Dodaj do ulubionych

Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze

18.03.20, 11:12
Macie sposoby na bolącą d..ę? Czy dobre siodełko załatwi sprawę? I jakie powinno być to dobre siodełko? Spodenki z wkładką nie wystarczają 😕 a przy okazji czy to prawda że takie spodenki nosi się bez bielizny?
Obserwuj wątek
    • sarah_black38 Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 11:17
      Ja dużo jeżdżę. Mam na siodełko żelową nakładkę, spodenki z gąbką i siedzenie boli tylko na początku sezonu, przez dwa/trzy dni big_grin . Pote jak ja to nazywam ,,mięśnie rowerowo- siodełkowe" się przyzwyczajają i nic nie boli. A gatki pod spodenki zakładam .
    • krwawy.lolo Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 11:20
      Dobre siodełko jest rzeczywiście bardzo ważne. Niemniej nawet najlepsze wymaga przyzwyczajenia dupy. Ja potrzebuję minimum trzech, czterech tygodni po zimowej przerwie codziennego (powtarzam, codziennego) jeżdżenia.
      Poza tym, te szerokie kanapy, które można kupić w charakterze siodełka są do dupy, ale nie do tej, co trzeba.
      Chyba, że jedzie się po bułkę na winkiel.
    • evee1 Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 11:20
      Podobno wąskie siodełko czyni cuda. Ale to każdy musi dopasować do kształtu własnej miednicy. I fakt, bo kilku dniach regularnego jeżdżenia przestaje boleć.
      • kokosowy15 Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 11:38
        Wielkie, żelowe i amortyzowane siodełka dobre są do rowerów miejskich, gdzie pozycja jest pionowa. Co prawda, cierpi przy tym kręgosłup. Do rowery trekingowego znacznie wygodniejsze jest siodełko węższe, ale właściwie ustawione. Gdy czasem widzę, jak rowerzyści mają ustawione siodełka, to dziwię się że mogą jeździć dłużej niż 10 minut.
        • panna_lila Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 12:47
          właściwie ustawione siodełko, wczoraj o tym czytałam...dotychczas mi się wydawało że siodełko można ustawić tylko tak jak pozwala ta część trzymająca siodełko
          • kokosowy15 Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 12:55
            Jeżeli nie wiesz jak się reguluje siodełko, zglos się do warsztatu. Powinni zrobić na poczekaniu i za darmo.
    • srubokretka Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 11:34
      Duzo zalezy od roweru. Takie z teleskopami, z siodelkiem ze sprezynami nie powoduja bolu doopy nawet na poczatku sezonu.
      Cannondale dla adventure produkuje super siodelka.
    • biala_adelajda Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 11:36
      Większość rowerzystów poleca siodełka wąskie. Je jestem z opcji szerokiej, miękkiej kanapy. Jest mi dużo wygodniej, gdy na siodełku opieram się posladkami, a nie wiszę kroczem. A najwygodniejszym siodelkiem, na którym mogłam spędzić cały dzień z krótką przerwą na obiad, było szerokie siodelko ze sprezynami w moim Wigry 3. Niedościgniony ideał.
      • pyza-wedrowniczka Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 12:26
        Mam tak samo. Ale ja mam typowy rower miejski i jeżdżę nim na co dzień po mieście w pozycji pionowej. Wolę szerokie, lekko miękkie siodeło.
        • nenia1 Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 12:35
          Ja mam crossowy męski, bo z wyglądu mi się takie bardziej podobają, ale w sklepie założyli mi szersze siodełko tzw. damskie, i jeżdżę bez żelowej nakładki, partner ma wąskie, żelową nakładkę, 3 razy już siodełko wymieniał i dalej narzeka, a jeździmy razem, takie same trasy.
        • kokosowy15 Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 12:55
          Nie szkoda ci kręgosłupa?
      • tairo Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 21:38
        Jeżdżę na dość twardym damskim siodełku szosowym, na początku ustawionym w warsztacie rowerowym przez fachowca.
        Spodenki z wkładką zakładam, kiedy planuję jechać ponad 50 km albo jeśli z jakiegoś powodu nie jeździłam przez pewien czas.
        Najgorzej wspominam jazdę na pożyczonym rowerze z szerokim siodełkiem. Niby było to tylko jakieś 30 km, ale kości pośladkowe bolały mnie po tym chyba ze dwa dni.
    • fitfood1664 Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 11:48
      Idzie fama jakoby zawodowi kolarze podkładali sobie eskalopki z kurczaka pod dupkę na czas wyścigu tongue_out
      Może warto spróbować big_grin
    • turzyca Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 12:56
      Tak, dobrze dobrany rower i dobrze dobrane siodełko. Przez profesjonalistę, z uwzględnieniem długości kości i czego tam jeszcze.
      Jeżdże dużo, jestem zaprawiona, ale na jesienie pożyczyłam rower od kogoś, do jeżdżenia po mieście, więc krótkie dystanse no i myślałam, że zejdę, dawno nie miałam takiego bólu tyłka. I paru innych rzeczy.
    • klaramara33 Re: Do tych co jeżdżą bardzo dużo na rowerze 18.03.20, 21:54
      Kiedyś jeździłam dużo i miałam od początku dobre siodełko, inni niektórzy narzekali.
      Ja mam takie szersze siodełko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka