Dodaj do ulubionych

Polecam przepis

28.02.20, 15:41
Wpadł mi w oko ten oto przepis i powiem szczerze, że rewelacja, zajadam się jak obżartuch, w smaku przypomina mi placki ziemniaczane, które też lubię, ale nie jem często, bo pracochłonne. Robiłyście, lubicie? Co ostatnio odkryłyście godnego polecenia?

smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-kotlety-z-kalafiora-na-obiad,120913,ekspansja-smaku.html
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Polecam przepis 28.02.20, 16:25
      Fajne, robię podobne tylko bez smażonej cebulki. Jak już kalafior na tapecie, to świetna jest ta sałatka smaker.pl/przepisy-salatki/przepis-salatka-z-kalafiora,33950,irma.html
      • iwles Re: Polecam przepis 28.02.20, 16:34

jak już przy kalafiorze, to uwielbiam taką sałatkę: kalafior lekko ugotowany (żeby był twardy, w niektórych przepisach jest surowy surowy) + ananas + orzechy włoskie.
        • triismegistos Re: Polecam przepis 28.02.20, 16:47
          BArdzo lubię "kuskus z kalafiora" czyli rrozdrobniony surowy kalafior z oliwą, natką, ostrą papryczką, solą, cukrem i cytryną.
        • lellapolella Re: Polecam przepis 28.02.20, 16:53
          Bo do tych sałatek najlepszy jest kalafior gotowany na parze, tylko to trwa ciut dłużej. Iwles, w tej twojej jest jakiś sos?
          • iwles Re: Polecam przepis 28.02.20, 16:57

ja dodaję majonez z jogurtem. W oryginale był sam majonez.
            • lellapolella Re: Polecam przepis 28.02.20, 16:59
              dzięki!
    • cauliflowerpl Re: Polecam przepis 28.02.20, 16:26
      Podobne kiedyś robiłam z kapusty, tylko dodawało się sera i sosu pomidorowego do smaku.
      • kkalipso Re: Polecam przepis 28.02.20, 17:26
        Coś jak gołąbki w smaku pewnie.... Też lubię.
    • panna-wiedzma Re: Polecam przepis 28.02.20, 16:27
      A jakby tak dodac zamiast bulki make kukurydziana i np potarty cheddar? Brzmi niezle!
      • lellapolella Re: Polecam przepis 28.02.20, 16:59
        Mąkę to nie wiem, ale w sklepach bywa panierka kukurydziana. Nie tylko jest pyszna, ale niemal nie chłonie oleju, nawet gdy się smaży w niej bakłażanywink
        • snakelilith Re: Polecam przepis 28.02.20, 17:13
          Ja kupuję w tym celu grysik kukurydziany (polenta). To pewnie to samo, co w tej panierce? Moja wychodzi super chrupiąca i ma cudny, żółto-złoty kolor.
          • lellapolella Re: Polecam przepis 28.02.20, 18:07
            Aż sprawdziłam- panierka ciut grubiej mielona, a jednocześnie bardziej puszysta. Ale chyba można stosować zamienniewink
            • panna-wiedzma Re: Polecam przepis 28.02.20, 22:45
              Ja do panierowania od dawna uzywam grysiku kukurydzianego lub maki kukurydzianej. Zdecydowanie lepsze od bulki tartej
        • takamania Re: Polecam przepis 28.02.20, 17:42
          Ja lubię panier z ciecierzycy
          • panna-wiedzma Re: Polecam przepis 28.02.20, 22:46
            Nie umiem chyba na tym smazyc bo chleje mi olej jak glupie.
    • triismegistos Re: Polecam przepis 28.02.20, 16:48
      Fajne są smile Uwielbiam wszelkie roślinne kotleciochy.
      • kkalipso Re: Polecam przepis 28.02.20, 17:24
        Ja też. A to wyjątkowo łatwe i szybkie jest do zrobienia aż się zdziwiłam. Ja dodałam dwa jajka, polecam też smażyć dosyć grube, bo cienkie się rozwalają, nie trzeba długo, bo w końcu kalafior był już gotowany. Miam.
    • wapaha Re: Polecam przepis 28.02.20, 17:29
      Passata ( kartonik), 3 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek ; toffu ( wędzone lepsze bo nie trzeba przyprawiać ) sół, pieprz i 1/2 passaty + makaron spaghetti

Pycha
      • lellapolella Re: Polecam przepis 28.02.20, 18:04
        Tofu wędzone to w ogóle samograjsmile
    • majenkir Re: Polecam przepis 28.02.20, 18:06
      Skoro juz przy kalafiorach, to polecam surowy kalafior utarty na tartce dodany do jajek - pycha omlet smile.
      • kkalipso Re: Polecam przepis 28.02.20, 18:15
        Że też na to nigdy nie wpadłam, robię w niedzielę na śniadanie ....to będzie kalafiorowa końcówka tygodnia, bo zupę też zrobiłam.
    • thea19 Re: Polecam przepis 28.02.20, 20:46
      akurat mam kalafiora, na którego pomysłu mi brak. Dziękuję.
      • hanusinamama Re: Polecam przepis 06.03.20, 20:43
        TO ja polecam curry z kalafiora i ziemniaków.
        • thea19 Re: Polecam przepis 06.03.20, 22:56
          jam kulinarna lewa noga, poproszę szczegółowy przepis
    • nangaparbat3 Re: Polecam przepis 28.02.20, 20:57
      Bardzo dobre, jadam od dziecka, bo mama robiła. Czasem jak w przepisie, a czasem z kalafiora zmieszanego z kartoflami puree, jak zostały z obiadu - wtedy nie trzeb tartej bułki.
    • jak_matrioszka Re: Polecam przepis 28.02.20, 22:33
      A przepis na coś z banana i gruszki ktoś ma?
      Banan 🍌 już taki miekki, że jak otworze skórke, to sie wyleje wink Gruszka też miekka, kupiłam przedwczoraj i zapomniałam, a "na surowo" tylko twardziele dam rade zjeść. Myślałam o błyskawicznych muffinkach, ale co jeszcze dodać, czym doprawić? Albo placuszki?
      Google wypluły kilka stron koktajli, koktajlu nie chce tongue_out
      • cichadziewuszka Re: Polecam przepis 28.02.20, 22:51
        Ja bym zrobiła jakieś ciasto czekoladowe, lubię połączenie gruszki i banana z czekoladą. Albo omlet z pokrojonymi owocami.
      • mika_p Re: Polecam przepis 06.03.20, 20:14
        Wyciagam, bo przypadkiem trafiłam na wątek w poszukiwaniu czegoś tam smile

www.winiary.pl/przepis.aspx/118548/kakaowa-babka-z-dynia
        Tym przepisem zagospodarowuję banany, których się kupiło za dużo i trzeba coś z nimi zrobić; gruszki też były grane, jak kiedyś dziecko przyniosło ze szkoły 4, bo były dodawane do obiadu, koledzy nie chcieli, dziecko myślalo, że będzie mieć ochotę, a jednak nie miało. Z marchewką też próbowałam.

Tylko dodaję więcej kakao (łyżkę zamiast łyżeczki) i chyba więcej owoców niż 200 g, nie mam wagi, więc zakładam, że ważą 100 g/100 ml i daję 300 ml.
      • pyza-wedrowniczka Re: Polecam przepis 06.03.20, 20:39
        Placki - szklanka mąki, szklanka jogurtu, jedno jajko, łyżka oleju i te miękkie owoce. Wszystko smażymy i mamy pyszne śniadanie. Robię z bananem i są super, z gruszką też na pewno wyjdą.
      • hanusinamama Re: Polecam przepis 06.03.20, 22:13
        ja takie owoce mroze i mam do smoothie potem.
    • piataziuta Re: Polecam przepis 06.03.20, 22:20
      wczoraj robiłam takie:
      mielone kalafiorowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka