es.78 11.12.19, 14:28 komus perfume, w ramach wdziecznosci/podziekowania? Z osoba ta laczyly mnie jedynie relacje sluzbowe(chwilowe)? Jest to facet. Czy to zbyt osobisty prezent i nie wypada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mae224 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 14:32 Nie wiem, czy znajdziesz gdziekolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 14:36 Co podarować? Cóż to za ludowa gwara? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 14:38 triss_merigold6 napisała: > Co podarować? Cóż to za ludowa gwara? To nie gwara, to archaizm 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:45 To coś w ten deseń jak podajemy torta. Regionalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:53 stephanie_harper2 napisał(a): > To coś w ten deseń jak podajemy torta. Regionalizm. Nie, to coś w zupełnie inny deseń 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 20:42 I serio właśnie to słowo w tym zdaniu przykulo twoja uwage.? Odpowiedz Link Zgłoś
frytulek Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 17.12.19, 17:20 magia napisała: > I serio właśnie to słowo w tym zdaniu przykulo twoja uwage.? No nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 12.12.19, 02:58 Podarowac znaczy dac w prezencie. Jaki regionalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 14:37 Tak, z nabyciem perfumy będziesz miała kłopot😉 Jeśli chodzi o perfumy- to moim zdaniem to zbyt osobisty prezent, by moc go podarować osobie, z którą łączą Cię jedynie relacje służbowe. Nawet gdy kogoś dobrze znasz możesz nie trafić z zapachem.... Zwyczajnie podziękuj -słowami i z uśmiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 14:38 mam nadzieję, że w rewanżu dostaniesz podręcznik gramatyki języka polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 14:41 Nie bardzo. Perfumy jako prezent dałabym tylko bliskiej osobie o której wiem, że lubi perfumy w ogóle i lubi ten konkretny zapach / markę. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 14:41 Perfumy (nie perfuma) to zbyt osobisty prezent by dawać je komuś z kim nie jesteśmy bardzo blisko i kogo upodobań zapachowych nie znamy.. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 23:19 Czyich, nie kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 14:49 A mnie się perfuma podoba. Językowe faszystki niech sobie kij z doopy wyciągną. Tyle tylko, że żadnemu koledze perfumy bym nie podarowała. Raz, że może być uznane za spoufalanie się, a dwa, że przypadkowa perfuma nikogo nie ucieszy. W służbowych kontaktach sprawdzają się prezenty spożywcze typu wypasiona kawa, herbata, czekoladki, wino, szampan, czy nawet słoik domowego pesto z dobrych składników. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 14:58 Nie rozumiem tego jarania się pesto, nie wiem, do czego to ma służyć. Na sos za mało i w ogóle hype niewytłumaczalny dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:24 Do jedzenia. Ja bardzo często robię makaron z pesto. Jako podstawowy posiłek. Makaron w pesto nie ma pływać, to nie sos pomidorowy. Trzeba dobrać odpowiedni makaron, jak na przykład spaghetti, tagliatelle, fettuccine, pappardelle itp, tak, by pesto miało się do czego kleić. Ale pesto pesto nierówne. Jeszcze nigdy nie spotkałam kupnego pesto, które warte byłoby wydania pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:33 Domowe pesto jest super - ale to jednak nie jest odpowiedni prezent w relacji sluzbowej. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:36 Od razu tworzy obraz, ze kobita stala przy garach i chochla mieszala. Po co jej to? Tez za dużo wkładu własnego jak na biznesowy prezent. Dostając taki od przyjaciółki byłabym zachwycona. Od kogoś z pracy - eee... raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:56 To zależy co oznaczają "relacje służbowe". Bo jeżeli chodzi o oficjalny prezent wysyłany dla x klientów, np. świąteczny, to nie, ale jeżeli o upominek za osobistą przysługę, w formie podziękowania, to coś zrobione własnymi rękami jest jak najbardziej ok. A że jestem postfeministyczna, kompletnie nie mam obrazu baby stojącej przy garach, tym bardziej, że pesto polega na zmiksowaniu zimnych składników. A i umiejętności kulinarne w czasach, gdy modne jest snobowanie się na przypalanie nawet wody, są już wysokiej jazdy kreatywnością. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 20:40 Zawsze przypomina mi się scena z filmu, który mnie nauczył, ze bogatym ludziom daje się w prezencie dżem: Six Degrees of Separation (8/12) Movie CLIP - Stripping for Info (1993) HD Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 12.12.19, 01:54 Nigdy od hetero współpracownika nie dostałam prezentu 'własnego wyrobu' - ani spożywczego, ani rękodzieła. Od współpracowniczek owszem. Faceci po prostu aż tak się nie wysilają. Za przysługę powiedzą "dziękuję" albo nawet "jestem ci dłużny, jak będziesz potrzebowała pomocy, to dzwon". I tyle, sprawa załatwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 17.12.19, 23:05 lumeria napisała: > Nigdy od hetero współpracownika nie dostałam prezentu 'własnego wyrobu' - ani s > pożywczego, ani rękodzieła. > Przypomnialas mi Nie ja ale moj Sredni gdy stal sie posiadaczem-przyjacielem swojego Burka, dostal od kolegi z pracy wlasnorecznie przez tego kolege (heterosexual - both of them - i kolega, i moj sredni syn ) wykonana skorzana obroze. Piekna jest! Kolega ma takie hobby - tzw. rekodzielo ze skory. Robi naprawde amazing rzeczy ale trzeba sie mocno wkupic zeby dostac cos w prezencie - Burek odwiedzil muzeum (miejsce pracy obu panow) i dostal - takiemu to dobrze Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:05 To jest gramatyka po prostu. Perfumy nie mają liczby podejdynczej, tak samo jak drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:18 Nie szkodzi. Język jest tworem żywym, a nie wyrytym w granicie. Perfuma brzmi dla mnie sympatycznie jak archaizm/regionalim i w przerysowane/ironicznej i przed wszystkim. umyślnej formie dla mnie dopuszczalna. Na tym forum widziałam już gorsze rzeczy i nikt nie reagował. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 16:53 Jósz siem óspokui. Błendy ot przyszłego rokó óznamy óżendowo. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:33 olena.s napisała: > To jest gramatyka po prostu. > Perfumy nie mają liczby podejdynczej, tak samo jak drzwi. No co ty nie powiesz - jeszcze u Mickiewicza jest "perfuma" i używanie takiego archaizmu to nie jest coś, czego należałoby się czepiać, bo zabrzmiałaś jak kompletna ignorantka bez poczucia humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 17:41 Mickiewicz to jest dwieście lat.... jak sobie poczytasz jakieś listy filomatów czy inne takie, to zobaczysz, ile słów umarło, ile form padło trupem, ile znaczeń się zmieniło. Te perfumy, te nożyczki, te spodnie. I tyle. Ignorancja i poczucie humoru nie ma tu nic do rzeczy, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 17:54 o, nie nie nie dawnymi czasy kupiłam sobie nożyczkę półkrawiecką ! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 12.12.19, 03:03 Perfuma to forma, której nie sposób przyjąć bez zastrzeżeń. Słownik języka polskiego pod red. Witolda Doroszewskiego w haśle perfumy podaje: „w lp rzadkie” i cytuje przykład z Kazimierza Brandysa: „Pachniała biedną perfumą z konwalii”. Późniejsze słowniki albo formę tę pomijają, albo kwalifikują ją jako błąd językowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 12.12.19, 04:24 Wyzej to cytat oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:25 Przepraszam, ale co? Perfumę??? Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 12.12.19, 03:08 Perfum. Podarować perfuma Odpowiedz Link Zgłoś
sirella Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:25 W słowniku Doroszewskiego perfumę oznaczono jako słowo rzadkie, co nie przeszkodziło redaktorom zilustrować ją aż trzema cytatami: z Mickiewicza, Lieberta i Kazimierza Brandysa. We wcześniejszej poradzie informowałem, że perfuma to regionalizm wschodni i podałem nazwiska kilku innych autorów, którzy go używali. Problem nie dotyczy językoznawców: gdyby ich (nas) oddzielić od społeczeństwa, zachwycaliby się każdym słowem. Problemem jest to, że tzw. zwykli ludzie perfumy nie aprobują. Wielu pewnie dlatego, że przeczytali o niej negatywne opinie w słownikach poprawnej polszczyzny (błędne koło), ale inni i chyba liczniejsi dlatego, że nauczyli się formy perfumy. Czy perfumy i perfuma nie mogą istnieć równocześnie i podzielić się zadaniami, na przykład tak, jak Pan proponuje? Mogłyby, ale mamy – znowu tzw. zwykli ludzie – zaskakująco małą tolerancję dla wariancji w języku. I głęboko utrwalone przekonanie, że jeśli jakieś słowo, wyrażenie, znaczenie odbiega od postaci wzorcowej, to musi być niepoprawne. Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 20:46 sirella, dzięki to śliczne Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:31 Potwierdzam, ze produkty jadalne z 'górnej polki' się sprawdzają. Własnych domowych przetworów nie polecam jako prezentów biznesowych. Tworzą zbyt garnkotlukowy i kuro-domowy imaż. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 16:09 No przecież nie prezentuje się słoika z peklowaną szynką, choć takie domowy pasztet też może być czymś wyjątkowym. Naprawdę sądzisz, że w czasach kiedy na stole pojawiają się głównie gotowce, ludzie stołują się w knajpach i restauracjach, a kobiety deklarują dwie lewe ręce w kuchni, to takie bardziej wyszukane domowe wyroby na pewno świadczą o garkotłuku? Moim zdaniem raczej o ekscentrycznym hobby, wykwintne gotowanie to dzIś raczej luksus, na który mogą pozwolić sobie ludzie z czasem i forsą. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 17:08 Mnie jednakowoz produkty "domowe" od obcych ludzi brzydzą. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 12.12.19, 01:13 memphis90 napisała: > Mnie jednakowoz produkty "domowe" od obcych ludzi brzydzą. O to to! Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 17:29 > Moim zdaniem raczej o ekscentrycznym hobby, Tak, o ekscentrycznym hobby posiadania w domu niepracującej żony lub gosposi, która robi domowe przetwory. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 17:45 Czyli jeśli kobieta daje w prezencie domowe pesto, to od razu naraża się na podejrzenia o bycie lesbijką. Trzeba uważać. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 18:32 A bycie lesbijką to jakaś ujma? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 19:04 "A bycie lesbijką to jakaś ujma?" Jeśli ktoś tak uważa, to dla niego jest. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 18:39 lauren6 napisała: > Tak, o ekscentrycznym hobby posiadania w domu niepracującej żony lub gosposi, k > tóra robi domowe przetwory. Napisałam przecież, że to dla ludzi z czasem albo/oraz forsą. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 18:47 Dlaczego? Ja pracuję i robię przetwory. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 23:22 Moim zdaniem domowe przetwory w kontekście biznesowym wypadają słabo, nie widzę tego kompletnie. Jakby mi ktoś dał w moim korpo słoik dżemu w podzięce to byłabym mocno skonfundowana Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 12.12.19, 01:32 snakelilith napisała: > to takie bardziej wyszukane domo > we wyroby na pewno świadczą o garkotłuku? Moim zdaniem raczej o ekscentrycznym > hobby, wykwintne gotowanie to dzIś raczej luksus, na który mogą pozwolić sobie > ludzie z czasem i forsą. Wykwintne, luksusowe domowe wyroby dla kolegi, który wyświadczył przysługę w pracy??? Przysługę! Nie jakiś heroiczny wyczyn na rzecz autorki... Możesz to sobie nazywać 'wykwintnym hobby' ale ludzie głupi nie są i maja rozeznanie kto miesza w garnkach, a kto się bawi w Marcusa Samuelssona. Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 17.12.19, 18:27 a od kiedy pesto to jest "wykwintne gotowanie"??? kluchy z zielskiem....rzeczywiscie, wykwintne... Ani to specjalnie odżywcze, ani oryginalne. I tak, w życiu nie przyszłoby mi do głowy, obcej właściwie osobie, sprezentowac pesto wlasnej roboty. Lub nawet nie własnej a jakies "szczególne". Nie masz pewnosci, że osoba w ogóle gotuje w domu, szczególnie facet. To jakies sytuowanie tej (obcej) osoby w określonym obrazie. Dosyc niezręczne moze być. Ja kiedys dostałam jakis domowy keczup i papryki konserwowe. I jeszcze jakiś czekodżem (????) Stało to ze 3 lata w lodowce bo głupio było wyrzucić (w końcu prezent). Az w końcu wywaliłam w cholerę. Nie jadam takich rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
elle_du_jour Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 17:06 lumeria napisała: > garnkotlukowy i kuro-domowy imaż. : )))) Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:41 Wypada czy nie wypada malo istotne. Problem w tym ze perfumy to trudny prezent latwo mozna zaliczyc wtope i nie trafic w gust obdarowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 15:55 Niemal pewnik, ze nie trafi. To jest prezent, ktory mówi "miałam flakon perfum, który się mężowi/kochankowi/tacie nie spodobał, wiec puszczam go w świat jako prezent wtórny". Odpowiedz Link Zgłoś
es.78 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 17:01 Flakon jest oryginalnie opakowany w folie. A wiec nie bedzie to tak wygladalo. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 12.12.19, 01:34 A tak z ciekawości, to jakie perfumy dla niego wybrałaś i czym się kierowałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
es.78 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 17:00 Rownie dobrze moge nie trafic np.z butelka wina, wodki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 12.12.19, 01:01 Wino/wódkę czy jedzenie można podać w czasie jakiejś imprezy i ludzie skonsumują. A co się robi z nietrafionymi perfumami? Mieliśmy sąsiadkę, która foyer spryskiwała by odstraszyć kocury.... ale był fetor (mieszała rożne). Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 17:06 Nie wypada. Lepszy będzie perfum. Odpowiedz Link Zgłoś
anomalia_pogodowa81 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 18:51 es.78 napisała: > komus perfume, w ramach wdziecznosci/podziekowania? Z osoba ta laczyly mnie jed > ynie relacje sluzbowe(chwilowe)? Jest to facet. > > Czy to zbyt osobisty prezent i nie wypada? Idę po popcorn Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 11.12.19, 19:10 Przecież to prowokacja ten wątek. Proponuję zakończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 17.12.19, 23:38 Perfuma, perfum, parfuma Odpowiedz Link Zgłoś
es.78 Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 17.12.19, 23:51 frequenter.light napisał: > Perfuma, perfum, parfuma Bywalec, to ty? Odpowiedz Link Zgłoś
fantomowy_bol_mozgu Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 18.12.19, 10:42 Już abstrahując od tego, czy wypada lub nie, to w moim korpo byłby to prezent o zbyt dużej wartości i złamałabym tym samym politykę antykorupcyjną. Nie wiem oczywiście, gdzie autorka pracuje, ale wiele firm ma takie obostrzenia - stąd w podarku daje się te nieszczęsne czekoladki, kawy, herbaty czy wina - to jest jednak inny poziom kosztów niż perfumy. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Perfuma. Czy wypada podarowac 18.12.19, 10:55 Nie. Raz, że prezent osobisty, ale nawet nie dlatego. Na 99% nie trafisz z zapachem. Ja np. mam jedne ulubione, których używam, innych zapachów nie lubię i z takimi otrzymanymi z przypadku nie bardzo bym wiedziała co zrobić. Moim zdaniem w przypadku takiej oficjalnej relacji bezpieczna jest butelka przyzwoitego wina. Odpowiedz Link Zgłoś