aagnes Re: Elitarne liceum 09.01.20, 13:20 przeciez z polowa uczniow w tych topowych liceach to sa jakies totalnie pokrecone emocjonalnie jednostki, z totalnie po...anymi rodzicami, nierzadko jadace na rozmaitych uzywkach od 1 klasy. tak bylo od czasow kiedy ja chodzilam do liceum (przyzwoitegow owczesnych czasach)i to nie byla tajemnica i tak jest dziś. kto sie tam normalny pcha? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 13:22 aagnes napisał: > przeciez z polowa uczniow w tych topowych liceach to sa jakies totalnie pokreco > ne emocjonalnie jednostki, z totalnie po...anymi rodzicami, nierzadko jadace na > rozmaitych uzywkach od 1 klasy. > tak bylo od czasow kiedy ja chodzilam do liceum (przyzwoitegow owczesnych czasa > ch)i to nie byla tajemnica i tak jest dziś. kto sie tam normalny pcha? > Tak sobie tłumacz Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Elitarne liceum 09.01.20, 13:42 co mam tlumaczyc? przeciez dla tych co mieszkaja w warszawie to zadna tajemnica, kazdy zna kogos kto tam chodzil, sam chodzil, dzieciaki chodzily, to nie takie wielkie miasto. jaka ma byc atmosfera w klasie, w ktorej kazdy stratuje ze srednia 6, olimpioady, konkursy, presja w domu, w szkole, zewsząd, dla kilkunastolatka to ciezkie przezycie. zwazywszy fakt, ze niektorzy od 1 klasy szkoly podstawowej maja taki hard core fundowany przez rodzicow, bo czymze w dzisiejszych czasach jest 7 latek ktory nie zna jezykow obcych, nie jest mistrzem na szczeblu przynajmniej wojewodzkim w kilku dyscypilnach sportu, nie lepi z gliny i nie startowal we wszystkich kangurkach, olimuskach ze śpiewem na ustach? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 13:49 Bredzisz moj nie mial sredniej 6.0 ani tez nie byl przez nas zmuszony do niczego. Sam z siebie jest zdolny i inteligentny a nauka mu łatwo przychodzi, korków nie ma plus sam wybrał Takie liceum i się dostał. U mnie było identycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:03 Serio to jest jedyne Twoje osiągnięcie życiowe, że non stop podniecasz się tym, do jakiego liceum chodziłaś Ty i Twój syn? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:11 Powiedz wprost, po mamusi to ma. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:17 ultimate.strike napisał: > Powiedz wprost, po mamusi to ma. > Po obojgu odziedziczył to co najlepsze Mój mąż tez nie wypadł sroce spod ogona. On tez skończył prestiżowe, jeszcze bardziej niż nasze Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:30 Mój mąż tez nie wypadł sroce spod ogona. On tez skończył prestiżowe, jeszcze bardziej niż nasze Widzisz? Mąż skończył najlepsze ale w spodniach chodzi i syn już musiał się zadowolić gorszym. Jak mężczyźni z twojego rodu nie powrócą do kiltów to prawnuki ledwie zawodówkę specjalną skończą. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:32 Spodnie was ciągną w dół, wpadacie w tłum, w plebs. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:52 ultimate.strike napisał: > Spodnie was ciągną w dół, wpadacie w tłum, w plebs. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:19 Dostał po mamusi doskonałe geny, ale w tych olimpiadach pewnie w spodniach występuje i geny te niszczy. Pojawią się przekłamania i np. z liceum nr 13 zrobi się 33 albo Twój wnuk zamiast jeść pałeczkami zacznie jeść półeczkami, elitarność Waszego rodu przekształci się w totalitarność. Weź pod uwagę to zagrożenie i wyślij syna na olimiadę biologiczno-termodynamiczną. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:43 A tak z ciekawości? A gdyby był debilem? A jak w życiu, mimo inteligencji mu nie wyjdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:54 A tak z ciekawości? A gdyby był debilem? To by się Forum o nim nie dowiedziało, Bergamotka byłaby bezdzietna. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:18 ultimate.strike napisał: > A tak z ciekawości? A gdyby był debilem? > > To by się Forum o nim nie dowiedziało, Bergamotka byłaby bezdzietna. > Po pierwsze nie ma dzieci debili. Tak mówią ematki o swoich pociechach? Współczuję...Poza tym ja równie często wspominam młodszego dziubdziusia, który nie jest aż tak zdolny A nawet został nazwany mstolem bo na problemy słuchowe trochę jak córka adwent, ale ma inne zalety np.dobrze rozwinięte kompetencje miękkie co jak pisala evolventa też mu się przyda w życiu. Jest zaradny i ogarniety więc tez sobie poradzi, niezależnie od liceum do jakiego pójdzie Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:19 Dziękuję za współczucie, cieszę się, że jeszcze niektórzy mają dobre serce. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:28 A tak na marginesie, zawsze tak dosłownie czytasz teksty? Odpowiedz Link Zgłoś
helena31 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 13:50 pisząc takie opinie , ja bym najpierw powiedziała , że Ty jesteś zaburzona emocjonalnie . Ja się nie jaram rankingami , ale hejt i nieprawdopodobne opisy tej młodzieży , która chodzi do dobrych lo , to tylko chyba na tym forum . Nie wiem , do jakiego miejsca jest top , ale rozumiem , że w słabszych liceach to sam miód i orzeszki a nauczyciele tylko z powołaniem . Napisz dokładnie od którego miejsca , nie ma tych pokręconych jednostek , będzie cenna wskazówka dla wielu osób. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:37 moze jestem zaburzona emocjonalnie, co z tego? wiadomo o czym mowa, wiadomo, ze na tym forum wszystkie dzieci ucza sie w batorym czy staszicu, sa inteligentne z dziada pradziada. ja pisze o normalnych znajomych z zycia i tym co wiadomo kazdemu kto w w-wie mieszka od kilkudziesieciu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:11 Wiesz aagnes, akurat aż tak negatywnej i radykalnej opinii i o dzieciach i rodzicach nie napisałabym, choćby dlatego, że tych rodziców niektórych dobrze znam i są bardzo sensowni. Są dla mnie natomiast widoczne różnice w poziomie materialnym rodzin. Jedni bardzo zamożni, inni średnio zamożni, inni nie zamożni wcale, a wcale. I chyba ( podkreślam, że chyba bo opieram się tylko na przykładach znajomych) tych ostatnich najmniej. Dzieciaków z, nazwę to, uprzywilejowanych środowisk, z prywatnych, społecznych gimnazjów, podstawówek, w topowych liceach jest naprawdę sporo. Niektórzy zamiast uprzywilejowane dzieci mówią "zaopiekowane" dobrze dzieci. I tak można to nazwać. Generalnie wszystkie, zamożne i nie, ( znajome) są z tzw dobrych domów, uczą często się nieźle, nie potrzebują korków, w olimpiadach, zdarza się, są w finale i na zewnątrz zupełnie nie widać, że niektóre piją, palą, nie przykładają się nadmiernie do nauki bo towarzystwo np jest ważniejsze. Te zamożniejsze mają też taki luz, że np zamiast w Staszicu w mateksie czy w Czackim, mogą sobie w każdej chwili wrócić do jakiejś prywatnej szkoły ( liceum), choć rzeczywiście prestiż państwowego liceum/ studiów jest zrozumiale większy. I sorry, nie wierzę, że Bergamotki syn nie zauważa, jest mu obojętne, nie jest mu miło, że chodzi do tzw elitarnego liceum. Fajnie, że najważniejsza dla niego jest praca, przygotowanie do olimpiad. No, przynajmniej Bergamotka tak myśli, czasami duże dzieci nie mówią tak za wiele rodzicom. Zdolności zdolnościami ale pracowitość, sumienność, niepopychana przez rodziców chęć do rozwoju w wybranych przedmiotach, tematach, jakaś podstawowa obowiązkowość - to wszystko jest chyba jeszcze ważniejsze i średnie szkoły, tak samo jak topowe, wypuszczają mnóstwo odnoszących sukcesy absolwentów. Zresztą, w średnich szkołach i w elitarnych są bardzo uzdolnione dzieciory Jedyną różnicę oprócz np kasy rodziców to ja np widzę akurat w tym, że może w tych topowych liceach te uzdolnienia mogą być zdecydowanie bardziej wszechstronne, a w średnim liceum będzie to utalentowany humanista albo matematyk. Ale nie dwa w jednym😀. Ale mogę się mylić bo nie zwracałam na te sprawy większej uwagi nigdy choć może powinnam. Na pewno, zamiast iść na żywioł, można wiele zmienić obstawiając dziecko kursami, korepetycjami itp O ile byłaby zgoda dziecka na to. Ale to pytanie aagnes " kto się tam normalny pcha???" - uważam za bardzo niesprawiedliwe. Bo ludzie zwykle dbają o edukację dzieci i w tym topowym liceum mając dzieciora myślą, że już przynajmniej o tym nie muszą myśleć wcale, jedna troska mniej, bo to fajne i topowe liceum zajmie się wszystkim, coś tam poda na tacy dziecku, a ile dziecko z tego skorzysta, to już tego dziecka sprawa. A dla niektórych dzieci wystarczy być na lekcjach w gimnazjum, poczytać jakieś frajdowe książki w obcym języku, ponudzić się na matmie, wchłonąć przez samą obecność na lekcji materiał z lekcji i siup mają bez trudu max punktów na kończącym szkołę egzaminie. Więc pytam czemu miałoby takie dziecko nie wybrać szkoły polecanej mu przez wychowawcę, nawet jeśli to szkoła topowa, i czemu miałoby nie przystąpić do egzaminu z predyspozycji do najwyższego progu punktowego w tej szkole? To nic nie kosztuje. Co nie znaczy, że dzieci wkładające więcej wysiłku w zrozumienie/ opanowanie materiału nie mają też w tych topowych być. I chyba już od poziomu liceum tak zupełnie bez nauki własnej w domu się nie da, ale co ja tam wiem Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Elitarne liceum 10.01.20, 10:37 Jak to - co ja tam wiem? - bardzo dużo wiesz i ta wypowiedz jest bardzo sensowna. jednakze jedno drugiego nie wyklucza. doskonale znana jest mi korelacja zamoznosc=lepsza edukacja. widac to tez wyraznie w szkolach do ktorych chodza dzieci celebrytów, ktorych nikt nie podejrzewa nawet o jakies wyzsze aspiracje naukowe, maja kase na totalnie wysokie czesne, wiec kupuja dzieciakom lepszy start. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Elitarne liceum 10.01.20, 12:50 O, i przypomniałam sobie kolejne znajome dziecko w Staszicu, kurczę, wręcz prawie rodzina😉 rodzeństwo syna ukochanej Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Elitarne liceum 09.01.20, 20:30 Kurde mój syn już teraz student dostał się do trzech tych najbardziej elitarnych LO w stolicy a wybrał nieelitarne, bo mu się atmosfera podobała i brak "bananowej młodzieży" jak to on sam określił Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Elitarne liceum 10.01.20, 00:07 I super. Mój syn specjalnie nie miał rozeznania, ja też nie, rankingi też dopiero po wyborze w zasadzie chyba nam ktoś podsunął. Nie chodził na spotkania organizowane wcześniej przez szkoły. Wiedzieliśmy z grubsza, że będzie miał dużo punktów. Moje dwie najbliższe przyjaciółki miały dzieci w liceum, dojazd taki sobie ale od nas wszędzie w zasadzie daleko. Trzecie liceum wychowawca ( od matmy nauczyciel) powiedział, że to jedyne dla syna. Zależało nam na dobrej atmosferze, braku gnojenia uczniów, uważam, że syn jest wrażliwy, poza tym nie da się gnoić, ma swoje zdanie i będzie duży konflikt, rozmowy z dyrekcją itp jak szkoła niefajna. Czyli mieliśmy te 3 szkoły i zapewnienie zorientowanej psiapsiółki, że atmosfera w nich ok. I wtedy chyba ona pokazała nam czy sama ten ranking wzięłam czy jakieś progi punktowe i wg tego ułożyliśmy kolejność. Potem w każdej szkole tak samo każdą klasę. Cały proces wyboru klasy, szkoły trwał 10 minut i teraz myślę, że byłam wyrodną matką. Dostał się, okazało się, do klasy pierwszego wyboru ( i mógł okazało się do każdej klasy w naszym mieście się dostać) ale z mężem myślimy, że może inna klasa byłaby lepszym akurat dla mojego konkretnie dziecięcia wyborem. Ale on jest zdaje sie zadowolony. Mnie wtedy wydawało się, że piszemy najwyższy próg punktowy w danym profilu, a do której klasy się dostanie, do tej się dostanie i tyle. Albo do której szkoły. Jego dziewczyna nie dostała się do żadnej z wybranych szkół i musieli szybko coś kombinować pamiętam. Myślę, że mój syn możliwe, że potrzebował jakiegoś wsparcia, pomocy w rozeznaniu się, w wyborze docelowego liceum, jakiegoś rodzinnego naradzania się, informacji, zastanowienia, nie miał wymarzonej szkoły, my nie mieliśmy planów, pomysłów, tradycji rodzinnych tej, a nie innej szkoły jak któraś z jego koleżanek. Nie skoncentrowaliśmy się na tej sprawie, poszliśmy chyba na łatwiznę ale jakoś się mniej więcej udało. Ale gdyby syn, tak jak Twój ivaz, wybrał nieelitarne to raczej też uczyłby się zgodnie ze swoim wyborem. Bo on zawsze od małego jak coś chce bardzo, a jestem w stanie mu to dać, to ulegam, nawet jak potem żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Elitarne liceum 09.01.20, 13:21 Uu, a jak ktoś skończył uniwersytet techniczny a ma tylko mgr to co? I czy to gorzej czy lepiej niż ten, który skończył uniwersytet nietechniczny a ma mgr inż.? Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 13:24 Pewno przeze mnie zazdrość przemawia, bo mój Starszy w mocno średnim liceum i szans wielkich na karierę nie mający, ale... Mam całą paczkę przyjaciół po Stasicu. Nikt z nich spektakularnej kariery nie zrobił. Owszem - zarabiają spora kasę, ale ich nazwiska złotymi czcionkami nigdzie nie zostaną wybite Praca w korpo. Gdy zdawali na studia -95' rok nie każdy z nich nie dostał się na wymarzone kierunki... Jeden nie dostał się na architekturę, drugi na SGH, trzeci na Informatykę na UW ( a mój mąż po mocno średnim liceum bez problemu dostał się na UW ), czwarty na matematykę!. W tym dwóch kumpli nie skończyło studiów (ale oni z branży IT, więc i tak kasę trzepią), a dwóch po skończeniu prestiżowych studiów i tak ani kariery, ani kasy, ani normalnego życia nie mają Jedna tylko kumpela (po Reytanie) została profesorem. Na mnie większe wrażenie robią ci, którzy zrobili międzynarodowe kariery. Tym bardziej, że w czasach mojej młodości to jeszcze nie było takie "popularne". Mój brat - słabe liceum, na medycynę dostał się tuż po olimpijczykach. Na studiach- raz jedno kolokwium zaliczone na 4,5, a tak to same 5. A nie tylko samą nauką zył, bo i dzieciaka "zmajstrował", i sport intensywnie uprawiał, a nawet sobie dorabiał.Gdy nostryfikował dymlom, z II etapu miał najlepsze wyniki- najlepsze, tzn. nikt przed nim takich wcześniej nie uzyskał. Przez 1,5 roku prowadził własne badania na Harvardzie. Nie wybrał ścieżki naukowej, bo stwierdził, że on nie nadaje się na różne personalne gierki. Uznał, że zacznie jednak zarabiać kasę. Obecnie współpartnej w prywatnej klinice w Stanach. Został nim w wieku 40 lat. Po 3 latach pracy w danej klinice. Brat znajomego - średnie liceum- obecnie profesor na Uniwersytecie w Teksasie. Kumpel- z małej mieściny na Mazurach, uczeń jakiego słąbego liceum, student (wieczorowy)AFW, obecnie koleś ma świetnie prosperującą firmę w Belgii, włąściciel kilku nieruchomości w Brukselii (m.in dwóch apartamentów za ponad milion euro). Światowy facet, mówiący biegle trzema językami ( gdy go poznałam w wieku 21 lat umiał powiedzieć : "Hello, My name's X"- języków nauczył się dopiero potem. Nie chodził do klasy z międzynarodową maturą. Brat kumpeli- uczeń średniego liceum- profesor fizyki na UW (jako student II roku był na stypendium na Oxfordzie). Brat szwagierki- absolwent bardzo słabego liceum- doktorat z fizyki i od wielu lat na zagranicznych kontraktach. Oczywiście, że topowe licea powodują, że młodzież jest wyselekcjonowana i bardziej ambitna. Na miłość boską, Berga skończ z tym jaraniem się tymi rankingami! Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 13:29 Ale to sa jednostki, natomiast u mnie i mojego meza wiekszosc osob bardzo dobrze wyladowała zawodowo. I wiele znajomych mieszka i pracuje z sukcesami na prestizowych stanowiskach za granica - od Paryza przez Bruksele po Waszyngton i Nowy Jork, jesli juz ta zagranica cie tak kreci. Nie znamy nikogo kto jest bezrobotny rozpil sie czy skonczyl ze soba. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:24 Ty albo tu masz taką kreacje (szacun, jesteś konsekwentna) a jak piszesz na serio to naprawde kobieto do psychiatry idz, bo psycholog ci nie pomoże. No chyba ze po pijaku piszesz, co by dużo tłumaczyło (nadal wymaga jednak leczenia). Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:26 Wśród moi znajomych (po słabym liceum) też zdecydowana większość dobrze wylądowała. W zasadzie tak samo, jak ci, którzy pokończyli te topowe. Większość zasuwa w korpo i ma się dobrze I nikt ich się nie pyta, czy skończyli Staszica, czy jakieś mizerne liceum. A i tak najbardziej podziwiam tego kumpla, co to pochodził z małej wsi na Mazurach, którego tata do tej pory mówi : "poszłem"... P.S. jeden ze słabszych uczniów w mojej klasie, jest dosyć znanym D'J w Londynie. Maturę zdał na samych miernych. A ja zdałam z wyróznieniem, studiowałam dwa kierunki na UW (skończyłam tylko jeden, ale też z wyróżnieniem) i co? Od 15 lal mam status "kury domowej". Większość moich znajomych (zarówno po topowych ogólniakach, jak i po moim słabym) uważa, że zmarnowałam swoje szanse i nic nie osiągnęłam. Wiem o tym, bo większość mi to powiedziała/mówi prosto w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:52 No i tak to jest właśnie. Moje liceum nie było topowe (no, ale jak już zostało ustalone, w regionie, z którego pochodzę, takich nie ma), a ludzie z mojej klasy są przedsiębiorcami, geodetami, bankowcami, dziennikarzami, jeden jest muzykiem. Studiowałam z ludźmi po różnych liceach i też bardzo różnie im się w życiu poukładało; absolutnie nie ma wzoru. A mój facet to w ogóle powtarzał rok na studiach - to dopiero patologia - i zawodowo zrobił megakarierę Jakby na to nie patrzeć, tzw. elitarne licea kończy garstka Polaków. Większość z nas z takich czy owakich przyczyn kończy przeciętne szkoły. I jakoś sobie w życiu dają radę, nierzadko bardzo dobrze. Cała ta elitarność, jak to zwykle z nią bywa, to w gruncie rzeczy pic na wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:58 Ja bym mojego technikum na żadne topowe licea nie zmienił. To była fajna szkoła, fajni nauczyciele, zgrana klasa. Cała ta elitarność to snobizm, prożniactwo, przypisywanie sobie zalety przynależności do jakiejś grupy. Na egzaminie na studiach ustawia się ich w szeregu z nieelitarnymi i tak samo dukają odpowiedzi na pytania, tylko są bardziej wkurzeni, mają większą presję, bo im poprzednie środowisko wyprało mózgi. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:01 > Jakby na to nie patrzeć, tzw. elitarne licea kończy garstka Polaków. Większość > z nas z takich czy owakich przyczyn kończy przeciętne szkoły. I jakoś sobie w ż > yciu dają radę, nierzadko bardzo dobrze. Cała ta elitarność, jak to zwykle z ni > ą bywa, to w gruncie rzeczy pic na wodę. Ja się cały czas pytam, jak infantylną osobą trzeba być, by szczycić się skończeniem liceum? Rozumiem jeszcze uczelni wyższej, ale w takim wypadku większość ematek z berżamotą na czele może mi buty czyścić, bo wszystkie polskie uczelnie są w rankingu niżej od skończonego przeze mnie mojego zagranicznego. Wszystkie. Looserka Berżamota. Buahahahaaaaa...... Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:10 snakelilith napisała: > > > Jakby na to nie patrzeć, tzw. elitarne licea kończy garstka Polaków. Więk > szość > > z nas z takich czy owakich przyczyn kończy przeciętne szkoły. I jakoś sob > ie w ż > > yciu dają radę, nierzadko bardzo dobrze. Cała ta elitarność, jak to zwykl > e z ni > > ą bywa, to w gruncie rzeczy pic na wodę. > > Ja się cały czas pytam, jak infantylną osobą trzeba być, by szczycić się skończ > eniem liceum? Rozumiem jeszcze uczelni wyższej, ale w takim wypadku większość > ematek z berżamotą na czele może mi buty czyścić, bo wszystkie polskie uczelnie > są w rankingu niżej od skończonego przeze mnie mojego zagranicznego. Wszystkie > . Looserka Berżamota. Buahahahaaaaa...... O i tu się mylisz bo ja mam ukończony UW i podwójny dyplom SGH i jednej ze znamienitych europejskich uczelni, która jest zapewne wyżej w rankingach niż twoja Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:46 bergamotka77 napisała: > O i tu się mylisz bo ja mam ukończony UW i podwójny dyplom SGH i jednej ze znam > ienitych europejskich uczelni, która jest zapewne wyżej w rankingach niż twoja > > Sprawdź sobie elitarna looserko, gdzie są polskie uczelnie, łącznie z twoimi UW i SGH. W 2019 roku w rankingu najlepszych szkół wyższych na świecie – Academic Ranking of World Universities (ARWU) – Uniwersytet Warszawski uplasował się w grupie uniwersytetów sklasyfikowanych na miejscu 401-500. 27 (słownie: dwadzieścia siedem) niemieckich uczelni jest wyżej. Mój jest w pierwszej 200. Unwiersytet Jagieloński jako najlepsza polska uczelnia jest w 300-400. Więc przestań rozśmieszać ludzi elitarna looserko. Idź lepiej zmywać gary. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:59 Czy umiesz czytać po tej niemieckiej uczelni, wiesz tak ze zrozumieniem? Bo ja zrobiłam podwójny dyplom (są na SGH takie możliwości przynajmniej za moich czasów były) i ta zagraniczna uczelnia jest spoza twojego zasięgu. Bo tylko o niej czytałaś Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:21 A jaka to uczelnia? Jakieś śluby milczenia składałaś, żeby jej nazwy nie wspominać? Ja studiowałam na Uniwersytecie Karola w Pradze, ludzie tacy sami, jak gdzie indziej... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:26 elf1977 napisała: > A jaka to uczelnia? Jakieś śluby milczenia składałaś, żeby jej nazwy nie wspomi > nać? Ja studiowałam na Uniwersytecie Karola w Pradze, ludzie tacy sami, jak gd > zie indziej... Posiadając dyplom z Pragi przelatujesz nad Bergą jak jumbo jet nad mrówką. Ale napisz jakie liceum kończyłaś, bo jak nie z pierwszej trójki, to do końca życia zostaniesz dla niej pariasem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:23 bergamotka77 napisała: > Czy umiesz czytać po tej niemieckiej uczelni, wiesz tak ze zrozumieniem? Bo > ja zrobiłam podwójny dyplom (są na SGH takie możliwości przynajmniej za moich c > zasów były) i ta zagraniczna uczelnia jest spoza twojego zasięgu. Bo tylko o ni > ej czytałaś > Podwójny, czy potrójny, a nawet poczwórny, nie zmienia to faktu, że w międzynarodowym, czy nawet europejskim porównaniu twoje wykształcenie robi z ciebie prowincjuszkę, ubogą krewną, co najwyżej apsirującą do czegoś takiego jak wyższe wykształcenie. Więc lepiej w rozmowach z ludźmi z innym krajów nie wspominaj jaką szkołę i uczelnię kończyłaś, bo twoje elitarne zapędy mogą przysporzyć im kupę rozbawienia. A ja skończyłam niemiecką uczelnię, na którą dostałam się po niezbyt elitarnym liceum na Opolszczyźnie i wiesz, do tej pory nawet nie zdawałam sobie sprawy z rankingu mojego uniwersytetu, ale miło mi, że jestem w tym rankingu znacznie wyżej od ciebie, zakompleksiona elitarna looserko. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:25 ha chciałabyś! Ludzie za granica doskonale kojarzą moja uczelnie bo to jedna z tzw. grandes ecoles. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:25 elf1977 napisała: > Gadać każdy może... To do mnie elf? Jak nie cytujesz początku wypowiedzi, to w przy tym rozgałęzieniu drzewka nie widać już pod kim się podpisujesz. Ale jeżeli do mnie, to spróbuję ci wytłumaczyć. Całkiem przypadkowo skończyłam studia na niemieckiej uczelni, jednej z tych 27, które są w rankingu wyżej od bergametkowego Uniwersytetu Warszawskiego, ale nie tak wysoko jak twój w Pradze. Jaką dokładnie nie gra kompletnie roli, bo po pierwsze, to nie ja kreuję się tutaj na elitarnego bufona, a po drugie, skończyłam tę uczelnię z przypadku. Z przydziału, że tak powiem, bo mój kierunek studiów podlega w Niemczech regulacji numerus clausus, co oznacza, że liczba miejsc jest reglamentowana i przydzielana centralnie. W podaniu wpisujesz sobie tylko 3 uczelnie twojego wyboru i jak masz szczęście, to dostaniesz jedną z nich. Ja dostałam jedną z tych w Nadrenii Północnej-Westfalii. Jaką nie gra kompletnie roli. To ciągle uczelnia lepsza od tych bergametkowych. U mnie średnia, więc nie czuję się w żadnym wypadku prestiżowa, chyba, że kuzynki po uczelni w Heidelbergu dodają mi splendoru. Pokazuję tylko jakim absurdem jest brendzlować się na elitarność uczelni, a co dopiero liceum. Naszej forumowej elitarnej looserce na zadoopiu intelektualnym Europy odjechał całkowicie peron. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:58 bergamotka77 napisała: > ha chciałabyś! Ludzie za granica doskonale kojarzą moja uczelnie bo to jedna z > tzw. > grandes ecoles. > Grandes ecoles? Buahaaaaaha. W korku w drodze to domu to wymyśliłaś? Raczej ktoś ci wcisnął wielką grandę, elitarna looserko. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:13 Ach snake tez nie znała tego określenia 😁loser przez jedno o się pisze btw. Co na angielski pary nie starczyło? no fakt w twoich czasach to tylko gawarili pa ruski 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:15 Cóż, ale może chociaż ten rosyjski zna, a inni nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:19 milka_milka napisała: > Cóż, ale może chociaż ten rosyjski zna, a inni nie. > to może ty jesteś tym innym ja akurat znam 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:22 Nie sądzę, żeby znała lepiej ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:26 Która grande école miała wspólny dyplom z SGH???? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:39 Szczerze pytam - znam "paru" absolwentów róznych grande écoleś, może mogłabym im powiedzieć, że ich alma mater miała wspólny dyplom z SGH. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:46 chococaffe napisała: > Szczerze pytam - znam "paru" absolwentów róznych grande écoleś, może mogłabym i > m powiedzieć, że ich alma mater miała wspólny dyplom z SGH. Grandes i źleepostawiłas akcenty choć...może znasz absolwentów tychże. I DLACZEGO cudzysłów? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:50 Bo więcej niż pary. A np przy rue d'Ulm czuję się jak w domu No to która to taka szczęsliwa uczelnia miała współny dyplom z SGH? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:48 chococaffe napisała: > ERRATA: więcej niż parę. No i nie wiesz, że Sorbona NIE jest grande ecole? Absolwentów jakich konkretnie grandes ecoles znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:49 Czy ja pisałm, ze Sorbona jest? A jakich (uczelni) "znam" już pisałam. p.s. w " " bo więcej niż "znam" Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:50 administracja.sgh.waw.pl/pl/cpm/programy_miedzynarodowe/ddp/Strony/default.aspx tak to wygląda teraz. Zakładam, że Bergamotka robiła podobny program w latach 90. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:53 Ale jestem ciekawa która z tych wielkich szkoł wybrała SGH za partnera, bo to bardzo wybredne uczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:03 bergamotka77 napisała: > ha chciałabyś! Ludzie za granica doskonale kojarzą moja uczelnie bo to jedna z > tzw. > grandes ecoles. > Grandes Ecoles, z którymi współpracuje SGH (również w zakresie podwójnych dyplomów) nie są w rankingu zbyt wysoko Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:20 spirit_of_africa napisała: > bergamotka77 napisała: > > > ha chciałabyś! Ludzie za granica doskonale kojarzą moja uczelnie bo to je > dna z > > tzw. > > grandes ecoles. > > > Grandes Ecoles, z którymi współpracuje SGH (również w zakresie podwójnych dypl > omów) nie są w rankingu zbyt wysoko Otóż nie. Teraz są inne programy niż ten z którego korzystałam jak widzę. Mój był z bardzo prestiżową uczelnią - top of the top we Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:43 No nie powiesz? Ta sama która z prywatną uczelnią Kozminskiego współpracuje? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:23 Kurde, Sorbonę skończyć i ciupać w korpo w Warszawie. Pech. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:25 Ale już wiadomo, że SGH miał umowę z Sorboną i to o Sorbonę chodzi? Klimaty mi bliskie więc się zainteresowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:27 sumire napisała: > Kurde, Sorbonę skończyć i ciupać w korpo w Warszawie. Pech. Omg Sorbona to chyba tylko w PL jest legendą i to nie jest grande ecole tylko uniwersytet. Sorry sumire ale zerowa wiedzę masz na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:37 Berdżi, jak napisałam po południu - całe forum z ciebie drze, byś mogła poczuć się lepiej ze swoim wybitnym wykształceniem, a ty do tej pory nie załapałaś. Cordialement! Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:42 sumire napisała: > Berdżi, jak napisałam po południu - całe forum z ciebie drze, byś mogła poczuć > się lepiej ze swoim wybitnym wykształceniem, a ty do tej pory nie załapałaś. > Cordialement! Dre łacha to ja z was bo normalnie ekscytujecie się jak małe dzieci tym wątkiem az przebijacie się przez ekran 😅 Pół dnia guglujac rzeczy o których napisałam right? Grunt że się wzbogacilyscie o pewną wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:47 Right, a nawet bien sûr. Przecież wiemy, my mały plebs, że tylko ty tu masz dobre wykształcenie, dobrą pracę, przystojnego męża po prestiżowym liceum i nawet podróżujesz, a my najwyżej do Ciechocinka, jak wygramy konkurs w Radiu Pogoda. Ale weź się zdecyduj, czy drzesz łacha, czy wzywasz prawników, bo jeszcze tydzień temu podawałaś forumki do sądu za rzekomy hejt. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:57 sumire napisała: > Right, a nawet bien sûr. Przecież wiemy, my mały plebs, że tylko ty tu masz dob > re wykształcenie, dobrą pracę, przystojnego męża po prestiżowym liceum i nawet > podróżujesz, a my najwyżej do Ciechocinka, jak wygramy konkurs w Radiu Pogoda. > > Ale weź się zdecyduj, czy drzesz łacha, czy wzywasz prawników, bo jeszcze tydzi > eń temu podawałaś forumki do sądu za rzekomy hejt. Akurat right w moim zdaniu to na pewno nie "bien sur" tylko raczej "n'est-ce pas?" Kiepsko uczą francuskiego w śląskich liceach. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 20:10 bergamotka77 napisała: > Kiepsko uczą francuskiego w śląskich liceach. No pacz, a we Francji mnie rozumieją. Takiego wsiura spod kopalni. No, ale jakoś pominęłaś drugą część - co z tą policją? Bo połowa forum od Sylwestra trzyma pod łóżkiem spakowane majtki na zmianę i szczoteczkę do zębów, i drży na każdy dźwięk kroków na schodach. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Elitarne liceum 09.01.20, 20:12 No nie bądź taka, powiedz, która to uczelnia. Chyba się nie wstydzisz na Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 21:34 No miało być spotkanie forumowe pod celą. Albo chociaż salą rozpraw a tu nic. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:39 I co ci po tym dyplomie? 🤷♀️ Jak jesteś w żuciu permanentnie tak nieszczęśliwa, jak ja w tym tygodniu? 🥺 Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:32 pani-nick napisała: > I co ci po tym dyplomie? 🤷♀️ Jak jesteś w żuciu permanentnie tak nieszczęśliw > a, jak ja w tym tygodniu? Przykro mi ksiezniczko ale nie pocieszę cię Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Elitarne liceum 09.01.20, 21:42 bergamotka77 napisała: > O i tu się mylisz bo ja mam ukończony UW i podwójny dyplom SGH i jednej ze znam > ienitych europejskich uczelni, która jest zapewne wyżej w rankingach niż twoja > Z ciekawości pytam: to dlaczego wciąż jarasz się tym Batorym? Bo to, o czym tu napisałaś, czytam po raz pierwszy, a o elitarnym liceum wspominasz przy każdej okazji. Co poszło nie tak? Całego wątku nie przeczytałam, mam dziubdziusia w szkole z pierwszej piętnastki warszawskich liceów, ale też i nie pierwszej piątki, więc mnie ten wątek nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 21:50 Temat liceów jak temat, ale na ematce to jak płachta na byka więc lubię ją wyciągać Sobą nie muszę się popisywać, zresztą tu niewiele osob ma porządne wykształcenie czyli powyżej liceum ekonomicznego, więc to rozmowa jak ze ślepym o kolorach. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 21:53 ? Serio ? Moim zdaniem wszystkie ematki po studiach są. Co na forum znaczenia nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 21:55 Nie bardzo właśnie, był kiedyś wątek o studiach ematek i też zwatpiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:02 bergamotka77 napisała: > Nie bardzo właśnie, był kiedyś wątek o studiach ematek i też zwatpiłam. > Zalinkuj. Chce na własne oczy ujrzeć te tabuny absolwentek zawodowek. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:07 cosmetic.wipes napisała: > bergamotka77 napisała: > > > Nie bardzo właśnie, był kiedyś wątek o studiach ematek i też zwatpiłam. > > > > Zalinkuj. > Chce na własne oczy ujrzeć te tabuny absolwentek zawodowek. > > Nie pisze o zawodowkach. Ty też czytać nie potrafisz? Ale nikt mi nie wierzył, że mam dwa dyplomy, wiele niedokończonych studiów bylo i przypadkowych kierunków a andaba to już w ogóle chyba rodzic zaczęła po maturze. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:09 Ale skupiam się na szkole sredniej bo to doskonała baza jest do dalszej edukacji. Nauczyłam się tam mnóstwo, wyrobiłam odporność psychiczną, która na ematce tez się przydaje Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:12 Brzmisz jak ktos, kogo życie skończyło się 20 lat temu i od tego czasu nie wydarzyło się nic co miałoby jakiekolwiek znaczenie. Jeszcze raz - nikogo w wieku 30-40 lat, kto nie jest z twojej miejscowości nie interesuje jakie liceum skończyłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:19 O! Czyli nie jestem odosobniona w swoich wrażeniach. A teraz dobrej nocy! Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:23 kandyzowana3x napisała: > Brzmisz jak ktos, kogo życie skończyło się 20 lat temu i od tego czasu nie wyda > rzyło się nic co miałoby jakiekolwiek znaczenie. > Jeszcze raz - nikogo w wieku 30-40 lat, kto nie jest z twojej miejscowości nie > interesuje jakie liceum skończyłaś. * jak ktoś, czyje... Nie, moje życie jest dobre, ale nie musze ci tego opowiadac Jak każda matka mam obowiązki, ale sama się na to pisalam. Jedno dziecko zaraz wyfrunie... Na szczęście jestem ogarnięta i jakos to godze z życiem zawodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:18 bergamotka77 napisała: > Nie pisze o zawodowkach. Ty też czytać nie potrafisz? Ale nikt mi nie wierzył, > że mam dwa dyplomy, wiele niedokończonych studiów bylo i przypadkowych kierunkó > w a andaba to już w ogóle chyba rodzic zaczęła po maturze. I kim cię czynią twoje dwa dyplomy, poza byciem zaharowaną żoną przy przystojnym mężu, opierającą domowym facetom majciochy po pracy? I jakie ma znaczenie to, kiedy która forumka urodziła dziecko i dlaczego tak wcześnie? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:29 Ponoć szczyt szczytów ematki to ukończenie liceum ekonomicznego. Więc chcę zobaczyć te poniżej szczytu. Oprócz siebie oczywiście, bo ja tylko trzy klasy podstawówki mam zaliczone, a pismienna jestem wylacznie dlatego, że po prostu mam talent. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:54 > Ale nikt mi nie wierzył, że mam dwa dyplomy, wiele niedokończonych studiów bylo i przypadkowych kierunków #gratuluje #gratuluje oraz (a co mi tam, przecież mi nie ubędzie) #gratuluje No, dobrze, to jak tam z tą Twoja matką - prawniczką było? Pchała Cię na inteligentkę, a wyszło jak wyszło? I latasz teraz jak kot z pęcherzem po forach w poszukiwaniu uznania dla osiągnięć swoich i cudzych (syn, koledzy founderzy...) i wściekasz się, bo dolatać się nie możesz? O moim wykształceniu powiem Ci jedno - dostałam najlepsze wykształcenie jakie mogłam dostać zważywszy na czasy, w jakich żyłam, miejsce, w którym się urodziłam, sytuację, w jakiej była moja rodzina. Rozliczasz forumki za coś, na co miały właściwie znikomy wpływ. #gratulujebrakowwedukacji #aveberga Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 23:12 Ale co masz znikomy wpływ na swoje wykształcenie? Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 08:13 Miała. Jeśli tego nie rozumiesz, to rzeczywiście mało pojmujesz. Nie każdy rodzi się w wielkim mieście, nie każdy ma zamożnych rodziców, czasem trzeba dopasować swoje marzenia i cele do realiów. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 23:16 Przedawkowalas Instagrama? Tu nie używamy hasztagow. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 14:11 Danaide #zazdrościmy! #zazdrościmy! Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Elitarne liceum 10.01.20, 01:16 bergamotka77 napisała: >a andaba to już w ogóle chyba rodzic zaczęła po maturze. > No patrz, a klasą jej do pięt nie sięgasz. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:08 No chyba, że uznamy że studia odbyte poza murami UW , ewentualnie UJ to żadne studia są. A matura w LO spoza pierwszej 15 to nie matura. I za chwilę się okaże, że większość zaledwie po podstawówce/ gimnazjum jest 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:02 bergamotka77 napisała: > Temat liceów jak temat, ale na ematce to jak płachta na byka więc lubię ją wyci > ągać A po co? Żeby się kłócić? I potem powiedzieć, że to dlatego, bo zazdroszczą? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:05 Jeszcze raz. To nie jest żadna płachta na byka. Ludzie robią sobie jaja z prostaczki, która próbuje z siebie robić szlachtę. Ot i wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:18 Wiem 🙂 Ale byłam ciekawa odpowiedzi, jeśli zapytam wprost. Zawiodłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:07 Oświeć mnie - w czym jesteś lepsza w życiu teraz ode mnie, czy reszty forum? Zyjesz jednym życiowym osiągnięciem z młodości. Kariery nie zrobiłaś. Popitalasz codziennie jak większość autobusem do pracy. Codziennie zmęczona na maksa. Włazisz tu i co sobie myślisz?... bo ja naprawdę takiej głupoty nie ogarniam. Ty i bywalec... idźcie razem na impreze. 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:08 Przepraszam! Oraz osiągnięciem dziecka! 🤦♀️ Dobrze, ze nie masz córek 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:12 Oj chciałabym autobusem bo szybciej i w korkach się nie stoi 😅 Ale mam sluzbowe miejsce parkingowe to korzystam Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:18 To mąż popitala. Jak to szło? Srali muchy, będzie wiosna...? Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:23 Słucham? Żadne służbowe miejsce by mnie nie przekonało do stania w korkach i dłuższego dojazdu. W autobusie zwykle czytam i to jest bardzo przyjemnie spędzony czas. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:27 Ja nie lubię smrodu spoconych ciał latem w zbiorkomie i marznac na przystanku te nie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:32 nickbezznaczenia napisał(a): > Twój pot pachnie fiołkami. A zamiast bąków puszcza motylki 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:32 nickbezznaczenia napisał(a): > Twój pot pachnie fiołkami. Ja używam dezodorantu, ale wiele Polaków niekoniecznie. To niestety czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:53 A, sprawdziłas w słowniku poprawna formę? Niezły poziom w tym Batorym, nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:37 Masz złudzenia. PS Wiesz, mam cię na zielono, bo lubię czytać gdy głupoty wypisujesz, a w tak dużej ilości wątków na e-mamie umknęłabyś mi. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:39 O kolejna fanka. Miło mi, ale jestem przyzwyczajona. Mam takich fanów na pęczki 😄 Nic dziwnego zresztą, bo większość wątków nudna albo o kotach czyli podwójnie nudna 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:41 Ależ bardzo proszę. Lubię rozrywkę, a ty mi ją zawsze zapewniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:46 nickbezznaczenia napisał(a): > Ależ bardzo proszę. > > Lubię rozrywkę, a ty mi ją zawsze zapewniasz. I vice versa Mówiłam, że to moja ulubiona rozrywka? Izrael się chowa Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:42 bergamotka77 napisała: > nickbezznaczenia napisał(a): > > > Twój pot pachnie fiołkami. > > Ja używam dezodorantu, ale wiele Polaków niekoniecznie. To niestety czuć. > Wielu, absolwentko elitarna, wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:34 Elyta zbiorkomem nie jeździ, wiadomix. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 08:18 A właśnie, że jeździ. Elita, ta z dziada pradziada bardzo często jest oszczędna, żeby nie powiedzieć ,sķąpa. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:24 A to już jest całkiem niezrozumiałe - chciałabyś autobusem, bo szybciej i w korkach, ale jeździsz samochodem, chociaż nie chcesz, jest dłużej i korki. Ktoś stoi nad tobą z batem? Mąż ci nie daje kasy na bilet mpk? Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:28 Komunikacją jeździ plebs. Miejsce służbowe na parkingu świadczy o prestiżu, pewnie nie wszyscy mają. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:36 O nie, mój kolega founder i CEO słynnego start- upu jeździ do pracy autobusem i na hulajnodze bo chce być eko Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:40 Może po prostu ma tak szybciej, wiesz. Ja jestem tak żałosna, że w Krakowie do roboty pieszo chodzę. Nie jestem founderem start-upu. No, ale my tu w byłych Austro-Węgrach trochę jeszcze zacofani jesteśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:46 sumire napisała: > No, ale my tu w byłych Au > stro-Węgrach trochę jeszcze zacofani jesteśmy. No ba! W dodatku niektórzy jeszcze portrety Najjaśniejszego Pana mają na ścianie. Od czasu do czasu muchy na nie s...defekują. Klimat jak w gospodzie "Pod Kielichem" Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:29 Jeżdżę z mężem akurat bo mamy pracę koło siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:40 Ale masz slużbowe miejsce i z mężem jeździsz ? Aaaaaaa, jego służbowym samochodem, rozumiem. Czyli stanowisko z własnym służbowym autem jeszcze przed Tobą. On parkuje na Twoim miejscu i potem się rozbiegacie każdy na swoje piętro w drapaczu chmur ? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:42 Touche! Ze tak napiszę po francusku. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 08:16 Przejdź się chociaż raz na czas komunikacją, tak dla przyjemności. A swoją drogą nie myślałam, że ludzie się jeszcze chwalą sluzbowymi samochodami.. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 10.01.20, 09:52 Generalnie to teraz w dobrym tonie jest zbiorkomem jeździć, a nawet się tym chwalić. Coś wątkodajka nie jest na bieżąco z trendami w elitarności. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 15:23 Zbiorkomem i rowerami jeżdżą ludzie mieszkający w Warszawie. Jak się mieszka w interiorze, gdzie jest jeden autobus do stolicy na godzinę to faktycznie pozostaje dojazd własnym autem by nie marznąć na przystanku. Oczywiście #zazdroszczę własnego auta, bo to jest elitarne osiągnięcie w dzisiejszych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 03:42 no tak. ja jeżdżę rowerem w cieplejsze pół roku i zbiorkomem w zimniejsze. bo MOGĘ. jakbym mieszkała poza miastem, to bym samochodem MUSIAŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Elitarne liceum 11.01.20, 15:49 E tam, MUSIAŁA autem. Są tacy, co nie muszą, a popitalają rowerem/ zbiorkomem i to naprawdę daleko. Spoza miasta wręcz. Lub niemal spoza miasta. I MOGĄ? Mogą. Wręcz chcą czasem. Widuję takie osoby i w co gorszą pogodę, zaczepiam, znowu pytam, czemu na Boga, czemu to sobie robią. Tzn znajomych zaczepiam 😀, nie obcych ludzi. Mój mąż też jest taką osobą, mojej przyjaciółki mąż itd Ja mam tzw konieczność wyższą używania samochodu codziennie. Niezależnie od swoich preferencji i wygody. I rzeczywiście MUSZĘ autem pomykać. Ale gdyby nie to to nie wiem czy nie odstawiłabym do kąta. Zmienia mi się, zmieniło na przestrzeni lat myślenie na temat korzystania z auta. Nie jest to skutek mody. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:14 Generalnie dla mnie to jest coś, co odkryłam dopiero na forum. W realu nie znam żadnej osoby, która w ogóle mówiłaby o tym, jakie skończyła liceum, bo kogóż obchodzi, czy dorosły człowiek uczył się w Liceum Ogólnokształcącym im. Świnki Peppy czy im. Psa Szarika. Ale być może to kwestia otoczenia Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:22 Właśnie, dlaczego w realu ludzie o tym nie rozmawiają? Bo nikogo to nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:24 Ja też. Nawet o uczelniach wyższych rzadko się mówi. A już na pewno nie w kontekście rankingów tylko raczej na zasadzie a gdzie studiowałaś? Na uniwersytecie X? O to pewnie pamiętasz profesora Y... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:58 No w rzeczy samej. Było, minęło, najwyżej się czasem przy piwie powspomina wkurzającego wykładowcę. Ale myślę, jeśli ktoś ma silną potrzebę - że to tak brzydko nazwę - klasowości, to faktycznie elitarność miejsca może mieć dla niego znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:35 Ja bym powiedziała, że ukończenie elitarnego liceum nie oznacza, że i później czlowiek będzie się zaliczał do elity. A to chyba niezłą frustracje budzi... Człowiek słyszy przez kilka lat w liceum, jaką to on nie jest elitą, obraca się wśród samej elity, a potem przykre zderzenie z rzeczywistością. I okazuje się, że na studiach są lepsi, że inni dostają lepsze prace, lepsze kontrakty, mają ładniejsze żony, przystojniejszych i lepiej zarabiających mężów, zdolniejsze dzieci, większe domy, lepsze samochody, itd. I jak tu się pojawić na zjeździe absolwentów??? Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:24 Po co komu takie zjazdy? Toż to targowisko próżności... Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:11 Chyba trafiłaś w sedno lamujer. Kończysz te elitarne LO i studia, a potem w korpo robisz to samo co „słoik” z Pierdziszewa po LO spoza rankingu. Wiec musisz się dowartościowywać swoją „warszawskoscia” i elitarnością ukończonych uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:12 Jestem słoikiem i jak głęboko nad tym pomyślałam, to chyba i z Pierdziszewa. Od 15 lat w tej stolicy się męczę z moim mężem warszawiakiem i powiem szczerze, miasto jak miasto, a ludzie jak ludzie, mili się trafiają, ale częściej buraki. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Elitarne liceum 10.01.20, 16:14 Elf ja pisałam o Bergamotce, nie o warszawiakach ogólnie. Mam wrażenie, ze ona nie ma czym się dowartościować wiec podkreśla warszawskosc i elitarność ukończonego liceum. No bo w czymś musi za wszelka cenę być lepsza od koleżanki z biurka obok. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 16:52 Znowu pudło. Nie podkreślam warszawskosci bo nie mam czysto warszawskich korzeni i większość życia mieszkam 3 km od granic stolicy Ale nie jestem sloikirm i całe życie moje tu się toczy od zawsze - szkoły, uczelnie, prace. No i bliskość Warszawy dała mi wiele możliwości za co będę temu miastu zawsze wdzięczna. Kocham je bardzo. Ale męża mam już prawdziwego warszawiaka Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 10.01.20, 16:57 A jakbyś tym słoikiem była, to byłabyś gorsza? Chociaż w sumie znam odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 17:05 Trudno mi powiedzieć kim bym była. Znam mnóstwo słoików i nie mam żadnych problemów z nimi, pracujemy razem, lubimy się, ale zdarzyło mi się spotykać i takich wiecznie obrazonych na Warszawę i krytykujacych że drogo i wszystko beznadziejne nie To, co w Krośnie czy Łochowie czy zachowujacych się nie fair w pracy, robiących świństwa by się wybić za wszelką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Elitarne liceum 10.01.20, 17:42 A widzisz, bo to zależy jaki słoik. Czy z Zamościa albo z Sosnowca, czy też z Londynu albo Niu Jorku Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 17:35 >nie mam czysto warszawskich korzeni i większość życia mieszkam 3 km od granic stolicy wink Ale nie jestem sloikirm i całe życie moje tu się toczy od zawsze - szkoły, uczelnie, prace. No i bliskość Warszawy dała mi wiele możliwości< Hmm... sloiki mieszkaly poza Warszawa i przyjechaly do Warszawy uczyc sie/pracowac tak? A jak nazywamy kogos kto mieszkal poza Warszawa i wciaz mieszka poza Warszawa, tyle ze dojezdza do Warszawy uczyc sie/pracowac? No taki ktos jak Berga wlasnie? Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 17:36 Tam, gdzie Berga mieszka, brak dla niej pracy pewnie... Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 17:43 Berga mieszka na przedmieściach Warszawy ale mieszkala dekadę również w niej. Nie ma rodziców kilkaset km od siebie tylko kilometr I ma bliżej do.pracy niż ursynowianin na Białołęke a wszystko to niby w obrębie Warszawy Po prostu firmy z mojej branży mają głównie siedziby dość daleko ode mnie. Mogę zmienić pracę na inna, ale w pobliżu i tak nie nam żadnej z mojej branży. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 17:50 Zaraz, zaraz, Berga, ustalmy cos. Nie mieszkasz w Warszawie. Dlaczego mialabys szukac pracy blizej Ciebie ale w Warszawie? Poszukaj jej w swojej miejscowosci, a nie pchaj sie do Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 17:52 >Berga mieszka na przedmieściach Warszawy ale mieszkala dekadę również w niej.< Nie na przedmiesciach, tylko poza Warszawa. Dekade to krotko jak na sloika. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 17:52 I w ogole to straszne, jak sie to cale talatajstwo spod Warszawy pcha do Warszawy... Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 17:44 Poza tym ja się w tej Warszawie URODZIŁAM 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 17:48 >Poza tym ja się w tej Warszawie URODZIŁAM 😄< Hmm... to jakby jeszcze gorzej Taki zwykly sloik to w Warszawie tylko uczy sie/studiuje albo pracuje. A podwojny sloik - Berga - to jeszcze dodatkowo razem ze swoja mama przyjechal zajac miejsce na porodowce w Warszawie Warszawiakom... Brak u Was dobrego szpitala, Berga? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 17:52 Nie dokuczaj jej. Pół rodzących na Mazowszu zaciska nogi i jedzie na sygnale do stolicy, by dziecko miało w akcie urodzenia Warszawę. To jest dar elitarności na całe życie 😊 Od tego zaczyna się kręta i wyboista droga do elitarnego liceum (pomijając wybór dawcy genów of korz). Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 19:14 Chyba cie pogielo. Mazowsze jest duże i nie słyszałam by ktoś jechał do warszawskiego szpitala gdy ma więcej niż 20 km. Ale jedziesz tam gdy mieszkasz kilka km od najbliższego warszawskiego szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 18:51 Najbliższe są warszawskie, słoiczko sasanko Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Elitarne liceum 10.01.20, 18:56 bergamotka77 napisała: > Najbliższe są warszawskie, słoiczko sasanko > O matko, to ty z takiego zadupia pochodzisz, że nawet szpitala nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 18:59 Na przedmieściach stolicy zwykle nie ma szpitali to male miasteczka satelickie przyrosniete do Wawy. Poza tym od zawsze jestem zameldowana w stolicy bo mamy tam nieruchomości wiec korzystam z infrastruktury Wawy i w niej płace podatki od zawsze. Słoiki korzystają a nie płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 19:09 >Alez Berga, to jakies rozdwojenie jazni? Nie mieszkasz na przedmiesciach Warszawy! Naprawde! Wrzuc siebie w wyszukiwarke, to znajdziesz swoje wpisy na ten temat Kto wie, sa szanse, ze Warszawa kiedys wchlonie i Twoja wies - juz niejedna wchlonela! Nie no, nie dosc ze sloik z podwarszawkiej wsi, to jeszcze melduje sie w Warszawie, zeby zabrac Warszawiakom miejscaw zlobkach... To nielegalne Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 19:11 Haha żadna wieś. Ma prawa miejskie Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 19:16 Bardzo zabawne. Moje dzieci nie chodziły nigdy do żłobków ani państwowych przedszkoli. Raczej ty zajmowałas miejsce i pewnie na papierze jesteś samotna matka Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Elitarne liceum 11.01.20, 11:32 >Na przedmieściach stolicy zwykle nie ma szpitali to male miasteczka satelickie przyrosniete do Wawy. Czyli z pipidówy jesteś. Miasteczka to miasteczka, nie przedmieścia. Wiele to wyjaśnia jeśli chodzi o Twoje kompleksy. Też bym pewnie miała kompleksy pochodząc z Legionowa. Na szczęście ja urodziłam się na szczycie Pałacu Kultury. >Poza tym od zawsze jestem zameldowana w stolicy bo mamy tam nieruchomości Co nie zmienia faktu, że jesteś z pipidówy i jeszcze meldujesz się poza miejscem stałego pobytu. >wiec korzystam z infrastruktury Wawy i w niej płace podatki od zawsze. Słoiki korzystają a nie płacą. A z infrastruktury pipidówki nie korzystasz? Bo podatków u siebie nie płacisz. A żeby płacić podatki w Warszawie nie trzeba być w niej zameldowanym, więc niejeden "słoik" płaci. Nie podkładaj się tak tym harpiom Bergamotko, bo fajniutka z ciebie kobitka Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 11:43 > Na szczęście ja urodziłam się na szczycie Pałacu Kultury.< Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Elitarne liceum 11.01.20, 12:38 Dobrze, że nie na dworcu Warszawa Centralna - niby blisko, a jednak nie to sami 😁😁😁 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Elitarne liceum 11.01.20, 11:43 And the winner is ...... Na szczęście ja urodziłam się na szczycie Pałacu Kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Elitarne liceum 11.01.20, 13:05 > Na szczęście ja urodziłam się na szczycie Pałacu Kultury. To jest jednak pewna skaza na wizerunku... Zamiast urodzić się w najbardziej prestiżowym szpitalu urodziłaś się na szczycie Pałacu Kultury. A przecież wiadomo, że rodowici warszawianie (broń Panie nie warszawiacy) uważają, że Pałac Kultury należy zburzyć jako symbol zniewolenia. A na szczyt wjeżdżają tylko słoiki, które pierwszy raz windę, i to tak długą, widzą. I jeszcze selfie sobie robią. No to teraz będziesz musiała się bardzo dokładnie wytłumaczyć z tego fopasa (bardzo przepraszam, że nie umiem tego wymówić poprawnie). Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 13:10 amast napisała: > > Na szczęście ja urodziłam się na szczycie Pałacu Kultury. > > To jest jednak pewna skaza na wizerunku... Zamiast urodzić się w najbardziej pr > estiżowym szpitalu urodziłaś się na szczycie Pałacu Kultury. A przecież wiadomo > , że rodowici warszawianie (broń Panie nie warszawiacy) uważają, że Pałac Kultu > ry należy zburzyć jako symbol zniewolenia. A na szczyt wjeżdżają tylko słoiki, > które pierwszy raz windę, i to tak długą, widzą. I jeszcze selfie sobie robią. > No to teraz będziesz musiała się bardzo dokładnie wytłumaczyć z tego fopasa (ba > rdzo przepraszam, że nie umiem tego wymówić poprawnie). Tadam, dokładnie. Nikt w Warszawie nie jest dumny z obecności Pałacu. Leosia się zaorala Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Elitarne liceum 11.01.20, 13:28 W czasach gdy Leosia się rodziła to nikt jeszcze o słoikach i serie nie slyszal. Należy jednak uwzględnić różnice czasów . Tu rodowite warszawianki musiałyby się wypowiedzieć co ciężarna mama Leosi mogła robić na szczycie pałacu kultury w latach 70/80 Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 13:26 > Czyli z pipidówy jesteś. Miasteczka to miasteczka, nie przedmieścia. Wiele to wyjaśnia jeśli chodzi o Twoje kompleksy. Mnie tam się podoba jak interior wyzywa innych od interioru i słoików 😊 Bo ona jest bliżej Warszawy, ma 3 km do granicy to może 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 13:32 Nie rozumiesz pojecia sloiki, ewidentnie Znasz pojecie aglomeracji warszawskiej? Nie? To wygugluj. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 13:41 Legionowo nie należy do miasta Warszawa. Dla Warszawiaka mieszkasz w interiorze. Ale przecież nie ma w tym nic złego. Kulturalni ludzie po elitarnych szkołach nie oceniają innych po miejscu zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 15:36 Legionowo. Cudownie, tylko skąd wzieliscie to miasto? Bo nigdy w nim nawet nie byłam 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 14:36 >Nie rozumiesz pojecia sloiki, ewidentnie smile Znasz pojecie aglomeracji warszawskiej? Nie? To wygugluj. Ja urodzilam sie U Fukiera, na Starowce. Za to teraz mieszkam w Krakowie. Tzn. w Katowicach, ale to niecala godzina autobusem do Krakowa, wiec mieszkam w Krakowie. Na przedmiesciach tak jakby. Juz sama nie wiem czy jestem Warszawianka czy Krakowianka... Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 15:39 sasanka4321 napisała: > >Nie rozumiesz pojecia sloiki, ewidentnie smile Znasz pojecie aglomeracji w > arszawskiej? Nie? To wygugluj. > > Ja urodzilam sie U Fukiera, na Starowce. Za to teraz mieszkam w Krakowie. Tzn. > w Katowicach, ale to niecala godzina autobusem do Krakowa, wiec mieszkam w Krak > owie. Na przedmiesciach tak jakby. Juz sama nie wiem czy jestem Warszawianka c > zy Krakowianka... W knajpie się urodzilas? No tak, twoj knajpiany język na to wskazuje Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 18:59 >Najbliższe są warszawskie, słoiczko sasanko smile< Ach, to Ty ze wsi... Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:03 Na moim wydziale byli ludzie po technikum, a był to jedyny wydział w Polsce o takim profilu. Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:41 >A ja zdałam z wyróznieniem, studiowałam dwa kierunki na UW (skończyłam tylko jeden, ale też z wyróżnieniem) i co? Od 15 lal mam status "kury domowej". i poniekad to mnie "dziwi". Nie to, że jestes kura domowa bo to twoja sprawa. Tylko to, ze edukowalaś sie za pieniadze podatnika a ten podatnik żadnej z tego korzysci nie ma. I tu widze swoja bratową, ktora skonczyła architekture, po wcześniejszym "topowym" LO Zamojskiego a skonczyla jako kura domowa. Po studiach pracowała kilka lat, do czasu zamażpójscia i urodzenia dziecka - od tej pory siedzi w domu i w zawodzie nie pracuje. Co prawda jest to dom włoski a bratowa wcześnie została wdową po Włochu ale jednak polski podatnik nie odniósł żadnej korzysci z wykształcenia bratowej. Pomijam juz, że ja sama nie rozumiem jak z wykształconej kobiety, na jakims intelektualnym poziomie, można stac sie gospochą, ze szmata w jedej rece iz garem w drugiej. I moze to sprawiać satysfakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:46 W wypadku tej forumki podatki korzysta na wyręczaniu przez matkę całościowo systemu opieki zdrowotnej, wczesnego wspomagania, rehabilitacji i systemu edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:01 triss_merigold6 napisała: > W wypadku tej forumki podatki korzysta na wyręczaniu przez matkę całościowo sys > temu opieki zdrowotnej, wczesnego wspomagania, rehabilitacji i systemu edukacji > . Otóż to! Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:46 ale to akurat jest incydentalny przypadek, rozumiem, a nie reprezentatywny. To zrozumiałe, że choroba dziecka determinuje zachowanie rodzicow. Tego jednak forumka nie ujeła w swojej wypowiedzi a jednak miało to (chyba) decydujacy wplyw na jej wybory. To całkowicie inna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:51 To prawda ale znam dziewczyne po prawie na UW i aplikacji radcowskiej która też jest w domu z dziećmi, juz nie takimi małymi. I szkoda, bo to bardzo zdolna dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:49 Ale czy trzeba mieć szmatę i gar w ręku? Gdybym się zdecydowała zostać drobiem domowym to dalej nasza gosposia by z nami była. Tylko że ja zawsze uczyłam się, pracowałam i w sumie lubię to co robię. Ale jeśli ma się warunki żeby nie pracować to czemu nie? Jeśli to faktycznie wybór kobiety? Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:38 >Ale czy trzeba mieć szmatę i gar w ręku? Gdybym się zdecydowała zostać drobiem domowym to >dalej nasza gosposia by z nami była ok, twój wybor. Tylko dlaczego akurat ja mam robic zrzute na twoje wykształcenie? z ktorego nie odnosze zadnych korzysci, jako obywatel tego kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 03:51 żeby np. w wyborach była jakas szansa, ze ta wykształcona osoba zagłosuje racjonalnie opierając się na jakiejś szerszej wiedzy zdobytej dzięki swoim kompetencjom poznawczym rozwiniętym również na uczelni, niż jak jakiś kretyn-poznawczy analfabeta, który zakończył edukację na zawodówce. dla mnie to jest wystarczający powód, żeby finansować wykształcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:51 mooi napisała: > i poniekad to mnie "dziwi". > Nie to, że jestes kura domowa bo to twoja sprawa. Tylko to, ze edukowalaś sie z > a pieniadze podatnika a ten podatnik żadnej z tego korzysci nie ma. Ogromna większość ludzi z wyższym wykształceniem w kraju nadwiślańskim nie przynosi żadnej korzyści podatnikowi, bo albo robią w branży, do której państwo dopłaca tak czy inaczej (typu kultura), albo pracują w zawodzie innym niż wyuczony (ja), albo pracują dla cudzoziemca (też ja), albo za granicą, albo nie pracują z rozmaitych przyczyn. Moja dobra znajoma jest doktorem nauk. Od kilku lat siedzi w domu, bo urodziło jej się ciężko chore dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:35 >Ogromna większość ludzi z wyższym wykształceniem w kraju nadwiślańskim nie przynosi żadnej korzyści >podatnikowi, i dlatego studia powinny być odplatne, z ew. stypendium czy kredytem studenckim Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:38 Napisała forumka, której dzieci są już po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:49 Ale pracuja! i przynosza dochod krajowi, placa tu podatki i zasuwaja na twoje pińcetplusy, sami dzieci nie posiadając Tak że.... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:57 Moje? 500+ obejmuje teraz wszystkie dzieci, w wersji "na drugie i kolejne" się nie łapałam dochodowo. Dzieci, które teraz idą na studia albo będą szły za kilka lat też będą pracować, płacić podatki i zasuwać na np. rzesze wczesnych emerytów czy płatników KRUS. Odpowiedz Link Zgłoś
mooi Re: Elitarne liceum 10.01.20, 00:16 >Moje? 500+ obejmuje teraz wszystkie dzieci, w wersji "na drugie i kolejne" się nie łapałam dochodowo. ale co to ma do rzeczy? Na razie pracuja na twoje (m.in.) dzieciary. A ani oni, ani ja, nie korzystalismy z dosyc wysokiego i właściwie najwiekszego w UE (biorac pod uwage dochod pracownika) socjalu, z pracy spoleczenstwa. Tak, że ...oni korzystali z "darmowych studiow" a teraz płaca haracz w postaci sponsorowania twoich (takze) pińcetów. I chyba juz dawno splacili te studia... A co bedzie za kilka lat to sie okaże. Różnica jest taka, że podatki powinny isc (i do tej pory tak było) na rzecz rozwoju całego spoleczeństwa (edukacja, zdrowie, inwestycje, gospodarka) a pincety ida wyłącznie na twoje osobiste dzieciary i spoleczeństwo nie ma z tego ŻADNEGO pozytku. TY masz pozytek, z mojej pracy i pracy moich dzieci po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 09:11 Poczekaj, poczekaj - zaraz twoje dzieci będą miały dzieci i przygarną 500+ z chęcią. No chyba, że z honorem odrzucą. Co do studiów to się zgodzę. Studia powinny być płatne i dobre stypendia dla najlepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:53 Różne rzeczy różnym ludziom satysfakcję sprawiają. Mnie to zawsze dziwi, że ludzie niby wykształceni, niby inteligentni, a potrafią oceniac innych tylko z własnej perspektywy... I nie uważam, że naciągnęłam państwo polskie na darmowe studia. Od 10 lat zajmuję sie synem z ZA, starając się, aby w przyszłości nie obciążał polskiego podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:01 Pomijam juz, że ja sama nie rozumiem jak z wykształconej kobiet > y, na jakims intelektualnym poziomie, można stac sie gospochą, ze szmata w jede > j rece iz garem w drugiej. I moze to sprawiać satysfakcje. Ja też nie rozumiem, jak można być wykształconym człowiekiem i prezentować sobą takie ograniczenie i pogardę dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:35 Serio tak dobrze wylądowałas po tym niesamowitym liceum? Dojeżdżasz do pracy daleko, wracasz późno, na wakacjach liczysz każdy grosz wydany na żarcie i transport.. Twojego męża ciągle nie ma bo ma chyba pracę wyjazdową. Dla mnie to nie jest żaden sukces, takie przeciętne życie, czym tu się chwalić? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:38 Sugerujesz ze na pincet plusie albo jako kura domowa jak ty miałabym lepsze? 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:47 Nie jestem kura domowa skarbie. Ale jak zechce to mogę zostać i nawet braku mojej pensji nie poczujemy. Ja nie jeżdżę po męża w nocy na lotnisko bo taksówka za drogo🤣. Więc co takiego wyjątkowego dało ci to prestiżowe liceum i prestiżowe studia? Z tego co tu piszesz to nic wyjątkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:57 jak dobrze ze ty znasz moje życie. Lepiej niż ja sama! Ach agrypinko zabawna jesteś 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Elitarne liceum 10.01.20, 09:13 Wiesz Berga ja nie narzekałam. Kwestia wyboru męża . Teraz też nie narzekam. Pracuję w domu, zarabiam dobrze, a i czasu mam sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:44 jesteś nie na bieżąco. Od pół roku moj maz jest na miejscu. Teraz ja wyjeżdżam. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:49 Ty, on, wszystko jedno. Nie muszę być na bieżąco w szczegółach życia forumowej wariatki. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 03:22 ale Ty nie wylądowałaś dobrze zawodowo. nie masz spektakularnych osiągnięć zawodowych, ich brak rekompensujesz sobie osiągnięciami szkolnymi syna, czyli fundujesz mu najgorszą z możliwych toksykę. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 09:19 claudel6 napisała: > ale Ty nie wylądowałaś dobrze zawodowo. nie masz spektakularnych osiągnięć zawo > dowych, ich brak rekompensujesz sobie osiągnięciami szkolnymi syna, czyli fundu > jesz mu najgorszą z możliwych toksykę. A na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski? Co wiesz o mnie i o mojej pracy, ze uprawnia Cię to do takich twierdzeń? Nie przypominam sobie abym ci się zwierzala z tego, czym się zajmuje i czy mam sukcesy w swoim zawodzie czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 09:27 > Nie przypominam sobie abym ci się zwierzala z tego, czym się zajmuje i czy mam sukcesy w swoim zawodzie czy > nie. no wlasnie - nie zwierzalas sie forum rowniez ... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:22 Ten kolega w teksasie to na uniwersytecie TECHNICZNYM ?Bo jak nie to na Berdze nie zrobi wrażenia Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:55 Jest szansa... Berga!!!!!! Co ty na to????? Odpowiedz Link Zgłoś
szeera Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:20 "Mam całą paczkę przyjaciół po Stasicu. Nikt z nich spektakularnej kariery nie zrobił. Owszem - zarabiają spora kasę, ale ich nazwiska złotymi czcionkami nigdzie nie zostaną wybite smile Praca w korpo. (...) Na mnie większe wrażenie robią ci, którzy zrobili międzynarodowe kariery. Tym bardziej, że w czasach mojej młodości to jeszcze nie było takie "popularne"." To jest bardziej skomplikowane. Aby powstały wybitne osiągnięcia oprócz talentu, wykształcenia i pasji konieczne jest jeszcze odpowiednie otoczenie. Zgadzam się, że w Polsce sporo matematycznie dobrych ludzi pracuje poniżej kwalifikacji. Ludzi z dobrym matematycznym wykształceniem nie jest mało, a brakuje miejsc w których mogliby pracować wykorzystując swoje umiejętności. Na zachodzie odwrotnie - takich ludzi nie jest tak dużo, za to miejsc w których naprawdę wykorzystuje się ich kompetencje jest dużo, dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:39 Czy koniecznie bardziej ambitna? Wyselekcjonowana prędzej. No i po tym Staszicu potrafią wybrać studia zupełnie nie związane z profilem klasy typu międzywydziałowe humanistyczne, filozofię, filologię itp La mujer75 twoje przykłady są też wiele mówiące. Ja, w związku z tym, nie stresuję się tym akurat, że 1 dziecko w zwykłej, najzwyczajniejszej, stosunkowo bliskiej, ŚREDNIEJ szkole. Zirytowało mnie troszkę gdy ją zapisywaliśmy, że wybrała, co prawda w tej akurat szkole klasę z najwyższym progiem punktowym, zdaje się, ale mogła celować w inną średnią szkołę o wyższym trochę progu bo miała w zapasie ileś tam punkcików. Ale jestem w sumie zadowolona bo spotkała, co najmniej 3 wspaniałych, wyjątkowych, dorosłych tam ( w tym nauczycielkę jej ulubionego przedmiotu pasjonatkę i jednocześnie cudownego, wrażliwego, mądrego Człowieka). Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:47 > No i po tym Staszicu potrafią wybrać studia zupełnie nie związane z profilem klasy typu międzywydziałowe humanistyczne, filozofię, filologię itp Po czym wracają do tegoż Staszica jako nauczyciele. I to wcale nie jacyś wybitni ani w swojej dziedzinie ani jako pedagodzy. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Elitarne liceum 09.01.20, 20:43 Akurat o nauczycielach w Staszicu niewiele wiem, niestety nie rozmawiałam o tym z dzieckiem. Ani pozytywnych historii ani negatywnych nie słyszałam. Zresztą, mam wrażenie, że syn w całej swojej edukacyjnej przygodzie nie miał szczęścia trafić na naprawdę wybitnych nauczycieli i/ lub wychowawców/ pedagogów. Może pamiętam jednak 1 super matematyczkę w podstawówce ( która była tą osobą, która zauważyła jego matematyczne uzdolnienia, rzadkie w naszej rodzinie) i pana od etyki. W gimnazjum był dobry matematyk wychowawca ale co z tego kiedy drażnił syna dyskryminująco- światopoglądowym podejściem i zachowaniami i niestety zajmował się tylko ( pewnie musiał) niezbyt zdolnymi uczniami, którzy mieli problemy z programem i tego programu matematyki wręcz nie zdążył przez to omówić ( a w mateksie potem były dzieci sami olimpijczycy i po gimnazjum na Twardej np wręcz po rozszerzonym materiale). Jakaś polonistka w gimnazjum lepsza przez chwilę była też. Dziwi mnie i chyba myślę, że to przypadek czysty, łut szczęścia, że drugie młodsze moje dziecko, w tych samych szkołach ( tylko liceum inne bo średniutkie i bardzo jestem za wszystko temu średniemu liceum wdzięczna)spotkało jednak więcej wspaniałych pedagogów. Tak mi się wydaje. Naprawdę dłuuuugo by mówić. Niewiarygodni ludzie, niewiarygodne podejście, niewiarygodna ofiarność, także pasje, także wiedza, także metodyka często gęsto. Ale to połączenie wiedzy, metodyki, pasji, nie liczenia się z ogromem poświęcanego za darmo swojego prywatnego czasu, uwagi itp Nigdy tego się nie da przeliczyć na kasę choć pewnie powinno być formalnie nagradzane, nie dotyczyło to tylko mojego dziecka ( tu wrażliwość szczególna być musi oczywista bo niesprawność). Dobre szczególnie gimnazjum, od dyrektora po panie woźne. Bezcenne doświadczenie spotkać w życiu takich ludzi. I czy w Staszicu też tacy są? Naprawdę nie wiem. Liczę, że może, mimo tego, co piszesz, jacyś byli. Ale muszę zapytać syna, chyba wspomniałby? Może on aż tak bardzo nie potrzebował, może nie miał oczekiwań, kiedyś śmiał się, że może w prywatnej szkole nie nauczyłby się więcej ale o ileż mogłoby być przyjemnej😀. Świetni pod każdym względem pedagodzy. To nie może być częste. To musi być rzadkie zjawisko ( w jakiejś prywatnej szkole dziecka przyjaciółki mojej podobno powszechnie tacy swietni byli, hmm). Nas było stać tylko na państwową edukację. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:19 W Staszicu jest cały przekrój nauczycieli, od wspaniałych pedagogów do całkiem kiepskich. Akurat byli uczniowie Staszica - przynajmniej w przypadku mojego dziecka - byli raczej po tej ciemnej stronie. Ale to naprawdę nie rzutuje na wszystkich. Staszic z samymi beznadziejnymi nauczycielami nie miałby takiego poziomu jaki ma. Może Twoje dziecko trafiło na tę jaśniejszą część Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Elitarne liceum 10.01.20, 00:51 Przyjaciel plus inna znajoma z doświadczeniami dziecka/ dzieci w Witkacym też bał się polecać tak generalnie całej szkoły bo właśnie nie wiadomo było na którego nauczyciela się trafi. Bo właśnie chyba też był wtedy cały przekrój nauczycieli choć szkoła dobra. I pewnie dlatego inne są doświadczenia syna mojego i córki nawet w tych samych szkołach jak byli mali. Inni nauczyciele, prawie wszyscy inni nauczyciele w tych samych szkołach. Ale też dużo zależy od dziecka podejścia do nauki, czy w ogóle podejmuje się czegoś, co nie sprawia mu frajdy/ zależy od dziecka lenistwa/ pracowitości/ luzu/ presji i wsparcia rodziców w tej nauce, a ja syna nauki niestety nigdy nie wspierałam i marnym tłumaczeniem jest, że zawsze mocno zaabsorbowana byłam młodszym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Elitarne liceum 11.01.20, 23:05 No więc amast dopytałam dziś krótko syna i on mówi, że tak, oczywiście, że spotkał w Staszicu wielu wspaniałych nauczycieli ( tylko nigdy nie mówił, my w ogóle rzadko z nim o szkole kiedykolwiek rozmawialiśmy tylko na inne tematy). Cieszę się więc. Nie tylko córka miała szczęście. On na pewno nie nazwałby wspaniałym nauczyciela takiego tylko z ogromną wiedzą i talentem metodycznym ale bez pedagogicznych umiejętności, jakiegoś krzywdzącego/ krzywdząco odnoszącego się do uczniów. Kombinującego coś z ocenami/ dopuszczeniem do matury/ rozszerzeniami. Myślę, że wtedy na bank byśmy na prośbę dziecka musieli być ciągani po dyrekcji itp. Jedną z tych wybitnych nauczycielek była pani od polskiego w Staszicu. I inni też. Uff ulga Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Elitarne liceum 12.01.20, 14:14 A swoją drogą on nie ma jakichś specjalnych oczekiwań, wymagań do nauczycieli. Nigdy nie miał. To już córka bardziej. Może jest " roszczeniowa" 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
wlazkotnaplot Re: Elitarne liceum 09.01.20, 13:27 Ale mój chrześniak skończył LO które bywało w pierwszej trójce. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Elitarne liceum 09.01.20, 13:39 Znów. Jak czytam te wątki to już wiem, że będę topowe licea odradzać swojemu dziubdziusiowi. Może trafi na normalne dzieciaki.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 13:53 moje to już na stracenie ogólniak 77 w kraju się nie podniesie z tej traumy Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Elitarne liceum 09.01.20, 13:57 Mgr jest całkiem inny niż mgr. Aha. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:03 Kolezanko inzynier to osobny tytuł...O czym ty piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:04 Napisałabym, ale nie będziesz mogła zasnąć 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:05 No, odkąd dziecię Bergamoty poszło do "prestiżowego liceum" , to liceum wypadło z pierwszej 10 😱😱😱 Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:09 Akurat intelektualistko od siedmiu boleści, on jeszcze matury nie zdawał a rankingi bazują na wynikach absolwentów Poza tym czołówka się regularnie zmienia i zamienia miejscami - przetasowania w obrębie pierwszej dziesiątki czy dwudziestki to norma. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:37 Czyli za rok Batory będzie nr 1 ? A nazwisko dziubdziusia w gazetach ? Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:09 A gdzie się zaczyna i kończy elitarność ? Btw, masochistka jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:11 esperantza napisała: > A gdzie się zaczyna i kończy elitarność ? > > Btw, masochistka jesteś. Nie, ja mam dobry ubaw bo wiem czym was wkurzyć. I jak zawsze działa bez zarzutu Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:16 Berdżi, ale ty nikogo nie wkurzasz. Gdybyś nie zauważyła, od rana całe forum drze z ciebie łacha w żywe oczy. Swoją drogą, jak się mają sprawy z policją, na którą jesteśmy zbiorowo zgłoszone? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:26 Ja to żałuje ze mi sie popcorn w chałupie skonczył. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Elitarne liceum 10.01.20, 17:49 hanusinamama napisała: > Ja to żałuje ze mi sie popcorn w chałupie skonczył. > Ha! A ja mam, a ja mam Przypomniałaś mi, że mam jeszcze gdzieś jeden schowany. -- Co tam uczyć, żyć! Dlatego na Śląsku nikt się nie uczy, po prostu ludzie się rodzą, kopią grób i czekają. A że to trwa to z nudów kopią dalej i taka jest geneza wydobycia węgla. (35wcieniu) Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:03 Ależ. Uważam, że osoby o wysokiej kulturze, wręcz są zobligowane do podnoszenia poziomu dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:17 Chyba po tak prestiżowym liceum, które kończyłaś, dobry ubaw powinnaś mieć na co namniej "La serva padrona" Pergolesiego. Jak Ciebie bawią dowalanki na forum internetowym to jednak kiepskie te loty. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:18 zuleyka.z.talgaru napisała: > Chyba po tak prestiżowym liceum, które kończyłaś, dobry ubaw powinnaś mieć na c > o namniej "La serva padrona" Pergolesiego. Jak Ciebie bawią dowalanki na forum > internetowym to jednak kiepskie te loty. > > No tak, taka moja guilty pleasure Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:38 A ta prawdziwa i wysokich lotów pleasure to Despacito. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 [...] 09.01.20, 17:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
joszka30 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:55 BTW. po co Ty to robisz? Jaki rodzaj swoich potrzeb zaspokajasz? Do czego Ci to potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:14 Może po trzeciej flaszce izraelskiego wina znów poczuła potrzebę wyładowania frustracji? Nie było na kim, to zawsze zostaje forum, czynne 24/7, niestety zawsze chętne na zapasy w goovnie z ta wariatka. Sama tez posypuje głowę popiołem. Odpowiedz Link Zgłoś
eukaliptusy Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:15 Dzięki, że wkleiłaś! Dzięki temu wiem, że moje liceum ciagle bije twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
luska1973 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:44 Najlepsza szkoła w moim mieście jest w okolicach 450 w kraju. Mam się zabić? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elitarne liceum 09.01.20, 14:57 To nic nie da, jak nie jesteś od 15 pokolen warszawianką na nic twe znoje... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:07 Wiesz zawsze mozna uznać to za inwestycje w przyszłe pokolenia. przeprowadzę sie, córke wysle do elitarnego LO...moze za 5-6 pokolen cos nasza rodzina bedzie znaczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:11 No nie wiem, nie wiem... Przodka powstańca się nie dorobicie.😞 No ale próbować zawsze warto 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:26 Kto wie, może jakieś powstanie się jeszcze trafi - niech się przeprowadza, a nie ryzykuje marny los swoich potomków. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:05 Pocieszę Cię, znany mi osobiście nastolatek uczęszcza do LO z okolic 450 miejsca, a za kilka miesięcy najprawdopodobniej rozpocznie studia na jednym z dwóch najbardziej znanych angielskich uniwersytetów. Moze jednak jest nadzieja i nie musisz się przeprowadzać Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:07 To ja skomentuję z innej strony. Z ciekawości spojrzałam na licea w moim rodzinnym województwie. I wiecie co? W pierwszej 10 jest 7. szkół albo prywatnych, albo społecznych, albo katolickich (w tym chyba jedna o statusie szkoły publicznej, ale w dalszym ciągu jest to szkoła katolicka). Dla mnie to strasznie smutne i świadczy o upadku polskiego szkolnictwa. Ono naprawdę zaraz będzie bardzo elitarne, bo wśród najlepszych szkół całkiem zabraknie szkół państwowych, bezpłatnych, niekatolickich. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:12 kurt.wallander napisała: > To ja skomentuję z innej strony. Z ciekawości spojrzałam na licea w moim rodzin > nym województwie. I wiecie co? W pierwszej 10 jest 7. szkół albo prywatnych, al > bo społecznych, albo katolickich (w tym chyba jedna o statusie szkoły publiczne > j, ale w dalszym ciągu jest to szkoła katolicka). > Dla mnie to strasznie smutne i świadczy o upadku polskiego szkolnictwa. Ono nap > rawdę zaraz będzie bardzo elitarne, bo wśród najlepszych szkół całkiem zabrakni > e szkół państwowych, bezpłatnych, niekatolickich. Nieprawda - wszak gros najlepszych liceów a juz szczególnie w Warszawie to szkoły bezplatne, państwowe, publiczne i ogólnodostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:14 bergamotka77 napisała: > kurt.wallander napisała: > > Nieprawda - wszak gros najlepszych liceów a juz szczególnie w Warszawie to sz > koły bezplatne, państwowe, publiczne i ogólnodostępne. > > Ale ja piszę o swoim rodzinnym interiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:09 Berga ja ci coś powiem..ale usiądź proszę, złap się czegoś i zrób głeboki wdech. Juz? Tam poza Warszawą tez istnieje życie.... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Kurt, to jest niestety smutna prawda 09.01.20, 16:15 A tym smutniejsza, że w rankingach liceów JESZCZE tego tak BARDZO nie widać - w największych miastach jest na tyle dużo liceów państwowych, że się przynajmniej kilka naprawdę niezłych świeckich i bezpłatnych zarazem znajdzie (choć w rankingu ogólnopolskim w pierwszej 50 jest 8 szkół o jakich piszesz, o ile nie pominęłam żadnej - to 16%). Ale ta sama myśl mi się pojawia, ilekroć widzę listy laureatów konkursów kuratoryjnych (czy wcześniej - listy zakwalifikowanych do kolejnych etapów tych konkursów) dla szkół podstawowych (oraz lokalne rankingi tych szkół) - tam to jest już realnie istniejący rozziew poziomu i elitarność tych nie-państwowych (często mających status publicznych, ale albo wyznaniowych albo społecznych). NA RAZIE część absolwentów tych nie-państwowych podstawówek zasila elitarne państwowe szkoły średnie, stąd są one jeszcze ciągle liczniej reprezentowane w rankingach maturalnych czy olimpijskich niż niepubliczne. Ale to też się zmienia. Państwo abdykowało w temacie edukacji, to, co się toczy, to często jeszcze siłą rozpędu - jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Kurt, to jest niestety smutna prawda 09.01.20, 17:31 Nie widać z wierzchu, widać od spodu. Założę się o dwa banany, że gdyby sprawdzić średnią dochodu rodziny, to okazałoby się, że uczniowie Reytanów czy Trójek są z nieco bogatszych domów niż dzieciaki ze średnich liceów. O ile nikt nie dobiera ich tam pod kontem kasy, i o ile chodzą tam naturalnie dzieci zdolne, to jednak tym zdolnościom pomaga płynność finansowa - kwoty przeznaczone na zajęcia, wyjazdy, obozy, korepetycje, dostęp do kultury itd. itd. Uważam to zresztą za dość naturalny bieg rzeczy, którego pewnie nie da się zatamować, ale który chciałabym zaburzyć poprzez programy wyłapywania najzdolniejszych niezamożnych i wspomagania ich drogi edukacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kurt, to jest niestety smutna prawda 09.01.20, 22:12 Nie do konca tak. Mam znajomą w Warszawie...matka z dzieckiem stwierdzili, ze mimo ze jest naprawde zdolna nie idzie do najlepszego...bo są biedne. Zwyczajnie wiadomo ze tam biedne dzieci życia nie mają łatwego. Poszła do tego ponizej 10top...zdała bardzo dobrze mature, studiuje tam gdzie chce. Bardzo często do top of the top idą dzieci z tzw wyżyn społecznych i doskonale zdają sobie sprawe ze swoijej pozycji. Dzieciaki z biednych rodzin mają z nimi cięzkie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Kurt, to jest niestety smutna prawda 09.01.20, 22:13 Bredzisz jakieś bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Kurt, to jest niestety smutna prawda 10.01.20, 01:30 Nie uważam swojej rodziny za szczególnie biedną więc może nie o takich dzieciakach jak moje piszesz ale naszą sytuację materialną uważam subiektywnie za bardzo średnią, to już tak. I nie wiem czy dziecko moje nie miało w szkole z powodów materialnych łatwego życia. Wydaje mi się ostrożnie, że nie był to problem. Pamiętam w tej kwestii dwie sytuacje, hmm , przykre ale żadnego udziału kolegów w tej przykrości nie było. Na studniówkę musieliśmy kupić synowi porządny garnitur i to był dla nas pokaźny wydatek. To raz. Po długim czasie po tym zakupie, już dawno po wakacjach, na których syn pracował, zarabiał sobie - rozmawiałam z dzieckiem i on mi powiedział, że raz w czasie tej pracy wakacyjnej zrobiło mu się przykro bo jego paczka, jego kumple wtedy zabawiali się beztrosko na plaży gdzieś w ciepłych krajach daleko wtedy latem, a on harował. Zapytałam go czemu nie powiedział o wyjeździe wtedy kiedy trzeba było wpłacić kasę, rezerwować hotel czy coś tam. I on odpowiedział, że to było wtedy jak kupowaliśmy ten garnitur i że on wiedział, widział ( może niesłusznie?), że my ledwo dajemy radę z kasą by spiąć wszystkie wydatki i nie chciał nam nawet o tym wspominać, pytać. A reszcie kolegów bez problemu całą kwotę wtedy potrzebną zadatku ( 4 tys chyba?) dali rodzice. I on jeden jedyny z nich nie pojechał. Po jakimś czasie od tej rozmowy, wydaje mi się, że rzucił chyba, że dobrze w sumie, że nie pojechał, bo oni cały czas głównie pili na wyjeździe w pokoju. Aha, i jeszcze nie daliśmy mu kasy na porządną na 20-30 osób imprezę na osiemnastkę. Musiał wtedy zadowolić się swoimi długoletnimi dwoma najlepszymi przyjaciółmi w domu u nas w ramach urodzin. A bardzo pragnął wielkiej imprezy i wszyscy wokół takie urządzali. Teraz jedynym syna materialnym marzeniem / upragnionym przedmiotem jest kawalerka/ mieszkanie. To jedyna materialna rzecz, na której mu zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:52 Hahaha, moje liceum jest 438! Co wygralam? Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Elitarne liceum 09.01.20, 15:55 majenkir napisała: > Hahaha, moje liceum jest 438! > Co wygralam? > Ale widzę, że pisać umiesz Maturę masz, czy na takiej pozycji już się nie zdaje? Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:30 Dają z litości...wszak dobroczynność i wspieranie ułomnych to cnota Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:03 Ja tylko napiszę pod rozwagę, że w dobie rządów suwerena, elitarność kończy się na gilotynie, a nawet gdy w końcu takie rządy przemijają, to wraca merytokracja. Autentyczna elitarność to ideały, zasady i cechy pożądane, ale także i podziwiane przez naród i jeśli okresleni ludzie są w stanie przełożyć je na konkretne programy życia oraz podjęcie obowiązków obywatelskich, to dopiero wtedy można mówić o elitarności. Licea to jedynie impuls, ale nie pewność, że droga do elitarności jest wygrana...ale wątek jest zabawny... Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Elitarne liceum 11.01.20, 04:01 czyli berga na pewno elitą nie jest jest zakompleksioną aspirantką klasy średniej bez żadnych ambicji intelektualnych czy obywatelskich, określająca swoją pozycje wyłącznie poprzez zewnętrzne oznaki statusu (mąż, jego praca, służbowy samochód, szkoła syna itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:21 Chodziłam do topowego liceum w mojej pipidówce. Jak żyć, kurde. Może chociaż umrę w Warszawie, blisko Batorego, zawsze to coś. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:24 Zapisz w testamencie, żeby rodzina w Batorym prochy rozsypała. Albo chociaż przed. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:28 Za życia się nie udało, to chociaż po śmierci dostąpi zaszczytu. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:32 Tylko trzeba wyraźnie zapisać w testamencie i zastrzec warunki, bo inaczej nawet wtedy można nie dostąpić zaszczytu... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:39 Noo, oczywiście nie zmyje to z ciebie hańby urodzenia się jako prowincjuszka, ale choć liźniesz (choć jako nieboszczka) świata wyższych sfer. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:41 No Otoz. Wy naprawdę ludzicie się, że każdy wiesniak może się tak bezkarnie rozsypac pod elitarnym liceum Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:44 Ale, jako duch może wszystko...więc wreszcie się szanse wyrównają...i to własnie jest sprawiedliwość! Nierychliwa, ale jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:40 Przestań podpowiadać. Hałda z ematek tam się chyba usypie. Z zazdrości. Tylko Berga nie po Batorym, tylko jakimś lepszym. Trzeba dopytać po którym. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:44 Przynajmniej zimą będą mieli stok narciarski. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:12 To moze byc Kopiec Edukacji Narodowej. Miejsce spotkan i rekreacji jak Kosciuszkowy w Krk. Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Elitarne liceum 09.01.20, 16:56 Ja chodziłam do liceum, które jest w tym rankingu w pierwszej 5. Nic mi to nie dało pod względem pracy ani siły przebicia. Szkoła jak szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:07 zaczelam sie zastanawiac czy inne (lepsze) liceum cos by mi dalo. Mysle, ze tak. Wiekszy nacisk na jezyki, moze zdecydowalabym sie na inne studia i ogolnie inne towarzystwo itp. kto wie... Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:56 Język owszem, jak najbardziej. Było ok. Ale nie osiągnęłam nic takiego. Jestem szczęśliwa, zadowolona, nie o to chodzi. Tylko że mnóstwo ludzi po średnich liceach osiągnęło zawodowo znacznie więcej. Naprawdę nic nie daje po prostu skończenie jednego z 10 najlepszych szkół w kraju. Nic, zero. W ogóle nie rozumiem dlaczego bergamotka się tak tym podnieca. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:07 kobieta z zaburzeniami. te watki z Izraela..to nie bylo normalne. przyznajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Elitarne liceum 12.01.20, 08:44 A co ciekawe, teraz unika tematu jak ognia 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:36 Nie mam,miec nie bede,a rankingi mnie smiesza,bo serio nawet pojecia nie mialam,ze takie liceum jak Batory istnieje.Co to za elitarnosc jak malo kto wie co to za szkola? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:40 edelstein napisała: > Nie mam,miec nie bede,a rankingi mnie smiesza,bo serio nawet pojecia nie mialam > ,ze takie liceum jak Batory istnieje.Co to za elitarnosc jak malo kto wie co to > za szkola? > edel jako mało kto. Nawet pasuje! Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Elitarne liceum 09.01.20, 17:58 Mało kto wie, a edel nie wie, zatem nie jest mało kto 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:29 O to to, tak z prowincjonalnej logiki wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:24 Chyba w tej elitarnej szkole nie nauczyli cie czytac🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:05 no i cię podsumowano arwena_11 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 13:02 Berga, jakie to ma znaczenie? Liczy się to co będziesz robiła po szkole/uczelni i co sobą reprezentujesz. Możesz skończyć super hiper szkołę/uczelnię i nic nie osiągnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:16 bergamotka77 napisała: > No to która ma dziubdziusia w najbardziej elitarnych liceach w kraju? Liceum mo > jego 11 w Polsce, w Warszawie w pierwszej piątce choć pod względu prestiżu w c > zołówce Po takich tekstach zawsze przypomina mi się dowcip o bacy, co to miał psa na sprzedaż za milion. Turysta popukał się w czoło i poszedł dalej, ale wracając, zapytał bacę, czy sprzedał psa? - Ano, sprzedałech! Za dwa koty po 500 tysięcy! Tak widzę te rankingi Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 18:36 Buuu, mojego lo w ogóle ni ma...🤢.Jak żyć panie, jak teraz żyć... Muszę się dowartościować Młodym w najlepszym lo w województwie...😊 Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 19:03 Która ma? oznacza, że twoim zdaniem to Twoja zasługa. Hłe, hłe. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Elitarne liceum 09.01.20, 20:30 Oj Berga, pozazdroscilas chyba Hrabinie_niczyjej "popularnosci". Serio nie szkoda Ci wolnego dnia na jatkę? Co Ty z tego masz? Nie widzisz, ze praktycznie całe forum ma z Ciebie polewkę, a Ty podajesz kolejne szczegóły pozwalajace na identyfikacje w realu? Do tego nie masz za bardzo poczucia humoru i nie lapiesz zartow, a Twoje riposty są o kilka poziomow mniej błyskotliwe i calosc wypada żenująco. Szczerze mówiąc to ja Cie chyba znam z opowiadań znajomych, kojarzę teraz osobę z podobnym wyksztalceniem (jak wspominałaś o tej Francji to mi zaskoczyło, ex mojego kumpla kończyła studia w podobnym systemie na jakieś uczelni w Lyonie i opowiadała sporo o ludziach z wydziału), reszta szczegołow tez jest podobna, chociaż o wiele mniej cukierkowa... Nie boisz sie utraty anonimowości? Tego, że synowie mogą mieć przez Ciebie przerąbane? Wyobrazasz sobie, co staloby sie ze starszym synem, gdyby koledzy z klasy dorwali ten wątek a potem te o paleniu paszportu? o mlodszym nawet nie wspominam, dzieci w jego wieku potrafia zameczyc rowiesnika/kozla ofiarnego na śmierć (i to doslownie). Swoja droga to czekam na watek w ktorym Hrabina i Berga zaczną sie kłócić - to może byc najbardziej ambitny forumowy crossover ever. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 20:37 Tytuł inżyniera masz po studiach inżynierskich, tytuł magistra - po magisterskich. NIESPODZIANKA! PS. Serio, nie wiedziałaś, kto to Grotowski? To faktycznie, liceum dało ci tylko poczucie wyjątkowości Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 20:45 ira_08 napisała: > Tytuł inżyniera masz po studiach inżynierskich, tytuł magistra - po magisterski > ch. NIESPODZIANKA! > > PS. Serio, nie wiedziałaś, kto to Grotowski? To faktycznie, liceum dało ci tylk > o poczucie wyjątkowości Jak zwykle nieogarnięta ira nie wie, że nie wiedziała tego Wendzikowska 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elitarne liceum 09.01.20, 21:57 Ja nie wiem jak to forum działa i zyje. Pełne nieogarniętych, źle wykształconych (po nieelitarnych LO) ematek....i jedna wspaniała Berga, święcąca nam przykładem, krynica wiedzy...a my podłe baby docenić nie chcemy, że chce się z nami dzielić wiedzą zniżając się miłosiernie do naszego poziomu... Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Elitarne liceum 09.01.20, 22:00 *Krynica mądrości jeśli już. Bo wiesz, ze dzwonia...itd. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Elitarne liceum 10.01.20, 00:31 NOe przecież piszę ze swiecisz nam przykładem...a jaka jesteś niezrażona, jaka konsekwentna. My nie doceniamy...a ty dalej nam dawkujesz swoje mądrości. Odpowiedz Link Zgłoś