spirit_of_africa 15.01.20, 15:52 Chce kupić dobra chałwę dziadkowi lat 93. Polećcie coś proszę. Lubi smak”Królewskiej” z Wedla (mocny i słodki smak), która raczej jest dobra jakościowo nie jest ale mniej więcej mówi coś o preferencjach smakowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: Dobra chałwa 15.01.20, 16:34 A skąd piszesz? W wielu miejscach pojawiły się chałwy na wagę, wiele z nich jest dobra i z lepszym składem od wedlowskiej i temu podobnych (chociaż nie wierzę, że ten skład jest idealny) Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:30 Ja co prawda chałwy nie kupuję, bo są dla mnie za słodkie, ale widziałam ostatnio chałwy na biobazarze w Katowicach, ręcznie robione, same składniki naturalne, ekologiczne, do kupienia na wagę, z doświadczenia ci powiem, że jeszcze nie kupiłam tam rzeczy która by mi nie smakowała, bardzo dobre jakościowo jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nosorozecwlochaty Re: Dobra chałwa 15.01.20, 16:54 Mam przemyślenia o chałwie Osobiście mam tak że najbardziej smakuje mi właśnie chałwa... polska. Od Wedla jest bardzo dobra. Natomiast inne firmy, jakiś Unitop itp. są znacznie gorsze. A wszystkie "bardziej autentyczne" chałwy, jakieś greckie, tureckie, arabskie mi nie leżą. Albo za słodkie, albo za twarde albo ten smak jakiś dziwny. Jak ktoś lubi chałwę od Wedla to powinna mu też smakować ukraińska chałwa "Złoty wiek". Nie należy się sugerować stereotypami o Ukrainie, jest dobrej jakości, zresztą tak samo jak np. słodycze Roshen. Jest dość łatwa do dostania w Polsce. Ale może dla kogoś będzie mało prestiżowa w kategorii prezentu Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Dobra chałwa 15.01.20, 16:56 off top - dostaam kiedys ukrainskie cukierki czekoladowe - pycha! (nie pamiétam formy) Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Dobra chałwa 15.01.20, 21:35 Najlepsza jest rosyjska chałwa ze słonecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Dobra chałwa 15.01.20, 21:47 Może Roshen? Nie znoszę postradzieckich słodyczy z czekoladą. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:10 Mnie się wydaje ze to przez mydlnicę. Przywiozłam Dziadkowi z Grecji i z Tunezji ale coś w smaku było nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Dobra chałwa 15.01.20, 21:59 Nie rozumiem zachwytu słodyczami Roshen, albo to po prostu ja mam pecha. Kiedyś dawno temu w biurze jeden pracownik z Ukrainy przyniósł torbę tych słodyczy, mocno średnie to najlepsze co mogę o nich powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Dobra chałwa 16.01.20, 09:54 No i podpadłaś! Będziesz jechała tłumaczyć mnie prze4d moim lekarzem, który zaleca ograniczenie słodyczy! Po przeczytaniu twojego wpisu polazłam do sklepu po kilka koniecznych i co? Oczywiście rzuciła się na mnie chałwa "Złoty Wiek". Mam w nosie jej skład, jest po prostu pyszna! Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Dobra chałwa 16.01.20, 18:52 Gdzie można kupić ten”Złoty wiek”? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Dobra chałwa 16.01.20, 20:24 Na mnie się rzucił w LeClercu. Słowo, ja wcale nie chciałam i nie szukałam żadnej chałwy! Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Dobra chałwa 15.01.20, 17:50 Dołączam do pytania. Chciałabym chałwę bez oleju palmowego, syropu glukozowego i mydlnicy lekarskiej w składzie. Jeszcze takiej nie znalazłam. Te na wagę, niestety również, wszystko wyżej wymienione zawierają. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:19 Syrop glukozowy nie jest złym składnikiem. Problemem jest syrop glukozowo- fruktozowy. Przez fruktozę. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:02 Koska turecka. Jest w roznych wiekszych sklepach. Pewnie w necie też. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:22 Tureckie chałwy w większości są z syropem glukozo-fruktozowym. Wiem, bo regularnie kupowałam oryginalną turecką chawłę, u mnie w sklepie tureckim. Od wielu lat cukier zastępują tanim syropem fruktozowym. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:17 Skład tej chałwy praktycznie w niczym nie różni się od tej od Wedla. Odra Sezamowa Chałwa o smaku waniliowym 65 g: miazga sezamowa (46%), syrop glukozowy, cukier, olej rzepakowy, tłuszcz palmowy, białko jaja w proszku, naturalny aromat waniliowy z innymi naturalnymi aromatami. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Dobra chałwa 15.01.20, 22:17 nie interesuje mnie skład; te chałwy lubię najbardziej; z wyjątkiem słonecznikowej, którą kiedyś przywieziono mi z Bułgarii - niestety nie pamiętam jak wyglądało opakowanie, więc trudno by było kupić taką samą Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra chałwa 15.01.20, 23:26 Ale autorka wątku pytała o chałwę dobrą jakościowo. Jeżeli ma kupić chałwę o składzie podobnym do Królewskiej, to może od razu tą, którą preferuje jej dziadek. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:15 Jeżeli dziadek ma 93 lata to się nie wygłupiaj i kup mu Królewską. Sama ją kupuję i nie uważam za najgorszą. Przynajmniej nie ma w niej fruktozy, która seniorowi mogłaby zrobić więcej krzywdy niż trochę tego oleju plamowego, bo niczego innego w tej chałwie nie ma, co miałoby świadczyć o złej jakości. Takiej prawdziwej chałwy, która składa się tylko z miazgi sezamowej, wanilii i cukru (albo miodu) chyba na rynku w wogóle nie ma. Oryginalna chałwa turecka bardzo często jest dziś z syropem fruktozowo-glukozowym. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Dobra chałwa 15.01.20, 23:48 Oczywiście, że jest taka prawdziwa chałwa, tylko trzeba poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra chałwa 16.01.20, 00:21 Dlatego napisałam, że "chyba", bo ja jestem od lat wielką fanką chałwy, kupuję ją od dawna i widzę, że składy bardzo się w ostatnich latach zmieniły. Dziś większość producentów używa syropu glukozowo-fruktozowego, dokładnie tak samo jak przy lodach. Takich tradycyjnych, na cukrze jest zdecdowanie mniej na rynku. A chałwa kupowana gdziś w małym sklepiku w Turcji, czy Grecji nie jest gwarancją niczego. Wiem, bo sama kupuję w tureckich sklepach i czytam dokładnie składy. Tam tak samo ładują syrop, bo to tania, łatwa w użyciu substancja. Do tego tak samo jak przy lodach, nadaje chałwie jedwabistości w smaku, wielu konsumentów wybiera więc bezwiednie chałwę z syropem zamiast z cukrem i taka się lepiej sprzedaje. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Dobra chałwa 16.01.20, 11:40 Ostatnio kupowałam Al-Yaman, w składzie jest cukier. Sunita to nawet i cukru nie ma, tylko miód zazwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra chałwa 16.01.20, 12:31 No super. Dzięki za wskazówkę. Nie mogłaś tak od od razu? Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Dobra chałwa 16.01.20, 23:18 Nie mogłam, bo nie pamiętałam nazwy, a ktoś mi pudełko perfidnie schował do innej szafki. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Dobra chałwa 16.01.20, 18:54 Snake chciałam na Dzien dziadka kupić coś lepszego. Królewska mu cały czas kupujemy Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra chałwa 16.01.20, 21:07 Sprawdziłam w necie tę wspomnianą tu chałwę marki Sunita. I ona faktycznie składa się z sezamu, miodu i migdałów. Jakościowo więc super, czy w smaku, trzeba spróbować. www.fruugo.pl/sunita-org-migdałowy-miod-chałwa-75g/p-10580659-22200832 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Dobra chałwa 16.01.20, 21:41 Nie jest najgorsza, ale mnie najbardziej smakowała bizantyjska z miodem, niestety od kilku lat nie ma jej w sprzedaży. Jestem niepocieszona. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:35 Dobra chałwa to martwa chałwa. Żarłem będąc dzieckiem ale dzisiaj zrzygałbym się od słodkości. Może kup dziadkowi dobrą, belgijską, pełnomleczną czekoladę z orzechami. * * Jak dziadkowi brakuje ząbków, niech łyka w całości. .) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:41 Chałwa to chałwa, a nie czekolada. Czemu nie od razu pyszny jagielnik? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Dobra chałwa 15.01.20, 20:53 Chałwa jest za słodka. Jagielnik to chyba wynalazek eMatki. Zdajsie jakaś brunatna gula z makuchów. Nie jadłem i prawdopodobnie nigdy nie spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra chałwa 15.01.20, 21:27 Dla mnie nie jest za słodka. Jeżeli więc mam ochotą na chałwę, to nie jem czekolady. Tak samo jak ty nie jesz jagielnika. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Dobra chałwa 15.01.20, 21:32 Cieszę się, że nie targają Tobą z tego powodu krwiożercze żądze. Smacznego, z chałwą. Odpowiedz Link Zgłoś
urtikus Re: Dobra chałwa 15.01.20, 21:22 Chalwy nie da sie samemu ukrecic , Nie probowalam bo sie boje o blender, ale w lepszych sprzetach robia tahini i miela orzechy na maslo Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra chałwa 15.01.20, 21:29 Takiej kostki jak kupionej nie zrobisz, ale ja mieszam często kupne tahini ze słoika (naturalne, bez dodatków) z miodem. To smakuje jak chałwa. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Dobra chałwa 16.01.20, 01:06 urtikus napisała: > Chalwy nie da sie samemu ukrecic > , > Nie probowalam bo sie boje o blender, ale w lepszych sprzetach robia tahini i m > iela orzechy na maslo Nie wiem jak chałwa, bo nigdy nie robiłam, sle tahini robię w domu blenderem ręcznym od kilku lat i nic mu, temu blenderowi, nie jest 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Dobra chałwa 15.01.20, 22:57 A nie masz kogoś kto wybiera się do Izraela? Najlepsze są ręcznie robione chałwy u Krółow Chałwy na Mahane Jehuda w Jerozolimie Drogie jak cholera, ale warte swojej ceny. A tak poważnie: poszukaj stoisk Damas, np. tu: www.damasfood.pl/lokalizacja Oni mają chałwy turecke, ale sa niezłe, przede wszystkim świeże: www.damasfood.pl/deser Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra chałwa 15.01.20, 23:29 A co one mają w składzie? Bo na stronie sklepu robią z tego wielką tajemnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Dobra chałwa 16.01.20, 00:52 Narazajac sie mojemu mezowi, kupuje sobie czasem chalwe made in Israel. Lubie tylko czekoladowa i pistacjowa. Nie wiem jak sie ma do smaku polskiej (Wedel, Brzeg etc.), bo nie porownywalam ale slodka jest jak nalezy a przede wszystkim najbardziej przypomina mi smak tej zapamietanej z dziecinstwa w PRL wiec moze dziadkowi tez przywola (dobre!) wspomnienia Na ingredients nie zwracam uwagi (sorry) - jesli mam umrzec od tych minimalnych ilosci chalwy, ktora sobie czasem kupie, no to trudno - przynajmniej bedzie to slodka smierc Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Dobra chałwa 16.01.20, 10:28 bi_scotti napisała: > Narazajac sie mojemu mezowi, kupuje sobie czasem chalwe made in Israel. O tak - w zeszłym roku przywieźliśmy sobie limonkową - matko i córko jakie to było dobre! A ja tak w ogóle to za chałwą nie przepadam Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Dobra chałwa 16.01.20, 14:04 bi_scotti napisała: a przede wszystkim > najbardziej przypomina mi smak tej zapamietanej z dziecinstwa w PRL Właśnie na taką wypowiedź czekałam To jak się nazywa, może w Polsce też znajdę? Tamte chałwy z lat 70tych to było coś całkiem innego niż teraz i nie jest to kwestia zafałszowanych wspomnień smakowych z dzieciństwa, bo one różniły się również fizycznie. Dzieliły się na długie pasma, miały strukturę jakby były z poskładanych chałwowych igieł. A kiedy się ugryzło kawałek, to część zostawała na zębach w twardej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Dobra chałwa 16.01.20, 14:18 I takie włókniste i suche są chałwy greckie/macedońskie, najbardziej mi przypominają te z dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Dobra chałwa 16.01.20, 14:19 "Suche" w sensie, że nie są okropnie tłuste (jak większość tureckich np.) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Dobra chałwa 16.01.20, 18:35 bananananas napisała: > Tamte chałwy z lat 70tych to było coś całkiem innego niż teraz i nie jest to kw > estia zafałszowanych wspomnień smakowych z dzieciństwa, bo one różniły się równ > ież fizycznie. Dzieliły się na długie pasma, miały strukturę jakby były z poskł > adanych chałwowych igieł. A kiedy się ugryzło kawałek, to część zostawała na zę > bach w twardej postaci. Bo one były z dużą ilością cukru, a cukier robi taką krystaliczną konsystencję. Dzisiejsze chałwy są bardzo często robione z syropem (glukozowym, albo glukozowo-fruktozowym), a to daje gładką, aksamitną konsystencję i można zaoszczędzić na sezamie. Poza tym, do niektórych gatunków dodaje się jeszcze grysiku pszennego, przez co chałwa jest bardziej sucha. W Turcji preferuje się miękką, oleistą tahin-helva, która można jeść nawet łyżką. W Rosji i na Bałkanach chałwę robi się z tańszych pestek słonecznika. Odpowiedz Link Zgłoś
filga Re: Dobra chałwa 16.01.20, 18:16 To zawsze kwestia smaku. Dla mnie tureckie są za bardzo przemielone. Ja wolę taką szpileczkowatą. Bardziej smakują mi chałwy greckie. A najlepsza, tak jak mąż bi_scotti, izraelska Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Dobra chałwa 16.01.20, 10:12 przywoże zapasy z Turcji. a w Polsce kupuję turecka chałwe Koska - rozne smaki. polskie wynalazki chalwowe mi nie smakują Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dobra chałwa 16.01.20, 14:10 Hmm, ja to jestem zdziwiona, że chalwa ma smaki i jakości. Chalwa to chalwa - każda jest pyszna Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Dobra chałwa 17.01.20, 00:19 Jadłam syryjską z pistacjami i waniliową - zakupione w warszawskim sklepie z bliskowschodnimi przysmakami - możesz sprawdzić skład, czy Ci odpowiada na ich stronie. Sklep b. znany - na "S" Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Dobra chałwa 05.02.20, 11:45 Ja uwielbiam taką- do dostania za 13 zl w Auchan www.scrummy.pl/chalwy-i-lokum/3583-koska-tahin-halva-vanille-400g-86905909.html Odpowiedz Link Zgłoś