Dodaj do ulubionych

No dobra. Objawy

04.03.20, 22:33
Czuje się chora. Bolą mnie kości. Jakby trochę problemy z oddychaniem. Brak gorączki i kaszlu. Boli mnie ucho.
Byłam na lotniskach. Leciałam samolotami. Mam bardzo duży kontakt z wieloma cudzoziemcami, włączając Chińczylow i Włochów. 🙄
Może to być TO? 🤔
PS tak, może to panika....

Obserwuj wątek
    • aurinko Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:37
      Co za różnica co to. Nie wychodź z domu, machnij jakiś ibuprofen na ucho, miód, na chleb pastę z czosnku i natki pietruszki, pij antygrypin (przepis w necie) i leż w łóżku.
      • treo.tralve Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:39
        Leżeć bez gorączki? No nie wiem uncertain
        • ivanova Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:41
          Ponoc pierwszy objaw to suchy kaszel bez kataru. Po paru dniach dochodzi goraczka i zapalenie płuc z uczuciem tonięcia. Tak słyszałam...
          • mum2004 Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:44
            Może tak być w poważniejszych przypadkach. Ale łagodniejsze przypadki dają objawy przeziębienia, katar.
            • panpaniscus Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 00:02
              Prosze podaj źródło. Bo ja słyszałam, że katar to może być równolegle zarażenie rhinovirusem, ale _NIE_ covid19.
              • fitfood1664 Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 10:46
                Właśnie odsłuchałam wywiadu z panem pozytywnym. Objawy : katar i ogólne rozbicie, bez gorączki.
        • aurinko Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:41
          Tak, żeby organizm wypoczął.
        • mum2004 Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:46
          A co cię dziwi że bez gorączki, skoro autorka czuje się chora. Ja miałam zapalenie płuc bez gorączki, czułam się fatalnie.
          • 35wcieniu Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:50
            To ona jest autorką big_grin
            • mum2004 Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 23:01
              OK, tak czy siak warto wyleżeć i nie roznosić dalej, co by to nie było wink
      • fitfood1664 Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:47
        Przy infekcjach wirusowych ibuprofen to strzał w stopę. Ja bym nie brała.
        • thea19 Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:56
          przy stanach zapalnych ibuprofen w ilości 400mg jednorazowo po kilka dawek dziennie pomaga, sama mam taką kuracje za sobą na świeżo. Wirusek przelazł mi z gardła do ucha, bolała mnie aż szczęka i o zatoki zahaczyło. Gorączki brak, 1 tabletka ibupromu sprint, max czy jaki to tam był dawała ulgę po kilku minutach od zażycia.
          • fitfood1664 Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 10:45
            Ibuprom to podwyższone ryzyko powikłań. Ja unikam. Zresztą ibuprom spowalnia perystaltykę jelit. Znacznie. Brałam kiedyś na specyficzny zatokowy ból głowy, ale jakoś już nie mam nawrotów.
            • brenya78 Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 11:17
              Nie przesadzaj. Ibuprofen jak najbardziej można brać. Działa przeciwzapalnie, w przeciwieństwie do paracetamolu. Nie wiem kto ci powiedział o powikłaniach. Używam ibuprofenubod zawsze i nigdy żadnych powikłań nie miałam. A już o spowolnieniu jelit to chyba sobie coś wymyśliłaś. Ibuprofen nie ma takiego mechanizmu działania, to nie morfina.
              • annajustyna Re: No dobra. Objawy 10.03.20, 08:03
                Koleżanka zniszczyła sobie żołądek ibuprofenem.
                • annajustyna Re: No dobra. Objawy 10.03.20, 09:43
                  Bylo to rok temu, non stop gastroskopia i restrykcyjna dieta.
              • 3-mamuska Re: No dobra. Objawy 10.03.20, 08:37
                brenya78 napisała:

> Nie przesadzaj. Ibuprofen jak najbardziej można brać. Działa przeciwzapalnie, w
                > przeciwieństwie do paracetamolu. Nie wiem kto ci powiedział o powikłaniach. Uż
                > ywam ibuprofenubod zawsze i nigdy żadnych powikłań nie miałam. A już o spowolni
                > eniu jelit to chyba sobie coś wymyśliłaś. Ibuprofen nie ma takiego mechanizmu d
                > ziałania, to nie morfina.

Widzisz coś w tym jest.
                Gdy się leczyłam na WZW c miałam zakaz brania ibuprofenu.
                A tuż po zastrzyku tydzień w tydzień miałam gorączkę około 40 s. 2 dni. Niemal rok wycięty z życiorysu.
            • thea19 Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 13:05
              żarłam cały tydzień garściami nie wiedząc, że mam ospę bo wysypało mnie dopiero tydzień po wystąpieniu objawów chorobowych i żyję
              • szeptucha.z.malucha Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 13:08
                Ale kto wie jak długo jeszcze? Może kilka dni skróciłaś potencjalny żywot...
                • thea19 Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 13:29
                  żeby tylko tym wink
                  • szeptucha.z.malucha Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 13:32
                    No, widzisz a tu sobie śmiszki robisz. Żalić się powinnaś...
            • pasquda77 Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 14:24
              fitfood1664 napisał(a):

> Ibuprom to podwyższone ryzyko powikłań. Ja unikam. Zresztą ibuprom spowalnia pe
              > rystaltykę jelit. Znacznie. Brałam kiedyś na specyficzny zatokowy ból głowy, al
              > e jakoś już nie mam nawrotów.
              Gdybym słuchała twoich mądrości to czeka mnie zejście z powodu gorączki, pomaga mi wyłącznie ibuprofen+paracetamol... Pyralginy nie mogę , więc czym wg ciebie mam zbijać gorączkę w razie W? Zimnym okładem?😂
              • ivanova Re: No dobra. Objawy 06.03.20, 06:57
                Modlitwą
    • mum2004 Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:42
      W naszym kraju byłabym się gdziekolwiek zgłaszać, jeszcze zamkną cię na parę dni w jakiejś obskurenej izolatce. Lepiej we wlasnym łóżku dochodzić do siebie.
      • chococaffe Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:45
        Uważasz, że nie powinno być kwarantanny?
        • fitfood1664 Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:48
          Powinna być, domowa.
        • 35wcieniu Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:48
          A leżenie we własnym łóżku to co?
          • chococaffe Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 23:19
            Nic, poza tym, że w razie czego nie ma respiratora.
            • 35wcieniu Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 00:19
              big_grin Lol. To nie następuje w ciągu sekundy. Gdyby tak myśleć to każdy kto kichnie powinien leżeć w szpitalu "w razie gdyby".
        • mum2004 Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:49
          Uważam, że za granicą są mobilne laboratoria, ludzi badają w domu, po 4 godzinach jest wynik, ew.zarzadzają kwarantanne domową. W takich warunkach ludzie będą zgłaszać. Ale kto normalny u nas zgłosi się do szpitala zakaźnego z objawami przeziębienia (zakładając że np byl w Niemczech)?
          • znowu.to.samo Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 23:41
            Po co ma łazić po szpitalach. Tam są starsi ludzie osłabieni po operacjach czy innych zabiegach, popadali by jak muchy
      • nangaparbat3 Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 22:31
        A w życiu, koleżanka wróciła z północnych Włoch, zadzwoniła że jest przeziębiona i pokasłuje, odesłali do szpitala zakaźnego, ten interesował się tylko wysoką gorączką (nie było), odesłał do Sanepidu, też pytanie o temperaturę i zalecenie "samoobserwacji".
        Jeśli ktoś ma lekki przebieg, nikogo nie obchodzi. Tak jakby nie zarażał.
    • chococaffe Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:48
      Zadbaj o ucho - jezeli nie masz kropli do uszu to przynajmniej natrzyj czyms rozgrzewającym ( z zewnątrz!) i - nawet jak to głupio brzmi - założ czapkę na uszy , nawet w domy , nawet na parę godzin. I coś przeciwzapalnie np ibuprom. Niezaleznie od tego - konsultacja z lekarzem.
      • kira02 Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 22:23
        Olejek kamforowy na wacie do ucha.
    • fragile_f Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:49
      Ja dwa tygodnie temu cos zlapalam od czlonka rodziny, ktory przebywal w gigantycznym hotelu i zaliczyl koncert.

Przez 2 dni łupało mnie w kosciach i bolala mnie glowa, zawalilo mi nos i zatoki, bolaly troche pluca. Przez kolejny tydzien mialam mocny katar i lekki kaszel, bez temperatury, bylam slaba jak kocię. Mąż zaliczyl to samo, tylko dluzej go trzymal katar. No i pytanie- co to bylo? Aha, czlonek rodziny chory (katar, kaszel) przylecial na Okęcie i pies z kulawą nogą sie nim nie zainteresował... zdychal tydzien w domu.
      • mum2004 Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:52
        To nie może być koronawirus - u nas jest tylko jeden przypadek, zawleczony jak powiedział jaśnie nam panujący minister. Śmiesz nie wierzyć?
        • gama2003 Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:59
          Miała nielegalnie.
          Ja bym się nie przyznawała.
          • mum2004 Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 23:02
            Jeszcze służby jej się przyjrzą, trzeba się kryć z katarem.
        • fragile_f Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 23:28
          Nie mieszkam w Polsce, a wspomniana osoba byla przedtem w super turystycznym miejscu z masa turystow z Chin. A jeszcze wczesniej na miedzynarodowym lotnisku-hubie.

Ale spoko, juz od dwoch tygodni sa w Polsce. Tak jak mówię - po przylocie nawet nie mierzyli im temperatury, mimo ze jedna z osob byla ewidentnie chora.
      • hummorek Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 23:20
        Płuca nie bolą.
        • fragile_f Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 23:31
          Dobrze, bolalo mnie przy oddychaniu miejsce, gdzie sa pluca. Lepiej?
          • znowu.to.samo Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 23:42
            Coronawirus ale nie przyznawaj się
      • brenya78 Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 09:15
        Przy koronowirusie nie ma kataru! I są duszności a nie "ból płuc".
        • mia_mia Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 09:24
          Nie wiem co to ból płuc, ale co do reszty objawów narracja się rozjechała, bo pierwszy zdiagnozowany „młodziak” choruje dziś na nudę😉
    • woman_in_love Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:57
      Idz w niedziele na kazda msze, do kazdego kosciola.
    • evee1 Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 22:59
      Przecież przedwiośnie, to typowa pora na różne infekcje. Tym bardziej po ciepłej zimie, która nie wytępiła wirusów. Jakbyś miała faktycznie problemy z oddychaniem, to nie pisałabyś "jakby trochę" wink
      Lecz się narazie w domu jak zwykle leczysz przeziębienia, a jak ból ucha się pogorszy i jeszcze dostaniesz gorączki, to wtedy idź do lekarza. Teraz wizyta w skupisku chorych ludzi prawdopodobnie bardziej Co zaszkodzi niż pomoże.
    • bei Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 23:05
      Nie powinny bolec kości czy mięśnie, takie bole to przy grypie. Widziałam rycinę- objawy coronawirusa i grypy
      • 35wcieniu Re: No dobra. Objawy 04.03.20, 23:19
        " Widziałam rycinę- objawy coronawirusa i grypy"

Gratulacje! Srogie osiągnięcie!
    • sortfort Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 00:18
      też mnie łamią kości i boli ucho.
      do tego coraz bardziej gardło.
      ucho zawiane już od kilku dni od klimatyzacji.
      w sobotę na koncercie siedział za mną facet wyraźnie przeziębiony.
      dziś w tramwaju chłopaczek cherlający wycierający smarki tuż obok.

całe stado wirusów. nie wiem czy corona się przebije w tym tłoku.
      • znowu.to.samo Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 00:22
        Kochana corona to już dawno hula w najlepsze. Jeden miał pecha i go złapali
        • mum2004 Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 07:57
          Podejrzewam, że był ochotnikiem. Kto z objawami przeziębienia się zgłasza?
    • mia_mia Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 07:55
      U nas dziecko kaszle i kicha, mnie bolą mięśnie bez powodu.
      Nie dość, że w ferie zaliczyliśmy lotniska to obściskiwaliśmy się z osobą, która ostatnio wiele razy była w Lombardii i ma zakaz wstępu do pracysmile
      Jeśli tak ma wyglądać ten koronawirus to nie ma się czego bać😀
      • szeptucha.z.malucha Re: No dobra. Objawy 05.03.20, 10:54
        Sądzę, że w większości przypadków tak wygląda.. I jest z nami pewnie od kilku tygodni. Przeszły/przechodzą go tysiące. A jeden delikwent przyłapany.
    • kosmos_pierzasty Re: No dobra. Objawy 10.03.20, 07:55
      Ktoś wie może, czemu Niemcy wydłużyli listę możliwych objawów? W porównaniu z polskimi i angielskimi stronami podają więcej symptomów. Może coś przeoczyłam, to sprostujcie.
      A podają (ze strony ministerstwa zdrowia www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus.html): suchy kaszel, gorączka, katar i ogólne rozbicie, a także problemy z oddychaniem, drapanie w gardle, bóle głowy i kończyn, mdłości, biegunka oraz dreszcze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka