • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:25
                                          Bo pieszy, w odroznieniu od kierowcy, może być niedowidzacy, niedorozwiniety, może być dzieckiem lub niedolezny staruszkiem. Może także być chory. Kierowca, który ma prawo jazdy, musi mieć odpowiedni stan zdrowia, przeszkolenie, egzamin państwowy bo dysponuje narzędziem porównywalnym w skutkach działania z bronią (tak też czasem w zamachach terrorystycznych wykorzystywanym).
                                          • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:41
                                            kokosowy15 napisał(a):

> Bo pieszy, w odroznieniu od kierowcy, może być niedowidzacy, niedorozwiniety, m
                                            > oże być dzieckiem lub niedolezny staruszkiem. Może także być chory.

To wtedy dla własnego bezpieczeństwa nie powinien się poruszać samodzielnie po ruchliwych miejscach.
                                            • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:45
                                              bergamotka77 napisała:

> To wtedy dla własnego bezpieczeństwa nie powinien się poruszać samodzielnie po
                                              > ruchliwych miejscach.

Musisz wyzbyć się takiego średniowiecznego myślenia gdzieś z zabitej dechami wsi, jeżeli chcesz być eko- sreko, super trendy...

Zacznij być modna od zmiany myślenia, a potem dopiero kup sobie samochodzik na bateryjkę....
                                              • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 16:27
                                                dyzurny_troll_forum napisała:

> bergamotka77 napisała:
                                                >
                                                > > To wtedy dla własnego bezpieczeństwa nie powinien się poruszać samodzieln
                                                > ie po
                                                > > ruchliwych miejscach.
                                                >
                                                > Musisz wyzbyć się takiego średniowiecznego myślenia gdzieś z zabitej dechami ws
                                                > i, jeżeli chcesz być eko- sreko, super trendy...
                                                >
                                                > Zacznij być modna od zmiany myślenia, a potem dopiero kup sobie samochodzik na
                                                > bateryjkę....
                                                >

No akurat w zakresie bycia klasycznym przedstawicielem Ciemnogrodu i zacofania to mógłbyś dawać korepetycje wink
                                            • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 16:00
                                              Powinien wynająć sobie opiekuna, prawda? Żyjemy w tym samym kraju?
                                              • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 16:02
                                                kokosowy15 napisał(a):

> Powinien wynająć sobie opiekuna, prawda? Żyjemy w tym samym kraju?

Niestety dla Ciebie, żyjecie w tym samym...
                                  • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:05
                                    U nas na wsi pełno EV i ja z daleka to nie rozróżnie elektryka od spalinowego, bo oba jadac hałasuja. Trzeba mieć bardzo silnie uszkodzony słuch, żeby jadacego EV nie usłyszeć, parkujacy jest cichy, to fakt.
                          • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:33
                            Tak szczególnie jak uber na kogutach będzie od stycznia jeździł buspasamismile Nie no czasu zaoszczędzisz ze ho ho!
                            Czas to oszczędzasz tylko w metrze!
              • thank_you Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:04
                Parkowanie w ZT to 5 zł/h, co przy 3,5 za 1 h na zewnątrz i wzrost opłaty co godzine jest dosyć atrakcyjna cena wink
    • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 22:33
      A jakie konkretnie wrażenia masz na myśli? Z nissanem żadnych doświadczeń nie mam, ale od ponad roku mamy teslę x, całkiem przyjemne auto. Do jazdy trzeba się było przyzwyczaić, ale jeździ się też przyjemnie. Domowa ładowarka, jeśli macie własny dom, a z tego co kojarzę, to macie, to jest dobry pomysł.
      • mikams75 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:53
        to auto ma drzwi otwierane do gory? bajerancko to wyglada, a jak sie uzytkuje takie drzwi?
        • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:20
          Drzwi zależą od modelu. Mój mąż lubi gadżety, więc sobie takie oczywiście wybrał. Ja ich fanką nie jestem i mnie się one nie podobają, ale trzeba im przyznać, że zwracają uwagę. W użytkowaniu nie różnią się specjalnie od drzwi normalnych. Nie potrzebują więcej miejsca. Na boki to chyba nawet mniej niż zwykłe. W każdym razie z tyłu jeżdżą nasze chłopaki i ani w garażu podziemnym czy na parkingach w centrach handlowych nie mają problemu z wysiadaniem.
          • mikams75 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:17
            wsiadanie-wysiadanie moge sobie wyobrazic, ze jest o wiele wygodniejsze, raczej mi chodzilo o opinie uzytkownika w sensie jak wyglada zamykanie/otwieranie, bo to sie chyba powoli rusza. I czy w niskich garazach podziemnych, gdzie bywaja jakies rury czy instalaje, to nie przeszkadza.
            • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:02
              Wcześniej mieliśmy Lancię voyager, którą teraz jeżdżę głównie ja. W garażach podziemnych mam większy problem z otwarciem klapy bagażnika w lanci niż drzwi w tesli. Naprawdę problematyczne było to jedynie na promie na Sardynię, ale tam mój mąż musiał uważać, żeby nie zahaczyć głową o sufit, więc nic dziwnego. Te drzwi się tak składają na pół, więc jak jest mniej więcej 2 metry do sufitu, to nie ma problemu. Jak jest mniej, to nie otworzą się całkiem, ale spokojnie możesz wysiąść.
      • shmu Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 13:27
        Strasznie wam zazdroszcze. My nosimy sie z zamiarem zakupu jakiegos elektronika, ale czekamy, kiedy te mniej ekskluzywne modele wejda,z dobra cena i duza bateria. W miedzyczasie odzieczylismy samochod, wiec w ramach recyklingu korzystamy poki nie padnie...
        • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:09
          Samochody elektryczne są coraz tańsze. Tesla 3 kosztuje chyba coś z połowę tego co nasza. Niestety, mój mąż jest gadżeciarzem, więc musiał mieć duży samochód 😉. W sumie też chcieliśmy poczekać jeszcze rok z zakupem, ale mąż dowiedział się o promocji, która gwarantowała nam ładowanie za darmo do końca życia samochodu i zdecydował, że kupuje.
          • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:03
            No my tez skuszeni jesteśmy dopłatami rządowymi do Leafa, wcale tego nie ukrywam.
            • eliszka25 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:08
              U nas rząd takich atrakcji obywatelom nie funduje, to była promocja producenta. Mimo to tesli tutaj jeździ już naprawdę sporo.
    • riki_i Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 22:45
      To się nadaje tylko jako drugi (trzeci itd.) samochód w rodzinie. Do jazdy po mieście. Przy mocno minusowej temperaturze zasięg będzie jedną trzecią mniejszy od deklarowanego przez producenta. Po dwóch latach użytkowania zasięg (po naladowaniu) też będzie mniejszy niż na początku, a potem w ogóle coraz mniejszy i mniejszy. Wymiana baterii to zdaje się ok. kilkadziesiąt tysięcy zł. Jak uczciwie policzysz wszystkie koszty, łącznie z tą domową szybką ładowarką za trzy tysiące, nie wychodzi wcale tanio. Ponadto postęp techniczny idzie jak burza i elektryki mają coraz większe zasięgi. Więc za kilka lat wasz Nissan leaf będzie przestarzały z uwagi na zasięg i przy ew. sprzedaży będzie strata. Z praktycznego punktu widzenia nie uważam zakupu takiego auta za dobry pomysł (nawet z rządową dopłatą w PL, trzy razy większą niż w Niemczech). Natomiast jeśli celem jest klucie oczu sąsiadów i szpanowanie, względnie podniesienie sobie samooceny i zayebistości, to proszę bardzo.
      • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 22:52
        Nie mamy skłonności do podnoszenia sobie samooceny autami ( jedzony po 10 lat średnio każdym) a sąsiadów bezpośrednich brak wiec... wink Tak to drugie auto w rodzinie ale pierwsze tez niemłode. Tylko my mało jedzimy po Polsce - urlopy wyłącznie za granica i samolotem. raczej po Warszawie i okolicach. No i jeździmy w Tatry regularnie czyli 2-3 razy w roku. Plus syn prawie dorosły wiec auto raczej potrzebne docelowo dla trojga.
        • koronka2012 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:12
          Chodzi zdaje się o to, że cena wyjściowa tego cacuszka jest niewspółmiernie wysoka w stosunku do zalet.
          Argument o zasięgu bardzo zraża a dla mnie wręcz dyskwalifikuje zakup. Auto służy wygodzie, dokładanie sobie dodatkowych obowiązków (pilnowanie ładowania) mija się z celem.

Owszem są punkty na mieście, ale jest ich mało i np. konieczność ładowania po drodze jest mega upierdliwością, szczególnie jeśli trzeba w tym celu wbić się np. do Złotych Tarasów, do których dojazd w korkach nawet z Centrum potrafi zająć z pół godziny. Nie mówiąc o tym, że to jednak trochę trwa.
          Nie czułabym się komfortowo jeżdżąc z duszą na ramieniu i musząc dopasowywać plany do ładowania samochodu.
          • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:49
            do stacji benzynowych tez musisz.
            • milka_milka Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:59
              Ale na stacji to trwa krótko i jest ich bez liku.
              • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 00:09
                No i stacji tez będzie. Kobieto myśl przyszłościowo. Chyba solą w oku wielu tu wypowiadających się jest to ze elektryki są tak niskokosztowe wink
                • minerallna Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:06
                  Może i niskokosztowe, co akurat dla mnie nie jest argumentem i wręcz dziwne że akurat Ty użyłaś tego argumentu, ale na pewno nie są tak ekologiczne jakby wszyscy chcieli je widzieć. Patrząc całościowo- od produkcji, zakupu, poprzez użytkowanie aż do końca żywota takiego samochodu.
                  • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:25
                    Dlaczego dziwisz się że użyłam tego argumentu? Akurat tysiączek wydany na same dojazdy do pracy jest absurdem. Auta potrzebujemy bo mieszkamy pod miastem i na przystanek mamy około kilometra co najmniej. Na zajęcia polekcyjne dziecka też nie dojadę zbiorkomem.
                    • minerallna Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:30
                      Ok. A starszak? Czy nie zechce mieć swojego auta?
                      • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:56
                        W przyszłości pewnie tak. Ale na pewno nie planuje mu kupować go na 18-tke. Zrobi prawko to będzie korzystał z naszego. A jesli wyjedzie na studia poza Warszawę to już w ogóle. My z mężem mieliśmy swoje auto dopiero jako małżeństwo, sporo po 20-tce i żyjemy.
                        • kosmos_pierzasty Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 07:52
                          No to dobrze, że żyjecie. Ja miałam już na pierwszym roku studiów. A ponieważ pracowałam też wtedy, to bez auta bym nie dala rady. Też żyję tongue_out
                          • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 08:00
                            Ja miałam zasadniczo od czwartej klasy liceum. I bardzo mi to pomagało.
                          • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:46
                            Naprawde auto 18-latkowi nie jest niezbedne o ile nie miezska w USA gdzie trudno mu zyc bez niego. Tym barzdiej ze nie kazdy zdaje od razu egzamin na prawko wiec tym bardziej jako ze go nie ma nawet nie ma o czym mowic. Moj nie bezdie pracowal na studiach, ma sie skupic na nauce. Jeszcze sie napracuje w zyciu.
                            • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:41
                              Ale moje dziecko nie pracuje, tylko studiuje, a samochód ma i jeździ.
                              • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:58
                                Ale dla mnie ty i twoje dziecko nie jesteście wyrocznia. Serio nie dojedzie na uczelnie zbiorkomem hrabia? Auto w domu dla kazdego kierowcy to glupota i bezmyslnosc - my 3 powinnismy miec jak mlody zrobi prawko a za kilka lat 4. Na pewno do matury nie dostanie a to za 2 lata. A co bedzie za 5 lat nie mysle bo moze wyjechac na studia a my bedziemy sie z tym autem bujali. Ja zrobilam prawko majac 27 lat i nie narzekalam.
                                • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:15
                                  Ale ja nie mówię, że ma być wyrocznia, tylko że nie Twoje jest wyrocznią dla mnie.
                                • kk345 Re: Elektryczny samochód 14.12.19, 18:27
                                  >Auta potrzebujemy bo mieszkamy pod miastem i na przystanek mamy około >kilometra co najmniej.

>Serio nie dojedzie na uczelnie zbiorkomem hrabia?

Zmienna rzeczywistość w wydaniu bergi big_grin

• bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 14.12.19, 18:54
                                    Nie za bardzo wierzę w opowieści Bergi.
                                    • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 15.12.19, 21:59
                                      bywalec.hoteli napisał:

> Nie za bardzo wierzę w opowieści Bergi.

Nikt Ci nie każe przecież.
                                  • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 15.12.19, 13:34
                                    Ale o co ci chodzi? moj licealista jeździ rano z nami bo zaczynamy o tej samej porze w Warszawie prace co on szkole i mamy ja na trasie ale jeśli mamy wolne czy cos to idzie sam na ten przystanek i podjezdza sobie do metra. Jako student może robić to samo - jest młody i silny. Ja całe studia jeździłam zbiorkomem choć fakt, miałam 300 m do przystanku on ma trochę dalej ale mnie nikt nie woził i nie było tyle linii, w tym nocnych autobusów.
                                    • kk345 Re: Elektryczny samochód 15.12.19, 21:35
                                      O to, ze kiedy ty miałabyś iść na przystanek, to jest daleko, bo kilometr. Kiedy idzie syn, to dojdzie bez problemubig_grin Takie zagięcie czasoprzestrzeni: raz daleko i problematycznie, raz bliziutko i bezproblemowo. W sumie w twoich opowieściach normabig_grin
                                      • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 15.12.19, 21:55
                                        Wiesz ja jade zwykle z 9-latkiem albo mam zakupy i zawsze się śpieszę więc dojście 15 min do przystanku robi mi różnicę. On moze sobie dojść, taki spacer jest dobry dla zdrowia wiec nie porównuj.
                          • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:59
                            kosmos_pierzasty napisała:

> No to dobrze, że żyjecie. Ja miałam już na pierwszym roku studiów. A ponieważ p
                            > racowałam też wtedy, to bez auta bym nie dala rady. Też żyję tongue_out

Ja miałem w ogólniaku, a było to trochę inne czasy na posiadanie auta wink
                            Początek lat '90....
                • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 07:38
                  Szczerze mówiąc koszty mnie nie bardzo interesują. A stacji ładowania elektrycznego może będzie więcej, pytanie kiedy. To już lepiej hybrydę.
                  • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 07:47
                    Akurat hybryda nas nie interesuje. Jak również problem naładowania nie dotyczy. Za to mieszany napęd jest ponoć porażka. No i elektryki nie są awaryjne.
                    • thank_you Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:24
                      Ee, 10 lat temu miałam okazje jeździć pol hybryda/pol benzyna i to było świetne auto, ale to był najwyższy segment aut.
                      Wg mnie elektryki maja więcej wad niz zalet, przelicz to sobie dobrze - wymiana baterii, spadek zasięgów, itp. I tak jak juz ktos zauważył - spaliny i tak sa, tylko wydalane gdzies indziej.
                      • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:26
                        Ale modne...
                        • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:52
                          To nie chodzi o mode milka. Napisałam co nami kieruje. Dziś rano zapadła decyzja - bierzemy tego elektryka. Dam wam znać jak wyglada w praktyce jego uzytkowanie tylko na razie nie wiem kiedy do nas dotrze smile
                          • gogologog Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 23:45
                            > Dziś rano zapadła decyzja ...

Przepraszam ze troche offtopic ale po co zalozono ten watek z prosba o opinie?
                            Zeby sie pochwalic zakupem???
                            • bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 00:02
                              Hehe, właśnie, ciekawe smile
                            • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 08:11
                              Właśnie z prośba o opinie bo musieliśmy szybko podjąć decyzje. Mam nadzieje, ze nam nikt go nie zarezerwował.
                              • gogologog Re: Elektryczny samochód 13.12.19, 01:38
                                wink oj tak, z pewnoscia wink
                              • bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 13.12.19, 13:32
                                Napisz Bergamotka na kiedy Ci go dostarczą smile
                            • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 12:07
                              gogologog napisał:

> > Dziś rano zapadła decyzja ...
                              >
                              > Przepraszam ze troche offtopic ale po co zalozono ten watek z prosba o opinie?
                              > Zeby sie pochwalic zakupem???

Ty nie od wczoraj jesteś na emateczce, prawda?
                              To co się kurna dziwisz!?
                • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:57
                  bergamotka77 napisała:

> No i stacji tez będzie. Kobieto myśl przyszłościowo. Chyba solą w oku wielu tu
                  > wypowiadających się jest to ze elektryki są tak niskokosztowe wink

Licząc wszystko w sumie, są tak naprawdę bardzo wysokokosztowe.
                  Ale widzę, że mamy do czynienia z kolejnym złotym dzieckiem marketingu....
                  • riki_i Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:38
                    Owszem, bo w sumie trzeba policzyć : a) wysoki koszt zakupu b) dodatkową inwestycję w szybką ładowarkę c) krótki czas użytkowania auta (kilka lat i kapota) d) duży spadek wartości przy odsprzedaży auta

Gdybym koniecznie chciał tym jeździć rozwazylbym raczej wynajem długoterminowy na firmę wzgl. leasing z oddaniem tego auta po 2-3 latach w cholere
                    • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:40
                      No jesli to jedyne auto rodziny to bym sie zastanowila, ale mamy ochote sprobowac takiego pojazdu bo mamy ku temu predyspozycje i z naszym stylem zycia moze to wypalic.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:43
                      riki_i napisał:

> Gdybym koniecznie chciał tym jeździć rozwazylbym raczej wynajem długoterminowy
                      > na firmę wzgl. leasing z oddaniem tego auta po 2-3 latach w cholere

Przecież olbrzymia większość elektryków w Polsce (i w Niemcowie) to takie właśnie auta. Prawdziwych fanatyków elektrycznej motoryzacji, którzy do tego włożą własny pieniądz, to można na palcach jednej ręki policzyć.

Trzeba się już przygotować - za jakieś 5-10 lat - na histerię pt: "tysiące ton baterii zalegają na złomowiskach" wink
                      • riki_i Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:18
                        Zgadzam się, ale z wypowiedzi Bergamotki wynika, że ona wraz z mężem planuje właśnie klasyczny zakup auta w salonie wraz z wyłożeniem na ten cel własnej gotówki.

Takie działanie , z uwagi na punkty które wymieniłem we wcześniejszym poście, z czysto ekonomicznego punktu widzenia wydaje mi się głęboko nieracjonalne.

Ps. Lubię jak wiadomo pisać o emeryturach. Za 150 tys. zł mam obecnie gwarantowane u pewnego ubezpieczyciela 931 zl netto prywatnej emerytury - dożywotnio. Mając zbędne 150 tys. zł absolutnie wybrałbym dożywotnią emeryturkę niż Nissana Leafa, który za kilka lat będzie warty NIC. Ponadto za owe 931 zł mogę ten samochód wypożyczyć na 6 dni w miesiącu.
                        Ps2.Może już jestem stary mentalnie i pozbawiony fantazji, ale średnio kręci mnie wyrzucanie pieniędzy w błoto na gadżety.
                        • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:23
                          riki_i napisał:

> Takie działanie , z uwagi na punkty które wymieniłem we wcześniejszym poście, z
                          > czysto ekonomicznego punktu widzenia wydaje mi się głęboko nieracjonalne.

Jak widać jest to bezpośredni wpływ rządowego programu dopłat.
                          Znasz mnie, i wiesz, że jestem wielkim wielbicielem wszelkiego rodzaju socjalistycznych dopłat. Zwłaszcza dopłat do rzeczy, których bez dopłaty nikt nie chce, bo takie są dobre.

> Ps. Lubię jak wiadomo pisać o emeryturach. Za 150 tys. zł mam obecnie gwarantow
                          > ane u pewnego ubezpieczyciela 931 zl netto prywatnej emerytury - dożywotnio. Ma
                          > jąc zbędne 150 tys. zł absolutnie wybrałbym dożywotnią emeryturkę niż Nissana L
                          > eafa, który za kilka lat będzie warty NIC. Ponadto za owe 931 zł mogę ten samoc
                          > hód wypożyczyć na 6 dni w miesiącu.

Za 931 PLN to można sobie codziennie przejechać z 10-15 km uberem każdego dnia miesiąca....
                        • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:46
                          riki_i napisał:

> Zgadzam się, ale z wypowiedzi Bergamotki wynika, że ona wraz z mężem planuje wł
                          > aśnie klasyczny zakup auta w salonie wraz z wyłożeniem na ten cel własnej gotów
                          > ki.
                          >
                          > Takie działanie , z uwagi na punkty które wymieniłem we wcześniejszym poście, z
                          > czysto ekonomicznego punktu widzenia wydaje mi się głęboko nieracjonalne.
                          >
                          > Ps. Lubię jak wiadomo pisać o emeryturach. Za 150 tys. zł mam obecnie gwarantow
                          > ane u pewnego ubezpieczyciela 931 zl netto prywatnej emerytury - dożywotnio. Ma
                          > jąc zbędne 150 tys. zł absolutnie wybrałbym dożywotnią emeryturkę niż Nissana L
                          > eafa, który za kilka lat będzie warty NIC. Ponadto za owe 931 zł mogę ten samoc
                          > hód wypożyczyć na 6 dni w miesiącu.
                          > Ps2.Może już jestem stary mentalnie i pozbawiony fantazji, ale średnio kręci mn
                          > ie wyrzucanie pieniędzy w błoto na gadżety.

Riki muszę Cię skorygować. Leaf kosztuje 119 tys. zl bez dopłat z nimi ok.80 tys więc trochę przeceniasz kwotę, jaką chcemy na niego wydać. Czyli tyle co roczny używany Auris w Toyocie na przykład. Gdy odpadnie nam blisko tysięczny koszt paliwa w miesiącu to bedzie sie splacala rata na niego tylko z zaoszczedzonych w ten sposób pieniędzy. Ma to zatem sens.
                          • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:54
                            bergamotka77 napisała:

> Gdy odpadnie nam blisko tysięczny koszt
                            > paliwa w miesiącu to bedzie sie splacala rata na niego tylko z zaoszczedzonych
                            > w ten sposób pieniędzy. Ma to zatem sens.

1000PLN/4.5PLN (ile tam litr diesla w Polsce?) = 222 litrow, przy spalaniu 5l/100km to 4444 km miesięcznie czyli 150 km dziennie.

Kogo ty dziecko próbujesz oszukać siebie? Czy nas?
                            • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 16:20
                              No wychodzi nam ok. 800 pln ale to mała różnica.
                        • rozalia_olaboga Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 17:05
                          Napiszesz coś więcej o tej emeryturze? Bo właśnie szukam czegoś takiego..
              • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 00:12
                Akurat kiedyś mieliśmy auto na gaz i tez nie było łatwo zatankować. To mnie akurat nie przeraża ze trzeba pomyśleć o naładowaniu. A mozliwosc korzystania z buspasa przy korkach porannych bezcenna.
        • kk345 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:15
          To:
          > urlopy wyłącznie za granica i samolotem.
          Nie bardzo spina ci sie z tym:
          >ekologia i ograniczanie smogu są dla mnie bardzo ważne
          • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:48
            A no tak samoloty najwiecej szkodzą zwłaszcza gdy masz 2 urlopy w roku smile No fakt jeszcze latam służbowo ale np. do Azji Pld - Wsch. dość ciężko autem dojechać wink Najwiecej szkodzę stojąc godzinami w korku i smrodzac.
            • milka_milka Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:58
              Można wyłączać silnik. Nawet taka funkcja jest.
    • milka_milka Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 22:47
      Twoja rura wydechowa będzie w kominie elektrowni i pamiętaj, że musisz nim jeździć co najmniej 10 lat, żeby można było mówiąc, że wytworzenie baterii było porównywalne pod kątem ekologii z dieslem. No i wyrzucenie baterii! Z nimi praktycznie niewiele da się zrobić, jeśli chodzi o recycling. Także samochody elektryczne są złudnie ekologiczne. Już nie mówiąc o tym, że jest ogromny kłopot z ugaszeniem ich w razie zapalenia się.
      • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 22:57
        Pomijając emisję dwutlenku węgla do atmosfery, spaliny z silnika wewnętrznego spalania zawsze są znacznie gorzej oczyszczone niż spaliny elektrowni zawodowej. Stopień oczyszczenia wynosi 99,7 %, poza tym jest odsiarczanie. Niestety, produkcja akumulatorów zanieczyszcza i dewastuje środowisko. Nieodlegla przyszłość należy do ogniw paliwowych opartych o wykorzystanie wodoru.
        • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:10
          No jjasne kokosowy. Ja pisze o stanie na dziś a nie o sf.
          • minerallna Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:10
            Ale kokosowy ma rację. Wczoraj benzyna, dziś prąd, jutro wodór. Ile lat temu pomyślałaś że chcesz kupić samochód elektryczny? No zastanów się?
            • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:16
              No tak ale to pieśń przyszłości. Mam nadzieję, że nasze dzieci będą jeździły wodorowymi.
        • milka_milka Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:13
          Z ogniwami wodorowymi się zgadzam, natomiast ze stopniem oczyszczenia wyziewów z elektrowni nie.
          • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:16
            Sprawność filtrowania spalin z elektrowni to nie kwestia wiary tylko pomiarów.
            • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:23
              Kokosowy, a czy pomiary robi się w sposób ciągły?
              • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:30
                Pomiary robione są w sposób ciągły i rejestrowane tak, żeby nie było możliwości ingerencji. Przekroczenie emisji jest sygnalizowane i automatyka podejmuje odpowiednie działania, a gdy zawiedzie (co się kilka razy w roku zdarza), działanie podejmuje czynnik bialkowy, do wyłączenia kotła włącznie.
      • bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 00:36
        smile prawie jak forum Auto Moto smile
      • mikams75 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:55
        tak z ciekawosci - o co chodzi z tym trudnym ugaszeniem? benzyna wybucha, co wybucha i nie daje sie ugasic w elektrycznym aucie?
        • riki_i Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:11
          Baterie
          • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:57
            Niedawno widziałam artykuł o kocach do elektryków, na jakimś promie sie w to zaopatrzyli. I wtedy zaczełam sie zastanawiać, czy w PL taki koc bedzie obowiazkowy w EV, tak jak gaśnica w spalinowym. Pewnie teraz jeszcze nie, ale może wprowadza?
        • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:14
          Pamiętasz pożary samolotów Boeing? Tam też zaczynało się od akumulatorów.
        • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:43
          A proszę: www.google.pl/amp/s/autokult.pl/32092,plonaca-tesla-to-wiekszy-problem-niz-mogloby-sie-wydawac%3famp=1
          • mikams75 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:21
            dzieki, ciekawy tekst; bylam przekonana, ze elektryki sa bezpieczniejsze, bo jazda z pelnym bakiem to jakby jazda z bomba, a sie okazuje, ze elektryki trzeba jeszcze dopracowac.
    • livia.kalina Re: Elektryczny samochód 10.12.19, 23:17
      Ja ostatnio pisałam, ze kuzyn mojego męża sobie kupił. Przyjechał do nas pokazać. Pojeździłam sobie, pooglądałam. Gdybym miała kupować teraz auto tylko takie bym kupiła. Ładuje je sobie w domu, z szacunków mu wychodzi złotówka za 10 km, do tego prawo korzystania z bus pasów i bezpłatne parkowanie w centrum. Na wiosnę zakłada sobie panele słoneczne na dom. Bedzie jeszcze taniej.
      • mamdomek Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 00:23
        Ekologicznie, to sens ma przesiadanie się w transport zbiorowy.
        A motoryzacyjnie energetycznie, to sens (największy) ma samochód hybrydowy sprzężony z dieslem.
        Dieslem dlatego że diesel jest około 25-30% energetycznie wydajniejszy od benzyny a hybryda dlatego że W MIEŚCIE marnuje dużo mniej energii.
    • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:15
      Masz FB? Poszukaj grupy użytkowników Leaf'a, albo EV ogólnie w Polsce. Na takich grupach sporo można sie dowiedzieć jakie sa codzienne bolaczki. Mnie Książe Małżonek wciagnał na norweska strone Leaf'a, tam bywa zabawniej niż na ematce big_grin

Plusem EV sa póki co bezpłatne parkingi w miastach, uprzywilejowana jazda, gdzieniegdzie bezpłatne ładowanie. Aby z tego skorzystać, trzeba sie spieszyć, bo jak wzrośnie procentowy udział EV w ruchu drogowym, to sie skończa wszystkie gratisy i powrót do starego bedzie bolesny tongue_out Ilościa stacji ładowania bym sie nie martwiła, bedzie ich wiecej, a podładowanie zajmie 15-30 minut, tyle co przerwa na siku. Przy paliwach płynnych stoisz przy aucie i czekasz, elektryka podłaczasz do kontaktu i idziesz na kawe. Albo korzystasz z okazji i robisz 50 przysiadów, dobre dla zdrowia wink
      • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 01:19
        Dokładnie. Nie raz na obleganej stacji stalam 15 min i dłużej a poza tym stacji benzynowych w centrum Wawy jak na lekarstwo tez. Nie raz bujalam się na rezerwie szukając stacji z dusza na rsmieniu.
        • rozalia_olaboga Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:13
          Tylko ze jeśli nie zatankujesz na czas, opcja jest taka że stajesz na poboczu i ktoś ci podrzuca kanister z benzyną. Jeśli nie znajdziesz na czas gniazdka, zostaje Ci tylko laweta.
          • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:36
            Ale gniazdko to jakis ewenement w Polsce jest? A zwlaszcza w stolicy big_grin Za zachodnią granica tez sobie doskonale radzą a za wschodnią nie jezdze.
          • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:13
            Nie jestem zwolenniczka EV, ale wyobrażenia ematki o jeździe tym środkiem lokomocji sa jednak bardzo dziwne. Tysiace ludzi jeździ tym na codzień i jakoś tłoku na poboczach nie ma smile Znaczy sie, jakoś sobie radza wink

Przecietne auto wiekszość czasu spedza zaparkowane. Jedziemy nim do pracy, niektórzy kilkanaście minut, inni godzine lub nieco dłużej, dojeżdżajacy autem 2+h to już wyjatki. Potem wracamy, zakupy czesto po drodze, a nawet jak ktoś poza praca codziennie gdzieś jeździ, to i tak ile czasu spedza w jadacym aucie? Nasze auta sa w ruchu mniej niż godzine dziennie, auto przecietnego użytkownika może 3h/dobe, co oznacza iż przez prawie 90% czasu auto stoi. Pomijam tutaj pracujacych w transporcie oraz wyjazdy na wakacje, chodzi o zwykłego, pracujacego Kowalskiego, robola z fabryki czy korposzczura wink
            Te 10-15% doby, przez które auto jest w ruchu, EV da rade przejechać na tym, co załaduje w trakcie nocnego postoju. To nie jest tak, że jedzie sie 20km do sklepu i z szaleństwem w oczach szuka wolnej ładowarki, żeby do domu wrócić big_grin Ja wiekszość czasu jeżdże autem spalinowym, i naprawde odczuwalne różnice miedzy spaliniakiem a EV, to w moim przypadku skrzynia biegów i pojemność bagażnika. Teoretycznie gdzieś tam przez 100m moge EV jechać bus-pasem, ale z tej opcji skorzystałam raz przez ostatnie kilka lat. Gdybym mieszkała w Oslo, Warszawie czy innym zatłoczonym miejscu, to pewnie bym wolała być VIPem w EV wink Kwestia ładowania auta miejskiego przy założeniu, że sie mieszka w domku a nie w bloku bez dostepu do gniazdka, to nie jest problem. Mieszkanie w bloku to co innego i tutaj ładowanie może być nie tylko bardziej upierdliwe, ale i dużo droższe. Z mieszkaniem w bloku jako właściciel EV nie mam żadnego doświadczenia, czyli pewnie nie odbiegam od reszty wypowiadajacych sie w watku big_grin
            Na trasie miała okazje wypróbować EV raz, 1200km po górzystej Norwegii. Auto spalinowe zatankowałabym na tej trasie dwa razy, przed wyjazdem i w połowie drogi, EV o małym zasiegu musiałam ładować cześciej. W droge zabrałam wiec książke, żeby jakoś zabić czas. Na pierwszym postoju zjadłam śniadanie. Jem dość szybko, a jak skończyłam, auto miało 98%, wiec nie poczytałam. Na drugim postoju odpowiedziałam na SMSy, wysłałam rodzicielce zdjecie z trasy i stwierdziłam, że na ostatnie 7% nie opłaca mi sie książki wyciagać. Na trzecim postoju poszłam sie wysikać i kupić coś do picia, po czym zabrałam sie szybko za czytanie, bo zbliżał sie półmetek, a ja nawet książki nie otworzyłam. Na kolejnych postojach już bardziej zdyscyplinowana czytałam w każdej wolnej minucie, dzieki czemu w sumie przeczytałam 5 z ponad 50 rozdziałów. Gdybym jechała Tesla o zasiegu 600km, to nie wiem czy bym prolog w trasie zdażyła przeczytać big_grin
            • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:22
              jak_matrioszka napisała:

> Tysiace ludzi jeździ tym na codzień i jakoś tłoku na poboczach nie ma smile

W skali Polski to może jakieś 3 tysiące...
              • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:41
                Ja nie mówie o Polsce, ja mówie o bardziej zelektryfikowanym zadupiu. Fakt pozostaje faktem, zdaża sie,że EV stanie deba na drodze ze wskaźnikiem na 0% i trzeba go odholować, ale czy to na pewno wina kierowcy, tego nie wiem. Tutaj ładowarek ogólnodostepnych, szybkich i wolnych, jest jak mrówków. Kiedyś czytałam, że chyba nie ma trasy gdzie odstep byłby wiekszy niż 80km, w miastach to pewnie z 800m. W Polsce sieć też rośnie.
        • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:04
          bergamotka77 napisała:

> Nie raz bujalam się na rezerwie szukając stacji z dusza na rsmieniu.

Jeżeli nie radzisz sobie ze spalinowym, to naprawdę słabo widzę używanie elektryka...
          • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:12
            Radze sobie, ale stacji benzynowych nie ma w centrum za bardzo. Za to mam na trasie co najmniej dwie ladowarki porzadne - Arkadie i Zlota Terese plus w domu taka opcje a z kranu benzyny nie naleje jak slusznie zauwazyla matrioszka.
      • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:03
        jak_matrioszka napisała:

> Przy paliwach płynnych stoisz przy aucie i czekasz,

Ale zachowajmy odrobinę powagi!?
        Ile zajmuje zatankowanie 70 litrów diesla?
        2.5 minuty?
        • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:22
          Tankujesz te 2,5 minuty (nigdy ze stoperem w reku nie tankowałam, wiec niech bedzie twoje) po zatankowaniu idziesz do WC i wcale krócej nie sikasz niż srajacy w kabinie obok i równocześnie tankujacy właściciel EV.
          Najwiekszy bład w rozumowaniu nie wynika jednak z porównania długości tankowania, ale twojego wyobrażenia jak to sie odbywa i jak czesto. Znam kilku użytkowników EV i oni na stacji nie spedzaja nawet tych 2,5 minuty, wogóle tam nie bywaja. Wsiadaja rano w samochód i jada, a kiedy noca bateria sie ładuje, oni (wyobraź sobie) śpia!
          • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:35
            jak_matrioszka napisała:

> Najwiekszy bład w rozumowaniu nie wynika jednak z porównania długości tankowani
            > a, ale twojego wyobrażenia jak to sie odbywa i jak czesto.

Akurat wiem jak to się odbywa i jak często. Zasięg samochodu jest dla mnie jednym z istotniejszych parametrów. Ale ja potrafię jeździć po 1500 dziennie...
            Obecnie diesla leję do pełna zwykle dwa razy w tygodniu. A i tak mnie to irytuje.
            • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:42

> jak_matrioszka napisała:
              >
              > > Najwiekszy bład w rozumowaniu nie wynika jednak z porównania długości tan
              > kowani
              > > a, ale twojego wyobrażenia jak to sie odbywa i jak czesto.
              >
              > Akurat wiem jak to się odbywa i jak często. Zasięg samochodu jest dla mnie jedn
              > ym z istotniejszych parametrów. Ale ja potrafię jeździć po 1500 dziennie...
              > Obecnie diesla leję do pełna zwykle dwa razy w tygodniu. A i tak mnie to irytuj
              > e.
              >

Nie kazdy jest przedstawicieem handlowym lub sloikiem i przejezdza co weekend pol Polski wink My rodzine mamy na miejscu wiec nawet na swieta nie wyjezdzamy, chyba ze rekreacyjnie w gory. Nasze auta nigdy nie mialy przejechanych milionow km wiec sluzyly nam dlugo. Przez prawie 20 lat malzenstwa mielismy dwa auta wink
            • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:44
              Buahahaha, że sie tak wyraże. 1500km dziennie i tankowanie dwa razy w tygodniu 😂
              • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:46
                jak_matrioszka napisała:

> Buahahaha, że sie tak wyraże. 1500km dziennie i tankowanie dwa razy w tygodniu
                > 😂

na ematce są same cuda pani! Zastanawiam sie czy ma dom w Paryzu a pracuje w Warszawie ze tak mu sie km uzbiera? wink Kumpel meza jezdzi hybryda i tez narzeka.
                • joanna_poz Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:58
                  ale z jakiego powodu narzeka na tę hybryde?
                  jeżdzę 6 lat hybrydą i złego słowa o tym samochodzie nie powiem.
                  w tym roku mąż brał samochód dla siebie - i wziął tez hybrydę.
              • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:50
                jak_matrioszka napisała:

> Buahahaha, że sie tak wyraże. 1500km dziennie i tankowanie dwa razy w tygodniu
                > 😂

1500 dziennie, ale nie codziennie.... czytanie ze zrozumieniem się kłania....
              • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:09
                Wiesz, 1500 dziennie, może nie co dzień, ale co jakiś czas, to żadne dziwo.
                • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:13
                  Ale dziennie 1500 km to moze raz do roku na urlopie się robi a nie na co dzien - chyba ze jestes zawodowym kierowca smile
            • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:48
              Diesel to najwiekszy shit. W zyciu bym nie kupila! Toyota juz ich nawet nie produkuje.
              • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:56
                bergamotka77 napisała:

> Diesel to najwiekszy shit. W zyciu bym nie kupila! Toyota juz ich nawet nie pro
                > dukuje.

Nie kupuj! Kup sobie elektryka. Ale to nie zmieni faktu, że...

Diesel to największe osiągniecie rozwoju silnika spalinowego. Tak było i tak będzie. Niezależnie co tam spece od marketingu będą wtłaczać maluczkim do główek.
                To co sobie Toyota produkuje lub nie, to też nie jest zbyt interesujące. I wielkiego wpływu nie ma na rynek. Fakty są takie, że cały realny transport drogowy (TiRy, autobusy, ciężarówki, nawet dostawczaki) opiera się i będzie się opierał (w najbliższych latach) na dieslu. Nikt tam nawet nie próbuje wkładać bateryjek, bo wszyscy wiedzą, że to i tak bez sensu.
                • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:06
                  Haha no tirem ani autobusem nie jezdze big_grin Diesele sa najbardziej awaryjne i kosztowne w naprawie.
                  • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:18
                    bergamotka77 napisała:

> Haha no tirem ani autobusem nie jezdze big_grin Diesele sa najbardziej awaryjne i kos
                    > ztowne w naprawie.

Ta prawda dotyczy oczywiście typowo polskich 10 letnich diesli o przebiegu 170 000km odkręconych z 500 000km. One rzeczywiście mogą bywać awaryjne, zwłaszcza biorąc pod uwagę polską kulturę techniczno-serwisową.

Gdyby diesle były rzeczywiście awaryjne i kosztowne to nikt by ich nie używał w realnym transporcie, prawda!?Tylko zastąpił czymś tańszym, mniej awaryjnym czyli po prostu lepszym. Ale problem jest w tym, że nie ma niczego lepszego i długo nie będzie...

Otwórz umysł! Przynajmniej spróbuj, a nie spijaj marketingową papkę... Dla własnego dobra...
              • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:10
                Patrz, a Volvo tak. Jeżdżę dieslem od lat i bardzo sobie chwałę. Poza tym, co to za argument, że toyota nie produkuje? To jakiś wyznacznik?
                • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:11
                  milka_milka napisała:

> Patrz, a Volvo tak. Jeżdżę dieslem od lat i bardzo sobie chwałę. Poza tym, co
                  > to za argument, że toyota nie produkuje? To jakiś wyznacznik?
                  >

tak, Toyota dyktuje trendy smile
                  • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:20
                    bergamotka77 napisała:

> tak, Toyota dyktuje trendy smile

Chyba w krajach 3 świata....

https://archiwum.gf24.pl/wp-content/uploads/2015/10/10184561-toyota-daesh-adore-les-voitures-japonaises-le-constructeur-embarrasse.jpg
                  • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:44
                    To nie mam już pytań.
          • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:39
            Nissan podaję, we własnych materiałach informacyjnych, że szybką ładowarka można osiągnąć 80 % naładowania w ciągu 40 minut, co wystarcza na przejechanie ok 130 km z prędkością 80 km/godz. Niestety, drugi raz szybkiej ładowarki nie można użyć że względu na temperaturę akumulatorów zagrzanymi przy poprzednim szybkim lądowaniu. Ale jak ktoś ma długi sik...
            • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:44
              kokosowy15 napisał(a):

> Nissan podaję, we własnych materiałach informacyjnych, że szybką ładowarka możn
              > a osiągnąć 80 % naładowania w ciągu 40 minut, co wystarcza na przejechanie ok 1
              > 30 km z prędkością 80 km/godz. Niestety, drugi raz szybkiej ładowarki nie można
              > użyć że względu na temperaturę akumulatorów zagrzanymi przy poprzednim szybkim
              > lądowaniu. Ale jak ktoś ma długi sik...

A jaka musi być minimalna przerwa między szybkimi ładowaniami?
              • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:24
                Temperatura akumulatorów musi spaść poniżej 32 st. Zależy to od warunków zewnętrznych i stylu jazdy, bo ciepło wydziela się w czasie ładowania i w czasie rozładowania, pojemność cieplna baterii jest duża. Po przekroczeniu temperatury 50 st ładowanie jest przerywane że względów bezpieczeństwa.
      • riki_i Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:22
        No ja wszedłem w forum użytkowników leafa, trochę narzekań jest, głównie na ogrzewanie (i to zarówno dla starszych modeli bez pompy ciepła, jak i dla nowszych które ją mają). Zasięg podawany przez kompa w leafie to zdaniem kierowców tego auta są wróżby. Wszystko zależy od stylu jazdy, temperatury za oknem i korzystania (bądź nie) z ogrzewania. Przy moim dynamicznym stylu jazdy oraz nieograniczaniu się w zimie z ogrzewaniem zasięg wynosi niestety 70 km. W tempie spacerowym i w lecie można wyciągnąć 170 km. Producent ostrzega o spadku pojemności baterii co najmniej o 15% po przekroczeniu 130.000 km przebiegu. Po przejechaniu 200.000 km zdaniem producenta baterie są do wymiany (spadek pojemności o ponad 30%). Podkreślam, to są dane producenta, który podkoloryzowuje temat tak samo jak kwestie spalania benzyny/ oleju napędowego w oficjalnych książeczkach aut z napędem spalinowym.

W apartamentowcu gdzie kilka lat temu mieszkałem sąsiad w garażu podziemnym zainstalował szybką ładowarkę i miał chyba właśnie leafa (albo bmw już nie pamiętam dokładnie). Na dojazdy do pracy/ z pracy w Warszawie oraz wieczorne wypady na miasto to auto było z pewnością ok. Aczkolwiek licząc koszty zakupu to nie jest tanie rozwiązanie, a co do ekologii mocno wątpliwe, głównie z uwagi na wysoką szkodliwość procesu produkcji i utylizacji baterii.
        • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:34
          Podobno komputer pokładowy sie uczy. Podobno, bo jeszcze tego nie widziałam wink Jak ktoś jeździ jak koń, wciaż na tej samej trasie, to wskazania może sa dokładniejsze, nawet przy dynamicznej jeździe. Jak trasa prowadzi raz pod górke (przez 200km), a potem drugie 200km z górki, to sie nie ma co spodziewać choćby zbliżonych osiagów. Co do tego, że wskazania i wyniki testów sa zawyżone, to sie zgadzam, sama też o tym pisałam. Tyle że to w codziennym użytkowaniu po mieście i do pracy naprawde aż tak nie przeszkadza, a chwilowe bonusy nieco podnosza atrakcyjność EV. Rozpatrywanie tego jako opcji eko sobie odpuszcze, aż tak mi na wysokim ciśnieniu dziś nie zależy big_grin

Zaraz jade po samochód z wypożyczalni i ponoć mamy dostać Leaf'a smile Perfect timing, jak dostane takiego już "nauczonego", to opowiem wink
          • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:26
            Dostałam takiego "wyedukowanego" Leaf'a smile Auto z wypożyczalni, 9 tysięcy przebiegu, różni ludzie nim jeżdża, w różnych warunkach. Dostałam załadowane do pełna, na 100% pokazało 229km zasiegu. Po przejechaniu 70km, auto pokazuje 66% i 162km. Widać ekonomicznie jeżdże wink Mały kawałek po mieście - 50km/h, nieco dłużej (20km) po drogach 70-80km/h i jakieś 50km po autostradzie 110km/h. Cała droga z ogrzewaniem nawiewowym, ogrzewaniem kierownicy oraz (pełna rozpusta) z radiem! Zużycie średnio 16kWt/100km.
            • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:36
              jak_matrioszka napisała:

> Zużycie średnio 16kWt/100km.

Czyli jakieś 10PLN/100km + straty...

Mógłby socjalistyczny rząd zamiast dopłacać do elektryka, zmniejszyć podatek na diesla i byłoby to samo. Albo nawet taniej by było... Ale trzeba przelewać z pustego w próżne, żeby móc pobierać te swoje 20-50%....
              • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:39
                Rząd przynajmniej wspiera ekologię a nie przestarzałe diesele z których rezygnują giganci motoryzacji smile
                • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:42
                  bergamotka77 napisała:

> Rząd przynajmniej wspiera ekologię

Tak, tak, na pewno rząd coś wspiera... ty jesteś jednak niesamowicie podatna na wszelkie głupoty.

> a nie przestarzałe diesele z których rezygnują giganci motoryzacji smile

Nikt z niczego nie rezygnuje, bo nie ma alternatywy. I szybko nie będzie....
                • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:49
                  Kto rezygnuje?
                  • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:54
                    milka_milka napisała:

> Kto rezygnuje?
                    >

Poczytaj sobie trochę : moto.rp.pl/tu-i-teraz/18128-kolejne-marki-rezygnuja-silnikow-diesla

i ty jozek ciemnogrodzianie również smile
                    • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:57
                      bergamotka77 napisała:

> Poczytaj sobie trochę : moto.rp.pl/tu-i-teraz/18128-kolejne-marki-rezygnuja-silnikow-diesla

Rozumiesz takie zdanie "Silniki diesla przestaną być rozwijane w 2023 roku – to komunikat Volvo". Przestaną być rozwijane to znaczy, że będą produkowane przynajmniej następne 10 lat.

I z tym się zgodzę, koło 2030 czy tam 2035 przyjrzymy się znowu bliżej elekto-motoryzacji.
                      • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 16:13
                        Ale to juz za 3 lata 😀 Rozumiesz ze skoro wycofują takie samochody to nie sa przyszlosciowe i ich zakup jest pomyłką? Bo nie kupuje się nowego auta na 3 lata?
                    • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:58
                      Ale doczytałaś, że cześć tych firm robi to tylko na rynku europejskim?
                      • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 16:01
                        milka_milka napisała:

> Ale doczytałaś, że cześć tych firm robi to tylko na rynku europejskim?

Na rynku amerykańskim: (1) cena diesla jest nadal normalna 2.5 -3 PLN/l ; (2) nie ma socjalistycznego rządu, który zajmuje się dopłacaniem do mrzonek...
                        • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 16:05

> milka_milka napisała:
                          >
                          > > Ale doczytałaś, że cześć tych firm robi to tylko na rynku europejskim?
                          >
                          > Na rynku amerykańskim: (1) cena diesla jest nadal normalna 2.5 -3 PLN/l ; (2) n
                          > ie ma socjalistycznego rządu, który zajmuje się dopłacaniem do mrzonek...
                          >

A bmna jakim żyjesz? Azjatyckim czy amerykańskim? 😅😀😁
                          • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 16:17
                            bergamotka77 napisała:

> dyzurny_troll_forum napisała:
                            >
                            > > milka_milka napisała:
                            > >
                            > > > Ale doczytałaś, że cześć tych firm robi to tylko na rynku europejsk
                            > im?
                            > >
                            > > Na rynku amerykańskim: (1) cena diesla jest nadal normalna 2.5 -3 PLN/l ;
                            >
                            > A na jakim żyjesz? Azjatyckim czy amerykańskim? 😅😀😁
                            >
                            >
                            To właściwie pytanie też do mundralinskiej milki która utrzymywała, że Volvo...ależ skąd, absolutnie tylko bidulka nie jest na bieżąco smile
                            • milka_milka Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 16:23
                              Dobrze, niech będzie, że Volvo też. A inne? A cześć wymienionych w informacji rezygnuje z silników diesla tylko na rynek
                        • szeera Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 18:29
                          "Na rynku amerykańskim: (1) cena diesla jest nadal normalna 2.5 -3 PLN/l ; (2) nie ma socjalistycznego rządu, który zajmuje się dopłacaniem do mrzonek..."

1) Na rynku amerykańskim diesle osobowe stanowią margines rynku. 2) W USA istnieją dopłaty i zwolnienia podatkowe dla aut elektrycznych, zarówno na szczeblu federalnym jak i stanowym.
                          www.energy.gov/eere/electricvehicles/electric-vehicles-tax-credits-and-other-incentives
                          • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 12:12
                            szeera napisała:

> "Na rynku amerykańskim: (1) cena diesla jest nadal normalna 2.5 -3 PLN/l ; (2)
                            > nie ma socjalistycznego rządu, który zajmuje się dopłacaniem do mrzonek..."
                            >
                            > 1) Na rynku amerykańskim diesle osobowe stanowią margines rynku.

Serio!? I dlatego cała afera z dieslami i wielkim oszustwem VW wybuchła w USA?
                            Następna się zatrzymała w latach '70 na oglądaniu porucznika Kojaka smile smile

Margines to jest ten credit tax do 200 000 EV. A na fotce prawdziwy margines, i to jedynie ten zwrócony przez kupujących, i tylko na jednym parkingu:

https://media.npr.org/assets/img/2018/03/29/rtx5eztb-421587853a45e2c9ca9c131a60db2ee729740468-s800-c85.jpg
                            • al_sahra Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 13:51

> > 1) Na rynku amerykańskim diesle osobowe stanowią margines rynku.
                              >
                              > Serio!?

Serio. Dane sprzed paru lat: diesle stanowiły 3% wszystkich pojazdów sprzedawanych w USA w porównaniu z 50% w Europie. Wśród pasażerskich samochodów sprzedawanych w USA diesle stanowią 1.5%. Źródło: Bureau of Transportation Statistics DOT.

www.bts.gov/archive/publications/bts_fact_sheets/oct_2015/entire

O rządowych dopłatach do EV (których twierdziłeś, że w USA w ogóle nie ma) już Ci Szeera napisała - i wtedy napisałeś, że to margines, bo przecież kiedyś się skończą smile.

Poza statystyką, dopiszę jeszcze obserwacje własne: jest sporo stacji benzynowych, gdzie w ogóle nie sprzedają paliwa do diesla (przekonałam się o tym boleśnie, kiedy wynajęłam ciężarówkę). Natomiast na parkingu przed każdym supermarketem można znaleźć miejsca do ładowania EV.
                              • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 14:26
                                al_sahra napisał(a):

> dyzurny_troll_forum napisała:
                                >
                                > > > 1) Na rynku amerykańskim diesle osobowe stanowią margines rynku.
                                > >
                                > > Serio!?
                                >
                                > Serio. Dane sprzed paru lat: diesle stanowiły 3% wszystkich pojazdów sprzedawan
                                > ych w USA w porównaniu z 50% w Europie. Wśród pasażerskich samochodów sprzedawa
                                > nych w USA diesle stanowią 1.5%. Źródło: Bureau of Transportation Statistics DO
                                > T.

Bardzo sprytna manipulacja, podać dane sprzedaży za rok, zaraz po wybuchu dieselgate. I jeszcze twierdzić, że to ogólna sprzedaż wink

Ale ja się mogę zgodzić - margines.
                                Jednakże potrafią dostrzec zalety diesla i nieopowiadają bajek jak to diesel morduje małe foczki:

"There are advantages to diesel cars and pickups that gasoline engines simply cannot match. At the top of the list of advantages to owning a diesel are two of the most important issues there are to consumers. First, diesel engines save the owners of cars and pickups money, substantial amounts of money. Second, diesel engines are considerably more environmentally friendly than gasoline engines. "

"Diesel engines can last twice as long as a spark-fired gasoline combustion engine. Diesel engines get between 25% and 35% better fuel efficiency than gasoline engines in vehicles of comparable size. And until recently, diesel was considerably less expensive than gasoline. Diesel would still be if the U.S. Government did not tax it at a rate 25% higher than that of gasoline. "
                                • al_sahra Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 14:53

> Bardzo sprytna manipulacja, podać dane sprzedaży za rok, zaraz po wybuchu diese
                                  > lgate. I jeszcze twierdzić, że to ogólna sprzedaż wink

Czyja manipulacja? Bo na tej stronie rządowej (DOT) akurat nie ma nowszych danych. Jeśli masz takie, to przytocz, zamiast pokazywania zdjęć parkingów z lotu ptaka.

Natomiast na tej stronie organizacji propagującej technologię diesla są dane z ostatniego kwartału. I dalej stoi jak byk: diesle to 2.9% całej sprzedaży:

www.dieselforum.org/vehiclesales

> Ale ja się mogę zgodzić - margines.

Uff. Bo bardzo nie lubię, jak ktoś odwołuje się do manipulacji (typu zdjęcia parkingu) zamiast twardych danych. Takie skrzywienie zawodowe.

• dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 15:15
                                    al_sahra napisał(a):

> Uff. Bo bardzo nie lubię, jak ktoś odwołuje się do manipulacji (typu zdjęcia pa
                                    > rkingu) zamiast twardych danych. Takie skrzywienie zawodowe.

Na tym, jednym parkingu, stoi 300 000 diesli, jednej tylko marki.
                                    Czymże jest przy tym obniżenie podatku dla 200 000 EV?
                • alicia033 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 20:25
                  bergamotka77 napisała:

> Rząd przynajmniej wspiera ekologię

który rząd?
                  Bo ten z krzywogębym na czele z pewnością nie.
                  next.gazeta.pl/next/7,172392,25458793,parlament-europejski-przyjal-rezolucje-ws-kryzysu-klimatycznego.html
            • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:37
              Dzięki matrioszka. Tu jak widać sami eksperci zabierali głos nie mający pojęcia, bo naczytali sie nieaktualnych info w prasie auto moto sprzed 2-3 lat smile
              • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 16:27
                Ja już troche po jeździe ochłonełam, wiec może coś dopisze smile
                Jeżeli ostatnio kupowałaś auto 10 lat temu, to pewne drobnostki jeszcze Cie może nie dotkneły, ale to sie z Leaf'em skończy wink Dotyczy to nie tylko elektryków, auta ogólnie sie teraz strasznie namolne zrobiły i wpierniczaja sie co chwile w to jak prowadzisz. Zmieniasz pas - zaraz Cie pouczy, że sie pola nie trzymasz. Ktoś Ci przed maska zachamował i zareagowałaś naciśnieciem hamulca - auto i tak zapiszczy i pokaże trójkat. Chcesz wyprzedzać lub zmienić pas, wlaczasz kierunkowskaz podczas gdy na pasie obok ktoś jest - pisk i lusterko miga. Jak ktoś Cie wyprzedza to tylko świeci (lusterko), ale przynajmniej po cichu. Ach, a cofanie w Leaf'ie to bajka, ja wiem jak sasiad z ulicy obok wyjeżdża z garażu nad ranem (cichutkie elektryki, hehe). Kamera parkowania w standardzie, dobrze że nie wyrywa kierownicy z reki, żeby samemu zaparkować. Cały czas pokazuje ograniczenie predkości, a jak przekroczysz to pouczajaco znakiem miga. Ten dzisiejszy dyskretnym kobiecym głosem poinformował mnie po drodze "za dwieście metrów fotoradar, no gorzej niż teściowa! wink

Jedno w Leaf'ie bardziej mi sie podoba niż np. w e-golfie, "drażek skrzyni biegów" smile Chociaż i tak najbardziej podobało mi sie rozwiazanie Forda, który w automacie ma takie kółko jak do regulacji głośności w radio big_grin Takie chce!
    • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:54
      Gdzie chcesz ten samochód używać? Tylko w mieście czy także na długie wyjazdy?
      Miałam elektryka 2 lata (Tesla) i nie polecam. Minusów jest dużo - po pierwsze zasięg - najlepsze samochody mają zasięg do max. 400 km (i to jak nie jest zimno!) oraz jeśli jedziesz tak naprawdę z dużo mniejszą prędkością niż przepisowa bez włączonego radia i klimatyzacjismile Stacji ładowania pojazdów elektrycznych w Polsce jak na lekarstwo. Samo ładowanie zaczyna być już drogie. Zakup własnej ładowarki z kablami (oczywiście jak masz dom) jest dość kosztowne i może wynieść nawet kilkanaście tysięcy złotych...
      W okolicy, w której mieszkam wystarczyło aby były podłączone trzy samochody elektryczne i często padała sieć energetyczna albo spadało w niej napięciesmile Taaak w Polsce najpierw powinniśmy zacząć od wzmocnienia sieci a dopiero potem promować auta elektryczne.
      Kolejny minus to cisza, nie mówię o tej w samochodzie ale tej na zewnątrz. Taki samochód nie wydaje praktycznie żadnych dźwięków, więc trzeba trzy razy bardziej uważać na pieszych, bo oni takiego samochodu nie słyszą.
      Utylizacja akumulatora oraz jego wymiana to kosztowana rzecz oraz mało ekologiczna. Juz po dwóch latach intensywnej jazdy pojemność akumulatora spadła prawie o połowę...
      Teraz mamy już hybrydęsmile Nie wiem czy w ciągu najbliższych 10 lat zdecyduję się tylko na elektryka.
      • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:07
        Przeczytaj watek na wszystkie pytania odpowiedzialam. Jezdzimy głównie po Warszawie i okolicach. 2-3 razy do roku gdzieś dalej na południe Polski zazwyczaj Krakow i Podhale bo mamy tam siedzibe letnio-zimowa. Urlopy samolotem, za to na krótkich trasach na co dzien duzo jezdzimy - do i z pracy, zajecia dzieci, zakupy, wizyty lekarskie. Rzadko korzystamy ze zbiorkomu. Wyjazd typu objazd Europy autem to nie bardzo bo mlody ma chorobe lokomocyjna. Choc kusi mnie w tym roku Skandynawia ale tam na pewno problemu z naladowaniem nie bedzie smile
      • riki_i Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:29
        nikki30 napisała:

> Utylizacja akumulatora oraz jego wymiana to kosztowana rzecz oraz mało ekologic
        > zna. Juz po dwóch latach intensywnej jazdy pojemność akumulatora spadła prawie
        > o połowę...

To jest dla mnie główny minus, a w zasadzie dyskwalifikacja z uwagi na koszt wymiany baterii.

I Dodajmy, że w opisywanym przykładzie chodziło o tesle czyli produkt z wyższej półki.
        • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:47
          Tylko Tesla to produkt jednak najlepiej dopracowany jeśli chodzi o samochód elektryczny z najlepszymi rzeczywistymi zasięgami. Fakt, że najdroższy.
          • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:01
            nikki30 napisała:

> Tylko Tesla to produkt jednak najlepiej dopracowany

Dopracowany!?

youtu.be/CdaFk3w6rUY
            youtu.be/sAQlLu5ttOk
            youtu.be/Aa-JvLlRfN8

No bądźmi poważni....
          • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:01
            I najwiecej na ta marke jest skarg smile Musiałabym poszukać, ale chyba 1000 razy wiecej niż na auto z drugiego miejsca. I mowa tu o oficjalnych skargach, a nie narzekaniu na ematce przez kogoś, kto obok EV stał raz zaparkowany wink
            • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:16
              Jest więcej skarg, bo jednak najwięcej samochodów elektrycznych sprzedają (prawie o połowę!) i mają bardzo wymagających klientów. To robi różnicę.
              A co do chińskich elektryków miałam okazję zwiedzając Tiencin posłuchać o ichniejszej myśli technicznej i skargach na elektrykismile No ale to temat na inną dyskusję.
              O Tesli sama mogę napisać dużo złego co dobrego.
              • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 16:30
                Jeżeli Tesla ma 5 skarg na 10000 pojazdów, a konkurencja 0,5 skargi na 10000 pojazdów, to Tesla jest usprawiedliwiona bo stara sie zdominować rynek??? Ty tak serio z tym usprawiedliwieniem???
                • nikki30 Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 14:19
                  Chińska konkurencja? Wiesz jak działa gwarancja, reklamacja i skargi w Chinach? Ja wiem doskonale, bo firma mojego Partnera importuje komponenty z Chin jak i eksportuje tam swoje produkty.
                  Gdyby chińskie elektryki były takie wspaniałe to masowo byłyby rejestrowane w Europie i byłyby ostrą konkurencją dla Tesli (są znacznie tańsze) a nie są, bo w większości nie spełniają europejskich wymogów.
                  • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 22:27
                    Nie wiem jak dokładnie wypada chińska konkurencja, tam nie dzielili na kraj pochodzenia tylko marki. Drugiego ani niższych miejsc nie pamietam, może to chińskie golfy albo BMW były, a może inne chińczyki. Po prostu Tesla jest liderem w ilości skarg właścicieli, co pewnie wynika też z tego, że jak ktoś wyłożył wieksze pieniadze, to chciałby otrzymać za to produkt jaki obiecano smile
    • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:55
      Dla mnie zalety przewyzszaja wady. Tu jest to fajnie opisane, no i zasieg naszego bedzie wiekszy:
      www.autotesto.pl/blog/najwazniejsze-zalety-i-wady-aut-elektrycznych/
      • valla-maldoran Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:09
        bergamotka77 napisała:

> Dla mnie zalety przewyzszaja wady. Tu jest to fajnie opisane, no i zasieg nasze
        > go bedzie wiekszy:
        > www.autotesto.pl/blog/najwazniejsze-zalety-i-wady-aut-elektrycznych/

Wierzysz w to, w co chcesz wierzyć.
        • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:16
          valla-maldoran napisała:

> Wierzysz w to, w co chcesz wierzyć.

I to jest potęga marketingu...
          • nikki30 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:27
            Oj tak potęga marketingusmile I je temu marketingowi uległam. No ale cóż niektórzy muszą uczyć się na błędachsmile Z elektrycznych to ja już mam tylko rowersmile
            • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:31
              nikki30 napisała:

> Oj tak potęga marketingusmile I je temu marketingowi uległam. No ale cóż niektórz
              > y muszą uczyć się na błędachsmile Z elektrycznych to ja już mam tylko rowersmile

Rower, skuter, dron... na cięższe rzeczy baterie są za słabe w stosunku do ich masy.
      • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:01
        Dlaczego zasieg waszego bedzie wiekszy?
        • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:44
          Bo tam podali zanizony zasięg.
    • valla-maldoran Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:56
      Jak napisała niżej alicia033 spaliny tego samochodu emituje firma wytwarzająca prąd z węgla, więc z tą ekologią to niebardzo. Po drugie produkcja takiego samochodu i utylizacja baterii jest o niebo bardziej energochłonna, a więc też śmierdząca, niż samochodów spalinowych. Po trzecie, samochód elektryczny jest użyteczny tyle, ile jego baterie, czyli kilka lat. Potem jest do wyrzucenia, bo baterii nie da się wymienić.
      W sumie wychodzi, że to większy syf niż 15-letni diesel.
      • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:47
        Powiedz, że z ta wymiana baterii to tak tylko palnełaś, jak z noblem dla Prusa...
        • valla-maldoran Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:23
          jak_matrioszka napisała:

> Powiedz, że z ta wymiana baterii to tak tylko palnełaś, jak z noblem dla Prusa.
          > ..

Cholera, faktycznie skrótem myślowym poleciałam i głupota wyszła.
          Chodziło mi o to, że koszt wymiany tych baterii jest tak wysoki, że się nie opłaca i cały samochód lepiej zmienić. smile
          • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:27
            valla-maldoran napisała:

> Chodziło mi o to, że koszt wymiany tych baterii jest tak wysoki, że się nie opł
            > aca i cały samochód lepiej zmienić. smile

O i dotarliśmy do sedna obecnego marketingu... zmienić cały telefon z zabudowaną baterią, cały laptop z zabudowaną baterią, w końcu cały samochód... Najlepiej góra co 3 lata...

I jeszcze nazwijmy to działaniem pro ekologicznym....
            • valla-maldoran Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:34
              Całą pralkę, bo wymiana uszczelki kosztuje prawie tyle, co nowa pralka, to samo z lodówką, zmywarką i całą resztą wspaniałych wynalazków.
    • zlota.ptaszyna Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 09:58
      Jejku Berga a co to za szkaradztwo wygladajace jak samochodzik dla starych babc i dziadkow….ja myslalam ze ty pomykasz jakims BMW terenowym jak to teraz modnie….jestem w szoku ze atrakcyjna kobieta mmogla w ogole pomyslec o takim szkardztwie

Taki samochodzik to tylko na emeryturze, teraz dobierz cos o modnym ksztalcie co pasuje do twoich dodatkow od Michaela Korsa
      • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:18
        zlota.ptaszyna napisała:

> Jejku Berga a co to za szkaradztwo wygladajace jak samochodzik dla starych babc
        > i dziadkow….ja myslalam ze ty pomykasz jakims BMW terenowym jak to teraz modni
        > e….jestem w szoku ze atrakcyjna kobieta mmogla w ogole pomyslec o takim szkardz
        > twie
        >
        > Taki samochodzik to tylko na emeryturze, teraz dobierz cos o modnym ksztalcie c
        > o pasuje do twoich dodatkow od Michaela Korsa

Wzruszyla mnie twoja wizja mnie wink Tylko zero odniesienia do rzeczywistosci smile SUVy i terenowki sa nieekologiczne i trudne do zaparkowania. Nigdy takich aut nie mielismy i nie mamy zamiaru miec.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:16
          Przeciętny współczesny SUV zajmuje powierzchnię zbliżoną do kombi. Bywa odrobinę szerszy, ale nadal swobodnie się mieści na standardowym miejscu parkingowym. Wrażenie wielkości bierze się głównie z większej wysokości. Która parkowanie akurat ułatwia.
          • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:23
            dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Wrażenie wielkości bierze się głównie z większej wysokości. Która parkowanie ak
            > urat ułatwia.

Większa wysokość powoduje jedna zwiększony opór czołowy jak i większą podatność na boczne podmuchy... Co nie jest miłe....
            • thank_you Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 22:55
              Ech te codzienne podmuchy wiatru vs komfort jazdy raz w miesiącu wink
        • valla-maldoran Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:26
          bergamotka77 napisała:

> SUVy i terenowki sa nieekologiczne i trudne do zaparkowania. Nigdy takich aut n
          > ie mielismy i nie mamy zamiaru miec.

Przez kilka lat jeździłam mercedesem vito i był to najłatwiejszy do zaparkowania samochód na świecie. smile
          • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:27
            taaa jasne w polskich warunkach i w miastach zwlaszcza big_grin
            • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:48
              Jeżdżę 5-metrowym SUV-em, jeździłam S-maxem, subaru foresterem, alfą 156 sportwagon i zgadnij, czym się najłatwiej parkuje ? Poza foresterem jednak wygrywa suv.
              • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:00
                milka_milka napisała:

> Jeżdżę 5-metrowym SUV-em, jeździłam S-maxem, subaru foresterem, alfą 156 sport
                > wagon i zgadnij, czym się najłatwiej parkuje ? Poza foresterem jednak wygrywa s
                > uv.
                >

Widocznie nie masz sie czym dowartosciowac. SUV w miescie jest zbedny, a i poza niekonieczny.
                • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:02
                  Jasne. Nie wiesz, gdzie jeżdżę, ale już wiesz, że muszę się dowartościować.

Ale nie mam potrzeby być modna na siłę.
            • valla-maldoran Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:37
              bergamotka77 napisała:

> taaa jasne w polskich warunkach i w miastach zwlaszcza big_grin
              >
              Ano właśnie w Warszawie. NIgdy nie miałam problemu z zaparkowaniem. Często widziałam opadnięte szczęki, jak osobówką ktoś nie wjechał, a ja się wpasowałam. Tak jestem mistrzem parkowania. Z innymi rzeczami jest różnie, ale to mi wychodzi malinowo. smile
              Mercedes jest wyjątkowym autem, jeśli chodzi o parkowanie.
              • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:59
                Tez jezdze mercedesem ale nie takim duzym i na parkingach przy CH ledwo z auta wychodze tak malutkie sa te miejsca.
        • zlota.ptaszyna Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:41
          Berga, no jak chcesz to kupuj auto dla 100 staruszkow tylko pamietaj ze moze byc tak jak z wychodzeniem za maz u ciebie, od razu wpakowalas sie w powazny zwiazek I teraz ci brak tego ze nie wyszalalas sie, wiec moze lepiej kupic teraz ladny samochod dla mlodych i "sie wyszalec" w tej dziedzinie a na starosc kupowac takie brzydactwa jak to co chcesz wziac, bo znowu bedziesz zalowac za 20 lat smile
          • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:04
            Nigdy nie szalalam z autami. Nie lubie szpanu z suvami - im wiekszy tym lepszy, Mialam duze wygodne auta ale nie SUVy. Srednio mnie kreci motoryzacja en bloc. Nie lubie jedzic w dlugie trasy autem itd. Samochod ma dla mnie walor uzytkowy.
            • zlota.ptaszyna Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:11
              Berga no wlasnie o to mi chodzi, z facetami tez nie szalalas jako nastolatka prawie poslubilas swojego meza, I teraz widac ze ci szkoda ze tej typowej mlodosci nie mialas. Dlatego przypuszczam ze podobnie moze byc z samochodami. Jako zgrzybiala staruszka ktorej odebrano prawo jazdy bedziesz na forum marudzic o suvach i modnych autkach….
              • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 13:02
                zlota.ptaszyna napisała:

> Berga no wlasnie o to mi chodzi, z facetami tez nie szalalas jako nastolatka pr
                > awie poslubilas swojego meza, I teraz widac ze ci szkoda ze tej typowej mlodosc
                > i nie mialas. Dlatego przypuszczam ze podobnie moze byc z samochodami. Jako zgr
                > zybiala staruszka ktorej odebrano prawo jazdy bedziesz na forum marudzic o suva
                > ch i modnych autkach….

No ale czytalas, ze podobno jestem modna bo elektryki są modne i mam taką zachciankę wink Oj asma nie nadaszasz za wątkiem tongue_out
    • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 10:30
      bergamotka77 napisała:

> Czy ktoś z Was ma, korzysta i może się podzielić wrażeniami?

Strasznie przedrożona zabawka bez praktycznego zastosowania. Zapłacić 150kPLN, żeby mięć coś do starania się i opiekowania bez możliwości swobodnego podróżowania?!

Przecież to brzmi jak żart "W pełni naładowany akumulator pozwala na przebycie około 100-200 kilometrów, i to tylko wtedy, gdy zrezygnujemy z radia i klimatyzacji."

To już sobie lepiej takie zabawkowe Ferrari na radio kupić, cena duzo niższa a zabawy więcej. A jak się rozładuje to do plecaka i do domu.

Patrząc z perspektywy normalnego użytkowania auta (4000-5000km miesięcznie) to miesiąca nie starcza na ładowanie wink A mój dieselek ma zasięg ze zbiornika 1300km, gdy się pociśnie 160-180km/h to mu ewentualnie spada do 800-900km, cały czas włączone grzanie dooopci oraz kierownicy. Miło, przyjemnie, bezstresowo....i radia można posłuchać albo telefon naładować....
      • riki_i Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:30
        Dodajmy jeszcze, że elektryk ze zużytymi bateriami jest w zasadzie niesprzedawalny (tzn. sprzedawalny za bezcen).
        • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 11:32
          Akurat zadnego auta swojego nie sprzedawalismy wiec nas to nie interesuje wink
          • valla-maldoran Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 12:39
            bergamotka77 napisała:

> Akurat zadnego auta swojego nie sprzedawalismy wiec nas to nie interesuje wink
            >
            No ale każde auto w końcu dokonuje swojego żywota, elektryk szybciej niż inne. I co wtedy zrobisz? Wyprawisz mu pogrzeb i zakopiesz w ogródku, czy postawisz przed domem ku ozdobie?
            • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 13:00
              Wiesz kazde auto jest zlomowane jak dokona zywota. Nie ogarniasz tego? Wy bedziecie nadal smrodzic spalinami codziennie i masowo.
              • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 13:49
                Ty będziesz z elektrowni. Akurat uwierzę, żeś nagle taka czuła na punkcie smrodzenia spalinami.
                • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:07
                  Jestem od zawsze czuła. Smrodu spalin nienawidze od zawsze a codziennie je odczuwam, gdy po powrocie do domu w korkach regularnie boli mnie głowa.
                  • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:48
                    Nie czytasz wątków o zanieczyszczenia powietrza. Emama twierdzi, że środy pochodzą wyłącznie z palenisk plebsu palacego śmieciami a nigdy z kominków a tym bardziej z rur wydechowych samochodów którymi emama się porusza.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 14:54
                      kokosowy15 napisał(a):

> Nie czytasz wątków o zanieczyszczenia powietrza. Emama twierdzi, że środy pocho
                      > dzą wyłącznie z palenisk plebsu palacego śmieciami a nigdy z kominków a tym bar
                      > dziej z rur wydechowych samochodów którymi emama się porusza.

Współczesny diesel bez wyciętych/uszkodzony systemów oczyszczania spalin nie jest taki straszny jak go malują marketingowcy! Naprawdę, w nocy, gdy właściciel nie widzi, nie wyjeżdża sam z garażu mordować małe foczki....
                      • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 15:37
                        Oczywiście, pojedynczy samochód z silnikiem spalinowym nie jest w stanie nikogo otruc (chyba, że się go specjalnie przygotuję, jak np w Chełmie nad Nerem) ale gdy jednocześnie na ulicach miasta pracuje milion takich silników, to jest wyraźną różnica. Nawet, gdy te silniki nie emitują pyłów, to w spalin ach są tlenki azotu, benzopiren i cała lista trucizn.
              • valla-maldoran Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 16:18
                bergamotka77 napisała:

> Wiesz kazde auto jest zlomowane jak dokona zywota. Nie ogarniasz tego? Wy bedzi
                > ecie nadal smrodzic spalinami codziennie i masowo.
                >
                Idź na spacer, bo ci nerwy puszczają i robisz się agresywna.
                • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 16:21
                  valla-maldoran napisała:

> bergamotka77 napisała:
                  >
                  > > Wiesz kazde auto jest zlomowane jak dokona zywota. Nie ogarniasz tego? Wy
                  > bedzi
                  > > ecie nadal smrodzic spalinami codziennie i masowo.
                  > >
                  > Idź na spacer, bo ci nerwy puszczają i robisz się agresywna.

To jest agresja? Cos ci nadepnelo na odcisk ewidentnie. Nie pójdę bo smrodzisz spalinami wink
    • milka_milka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 17:14
      Bergamotko, tak naprawdę żadne argumenty nie maja znaczenia. Taki samochód chcesz, taki Ci się podoba, stać Cię, to kupujesz, jeździsz i się cieszysz.
      • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 17:59
        W dawnych dobrych czasach, gdy klient przychodził do salonu drogiej marki i pytał o zużycie paliwa, mówiono mu ze nie stać go na te samochody. Jak zaczyna się liczyć zyski i straty finansowe posiadania takiego czy innego przedmiotu, to znaczy że lepiej dać sobie z nim spokój, bo to znaczy że nas na niego nie stać a można się zawieść.
        • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 18:10
          kokosowy ty masz mentalność rodem z PRL. Nie kupujemy Porsche tylko Nissana z dopłata. A zapewniam cię ze wielu ludzi zamożnych jest racjonalnych i rozsądnych w finansach. Isratnio poznałam pewnego miliardera i to nie z Polski ktory jeździ autem po 6 lat czyli prawie tyle co my wink
          • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 18:26
            W PRL raczej Ci, których było stać ukrywali swoje majątki, bo domiar był realna groźba. Ja piszę o czasach, gdy nikt niczego nie ukrywał, a gentlemani nie rozmawiali o pieniądzach, bo je mieli.
            • alicia033 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 20:38
              kokosowy15 napisał(a):

> Ja piszę o czasach, gdy nikt niczego nie ukrywał, a gentlemani nie rozmawiali o pieniądzach, bo je mieli.

czyli których, konkretnie?

Bo dziś "bogaty" nie znaczy głupi. Samo to, że ktoś postanawia wydać 250 000+ (duży plus) na samochód nie znaczy, że kosztami eksploatacji nie jest zainteresowany i przy wyborze będzie pomijał, że używanie samochodu będzie kosztowało go x+ zamiast x.
              • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 20:56
                Czyli nie stać go na taki samochód. To jakby Abramowicz pytał, ile pali jego jacht.
                • alicia033 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 22:09
                  kokosowy15 napisał(a):

> Czyli nie stać go na taki samochód.

owszem, stać go.
                  Tylko nie lubi (aż tak) bezmyślnie wyrzucać swoich pieniędzy.

No i nie odpowiedziałeś na pytanie, kiedy to była ta epoka?
                  • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 22:44
                    Ta epoka była wtedy, gdy producenci RR, Bugatti, Isotta Fraschini i im podobnych nie podawali zużycia paliwa swoich samochodów. Wtedy powstało to właśnie powiedzenie. Czy sądzisz, że teraz nabywcę Bugatti czy Lamborghini interesuje zużycie paliwa? Czy przerabia RR na gaz?
                    • thank_you Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 22:52
                      Nie, ale moj kolega do jednego z wyżej wymienionych aut tankuje 95 i śmieje sie ze mnie, ze ja tankuje 100. smile
                      • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 22:55
                        Jeżeli taka jest zalecana, to ok. Paliwo o wyższej liczbie oktanowej nie poprawia osiągów, jest to tylko odporność na spalanie stukowe.
                        • thank_you Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 23:01
                          U niego zalecają 100 a leje normalna. Mi maz nie pozwala i jestem uzależniona od jednej sieci stacji benzynowych.

Co to jest spalanie stukowe?
                          • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 07:04
                            Przy zbyt wysokim stopniu sprężania dla danego paliwa zapłon następuje wszesniej niż powinien, nie od iskry lecz od temperatury mieszanki. Pogarsza to parametry pracy i niszczy silnik. Na zewnątrz słychać charakterystyczny hałas.
                            • thank_you Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 07:52
                              Aaa czyli rzeczywiście lepiej tankować 100, skoro takie jest zalecane? No patrz, zwrócę honor mężowi, choc on na pewno tez nie wie co to spalanie stukowe.
                            • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 12:21
                              kokosowy15 napisał(a):

> Przy zbyt wysokim stopniu sprężania dla danego paliwa zapłon następuje wszesnie
                              > j niż powinien, nie od iskry lecz od temperatury mieszanki. Pogarsza to paramet
                              > ry pracy i niszczy silnik. Na zewnątrz słychać charakterystyczny hałas.

Spalanie stukowe jest wtedy, gdy prędkość propagacji płomienia w mieszance przekroczy wartość graniczną (czyli z normalnego spalania przechodzi w wybuch). I jego występowanie lub nie jest niezależne od sposobu w jaki nastąpił zapłon.

Pomyliło Ci się z samozapłonem, ale wybaczam.
                              • kokosowy15 Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 13:36
                                Chciałem wyjaśnić w sposób łatwy i przystępny, mimo że nie dokładny.
          • bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 22:07
            Bergamotka a zdradzisz ile wyjdzie taki Leaf mniej więcej i ile wynosi dopłata od rzadu?
            Pytam bo przymierzam się do nowego passata i z czystej ciekawości czy to podobna półka cenowa.
            • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 23:02
              elektrowoz.pl/porady/nissan-leaf-w-cenie-82-600-zl-spis-salonow-ktore-dysponuja-samochodami-aktualizacja/

Zanim przedstawimy spis, jedna ważna informacja: oficjalna cena Nissana Leafa „pod dopłaty” to 118 000 lub 121 400 złotych w zależności od wersji wyposażeniowej (ładowarka 3,3 lub 6,6 kW). Taką kwotę trzeba będzie uiścić przy zakupie.

O zwrot części pieniędzy (30 procent wartości z faktury) będzie można się ubiegać dopiero po zakupie, gdy zostanie ogłoszony nabór wniosków o dofinansowania do zakupu samochodu elektrycznego. Nie wcześniej.

• bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 23:12
                Dzięki. 243 km zasięgu i kompakt. To gorzej niż mój golf. Eee.
                • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 08:14
                  Wiesz to są zupełnie inne typy aut. Założyłam wątek moto i od razu horda panów przybyła w tym trolle.
          • bigzaganiacz Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 22:12
            nsach. Isratnio poznałam pewnego miliardera i to nie z Polski

W europie jest jakies 500 miliarderow
            Gdzie niby go poznalas jedna z 500 osob na 500 milionow mieszkancow?

ktory jeździ autem po 6 lat czyli prawie tyle co my

I tak sam jezdzi tym autem?
            • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 08:03
              A w pracy mam okazje poznawać ciekawych ludzi.
        • thank_you Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 22:53
          Wez nie pitol. smile Ktos, kogo stać na takie auta tym bardziej umie liczyc.
    • pani-nick Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 20:41
      Ja będę niepoprawna politycznie. Uważam, ze lobby ekologiczne zabija prawdziwa motoryzacje.
      Co to za przyjemność prowadzić auto bez tego cudownego pomruku? Co to za przyjemność nie czuć tego cudownego zapachu benzyny na stacji?
      Co to za przyjemność nie czuć koni pod maska wielkiego silnika?
      Oby jak najpóźniej....
      • tanebo2.0 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 20:48
        Po pierwsze - te "cudowne V8" robiono z prostego powodu - to były bardzo mało wydajne silniki musiałby być wielkie...
        • pani-nick Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 21:06
          I co z tego? Przy okazji wyszło im coś najbardziej podniecającego na świecie...
        • thank_you Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 22:50
          Moj mało wydajny silnik ma prawie 600 KM... szlocham z powodu braku jego wydajności wink
          • tanebo6.0 Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 07:13
            Przy pojemności kilku litrów i spalaniu 30 na 100 to wysoka wydajność?
            • thank_you Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 07:50
              Moj tyle nie pali, także nie wiem o czym mówisz. Przyjemnoscia jest zwiększone poczucie bezpieczeństwa przy wyprzedzaniu, a ze często jezdze to znacząco zwiększa mi to komfort jazdy.
      • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 12:30
        pani-nick napisała:

> Ja będę niepoprawna politycznie. Uważam, ze lobby ekologiczne zabija prawdziwa
        > motoryzacje.

Oglądałem wczoraj Le Mans'66. piękna opowieść o wspaniałych czasach, gdy popychało się maszynerię do granic jej wytrzymałości, gdy wyciskało się z żelaza dosłownie wszystko. A nie jak teraz nakleja się co roku nowe, plastykowe znaczki na to samo gooowno....

A i o czasach gdy Europa jeszcze coś znaczyła...

> Co to za przyjemność prowadzić auto bez tego cudownego pomruku? Co to za przyje
        > mność nie czuć tego cudownego zapachu benzyny na stacji?

Są nadal producenci tworzący wspaniałe auta dla prawdziwych smakoszy. I w sumie niewiele drozej od zapalniczki na bateryjkę:

• bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 12.12.19, 17:50
          Alfą piękna ale czy psuje się? smile
    • tanebo2.0 Re: Elektryczny samochód 11.12.19, 20:42
      www.cda.pl/video/143907256 tylko nie wybierz tego lambo...
    • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 13.12.19, 15:30
      O tej godzinie to auto pewnie już kupione, ale ja właśnie sie dopatrzyłam na FB użytkowników Leaf'a pytania kto ma Leaf'a jako auto nr 1. Liczyć dokładnie mi sie nie chce, ale przynajmniej 90% odpowiadajacych udzieliło odpowiedzi "ja". Pisza przy tym, że nie boja sie ograniczeń zasiegu - w przeciwieństwie do ludzi nie posiadajacych Leaf'a, ani wogóle EV wink Wiekszość podkreśla, że zazwyczaj ładuja w domu, i z ładowarek miejskich korzystaja sporadycznie (ktoś tam napisał o 4 razach w ciagu roku). Sa tam posiadacze baterii zarówno 24, 40 jak i 62kWh, głównie jeżdżacy do 100km/dziennie, ale zdaża im sie i trasa 500+km (wyprawa jak Norwegia długa 24kWh Leaf'em została określona jako "możliwa, aczkolwiek nie polecana jako najlepszy sposób spedzania czasu smile ).

Z odpowiedzi na nie, najbardziej spodobało mi sie twierdzenie, że podstawowym wymogiem w stosunku do auta jest, żeby to uciagneło za soba minimum 2t (dwie tony). Nie znam nikogo, kto by dzień w dzień z takim bagażem pomykał, ale to prawie tak dobra wymówka jak 1500km dziennie w tym watku big_grin
      • al_sahra Re: Elektryczny samochód 13.12.19, 15:44
        jak_matrioszka napisała:

> Z odpowiedzi na nie, najbardziej spodobało mi sie twierdzenie, że podstawowym w
        > ymogiem w stosunku do auta jest, żeby to uciagneło za soba minimum 2t (dwie ton
        > y). Nie znam nikogo, kto by dzień w dzień z takim bagażem pomykał

Wystarczy, że łódź chce ciągnąć. Niekoniecznie codziennie, ale dwa razy na sezon.
        • berdebul Re: Elektryczny samochód 13.12.19, 15:47
          Taniej wynająć auto do ciągnięcia 2x na sezon, niż utrzymywać duże auto przez cały rok.
          • al_sahra Re: Elektryczny samochód 13.12.19, 15:58
            berdebul napisała:

> Taniej wynająć auto do ciągnięcia 2x na sezon, niż utrzymywać duże auto przez c
            > ały rok.

Gdyby chodziło o tylko przeciągnięcie łódki z jednego miejsca na drugie, to może tak. Ale ludzie na wakacjach i tak korzystają z samochodu, więc chcą mieć swój, a nie wynajęty, a własny zostawić w garażu.
            • kandyzowana3x Re: Elektryczny samochód 13.12.19, 16:27
              Ja tam nie raz miałam na wakacjach wynajęty a własny w garażu. Jeśli mieszka się na codzień w centrum dużego miasta większy komfort daje posiadanie auta miejskiego.
              • al_sahra Re: Elektryczny samochód 14.12.19, 00:56
                kandyzowana3x napisała:

> Jeśli mieszka
                > się na codzień w centrum dużego miasta większy komfort daje posiadanie auta m
                > iejskiego.

Nie każdy mieszka w centrum dużego miasta smile.
        • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 13.12.19, 17:11
          Czy naprawde pojecie auto nr 1 jest Wam aż tak obce? To ja wytłumacze. Sa ludzie dysponujacy wiecej niż jednym autem i wtedy to auto, którym sie jeździ cześciej, jest autem nr 1. Czesto jest to wieksze z posiadanych, bo mniejszym moga np. tylko dwie osoby, a wiekszym cała rodzina, ale nie jest to warunek konieczny. Jeżeli ktoś 5 dni w tygodniu przez 46 tygodni w roku jeździ autem X, a na wakacje autem Y, to właśnie X jest autem nr 1, a nie Y, choćby Y miało wiekszy silnik. Dlatego coś co używasz dwa razy na sezon do pociagniecia łodzi nie jest autem nr 1, no chyba że wogóle jeździsz autem tylko dwa razy na sezon, a przez reszte czasu komunikacja publiczna, rowerem lub chodzisz pieszo.
          • al_sahra Re: Elektryczny samochód 14.12.19, 00:55
            Ale umiesz przyjąć, że nie każdy ma tak jak Ty?

My mamy jeden samochód na dwie osoby, co już jest osiągnięciem w USA. Mąż jeździ do pracy metrem, ja wprawdzie nie muszę codziennie być w biurze, ale jednak prawie codziennie gdzieś jadę. Dla mnie auto nr 1 ma być spore, luksusowe, niezawodne, dobrze się prowadzić i być bardzo wygodne, właśnie dlatego, że jeżdżę nim codziennie. To samo auto zabieramy na dłuższe trasy, które odbywamy mniej więcej dwa-trzy razy w tygodniu, nie mówiąc już o bardzo długich (>500 mil), które zdarzają się nam kilka razy w roku. Auto nr 2 to byłby ewentualnie maleńki elektryk, na okazjonalne potrzeby drugiej osoby, kiedy pierwsza używa głównego auta, albo np. żeby zrobić wypad wieczorem na miasto, gdzie trudno zaparkować.
            • bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 14.12.19, 12:41
              A czym jezdzisz? Spore auto na warunki USA to musi być naprawdę wielkie smile jakis wielki pickup czy tez karawan?
              • majenkir Re: 14.12.19, 16:02
                bywalec.hoteli napisał:
                > Spore auto na warunki USA to musi być naprawdę wielkie smile

Nie musi byc wielkie, wystarczy poczciwy minivan typu Chrysler Pacifica czy Honda Odyssey - wszystko tam upchniesz wink. Stad taka ich popularnosc w Stanach, bo przeciez nie ze wzgledu na wyglad wink.
                • bywalec.hoteli Re: 14.12.19, 16:21
                  Z ciekawości ile taki Pacifica czy Oddysey kosztuje w stanach? Auta tam macie tanie.
                  • majenkir Re: 14.12.19, 16:28
                    Okolo $30K.
                  • pani-nick Re: 14.12.19, 16:32
                    Ale wypierdziane przez murzynów.
                    • majenkir Re: 14.12.19, 17:32
                      ?
                      To cena nowych aut, nie wypierdzianych przez nikogo...
                      • pani-nick Re: 14.12.19, 17:33
                        To cytat z bywalca.
                      • bywalec.hoteli Re: 14.12.19, 17:55
                        tanizna.
                • al_sahra Re: 14.12.19, 18:34
                  Akurat Oddysey albo Pacifica to jest dokładne przeciwieństwo tego, czego ja potrzebuję od samochodu smile.
                  • bywalec.hoteli Re: 14.12.19, 18:50
                    A czym jeździsz?
            • jak_matrioszka Re: Elektryczny samochód 14.12.19, 13:46
              Rany, jaka Ty cudowna jesteś, w USA mieszkasz i macie jeden samochód na dwie osoby, o jejku!

Ja nigdzie nie twierdze, że każdy ma jak ja, ale znam wielu ludzi i wśród nich nikogo kto by jako przykład codzienności w życiu prywatnym podawał przejeżdżanie 1500km codziennie lub ciaganie dwóch ton za autem. To sie zdaża, ale nie jest to coś, co znani mi ludzie robia regularnie, dlatego takie wypowiedzi raczej bawia niż stanowia argument w dyskusji.
              Mały elektryk to e-Up, Leaf to już normalnej wielkości auto i spokojnie może służyć jako auto nr 1, lub jako jedyne auto w domu.
              • al_sahra Re: Elektryczny samochód 14.12.19, 15:31
                jak_matrioszka napisała:

> Rany, jaka Ty cudowna jesteś, w USA mieszkasz i macie jeden samochód na dwie os
                > oby, o jejku!

Ale po co ta złośliwość? Tak, w USA w wielu miejscach nie da się obyć bez samochodu na każdą osobę i to było dla nas jednym z kryteriów wyboru miejsca na dom.

>
                > Ja nigdzie nie twierdze, że każdy ma jak ja, ale znam wielu ludzi i wśród nich
                > nikogo kto by jako przykład codzienności w życiu prywatnym podawał przejeżdżani
                > e 1500km codziennie lub ciaganie dwóch ton za autem. To sie zdaża, ale nie jest
                > to coś, co znani mi ludzie robia regularnie, dlatego takie wypowiedzi raczej b
                > awia niż stanowia argument w dyskusji.

Nic nie pisałam o przejeżdżaniu 1500 km codziennie (to ponad 900 mil) i nie znam nikogo, kto by tyle wyrabiał. Nawet jako okazjonalną podróż w dwie osoby lepiej to rozłożyć na dwa dni. Natomiast nie wydaje mi się dziwne, że są ludzie, którzy chcą, żeby ich główne auto (zwykle to pojemniejsze) zaspokajało także ich potrzeby wakacyjne, np. zdolność do pociągnięcia czegoś, co na te wakacje regularnie zabierają. Nie każdy chce spędzać każde wakacje w wypożyczonym aucie.

> Mały elektryk to e-Up, Leaf to już normalnej wielkości auto i spokojnie może sł
                > użyć jako auto nr 1, lub jako jedyne auto w domu.

Tak, znam to auto i jeśli chodzi o wielkość, to pewnie dla wiele rodzin jest zupełnie wystarczające. Dla nas z kolei byłoby zdecydowanie za duże jako auto nr 2; niestety w USA wycofano sprzedaż wszelkich małych elektryków, że względu na spadający popyt. Tu, gdzie mieszkam, najpopularniejsze są Tesle model S albo X, które z oczywistych względów nie nadają się jako auto nr 2 (przynajmniej dla mnie, bo spotykam ludzi, dla których to żaden problem).
                • majenkir Re: 14.12.19, 15:58
                  al_sahra napisał(a):
                  Tu, gdzie mieszkam, najpopularniejsze są Tesle model S albo X,

Gdzie taki raj? big_grinwink.
                  U nas za to jest PEŁNO trojek, po prostu pelno. Juz nawet nie wiem czy wciaż chcę przez ta ich popularnosc....

OK, wciaz chce big_grinbig_grin.
                  • bywalec.hoteli Re: 14.12.19, 16:01
                    Ciekawe w jakim kolorze Bergamotka kupiła? smile bo cos siedzi cicho smile
                    • majenkir Re: 14.12.19, 16:03
                      Ja Ci moge powiedziec w jakim kolorze kupie mojego cybertrucka big_grinwink.
                      • bywalec.hoteli Re: 14.12.19, 16:22
                        W jakim bedzie twoja kafetierka na kołach? smile
                        • majenkir Re: 14.12.19, 16:32
                          Prawdziwa kafetierka i prawdziwy cyber sa tylko w jednym kolorze! big_grin
                          No, chyba ze przez te dwa lata Elon pomaluje na czarno, to wtedy sie zastanowie tongue_out.
                          • bywalec.hoteli Re: 14.12.19, 17:54
                            w aluminiowym? big_grin
                    • bergamotka77 Re: 15.12.19, 13:39
                      Nie siedzę cicho tylko trudno żebym ci się spowiadała. Jeszcze będziesz mnie śledził bo widzę, ze cię fascynuje moje życie wink Zdradzę Xiv tylko ze nie mieliśmy opcji wyboru koloru bo i tak cudem znaleźliśmy go - sprzedawały się jak ciepłe bułeczki.
                      • bywalec.hoteli Re: 15.12.19, 15:02
                        Twoje idealne życie nie jest dla mnie fascynujące smile
                        • bergamotka77 Re: 15.12.19, 15:30
                          ha gdyby było idealne to nie byłoby, fakt. Ale nie jest idealne wiec jest fascynujące. Life 😜😘🎅🏻🎄🎁
                • bergamotka77 Re: Elektryczny samochód 14.12.19, 16:11
                  To fakt w Stanach sa inne odleglosci I czesto jedno auto na rodzine to za malo, Amerykanie nie sa ekologiczni pod tym wzgledem jezdza duzymi autami I kazdy kierowca w rodzinie zwykle ma swoje. Jak na Europe Leaf nie jest maly. Nasz ma przybyc w polowie stycznia.
                  • frequenter.light [...] 27.01.20, 14:09
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 28.01.20, 16:38
                      Bergamotka milczy smile
                      • riki_i Re: Elektryczny samochód 28.01.20, 23:49
                        bywalec.hoteli napisał:

> Bergamotka milczy smile

Nie dziwię się. Jeśli wpłaciła z mężem zaliczkę, to zanosi się na finansową katastrofę.

www.auto-swiat.pl/porady/doplaty-do-aut-na-prad-nizsze-o-polowe-a-niektorzy-juz-wplacili-zadatek/9zcb197
                        • frequenter.light [...] 29.01.20, 09:41
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • miriam_73 Re: Elektryczny samochód 15.12.19, 22:05
      Przymierzalismy sie do BMW, ale okazalo sie ze ciasne toto jak cholera i do tego wcale nie takie ekonomiczne, jakby sie moglo wydawac. Jezdzi sie sympatycznie, ale tzw dupy nie urywa. na razie pozostaje przy tradycyjnym samochodzie, chociaz Tesla S pozostaje do rozwazenia.
    • bywalec.hoteli Re: Elektryczny samochód 26.12.19, 00:51
      już niedługo Bergamocia będzie pędzić elektrycznym autem z Ziębic smile
    • koktajlowe Re: Elektryczny samochód 29.01.20, 06:44
      "Jestem podekscytowana bo ekologia i ograniczanie smogu są dla mnie bardzo ważne. "

LOL.
      Dziewczyny już pisały - o ile nie korzystasz z OZE, w żaden sposób nie ograniczasz emisji spalin, bo zasilanie autka będzie pochodziło z węgla.
      Poza tym warto pomyśleć o tym, że podczas wytwarzania tego autka zostało wyprodukowane więcej CO2 niż przy produkcji diesla Zasadnicza emisja dwutlenku węgla ma bowiem miejsce podczas produkcji samochodów i baterii do nich. Raport wskazuje na to, że wyprodukowanie samej baterii o masie 500 kg oznacza o 74 proc. większą emisję dwutlenku węgla niż wyprodukowanie całego samochodu spalinowego! Różnica jest tak duża, że trzeba ponad 10 lat eksploatacji i przejechania ponad 150 tys. km autem na prąd, żeby jego „ślad węglowy” zrównał się z tym, co „ma na sumieniu” samochód spalinowy. W tym kontekście mówimy o dziesiątkach ton dwutlenku węgla wytwarzanych w okresie eksploatacji jednego auta.

Naukowcy oszacowali również, ile trzeba jeździć samochodami spalinowymi, by wyemitować tyle CO2, ile wyprodukował przemysł przy produkcji akumulatorów. Wynik to ponad 2,5 roku dla baterii Nissana Leafa.

No i baterie...
      Produkcja i utylizacja baterii oraz ekologiczne koszty wydobycia niezbędnego dla nich litu i kobaltu dewastują środowisko bardziej niż dieslowskie silniki. (...) Prawie 90 proc. baterii według planów to ogniwa litowo-jonowe, które przyczyniają się do utrzymywania wysokiego poziomu emisji dwutlenku węgla. Przede wszystkim w procesie ich produkcji i późniejszej utylizacji.

Tak, że miłego złudzenia, że chronisz środowisko wink
      • milka_milka Re: Elektryczny samochód 29.01.20, 09:57
        Też o tym pisałam.
      • bei Re: Elektryczny samochód 06.02.20, 06:58
        Same baterie można po eksploatacji w aucie wykorzystywać przez długie lata w domu- jako akumulatory do fotovoltaiki.
    • sueellen Re: Elektryczny samochód 15.03.23, 13:26
      My mamy, ale:

mamy ładowarkę w domu , tani prąd nocą, do tego chłop ładuje w pracy a tam cały dach w panelach (my tez mamy panele ), na koniec ładowarki są przy każdym supermarkecie, centrach handlowych itd, wiec z ładowaniem nie ma nigdy problemu.
    • vivi86 Re: Elektryczny samochód 15.03.23, 17:49
      A prąd z czego do tego eko sreko auta zamierzasz brać?
    • dyzurny_troll_forum Re: Elektryczny samochód 15.03.23, 18:54
      Ależ piękny wątek został odkopany...
      Jeszcze z czasów starego, dobrego świata... ależ miło do tego wrócić...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka