pasquda77 03.03.20, 07:45 Czy taki sweter będzie mocno się mechacił? Co powinien mieć w składzie żeby nie wyglądał jak ścierka po dwóch wyjściach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicia033 Re: 90 % akryl... 03.03.20, 08:02 jedne się mechacą inne nie. To przede wszystkim kwestia obróbki włókna a nie jego rodzaju. Dlatego nie mechacą się np. wyroby z bawełny merceryzowanej, mało mechacą się też włóczki skarpetkowe. Ale z tych musiałabyś sobie wydziergać sweter sama albo zamówić u kogoś. Albo kupić sweter i co jakiś czas golić zmechacenia, jeśli się pojawią. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: 90 % akryl... 03.03.20, 08:26 Trudno powiedzieć. Ogólnie włókno musi być dobrej jakości, nieważne czy to akryl czy wełna. Bywa akryl bardzo dobrej jakości, lepszy od pośledniejszych wełen. Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: 90 % akryl... 03.03.20, 08:35 najgorszy na świecie, omijam z daleka paskudnie się mechaci, elektryzuje sie, przyciąga brud i kurz, nie jest higroskopijny ani przewiewny i jest łatwopalny, zapala się w w 2 sekundy, pali sie kapiąc na skóre Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: 90 % akryl... 03.03.20, 09:12 Akrylu nie noszę, ale mam piękny sweter, kaszmir, wełna i chyba odrobina moheru. Po godzinie od założenia już jestem cała w kulkach. Różnica (w kwestii mechacenia)jest tylko taka, że te kulki są jak wata (rym niezamierzony), można wyczesać je palcami. A akrylowym swetrom może nie podołać nawet maszynka. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: 90 % akryl... 03.03.20, 09:13 Czy się będzie mechacił to zależy od jakości wykonania, nie od samego składu. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: 90 % akryl... 03.03.20, 09:49 Kurcze, chyba sobie odpuszczę ten zakup. A może podpowiecie gdzie kupię dobrej jakości kardigan , ma być dłuższy, rozpinany i koniecznie z kapturem.W sieciówkach póki co nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: 90 % akryl... 03.03.20, 09:53 Akryl do dla mnie takie tworzywo, które mechaci się od samego patrzenia . Starannie unikam. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: 90 % akryl... 03.03.20, 09:57 Dokładnie. Przecież to nawet w dotyku jest okropne. Plus, w praniu wypuszcza z siebie tony mikroplastiku. Odpowiedz Link Zgłoś