lispokis1 Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 10:54 Ceny wzrosną na tyle żeby pożreć dobrobyt z 500+ i podniesienia najniższej krajowej. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 11:15 m.bankier.pl/wiadomosc/Inflacja-przywrocila-wynagrodzenia-do-normalnosci-7724899.html strefabiznesu.pl/duza-podwyzka-placy-minimalnej-2020-nowe-najnizsze-wynagrodzenie-w-2020-r-o-ile-wzroslo-ile-minimalnie-na-godzine-14022020-r/ar/c3-14213585 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 12:33 Nie wszedł jeszcze podatek cukrowy i podwyżki cen energii. Ciekawe czy to będzie tak mocne uderzenie w portfel suwerena, że impuls dotrze do głowy czy jeszcze za mało. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 14:19 mia_mia napisał(a): > Nie wszedł jeszcze podatek cukrowy i podwyżki cen energii. > Ciekawe czy to będzie tak mocne uderzenie w portfel suwerena, że impuls dotrze > do głowy czy jeszcze za mało. Zobaczymy. Później. Później zobaczymy, po wyborach. klik (Przepraszam, że Shitexpress, ale byli najwyżej w Góglu, i akurat nie kłamią). Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 13:18 inflacja sie dopiero rozkreca Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 13:24 Ignorowanie wysokiej inflacji przez Glapę i Radę Polityki Pieniężnej to główny powód rosnącej bańki na nieruchomościach. Przerażeni posiadacze lokat bankowych przerzucają środki na mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 14:01 Oni jej nie ignorowali. Oni ją budowali: pięćsetplusy, niepodniesienie stóp, masowe kupowanie głosów za gotówkę. Jednocześnie cykl światowy osiągnął baaaaardzo dojrzałą (albo i przejrzałą) fazę. Parę lat temu ostrzegałam, że Morawiecki wybrał jazdę po bandzie. Okazuje się - miałam rację, a Polska właśnie ponosi koszty tego wesołego ryzykanctwa. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 17:58 Pozwolę sobie na uwagę: nie ponosi. Jeszcze nie. Kryzysu jeszcze nie ma, inflacja dopiero się rozpędza i daje się złagodzić podwyżkami, a to co widać, to tylko zapowiedź tego co będzie. Nie chcę prorokować odnośnie czasu, raz pomyliłem się i myślałem, że to co teraz, zacznie się ok. 2 lata temu, ale zapożyczanie się i koniunktura światowa odłożyły to w czasie. Dodać warto, że stopa inwestycji spadła do najniższego od lat dziewięćdziesiątych poziomu, w ub. roku wyniosła 18%, a po "odzyskaniu" sądów będzie tylko spadać. To jeden z najważniejszych wskaźników, wręcz przesądza o rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 18:35 Co do zewnętrznego środowiska, to jeżeli koronawirus da się okiełznać, to moim zdaniem może być ono nienajgorsze jeszcze przez jakiś rok. Ale jeżeli ta zaraza okaże się tak parszywa, jak się momentami wydaje, to sądzę, że będzie duże, światowe dup. A PiS się wystrzelał z amunicji, Polska przestaje być traktowana jako wiarygodne miejsce do biznesu etc. to i wyłażenie z recesji może iść dość kulawo. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 15:11 nie do konca rysiaczku , nieruchomosci to problem bardziej zlozony i troche bardziej globalny wzroslo wszedzie , najpierw bylo drukowanie bez opamietania kasy po kryzysie w usa i eu kasa wpadla na gieldy i je tak napompowala ze zaraz wybuchna od kilku lat fundusze wycofuja sie z gieldy i pakuja kase w nieruchomosci poniewaz maja jej praktycznie nie ograniczone ilosci kupuja wszystko, cale osiedla, to wywalilo z rynku kupujacych, bo ich juz nie stac a dostac kredyt graniczy z cudem zeby nie bylo nowej banki na nieruchomosciach, poniewaz nie mozna kupic czynsze ida w kosmos, poniewaz czynsze ida w kosmos stopa zwrotu na inwestycji jest na ten moment rewelacyjna co sklania fundusze do ladowania w to jeszcze wiecej kasy , ceny rosna ... Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 17:25 W Polsce statystyki pokazują jednak duży udział w zakupach inwestorów indywidualnych kupujących za gotówkę. Udział fundów jest stosunkowo niewielki. Trudno też mówić o wycofywaniu kasy z polskiej giełdy , bo ta jest od dawna w stanie agonalnym (w zasadzie od czasu kryzysu 2008 roku). To o czym piszesz, to są przesłanki wzrostów na nieruchach na rynku światowym, u nas ma to jednak pewien specyficzny lokalny klimacik. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 21:21 Co potwierdzasz, bo w telefonie nie widzę? Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 08:27 mia_mia napisał(a): > Co potwierdzasz, bo w telefonie nie widzę? To co napisał riki o leżącej na deskach giełdzie i inwestorach mieszkaniowych kupujących za gotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 11:04 Co do udziału funduszy i inwestorów indywidualnych i funduszy nie mam informacji, ale skoro wysuwacie taką tezę, to chętnie poznam źródła, bo to ciekawe. Co do giełdy to dołek po tym jak okazało się, że Pis dojdzie do władzy mamy na własne życzenie, a to co się dzieje ze SSP to już wogole zgroza. Jeśli były to nasze srebra rodowe, to rząd przerobił je na złom, po co? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 11:27 Bo kiedy państwo posiada i zarządza firmami to robi to nie dla akcjonariuszy i zysku, tylko dla wpływu politycznego. A to w dłuższej perspektywie niekoniecznie się sprawdza - a raczej niemal koniecznie się nie sprawdza. Dlatego giełda musiała polec. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 21:20 Polska giełda zaliczyła w ostatnich latach dwa dołki, pierwszy w 2008, jak cały świat, drugi po dojściu do władzy Pis, spółki skarbu państwa pod rządami dobrej zmiany to jeden wielki dramat, który coraz bardziej ciągnie indeksy w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 13:25 I komentarz: next.gazeta.pl/next/7,151003,25696248,inflacja-ekonomista-sytuacja-wymknela-sie-spod-kontroli-rpp.html#s=BoxOpImg1 Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 14:00 Oczywiscie ze nie ma nad tym kontroli bo ten proces psucia gospodarki trwa juz kilka lat , teraz guwno zaczyna wybijac , a jak niektorzy wiedza jedynym sposobem jest drastyczna podwyzka stop procentowych i to nie lubiane przez polactwo chlodzenie gospodarki im dluzej to bedzie ignorowane tym pierdolniecie bedzie bardziej bolesne Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 11:50 Chłodzenie gospodarki może skutkować wzrostem bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 12:07 Jóżiu pozbawiony mózgu i niezdolny do widzenia niczego poza swoimi zakolami, wackiem i stanem kredytu. Gospodarka w dłuższym terminie jest zawsze pulsowaniem, falowaniem. Bo taka jest jej natura, a rządy w zasadzie starają się tylko, żeby te fale nie były zbyt ostre. Ale nie mogą zahamować fal jako takich. Więc oczywiście, że może wzrosnąć bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 18:55 Oczywiście. Ale nie przejmuj się wpływem chłodzenia. Bezrobocie ruszy z kopyta, jak tylko mocniej zmniejszą się zamówienia z Zachodu, a inwestorzy zaczną nasz kraj omijać. I to bez względu na chłodzenie, czy dodruk coraz bardziej bezwartościowego pieniądza. Odpowiedz Link Zgłoś
noi_noi Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 22:44 Brawo olena.s za dobrą robotę, podziwiam, bo to jak orka na ugorze. Czytałam dziś o tym i jestem przerażona!! Właśnie dlatego jest, to co jest w Pl dzisiaj. Normalni ludzie nie zdają sobie sprawy, że od pewnych prawideł ekonomii, gdy przeskoczy się pewien "limit", nie ma odwrotu. Ehh tyle przykładów z innych państw i nie nauczysz.......a oni sie będą fakami, zenkiem i czy bombelek moze jesc chrupki zajmowali Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 22:50 Dla nich Grecja i Wenezuela to zbyt odległe wszechświaty, żeby się uczyć i wyciągać wnioski Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 13:44 Wow. Dobrze, że nie mam zbyt wiele oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 13:49 Dowcip o bacy piłującym gałąź na której siedzi - zawsze w cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 14:39 Zapamiętajcie jeszcze słowa: ceny prądu! i oczekiwania inflacyjne (jak już suweren uwierzy i zacznie się dodatkowo nakręcać ten mechanizm)... I zgadzam się, że jak się prześpi moment lub wykaże brakiem decyzyjności, to potem, aby podniesienie stóp było efektywne, trzeba byłoby podnieść je baaardzo wysoko - a wtedy jest opcja, że zdusi się całą gospodarkę, i czarna d.... Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 17:45 I odwrotnie: po takich pińcetplusach bardzo trudno będzie gospodarkę rozkręcać za pomocą umiarkowanego rozdawnictwa. Dlatego właśnie pomstowałam na pisiarzy, którzy w doskonałej światowej koniunkturze puszczali przez pięć lat kasę na prawo i lewo, żeby potem opłacić tiszki, elutki i całą resztę głosodawców. Bo kasę się puszcza wtedy, kiedy wszystko jedzie w dół, i trzeba dać kopa rynkowi - dodać nadziei na zysk czy to konsumentom, czy to inwestorom (którzy przecież często są jednocześnie i jednym i drugim). Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 22:39 Ale przecież tu nie chodzi o rozwój gospodarczy, tylko o wygranie wyborów i utrzymanie się przy korycie, gwarancje bezkarności itp. Stopę inwestycji mamy najniższą od bodajże ponad 20 lat, za to konsumpcję... Jak kto chce rozwoju, to zwiększa nakłady na: - naukę i oświatę, - R&D (w naszych warunkach także technologie wojskowe), - kulturę, - służbę zdrowia. Ile na R&D wydaje Izrael, ile wydają bogate państwa skandynawskie, ile my. Gdzie tu PIS. Idą bardzo ciężkie czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 10:28 Istotne jest też otoczenie zewnętrzne. PiS miał gigafarta przez te lata, bo była hossa w USA, a Polska miała w gospodarce jako-tako wszystko w ryzach. Ale rynek jest zawsze falowy. I zawsze są te biblijne tłuste i chude krowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 11:49 Oby nikt nie podniósł stóp do kilkunastu do kilkunastu procent, bo miliony Polaków mogą wylądować pod mostem. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 19:37 ride_like_the_wind napisał: > Oby nikt nie podniósł stóp do kilkunastu do kilkunastu procent, bo miliony Pola > ków mogą wylądować pod mostem. Pewnie tak. Ale dla innych, może to być szansa. Mają pieniądze, a nie mają pracownika. Zaczną inwestycje, część osób znajdzie w ten sposób zatrudnienie. Co prawda, niekoniecznie, za wyższe pieniądze. Jak to jest w żydowskim powiedzonku: - Zwalniają? To dobry znak, znaczy, że będą zatrudniać! - Zatrudniają? To będą zwalniać! Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 20:06 Ogromna ilość Polaków ma kredyty hipoteczne, znaczne podnoszenie stóp bez znacznego wzrostu wynagrodzeń to będzie podżynanie im gardeł. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 20:12 Ale wynagrodzenia nie ida w gore! Podnoszona jest tylko minimalna. A za chwile placa minimalna stanie sie wyplata prawie 50% pracujacych. Cieszy cie to Jozek? Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 20:41 Kto dostaje podwyżki, ten dostaje. Ja tam póki co nie narzekam. Mi jest potrzebna stabilność, a nie american dream. Pięknej żony i tak już nie będę miał, więc wielkie pieniądze nie są mi potrzebne. Chcę spłacić kredyt i mieć stabilne zatrudnienie do emerutury. Na zagraniczne wakacje nie jeżdżę, więc nie w każdym roku mam wielkie wydatki. Dodam, że wyrównywanie różnic społecznych i bardziej godziwe całego dochodu narodowego zawsze sprawi, że jeden trochę zyska, drugi trochę straci. A prezes Kaczyński mówił, że będzie robił wszystko by ten dochód w całej Polsce był bardziej "równo" dzielony. Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 20:42 Pisałem o bardziej godziwym dzieleniu całego dochodu narodowego. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 20:49 Ale wiesz, ze twoje zycie nie jest wyznacznikiem dla nikogo. Pochlastalabym sie, gdybym musiala tak zyc. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 20:58 Piękny już nie będę, namiętności jak z filmu już nie spotkam, a substytuty szczęścia mnie nie interesują. Związek z rozsądku to byłaby dla mnie udręka, raz się poczułem jak gwiazdor rocka mający romans z jakąś młodą aktorką, więc los mnie i tak obdarzył bardziej szczodrze niż wielu innych facetów zbliżonych urodą do mnie. Wracając jednak do meritum ja od państwa oczekuję tego, że zabezpieczy mi możliwość spokojnego życia i spłaty kredytu. Wiem, że komfort samotnych singli nie jest pierwszą potrzebą świata, ale tacy ludzie też żyją, do tego pracują i płacą podatki, na beneficjentów pomocy społecznej. Twoim zdaniem powinno być tak, że prosty lud głodny chodzi spać, żeby bogacz mógł realizować swoje mokre sny o miliardach na koncie, bo tylko miliony to dla niego za mało? Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 21:06 Przestań już krytykować mój tryb życia i pisać banialuki, że w sobotni wieczór nie imprezuję na mieście. A co ja miałbym na tym mieście robić? Studentki podrywać? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 09:56 Wydawac kase misiu, bo na to liczy twoj guru Jaroslaw. Masz wydatkami napedzac gospodarke. Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 15:38 Ja nie mam żadnego guru. Natomiast zgadzam się z prezesem Kaczyńskim w sprawie budowy państwa dobrobytu. Nie oznacza to, że w sobotni wieczór będę trwonił kasę w dyskotekach, skoro i tak nie zamoczę. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 16:36 ride_like_the_wind napisał: > Natomiast zgadzam się z prezesem Kaczyńskim w sprawie > budowy państwa dobrobytu. Czyli, zgadzasz się z dziadziem., który na niczym się nie zna. Bo... jesteś taki sam! Kup kota! Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 16:52 >w sprawie budowy państwa dobrobytu< O, jakie odkrywcze, Józio uznał, że byłoby dobrze, gdyby wszyscy byli piękni, zdrowi i bogaci. Super. Rozumiem, że masz cień wiedzy i gram danych przemawiających za tym, że zamierzenia Kaczora mają wysokie prawdopodobieństwo realizacji w świecie realnym? >skoro i tak nie zamoczę.< Kogo poza tobą obchodzi co robisz ze swoim penisem? Bądź łaskaw wreszcie odchrzanić się od forum z jałowymi komunikatami o tym, czego (oraz dlaczego, od kiedy, i za jakie grzechy) z nim nie robisz. Nikogo tu to nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 17:15 olena.s napisała: > >skoro i tak nie zamoczę.< > Kogo poza tobą obchodzi co robisz ze swoim penisem? Bądź łaskaw wreszcie odchrz > anić się od forum z jałowymi komunikatami o tym, czego (oraz dlaczego, od kiedy > , i za jakie grzechy) z nim nie robisz. Nikogo tu to nie interesuje. Nie bądź niewdzięczna! To jest forum o józkowym penisie! Gdyby było inaczej, dostałby stałego bana i skończyłaby się perwersja raz na zawsze Widocznie, komuś to się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 17:23 Sorry, będe niewdzięczna. Nie tylko dlatego, że nie interesują mnie specjalnie nieużytkowane przeze mnie penisy, ale głównie dlatego, że jałowe nawracanie do tematu powoduje u mnie mdłości, a u józia w dodatku jest jakiś chorobliwym łaszeniem się o obcych bab o uwagę dla jego gonad. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 23:45 "m powinno być tak, że prosty lud głodny chodzi spać, żeby bogacz mógł realizować swoje mokre sny o miliardach na koncie, bo tylko miliony to dla niego za mało" Ty sobie zdajesz sprawę, że gros firm w tym kraju to mikroprzedsiębiorstwa? Naprawdę jesteś tak głupi, żeby ci się wydawało, że to jest kraj miliarderów? Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 09:00 Właściciel mikrofirmy zasługuje na godne życie, czy ja pisałem czy nie? Nie powinien jednak wyzyskiwać i płacić 4 zł na godzinę, co niektórzy kiedyś robili. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 16:10 Z ostatnich danych wynika że właściciel małej, nie ujmowanej w bieżącej statystyce GUS osiąga dochód w wysokości ok dwóch średnich krajowych, płacąc swoim pracownikom ok połowy średniej. Jest to premia za ryzyko, i zrozumiała. Choć w latach 30 ubiegłego wieku mój Tato (TUM) miał warsztat samochodowy i zarabiał nieco tylko więcej niż jego główny mechanik. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 08:39 ride_like_the_wind napisał: > A prezes Kaczyński mówił, że będzie robił wszystko by ten dochód w > całej Polsce był bardziej "równo" dzielony. Co mnie nie dziwi, bo Kaczyński to komunista zakochany w PRL jeszcze sprzed Gierka, za Gierka byłoby dla niego zbyt liberalnie. Stąd te potrzeby kontroli wszystkiego i spłaszczenia zarobków. Dziadzio nie zdaje sobie sprawy, skąd się biorą większe pieniądze, a przecież wyłącznie z aktywności własnej i innowacji, co równanie do średniej, zdusza w zarodku. Te osoby, zwyczajnie wyjadą do innych krajów, jeśli to tak dalej będzie trwało i marzenie o komunizmie z ludzką twarzą zmienią się w marzenia o misce ryżu codziennie, jak to się zdarzyło na naszych oczach w Wenezueli Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 15:25 Józuś, dzięki, miałam kiepski nastrój, ale twoja mądrość: "Pięknej żony i tak już nie będę miał, więc wielkie pieniądze nie są mi potrzebne" poprawiła mi humor. Wspaniała logika. Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 15:40 A na co samotnemu staremu kawalerowi bogactwa, na które miałby najpierw harować jak koń? Mi potrzebny do szczęścia komfort życiowy i praca, którą lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 17:13 Komu innemu bym tłumaczyła, jak działają ludzkie uczucia, ale tutaj to zbyteczny trud. Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 17:44 Nie każdy ma potrzebę bycia bogatym, a na samotność już się zdecydowałem. Ja jestem z tych co wolą pracę wygodną, niż dobrze płatną, za to ciężką. U mnie w regionie za średnią krajową da się żyć. Po jakiego grzyba mam się zaharowywać? Żeby mieć na zagraniczne wycieczki, na które bym jeździł sam? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 17:53 Jak się zdecydowałeś, to nie jojcz, że "już nie zamoczysz" (nawet w Morzu Środziemnym, skoro nigdzie nie jeździsz). Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 18:02 I gdzie ja niby pomijałem działanie ludzkich uczuć. Po prostu miłość nie każdemu jest pisana, a ja już za stary na zmiany jestem. Stąd min. moje zapatrywania polityczne, bo liberałowie dla samotnych emerytów są bezlitośni. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 18:08 Miłość a piękna żona, dla której trzeba być bogatym, to drastycznie inne sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 18:34 Z tą piękną żoną to był taki środek stylistyczny. Chodziło o jakąkolwiek żonę. Nie chodziło też o bycie bogatym, żeby mieć żonę, tylko w ogóle o brak motywacji do bogacenia się. Jakbym miał żonę i dzieci, to dla nich chciałbym być bogaty, żeby móc zabezpieczyć im byt. Samotne życie za średnią krajową, gdzie koszty stałe rozkładają się tylko na jedną osobę to nie jest szczyt marzeń. Nawet jakbym chciał jeździć na zagraniczne wakacje, to nie za bardzo byłoby mnie na nie stać. Musiałbym roztrwonić oszczędności. Tak więc mentalność mam prlowskiego dziada, co chciałby w jednym urzędzie przepracować do emerytury i za liberałami nigdy nie zagłosuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 18:36 Naprawdę źle zrozumiałaś, że chciałbym piękną żonę co leci na pieniądze. Nie nadaję się do związków, nie szukam żadnych związków, więc po prostu nie mam potrzeby zarabiać więcej, bo brak motywacji w postaci np. utrzymywania rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 17:59 Nawet nie ukrywam, że ja szukam opcji politycznej dobrej dla takich mentalnych dziadów jak ja, co chcą po prostu do emerytury przepracować. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 21:13 Ekonomia to nie nazwa choroby, a nauki. Może czas zerknąć do pozycji dla gimnazjalistów, bo to i tak znacznie wzbogaci twoją wiedzę w tej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 23:43 A co powiesz tym oszczędnym, którzy odkładali pieniądze z każdej pensji, odmawiali sobie, a teraz im ta kasa topnieje? Co powiesz takiemu samemu ciołkowi jak ty, tylko 8 lat młodszemu, który nie dobije się kredytu, bo ceny idą w gorę i nie może zebrać na wkład własny? Ich, rozumiem, nie dotyczy "wyrównywanie"? Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 08:59 Jak stopy pójdą mocno w górę, to ceny rat dla tych młodych marzących o własnym mieszkaniu staną się zaporowe i będą mogli tylko marzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 09:30 ride_like_the_wind napisał: > Jak stopy pójdą mocno w górę, to ceny rat dla tych młodych marzących o własnym > mieszkaniu staną się zaporowe i będą mogli tylko marzyć. 60% Niemców mieszka na cudzym. Nie ma obowiązku posiadania własnego. Ceny będą rosły i żadne manipulacje nie pomogą. Popatrz choćby, ile kosztują mieszkania w dużych miastach w Chinach? Jest pieniądz na rynku, więc nieruchomości drożeją i nic tego nie powstrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 15:23 W Niemczech jest rynek najmu. W Polsce ni uja. Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 15:41 I popatrz pani, ten rynek nawet jest u nich jakoś tam regulowany! Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 15:56 Skąd w Polsce wziął się ten pęd do posiadania mieszkania na własność? Jak się to ma do mobilności społeczeństwa, zmiany miejsca dla poprawienia zarobków, znalezienia pracy? To samo dotyczy zresztą posiadania samochodów. W bogatszych państwach jest 300 - 400 samochodów na 1000 mieszkańców, w Warszawie ponad 650 a w Sopocie ponad 750 (dla kontrastu w NY poniżej 300). Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 16:24 kokosowy15 napisał(a): > Skąd w Polsce wziął się ten pęd do posiadania mieszkania na własność? Stąd, że rata kredytu równa się opłacie za wynajem. Gdzie na stare lata będą mieszkać ci, co całe życie wynajmują? Będzie ich stać na emeryturze by dalej wynajmować? Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 16:46 Jedno z nagłupszych pod słońcem pytań. W Polsce nie ma oferty mieszkań, które można wynająć na 50 lat. Zawsze wisi nad tobą ryzyko, że właścicielowi mieszkanie będzie potrzebne na inny cel. Jeżeli więc chcesz być "u siebie" to musisz mieć lokal własnościowy/spółdzielczy. Po to, żeby mozna było liczyć na najem, prywatne firmy muszą mieć rynek, aby taka ofertę wprowadzić. Samorządy nie mogą, bo a) nie mają kasy, b)musiałyby zaspokajać "społeczne potrzeby", czyli wynajmować poniżej kosztów naprawdę lub tylko rzekomo potrzebującym. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 16:48 A jeżeli inflacja będzie drenowała ich zasoby to nie zbiorą nigdy wkładu własnego. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 17:46 Ależ ja nie jestem przeciwnikiem podnoszenia stóp, tylko trzeba robić to mądrze. A nie tak, że podniesiemy od razu do 20% i ludzie wylądują pod mostem. Ja te kilkaset więcej złotych przeżyję, najwyżej zrezygnuję z paru przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 19:26 Podwyżka ZUS o 120zl, podwyżka śmieci o 150%, żarcie o 6.7 %, prąd o 30%, u mnie biur rachunkowe skoczyło o 50%, obiady w szkole o 30%... Plus pincet się właśnie samo zeżarło. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 21:38 memphis90 napisała: > Plus pincet się właśnie samo zeżarło. To ja o tym pisał od kilku lat. Uogólnione prawo Kopernika-Greshama, wrzucenie dodatkowych nieuzasadnionych pieniędzy, powoduje wzrost cen, rynek to szybko skonsumuje. Są tego i plusy i minusy. Z jednej strony, nasze zarobki powoli zbliżają się do zachodnich, szkoda, że technologicznie jesteśmy do tyłu i wydajność za tym nie nadąża. To był plus, ale taki kwaśny. Minusem jest to, że przestajemy być atrakcyjni cenowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 21:50 Na kredyt od przyszłych pokoleń to wszystko, tylko ilu będzie chętnych młodych ludzi do spłacania nie swoich zobowiązań? Nasza gospodarka była częściowo oparta na taniej sile roboczej, teraz nie ma taniej siły roboczej, nie ma technologii, nie ma inwestycji, nie ma nic, jak mówił klasyk i jesteśmy na kursie do czarnej dudy. To było do przewidzenia Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 21:56 mia_mia napisał(a): > Nasza gospodarka była częściowo oparta na taniej sile roboczej, teraz nie ma ta > niej siły roboczej, nie ma technologii, nie ma inwestycji, nie ma nic, jak mówi > ł klasyk i jesteśmy na kursie do czarnej dudy. To było do przewidzenia To trzeba by było na makatkę, bo to szczera prawda. Może i trochę niezgrabnie, ale to pełna prawda. Pisowszczycy zrezygnowali z inwestycji, w zamian za doraźne korzyści. Nawet Gierek był 100 razy sensowniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 22:22 I co w perspektywie przewidujecie. Wrócimy do czasów... Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 22:35 alfa36 napisała: > I co w perspektywie przewidujecie. Wrócimy do czasów... A któż to wie, jeśli na wszystko nakładają się zmiany klimatyczne, Putin i presja emigrantów? W krótkotrwałym skutku, będzie zapaść. Później, Polska pewno się zmieni, zostanie wielonarodowa. Nie ma innego wyjścia. Nie ma powrotu do PRL, chociaż to się pewno marzy Jarosławowi. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 22:42 Nawet emigranci będą nas omijać. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 22:48 Nie wrócimy do tego co było, bo świat się zmienił, nawet jeśli zabiorą nam i naszym dzieciom unijne paszporty to i tak będzie inaczej, bo świat jest inny we wszystkim. Póki co Polska będzie coraz biedniejsza, marginalizowana, będzie gorzej niż kilka lat temu, a lepiej niż 40. Zastanów się dlaczego prezydent, premier, forumowe piewczynie dobrej zmiany już wysłały swoje dzieci na zgniły zachód? Odpowiedz Link Zgłoś
noi_noi Re: Inflacja, cel inflacyjny 14.02.20, 22:57 Wrócimy, wrócimy, bo to jak z filmem, może sie go trochę inaczej wyreżyseruje Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 00:30 Jak to mówią "history doesn't repeat, but it rhymes". Odpowiedz Link Zgłoś
noi_noi Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 04:02 Wenezuela, tak, to niesamowita historia upadku, powinnam dać tu uśmiech, bo sami sobie, wg mnie Odpowiedz Link Zgłoś
noi_noi Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 04:11 cdn ,,,,to zrobili, jak my, a miało być tak piękienie jak w pl Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 07:35 Czyli trzeba póki się da korzystać z życia. Albo uciekać z tego kraju. A ci, co żyją chwilą, najlepiej na tym wyjdą. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 19:34 o ile nie zabiorą ci paszportu i nie zamkną granic.. po tym jak już wyjdą z UE..więc hmm Odpowiedz Link Zgłoś
ira_08 Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 08:48 >Z jednej strony, nasze zarobki powoli zbliżają się do zachodnich Do zachodnich portugalskich czy do zachodnich duńskich? Bo jak to pierwsze, to zgoda, a nawet chyba ich już przegoniliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 10:43 ira_08 napisała: > Do zachodnich portugalskich czy do zachodnich duńskich? Bo jak to pierwsze, to zgoda, a nawet chyba ich już przegoniliśmy. a świstak siedzi i zawija w sreberka... next.gazeta.pl/next/7,151003,25686762,dochod-rozporzadzalny-czy-polacy-sa-biedni-na-tle-europy-czesi.html Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 10:44 bistian napisał: > Z jednej strony, nasze zarobki powoli zbliżają się do zachodnich, facepalm Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 19:33 Wychodzi, i na to, że najlepiej nic nie mieć, żyć dniem dzisiejszym i korzystać 🤨 Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 19:35 korzystać? jak w portfelu powoli wieje pustką. bo tak wszystko podrożało Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Inflacja, cel inflacyjny 15.02.20, 19:46 Udawało mi się jednak coś oszczędzać (ale żyję właśnie oszczędnie). Czas przestać 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 09:50 Czytam sobie o bańce mieszkaniowej i raczej eksperci jej nie przewidują. Tym bardziej w kontekście tej dużej inflacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ride_like_the_wind Re: Inflacja, cel inflacyjny 16.02.20, 21:35 Arabska księżniczko z ZEA, nazywająca mnie nacjonal-komuchem, co w takim razie proponujesz do walki z inflacją? Odpowiedz Link Zgłoś