Dodaj do ulubionych

Najsmaczniejsze potrawy wigilijne

26.12.19, 21:13
Zostawmy na boku mój stosunek (sic!) do tzw. "świąt" (w forumowym żargonie BN).
Pasjami pożeram pierogi z kapustą i grzybami (najlepiej odsmażane na złoto-brązowo) i zupę grzybową. Najbardziej smakowała mi z łazankami. Niestety, nie robią już łazanek a mnie się nie chce. smile
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 21:17
      Mogę podrzucić, bo mi zostały, zupa wyszła, a łazanek jeszcze dużo...
      • krwawy.lolo Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 21:20
        Byłbym wdzięczny.
    • aniani7 Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 21:22
      Mi bardzo wyszly pierogi, a barszcz to prawdziwa poezja. Uszka niestety kupilam w bardzo porzadnym sklepie, a wiem, ze zrobilabym lepsze.
    • silenta Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 21:23
      Taaaak, zupa grzybowa i pierogi z kapustą i grzybami. I ja jeszcze muszę mieć jajka na twardo z majonezem i szczypiorkiem.
      • krwawy.lolo Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 21:35
        Jajka robię na Sylwestra (ewentualnie inne imprezy) z "kawiorem" i/albo z łososiowymi farfoclami ze słoiczka. Znaczy jajo gotuję na twardo, obieram ze skorupy, kroję na pół (wzdłuż), wydłubuję żółtko, memłam z "kawiorem", co wpycham jaju z powrotem. Przystrajam i przyprószam. Polecam.
      • alpepe Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:09
        na wigilię jajka?
        • nickbezznaczenia Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:13
          A dlaczego nie?
          • alpepe Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:31
            Taka tradycja?
            • nickbezznaczenia Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:32
              Bywa i taka.
              • alpepe Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:35
                Zdaje się nie ciebie pytałam.
                • nickbezznaczenia Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:37
                  To może jednak spójrz na drzewko, a potem dopiero bądź nieuprzejma.
    • bukietlisci Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 21:33
      barszcz grzybowy. uwielbiam. ale taki grzybowy grzybowy. czyli: suszone grzyby, liść laurowy, ziele, pieprz , sól i woda. zakwaszany naturalnym żurem. uwielbiam. właśnie pożarłam resztki ( bo gotuję wielki gar, aby na caaałe święta starczyło mi dobrego.
      oprocz tego barszcz grzybowy. i barszcz grzybowy. i zapomniałam o barszczu grzybowym.
      wspominałam o barszczu grzybowym? LD
      • krwawy.lolo Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 21:37
        Nigdy nie słyszałem o barszczu grzybowym. Mogłabyś powtórzyć?
        • bukietlisci Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:02
          po naszemu: wywar z suszonych grzybów szlachetnych z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem oraz żurem. miejsce: centralne mazowieckie. taki barszcz nie może mieć w składzie buraków, włoszczyzny czy czegokolwiek niż w.w.
          mam to do siebie, że wyżeram ( choć się wstydzę) grzybki z tego barszczu. prosto z gara. a w innej konfiguracji takie grzyby mnie nie smakują.
          • krwawy.lolo Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:08
            Barszcz bez buraków. To jeszcze większe kuriozum, niż wegetariański pasztet. Twój przepis dotyczy jakiejś spartańskiej wersji zupy grzybowej. Twój barszcz mogłabyś równie dobrze nazwać grzybowym sznyclem partenońskim.
            • alpepe Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:10
              Barszcz to było kiedyś określenie na cienkie zupy, tzw. zupy fitki wink
              • bukietlisci Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:13
                a u nas od co najmniej trzech pokoleń taki barszcz na wigilię funkcjonuje. a przodkowie herbowi. i co zrobisz?
                ale ja już calkiem małorolna. może dlatego lubię i kultywuję.
                • krwawy.lolo Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:15
                  A co mam zrobić? Nie wydziedziczę przecież. Przyjmuję zu pokorą.
                • alpepe Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:33
                  Rozumiem, że nie zrozumiałaś, o czym piszę, więc mi piszesz, co to niby przodkowie, dowartościowujesz się? Napisałam tylko, skąd to określenie barszcz, bo niektórym się kojarzy z burakami li tylko.
                  • bukietlisci Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:41
                    zrozumialam. pisałam do lola.
              • krwawy.lolo Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:13
                Tak, jak barszcz Sosnowskiego.
                • bukietlisci Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:15
                  a niech ci będzie.
      • manon.lescaut4 Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 21:44
        Uwielbiam ten barszcz! To u mnie w rodzinie i jej odnogach stała potrwa wigilijna i fajnie w końcu spotkać kogoś, kto tez ja znasmile
        • bukietlisci Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 21:58
          buziakismile
    • julita165 Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 21:33
      Ja w ogóle lubię większość potraw wigilijnych ale moje must have to smażone grzyby-kapelusze prawdziwkow w bułce tartej smażone na maśle, na świeżo, nie zadnę ogrzewane.
      • starczy_tego Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:26
        O tak, smażone grzyby to mój faworyt 😍
        • krwawy.lolo Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:28
          Smażony grzyby som kul. Mimo, że hot.
          • krwawy.lolo Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:29
            Smażone oczywiście.
    • mia_mia Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 21:36
      Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami, ale farsz musi być kwaśny (w tym roku lepiła osoba, która kwaśnego nie lubi, były okropne), grzybowej na wigilię u nas nigdy nie było, a łazanek nie cierpię.
      Lubię barszcz, ale u nas to pewna nowość, moja domowa tradycyjna wigilia była bez zup. Bardzo lubię smażonego karpia i kompot z suszu.
    • gaskama Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 21:39
      Z dań wigilijnych nic nie uwielbiam. Ale lubię zupe grzybowa i pierogi z kapustą i grzybami .... I kapustę z grochem.
    • alpepe Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 21:59
      grzybowa, karp i kapusta z grochem.
      • krwawy.lolo Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 27.12.19, 00:43
        Kapusta z grochem funkcjonuje u mnie jedynie pod postacią powiedzonka. Potrawy sobie nawet nie wyobrażam.
        • yuka12 Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 27.12.19, 02:00
          Jadłam. Może być 😃.
    • xantostrephomonas Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:07
      Robią łazanki. Kupiłam w tym roku.
    • alpepe Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:11
      A łazanki robią, lubella na pewno, inni producenci też. Wiem, bo mam w kuchni, kupione w polskim kauflandzie.
      • andaba Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:28
        Zrozumiałam że nie robią, nie wiem, żona z córką, siostra z mamą, nie że producenci smile
        Łazanki do wigilijnej zupy, to tylko domowe...
        • krwawy.lolo Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:34
          Tutaj nie jestem żadnym otrodoksem. Mogą być kupne. Zresztą makaron wolę generalnie maszynowo robiony. Domowy nigdy nie będzie taki gładki. A kluski muszą się erotycznie ślizgać na języku. Niedawno ponownie niejako "odkryłem" sklep ze spożywczą chińszczyzną, w którym już po raz drugi nabyłem paczkę wietnamskich wstążek. Mniammm!
          • andaba Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:47
            A to nie podrzucę, mam domowe. W biedronce se kup, widziałam ostatnio.
            • krwawy.lolo Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:55
              Nieno, łazanki mogą być domowe. Podrzucaj.
        • alpepe Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:34
          Ta, kuwa, oczywiście, jak się nie zarobisz na wigilię, to się nie liczy, bo sklepowe ble. Już wiem, andaba, dlaczegoś biedna.
          • andaba Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:42
            ????
            A ciebie co ugryzło?
            • mid.week Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 23:00
              barszcz Sosnowskiego 😉
              • karme-lowa Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 23:39
                mid.week napisała:

> barszcz Sosnowskiego 😉
                😂😂
    • jolie Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:39
      Grzybowa. Ale bez łazanek (? nie znam w ogóle tej wersji), tylko na wywarze z prawdziwków i zakwaszana żurem. W zupie oczywiście ugotowane prawdziwki.

• krwawy.lolo Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 22:58
        Co Wy z tym kwasem? Od tego porządni ludzie dostają zgagi.
        • yuka12 Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 27.12.19, 02:02
          Od prawdziwego zakwasu? 🤔
        • manon.lescaut4 Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 27.12.19, 08:10
          Weź nie bluznij człowieku, tylko spróbuj wreszcie, prosta w przygotowaniu zupa, a doznania nie z tej ziemismile
    • mid.week Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 23:02
      Ruskie i krokiety z kapustą kiszoną. Lazanki tez lubię ale nigdy ich na święta nie bylo.
      • karme-lowa Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 23:40
        Zupa rybna zabielana! Mniam! Karp wędzony/smażony.
        Zresztą wszystko lubię.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 26.12.19, 23:45
      Barszcz z uszkami i pieczony karp faszerowany pieczarkami i grzankami - kocham!
      Właściwie to jutro będzie 3 dzień barszczu z uszkami - muszę ugotować nowy, bo wigilijny się skończył, a uszek mam pół zamrażalnika.
      Kompot z suszu też sobie ugotuje tongue_out
      • krwawy.lolo Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 27.12.19, 00:35
        Barszcz z uszkami też lubię. Uszka szczególnie.
    • bakis1 Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 27.12.19, 00:29
      Duzo tego:

- sledz pod pierzynka j w smietanie
      - kompot z suszu
      - karp smazony z sosem chrzanowym.
      - grzybowa z kaszą..

• yuka12 Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 27.12.19, 01:56
      Najsmaczniejszą potrawą wigilijną są pierogi z kapustą i grzybami mojej mamy. Tzn. to kiedyś była stricte potrawa wigilijna, bo ostatnio mama coraz częściej lepi je poza BN ku radości członków (szerokiej) rodziny, znajomych i gości 😊.
      Moje pierogi nie są na tak wysokim poziomie, ale nadal wychodzą mi smaczne i delikatne.
      W tym roku na naszym stole mieliśmy rewelacyjną rybę, smażoną. Zwykła odmiana dorsza ale wyjątkowo smaczna.
    • czekoladazkremem Re: Najsmaczniejsze potrawy wigilijne 27.12.19, 11:31
      Ryba faszerowana w galarecie, roboty mojej matki. Jaka tam ona jest taka jest, ale gotuje wspaniale. Wszystko, czego się dotknie wychodzi przepyszne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka